Weblog Sieta: Over transparantie en creatief boekhouden

Door Sieta van Keimpema,

Met Euro Parlementariërs, politici, handelaren, lobbyisten en collega-melkveehouders praten we geregeld over de ingewikkelde structuren binnen zuivelcoöperaties. De positie van melkveehouders en de keuzes die er door coöperaties in de markt worden gemaakt, komen daarbij veelvuldig aan bod.


Voor (buitenlandse) melkveehouders en buitenstaanders is het een hele toer om de systematiek en de gemaakte keuzes te leren doorgronden of begrijpen.

Nu de meeste cijfers van de coöperatieve zuivelverwerkers over 2010 bekend zijn, spreekt menigeen die in de zuivelsector geïnteresseerd of werkzaam is, zijn verbazing uit over het feit dat een kleine coöperatie als Delta Milk (die eigenlijk pas net in de zuivelmarkt komt kijken), nu al een beter resultaat neerzet met Nederlandse melk, dan in der tijd Campina dat met Bleskensgraaf deed.Hetzelfde geldt voor Arla die in Nijkerk met de voorheen Friesland Foods-fabriek, toch een behoorlijk rendement schijnt te halen. Wie wel eens in de supermarkt komt, valt het vast ook op dat het Arla aandeel in het zuivelschap fors groeit.

Terwijl de directie van FrieslandCampina zich al jarenlang beklaagt over het feit dat zij de ledenmelk niet tot waarde kunnen brengen in Europa, lukt dat andere zuivelverwerkers in dezelfde markt met onze fabrieken wel. Merkwaardig.

Dat een zuivelverwerker echter niet zomaar beoordeeld kan worden op de resultaten van één locatie, verklaarde een collega die ook gewerkt heeft in de zuivelverwerkende industrie, als volgt: “Winstcijfers en rendement zijn boekhoudkundige zaken. Cijfers en papier zijn gewillig en zelfs te manipuleren. Stel, je bent zuivelverwerker met meerdere productielocaties die onderling goederen en halffabricaten aan elkaar leveren. Wanneer je nu fabriek A een levering laat doen aan fabriek B, die je 'te goedkoop' of zelfs 'met verlies' verkoopt, zal dit van invloed zijn op de winstcijfers en het rendement van fabriek A (lager dan eigenlijk reëel is) en B (hoger dan het in werkelijkheid zou moeten zijn), maar niet op het resultaat van het totale concern. Nu zal je zeggen: nou wat maakt het uit, het totale concern maakt toch nog steeds dezelfde totale winst? Ja en nee. De zuivelverwerkers van tegenwoordig zijn vaak multinationals met fabrieken in verschillende landen die verschillende fiscale regimes hebben wat vanzelfsprekend grote invloed heeft op de totale concern winst. Concerns, die bestaan uit verschillende organisatievormen zoals coöperaties (leveranciers-boeren), BV’s en NV's (fabrieken en holdings) die weer te maken hebben met verschillende fiscale zaken, maar ook anders georganiseerd zijn wat betreft aansprakelijkheid en winstverdeling. Niet voor niets zitten de zogenaamde inkoop- en verkoop afdelingen – boekhoudkundig en juridisch zelfstandige organisaties – van dergelijke concerns vaak in een land als Zwitserland. Een mededeling van een zuivelverwerker over het rendement van 1 fabriek in het concern is dus eigenlijk niets meer dan een boekhoudkundige mededeling, die niets zegt over het reilen en zeilen of de efficiëntie van die fabriek”, sloot de collega de les boekhoudkunde af. Aha ...

Een aankomend econoom wist mij vervolgens nog te vertellen dat ik daarnaast de jaarverslagen van mijn coöperatie niet kan beoordelen als ik niet weet welke berekenmethode er is aangehouden door de accountant. Het is zelfs zo dat over iedere zin in een professioneel opgesteld jaarverslag, een vergadering heeft plaatsgevonden. Alle schriftelijke en mondelinge uitingen, zijn een doordachte en bewuste keuze, sloot hij zijn betoog af. Ach zo, ...

Mijn conclusie? We moeten ons als leden-melkveehouders er van bewust zijn dat we allang geen inzicht meer hebben in 'onze fabriek'. De jaarverslagen bevatten zo min mogelijk informatie, o.a. om de concurrentie op afstand te houden, aldus zuiveldirecties. Het staat de directie alleen maar te prijzen, als men probeert om zo min mogelijk belasting te betalen binnen de juridisch toegestane, fiscale mogelijkheden. Wat ik echter niet accepteer is dat ons, zoals in de laatste decennia, continue wordt voorgehouden dat ondanks alle reorganisaties, efficiëntieslagen, sluitingen, nieuwbouw, fusies en schaalvergroting, de kaasdivisie nog steeds verliesgevend is. Óf men geeft toe dat verlies op de kaasdivisie een boekhoudkundige keuze is, óf men komt met een sluitende verklaring waarom ondanks alle investeringen door de leden, het nog steeds niet is gelukt zonder verlies kaas te produceren. Want het is niet te verklaren waarom onze bestuurs- en directieleden blijven klagen en zeuren over de 'vermaledijde ledenmelk, die zo'n druk op het concern zou leggen', als de 'opvolgers' met hun jaarcijfers bewijzen dat er zeker een goed rendement is te behalen met 'onze fabrieken'. Want daaraan ligt het dus blijkbaar niet. Als men echter vol wil blijven houden, dat niet mismanagement de oorzaak is van de slechte kaasresultaten, dan verwacht ik de komende jaren aanzienlijk meer openheid naar de leden toe over de cijfers, de manier van berekenen en de financiële gang van zaken in het concern. Dan kunnen we als leden misschien zelf ontdekken waar men de plank misslaat met de Nederlandse ledenmelk.

Sieta van Keimpema, voorzitter

Bron:[www.ddb.nu]

Deel dit topic

Reacties

valtradriver
Wat wil Sieta nou?

"De jaarverslagen bevatten zo min mogelijk informatie, o.a. om de concurrentie op afstand te houden, aldus zuiveldirecties"

Of:

" Als men echter vol wil blijven houden, dat niet mismanagement de oorzaak is van de slechte kaasresultaten, dan verwacht ik de komende jaren aanzienlijk meer openheid naar de leden toe over de cijfers, de manier van berekenen en de financiële gang van zaken in het concern. Dan kunnen we als leden misschien zelf ontdekken waar men de plank misslaat met de Nederlandse ledenmelk"

Beide kan niet,want het laatste betoog 'leden openheid in cijferbrij' geven is hetzelfde als de concurentie en/of fiscus precies vertellen hoe je het doet,want je ga toch niet geloven dat leden hun mondje houden!!!! het staat de volgende dag al hier op het prikbord te lezen natuurlijk.........

Maar de openheid in kostprijs in vele sectoren in onze sector ,die we/of onze accountantkantoren zo graag naar buiten brengen is natuurlijk het allerdomste wat je kunt doen,maar blijkbaar zit er niet meer handelsgeest/slimheid in de diverse landbouw/veehouderijsectoren!
jg
Zo te lezen valt ervoor veel melkveehouders nog veel te leren.
anonymous_599
Borg,

Het is toch van de zotte dat ons al jaren wordt voorgehouden dat we blij moeten zijn dat onze melk wordt opgehaald van de boerderij. Alsof wij op de blote knieën moeten danken voor het feit dat onze melk kan worden verwerkt in de fabrieken welke wij zelf en onze voorouders hebben opgericht.

En nog steeds zijn wij de grootste financierders van geheel FC.

Het is toch van de zotte dat bepaalde onderdelen binnen het concern nog steeds niet echt winstgevend zijn maar dat het wel lukt om de directie individueel te belonen met een salaris van vlot 1 miljoen euro per jaar.

Noem de zaken bij naam en accepteer niet dat er op vergaderingen tijd wordt verpraat over niet winstgevende onderdelen zoals kaasproductie waarvoor de bestuurders/directie van FC zelf verantwoordelijk zijn.

De DDB wil een goede melkprijs voor de boeren en daar is niets mis mee.
anonymous_8
Klagers hebben geen nood en pochers hebben geen brood.
valtradriver
Ar,helemaal met je eens hoor,ik ben hier op't prikbord al zo vaak in de haren gevlogen als ik weer eens een kritische opmerking over de coop gaf dat ik me er maar bij neer heb gelegt hoe er in het verleden met de leden en hun centen is omgegaan.
Vele zijn desondanks erg blij met hun fabriek en toen bij de vorige opleving van de melkprijs waren ze bij de eerste verhoging al het oude zeer in één keer al weer vergeten!! bijzonder volk die coop boeren.

P.s. Ik wilde overigens alleen maar aangeven dat Sieta's betoog tegenstrijdigheden bevat en Ar je moet dus vooral met je verhaal naar de ledenvergadering toe,daar is het als ik het goed begrijp vaak veels te tam!
anonymous_107
Van mij mag de direktie nog wel meer hebben.
anonymous_15
jij durft izak, nou maakt het ook geen bal uit op die 10 miljard omzet, dat ene miljoennetje van die directeur, maar goed voor de beeldvorming van de boeren ligt het heel gevoelig. Lullige is alleen voor de directeur dat hij onder een vergrootglas ligt en bijv. de directeur van een grote particuliere brokkenfabriek dat niet ligt. En waarschijnlijk lacht die om een miljoentje meer of minder. En een beetje projectontwikkelaar kwam daarvoor z'n bed niet eens uit.
Jan S
😀
anonymous_107
Regel het maar Jan.
Jan S
😀
anonymous_15
> PS. via de fabriek zal het niet gaan, omdat ik
> geen lid ben van RFC.

waar maak je je dan druk over? 't is toch ons geld en wij doen er blijkbaar niet moeilijk over.
Jan S
😀
mijnietgezien
Dat ze de kaas met verlies weggeven, drukt de kaasprijs.

Dat stoort mij.
anonymous_107
Jij maakt je druk, ik niet, resultaat gelijk....
Jan S
😀
anonymous_402
Er is een makkelijke manier om "Creatief" te boekhouden om de fiscus buiten de deur te houden. Gewoon meer voor de ledenmelk betalen , zakt de fiscale winst automatisch.
Cornelis
Er is maar een conclusie: Sieta komt nooit op de vergadering en leest geen jaarverslagen. Als ze dit wel zou doen ben je wel op de hoogte, bij ons in de vergadering wordt doorgaans wel verteld hoe het zit.
anonymous_107
Het is veel makkelijker commentaar te geven als je niet gehinderd wordt door enige kennis.
Karsjen Tamminga
Sieta kom wel op de[altijd??] vergaderingen Izak
Maakte dan ook geregelde aantekeningen over wat er bepraat wordt

Maar wat ze er meedoet ???
Cornelis
Het lijkt me beter daar de discussie te voeren dan, in plaats van wat neerkalken in een weblog.
anonymous_15
discussie voeren met Sieta is altijd heel constructief. Persoonlijk vind ik haar een nogal intimiderende manier van discussieren hebben. Niet helemaal mijn stijl.
anonymous_8
Vertel eens hoe jij weet wat Sieta opschrijft?

Misschien werkt ze tijdens de vergaderingen van RFC haar dagboek wel bij....
Jan S
😀
Coen
wat toch altijd een achterdocht van Sieta over haar eigen coöperatie

natuurlijk zal elk bedrijf haar fiscale regime optimaliseren, vooral met buitenlandse bedrijven zijn er denk ik nog wat meer mogelijkheden.
aan de andere kant zijn er de laatste jaren internationale boekhoudregels gekomen waar elke externe accountant, die een goedkeurende verklaring moet afleggen, zich aan moet houden ofwel dat gesjoemel is slechts beperkt mogelijk.

waar ik mij, ook binnen onze eigen coöperaties, wel aan stoor zijn de exorbitante salarissen en bonussen die worden getoucheerd door directeuren en bestuursleden, zij kunnen niets zonder het werkende personeel op de vloer
anonymous_15
Hoi Coen, da's wel een rooskleurige voorstelling van zaken, omdat accountants een goedkeurende verklaring afleggen wordt er niet meer gesjoemeld. Droom verder.
arie.j
Normale leden stellen vragen op ledenvergaderingen als ze iets niet begrijpen of wat opmerkelijke dingen over hun onderneming horen.
Maar Sieta durft haar mond alleen op straat open te doen?
Coen
Wimsumar
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
>

Beste Coen: Ooohh!
En u durft hier op een M.S.-Prikborddiscussie 'lekker anoniem onder nickname' in uw reactie van 07:23 uur 4 mei wel te schrijven:
''waar ik mij, ook binnen onze eigen coöperaties, wel aan stoor zijn de exorbitante salarissen en bonussen die worden getoucheerd door directeuren en bestuursleden''.?

Is dat niet hetzelfde als ''op straat''uw ongenoegen uiten dat de door u ontvangen melkprijs in géén verhouding staat tot de bestuurs- en directieledensalarissen en bonussen?

.
anonymous_78
Wim , coen heeft wel meer tegenstrijdigheden

als dit zelfde verhaal ondertekend was met sj schenk waren de reacties heeeeeeeeel anders
arie.j
Dus jij kunt je indenken dat SJ zoiets zou schrijven?
Bijzonder persoon ben je.....


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/05/2011 22:58 door arie.j.
anonymous_78
>>Dus jij kunt je kunt indenken dat SJ zoiets zou schrijven?
>>Bijzonder persoon ben je.....

jij bent bijzonder met je schrijven
Farmer_
keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/05/2011 22:58 door arie.j.

anonymous_78
Jan S
😀
Jannus
Zal vast wel een kern van waarheid in zitten maar het verhaal kun je naar de tegenpartij vertalen want die nieuwe markt partij wil natuurlijk naar de thuisbasis ook mooie cijfers laten zien en die kunnen ook gemanipileerd zijn,verder zegt mij het verhaal niet zoveel.

Kijk in de media en de pagina's over lyemph,de bruin dairy etc zeggen ook andere dingen dan euforie in het melksegment of misschien is het raadzaam allen dezelfde boekhouder te nemen
Sjaak 1
Ik vind de vergelijking van Sita ook niet kloppen de twee genoemde fabrieken waren voor FrieslandCampina ook erg interessant geweest dat hebben ze ook altijd aangegeven
je moet echter altijd in je achterhoofd houden dat we via FrieslandCampina een groter volume tot waarde maken dan alleen de MONA toetjes en Milner kazen je hebt dan altijd een gemiddelde melkprijs waar onderdelen onder presteren en dus eigenlijk verlies draaien en waar onderdelen positief draaien en dus winst maken dat dit vervolgens op boekhoudkundige manier zo wordt verschoven dat wij er gezamenlijk zo min mogelijk belasting over betalen is mijn inziens ook terecht. Het vergelijken van een totaal concern met een niche markt is niet terecht dan zouden we als FrieslandCampina ook afscheid moeten nemen van een groot gedeelte van de leden met hun melk en dat is volgens mij niet een van de afspraken die we in de nieuwe coöperatie gemaakt hebben, we zouden alle door leden aangeboden melk verwerken tegen de zelfde prijs als de omliggende melkfabrieken kunnen betalen. Als je het niet eens bent met de strategie moet je je lidmaatschap op zeggen en zelf een verwerking op gaan zetten dan wel aansluiten bij een andere organisatie.
anonymous_15
Hoi Sjaak, Ik ben ook erg tevreden over FrieslandCampina, ze halen nog braaf mijn melk op, storten elke maand een mooi bedragje op mijn rekening, jaar in jaar uit, zonder enig gezeik. Ik meen me te herinneren dat het bij andere zuivelfabrieken wel eens wat moeilijker gaat. Is mij veel waard, helemaal geen zin in dat gedoe om melk aan de man te brengen, laat RFC dat maar lekker doen. Maakt niet uit hoeveel ik produceer, ze halen alles op en verwaarden alles, prachtig systeem.
brabo
Jan, het is mooi dat je tevreden bent, maar mogelijk is de coop ook de enige mogelijkheid voor een bedrijf met jouw omvang (niet negatief bedoeld hoor). Ik denk als je ging shoppen met je 1,5 ton melk dat de afnemers niet in de rij zullen staan.
anonymous_15
dat weet ik ook wel brabo, en ook met mijn toekomstige 2.5 ton zit er niemand op mij te wachten. Maar daarom is de cooperatie ook zo mooi, zolang ze de statuten maar niet gaan wijzigen.........Ik ben in ieder geval wel tevreden, da's toch ook mooi. En zelfs al zou ik 10 miljoen liter melk leveren elk jaar, dan zat ik nog niet te wachten op Van Bakel en Steegro achtigen, dat zijn gewoon niet mijn soort mensen, die snelle ondernemers. Heb ik er al veel teveel van gezien, mooi praatjes, en vaak een ravage achterlaten.
Jan S
😀
anonymous_15
niet zo erg als zo nu en dan tevreden zijn met wat je hebt
anonymous_8
Jan S Schreef:
-------------------------------------------------------
Tja en dan voorspel ik dat je tot in lengte
> van jaren tevreden zult blijven.

Wat is er eigenlijk mis met tevreden zijn?
anonymous_15
Als klagen je levensdoel is, is het natuurlijk knap kloten dat je tevreden bent.
Jan S
😀
anonymous_366
anonymous_8
Dus nu ben je niet tevreden over Jan als ik het goed begrijp....
anonymous_366
Even voor de duidelijkheid de was bedoeld voor de reactie van Jan S op het schrijven van Jan is hb.
Snap je het nog een beetje ?
Wimsumar
Beste RS: Ook even voor de duidelijkheid: Boven de topicopening is een (blauwe) keuzemenubalk zichtbaar. Hierin staan de volgende keuze-opties:

Ga naar discussie: Vorige•Volgende Ga naar: Discussielijst•Nieuw bericht•Zoeken•Markeer als gelezen•Log uit•Print• Ingeklapt • {b] Uitgeklapt met draadjes [/b]

Klik op : [ Uitgeklapt met draadjes].
De reacties die in een topic worden gegeven staan dan in "draadjes'' onder elkaar zodat goed is te zien wie waarop reageert.

Marcster reageerde namelijk op Jan S.
anonymous_366
Bedankt, Wim.
anonymous_8
Graag gedaan
anonymous_15
Hopelijk zijn Jan S en RS wel tevreden dat ze beide dezelfde mening over mij hebben. Sta ik er toch maar mooi alleen voor, en dat terwijl we de lijn van de discussie volgens mij allang uit het oog verloren zijn. Help mij
anonymous_8
Toch heb ik het gevoel dat Jan S en RS nog niet helemaal tevreden zijn....
Karsjen Tamminga
Hoi jan is hobbyboer gewoon op markeer als gelezen drukken
anonymous_15
Ik denk dat ik er maar een biertje op drink en dan een tukkie ga doen. Iedereen tevreden stellen valt niet mee op deze wereld. Morgen blij weer op, ik hoop dat Jan S en RS er net zo over denken.
anonymous_366
Hoewel het nu al de volgende dag is en ik om deze tijd nog geen biertje wil, ben ik het dit keer helemaal met je eens.
Jan S
😀
arie.j
Ik kan me niet voorstellen dat jij ooit tevreden zou zijn met een bepaalde situatie,
Dwars zijn lijkt me een tweede natuur van je, en er tegenin gaan doe je vast ook uit gewoonte.
anonymous_15
Hoi arie j, jij kent Jan S al langer?
Jan S
😀
anonymous_8
Het zouden wel broers kunnen zijn....
Jan S
😀
arie.j
Sorry, maar de eerste keer dat jij het eens bent met een bestaande toestand ergens in de landbouw, dat moet ik nog tegenkomen.
En natuurlijk ben jij het met mijn commentaar ook niet eens, stel je voor zeg.
Mijn puberzoons zijn nog niets bij jou, ..... gelukkig maar.
Jan S
😀
Jan S
😀
anonymous_78
frank b
Dan is het een lid die: óf zwijgen en ja-knikken óf 1 die van de 1 naar de ander hopt.
matt
Terwijl de directie van FrieslandCampina zich al jarenlang beklaagt over het feit dat zij de ledenmelk niet tot waarde kunnen brengen in Europa, lukt dat andere zuivelverwerkers in dezelfde markt met onze fabrieken wel. Merkwaardig.


wat zit ze toch weer te zeveren en te stoken..is toch allang bekend,dat Friesland Campina onder druk van neelie smit kroes fabrieken moest verkopen..
valtradriver
Matt,maar dat heeft niets te maken met het wel of niet rendabel een vestiging te kunnen laten draaien?
frank b
Nee, meer met expansiedrang, waarbij je je ''beste'' fabriek weg moet 'geven' aan de concurrent, om toch maar weer te kunnen groeien.
anonymous_15
hoi frank B, zolang ze in zuid oost azie hun geld maar blijven verdienen, dan komt het allemaal goed, hier in NW europa was het toch altijd al schraalhans, dus of ze hier nu een fabriekje meer of minder hebben. Volgens mij maakt het in het resultaat allemaal niet zoveel uit. Die gekke aziaten een litertje melk meer laten drinken, da's schijnbaar handel.
cs-agrar
Worden de kaas en toetjes daar minder waard van?
arie.j
Toch is het eerste deel van de opmerking volkomen terecht.
Sieta schrijft zulke dingen niet omdat ze zelf vragen heeft.
Die kan ze als lid op en buiten vergaderingen stellen, ze schrijft zelfs niet dat ze geen goede antwoorden krijgt.
Ook al doet ze net alsof ze het van buitenstaanders moest vernemen.
Voordat Sieta dit verhaal neerzette had zelfs ik ,als niet-lid,van leden vernomen wat op kritische vragen over de resultaten van de kaas en boter divisie werd geantwoord.
Dus zij wist het als lid zeker wel, de verbazing in het verhaaltje van ze lijkt me dan ook schijnheilig.
Beetje toneel

Haar verhaal is dan ook geen informatie naar leden.
Maar staat in het kader van cooperaties verdacht maken en proberen boeren tegen cooperaties op te stoken
Plus uiteraard beleidsmakers (de politiek)er van proberen te overtuigen dat leden en cooperatie niet dezelfde belangen hebben.
Je kunt de uitwerking daarvan ook bij de protesten in Brussel vinden
anonymous_15
zelfs toen Sieta de wind mee had, toen de melkprijs heel laag was, waren er maar een heel beperkt aantal boeren (die wel veel kabaal maakten) echt geinteresseerd in haar verhaal. Nu de melkprijs alweer een heel tijdje op een mooi niveau is, wordt het draagvlak voor haar ideeen natuurlijk steeds kleiner. Ik denk nog steeds dat over 10 jaar de volgende generatie boeren heel blij zijn dat ze van dat quotum af zijn, en eindelijk echt kunnen gaan ondernemen. De volgende generatie zijn niet wij oude mannen (40+), maar die jongens/meisjes van 25 die zin hebben om boer te worden, geef hun toch ook een kans, ipv. vasthouden aan oude strukturen. Het is toch al erg genoeg dat jullie een generatie echt boeren verspeeld hebben door dat stomme quotum. Het isgewoon net als in Oost Duitsland, net na de val van het communisme.
paul1
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> zelfs toen Sieta de wind mee had, toen de
> melkprijs heel laag was, waren er maar een heel
> beperkt aantal boeren (die wel veel kabaal
> maakten) echt geinteresseerd in haar verhaal. Nu
> de melkprijs alweer een heel tijdje op een mooi
> niveau is, wordt het draagvlak voor haar ideeen
> natuurlijk steeds kleiner. Ik denk nog steeds dat
> over 10 jaar de volgende generatie boeren heel
> blij zijn dat ze van dat quotum af zijn, en
> eindelijk echt kunnen gaan ondernemen. De volgende
> generatie zijn niet wij oude mannen (40+), maar
> die jongens/meisjes van 25 die zin hebben om boer
> te worden, geef hun toch ook een kans, ipv.
> vasthouden aan oude strukturen. Het is toch al erg
> genoeg dat jullie een generatie echt boeren
> verspeeld hebben door dat stomme quotum. Het is
> gewoon net als in Oost Duitsland, net na de val
> van het communisme.

door dat `stomme quotum`boer jij nu wel lekker relaxed..........
Jan S
😀
anonymous_15
anders schreef ik het niet op. Ik vind dat 30 jaar quotum het echte ondernemen uit veel boeren heeft gehaald. Het is niet voor niets dat boekhouders zo groot zijn in de landbouw, boekhouders houden van managen (= onder controle houden van processen), dat is wat anders dan ondernemen.
Jan S
😀
anonymous_15
Het gaat hier toch anders regelmatig over geld en groei, meer nog dan over technische dingen. Maar het begint mij ook wel een beetje te vervelen, meeste argumenten zijn wel uitgewisseld heb ik het idee. En over Sieta en haar vriendenclub worden we het ook niet eens vrees ik, dus ik ga vanavond maar weer lekker onder de notenboom zitten. Het leven is zo slecht nog niet op het platteland. M'n broer is op vakantie inTurkije, daar is het ook 25 graden, dus daarvoor hoef je ook al niet meer weg.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/05/2011 19:33 door jan is hobbyboer.
Jan S
😀
anonymous_15
Ik ben weer onder de boom vandaan. Misschien is de definitie van echte boeren en echte ondernemers wel niet zo eenvoudig, net zoals de meeste dingen in het leven niet zo eenvoudig zijn. Populistische mensen (en groeperingen) houden er vaak eenvoudige oplossingen op na, en die doen het vaak goed (neem Wilders of Fortuyn of .......) maar brengen zelden een echte oplossing voor een probleem, alleen wel veel hij/zij (hullie/zullie voor brabanders) denken. Dat is dus nu ook ontstaan in landbouwland met de DBB vs LTO discussie. Er is nauwelijks nog een middenweg mogelijk, en de problemen worden niet opgelost, alleen vaste standpunten worden herhaald en herhaald en herhaald. Misschien doe ik daar zelf ook wel aan mee, maar ik zie het soms meer als de discussie beetje porren. Het is immers een discussieforum hier.
Jan S
😀
pieta
Jan S Schreef:
-------------------------------------------------------
> jan is hobbyboer Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Ik ben weer onder de boom vandaan. Misschien is
> de
> > definitie van echte boeren en echte ondernemers
> > wel niet zo eenvoudig, net zoals de meeste
> dingen
> > in het leven niet zo eenvoudig zijn.
> Populistische
> > mensen (en groeperingen) houden er vaak
> eenvoudige
> > oplossingen op na, en die doen het vaak goed
> (neem
> > Wilders of Fortuyn of .......) maar brengen
> zelden
> > een echte oplossing voor een probleem, alleen
> wel
> > veel hij/zij (hullie/zullie voor brabanders)
> > denken. Dat is dus nu ook ontstaan in
> landbouwland
> > met de DBB vs LTO discussie. Er is nauwelijks
> nog
> > een middenweg mogelijk, en de problemen worden
> > niet opgelost, alleen vaste standpunten worden
> > herhaald en herhaald en herhaald. Misschien doe
> ik
> > daar zelf ook wel aan mee, maar ik zie het soms
> > meer als de discussie beetje porren. Het is
> immers
> > een discussieforum hier.
>
> Er is ook geen middenweg. Een middenweg is het
> compromis. En een compromis is van beiden niks.
> Als je ergens half voor gaat dan zal niemand zich
> in herkennen en het nooit een succes worden.
>
> En wij zijn allemaal boeren dat hebben we gemeen.
> En we willen graag allemaal op een fatsoenlijke
> manier boer blijven.
> Verder zullen we het maar niet gaan hebben over de
> LTO vs DDB/NMV. Voor een verhitte discussie is het
> nu veel te warm.

Beste Jan S, de gulden middenweg is er eigenlijk altijd.
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik ben weer onder de boom vandaan. Misschien is de
> definitie van echte boeren en echte ondernemers
> wel niet zo eenvoudig, net zoals de meeste dingen
> in het leven niet zo eenvoudig zijn. Populistische
> mensen (en groeperingen) houden er vaak eenvoudige
> oplossingen op na, en die doen het vaak goed (neem
> Wilders of Fortuyn of .......) maar brengen zelden
> een echte oplossing voor een probleem, alleen wel
> veel hij/zij (hullie/zullie voor brabanders)
> denken. Dat is dus nu ook ontstaan in landbouwland
> met de DBB vs LTO discussie. Er is nauwelijks nog
> een middenweg mogelijk, en de problemen worden
> niet opgelost, alleen vaste standpunten worden
> herhaald en herhaald en herhaald. Misschien doe ik
> daar zelf ook wel aan mee, maar ik zie het soms
> meer als de discussie beetje porren. Het is immers
> een discussieforum hier.

Je doet er volop aan mee Jan. Wellicht is het onbewust. Je haalt een in mijn ogen linkse groepering(inkomen garanderen) aan en haalt als vergelijk rechts met Wilders en Fortuyn met hun eenvoudige oplossingen. Ik wil dan even opmerken dat de linkse politiek even eenvoudige oplossingen heeft voor problemen maar geen reele oplossingen.
anonymous_15
ik weet ook niet zoveel oplossingen voor problemen, vooral ook al omdat ze zo complex zijn. Nou vind ik in het algemeen de problemen in NW Europa nogal meevallen, dus het gaat om het oplossen van details. Het is hier toch al weer een jaar of 60 heel stabiel en welvarend. En dat politiek, zowel links als rechts shopt in argumenten om hun gelijk te krijgen, dat ben ik volledig met je eens. Mens is blijkbaar gevoelig voor eenvoudige duidelijke standpunten.

En ik doe er zelf ook wel aan mee, ik ben tegen de quotering (terwijl er echt wel goede kanten aan zitten), ben voor weidegang (terwijl opstallen echt niet alleen slecht is) en geloof niet in de ratrace naar groter, groter groter (terwijl megabedrijven ook wel voordelen hebben). Dus ja, ik neem ook wel stelling, en soms ook wel wat (bewust) ongenuanceerd, maar zoals ik al schreef, dit is een discussiesite, dus je moet de discussie zo nu en dan ook wel porren.
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik weet ook niet zoveel oplossingen voor
> problemen, vooral ook al omdat ze zo complex zijn.
> Nou vind ik in het algemeen de problemen in NW
> Europa nogal meevallen, dus het gaat om het
> oplossen van details. Het is hier toch al weer een
> jaar of 60 heel stabiel en welvarend. En dat
> politiek, zowel links als rechts shopt in
> argumenten om hun gelijk te krijgen, dat ben ik
> volledig met je eens. Mens is blijkbaar gevoelig
> voor eenvoudige duidelijke standpunten.
>
>En ik doe er zelf ook wel aan mee, ik ben tegen
> de quotering (terwijl er echt wel goede kanten aan
> zitten), ben voor weidegang (terwijl opstallen
> echt niet alleen slecht is) en geloof niet in de
> ratrace naar groter, groter groter (terwijl
> megabedrijven ook wel voordelen hebben). Dus ja,
> ik neem ook wel stelling, en soms ook wel wat
> (bewust) ongenuanceerd, maar zoals ik al schreef,
> dit is een discussiesite, dus je moet de discussie
> zo nu en dan ook wel porren.

Dit was dan ook een verwoede poging van mijn kant.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/05/2011 20:03 door pieta.
Jan S
😀
anonymous_8
Jan S Schreef:
-------------------------------------------------------
Het wachten is op een charismatische
> persoon die de mensen enthousiast kan maken voor
> een nieuw systeem.

Heb je al een nieuwe grote leider op het oog?
anonymous_15
begint met een S en eindigt op ieta waarschijnlijk.

Maar zonder gekheid, ook in het communisme waar zogenaamd alles gelijk verdeeld was waren de leiders wel iets meer gelijk dan de gewone mensen (vrij naar Animal Farm: all pigs are equal, but some are a bit more equal than others). En charismatische leiders vind ik helemaal een eng soort van volksmenners. Die lullen ook maar wat, neem onze vriend Obama,die is er inmiddels ook wel achter dat lullen makelijker is dan de werkelijkheid. .


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/05/2011 18:04 door jan is hobbyboer.
arie.j
Geen compromis en een grote leider?
Dat riekt sterk naar dictatuur.
Zul je ook wel nodig hebben wanneer je dingen wil doorvoeren waar de grote meerderheid tegen is.
Jan S
😀
anonymous_8
Kunnen we er nog over stemmen of Arie het wordt, of bepaal jij het?
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
pieta
Jan S Schreef:
-------------------------------------------------------
> pieta Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
>
> >
> > Je doet er volop aan mee Jan. Wellicht is het
> > onbewust. Je haalt een in mijn ogen linkse
> > groepering(inkomen garanderen) aan en haalt als
> > vergelijk rechts met Wilders en Fortuyn met hun
> > eenvoudige oplossingen. Ik wil dan even
> opmerken
> > dat de linkse politiek even eenvoudige
> oplossingen
> > heeft voor problemen maar geen reele
> oplossingen.
>
> Ik ga niet voor inkomensgarantie. Ik ga voor een
> eerlijke, rechtvaardige verdeling. Van zowel macht
> als middelen. Ik vind het onrechtvaardig dat als
> de melkprijs een dubbeltje in de winkel stijgt wij
> daar niet minimaal 1/3 van weerzien. Maar dat de
> supermarkten dat in de zak kunnen steken omdat zij
> nu eenmaal de macht daarvoor hebben.
>
> In mijn ogen is het van de zotte dat alles wat een
> stropdas draagt (bijna) per definitie meer
> verdient dan degenen die met de handen (vat dat
> ruim op) werken.

Mij hebben ze verteld dat een goede bouwvakker vaak meer verdiend dan een kantoorpikkie. De grote bazen op kantoor verdienen misschien wel veel maar velen zijn niet de baas.

Terwijl uiteindelijk alles staat
> met degenen die met de handen werken.
> Als alle kantoorpersoneel een dag staakt, dan
> draait verreweg het meeste gewoon door.

Dit zal je inderdaad niet zo snel opvallen maar bedoel je eigenlijk dat ze niks doen dan.

Als de
> mensen die met de handen werken een dag staken dan
> staat alles stil.
>
> Er zijn geen simpele oplossingen zoals Wilders ze
> propageert. De enige oplossing is een
> mentaliteitsverandering en een daaruit
> voortvloeiende systeemverandering. Die
> mentaliteitsverandering is volop aan de de gang.
> Te zien aan de afkalving van de steun voor de
> grote politieke partijen in Nederland, maar ook in
> Europa. Het wachten is op een charismatische
> persoon die de mensen enthousiast kan maken voor
> een nieuw systeem.

Simpele oplossingen worden niet alleen door Wilders gepropageerd maar op diverse vlakken ook door linkse partijen en de partij voor de dieren.
Jan S
😀
pieta
Jan S Schreef:
-------------------------------------------------------
> pieta Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Jan S Schreef:
> >
> --------------------------------------------------
>
> > -----
> > > pieta Schreef:
> > >
> >
> --------------------------------------------------
>
> >
> > > -----
> > >
> > > >
> > > > Je doet er volop aan mee Jan. Wellicht is
> het
> > > > onbewust. Je haalt een in mijn ogen linkse
> > > > groepering(inkomen garanderen) aan en haalt
> > als
> > > > vergelijk rechts met Wilders en Fortuyn met
> > hun
> > > > eenvoudige oplossingen. Ik wil dan even
> > > opmerken
> > > > dat de linkse politiek even eenvoudige
> > > oplossingen
> > > > heeft voor problemen maar geen reele
> > > oplossingen.
> > >
> > > Ik ga niet voor inkomensgarantie. Ik ga voor
> > een
> > > eerlijke, rechtvaardige verdeling. Van zowel
> > macht
> > > als middelen. Ik vind het onrechtvaardig dat
> > als
> > > de melkprijs een dubbeltje in de winkel
> stijgt
> > wij
> > > daar niet minimaal 1/3 van weerzien. Maar dat
> > de
> > > supermarkten dat in de zak kunnen steken
> omdat
> > zij
> > > nu eenmaal de macht daarvoor hebben.
> > >
> > > In mijn ogen is het van de zotte dat alles
> wat
> > een
> > > stropdas draagt (bijna) per definitie meer
> > > verdient dan degenen die met de handen (vat
> dat
> > > ruim op) werken.
> >
> > Mij hebben ze verteld dat een goede bouwvakker
> > vaak meer verdiend dan een kantoorpikkie. De
> grote
> > bazen op kantoor verdienen misschien wel veel
> maar
> > velen zijn niet de baas.
> >
> >Terwijl uiteindelijk alles staat
> > > met degenen die met de handen werken.
> > > Als alle kantoorpersoneel een dag staakt, dan
> > > draait verreweg het meeste gewoon door.
> >
> > Dit zal je inderdaad niet zo snel opvallen maar
> > bedoel je eigenlijk dat ze niks doen dan.
> >
> > Als de
> > > mensen die met de handen werken een dag
> staken
> > dan
> > > staat alles stil.
> > >
> > > Er zijn geen simpele oplossingen zoals
> Wilders
> > ze
> > > propageert. De enige oplossing is een
> > > mentaliteitsverandering en een daaruit
> > > voortvloeiende systeemverandering. Die
> > > mentaliteitsverandering is volop aan de de
> > gang.
> > > Te zien aan de afkalving van de steun voor de
> > > grote politieke partijen in Nederland, maar
> ook
> > in
> > > Europa. Het wachten is op een charismatische
> > > persoon die de mensen enthousiast kan maken
> > voor
> > > een nieuw systeem.
> >
> > Simpele oplossingen worden niet alleen door
> > Wilders gepropageerd maar op diverse vlakken
> ook
> > door linkse partijen en de partij voor de
> dieren.
>
> En door rechtse partijen.

Die waren al genoemd dacht ik. Die doen het inderdaad ook.
anonymous_8
De lacune van de oplossingen die rechts in petto heeft, is dat ze totaal geen rekening houden met de rol als rentmeester die je als boer ook hebt...
En dat is beangstigend in een tijd waarin veel melkveehouders zich meer en meer gaan gedragen als eigenaar van een Chinese fabriek van zonnepanelen...
anonymous_15
D'r stoort mij nog veel meer aan rechts.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/05/2011 10:34 door jan is hobbyboer.
anonymous_8
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> D'r stoort mij nog veel meer aan rechts.

Stapje voor stapje Jan.... je moet ze niet afschrikken...
anonymous_15
ok
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> ok

Beste Jan, ik neem wel aan dat jij ook in de gaten hebt dat de vrijhandel in melkquotum meer een rechtse, liberale gedachte is en de zwaarste lasten op de sterkste schouders meer links. Jij verkoopt eerst je melkquotum voor een goede prijs en nadat je gecashd hebt wil je eerlijk gaan delen. Als je hier nou echt aanhanger van was dan had je je melkquotum aan de nationale reserve moeten laten vervallen. Dit doet me een beetje denken aan als de vos de passie preekt boer pas op je kippen.
frank b
Gevalletje links lullen, rechts vullen?
Jan S
😀
frank b
Er zijn genoeg linkse ex politici die na de politiek grof hun zakken vullen met een commessariaathier en daar. Beste voorbeeld is Paul Rosenmüller.

En ja, is wel beetje flauw, maar Pieta heeft ook wel een punt over cashen en verdelen. Is ook een manier, ieder zijn ding, maar eerst cashen en dan alsnog eerlijk willen verdelen lijkt wél er op lullen en vullen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/05/2011 11:24 door frank B.
anonymous_15
Ik geloof dat ik hier ook maar weer even op moet reageren. Ik heb inderdaad bepaalde ideeen hoe ik graag zag dat de samenleving ingericht wordt, waarbij ik het helpen van de zwakkeren in de samenleving belangrijk vind. De meeste mensen, waaronder ondernemers als boeren, redden zichzelf wel, die kunnen goed voor hun zaakjes opkomen en uiteindelijk komt het allemaal wel goed. Maar er zijn ook groepen in de samenleving die het moeilijker hebben en ik vind dat ie door het collectief geholpen dienen te worden. Dat is het idealistische deel, ik weet ook wel dat er weer veel misbruik van gemaakt wordt en heb daar ook niet direct een oplossing voor. Maar een beleid om de mensen die zich toch al wel kunnen redden nog verder te helpen en mensen die het niet zo makkelijk hebben het nog moeilijker te maken is niet mijn beleid. Daarnaast vind ik dat een aantal dingen door de overheid geregeld dienen te worden en niet door de vrije markt. In mijn ogen is het hoogste goed in het leven niet een vette bankrekening of ander materialisme. Goed is goed genoeg. Ik ben ook geen communist die zegt dat iedereen hetzelfde moet hebben, er moet wel een prikkel blijven om je best te doen.

Nu even terug naar mijn boeren. Daar geldt dus bovenstaande, ik red me wel, ik hoef geen extra hulp van de staat,als het een niet lukt bedenk ik wel wat anders. Dat geld ook voor mijn collega's die mijn quotum gekocht hebben. Dat zijn ook weldenkende goed opgeleide ondernemers met een miljoenenvermogen. Daar hoef ik dus geen spijt mee te hebben.
Jammeren met een miljoen als vermogen vind ik nog steeds belachelijk, en dat de politiek daar gevoelig voor is nog belachelijker.

O ja, inderdaad ben ik een salonsocialist. Echte armoede en vreselijke toestanden heb ik (gelukkig) nooit gekend.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/05/2011 12:03 door jan is hobbyboer.
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik geloof dat ik hier ook maar weer even op moet
> reageren. Ik heb inderdaad bepaalde ideeen hoe ik
> graag zag dat de samenleving ingericht wordt,
> waarbij ik het helpen van de zwakkeren in de
> samenleving belangrijk vind. De meeste mensen,
> waaronder ondernemers als boeren, redden zichzelf
> wel, die kunnen goed voor hun zaakjes opkomen en
> uiteindelijk komt het allemaal wel goed. Maar er
> zijn ook groepen in de samenleving die het
> moeilijker hebben en ik vind dat ie door het
> collectief geholpen dienen te worden. Dat is het
> idealistische deel, ik weet ook wel dat er weer
> veel misbruik van gemaakt wordt en heb daar ook
> niet direct een oplossing voor. Maar een beleid om
> de mensen die zich toch al wel kunnen redden nog
> verder te helpen en mensen die het niet zo
> makkelijk hebben het nog moeilijker te maken is
> niet mijn beleid. Daarnaast vind ik dat een aantal
> dingen door de overheid geregeld dienen te worden
> en niet door de vrije markt. In mijn ogen is het
> hoogste goed in het leven niet een vette
> bankrekening of ander materialisme. Goed is goed
> genoeg. Ik ben ook geen communist die zegt dat
> iedereen hetzelfde moet hebben, er moet wel een
> prikkel blijven om je best te doen.
>
> Nu even terug naar mijn boeren. Daar geldt dus
> bovenstaande, ik red me wel, ik hoef geen extra
> hulp van de staat,als het een niet lukt bedenk
> ik wel wat anders. Dat geld ook voor mijn
> collega's die mijn quotum gekocht hebben. Dat zijn
> ook weldenkende goed opgeleide ondernemers met een
> miljoenenvermogen. Daar hoef ik dus geen spijt mee
> te hebben.
> Jammeren met een miljoen als vermogen vind ik nog
> steeds belachelijk, en dat de politiek daar
> gevoelig voor is nog belachelijker.
>
> O ja, inderdaad ben ik een salonsocialist. Echte
> armoede en vreselijke toestanden heb ik (gelukkig)
> nooit gekend.

Jan, je kunt ook een VVD gedachtegoed lezen in je stuk. Een uitkering voor wie niet kan, niet voor wie niet wil.
anonymous_15
Dan heb ik me nietduidelijk genoeg uitgedrukt . Ik denk dat de definitie van niet willen/niet kunnen nogal verschillen tussen de VVD en mij (laten we het nog maar niet hebben over de medelanders die hier ook een bestaan proberen op te bouwen, in dit rijkste stukje van de wereld). Ook de ideeen over collectieve voorzieningen verschillen nogal. Maar goed, iets goed onder woorden brengen vind ik vaak wel moeilijk.
pieta
frank B Schreef:
-------------------------------------------------------
> Gevalletje links lullen, rechts vullen?

Dat omschrijft het wel ja.
pieta
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> jan is hobbyboer Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > D'r stoort mij nog veel meer aan rechts.
>
> Stapje voor stapje Jan.... je moet ze niet
> afschrikken...

Links heeft ook zijn mankementen. Een evenwicht ertussen is het mooist.
anonymous_8
Dat is waar.... een goed evenwicht is prettig. Dat verkleint ook de kans op ongewenste extremen (qua standpunten en beleidskeuzes)...
Jan S
😀
anonymous_15
Over dat rentmeesterschap. Staat nog weer een leuk stukje in de volkskrant over een aktie van de Rabobank. Die hadden een leuke constructie bedacht om Avonturenpark Hellendoorn failliet te laten gaan. Het is maar goed dat je niet alles weet in deze wereld.
frank b
pieta Schreef:
-------------------------------------------------------
>
>Ik wil dan even opmerken
> dat de linkse politiek even eenvoudige oplossingen
> heeft voor problemen maar geen reele oplossingen.

Kleine correctie; oplossing voor problemen die er zonder hen nooit geweest zouden zijn. (wat te denken over het commentaar nú van links over bijv de pensioenfondsen, terwijl Kok indertijd deze fondsen leegplukte om het begrotingstekort te verdoezelen. )
cs-agrar
Weet je nog waarom het ingesteld werd?
En die boeren die met quotum groeieden, zijn dat dan geen ondernemers?
Als ik jullie allemaal geloven moet dat als quotum wegvalt ook direct een hele kostenpost weg is, zijn het daarna geen ondernemers meer!
anonymous_78
>>Het is toch al erg genoeg dat jullie een generatie echt boeren verspeeld hebben door dat stomme quotum

de dertigers en veertigers van nu zijn in het quotumtijdperk boer geworden , stuk voor stuk ondernemers die zich aangepast hebben aan die zogenaamde beperking van volgens jou dom quotum .
de volgende beperking ( en die komt mijn inziens zeker ) die mest heet word nog erger

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , campina , delta-milk , kaas , belasting , supermarkt , europa , melkveehouders , arla , zwitserland , coöperatie , accountant , sieta , jaarcijfers , zuivelmarkt , rendement en coöperaties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
116
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0