Varkens- en melkveehouders hebben interesse in stoppersregeling

Vooral varkens- en melkveehouders zullen mogelijk geïnteresseerd zijn in de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv). Dat blijkt uit het onderzoek 'Aantrekkelijkheid van deelname door veehouders aan een beoogde Lbv 'uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR).

Deel dit topic

Reacties

EMotie
Pluimveebedrijven zullen naar verwachting weinig animo hebben voor een beëindigingsregeling bij een subsidiepercentage van 65 procent, omdat de inkomens en het marktperspectief goed

Melkveehouderij heeft een zware periode achter de rug
Januari 50!cent
En de problemen aan de aanbodkant hebben een ander en veel langduriger karakter dan de vorige prijsstijgingen.
Alle prijzen schieten omhoog. Duur voer veroorzaakt minder melkproductie
Boeren gaan deels stoppen
De rest krijgt een rooskleurige jaar na de jaarwisseling
+3
Jaap40
@EMotie ...rooskleurig 2022.....?
In de regel volgt de kostprijs heel simpel de opbrengst prijs. Dus waar uw euforisch stemming vandaan komt? Marge blijft gewoon dun. Flinterdun. Zuur maar feit.
+3
bertusdebeer
@Jaap40 dat Vindt ik toch onzin van kostprijs volgt melkprijs dat heb je zelf in de hand, dan zou het ook niet uitmaken als je 25 cent krijgt
+3
pieta
Quote Reactie van @bertusdebeer:
kostprijs volgt melkprijs

Duurder voer, brandstof, energie, uurlonen en dergelijke heb je niet geheel in de hand. Een ander deel van je kostprijs bepalen de al dan niet gekozen bedrijfsomstandigheden en financiering daarvan.
Erco
@bertusdebeer Oke je hebt gelijk de kostprijs gaat sneller dan de opbrengst prijs momenteel
Henry1
@Jaap40 is het niet logisch dat kostprijs de opbrengst prijs volgt?

Verdien je een jaar lekker dan ga je toch investeren? En bouw je bijv. Goede sleufsilo’s. Dan heb je daarna wel afschrijving ervan en dus een hogere kostprijs terwijl je de voordelen denk ik de eerste jaren nog niet keihard terug ziet.
Melkboer16
Afgelopen jaar dacht men ook dat veel varkenshouders massaal zouden stoppen! Het percentage wat alsnog afhaakte was nog bijzonder groot.
Moet ook nog maar zien of er werkelijk zoveel melkveebedrijven meedoen. Ik denk van niet want dan waren ze al wel gestopt.
weurding
@Melkboer16 had makelaar hier vanmorgen die zei dat er heel wat op de wip zaten, ook iemand met prachtbedrijf die het zoonlief zelfs afraadde, maar massaal?.. dat moet ik ook nog zien
sorry
Quote Reactie van @weurding:
op de wip

melkvee of varkens?
weurding
@sorry melkvee
+3
George
@weurding
Let op het aantal aanmeldingen wordt ver overschreden!
Er zijn inderdaad wat varkenshouders afgehaakt vanwege de erg goede rendementen in 2019 en 2020 maar inmiddels is die sector ook weer helemaal terug bij af en redden zich momenteel met de TVL uitkeringen.
Als ze een goede regeling hebben en redelijk kunnen stoppen wordt de regeling overschreven!
weurding
@George heb ook de indruk dat varkenshouderij in zwaar weer zit, niet allemaal misschien, maar toch
George
@weurding
Ja net zoals de melkveehouderij , maar daar beginnen nu wat lichtpuntjes te komen terwijl er donkere wolken boven de varkenshouderij hangen. Maar door corona steun uitkeringen gebaseerd op 2019 is er daar nog niks aan de hand.
weurding
@George toch is prijs melk stabieler dan varkens, voer is overal duur, tarwe bereikt recordprijs
+2
George
@weurding
Ja 40 jaar lang stabiel erg laag.
+6
pieta
@weurding Als je iets wil verdienen is stabiel vaak klote. Daar wordt dan namelijk ook alles op berekend. Zo ook met handel. Handel is net seks, het moet op en neer gaan anders is het niks. 😁
EMotie
@pieta Ouderwets handelen
+1
weurding
@pieta beetje bescherming op zijn tijd is wel fijn, bij wisselende afnemers😋
+3
mlkvhoudr
@Melkboer16 als ze me een godsvermogen bieden is alles te koop hier tot die tijd doe ik lekker door zit niet in een gebied waar ik opkoop verwacht overigens
Henry1
@mlkvhoudr heb je al gekeken wat het oplevert? Of is dat nog niet bekend?
mlkvhoudr
@Henry1 nee totaal niet ben bezig met de boerderij niet met stoppen maar als ze me goud geld bieden ga ik er wel naar kijken
Henry1
@mlkvhoudr aan de ene kant snap ik je. Maar denk wel dat als je het nu niet doorgerekend hebt het nog niet serieus is. Maar dat maakt niet uit.

Dat oude boeren stoppen is logisch. En het bied nog wat ruimte voor de blijvers. Maar het is altijd jammer als boeren die nog toekomst horen te hebben ermee ophouden.
+1
EMotie
@Henry1 Jammer? Dat klinkt en is heel sympathiek maar daar kan ik geen rekeningen van betalen
Wat doe je er tegen? Steun je de collega’s die aangevallen worden door de overheid? Of het nu fosfaat of stikstof is, je collega’s laten je vallen als een baksteen wanneer je door overheidsbeleid getroffen wordt
Sommigen vinden dat oprecht jammer
Anderen willen graag zo snel mogelijk wel een stukkie grond van je kopen om te extensiveren
Collega’s bestaan in allerlei vormen en maten
+1
mlkvhoudr
@Henry1 ik doe de meeste dingen op gevoel ben niet zo n rekenaar dat geeft vaak maar een gevoel van schijnveiligheid en ik denk daarnaast dat het 1 van de problemen is uit de agrarische sector.
Het berekenen of we de lasten kunnen dragen van de investering in plaats van nadenken over hoe we het verdienmodel van het bedrijf in de benen kunnen houden.
Dan moet je wel belasting gaan betalen is een vaak gehoorde kreet van adviseurs, ken je cijfers, zorg voor een liquiditeitsbegroting.......
Elk jaar begint met januari en eind december moet er meer geld op de rekening staan dan begin januari....einde liquiditeitsbegroting.

Ik ben over een paar maand 45 dus eigenlijk dom weg te jong om te stoppen en zit niet in de buurt van stikstof gevoelig gebied dus verwacht nog wel even door te martelen
slagakker
@Melkboer16 Even update, speenbiggen 2.50 euro,gewone biggen van 25 kg 13 euro vleesvarkens 1.30 ongeveer. Met voer dat te duur is. Dus ja er gaan er veel stoppen eventueel vrijwillig of gedwongen door de financier.
+1
pieta
Quote Reactie van @slagakker:
Even update, speenbiggen 2.50 euro,gewone biggen van 25 kg 13 euro

Meld dan ook ff dat de biggen vh voorjaar nog 80 euro waren. Paar dagen geleden nog een varkensboer gesproken. Die had het nog niet over een slecht jaar.
weurding
@pieta ik geloof wel dat ze het zwaar hebben
+1
pieta
@weurding Hier in de buurt heeft er 1 een melkveebedrijf bijgekocht. Ik loop nog niet direct over van medelijden. Deze heeft de laatste paar jaar meer grond bijgekocht dan jij en ik samen hebben.
weurding
@pieta zeg ook dat ik het allemaal nog moet zien, maar er zijn van beide welvoorbeelden
George
Quote Reactie van @weurding:
ik geloof wel dat ze het zwaar hebben

Nog niet , kijken naar de waanzinnig goede kwartalen van 2019 en ontvangen op die basis coronasteun.
mlkvhoudr
@pieta is 40 nog steeds break even ? Zal wel iets hoger liggen met de kv prijzen maar 80 is wel goede business
+1
pieta
@mlkvhoudr Durf ik niet te zeggen.
melluk
@mlkvhoudr klopt wel ongeveer, ik denk 45 maar loopt van 32 tot 52 denk ik
Grondboer9
@pieta coronasteun.
+1
pieta
@Grondboer9 Die zal ie ook nog wel gehad hebben ja. Met de goede kwartalen van voor de corona kan dat nog wel eens flink wat geld geweest zijn.
+2
EMotie
@pieta Tonnen
+1
Melkboer16
@slagakker ja erg weinig nu. Sprak laatst een varkenshouder die zei dat ze vorig jaar met toeslagen erbij een tijdje 100€ per big hadden gebeurd
Was van alle tijden zei hij en dat moest ook zo blijven.
Wij melkveehouderij kenden tot 2009 helemaal niks.
+1
slagakker
@Melkboer16 Ik wil aleen maar zeggen dat het ook hard de andere kant op kan gaan.
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Was van alle tijden zei hij en dat moest ook zo blijven.Wij melkveehouderij kenden tot 2009 helemaal niks.

Nee ook voor 2009 kreeg je al jaren niks.
Jullie hadden een stabiele jaren 80 melkprijs en konden het daarmee redden omdat je steeds meer ging melken en de hypotheken steeds groter werden. 😀
+1
Melkboer16
@George als ik m’n carrière terugkijk dan is er ergens geld verdiend met melken!
En veel ook en we hebben er ook nog een goed leven van gehad.
+3
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
als ik m’n carrière terugkijk dan is er ergens geld verdiend met melken!En veel ook en we hebben er ook nog een goed leven van gehad.

Er is vooral geld verdiend omdat je het met de overname al voor een zacht prijsje gegund moet worden . En ik weet niet hoe lang jou zogenaamde carrière is maar de grond is in al die jaren enorm in waarde gestegen. En dat is vooral wat er verdiend is in de melkveehouderij. Om een inkomentje te halen is de gemiddelde melkveehouder meer dan dubbel zoveel melk moeten gaan leveren de laatste 30 jaar en zijn ook nog eens de schuldenlasten flink toegenomen.
+2
matt
@George . Om een inkomentje te halen is de gemiddelde melkveehouder meer dan dubbel zoveel melk moeten gaan leveren de laatste 30 jaar en zijn ook nog eens de schuldenlasten flink toegenomen

Inkomentje nee
Dubbel melk nee
Schuldenlasten toegenomen nee
Gemiddelde melkveehouder nee
George
@matt
Het geldt waarschijnlijk duidelijk niet voor jouw maar je weet ook dat het op de meeste plaatsen wel zo is gegaan.
Meeste bedrijven leveren dubbel zoveel melk dan ik 1990.
Ik denk dat de gemiddelde melk leverantie in 1990 geen 400000 liter was en nu waarschijnlijk boven de 800000 ligt.
pieta
@George Het is leuk om te kijken wat het gemiddelde verdiend maar ik kijk liever naar wat je kunt verdienen. En dan is het net als met Jan Modaal.
+1
pieta
@matt Ik kan hetzelfde lijstje wel afstrepen.
Frans1
@pieta Ben wel benieuwd naar het verhaal er achter. Wij schelen qua leeftijd niet veel, en 30 jaar geleden zaten wij in onze tienerjaren, dus bedrijfsmatig nog niet actief. Jij hebt volgens mij een bovengemiddeld bedrijf met veel eigendom er onder, bent niet meer gaan melken, en je bent ook niet fors gefinancierd zoals ik het begrepen heb.
Een ander zijn boeken zijn altijd duister te lezen, maar ben toch benieuwd. Dat je je hebben en houden hier niet deelt snap ik, maar niet geschoten is altijd mis 😜
+1
pieta
@Frans1 Wij hebben een slag gemaakt bij een verplaatsing. Ontvangen bedragen zijn mede geherinvesteerd in grond. In totaal 14 jaar na overname geboerd. En gemiddeld jaarlijks iets op de 10 cent per kg af kunnen lossen. Ook nog een keer grond gekocht en direct betaald. Door goede resultaten kunnen we eigenlijk ongeveer van onze financiering af. Verplaatsing is vooral een vermogensinjectie geweest. Hoe het gelopen was zonder verplaatsing is wat lastiger in beeld te brengen. Het grootste probleem zou dan de melkafnemer geweest zijn, zijnde DOC.
weurding
@George Quote: grond is in al die jaren enorm in waarde gestegen. En dat is vooral wat er verdiend is in de melkveehouderij

Als je door boert heb je daar echt niks aan, denk ook niet dat het vermeld wordt of tot uiting komt in je jaarlijkse rapport, zo van u hebt minder resultaat op uw melkveebedrijf maar de waarde van uw grond is gestegen dus dat nemen we effe mee in de belastingaangifte😉

Dat het is meegenomen als je verkoopt is wat anders, maar een verdienmodel is het niet
pieta
Quote Reactie van @weurding:
een verdienmodel is het niet

Het is wel een verdienmodel maar dan van het type belegging waar je vermogen tamelijk vast in zit. Ik ben heel blij met mijn eigendomsgrond. Wij boeren nu ongeveer 20 jaar waarvan 14 jaar na overname. De grondprijs is gemiddeld 1.000 euro per jaar toegenomen schat ik zo in.
+1
weurding
@pieta bedoel ook meer dat waardestijging van grond of onroerend goed geen directe positieve bijdrage levert op je jaar inkomen, dat wordt toch echt bepaald door je kosten opbrengsten, dat het bij verkoop meer oplevert is klaar als een klontje, mits je het verkoopt, geldt ook voor de huizenmarkt
+1
pieta
@weurding Klopt, leven doe je in het nu. Elke maand voldoende geld op de rekening om te leven en de mogelijkheid je bedrijf te ontwikkelen/bij de tijd te houden zijn de eerste randvoorwaarden. En daar speelt de waardeontwikkeling van je grond hooguit een kleine rol in.
George
Quote Reactie van @pieta:
En daar speelt de waardeontwikkeling van je grond hooguit een kleine rol in.

Ik denk dat het in het verleden wel degelijk invloed heeft gehad als zekerheid onder nieuwe hypotheek en dus de ontwikkeling van de bedrijven. En de meeste bedrijven zijn voor hun inkomen echt wel veel meer gaan melken op enkele uitzonderingen na natuurlijk.
En Weurding natuurlijk is die waardestijging wel een positieve bijdrage , als de grondprijs 20000 per ha zou kelderen slaat de paniek bij de financierders gelijk toe en gebeurd er hetzelfde als in Denemarken.
Het bepaald dan wel niet je inkomen maar wel de gemoedsrust van de bank . Als die onrustig worden heb je als boer enorm veel last van.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
als de grondprijs 20000 per ha zou kelderen slaat de paniek bij de financierders gelijk toe

Daar hoeft de grondprijs geen 20000 voor te kelderen. Die paniek is er nu al. Waarom denk je dat de RABO en de voerleveranciers betrokken waren bij AgriNL?
weurding
@George ben ik niet met je eens, 10 jaar geleden was grondprijs 35000 hooguit hier, had je op die basis een financiering en de prijs die is nu 70000 kan ie rustig 20000 zakken, geen paniek
George
@weurding Veel bedrijven hebben zich zogenaamd verder ontwikkeld en niet meer dezelfde financiering als 10 jaar geleden. Anders heb je natuurlijk wel gelijk.
Dat Matt en Pieta dat lijstje met nee afvinken wil niet zeggen dat het in de meeste gevallen zo is , ik denk dat ik er niet ver langs zit dat de melkleveranties per bedrijf de laatste 30 jaar verdubbeld zijn om een inkomen te halen en dat de schuldenlast gemiddeld ook een stuk hoger ligt dan destijds.
Grondboer9
@George vervijfvoudigd denk ik eerder
George
Quote Reactie van @Grondboer9:
vervijfvoudigd denk ik eerder

Dat maakt het alleen maar nog erger. Maar vervijfvoudigd geloof ik niet.
pieta
Quote Reactie van @George:
dat de melkleveranties per bedrijf de laatste 30 jaar verdubbeld zijn om een inkomen te halen en dat de schuldenlast gemiddeld ook een stuk hoger ligt dan destijds

Verdubbeld sinds 30 jaar zeker maar is ook zowat een generatie verder met uitgebouwde bedrijven. Jij had indertijd met 35 ha een heel groot areaal eigendom. Indertijd zaten wij op 18 ha eigendom ongeveer.
+1
George
@pieta
Nee ik had toen nog geen 36 ha maar goed 28 ha .
Die grondaankoop was destijds een rib uit mijn lijf met 9,7% rente. Daar wordt je langdurig kalm van.
pieta
@weurding Ik ben ruim 10 jaar geleden in Oosterhesselen om een boerderij geweest en daar werd toch gewoon 5 euro per m2 van je verlangd. En we zijn nog wel op een paar plekken meer geweest in Drenthe.
hookwood
@pieta is maar net waar je zit. 10 jaar geleden zat de grond hier ook op prijzen zoals Weurding die noemt.
pieta
@hookwood Ik ben ook vlak bij jou geweest volgens mij. Nieuwbouwlocatie tegenover iets met natuur of zo. Als je naar het dorp reed kwam je volgens mij eerst langs de grasdrogerij en dan was er een friettent. Ook in Ruinen zijn we nog een keer wezen kijken. De enige locatie in Drenthe die ik had willen kopen was die in Oosterhesselen. De rest stond ons niet direct aan. Overal werd ons tegen de 5 euro per m2 gevraagd. We zijn nooit aan bieden toegekomen.
pieta
@hookwood Dat is ie ja. We reden terug via Ruinerwold en daar kwamen de prachtige oude boerderijen voor de dag. Op de bekeken locatie was ons het land veel te vet. Het zal er wel willen groeien maar halen leek ons een uitdaging. De tractor die aan het ploegen was gleed zo vanaf meer als een halve meter naar de sloot toe en er in.
+1
hookwood
@pieta de gebroeders die er nu zitten komen uit een hoek die nog wat natter was....
+1
ntd79
@pieta grappig, daar zijn wij ook wezen kijken, ergens in 2010 moet dat geweest zijn. Dik 60 bunder als ik me goed herinner. Bij de naam madeweg kreeg ik al bedenkingen, en dat werd in ruimschoots bevestigd😅
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @weurding:
maar een verdienmodel is het niet

Maar zo is het wel gebruikt.
+2
George
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Maar zo is het wel gebruikt.

Veel van die dure dubbel zo grote high tech stallen die de laatste 10-15 jaar zijn gebouwd is mogelijk geweest door de inzet van het oude vermogen wat vastzat in grond en de flinke waardestijging ervan . Dat sommige denken dat het anders is moeten ze zelf weten. Natuurlijk zullen er wel rendement berekeningen / plannen en aannames aan te pas zijn gekomen om te kijken of het was op te brengen , maar zonder inzet en het ver hypotheken van die grond was er geen stal gekomen.
kanniewaarzijn
@George Dat is precies het verhaal. En ook dat rendement is op dezelfde manier gratis verkregen, in veel gevallen werd eerst melkquotum gekocht met overwaarde als ondergrond.
+4
Frans1
@kanniewaarzijn iedereen krijgt alles gratis..
Man, toen wij eerder grond kochten waren we gek, je kon veel beter quotum kopen, bla,bla,bla.. en nu die grond duurder is wordt er weer gezeurd, geluk gehad, bla,bla.
Man, had zelf ook wat gekocht. Iets met plan en excuus.
kanniewaarzijn
@Frans1 Doe kalm, denk aan je hart!
Frans1
@kanniewaarzijn ik ben kalm hoor, gaat prima 👍😘
+1
Melkboer16
@George stijging van de grondprijs heb je helemaal niets aan als je doorboert. Is alleen maar lastig als je bij wilt kopen wat we ook gedaan hebben.
Voor een prikkie overnemen zat er hier ook niet in en ook nog een meerwaardeclausule George!
Ergens is er dan toch vooruitgang geboekt en ja ook wij zijn 2,5 keer zoveel melk gaan leveren.
Tussenbeide zowel meevallers als forse tegenslagen gehad maar altijd met veel plezier koeien gemolken.
+5
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Voor een prikkie overnemen zat er hier ook niet in en ook nog een meerwaardeclausule George!Ergens is er dan toch vooruitgang geboekt en ja ook wij zijn 2,5 keer zoveel melk gaan leveren.Tussenbeide zowel meevallers als forse tegenslagen gehad maar altijd met veel plezier koeien gemolken.

Toch wel , die meerwaardeclausule was niet nodig geweest als je niet voor een prikkie had overgenomen. Dus nu spreek je jezelf wederom tegen. 😂
Kijk 2,5 keer meer gaan melken voor een inkomen te halen , het klopt dus wel wat ik schreef. Alleen niet voor Matt en Pieta. 😀
Natuurlijk heb je wel wat aan die gestegen grondprijs , stel dat ie daalt dan begint de bank eerder bij je in de nek te hijgen als waarde van hun onderpand zakt. Bovendien zul je lang moeten doorboeren als de grondprijs met 20000 euro per ha zakt om weer op hetzelfde niveau te komen.
+2
pieta
Quote Reactie van @George:
Alleen niet voor Matt en Pieta.

Ho, had ik ff niet goed gelezen. Wij melken wel meer als 30 jaar geleden. Ongeveer 3 keer zoveel. Zelf melk ik nog net zoveel als in 2005.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
Toch wel , die meerwaardeclausule was niet nodig geweest als je niet voor een prikkie had overgenomen. Dus nu spreek je jezelf wederom tegen.

😁 Je bent goed wakker George! 😁
+3
Frans1
@George zonder gunning wordt er geen bedrijf meer overgedragen, kan niet, kan al jaren niet meer. Maar het gat wordt veel te groot, de hele familie moet een flinke veer laten om 1 boer te laten worden, en dat voelt steeds wranger, zowel voor de familie als de voortzetter, want die heeft zoveel gekregen. Denk dat dat ook voor een aantal reden is om te bedanken voor de eer
George
@Frans1
Helemaal mee eens Frans.
weurding
@George dooddoener maar als je alleen bent loop je niet tegen die problemen aan, mits je wel wil overnemen natuurlijk
George
Quote Reactie van @weurding:
dooddoener maar als je alleen bent loop je niet tegen die problemen aan, mits je wel wil overnemen natuurlijk

Ik weet niet wat je bedoeld of zeggen wilt . Maar ik loop hier nooit te zwetsen dat ik moeilijk ben moeten beginnen of dat ik het zwaar tegen de waarde heb moeten overnemen.
+1
weurding
@George bedoel als je geen broers of zussen hebt je veel minder problemen hebt met overnamesom, zeker geen meerwaardeclausule nodig bent, je vat het anders op dan ik het bedoel😅
+3
George
Quote Reactie van @weurding:
bedoel als je geen broers of zussen hebt je veel minder problemen hebt met overnamesom, zeker geen meerwaardeclausule nodig bent, je vat het anders op dan ik het bedoel

Klopt maar ik heb ook nooit lopen zwammen dat ik het zwaar heb moeten overnemen.
Maar het vroege overlijden van mijn vader en toen direct met mijn net 19 jaar de verantwoording van het bedrijf viel me toch wel koud op het dak en dan is je jeugd plotseling voorbij. Dat heb ik inmiddels wel ingehaald en nog steeds , ik heb een prachtig leven nu.
Melkboer16
@George ik kreeg destijds een hypotheek mee van 20 mille per ha mee om m’n familie tevreden te stellen! Natuurlijk zit er dan meerwaarde in maar niet zo gek veel op dat moment.
In begin veel quotum gekocht en ook veel gebouwd.
Met de wetenschap van nu had ik nog meer moeten bouwen en in 2015 een koppel vaarzen bij moeten kopen.
De bank heeft me direct goed geholpen toen maar er is nooit over de waardeontwikkeling van de grond gesproken
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
ik kreeg destijds een hypotheek mee van 20 mille per ha mee om m’n familie tevreden te stellen!

Dat je daar nog een uitroepteken achter durft te typen , dat is toch voor een prikkie . Of het dan Guldens of Euro's waren maakt dan niet eens uit en is het niet veel als je daarvoor alles hebt gekregen van quota tot woonhuis en van stallen tot machines. Niet vreemd dat je dan zo'n clausule aan je broek hebt gekregen. 😂
+2
weurding
@George 20000 gulden/ha was in onze tijd (1993) best aan de prijs in Drenthe voor overname, 80% van de handelswaarde ongeveer
George
Quote Reactie van @weurding:
20000 gulden was in onze tijd (1993) best aan de prijs in Drenthe voor overname, 80% van de handelswaarde ongeveer

Ach Arend nu praat je poep , dat weet je ook wel
Als je woonhuis , stallen , machines en quotum hebt voor 20000 gulden hypoheek per ha was dat in 1993 ook al peanuts.
25 ha land en dan 5 ton gulden schuld en 2- 2,5? ton melk met een waarde van 4 gulden per kg destijds , woonhuis en stallen. Dat heet ook gewoon bijna gekregen. 😀
+1
diezel
@George
Achteraf gezien was het peanuts. Maar toen was het m.i ook een behoorlijke "berg".

(klik om te vergroten)

George
Quote Reactie van @diezel:
Achteraf gezien was het peanuts. Maar toen was het m.i ook een behoorlijke "berg".

Dat grafiekje is al in Euro's en wat ik al schreef het melkquotum was in 1993 gewoon 4 gulden per kg.
Nu weet ik dat grondprijzen vroeger in het noorden lager waren dan hier maar in 1992 heb ik hier al 7,2 ha grond gekocht voor 52300 gulden per ha.
Verder ben ik het geheel met je eens , om te beginnen is het al gauw een hele berg , vooral omdat je de waarde van het quotum wat destijds zo hoog was niet kunt verzilveren en gewoon nodig had in je bedrijfsvoering. Maar het had toen wel die ongelooflijke waarde. Eerder deze week was ik me aan het bedenken dat mijn quotum in het jaar 1990 toen ik getrouwd ben meer waarde had dan de hectares grond die ik destijds had.
Ik had toen een 389000 kg op dik 28 ha.
+1
diezel
Quote Reactie van @George:
Maar het had toen wel die ongelooflijke waarde.

Mag er elke maand altijd graag even aan terug denken. 😄

(klik om te vergroten)

+4
George
@diezel
😀
Als je er goed over nadenkt had ik het me al 15 jaar eerder veel makkelijker kunnen maken , quotum was meer waard en woonhuizen en grond een stuk goedkoper om te herinvesteren.
En dan te bedenken dat ze hier altijd discussies voerden over de quotumprijs en over van alles maar tegen het einde van het jaar werd er vlot voor 80000 gulden quotum bijgekocht door de telefoon en ze hadden het amper terug verdiend en ze waren voorstander van afschaffing quotering. Ik heb er nooit heel veel van begrepen.
+1
weurding
@George ho even, heb het over losse grond, geen gebouwen erbij, je fantasie slaat op hol, en dat is echt geen poeppraat, idd, als jij er van uitgaat dat het incl. Was dan was het echt te geef, had je toch wat wijzer geschat😉
George
Quote Reactie van @weurding:
r van uitgaat dat het incl. Was dan was het echt te geef, had je toch wat wijzer geschat

Ja dat dacht ik , Melkboer begon met een hypotheek van 20000 per ha om zijn familie tevreden te stellen schreef ie met uitroepteken. 😄
En jij reageerde daarop dat dit behoorlijk aan de prijs is.
Daarom dacht ik dat je ook na de overname met een hypotheek begon van 20000 gulden per ha voor alles.
weurding
@George dan moet je beter lezen, grond was in Brabant begin jaren 90 2 keer zo duur als in Drenthe, maar 25000 was toen hier handels/taxatie waarde, als je dan 20000 moet geven (80%) is dat gewoon zwaar aan de prijs, snap je het nu? Gebouwen staan apart op de balans
George
@weurding
Ja natuurlijk snap ik het.
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@George 20000 gulden was in onze tijd (1993) best aan de prijs in Drenthe voor overname, 80% van de handelswaarde ongeveer

Voor de juiste herinnering hier een grafiekje
Tot ongeveer 1965 had je "De Wet op de vervreemding van Landbouwgronden"
De prijs lag daardoor min of meer vast
En moest eerst door de Grondkamer worden goedgekeurd voordat verkocht mocht worden.
Die wet was er gekomen in 1940
Een onderwerp op zich, vrijwel vergeten. Zelfs door de boeren merk ik.
--------
In 1970 was pachtvrij grasland land hier in de buurt 7000 guldens de Ha ,dat jaar werd ik boer.
Al sinds eind 1964zat ik in een onverdeelde boedel wat betreft de boerderij Toen overleed mijn opa van vaderskant en mijn vader was al in 1956 overleden.
Dus overname van het bedrijf was niet aan de orde toen ik boer werd, Ik nam alleen koeien en roerende goederen over.
Verder huurde gewoon van de onverdeelde boedel die eigendom was van broer, zus en mijzelf.
Die 2 anderen heb ik uitgekocht toen ze gingen trouwen (tegen getaxeerde verpachte waarde).
Maar landprijzen gingen in de jaren 70tig als een raket omhoog.
Hier nog wat extra vanwege de ruilverkaveling (van de hele Alblasserwaard) boeren gingen op het laatst soms niet eens meer kijken voordat ze land kochten, het kwam toch wel dichterbij te ligegen.
Maar in 1980 waren de landprijzen hier al 40.000 de ha
Door invoering melkquotering zakten ze aanvankelijk, maar onder de de krap 30.000 gulden de ha halverwege de jaren 80tig kwamen ze echt niet.
Daarna gingen ze weer geleidelijk omhoog en begin jaren 90tig waren ze weer op krap 40.000 de ha.
Daar heb ik nog land voor bijgekocht in 1993
Vervolgens stegen de prijzen weer en in 2001 was het land hier 82á83 duizend guldens de ha (heb ik land voor verkocht)
Zo zie je, het gaat met landprijzen met geweldige horten en stoten.

(klik om te vergroten)

+1
weurding
@arie.j met overname werd gekeken toen wat de fiscus acceptabel vond en akkoord mee kon gaan, is al bijna 30 jaar geleden maar meende iets van 60% van de taxatieprijs toen
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j met overname werd gekeken toen wat de fiscus acceptabel vond en akkoord mee kon gaan, is al bijna 30 jaar geleden maar meende iets van 60% van de taxatieprijs toen

eerst gewoon pachten en dan voor de verpachte waarde overnemen.
Veel eenvoudiger en de fiscus kan daar niets van vinden
Fiscus rekent zelf dat bij traditioneel pachtcontract de waarde van landbouwgrond 40% minder is
download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/…
weurding
@arie.j hadden al jaren een maatschap, ouders wilden een huis bouwen in dorp dus gewoon volledige overname, nooit iets met pacht te maken gehad, dit leek ons toen het beste. Hoor ik ook weinig hier, pachten van de ouders, maar denk dat overname toen wel tegen verpachte waarde is gebeurd, of iets in die trend
George
@weurding
Nou vaak gaat het over tegen verpachte waarde die een stuk lager is dan vrije marktwarde.
weurding
@George ja, dat kon toch als je in maatschap zat? Moet ik alle boeken weer in, kon me toen niet veel schelen hoe het tot stand kwam, krabbels zetten en doorboeren, oja, met meerwaardeclausule😁
George
Quote Reactie van @weurding:
oja, met meerwaardeclausule

😂 Die stond er achteraf voor niks in , maar die stond er ook in omdat je het bedrijf (ver) onder de vrije marktwaarde hebt verkregen.
+2
weurding
@George klopt, ook niet meer dan billijk vond ik zelf
Frits1
@arie.j dat gebeurt tegenwoordig niet meer. De BOR is (nog) dusdanig ruim dat is helemaal niet interessant.
Melkboer16
@George 20000€ dan en toen was de grondprijs hooguit 30!
Maar van de negatievelingen win ik het toch nooit!
Tegen mij zeiden ze toen ik begon wat jij wilt dat kan eigenlijk niet maar toch is het gelukt.
Ik zie nu ook weer enthousiaste jonge boeren opstaan die er ook weer tegenaan gaan en dat geeft mijzelf ook weer nieuwe energie.
De schaarste aan melk kan op geen beter moment als nu komen voor mij en deze prijshausse gaat nog wel ff door.
Je reactie op Arend vind ik er een onder de gordel, jij als enigst kind met een ruilverkavelingsboerderij had een veel ander uitgangspunt als hij. Ja ik ken je verhaal.
Reken maar dat veel boerderijen toen niet veel meer waard waren als de prijs van een gewoon woonhuis en nu eigenlijk nog niet.
Stallen zijn niet meer als puin en de waarde van quotum is alleen als je het verkoopt.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
20000€ dan en toen was de grondprijs hooguit 30!

Ja maar je hebt een hypotheek van 20000 euro/ha en dat terwijl de grond alleen al 30000/ha waard was. Verder heb je stallen , machines , melkquotum , woonhuis erbij gekregen en zitten ook in die hypotheek . En dan doe je net of dat je het niet voor een prikkie hebt gekregen. Het is geen wonder dat je familie die clausule in de akte heeft opgenomen. 😀
Loop nou eens niet te zwammen en zeg gewoon dat je familie het je heeft gegund dat je kon overnemen zoals dat overal bijna het geval is.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Je reactie op Arend vind ik er een onder de gordel,

Hoezo? Als ie het anders ziet kan hij het zeggen , maar wat is hier onder de gordel aan?
Erco
@George Hier n hypotheek van meer dan 50.000 en land ging rond de 30.000. moet je nou zien met land van rond de ton per ha. Sinterklaas is er niks bij met die overnames 😂
+2
maisbult
@Melkboer16 als er geen onderpand was dan werd er niet gebouwd of quotum gekocht, dus George heeft gelijk
+1
kanniewaarzijn
@maisbult Tis moeilijk toegeven als je denkt dat je een fantastische ondernemer bent.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @maisbult:
als er geen onderpand was dan werd er niet gebouwd of quotum gekocht,

Klopt niet,moet zijn: als er geen onderpand was werd er niet gefinancierd voor bouw of quotum.
Nu snap ik best dat er voor flink bouwen financiering nodig is, maar voor quotum heb ik nooit financiering nodig gehad, altijd uit eigen zak betaald.
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
quotum heb ik nooit financiering nodig gehad, altijd uit eigen zak betaald.

Ik wel , had eerst een grote lap grond gekocht en daarna met quotum kopen begonnen . Toch wel financiering voor aan moeten gaan.
maisbult
@Leo,s vriend klopt, maar als er geen onderpand is dan snijden de banken de schulden wel zo tepas dat je in de melkveehouderij wel te blut blijft om dan quotum te kopen. Bv in de jaren 90 toen ik in de varkenshouderij werkte moest bij hun de nieuw gebouwde stal in 10 jaar betaald worden (te weinig onderpand), dus dat zou dan een 2-3 keer zo hoge aflossingsverplichting (bij de melkveehouderij) met zich mee brengen, voordeel de quotumprijs zou dan wel goedkoper zijn als 4 gulden per liter. Ook grappen als "gooi maar even (bij elke investering waar een lening op aangevraagd wordt) 30% (of 50%) van de investering aan eigen spaargeld erbij op tafel" houden je dan wel te blut 😬
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkboer16:
. Is alleen maar lastig als je bij wilt kopen wat we ook gedaan hebben.

😆 😆 😆
Frans1
@kanniewaarzijn je lacht wel, maar hij heeft het tenminste gedaan😆😆😆
kanniewaarzijn
@Frans1 Lees de reactie van Melkboer 16 nou eens goed, laat op je inwerken wat George en ik nu al die tijd al zeggen en ga eens nadenken!!!
+1
Frans1
@kanniewaarzijn ik zie heel goed wat er staat hoor, en ik weet ook hoe het werkt, om snelle winst voor de overnemer te blokkeren. Er staat niks over waardestijging uit laten keren door de bank, wat jij steeds oreert hier
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
ik weet ook hoe het werkt,

Die indruk heb ik niet 😂
+2
Frans1
@kanniewaarzijn iedereen is dom, maar jij jankt hier maar over mogelijkheden die jij niet hebt. Plan of excuus, weet je😜
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
jij jankt

Al nagedacht?
+1
Frans1
@kanniewaarzijn ik weet uit ervaring hoe het werkt, jij denkt het vanuit je zelfmedelijden te weten. Klein verschil.
kanniewaarzijn
@Frans1 Je gebruikt woorden als "janken" en "zelfmedelijden" enz. Waar haal je dat uit? Ik weerleg alleen maar de beweringen van sommige mensen hier dat je niets kunt met grondprijsstijging en dat je daar alleen maar wat aan hebt als je verkoopt. Niets is minder waar! En geloof me: je kunt beter medelijden hebben met menigeen met een strop om z'n nek van anderhalf miljoen of meer, daar is veel meer reden voor.
Melkboer16
@kanniewaarzijn wat is nou anderhalf miljoen als je een miljoen liter melk aflevert?
weurding
@Melkboer16 1,5 euro per liter, kijk er zijn vast boeren die daar geen probleem mee hebben maar ook zat die zich in bochten moeten wringen, zeg maar 3,30 gulden, daar zou ik wel vrij zwaar mee gezeten hebben, al zal het misschien meevallen als je 3 miljoen levert met 1,5 euro per kg schuld. Ligt natuurlijk ook geheel aan de staat van de gebouwen, verkaveling, etc
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
1,5 euro per liter, kijk er zijn vast boeren die daar geen probleem mee hebben maar ook zat die zich in bochten moeten wringen, zeg maar 3,30 gulden, daar zou ik wel vrij zwaar mee gezeten hebben,

Ik ook , dat geef ik graag toe. Ik vond de helft van die schuld en de helft van die melk ook al meer dan genoeg. 😀 Ik heb trouwens de helft van die schuld nooit gehad. En toch vond ik dat er in 2006 met de melkveehouderij bar weinig te verdienen viel , maar ik was ook maar een gemiddelde boer en dat is tegenwoordig niet goed genoeg meer.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkboer16:
wat is nou anderhalf miljoen

Veel geld.
+2
George
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Veel geld.

Godsgruwelijk veel geld , meer dan 40 jaar lang een modaal inkomen! Dus zowat een arbeidzaam leven lang.
+4
T60401
@George Zit er dan ook nog 60 ha goede grond onder dan stelt die anderhalf miljoen niets voor. Maar staat het op een postzegel en mag je jaarlijks ook nog 50K of meer aan pacht op hoesten dan is het een strop.
George
Quote Reactie van @T60401:
Zit er dan ook nog 60 ha goede grond onder dan stelt die anderhalf miljoen niets voor. Maar staat het op een postzegel en mag je jaarlijks ook nog 50K of meer aan pacht op hoesten dan is het een strop.

Dat is zeker waar , anderhalf miljoen euro schuld op een miljoen liter met 30 ha eigendom of met 60 ha eigendom is een heel verschil.
Melkboer16
@George 1,5 miljoen met 60 ha is een peulenschil. Maar met 40 ha en één miljoen kilo melk kan het ook.
Is van veel factoren afhankelijk en leven is het meervoud van lef.
Je betaalt maar een klein beetje rente en door de inflatie en aflossing wordt het steeds minder.
Degene die 20 jaar terug voor 1,5 miljoen huizen had gekocht is nu ook net zo rijk als toen. Had ie het bewaart dan weet je wel wat er gebeurt.
pieta
Quote Reactie van @Melkboer16:
Je betaalt maar een klein beetje rente e

Toen ik het overnam hadden we gelukkig een groot deel bestaande financieringen anders was de rente toch gewoon 5%. Wij zaten meer als de vrije waarde van onze landbouwgrond gefinancierd.
Erco
@pieta Dat lijkt me logisch maar in deze tijd lukt dat niet meer
pieta
@Erco Dat is zeker niet logisch. Wij hadden niet zo heel veel eigendomsgrond toen. Die was al 7 euro per m2 indertijd. Volgens mij heb jij geeneens zo heel andere tijd overgenomen en gold er bij jou in de regio toch een andere hectareprijs.
George
Quote Reactie van @pieta:
Dat is zeker niet logisch. Wij hadden niet zo heel veel eigendomsgrond toen. Die was al 7 euro per m2 indertijd. Volgens mij heb jij geeneens zo heel andere tijd overgenomen en gold er bij jou in de regio toch een andere hectareprijs.

Maar Pieta je bent 2 keer verkast met je bedrijf. Daar heb je waarschijnlijk wel slagen kunnen maken . Ik weet niet of je ergens voor weg gekocht bent. Maar verdubbelen met grond valt gewoon niet mee met gewoon boeren.
+2
pieta
@George De 1e keer verkassen was goede business. De tweede keer zeker niet en lagen de redenen in de privésfeer.
Bij de 1e verplaatsing zijn we een 25 ha land uitgebreid zonder toename van de financiering. Nadeel was wel dat we onze vasten tractorchauffeur (vader), eventuele oppas (moeder), goedkope mestafzetplekken ook kwijt waren. Een hele grote plus was dat we in konden stappen bij RFC.
+1
George
@pieta
Kijk dat bedoel ik , als je met dezelfde financiering 25 ha meer grond bij krijgt is goede business zoals je eerlijk toegeeft. Dat krijg je met gewoon boeren echt niet voor elkaar en dat weet jij dus ook. Ik heb een kleine 8 ha bijgekocht in mijn loopbaan en vind dat het altijd een zwaar stempel heeft gedrukt . Maar doordat ik mijn melkquotum heb verkocht (overigens een jaar te laat voor 1,08 euro per kg) ben ik al jaren van die lasten af en ook de ruil-en herverkavelingskosten die 30 jaar liepen ben ik sinds 2012 vanaf. Dat boert wel een stuk makkelijker. Als ik die kosten nog had kon ik mijn bedrijf niet op deze wijze rendabel exploiteren , lees een inkomentje vergaren. Maar dat lukt nu al 14,5 jaar zonder het melken van koeien. Voor mij was de koopoptie van recreatiepark wat uiteindelijk niet door is gegaan en daardoor de beslissing tot verkoop quotum achteraf ook gunstig uitgepakt. Zelfde als voor jou het verkassen van je bedrijf. Enige verschil , jij hebt waarschijnlijk een toekomstbestendig bedrijf en ik heb een probeer er mijn pensioen mee te halen bedrijf. 😂
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
zoals je eerlijk toegeeft.

Nu wel ja. Dat is weleens anders geweest.
+1
George
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Nu wel ja. Dat is weleens anders geweest.

Dat geloof ik niet , ik heb Pieta nooit ervaren als een opschepper of zwetser hier.
+1
pieta
@George Gelukkig. 😁
cornelissen
Quote Reactie van @George:
ik heb Pieta nooit ervaren als een opschepper of zwetser hier.

Overdrijven kan ze wel, ik zou failliet gaan,zou ik gezegd hebben . Nou ik heb nooit te enenmale dat woord gebruikt voor mijn eigen situatie. Wel ,dat ik de armoede in wordt getrapt ,maar dat is nog heel wat anders als failliet gaan
pieta
@George Ik denk dat ik meer over heb gehouden aan de overstap naar RFC direct in mijn portemonnee dan aan de extra grond. Niet dat ik de extra grond uit wil vlakken. Maar het verlies van het meehelpen van mijn vader op het land met het wegvallen van de goedkope mestafzetplekken die we op onze oude locatie hadden kwamen er ook andere kosten voor een groot deel andere kosten in de plek. Terwijl ik van RFC gemiddeld misschien wel 3 cent per liter meer ontvangen heb voor mijn melk per jaar.
+1
George
@pieta 25 ha grond extra gratis en voor niks erbij met dezelfde lasten is toch een fantastische sprong. Daar moet je nondedjuus veel jaren 3 cent per liter meer voor beuren. Langer dan jij in je melkveehouders carrière kunt volhouden. Dat weet jezelf ook wel.
Mestafzet plek heb je ook door die 25 ha extra gekregen en ook het voer kun je er zelf op winnen.
De goedkope arbeidskrachten wonen nu misschien te ver weg dat is dan het enige nadeel.
pieta
@George Het is een fantastische vermogenssprong. Ook de waarde toename van grond pik je mee. Maar als je van alles zelf doen, maaien, bemesten, ploegen, harken naar volledig loonwerk gaat staat er ook een kostenpost tegenover. Verlies van ruim 15 hectare gratis mestafzet. Dus al met al was die winst niet zo groot als het gaan leveren aan RFC.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Maar als je van alles zelf doen, maaien, bemesten, ploegen, harken naar volledig loonwerk gaat staat

Tja hoe meer grond je hebt , hoe meer werk ook , da's logisch . Maar alle boeren wilden nu eenmaal groeien en meer werken /melken voor hetzelfde melkgeld. Behalve ik en andere stoppers met melken. 😄
+2
weurding
@pieta geef me maar 10 ha neem ik die kostenpost van bewerken wel voor lief😁
pieta
@weurding Van alleen maar geven gaat zelfs de beste koe dood. 😁 Mijn achternaam is ook al geen Gevers. Dus nee, gaat niet gebeuren. Maar 3 cent meer ontvangen voor de melk, 30.000 per jaar, zonder inspanningen er voor te verrichten afgezet tegen de die grond dan wint toch de melk het in de portemonnee. Je moet ook wel rekenen dat je er 25 ha bij had maar al je grond door de loonwerker moest laten bewerken vanwege afname beschikbare arbeid en toename vh areaal. Vergis je daar niet in.
T60401
@pieta betaalingsrechten en je bent al een heel eind in de goede richting
pieta
@T60401 Wij hadden geen loonwerker die het voor dat geld deed.
ntd79
@pieta ik kan je nog niet helemaal volgen. Je krijgt 25 bunder extra in eigendom op de nieuwe locatie. Je raakt 15 bunder gratis mestplaatsing kwijt door te verhuizen. Dan heb je nog steeds 10 bunder meer plaatsing op eigen grond in de nieuwe situatie plus de gewasopbrengst (maisverkoop) van 25 bunder, of misschien huuropbrengsten omdat je een grond niet allemaal nodig had. Of ga ik ergens verkeerd?
pieta
@ntd79 Het is vrij simpel. De loonwerkkosten stegen bij ons flink doordat we alles uit moesten besteden. Zet dat af tegen meer eigen voer (in Brabant kochten we ook amper voer omdat we nog wat niet al te dure huurgrond hadden). Ga dan maar proberen om meer dan 30.000 per jaar over te houden aan die grond.
Eerst hadden we vaak 20 ha gras en dat maaiden en harkten we zelf. Toen gingen we naar zeg 45 ha gras. Alles laten maaien en zowat alles laten harken omdat je het al druk genoeg hebt met schudden, kuilen open leggen en ook de vrouw weinig tijd heeft omdat ze zelf alles moet doen voor de kinderen. Geen oma in de buurt die dat voor je doet he.
+1
George
@pieta
Tjaja dat groot boeren gaat allemaal niet vanzelf Piet. 😄
ntd79
@pieta ik snap het, dat is de situatie waar ik nu in zit, kinderen klein en pa is het hardste lopen wel af. Maar klopt het als ik denk dat pa indertijd gratis het gras bewerkte met afgeschreven spul? Daar kun je natuurlijk nergens meer mee verdienen. Als ik je in de nieuwe situatie inschat destijds op zo'n 6 cent loonwerkkosten, en een goeie cent eigen mechanisatie? Het is mij eigenlijk gigantisch meegevallen, de loonwerkkosten, toen ik alle mechanisatie een schop heb gegeven.
weurding
@ntd79 de 1 kan met dezelfde oppervlakte en materiaal de kosten ook veel lager houden dan een ander😅
Zonder dat ik iemand die ik niet ken een stempel op te willen drukken hoor
ntd79
@weurding nou ja, het is simpel zat, met 20 bunder kun je qua mechanisatie veel meer aankloten. Als je een 100 bunder gras hebt staan is dat afgelopen. Daar kun je qua kosten natuurlijk nooit een vergelijking mee maken.
weurding
@ntd79 bedoel ook meer een kwestie van de zaak heel houden, ongeacht het aantal hectares, er zijn er die " kunnen wat aan" kwa materiaal, in de slechte zin van het woord
ntd79
@weurding dan kom je met eigen mechanisatie ook op heel ander geld
weurding
@ntd79 ja, en je moet er aardigheid aan en kijk op hebben, dan valt het best mee, en tijd is ook een dingetje
ntd79
@weurding het lijkt me duur worden als je het goeie spul er wel hebt staan, dus geen afgeschreven spul, en de helft van de tijd doet de loonwerker het.
weurding
@ntd79 ja, maar echt, ook die zijn er
pieta
Quote Reactie van @weurding:
tijd is ook een dingetj

Dat is geen dingetje maar gewoon een groot probleem als je er goeddeels alleen voor staat. Ik wou ook altijd graag mee kunnen doen als er iets te doen was ipv roepen ik heb echt geen tijd.
En van 20 ha gras alles zelf doen behalve kuilen naar alles uitbesteden brengt gewoon een kostenplaatje met zich mee.
weurding
@pieta vond het 1 van de mooiste dingen, maaien schudden harken, mestrijden en oprapen mocht een ander doen
+1
pieta
@weurding Mooi vond/vind ik het ook wel maar het moet ook gedaan worden.
weurding
@pieta was hier geen probleem, had er ook lol in, en ja, ook capaciteit voor wel 2 keer zoveel oppervlakte, wilde ook geen dag langer werk hebben en dan 50 vem minder hebben
George
Quote Reactie van @weurding:
was hier geen probleem, had er ook lol in, en ja, ook capaciteit voor wel 2 keer zoveel oppervlakte, wilde ook geen dag langer werk hebben en dan 50 vem minder hebben

Jij bent ook een echte machineboer Weurding. En je had de tijd , tegenwoordig zijn boeren veel drukker met die grote aantallen koeien.
George
Quote Reactie van @weurding:
ond het 1 van de mooiste dingen, maaien schudden harken, mestrijden en oprapen mocht een ander doe

Dat deden wij ook nog zelf.
+1
weurding
@George lieten gras hakselen, kwam ook door het weelinksysteem, had je geen gesmeer op de roosters
+2
ntd79
@pieta als je zeker weet dat je er geen tijd voor hebt, wordt het probleem minder groot. Zelf vond ik het stadium ' ik heb er eigenlijk geen tijd voor, maar ik doe het toch' weleens een probleem😅
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
Het is vrij simpel. De loonwerkkosten stegen bij ons flink doordat we alles uit moesten besteden. Zet dat af tegen meer eigen voer (in Brabant kochten we ook amper voer omdat we nog wat niet al te dure huurgrond hadden). Ga dan maar proberen om meer dan 30.000 per jaar over te houden aan die grond.Eerst hadden we vaak 20 ha gras en dat maaiden en harkten we zelf. Toen gingen we naar zeg 45 ha gras. Alles laten maaien en zowat alles laten harken omdat je het al druk genoeg hebt met schudden, kuilen open leggen en ook de vrouw weinig tijd heeft omdat ze zelf alles moet doen voor de kinderen. Geen oma in de buurt die dat voor je doet he.

Hoeveel pech kan een mens hebben in z'n leven??
+1
pieta
@kanniewaarzijn Er zijn er die echt veel pech hebben. Daar heb ik dan oprecht medeleven mee. Wij hebben ons deel pech echt wel alleen ligt het niet op financieel vlak.
+1
kanniewaarzijn
@pieta Hier net zo.
+1
melluk
@pieta je moet toch 83 jaar melken voor die 25 ha
+1
pieta
@melluk Ik ontken de vermogenstoename niet he! Maar ik hoef er geen 83 jaar voor te melken.
melluk
@pieta ik bedoel : hier in de buurt kost zo een blokje 2.5 miljoen en dat gedeeld door je 30000 extra van je melk moet je toch 83 jaar dat extra voor melken maar ik begrijp dat je het allebei hebt dus dan is het helemaal voor elkaar
pieta
@melluk Als je het zo bekijkt heb je ook nog geen gelijk. Die 30.000 is winst en gaat dus nog belasting af. 😁

Serieus. Wij kochten indertijd de grond voor 5 euro. Onze eigen landbouwgrond was meer als 7 euro waard. Dus ook vanuit verkoop uit agrarisch hadden we al een slagje kunnen maken.
Het enige wat ik bedoelde met 30.000 meer van RFC ontvangen afzetten tegen 25 ha meer voeropbrengst minus al mijn beheerde hectares de extra loonwerkkosten er af. En dat dan de 30.000 van RFC een groter bedrag in mijn portemonnee gaven per jaar.

Maar als je het niet zou willen snappen kun je het best verkeerd begrijpen. 😁
+1
George
@pieta
Eigenlijk zeg je niks anders dan dat er met grond geen een flikker te verdienen valt. Ondanks dat je bijna 2 miljoen eigen vermogen hebt bijgekregen.
+1
pieta
@George Goede samenvatting. 😁
+1
melluk
@pieta ik snapte het al hoor
melluk
@pieta niks is te vergelijken , ik ben ook nog akkerbouwer en op 25 ha kan ik toch een saldootje draaien van 50000 dus ik zou erg blij zijn met 25 ha zonder extra hypotheek lasten snap je?
George
Quote Reactie van @melluk:
25 ha kan ik toch een saldootje draaien van 50000

Knap als je dat ieder jaar lukt. Wat teel je dan? Ik bedoel aardappelen gaat maar eens in de 3/4 jaar.
+1
weurding
@George er zijn vast meerdere definitie's van saldo maar 2000 per ha overhouden gemiddeld is idd heel moeilijk
Elvis
@weurding met 2,5 koe per ha lukt dat makkelijk
George
Quote Reactie van @Elvis :
met 2,5 koe per ha lukt dat makkelijk

Ja maar die moet je weer minstens 2 keer per dag melken.
+1
Elvis
@George tja loop er toch dus moet maar eem
weurding
@Elvis ging over akkerbouw
George
Quote Reactie van @weurding:
maar 2000 per ha overhouden gemiddeld is idd heel moeilijk

Nou het is wel makkelijk mogelijk maar niet ieder jaar van alle hectares. Je hebt ook te maken met rustgewassen, tenminste ik wel.
+1
weurding
@George ik schreef toch gemiddeld🙈
George
@weurding
Gemiddeld is tegenwoordig niet meer goed zat. Ik ben ook zo'n gemiddeld boerke. 😄
melluk
@George zoals ik al zei :niks is vergelijkbaar
pieta
@melluk Snap ik. Mijn saldo komt van melken en melkquotum had ik al.
+1
pieta
Quote Reactie van @melluk:
83 jaar melken

Mooi plusje geef je @George maar als ik 83 jaar moest melken voor die 25 ha grond stopte ik direct.
George
Quote Reactie van @pieta:
Mooi plusje geef je @George maar als ik 83 jaar moest melken voor die 25 ha grond stopte ik direct.

Nou maar 25 ha grond kopen , ook al kan je het voor €50000 per ha dan is dat gewoon niet te doen en zet je jezelf werkelijk voor het leven klem. En jij hebt de mogelijkheid gehad om je bedrijf met dat aantal hectares te vergroten zonder dat je financiering hoger werd schreef je. En dan vind je de overstap naar RFC belangrijker. En mekker je over wat meer loonwerkkosten. 😄 Ik denk dat velen graag in je positie waren van 25 ha gratis grond erbij in eigendom.
Dat plusje was een beetje per ongeluk en weet ook niet hoe hij aan die 83 jaar melken komt.
+2
ntd79
@George eins jaren 90 verhuisden we van Twente naar Drenthe, gewoon marktconform aan een andere boer verkocht. Maar dat was nog in de tijd dat je van elke bunder er in Drenthe 2 terug kon kopen. Dus van 18 bunder naar 41 bunder, dan krijg je ineens heel andere mogelijkheden.
weurding
@ntd79 nog paar jaar lukt je dat nog een keer, dan koop je in Brabant 2 ha voor de prijs van 1 in drenthe
George
Quote Reactie van @weurding:
dan koop je in Brabant 2 ha voor de prijs van 1 in drenthe

Waarom zou de prijs in Brabant halveren en in Drenthe niet?
ntd79
@George het gaat hier gek de laatste tijd. In het veenkoloniaal deel worden echt beste bedragen betaald, dat begint ook echt wel door te werken op de rest van de provincie
weurding
@George zeg niet dat prijs halveert bij jullie maar stijgt hier wel hard, en noorden wordt gezien als het melkgebied van de toekomst😅
George
Quote Reactie van @weurding:
wordt gezien als het melkgebied van de toekomst

Ik ben benieuwd.
weurding
@George ik ook, was toen een plaatje van waar men de veehouderij in 2050 zag, kan het niet zo gauw vinden, meende toch deel drenthe, Groningen en friesland
+1
George
@weurding
Zal best wel , hier raakt het kalm aan wel gedaan met de ook nog extra absurde Brabantse regelgeving. Maar toch is het leven goed in het Brabantse land. En we kunnen hier ook van alles met de grond. Dat is niet in alle Noordelijke provincies niet mogelijk. Bovendien is 2050 nog wel een heel einde weg en dan ben ik een heel ouwe mens als ik er nog mag zijn dan.
achterhoeker2
@weurding Als het noorden een melkvee gebied wordt, zal de stijging beperkt.
weurding
@achterhoeker2 ik verzin het niet

(klik om te vergroten)

ntd79
@weurding ik ben op een punt dat niet alles meer met geld te beleggen is, zitten hier best en alles is op zijn plek, laten we dat maar mooi zo laten😁
Noorderling
@George
Quote:
Ik denk dat velen graag in je positie waren van 25 ha gratis grond erbij in eigendom.

Die kans hebben meer boeren laten lopen dan gepakt. Alleen moet je het echt willen en durven. Nu is het 10-20jaar te laat nu grondprijzen in het land gelijk zijn bij gelijke grond kwaliteit.

Weet niet wanneer @pieta die 7euro kon vangen. Rond 2005 kon je er hier 3hectare zavel van kopen wat je nu voor een ton nog niet hebt.
pieta
@Noorderling In 2008 verkochten wij grond achter andermans varkensstallen waar je tussen de varkensstallen door het land op moest(recht van overpad, perceel lag nergens aan de openbare weg, voor bijna 7 euro per m2.
pieta
Quote Reactie van @George:
En dan vind je de overstap naar RFC belangrijker. En mekker je over wat meer loonwerkkosten

Beter lezen. Ik heb geschreven dat in mijn portemonnee (dus wat ik te besteden heb) de overstap naar RFC meer bijdroeg dan de 25 ha land. Daar is niets aan gelogen. Ik vlak verder niets uit. Ik zeur niet over loonwerkkosten. Ik vind zelf ook dat ik het goed getroffen heb met die verplaatsing. Maar 3 cent melkgeld meer bij een vlotte miljoen liter melk bracht me meer geld in mijn portemonnee jaarlijks dan de 25 ha grond. Zelf alles doen op het land paste ons niet. En als je niet alles zelf doet op het land en je teelt gras en mais dan is die jaarlijkse winst niet zo heel groot. Zeker niet als je door de verplaatsing ook alleen voor al het werk komt te staan. Dan laat je ook de hectares die je voor de verplaatsing wel zelf kon bewerken ook nog door de loonwerker doen.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Dan laat je ook de hectares die je voor de verplaatsing wel zelf kon bewerken ook nog door de loonwerker doen.

Ik heb een smiley staan bij mekkeren over loonwerkkosten. En ja dat is het nadeel van steeds groter boeren , steeds meer werk. 😀
Melkboer16
@pieta dat is tenminste een mooi verhaal. Mooi dat je die 3 cent ff noemt met al die slechte berichten over RFC
HansBa
@pieta aan wie leverde je de melk eerst dan?
Noorderling
@pieta
Heb je je niet in hoeven kopen?
Tegenwoordig staat er 15cent voor wat je moet inleggen in de dode hand. Dat is ook nog wel serieus geld op de korte termijn. Als die 3cent structureel wordt waargemaakt ben je er wel zo weer, zou niet durven zeggen of dat animo nu nog zo groot is.

25ha a 1miljoen euro destijds met 5% rente was ook zomaar 9cent per liter r+a als je een miljoen molk.
Als je dat vandaag mocht kopen was het 12cent met dezelfde melkplas. Dat is niet niks, al zijn er voor velen genoeg kansen geweest om te kunnen verdubbelen in areaal en een mooi voormalig akkerbouwbedrijf te kopen. Overal vind je wat en laat je wat. Grond en verkaveling blijft toch de basis voor rendement, zeker op lange termijn.

Ook wel eens zitten te denken om op die manier dure grond te verkopen en goedkope niet akkerbouw grond terug te kopen. Voor de transportkosten van mest en gewas van 3-5 kilometer kun je ook 10.000euro extra per ha dicht bij je stal betalen, wetende dat dat duurder wordt dat idee ook maar weer voorlopig geparkeerd.
Elvis
@Erco dat is hier wel zo en dan komt er eigenlijk nog 25% pachtgrond bij wat ook als financiering gerekend moet worden
Noorderling
@Melkboer16
aflossing is hier tot de laatste termijn per maand exact het gelijke bedrag. Afname van rentelasten is er in de loop van de tijd amper. Wat de rente gedaald is, is alles minimaal duurder geworden. De netto lasten zijn misschien even hoog, maar in de loop van de tijd dalen de lasten niet zomaar, die kun je alleen nog verdunnen maar daarvoor komt weer 0,8-1euro terug aan fosfaatkosten waardoor het nog niet hard opschiet.
+1
ntd79
@Noorderling aflossing is hier tot de laatste termijn per maand exact het gelijke bedrag. Afname van rentelasten is er in de loop van de tijd amper

Maar dat is toch constant in beweging. Als jou blik op ontwikkeling staat, ik heb de indruk dat dat bij jou zo is, en je hebt twee jaar flink afgelost, dan zet je toch wel weer een volgende stap met als het goed is vanuit een hogere basis. Wellicht heb je zelfs nog wat kleine partijen fosfaat vanuit de cashflow kunnen kopen in de tussentijd. Dat verruimd de mogelijkheden nog sterker.
T60401
Quote Reactie van @ntd79:
t kleine partijen fosfaat vanuit de cashflow kunnen kopen

Al ik de reacties voor noordeling altijd lees is dat net het probleem. Het doet mij overkomen dat die ruimte er niet is.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
en je hebt twee jaar flink afgelost, dan zet je toch wel weer een volgende stap met als het goed is vanuit een hogere basis.

Dat ligt er aan, als je aflost in grond of stallen, wordt de aflossing per maand niet lager tot de laatste periode maar de inkomsten nemen ook niet toe, grondgebruik blijft hetzelfde en je koeien gaven ook al melk. Alleen de rentelasten dalen minimaal.
Dan zou je alleen lucht kunnen krijgen door herfinanciering en je schuld opnieuw te verdelen over je oude termijn.

Eigenlijk is dat dan aflossingsvrij financieren met tussenperiodes waarin je aflost en als je dan weer wat wilt net zo snel weer een schuld opneemt. Is in het totaal plaatje niets mis mee, lost weer 5ton af en gaat een schuld aan van misschien wel 8ton, als het totaal plaatje maar klopt en het op termijn meer geld op gaat leveren.

Zoveel geduld heb ik ook niet om alles tot 0 af te lossen voor weer wat te doen, ongemerkt zit er dus zomaar een miljoen aflossingsvrij in het bedrijf en maken we eerder lucht en ruimte door te herfinancieren. Doordat dit kan is er misschien ook wel teveel lucht en ruimte in de markt gekomen wat prijsstijgingen mogelijk heeft gemaakt. ABN financiert ook wel grond met aflossingstermijn van 50jaar. De praktijk is dan vaak meer betalen in plaats van lagere lasten per jaar. Wat schieten we er dan mee op? alles 10jaar aftikken en nieuwe stap zetten zou gezonder zijn.

In Nederland kost een melkveebedrijf zomaar 5-7euro per kilo melk. Denemarken 1,5euro. Dat is nogal wat kapitaal wat stil staat, maar ook uitbreiding erg duur is waardoor je echt niet zomaar meer aan kostenverdunning toe komt, kun je wel eenmalig je bedrijf compleet uit verband trekken door allerlei constructies of grondloos te groeien, of dat op termijn goed komt weet ik ook niet.
ntd79
@Noorderling je maakt er altijd zo'n hogere wiskunde van. Ik probeer het simpel te houden. In de tijd dat we nog aan het ontwikkelen waren, en er was bijvoorbeeld drie ton afgelost, ongeacht waarin, dan werd er weer eens voor drie ton quotum gekocht. En dan werd er op dat moment vaak een variabele of een waarvan de rente termijn afliep weer opgeruimd. En daar zal vast van alles mis mee zijn, maar ik vond het altijd mooi werken. En op een bepaald moment waren de kosten zo verdund dat er ruimte was om een paar spanten te plakken.
Noorderling
@ntd79
Je moet weten waarmee je bezig bent, jezelf of een ander voor de gek houden kan altijd nog.
aflossingsvrij financieren met het spaargeld storten op de rekening van de bank voor de discipline.
Wat iemand doet moet hij of zij zelf weten, maakt me echt niet uit.

Doe zelf niet veel anders, stal gebouwd en grond gekocht net voor einde quotum. Al een paar ton afgelost maar kan nu niet zeggen dat ik me nu druk maak over hoe we het op gaan krijgen of elk jaar even 500kilo fosfaat bijkopen.
Lopen banken weer te piepen over aflossing van fosfaat in 5jaar, is een deel zelfbescherming en minder prijsopdrijvend. Maar het in 10jaar afwerken zou het totaalplaatje hier veel sterker maken, maar tegen Utrecht vechten lukt je niet, als je een beetje van de standaard afwijkt worden ze helemaal zenuwachtig met allerlei signaleringen. Ze dachten al dat ik 10ha grond had verkocht omdat ik het niet opgaf met de gdi wat weer terug kwam in boekhoudrapport...
Nog even en de papieren werkelijkheid is dé werkelijkheid. Bij RFC zijn ze al om, de rest volgt.
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
0ha grond had verkocht omdat ik het niet opgaf met de gdi wat weer terug kwam in boekhoudrapport...

vreemd boekhoudrapport heb jij. Boekhouder heeft niks met mijn gecombineerde opgave van doen.
Noorderling
@T60401
je boekhouding dient aan te sluiten bij jouw KVK en dus BRS en UBN nummer.
Als je dan eens een bedrijfseconomische vergelijking wilt maken kom je dus al gauw bij die cijfers uit van RVO met dieraantallen en grond.
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
Als je dan eens een bedrijfseconomische vergelijking wilt maken kom je dus al gauw bij die cijfers uit van RVO met dieraantallen en grond.

Dat klop je zelf toch even in een excel bestandje. hoeft de boekhouder toch niets voor te doen. heb je goed uurtarief.
ntd79
@Noorderling ik zie niet in waarom je jezelf voor de gek houdt. Maar ik moet ook zeggen dat ik nooit sprong investeringen heb gedaan. Na het quotum ben ik gestopt met ontwikkeling in aantal koeien, dus heb nog geen kilo fosfaat gekocht. We kochten in die jaren altijd een beetje, elk jaar iets meer. Maar nooit een compleet nieuwe stal gebouwd of ineens 20 bunder. Ik zeg niet dat dat goed is. Maar ik weet wel dat je niet in diepe valkuilen kunt trappen, geen echt scherpe financieringskanten waar je jaren in blijft hangen en zodoende ook nog soms wat vanuit de rc kunt doen, helemaal als je boven de 1.5 miljoen liter komt. Ruim je bijvoorbeeld eens een keer in een mooi jaar het asbest op, of je vervangt wat oud straatwerk. Ik zal mezelf dan voor de gek hebben gehouden, maar ik zie hetzelf dan niet, en dat is dan weer prettig, alles weten maakt niet gelukkig.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Ruim je bijvoorbeeld eens een keer in een mooi jaar het asbest op, of je vervangt wat oud straatwerk. Ik zal mezelf dan voor de gek hebben gehouden, maar ik zie hetzelf dan niet, en dat is dan weer prettig, alles weten maakt niet gelukkig.

Voor elk wissewasje alles over de kop trekken schiet niemand iets mee op, als het totaal plaatje maar enigsins klopt en het naar je toe komt, of je dan voor A of B wat leent maakt ook niet uit.
Dat zulke dingen van de rekeningcourant kunnen is mooi, probeer dat ook met sleufsilo's, machines etc. Maar soms moet je ook wel eens wat als het je niet direct past, wordt het even wat ruiger weer met het bootje midden op zee 😁
ntd79
@Noorderling wat kan er je onverwacht op de kop vallen wat tonnen kost? Ja oké, buurman zijn grond, dat is dan een keuze hoe ruig het tochtje met je bootje wordt en of je dat wilt. Je kunt natuurlijk ook nog wat op afstand verkopen als het te gek zou worden. Maar bijvoorbeeld een stal zie je toch jaren aankomen als je daar wat mee moet?
Grondboer9
@ntd79 @Noorderling zet te vroeg de puntjes op de i.
Je moet eerst zorgen dat die stallen ramvol zit en dan pas de puntjes op de I zetten.
Hier had pa dat ook altijd gedaan, en dan begin je weer opnieuw met nieuwe stal of grond.
ntd79
@Grondboer9 dat is dus precies wat ik altijd deed. Als de bouw klaar was, was die weer bijna volledig benut.
+1
Grondboer9
@Grondboer9 marge x massa = kassa.
ntd79
@Grondboer9 grond is toch vaak gelegenheid. Had in 2018 plannen voor melkrobots, dat is 2020 geworden, de buurman kwam erdoor fietsen met grond
Grondboer9
@ntd79 oké nu n jaar met robots dus.
Wat vind je de voor en nadelen van robots?

Hier staan we binnenkort ook voor de keuze, want personeel is steeds lastiger te vinden in de weekend dagen en feest dagen.
+1
ntd79
@Grondboer9 ik vind het een zegen in alle opzichten, en geloof me, ik zou het je ook zeggen als het niet zo was. Ik moest er ook niet veel van hebben, maar ik was door mijn opties heen. Het enige is dat je jezelf een discipline op moet leggen om alles in een ritme te doen, net als bij de melkstal. De robots maken het te makkelijk om bepaalde werkzaamheden voor je uit te schuiven.
weurding
@Grondboer9 neem aan dat je niet alleen robots wil om een keer een weekend vrij te hebben😉
ntd79
@weurding oh ja, dat is ook een nadeel, je moet niet denken dat je overal vrij van bent. Maar als je bijvoorbeeld met Kerstmis om zes uur met het diner begint is dat geen enkel probleem😁maar daarna moet je echt nog wel boxen krabben en controleren.
Noorderling
@Grondboer9
Tja pa, pa z'n stalletje is een keer af, buurmans grond komt een keer te koop, trekker die pa gekocht heeft gekocht loopt kapot. Stil blijven zitten is niet zo spannend.
Nu ben jij aan de beurt zonder quotum, interventie en marktregulatie.

Als kantjes er vanaf lopen geld opleverde deed ik het morgen nog.
Maarja, zo werkt dat niet. Elke kilo voer moet melk opleveren en dat kan alleen met kwalitatief goed voer en mede daardoor gezond vee. Dat hoeft echt geen geld te kosten, eenvoud is juist vaak de oplossing.
Erco
@Melkboer16 Het is.een grote gift bij overname
+3
Frans1
@kanniewaarzijn ik heb met niemand medelijden. Je bent zelf je verplichtingen aan gegaan. En degenen die dat niet hebben gedaan geldt hetzelfde voor trouwens😬
+1
EMotie
Iedereen moet stoppen op zijn eigen gekozen moment
De waardestijging op landbouwgrond is de laatste decennia dermate hoog dat je er wat voor kunt doen om zo lang mogelijk op papier boer te willen blijven
Dat doe ik ook
George
Quote Reactie van @EMotie:
Iedereen moet stoppen op zijn eigen gekozen moment

Als je wil stoppen moet je dat doen op het moment dat het mogelijk is , die trein komt vaak maar een keer voorbij. Afgelopen zomer feestje gehad bij varkenssboer die met stoppersregeling mee heeft gedaan. Die zei zo´n kans kon ik niet laten lopen.
mrpieter
Stoppen van eigen bedrijf was niet de bedoeling; ben nog maar net begonnen. Varkensbedrijf van mijn ouders zal ook niet gestopt worden omdat dan mijn mogelijkheden op deze locatie weg zijn.
Maar... grondprijzen hier zorgen inmiddels voor nieuwe ideeen. Evt alles hier verkopen aan boomkweker (prijs is hier in de buurt opgedreven naar 17 euro) en ergens iets verder weg gestopte melkveehouderij kopen.
Buurgemeente heeft ons met onze plannen zelfs al mogelijkheid geboden voor een nieuwe locatie met als wisselgeld onze tweede varkenslocatie.
Al met al veel denkwerk voor komende jaren.
+3
slagakker
@mrpieter Nieuwe uitdaging als je jong bent is niet verkeerd. Als je voor dit soort bedragen kunt verkopen kun je denk ik elders een prachtig bedrijf terug kopen. Je bent nog jong keuze die je nu maakt moet je het weer lang mee doen. Wens je veel succes en wijsheid.
EMotie
De opkoopregeling wordt een fiasco.
Dat zal blijken bij de internetconsultatie.
Eind dit jaar staat die gepland.
George
Quote Reactie van @EMotie:
De opkoopregeling wordt een fiasco.Dat zal blijken bij de internetconsultatie.Eind dit jaar staat die gepland.

En waarom?
EMotie
@George Dat lees je op dat moment, dan volgt de uitleg.
EMotie
@EMotie Het adviesrapport van de Wur geeft al een duidelijke richting.
+1
George
.
+1
mlkvhoudr
De genen die nou lopen te janken dat de bedrijven met zoveel korting doorgegeven worden zijn de zelfden die lopen te janken dat de gebouwen niks meer waard zijn.

Mensen er hangt muziek in de lucht hier ik ga weekend vieren
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
De genen die nou lopen te janken dat de bedrijven met zoveel korting doorgegeven worden zijn de zelfden die lopen te janken dat de gebouwen niks meer waard zijn.Mensen er hangt muziek in de lucht hier ik ga weekend vieren

Ik jank in ieder geval niks
marcsterreborn
@George nou nou...
mlkvhoudr
@George ik mag je toch nog wel een beetje plagen zo af en toe 😇😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
246
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0