Zorg voor een goede opkoopregeling, zodat boeren met een opgeheven hoofd kunnen stoppen. Derk Boswijk, CDA-Kamerlid

Partijen formatie naderen elkaar over stikstof, onteigening niet meer taboe voor CDA

Guus Dietvorst - Politiek redacteur
Het is een van de grootste problemen die op tafel liggen tijdens de formatie van een nieuw kabinet: stikstof. Veel bouwprojecten zijn al stilgelegd door de rechter, omdat de natuur door een overschot aan stikstof niet verder mag worden aangetast. Als er niets gebeurt, dreigen toekomstige bouwprojecten ook te sneuvelen.

Op dit moment onderhandelen de formerende partijen over stikstof en de vier naderen elkaar. Om samen tot iets te komen, blijken ze bereid oude standpunten los te laten. Opvallend hierbij is dat 'boerenpartij' CDA onteigening van landbouwgrond niet meer uitsluit. Verplicht uitkopen dus, wat jarenlang onbespreekbaar was.

Verder liet D66 eerder al blijken dat halvering van de veestapel geen doel op zich meer is, en zijn partijen meer geld uit te geven om het probleem op te lossen. Ingewijden zeggen dat er wordt gesproken over een plan dat zeker 25 miljard euro kost voor de komende tien jaar. Met dat plan worden stappen gezet naar nieuwe vormen van landbouw, maar ook betere waterkwaliteit, ruimte voor woningen en klimaatmaatregelen.

Stikstofwet is niet genoeg
Het stikstofprobleem in een notendop: er komt meer stikstofoxide en ammoniak terecht in natuurgebieden dan de bedoeling is, waardoor die natuur minder divers wordt. Het grootste deel van die stikstof komt van de veeteelt. Afgelopen voorjaar werd de stikstofwet aangenomen, waarmee op de lange termijn wordt voldaan aan de Europese milieuregels.

Maar er moet nog meer gebeuren, want anders dreigen er zaken vast te lopen in Nederland. Stikstof wordt namelijk niet alleen door landbouw uitgestoten, maar ook door de industrie, luchtvaart en de bouw. Ruim twee jaar geleden kwam de bouw in Nederland deels stil te liggen omdat er geen 'stikstofruimte' meer was.

Meer dan honderd bouwprojecten zijn de afgelopen tijd voor de rechter gesneuveld en nog elke week spannen milieuorganisaties rechtszaken aan om nieuwe vergunningen te blokkeren. De druk is dus groot op Den Haag om met een oplossing te komen, al is het maar omdat er de komende jaren honderdduizenden nieuwe woningen bij moeten om de wooncrisis te bestrijden.

Minder vee een no go
De formerende partijen zoeken dus (stikstof)ruimte en die is voornamelijk te vinden bij de intensieve veehouderij. Vooral voor het CDA, dat van oudsher opkomt voor het boerenbelang, is ingrijpen in de landbouw gevoelig.

D66 pleitte twee jaar terug voor halvering van de veestapel. Een rigoureus voorstel dat het startschot was voor de boerenprotesten. VVD en ChristenUnie zagen vooral andere oplossingen zoals innovatie, maar sloten inkrimping niet uit. Voor het CDA was minder vee lang een no go, deze zomer wilde de partij eraan dat het onafwendbaar is.

Wat wel taboe bleef was verplicht uitkopen van boeren. Tot nu, blijkt uit de inzet van de partij bij de onderhandelingen. CDA-Kamerlid Boswijk pleit voor oplossingen op maat per regio. De stikstofopgave verschilt namelijk per gebied; in de buurt van kwetsbare natuur moet meer gebeuren dan op andere plekken.

“
Zorg voor een goede opkoopregeling, zodat boeren met een opgeheven hoofd kunnen stoppen.

Derk Boswijk, CDA-Kamerlid
"Dus dan ga je met alle boeren in een bepaald gebied kijken: wat is hier de opgave?", legt Boswijk zijn plan uit. "Welke boeren willen stoppen, welke willen door en wat kunnen wij als gebied aan?" De oplossing zit wat betreft CDA dan in het verplaatsen of verkleinen van boerenbedrijven. Ook uitkopen is een optie. "Er zijn ontzettend veel boeren die willen stoppen, dus zorg voor een goede opkoopregeling, zodat boeren met een opgeheven hoofd kunnen stoppen."

Het CDA-Kamerlid verwacht hiermee "een heel eind te komen", maar onteigeningen zijn ook denkbaar. "Ik ga niet uitsluiten dat je nooit ergens een verplichting hebt." Dat is een flinke stap voor het CDA, maar Boswijk vindt dat zijn partij constructief moet zijn. "Je hebt altijd mensen die overal tegen zijn, die kan je niet allemaal te vriend houden."

Het is moeilijk van tevoren te zeggen om hoeveel onteigeningen het uiteindelijk gaat, omdat dat samenhangt met allerlei factoren. Het CDA houdt het op hooguit vijf of tien keer gedwongen uitkopen in totaal.

BBB
De mensen die de vriendschap met het CDA opzeggen, kunnen bijvoorbeeld terecht bij BBB. In de peilingen lijken sommige kiezers die overstap al gemaakt te hebben. Op dit moment zit Caroline van der Plas als enige BBB'er in de Tweede Kamer, maar in de Peilingwijzer staat die partij ergens tussen de 4 en 8 zetels. Het CDA komt in de peilingen tussen de 6 en 10 zetels.

Wat betreft stikstof heeft de BoerBurgerBeweging een ander standpunt dan het het CDA. Van der Plas spreekt van "een gecreëerd stikstofprobleem" dat vooral op papier bestaat. "Er wordt veel gewerkt met modellen, aannames en analyse, maar is het daadwerkelijk zo?", vraagt ze zich af.

Hoewel er nog geen nieuw kabinet is, wordt er al tijden gewerkt aan scenario's op verschillende ministeries. Vorige maand lekten er twee uit, waarin sprake onder andere sprake is van onteigenen. VVD en ChristenUnie reageerden toen dat gedwongen uitkoop niet het uitgangspunt mag zijn van het stikstofbeleid (maar wel een laatste redmiddel). D66 ziet het al langer als één van de instrumenten.

Onteigening is dus waar het CDA ruimte geeft, maar de andere partijen geven ook toe in de onderhandelingen. Zo wil de VVD nu ook flink geld uitgeven aan het kostbare vergroenen van boerenbedrijven. Terwijl de partij eerder het standpunt had: we kopen ze uit en daarmee is het klaar. D66 liet de afgelopen tijd al blijken niet vast te houden aan de 50 procent vee-reductie als hard streefcijfer.

Een prettige bijkomstigheid bij dit dossier is overigens dat informateur Remkes vorig jaar hét stikstofrapport schreef. Nog een reden om aan te nemen dat de partijen tot iets kunnen komen met elkaar.

PAS
In mei 2019 haalde de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS) waarmee Nederland aan Europese regels wilde voldoen om te natuur te beschermen. Met de maatregelen zou Nederland de doelen niet halen en niet aan de Europese regels voldoen.

Sindsdien zijn economische- en bouwactiviteiten stilgelegd, mogen veebedrijven niet uitbreiden, ligt de opening van Lelystad Airport stil en is de snelheid op snelwegen overdag naar maximaal 100 kilometer per uur teruggebracht om stikstofuitstoot te beperken.

Bron; nos.nl/collectie/13861/…

Deel dit topic

Reacties

Bartlehiemboer
Onder de bezigheden radio aan. Verslaggevers, kabinet, klimaatactivisten, zelfs virologen praten over ons alsof het land en vee van hun is. Dit achter elkaar door. Waar zijn we toch in beland...
Noorderling
Komt de ware aard en taak van de projectontwikkelaar weer boven drijven.
+2
weurding
Niet iedereen wil stoppen, ook niet met opgeheven hoofd
Spuit11
@weurding Globalistische technocraten kunnen alleen maar denken in geld. Ruimte voor empathie bestaat gewoonweg niet.
+6
demelkboer
Een opkoop regeling voor CDA tweede kamer leden , was ok wel wat. Kunnen ze met opgeheven hoofd stoppen. Volgende verkiezing wordt anders zo treurig voor ze
EMotie
25 miljard ligt er klaar
Goeiegenade wat een bak met geld.
Er gaat een historische wending plaatsvinden
+7
casev2
@EMotie Er was ooit een tijd, niet eens zo heel lang geleden, dat er pijnlijke bezuinigingen werden ingevoerd om een paar miljoentjes hier en daar te kunnen bezuinigingen. Nu flikkeren ze 100 miljard in de economie om de corona shit wat te dempen, en nu weer 25 miljard om dat stikstof debakel `` op te lossen...``` Goh, waar zal die inflatie toch vandaan komen....
Jannus
Quote Reactie van @EMotie:
Er gaat een historische wending plaatsvinden

Eerlijk werken voor je geld wordt niet beloond ??
EMotie
@Jannus Werken wordt altijd beloond.
Weidezicht
T is beurt
+1
George
@Weidezicht betekend dat het is gedaan?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN