Boeren blij met waterdesinfectieapparaat, veeartsen twijfelen

Een slijmerig laagje in de drinkbakken. Het was voor melkveehouder Klaas Timmerman niets nieuws. Maar toen hij hoorde dat vuil water mastitis kan veroorzaken, investeerde hij, na lang wikken en wegen, in het Watter-systeem. Dit apparaat desinfecteert water met zout en stroom. Het pakte bij Timmerman goed uit. Toch zijn veeartsen voorzichtig.

Deel dit topic

Reacties

Gerron
Zonder alles gelezen te hebben denk ik dat dat slijmerige laagje speeksel van de koeien is. In een klein drinkbakje heb ik het nog nooit gezien.
+1
Gerron
@Gerron In die kleine drinkbakjes waarbij de koe een klep in moet drukken ligt ook minder rotzooi dan in de grotere drinkbakken met een vlotter.
+1
bio boer
@Gerron hier leidingen brandschoon heb meerdere kopelingen los gemaakt geen glade laag waarneembaar in de bakken komt wel slijm laag even stop er uit met de borstel er door zijn weer brand schoon zou er zelf ook uit drinken gebruik wel leiding water
+1
Gerron
@bio boer Het is heel simpel: Als het aan het water ligt dan zou die slijmlaag in elk huishouden in NL ook aanwezig moeten zijn. Maar dat is niet zo. Dus waterbehandeling is niet de oplossing.
+4
ted9
@Gerron Allemaal weer een verdienmodel voor melkgeldsnoepers en daar zijn er al zoveel van. En de boeren trappen er weer met beide benen in placebo effect.
Gerron
Quote Reactie van @ted9:


@Gerron Allemaal weer een verdienmodel voor melkgeldsnoepers en daar zijn er al zoveel van. En de boeren trappen er weer met beide benen in placebo effect.

Dat telt ook mee. Maar stel nou dat je in de wildernis gestrand bent en je hebt de keuze uit water uit een troebel meertje of een stromende rivier. Wat kies je? Dus de koeien moeten bij die grote drinkbakken eerst maar het bovenste laagje weghalen (Sommige boeren noemen dat spelen met water.) en dan drinken ze en ondertussen valt er ook wel eens wat uit de bek en dat bezinkt dan in de bak. Eigenlijk best wel dom dat boeren nog steeds die grote drinkbakken in de stal hebben. De beste manier is volgens mij een klein drinkbakje die doordat de koe met de neus een klep indrukt snel vult.
Gerron
@Gerron Nou schreef ik wel klein drinkbakje en zoals die op de markt zijn zijn ze prima voor kalveren, schapen en geiten. Een iets groter formaat is beter geschikt voor koeien omdat het waterpeil hoger komt dus dan stoppen ze met de klep indrukken omdat het water in de neusgaten komt. Maar een beetje waterverspilling scheelt ook in het schoonmaken van de voerresten. Ik denk dat je deze bakjes wel beter achter een hek kan plaatsen zodat ze niet volgescheten worden.
Henry1
@Gerron in mijn ogen is een bak water wel nodig. Er koe drinkt vooral in korte tijd veel water dus een drinkbakje met klepel gaat veel te langzaam denk ik.

En wat betreft waterkwaliteit. Water van vitens is idd gewoon goed. Maar het water voor melkkoeien gaat (deels) wel eerst door de voorkoeler en warmt dan dus op. Vervolgens in de buffertank. Dus kan me wel indenken dat daar bacteriën groeien.
Gerron
Quote Reactie van @Henry1:


@Gerron in mijn ogen is een bak water wel nodig. Er koe drinkt vooral in korte tijd veel water dus een drinkbakje met klepel gaat veel te langzaam denk ik.

Ik schreef dus al dat je een buffer/watertoren boven je drinkbakje moet hebben. En dan moet je dus een groot genoeg gat hebben om dat water door te laten. In mijn wc lukt dat wel. Waarom zou dat bij een drinkbakje niet kunnen?
Dat schreef ik trouwens hieronder. Het kan zijn dat je dat nog niet gelezen had.
Leidingwater kan je lang opslaan in een watertoren dus daar zie ik het probleem niet.
Gerron
Quote Reactie van @Henry1:
En wat betreft waterkwaliteit. Water van vitens is idd gewoon goed. Maar het water voor melkkoeien gaat (deels) wel eerst door de voorkoeler en warmt dan dus op.

Lees ik hier nu dat het drinkwater voor de koeien eerst opgewarmd wordt? Waarom? Je kan dat warmere water toch prima gebruiken voor het spoelen van de melkstal?
Henry1
@Gerron wij hebben een losstaande stal. Dus water komt binnen, door de voorkoeler in opslagvat. Van daaruit zit er één waterleiding die zowel voor schoonspuiten als drinkwater gebruikt wordt.
Gerron
@Henry1 suevia.nl/Detailsproduct/100.0180/…
En dan een watervat met vlotter hierboven. Het enige wat dan smerig kan worden is het drinkbakje.
robbies
@Gerron trek dat vlotterbakje boven het drinkbakje maar eens open. Tref je nogal eens wat aan.

Waarom geen lage drukleiding zonder steekleidingen?
Gerron
@robbies Ik weet niet wat je bedoeld met steekleidingen maar als je 1 centrale bak hebt dan gaat de aanvoer naar de drinkbakjes te langzaam.
Er kan inderdaad nog wel wat troep in zo'n watertorentje ontstaan maar dat komt dan niet meer door speeksel en voerresten.
david2
@bio boer hier ook 1 keer in de week ff leeg laten lopen en met de borstel rond en alle bakken zijn weer schoon niet alleen slijm maar ook voerresten, dat wordt ook een vieze laag als je het een paar weken laat zitten, ik heb langwerpige rvs waterbakken met vlotter en een klein laagje water erin, en groot aftapgat, heb wel leiding water
bio boer
@david2 ik ook van gea sinds 2015 ben er blij mee voor heen communicerende vaten systeem
david2
@bio boer dat had vroeger denk bijna iedereen, allemaal grote (soms betonnen)bakken met veel water erin,en dikke leidingen met nagenoeg geen waterdruk die ook smerig werden door vuil uit de bakken , tijden veranderen
Gerron
Quote Reactie van @david2:
ik heb langwerpige rvs waterbakken met vlotter en een klein laagje water erin

Als je die bakken een paar meter omhoog zet (Kan je er mooi een rek voor maken zodat de koeien de bakjes niet vol schijten of gebruiken bij jeuk.) en dan op de oude plaats daaraan kleine drinkbakjes zet dan heb je een mooie buffer/watertoren en toch genoeg capaciteit. De waterdruk op de drinkbakjes is dan ook vrijwel constant.
verwijderd
+2
bio boer
@david2 loopt vies waster door van bak naar bak niet gek dat het vies wordt door water leiding loopt alleen drink water
verwijderd
Gerron
Quote Reactie van @sorry:


@Gerron meeste leidingen zijn van koper

Wat heeft dat te maken met wat ik schreef?
sorry
@Gerron tyleen zit veel meer rommel in
Gerron
Quote Reactie van @sorry:
@Gerron tyleen zit veel meer rommel in

Daar heb ik het niet over gehad. Verwar je mij met iemand anders?
Gerron
Quote Reactie van @sorry:


@Gerron tyleen zit veel meer rommel in

Maar is wel beter bestand tegen bevriezen dan koper leidingen. Dus misschien een ander alternatief gebruiken?
Gerron
@Gerron Nou ben ik geen scheikundige maar als ik de volgende wikipagina bekijk dan is dat tyleen (Waar ik vroeger ook het door @sorry genoemde verhaal over heb gehoord.) dus eigenlijk hetzelfde als waar de flessen met bronwater en de kleinere waterleidingen mee zijn gemaakt? Wil iemand met meer verstand hierover wat uitleggen?
nl.wikipedia.org/wiki/Polyetheen/
sorry
@Gerron waterleiding is pe en flessen pet die laatste zijn na een paar keer kreukelen ook niet meer betrouwbaar
Gerron
Quote Reactie van @sorry:
@Gerron waterleiding is pe en flessen pet die laatste zijn na een paar keer kreukelen ook niet meer betrouwbaar

Er zal toch wel een alternatief bestaan voor de koperen leidingen?
sorry
@Gerron rvs ,waterleidingbedrijven gebruiken weer staal voor de dikkere

a27houtenhooipolder.nl/1744817.aspx/…

maar misschien doen ze dat meer voor het gewicht
T60401
@sorry Hier hebben ze nog een asbest leiding liggen schijnt het.
George
Quote Reactie van @T60401:
Hier hebben ze nog een asbest leiding liggen schijnt het.

Tot 2 jaar terug hier ook. Hebben ze toen vervangen voor PVC. Maar beetje verder door ligt nog asbest waterleiding.
Gerron
Quote Reactie van @sorry:


@Gerron rvs ,waterleidingbedrijven gebruiken weer staal voor de dikkerea27houtenhooipolder.nl/1744817.aspx/…maar misschien doen ze dat meer voor het gewicht

Ik neem aan dat ze wel een reden hebben voor deze wijze. Maar het gaat mij meer om hoe het op een boerderij is. Dus stel je bouwt een nieuwe stal met gegalvaniseerde boxen en de waterleidingen allemaal van tyleen. Ik durf na 10 kuup water doorspoelen wel de rest van mijn leven dat water te drinken. Durf jij de rest van je leven te eten van een gegalvaniseerd bord? Misschien was dat verhaal over tyleen wel een verkooppraatje...
Ik ben overigens van mening dat spoelwater niet over het land zou moeten worden gereden. Ja, Dat kost geld om het af te voeren.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Gerron:
Dus stel je bouwt een nieuwe stal met gegalvaniseerde boxen en de waterleidingen allemaal van tyleen. Ik durf na 10 kuup water doorspoelen wel de rest van mijn leven dat water te drinken.

tyleen is niet gasdicht, daarom worden bacterien gevoed, kunnen zich goed hechten. Slangen die door kelders hangen laten ammoniak door. Zou toch wat anders kiezen.
Gerron
Quote Reactie van @Noorderling:
tyleen is niet gasdicht, daarom worden bacterien gevoed, kunnen zich goed hechten. Slangen die door kelders hangen laten ammoniak door. Zou toch wat anders kiezen.

Bedankt voor de info.
Gerron
Quote Reactie van @Noorderling:
Slangen die door kelders hangen

Vreemde bouwwijze. Hoe merk je dan een eventuele lekkage op?
diekman
@Gerron gewoon tyleen in tyleen schudbuis
Gerron
@Farma_boerke Weet jij hier iets over?
Farma_boerke
@Gerron TEveel mogelijk verschillen agv verschillende kwaliteiten plastics en grondstoffen om er uberhaupt iets nuttigs over te zeggen
+1
arjanvw
Wij hebben ook zo'n systeem gehad. Gekocht om de biofilm uit de bakken te verwijderen. We hadden geen problemen met celgetal ed, maar het klonk goed om iets aan waterkwaliteit te doen. De koeien zouden meer water opnemen doordat het lekkerder is en schoner en daardoor meer melk geven. En we dachten tijd te besparen om niet 1 of 2x in de week alle bakken schoon te maken.

Tijdens de proef ging het nog goed met de gezondheid van de koeien. Niet meer melk, maar wel schone waterbakken. Na het halve jaren sluimerde er steeds meer problemen, celgetal steeg (van 110 naar 380), weerstand ging achteruit, klauwproblemen. Na alles onderzocht te hebben kwamen we bij het water uit. Machine uitgezet en na een maand ging het steeds beter. Nu zitten we weer op een celgetal van 100 en koeien zijn weer gezond ondanks dat de biofilm weer terug is. Ook hebben we geen lekkende waterleiding en slijtage aan de waterleiding en waterbakken meer door de toevoeging van het desinfectiemiddel.
Noorderling
Quote Reactie van @arjanvw:
Na alles onderzocht te hebben kwamen we bij het water uit.

wat vond je daaraan?
Geen of niet beschikbare mineralen meer in het water of dat iets daar juist aan ging binden?
Achso
@Noorderling maar eens even googelen wat Peroxide doet. Volgens mij is dat de actieve stof, die gebruikt wordt. En dat komt in de pens. Met een beetje Pech resulteert dat in endotoxinen. Vandaar de gezondheids problemen soms.
melluk
@Achso precies!
Heb pas geleden zulk spul vd tandarts gehad voor mondontsmetting en op de fles staat met koeieletters : NIET DOORSLIKKEN.
!0 jaar geleden was water bij de varkens ook een hot item , nu hoor ik er echt nooit meer van.
Gewoon slimme meeeters
+1
arjanvw
@Achso Wat een Watter machine maakt is geen peroxide. Ze noemen het nontox, maar op langere termijn maakt het dus wel koeien ziek. @Noorderling We kwamen bij het water uit, omdat de rest allemaal onderzocht was. Bloed onderzocht, melk onderzocht op mineralen tekort/overschot, meerde mensen erbij en uiteindelijk een onafhankelijk bedrijf het drinkwater laten testen. Toen bleek het vrije chloor veel te hoog. 3x wat in zwembaden is toegestaan. Maar de effecten waren erger, hadden ook koeien die afgekeurd waren voor de slacht vanwege nierfalen. Nooit eerder last van gehad. We waren trouwens ook de enige die problemen hadden volgens Watter , dus aan de machine lag het niet. Inmiddels weet ik wel beter. Snap wel waarom dit 'succes' verhaal in de nieuwe oogst staat. Als je lid bent van LTO krijg je 1000,- korting op zo'n machine...
Noorderling
@arjanvw
Dat klinkt niet best, er is altijd een reden dat alles dood gaat, helaas de koeien dus ook op lange termijn. 3x de hoeveelheid is nogal wat.

Waterkwaliteit is wel onderschat, maar of voor zoveel geld dit de oplossing zou zijn had ik gelukkig nog geen vertrouwen in.
+2
arjanvw
@Noorderling wanneer doe je het goed? Wij hebben nog waterbakken met communicerende bakken en waren van plan dit te veranderen in rondpomp met hogedruk. Toen kwam Watter toevallig langs en deed zijn verhaal en vertelde dat je de kiemen en biofilm ook in rondpompsysteem zou krijgen. Toen heb ik wat adressen in de omgeving gebeld voor ervaringen. Die waren allemaal enthousiast, dus dat trok mij over de streep om zo'n systeem te kopen. Dacht 2 vliegen in één klap te slaan, maar als ik dit van te voren had geweten, had ik liever in mn broek gescheten....
+1
Gerron
Quote Reactie van @arjanvw:
wanneer doe je het goed?

Je doet het goed als de koe zelf zijn drinkbakje schoon kan maken. En dat lukt dus niet bij een grote bak want dan valt de troep gewoon weer in dezelfde bak.
Noorderling
@arjanvw
100celgetal met communicerende vaten, dan gaat er al veel goed.
Ben nu zelf blij met rondpompsysteem, maar wat er in die drinkbakken terecht komt aan voer is ook nogal wat, zeker als je wat meer in de basis gaat voeren.

Heb zelf tyleen maar zou het niet weer kiezen, die kunststof slangen die je ook voor je cv kunt gebruiken schijnen dichter te zijn wat betreft structuur dan tyleen, en zou dan ook voor kantelbakken gaan denk ik.
arjanvw
@Noorderling wij gaan ons van de winter buigen over verandering van het watersysteem. Die cv leiding is nog niet zo'n raar idee. Rvs bakken met grote stop of kantelen maakt niet een heel groot verschil denk ik. In de jongveestal hebben we wel rondpomp met suevia sneldrinkers die bakken hoef je nooit schoon te maken, of er moet er een keer één achterstevoren voor staan..🙈 Maar dan moet je wel heel veel bakjen plaatsen wil het voor melkvee genoeg zijn.
+1
robbies
@Noorderling idem dito. Ik begrijp de afwegingen wel van mensen en ik weet zeker dat er hier op waterkwaliteit flink wat te winnen valt. Maar ik vervang liever mijn hele circuit dan dat ik 20.000 euro wegleg voor zo'n installatie
+2
Gerron
@arjanvw Ik dacht al vrij snel dat er chloor in zou zitten maar ik heb dat maar niet geschreven omdat ik geen ervaring met zo'n systeem heb. Bedankt voor de bevestiging.
+1
Achso
@arjanvw je hebt gelijk. Hypochloor. Effect is hetzelfde.
Nontox bestaat niet als actieve stof maar is een commerciele naam.
Chloor ionen hebben hetzelfde effect op pensbacterien als peroxide. Met bijkomend grapje dat ze de DCAD waarde van de koeien op de kop zetten
hans1980
@arjanvw ken wel een bedrijf met oude koeien en plus 10000 liter die zweert bij dat systeem
Maar neem jou ervaring mee!
grös
@hans1980
Ik zou liever bij bedrijven met veel honderdtonners gaan kijken, hier in de buurt hebben een paar die zouttabletten-dingen er uit gegooid en ik geloof omgekeerd-osmose gedaan.
Maar zet maar eens weidepompje in het land in een volgegroeide sloot, beesten drinken hier net zo graag water uit de sloot, "schoon water" is volgens mij ook b*llshit, mensen met koi-karpers in een vijver doen ook vaak een emmer water uit een sloot er bij in om een gezond bacteriën balans te maken, waarom is water in sommige sloten zo helder?
Drink hier ook liever water direct uit die Remon-bron van 30? jaar oud, pvc-leiding zit vast wel een mm bagger in maar water smaakt best, beter dan dat uit de kraan.
+1
@arjanvw ik geloof je direct ..
van Ittersum
De kop dekt de lading niet. Door twee woorden weg te laten ("Een aantal") krijgt dit bericht een andere lading
+2
henkr
@arjanvw destijds heb ik jou machine van jou over genomen om dat jou zou stoppen zei je.
volgens jou woorden toen werkt het watter systeem heel goed. Dus kochten wij hem van jullie.
hij draait nog steets en doet het nog steets heel goed.
ik vind het wel vreemd dat je nu dit zegt over het watter systeem dit heb jij toen zeker niet gezegd jij was er lovend over.
ik denk nu dat jij je een beetje wilt afzetten om dat het niet goed werkte bij jou, omdat je het verkeerd hebt gebruikt.
ps. als het zn slechte machine was waarom moest je er dan nog zoveel geld voor hebben???
+4
arjanvw
@henkr Het is mooi dat hij bij jullie goed draait, ik hoop ook echt dat het zo blijft. De machine deed wat hij moest doen, dat waren schone waterbakken. Meer heb ik er niet over gezegd. Je wist ook wat de machine deed omdat een buurman van jou er enthousiast over was, daarom wilde je ook zo'n machine. Wij hebben uitvoerig contact gehad met Watter toen de problemen naar boven kwamen. Ze zijn een aantal keren erbij geweest om de afstellingen te controleren. Je kunt er zelf niks verkeerd aan doen, dat ding zit vol elektronica en regelt zichzelf. Volgens hun waren wij echt de enige, daar staken ze hun handen voor in het vuur. Na meerdere gesprekken wilde ik dat zij de machine terug namen. Dat wilde ze niet. Ze adviseerde mij om hem op marktplaats te zetten. Dat heb ik ook gedaan met de gedachte dat wij de enige waren en zag er geen probleem in. Al ik toen wist, wat ik nu weet, nu steeds meer mensen zich melden had ik andere keuzes gemaakt.

Ps. Ik ben vrij om te vragen wat ik wil, als je hem te duur vond had je hem niet moeten kopen...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0