EU consultatie dierwelzijn onder F2F

Kan nog een tijdje worden ingevuld. Kennelijk zitten er ook dierwelzijnseisen onder de F2F strategie.

Invullen, want NGO's zullen dit ook doen/verspreiden

ec.europa.eu/info/law/…

Deel dit topic

Reacties

bertusvds
Goed dat je iedereen er even op wijst @Farma_boerke

ik heb even een stukje tekst uit de consultatie gekopieerd :

Geschiktheidscontrole en herziening van de huidige wetgeving

In 2020 heeft de Europese Commissie haar “van boer tot bord”-strategie vastgesteld om een verschuiving naar een duurzaam voedselsysteem te bevorderen.

Omdat dierenwelzijn een hoeksteen van duurzame voedselproductie is, heeft de Commissie zich er in de “van boer tot bord”-strategie toe verbonden de huidige EU-wetgeving inzake dierenwelzijn uiterlijk in 2023 te herzien en mogelijkheden voor etikettering inzake dierenwelzijn te onderzoeken.

De bedoeling is het dierenwelzijn te verbeteren en de werkingssfeer van de wetgeving te verruimen, door deze in overeenstemming te brengen met de laatste wetenschappelijke inzichten, huidige politieke prioriteiten en verwachtingen van de burgers, en terwijl de handhaving van de wetgeving te vergemakkelijken.

De EU-wetgeving die wordt herzien is:

de richtlijn inzake de bescherming van voor landbouwdoeleinden gehouden dieren
Vier richtlijnen tot vaststelling van minimumnormen voor de bescherming van:
legkippen
vleeskuikens
varkens
kalveren
de verordening inzake het vervoer van dieren
de verordening inzake de bescherming van dieren bij het doden.

Deze EU-handelingen regelen het dierenwelzijn op het niveau van landbouwbedrijven, tijdens het vervoer en bij het slachten, en hebben betrekking op dieren — met inbegrip van vis — die voor landbouwdoeleinden worden gefokt en gehouden, alsmede op katten en honden die voor commerciële doeleinden worden vervoerd.

De handelingen hebben geen betrekking op wilde dieren (behalve wanneer zij worden gedood met het oog op ruiming), proefdieren of laboratoriumdieren (behalve wanneer zij worden vervoerd) of ongewervelde dieren.

Het doel is het dierenwelzijn te verbeteren en tegelijkertijd te zorgen voor duurzame productie en eerlijke mededinging voor EU-bedrijven op de eengemaakte markt.

In 2020 heeft de Commissie een evaluatie (“geschiktheidscontrole”) van de bestaande wetgeving uitgevoerd om te beoordelen wat moest worden gewijzigd. In 2021 is zij gestart met een effectbeoordeling van de mogelijke wijzigingen.

In deze raadpleging wordt uw mening gevraagd over de bestaande dierenwelzijnsregels en over de wijzigingen die wij voorstellen. einde kopie

in de originele tekst staan links naar de eisen en normen per diercategorie

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0