Leden financiering RFC en nu coöperatieve maatregel

Afspraak is gemaakt om 8 euro per 100liter melk te financieren aan leveringsbewijzen. Waarom komt daar nu weer een slordige 10% bij (maximaal 3 keer opkopen van de vrije ledenbewijzen over 2 jaar).? Jammerlijk is dat na 2 jaar het financieringsvraagstuk nog niet is opgelost en der dan alsnog 3de aangetrokken moeten worden.

Deel dit topic

Reacties

Noorderling
Eerst besluiten nemen en dan de regelementen op 8 oktober presenteren.

Doe je dat bij een bank ook? Contract met afgesproken rente ondertekenen en daarna je de aflostermijn op laten leggen.
Gaat een bedrijf zomaar 5000euro extra kosten.

Dat wordt dus minimaal een resultaat van 3cent wil de volgende uittocht niet al in gang gezet zijn. Ambitieus of zal het Hein z'n tijd wel duren?
J Andringa
Vooral dat laatste
puddingbroodje
Voortschrijdend inzicht.

Het geld van de coöperatieve oplossing is natuurlijk niet weg je mag er netjes op passen en krijgt er een leuke rente op. Ik zie het maar als een stukje pensioen. Het eigenaar zijn van de coop vind ik wel echt belangrijk, dat hoeft waarschijnlijk bij een derde het perse een probleem te zijn maar liever alles in eigen hand zolang het kan.
Noorderling
@puddingbroodje
Lost dat het obligatiesysteem op door wat beschikbaar komt in handen te drukken bij steeds minder leden?
Door bovenstaande zijn we toch juist in de huidige discussie beland?
robbies
Quote Reactie van @puddingbroodje:
Het eigenaar zijn van de coop vind ik wel echt belangrijk, dat hoeft waarschijnlijk bij een derde het perse een probleem te zijn maar liever alles in eigen hand zolang het kan

hoe lang kan het dan volgens jou?
+3
pieta
@robbies Mijn voorkeur heeft het om eerst nog wat leden te laten stoppen, RFC weer goed winstgevend te maken en dan naar de beurs en de koek verdelen. 😁
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Mijn voorkeur heeft het om eerst nog wat leden te laten stoppen, RFC weer goed winstgevend te maken en dan naar de beurs en de koek verdelen.

Dat past mij ook wel. Maar wat moet je dan nu doen? Alle obligaties om laten zetten in certificaten, waardoor het vermogen min of meer geanonimiseerd wordt? of de dekking maar contant storten waardoor er zoveel mogelijk vermogen op naam blijft en je dus feitelijk herleidbaar aandeelhouder bent?
pieta
@robbies Dat is voor mij heel simpel. Ik beheer mijn eigen centen. Dus dat contant gaan storten gaat niet gebeuren.
robbies
@pieta maar in geval van overname/beursgang heb je dan net met melkcertificaten net zoveel waarde in vergelijking met obligaties?
+2
Gerrit v Schaick
@robbies als iedereen nu even veel obligaties gaat kopen om voor te sorteren dan is de onbalans zo opgelost😅
+2
dewittemotor
@pieta Die redenatie heb ik ook een tijd gevolgd, maar daar geloof ik ondertussen niet meer aan. Dat zuivellandschap is de afgelopen jaren compleet veranderd. Er was een overvloed, maar in de EU komen er gewoon tekorten eb dat zie ik nog niet zo maar veranderen.
RFC heeft een hele grote fout gemaakt toen ze de quantumtoeslagen afschaften. Daarom kunnen de grotere (en vaak ook modernere toekomstgerichte) bedrijven makkelijk naar een andere zuivelaar overstappen zonder het melkgeld kost. RFC blijft relatief met veel kleine bedrijfjes zitten met daaronder ook relatief veel stoppers.
Daarbij ben je het geld dat je in RFC duwt (is ook nog niet eens afschrijfbaar, dus je betaald er ook nog flink belastingen over) gewoon kwijt. De inflatie overstijgt vele malen de geboden rente (als je al iets krijgt tenminste) en je kunt zelf niet meer met de centjes spelen om je bedrijf te versterken.
En inderdaad, dadelijk na 30 jaar aan RFC leveren staat daar voor 500.000 euro aan obligaties, daar kun je dan net een electrische auto voor kopen. De slechtste belegging die er maar is
+2
pieta
@dewittemotor Ik kan het niet helemaal volgen. Wat bedoel je nu? Ik ben een boer met 100 koeien zonder groeiplannen. De melkcertificaten betaal van mijn ledenobligaties vast. Houden we zelfs wat van over. De uitbreiding in obligaties moet voortaan komen uit de cooperatieve oplossing. Dat zie ik niet zo heel veel belopen. Ik verwacht dat ze er binnen een paar jaar op terugkomen omdat dat teveel is voor de actieve leden. Dan komt wellicht beursgang in zicht.
Voor mij is het belangrijkste dat ze het zaakje weer winstgevend maken. Het vertrek van de moderne melkveebedrijven die niet willen stoppen zie ik als groot probleem.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@dewittemotor Ik kan het niet helemaal volgen. Wat bedoel je nu? Ik ben een boer met 100 koeien zonder groeiplannen. De melkcertificaten betaal van mijn ledenobligaties vast. Houden we zelfs wat van over. De uitbreiding in obligaties moet voortaan komen uit de cooperatieve oplossing. Dat zie ik niet zo heel veel belopen. Ik verwacht dat ze er binnen een paar jaar op terugkomen omdat dat teveel is voor de actieve leden. Dan komt wellicht beursgang in zicht.Voor mij is het belangrijkste dat ze het zaakje weer winstgevend maken. Het vertrek van de moderne melkveebedrijven die niet willen stoppen zie ik als groot probleem

Eventuele beursgang moet het eerst weer goed op de rails staan.
Bedrijf in problemen gaat nooit naar de beurs
Aandeelhouder steek er geld in wat risico loopt, daar moet wat aantrekkelijks tegenover staan.
Dat RFC ooit naar de beurs gaat moet ik overigens nog zien, het is in ieder geval nu nog lang niet aan de orde, als men het al zou willen.
En als het weer goed gaat willen boeren de winst zelf houden schat ik in.
Blijft dan er een garantieprijs is zeker ook iets wat dan aan de orde komt.
robbies
@arie.j hoe lang kun je met een krimpende aantal leden een wereldspeler financieren in die mate dat ze concurrerend kan investeren?
EMotie
@robbies lang genoeg voor degenen die volgend jaar gebruik gaan maken van 25 miljard opkoopgeld. Rfc heeft zich weer laten verrassen.
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
@arie.j hoe lang kun je met een krimpende aantal leden een wereldspeler financieren in die mate dat ze concurrerend kan investeren?

Noem mij de cooperaties in nederland die met een beursgang kwamen?
Ik weet er maar één, Forfarmers
nl.wikipedia.org/wiki/ForFarmers/
Totaal ander bedrijf: In 2013 kwam nog maar 20% van de omzet van Forfarmers van de leden (door alle overnames)
Naar een beursgang werd al 10 jaar van te voren toegewerkt.
En verder is het nu op de beurs één van de weinige aandelen die het de laatste jaren slecht doet.
google.com/search/…
EMotie
@arie.j Kijk maar eens wie daar aan het stuur zitten. Zelfde mensen die Rfc verprutst hebben
+3
robbies
@arie.j jij hebt het meteen over beursgang, maar ook op andere manieren kan er kapitaal aangetrokken worden. En het was overigens geen antwoord op mijn vraag, dus ik herhaal hem. Hoe lang kunnen wij als veehouders een multinational financieren, in de wetenschap dat het aantal boeren minder wordt, de kapitaalbehoefte stijgt en de marges op het boerenerf klein zijn?
EMotie
@robbies niemand kan daar een antwoord op geven
Flauwe vraag
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
@arie.j jij hebt het meteen over beursgang, maar ook op andere manieren kan er kapitaal aangetrokken worden. En het was overigens geen antwoord op mijn vraag, dus ik herhaal hem. Hoe lang kunnen wij als veehouders een multinational financieren, in de wetenschap dat het aantal boeren minder wordt, de kapitaalbehoefte stijgt en de marges op het boerenerf klein zijn?

Bijna dezelfde vraag is er voor de melkveehouderijbedrijven
Worden wel niet internationaal maar behoefte aan kapitaal groei en bijbehorende risico's gaat het normale gezinsbedrijf zo onderhand ook te boven.
Wat betreft zuivel, moet dan alles behalve wat inlandse kaas en inlandse consumptie aan de grote multinationaals worden overgelaten?
Boeren zijn erge emotie mensen tegenwoordig.
Ze hebben nog altijd een goede prijs bij RFC gehad , maar als er één of twee jaar geen extra winst uitkering er bovenop is dan zouden ze onmiddellijk alles te koop zetten . Want dan kan het nooit meer.
arie.j
Quote Reactie van @arie.j:
Bijna dezelfde vraag is er voor de melkveehouderijbedrijvenWorden wel niet internationaal maar behoefte aan kapitaal groei en bijbehorende risico's gaat het normale gezinsbedrijf zo onderhand ook te boven.Wat betreft zuivel, moet dan alles behalve wat inlandse kaas en inlandse consumptie aan de grote multinationaals worden overgelaten?Boeren zijn erge emotie mensen tegenwoordig.Ze hebben nog altijd een goede prijs bij RFC gehad , maar als er één of twee jaar geen extra winst uitkering er bovenop is dan zouden ze onmiddellijk alles te koop zetten . Want dan kan het nooit meer

Een antwoord op je vraag zou het CONO concept kunnen zijn, naast een redelijk goede melkprijs voortaan alle winst naar de reserve en dan niets van die reserve uitkeren aan stoppende of vertrekkende leden
robbies
@arie.j welke winst? Dat er nu geen winst gemaakt wordt, wil niet zeggen dat dat nooit meer zal gebeuren. Maar je ziet nu wel wat er kan gebeuren als een paar jaar de focus eraf is.
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
@arie.j welke winst? Dat er nu geen winst gemaakt wordt, wil niet zeggen dat dat nooit meer zal gebeuren. Maar je ziet nu wel wat er kan gebeuren als een paar jaar de focus eraf is

Uiteraard moet nu het acute probleem worden opgelost.
Misschien nog maar eens een achtergestelde lening naar de beurs van enkele honderden miljoenen?
Maar wat betreft alle winst naar de reserve, dat zou het echt wel eens kunnen zijn wil je als onderneming niet al te grote risico's lopen
De Cono directeur heeft het wel meer bij het goede eind gehad.
Liep ook voorop met speciale eisen aan de melk.
KOC1981
@robbies wat is jouw eigen antwoord op deze vraag? En wat is volgens jouw het juiste alternatief?
EMotie
@KOC1981 Jij weet het weer niet hè😂😂
+1
robbies
@KOC1981 maak maar eens inzichtelijk hoeveel we collectief op moeten lossen als er daadwerkelijk 10.500 melkveehouders in NL resteren. Dat is een scenario dat door WUR op verzoek van RFC is geconcludeerd, maar niet over het financieringsvoorstel is gelegd. Ga dan nog maar eens opnieuw vragen aan de leden of ze echt 100% de boel in eigen hand willen houden.
EMotie
@robbies Ben je beetje laat mee om dat te constateren
robbies
@EMotie achterhoedegevecht, ik weet het. Ik krijg een vraag gesteld en ik geef antwoord.
EMotie
@robbies beter laat dan nooit👊🏿👊🏿👊🏿👍
robbies
@EMotie laat is het niet overigens. Als je de keuze hebt om contant te storten ipv obligaties om te zetten en deze te verzilveren bij een overname of anderszins ben je wellicht spekkoper dan in plaats van nu de boel om te zetten in melkcertificaten waarbij het formeel onder het eigen vermogen van de onderneming valt
KOC1981
@robbies ok, dat ben ik met je eens, maar velen niet. wat is het alternatief als we samen constateren dat we het bij krimpend aantal melkveehouders niet in eigen hand kunnen houden?
robbies
@KOC1981 dat zou dan de volgende stap zijn. Heb ik geen pasklaar antwoord op. Maar de optie maar compleet links laten liggen doet geen recht aan de uitdaging
Twentsch Land
Als het zover is dat het er zo voor komt te staan zoals jij schetst kun je er van op aan dat fusie’s, andere kredietverstrekkers of beurs niet veel geld resultaat brengen, denk eerder dat leden dan veel gaan zien verdampen van hun financiering.

@robbies
robbies
@KOC1981 overigens gaan we binnenkort al discussiëren over mogelijke alternatieven, want de kredietfaciliteit loopt al vol nog voordat de obligaties van de 239 vertrekkers verhandeld zijn. Staat op Melkweb
+1
Gerrit v Schaick
@robbies klopt er zijn 2 problemen ten eerste loopt de krediet faciliteit vol en is er kans op het vastlopen van de handelsdag in december. Daar moet snel iets op bedacht maar dat kan met een paar telefoontjes rabo opgelost zijn.
Tweede probleem is dat met de huidige stand bij de kredietfaciliteit en de te verwachten ronde in februari waar de vertrekkers verplicht hun obligaties moeten aanbieden dat er minimaal twee en bijna 3 coöperatieve oplossing rondes nodig zijn. Kortgezegd is dat voor een gemiddeld bedrijf 7500 euro inleggen in de eerste 9 maanden van 2022.
Wat ik ervan begrijp gaan de gesprekken met de clusters daarover nu van start. Heb nu twee ledenavonden gehad en beide aanwezige bestuurders geven niet de indruk van plan te zijn dit op zijn beloop te laten
+1
robbies
@Gerrit v Schaick het financieringsvoorstel is alweer achterhaald voordat het effectief in werking trad
+1
jg
@robbies Is voor gewaarschuwd.
+1
EMotie
@jg Klopt. Ik heb persoonlijk de inbreng gegeven. Het tegenargument: de meerderheid wil het coöperatief oplossen. Dikke ......denk ik dan
Dat geloof is er bij niet meer: Rfc zegt iets dan zal het wel zo zijn
Elke keer hamer ik er op dat leden digitaal moeten gaan stemmen over een voorstel. Het is nu een grote black box. Krankzinnige toestand die in stand wordt gehouden ter bescherming van slechte bestuurders die op die manier lekker op hun warme stoel kunnen blijven zitten
Tip voor de ledenraad: koop een heeeeeeel brede bezem en ga veeeeeegen!!!!!
Noorderling
@robbies @KOC1981
Het plan is al weer eens ingehaald door de tijd voordat in werking is getreden.
Niet de eerste keer.
+1
familie pelle
@KOC1981
Quote:
. wat is jouw eigen antwoord op deze vraag? En wat is volgens jouw het juiste alternatief?

Om te beginnen kunnen we medewerkers maar ook familieleden van leden/ melkveehouders de kans geven om ook obligaties te kopen. Overigens deel ik de mening van Robbies dat je dit al van mijlenver aan zag komen. De ledenraad heeft ontzettend zitten slapen.
KOC1981
@familie pelle vergroten kring van kopers ben ik direct voor, maar in de enquetes onder leden was een ruime meerderheid tegen. heeft de ledenraad dan zitten slapen of te goed geluisterd?
+1
robbies
@KOC1981 of de vraagstelling was gestuurd?
KOC1981
@robbies de vraagstelling was helemaal niet gestuurd. Probleem was helder, ieder jaar minder boeren, dus die kleinere club (in aantallen) moet een steeds groter bedrag opnemen van stoppers/vertrekkers. Eenvoudige alternatieven werden opgelijst zoals vergroten van de groep kopers met werknemers en familieleden. hierop kwam een duidelijke nee.
+3
robbies
@KOC1981 ja dank je de koekoek. De discussie is wel degelijk gestuurd. Als we de financiering niet 100% in eigen hand zouden hebben, dan zouden we geen eigen baas zijn in huis. Die emotiekaart is wel degelijk getrokken. Op mijn herhaaldelijk gestelde vraag wat we aan zeggenschap ingeleverd hebben met 600 miljoen extern gehaald geld gingen de schouders omhoog.
+1
familie pelle
@KOC1981 er is onvoldoende juiste informatie gegeven over de gevolgen van het een en ander. Er zijn veel ledenraadsleden die nu een andere keuze zouden maken gezien de komende problemen. Ja, dan heb je niet goed opgelet.
Noorderling
@familie pelle
Er was geen alternatief, alles gestuurd voor het doel.
Terwijl je juist je blik moet verbreden en daarna naar het optimum toewerkt, dan valt er te leven met iets wat je misschien als individu niet past.
Alles is in werking gesteld om kengetallen te manipuleren om goedkoper geld te lenen. Vreemd vermogen wat we af moeten lossen en rente betalen rekenen we als eigen vermogen, ledengeld wordt gekaapt en niemand weet hoeveel rente we hiermee besparen. In zon discussie weeg je toch zaken tegen elkaar af? Soms mag ook prima iets duurder zijn als daar principes tegenover staan, mits dat dat het waard is op korte of lange termijn.
Nu is er blijkbaar ingestemd door de DR met iets waarvan de voorwaarden, uitwerking en gevolgen op de lange termijn een grote gok blijkt te zijn, en dan heeft men de mond vol over nieuwe bestuurscultuur en vertrouwen.
KOC1981
@familie pelle de info is wel gedeeld. meermaals zelfs. zelf heb ik meermaals gezegd, ook hier op prikkebord. coöperatief oplossen klinkt leuk, tot de rekening op de mat valt.

Vergelijk het met de discussie die op gang kwam toen Hein in een of ander artikel sprak over plantaardige alternatieven, en dat we moeten kijken waar dit een aanvulling kan zijn op ons assortiment. Het hok was te klein, wat dacht die man wel, met z'n haversap??? Overal om je heen zie je dergelijke initiatieven wel opgepakt worden (bv Arla in de drinks, DMK met kaas,...) Straks hebben wij de boot gemist, en is het de schuld van de CEO en de ledenraad die hebben zitten slapen.

Met andere woorden is de info niet gedeeld, of wilden we het niet horen?
robbies
@KOC1981 de discussie over haversap is wezenlijk anders. Onder het mom van corebusiness zijn in de afgelopen jaren renderende bedrijfsonderdelen afgestoten (Riedel, CSK, Nutrifeed). Focus moest op melkverwaarding. Als de CEO er dan weer zaken bij gaat halen die daar weer geen verband mee houden, dan snap ik dat daar verbaasd op gereageerd wordt

Of althans dat was mijn verbazing.
familie pelle
@KOC1981
Quote:
. coöperatief oplossen klinkt leuk, tot de rekening op de mat valt.

Tis heel simpel. De ledenraad zit er namens de leden. Wat denk jij dat het gemiddelde lid had gezegd tegen het gepresenteerde financieringsvoorstel als nog geen paar maanden later diezelfde leden de knip moeten trekken omdat het opgetuigde systeem compleet failliet is? En nee, hier is het gemiddelde lid niet voor gewaarschuwd maar intern wisten ze dondersgoed dat dit ging gebeuren. Ik voorspel een nieuwe leegloop als leden op hun melkgeldafrekening de gevolgen gaan voelen.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
de marges op het boerenerf klein zijn

Wellicht dat dit positief gaat wijzigen. 😁
Jaap40
@pieta de kostprijs zal de opbrengst prijs wel weer volgen. Marge zal daarom op langere termijn niet veel veranderen. Klinkt zuur maar realiteit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0