Melkcertificaten FrieslandCampina: wat zijn de economische en fiscale aandachtspunten?

Elk melkveebedrijf moet per kg geleverde melk 8 cent aan melkcertificaten hebben. Als de melkhoeveelheid stijgt, heb je meer certificaten nodig. Hoe werkt dit nieuwe systeem?

Deel dit topic

Reacties

arie.j
Dingen hadden we destijds bij Campina ook voor de fusie.
Melk die meer leverde, die bracht iets minder op
+2
cornelissen
@arie.j Ja ,als dit allemaal verteld was bij de fusie met FrieslandFoods ,was waarschijnlijk de fusie met FrieslandFoods niet doorgegaan, want ik als ex-FrieslandFoods lid ben op zijn zachts gezegd niet blij met deze ledenfinanciering maar ben dus nu een beetje voor het blok gezet .Dergelijke financieringen zijn nl geheel nieuw in Noord-nederland. Het enige wat ik mij herinner en dan denk ik gauw 50 jaar terug is een paar jaar enkele centen inhouding per liter i.v.m.de financiële toestand bij de nu voormalige CCF.
Sjaakiee
@cornelissen het blijft ook niet Bij 8 cent
+1
richard-de-wolff
@Sjaakiee zegt de a ware boer 😂😂😂😂😂😂😂
Twentsch Land
Denk dat het geen 5 jaar duurt dat we tussen de 12 en 15 cent zitten.

@richard-de-wolff
Sjaakiee
@richard-de-wolff kan er ook niks aan doen dat ik wat hoor 🤔
arie.j
Quote Reactie van @cornelissen:
@arie.j Ja ,als dit allemaal verteld was bij de fusie met FrieslandFoods ,was waarschijnlijk de fusie met FrieslandFoods niet doorgegaan, want ik als ex-FrieslandFoods lid ben op zijn zachts gezegd niet blij met deze ledenfinanciering maar ben dus nu een beetje voor het blok gezet .Dergelijke financieringen zijn nl geheel nieuw in Noord-nederland. Het enige wat ik mij herinner en dan denk ik gauw 50 jaar terug is een paar jaar enkele centen inhouding per liter i.v.m.de financiële toestand bij de nu voormalige CCF.

Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt.
Als ze er 5 of 6% rente op geven en de melkprijs stilzwijgend een halve cent lager houden is ieder er blij mee.
Gerrit v Schaick
@arie.j 'Als ze er 5 of 6% rente op geven'
Zeg je der wat bij. Er is geen vergoeding (meer) op certificaten. 40 procent komt wel terug via de winstverdeling
+1
Elvis
@cornelissen je bent deel van het probleem door te weinig ledenkapitaal te hebben of te veel melk te willen leveren en wijst nu naar het voormalige campina als schuldige
cornelissen
Quote Reactie van @Elvis :
e bent deel van het probleem door te weinig ledenkapitaal te hebben of te veel melk te willen leveren en wijst nu naar het voormalige campina als schuldige

Wat is dat weer voor onzin ,verzonnen? Op een klein aantal duizenden euro na, waar ik een renteloze lening voor kan krijgen is dat het probleem niet voor mij . Jij weet toch ook ,dat wij bij de fusie ook nog ledencertificaten hebben gekregen, daar de inbreng van FrieslandsFoods een stuk hoger was. Alleen zullen de certificaten worden omgezet in ledenobligaties -vast, wat waarschijnlijk fiscale consequenties heeft.
Waar ik moeite mee heb en hier een hoop melkveehouders, dat in de goede jaren van RFC te weinig gereserveerd is, waardoor deze melkcerticifaten kennelijk nodig zijn. Men (de commissarissen )wisten het allemaal beter , toen er door de hausse in babymelkpoeder veel geld binnenkwam . Bij enige historische kennis van deze buitenlandse activiteiten (immers het voormalige CCF bestaat al meer als honderd jaar) weet men ,dat dit een zeer interessante volatiele markt is met soms enorme winsten en soms wat meer sabbelen.
Ik vindt dit wel een afgang voor de nu meest vertrokken bestuursleden en dus commissarissen, maar jij kennelijk niet .Dan stuur jij maar een bedankbericht naar P. Boer en F. Keurentjes, maar zet mijn naam er niet bij.
Maar ik zou als ik jouw was,toch een betere probleemanalyse doen.
Elvis
@cornelissen ik ga helemaal niemand een brief sturen. Er kon helemaal niet gereserveerd worden want de capaciteit moet flink uitgebreid worden voor de groeiers zoals je zelf. Dat was allemaal na de fusie
Sjaakiee
@Elvis Wie zei eigenlijk kom maar op met die melk?
Pietje boer
Elvis
@Sjaakiee plaats ff een link
cornelissen
@Elvis Ik ga het allemaal niet meer opzoeken, maar lees ook maar even het afscheidsinterview van Cees t Hart maart 2015 in het Financiële Dagblad met o.a zijn uitspraak : heet Azie gaat aan melk(producten) van RFC, afzet van eventuele toegenomen productie was geen enkel probleem e.e.a. op vragen van de interviewer. Maar ja ,dat heb je natuurlijk zelf ook wel gelezen of de samenvatting van dit interview in een andere krant.
Sjaakiee
@Elvis zat in De zaal dat ie het zei.toen een aantal boeren opperde om een A en B qoutum te doen moest ie lachen en zei die dat moet je niet Willen.
+1
Elvis
@Sjaakiee volgens mij zuren jullie nu over iets anders. Cornelissen is het niet eens met de melkcertificaten en omdat campina in een ver verleden iets soortgelijks zou hebben gehad ligt het aan Campina. Ik zeg dat het zijn eigen probleem is ivm groei en het niet genoeg ledenobligaties hebben
pieta
@Elvis Het is inderdaad zijn eigen probleem. Dit wil verder niet zeggen dat het aan de keuzes van RFC ligt. Pensioengaten telkens moet vullen, verkeerde investeringen bijv Engro, voor de winst te afhankelijk van China babyvoeding, de melkaanvoer slecht ingeschat vanaf 2015 waardoor allerlei paniekmaatregelen getroffen moesten worden en waarschijnlijk nog meer. Hierdoor is de coop een beetje in een storm terecht gekomen. Daar komen de huidige maatregelen uit voort in mijn beleving
Elvis
@pieta die pensioenlasten zullen geen keuze geweest zijn.
pieta
@Elvis Er is de keuze gemaakt om dat risico niet af te dekken indertijd. Meen ik.
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Waar ik moeite mee heb en hier een hoop melkveehouders, dat in de goede jaren van RFC te weinig gereserveerd is, waardoor deze melkcerticifaten kennelijk nodig zijn.

Wat denk je van die bodemloze pensioenput? Daar zijn bij mijn weten meerdere keren grote bedragen naar toe gegaan.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Wat denk je van die bodemloze pensioenput? Daar zijn bij mijn weten meerdere keren grote bedragen naar toe gegaan.

zijn die niet extern ondergebracht? of vergis ik me?
+1
cornelissen
Quote Reactie van @arie.j:
zijn die niet extern ondergebracht? of vergis ik me

Ja ,natuurlijk, staat niet op de balans van RFC, maar voor alle deelnemers die in 2015 al in dienst waren wordt het pensioen nog steeds gegarandeerd . Nu is de dekkingsgraad wel in orde (116% of in die buurt),maar het blijft een (weliswaar niet een grote ) risicofactor. Er is in 2014-2015 door rfc ca 400 miljoen euro bijgestort, rechtstreeks afgeboekt van het eigen vermogen. En @arie.j naar verluid zat het grootste tekort bij het voormalige campina gedeelte, maar daar zijn nooit mededelingen over gedaan, dus dat kan ik niet hard maken. Maar ja ,de 400 miljoen is voor ons weg en dit tekort is natuurlijk niet in een jaar ontstaan ,dus zijn de resultaten van RFC in de voorgaande jaren toch wat opgepoetst. Had natuurlijk ook ieder jaar een vraag moeten zijn van de vergadering van de centrale ledenraad, als ze de jaarrekening goedkeurde.
arie.j
Quote Reactie van @cornelissen:
,dus zijn de resultaten van RFC in de voorgaande jaren toch wat opgepoetst. Had natuurlijk ook ieder jaar een vraag moeten zijn van de vergadering van de centrale ledenraad, als ze de jaarrekening goedkeurde.

Het is niet de bedoeling en verantwoordelijkheid van de ledenraadsleden om de boekhouding te gaan controleren
En na te gaan of alles erop staat en alle grote risico,s benoemd zijn.
Daar is een duur betaald accountantsbureau voor, die zijn handtekening zet.
robotmelker
Coöperatieve maatregel der bij zit je al bijna op 9 euro.....
Kars
Legt Hein Schumacher dan ook 8000 euro voor elke ton die ie verdiend aan ons terug in de onderneming. Als je hart voor de zaak hebt en je niet voor het geld doet is dat niet meer dan menselijk tegenover de leden die voor zijn prestaties het wel moeten doen.
Eddie1
Waarom zijn de linkjes van Laatste | Reageer ineens weg? Zit er een bug in het systeem of zo?

(klik om te vergroten)

EMotie
@Eddie1 Een reactie aanpassen kan ook niet meer
Is ook moet nodig wanneer je goed nadenkt wat je typt😜
bio boer
Snap het niet helemaal als je bedrijf overneemt kun je de certificaten dan niet geruisloos overnemen van je vader ?
sorry
@bio boer kzie het probleem ook niet ,maar je kan ze met uitgestelde betaling lenen tegen 0%
cornelissen
@bio boer Daar zal de belastingdienst wel anders over denken.
+1
bio boer
@cornelissen die laaste 80 k gaat verschil ook niet maken op bedrijf van waarde van 4 miljoen waar van 2 miljoen wordt geschonken anders is overname niet mogelijk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0