BoerenNL zet eensgezind in op twee speerpunten

Het nieuw opgerichte netwerk BoerenNL wil een vinger aan de pols houden van de overheid, gevestigde boerenbelangenorganisaties en bekende actiegroepen. De initiatiefnemers doen dat door zich te richten op twee speerpunten.

Bron

BoerenNL zet eensgezind in op twee speerpunten
melkvee.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+6
MaFlodder
Alweer een nieuwe club? Alsof we nog niet genoeg hebben! Zorgt allen maar voor verdeeldheid. En dan met één geluid kunnen spreken? Namens wie dan, welk mandaat? Op die foto die rond is geslingerd zie ik paar koppen staan die nog nooit 2x hetzelfde hebben kunnen zeggen. Dan kruipen ze Tak weer diep in de reet, dan van der Oever dan Jan cees etc. En dan over en weer gelul over de ander. Dus die eenheid kunnen we zo wel helemaal schudden.
diekman
@MaFlodder ma Flodder aan de whisky gezeten
MaFlodder
@diekman nou toevallig dacht ik vanmiddag een keer iets anders te proberen. Een rosé net als een echt dametje. Maar ik was potverdorie een hele fles wiskey nodig om die rotzooi weer mee weg te spoelen😝
weurding
@MaFlodder die whisky maakte je vast zelf😉
EMotie
@MaFlodder Hobbyisten
worteldoek
@EMotie jammer dat ze jou niet hebben gevraagd beulink
EMotie
@worteldoek Hij heeft geen tijd voor toertochten.
Noordoost
@MaFlodder idd ja, er staan een aantal koppen op die wel zo mediageil zijn dat ze in elk clubje plaats nemen.
En elke week een nbf hebben.
Zie verder ook niet echt de meerwaarde er van in.
duitser
@MaFlodder waar kun je zien wie er allemaal bij zitten?
+1
MaFlodder
@duitser

(klik om te vergroten)

+2
duitser
@MaFlodder zit geen duitser bij 😁
EMotie
@duitser Raar. Fout zijn zit in hun genen😉
Bartlehiemboer
@MaFlodder (netjes de anderhalve meter aangehouden)
+1
Eers kiek´n
Je moet iets. Van der Tak die geen dossier kennis heeft en te strak in het CDA harnas zit en eigenlijk maar heel weinig boeren bedrijven vertegenwoordigd (Tot het tegendeel is bewezen). NAJK niet veel meer is dan een LTO light. Van den Oever die het goed bedoeld maar slecht onder woorden brengt. We worden als agrariers overlopen met plannen van bobo's maar die praten over boeren en niet met boeren. We moeten tenminste proberen als sector weer aan de onderhandelingstafelte komen. Met LTO komt dat niet goed. De uitganspunten is niets mis mee.
+5
mlkvhoudr
Ken alleen de man van staal die doet er wel goed zijn best voor voor zo ver ik dat kan inschatten.
Maakt in ieder geval wel leuke goed te begrijpen filmpjes
+1
Vdejong
Steeds minder boeren, steeds meer organisaties. Ook maar een organisatie voor de organisaties oprichten.
tok achterhoek
@Vdejong Maar zijn nog weinig organisaties voor de boeren. Zou het nou gaat, dan weet je zeker dat het niet goed komt.
+9
John Spithoven
Ik was er bij, niet voor mezelf, niet voor het geld, niet voor de eer, maar voor jullie

En dat durf ik met naam en toenaam te zeggen🤔

Overigens geen nieuwe belangenclub, maar voor borduren op bestaande structuren.
En voor wie graag op basis van modellen onteigend wil worden, wees tegen het initiatief, voor de rest, even nadenken....
+1
Grietje62
@John Spithoven Spijtig dat het nodig is, er zijn al zovele clubjes en organisaties. Maar goed, succes gewenst. Wat wordt de aanpak van BoerenNL?
Jannus
Quote Reactie van @Grietje62:
er zijn al zovele clubjes en organisaties

Het wordt al een lekker Babylonië...

zo erg is het met de landbouw gesteld.....
mlkvhoudr
@John Spithoven zit er een verband tussen de aanval op de heer van der tak en het ontstaan van de nieuwe club een paar dagen later?
+1
worteldoek
@John Spithoven dan kunnen we op de foto zien dat je er bij was. was JC er ook?
EMotie
Limburgs boertje
We hebben een soort NIGEL FARAGE nodig en retteketet uit de EU............ MAAR MAAR dan zullen we eerst ons bindend referendum terug moeten RARA wie heeft dat afgeschaft JUIST de halveer club D66 de kans dat we referendum terug krijgen kan 4 jaar duren en dan moet NL op de juiste partij stemmen collectief CLUB oprichten NEXIT partij in het EU parlement en stiekem de deuren met de rest van de wereld openhouden door nieuwe handel te drijven wat de LTO het beste kan LOBBYN maar bedenk ook dat het pijn gaat doen de eerste jaren daarom hebben we bij de overheid vet op de ribben nodig zodat we in slechte tijd door kunnen komen terug naar een handels unie en niet onder het juk van BRUSSEL netjes aan de NATO norm voldoen de 2% norm immigratie zoals Australië model dan ziet de wereld er al een stuk mooier uit heerlijk
jan 10
Soort vervanger van fdf,want mark zit er bij zie ik:😀
En idd John,meer de man vd feiten..
Waar boerenNL voor staat kan ik helemaal achter staan.
Dat het weer nodig is om een club op te richten geeft aan dat er grote onvrede is onder de boeren over de huidige gang van zaken.
kaasisdebaas
Zoals ik begreep was het eigenlijk gewoon een whatsappgroep die in het echt ging afspreken
John Spithoven
Deze groep is niet nieuw, het zijn de trekkergroepen , die vinden dat er weinig gedaan is met de onvrede die het "veld" de laatste jaren heeft geuit. De eerste initiatieven zijn al enkele weken oud, hebben niets te maken met de opmerkingen van Jan Cees richting Sjaak over het gebruik van verkeerde cijfers in Buitenhof. De aanzet tot onteigening in de Krimpenerwaard heeft wel deze groep geprikkeld. En waarom zat ik daar, de initiatiefnemers vinden het bestuurlijk lobbywerk onvoldoende de kennis en kunde gebruiken van andere partijen.
Dus nogmaals, geen belangenclub, geen bestuurlijke structuur, geen aanschuiven aan de onderhandelingstafel, maar de coördinerende rol die druk uit kan oefenen.
mlkvhoudr
@John Spithoven ok helder
+2
MaFlodder
@John Spithoven Nou het zijn niet de trekkergroepen, maar een paar trekkergroepsleiders. En ook nog lang niet alle groepsleiders. Wil dus niet zeggen dat de hele sector hier maar eens even automatisch naar moet luisteren. Dat kun je niet afdwingen, dat moet je verdienen. Op de foto waren er zo'n 25 pers te zien, de nieuwe club is ontstaan uit onvrede over de bestaande organisaties. Dan kun je ook niet zeggen dat ze de bestaande organisaties niet in de wielen gaan lopen, want dan had de club niet eens opgericht hoeven te worden. In stuk van boerenbusiness staat dat boerenNL de macht van de boeren wil laten zien. Belangenclubs mogen gewoon hun ding blijven doen,  MITS ze maar rekening houden met de voorwaarden van boerenNL. Dat is nogal grootspraak van een nieuwe club zonder mandaat. Ik snap dat je het milder wil brengen John, maar het is gewoon een nieuwe club. En dat gaat zeker niet voor eenheid zorgen en zeker niet met deze groepsleiders. Dan had je je energie beter kunnen steken in het sterker maken van al bestaande organisaties zoals fdf en agractie. In plaats van daar een slap aftreksel van te creëeren
John Spithoven
@MaFlodder Beste man of vrouw 😁

Het initiatief ging uit van de trekkergroepen. Daar ben ik bijgevraagd om kennis te delen, net zoals ik dat ook doe met bijv Sjaak v d Tak. Meer niet.

En de thema's, geen onteigening en geen beleid op basis van modellen is iets wat we naar iedereen communiseren, en de een pakt dat op en de ander niet.

Dus maak mijn rol nou niet zo groot, wat dat is hij niet. Overigens begreep ik dat er een aantal trekkergroepleiders niet konden die avond.
MaFlodder
@John Spithoven vrouw, met groene baggerlaarzen die soms wat lomp uit de hoek kan komen😁
Maar ik zie t als een ckubje boeren die ontevreden zijn over hun eigen belangenorganisaties. En dan gaan ze het zelf maar doen omdat ze het beter denken te kunnen. Als lid van een organisatie kun je dan toch beter je eigen organisatie aanspreken op wat ze verkeerd doen. Dan moeten ze daar wel naar luisteren. Druk op onteigening en meten is heel goed maar zoals boerNL naar buiten is gebracht gaat het verder dan alleen dat en daar ben ik t niet mee eens.
Bennie Stevelink
Quote:
BoerenNL wil een vinger aan de pols houden van de overheid, gevestigde boerenbelangenorganisaties

Ze keren zich dus tegen andere belangenorganisaties en willen hiermee bijdragen aan eensgezindheid?????
Het is een club die alleen “nee” kan zeggen maar geen alternatief levert?
MaFlodder
@Bennie Stevelink waarom wil je een alternatief leveren? Dat kan helemaal niet! Wie zegt dat je dan met een goed alternatief komt, als je niet alle feiten op tafel hebt liggen. Eerst weten waar je het over hebt, dan pas kun je met oplossingen komen!
+1
Willemijn82
Even een vraagje.. ik kan me voorstellen dat er geen enkele Nederlandse boer voor gedwongen onteigening is. Dus goed om hier een speerpunt van te maken. Maar wat willen (stoppende) boeren dan wel? Eerlijke overdracht van grond bij bedrijfsbeeindiging/overdracht? Waarbij de regie bij de boer en zijn omgeving (het Nederlandse volk) ligt aan wie de grond wordt overgedragen?

Met de huidige grondprijzen en invloed van de overheid/bestemmingsplannen wordt in de hand gewerkt dat de grond alleen nog opgekocht wordt door mensen met het grote geld/de bank en de overheid grotendeels bepaalt wat er mee gebeurt.

Dus misschien goed om het speerpunt te vertalen in iets wat boeren wel willen ipv wat ze niet willen?
+1
EMotie
@Willemijn82 Ik wil twee landgoederen
10 hectare zonnepanelen
En de rest iets met biodiversiteit
En chocolade pepernoten
Willemijn82
@EMotie en waarom wil je dat zo graag?
EMotie
@Willemijn82 om te wonen en energie op te wekken
Willemijn82
@EMotie hoe wil je op 2 landgoederen gaan wonen? En heb je zoveel energie zelf nodig?
EMotie
@Willemijn82 natuurlijk niet
Maar wel graag de pepernoten.
Willemijn82
@EMotie dan kan je beter solliciteren als zwarte piet.. 🤨
EMotie
@Willemijn82 ik ben meer een hulpsint
worteldoek
@EMotie o is dat de reden waarom je je boerderij weer uit de verkoop heb gehaald?
+2
Jannus
Quote Reactie van @Willemijn82:
Dus misschien goed om het speerpunt te vertalen in iets wat boeren wel willen ipv wat ze niet willen?

Dat vraagt een gebiedscollectief beheer waarin een pool van boeren zitten die daarin een deel van het beheer gaan doen voor dat deel dat hun het beste bij hun past maar dat begint bij het gunnen van een deel aan de ander en daar ontbreekt het vaak aan door de hebzucht van het individu
Bennie Stevelink
@Jannus
Quote:
Dat vraagt een gebiedscollectief beheer

Is dat niet wat Agri.nl voorstelde? In het plan van Agri.nl zaten dus goede punten.
+4
robbies
@Bennie Stevelink als je over me praat, maar niet me praat, dan praat je tegen me. Dat is wat hier aan de hand is.
+1
Willemijn82
@Bennie Stevelink punt was alleen dat t door de verkeerde spelers is voorgesteld en het plan dus ook met name hun belangen dient en niet die van de boer en zijn omgeving.. Logisch dat boeren op hun achterste benen staan.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Is dat niet wat Agri.nl voorstelde? In het plan van Agri.nl zaten dus goede punten.

Klopt
Bennie Stevelink
@Willemijn82 is er een ruilverkaveling mogelijk als iedere grondoverdracht vrijwillig moet zijn?

De rechten van het individu worden in deze gevallen beschermd door de mogelijkheid beroep aan te tekenen bij de rechter.
EMotie
@Bennie Stevelink Jij gelooft in de trias politica😂😂😂😂😂😂😂👍👍👍👍👍
Bennie Stevelink
@EMotie het enigste alternatief is het facisme. Dus hoeveel kritiek je ook kunt hebben over het functioneren van de rechtsstaat, het is en blijft de minst kwade.
Waken over de kwaliteit van de rechtsstaat is een altijd blijvende opgave.
Willemijn82
@Bennie Stevelink volgens mij gaat het er om dat er niet iets besloten wordt over boeren maar door/met boeren. En ruilverkaveling is denk ik deels wel mogelijk vrijwillig… zolang iedereen zijn belangen er wel evenveel toe doen en niet de ene de dupe wordt van de ander..

En ik denk niet dat boeren die onteigend worden in hun rechten beschermd worden door de mogelijkheid om beroep aan te tekenen.. we leven in een systeem waarin uiteindelijk het geld toch wel wint… Ik weet niet hoeveel jij extra op de bank hebt staan.. maar ik denk niet meer dan de overheid…
+1
Willemijn82
@Bennie Stevelink ik denk dat de huidige rechtsstaat niet meer helemaal functioneert zoals die hoort te functioneren.. Zie als voorbeeld de toeslagenaffaire.. overal ging het mis.. jaren lang.. en nog steeds lukt het niet om het fatsoenlijk op te lossen.. Ik vind de rechtsstaat best een kwade tegenwoordig. Wat er gebeurt in de landbouw is denk ik vergelijkbaar met de toeslagenaffaire. Het is alleen nog niet goed als een begrijpelijk verhaal naar buiten gebracht om het goed te begrijpen.

Je opmerking over dat onze rechtsstaat de minst kwade is klopt denk ik dan ook niet.. de menselijkheid is daar wel een beetje uit verdwenen namelijk.. Dan kan je het beter overlaten aan het volk dan aan systemen die zeggen “fraudeur/geen fraudeur” en de mensen daarachter die niet af durven te wijken van wat het systeem hun vertelt..
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @Willemijn82:
overlaten aan het volk

Wie is "het volk"? Ben jij dat of ik? En als jij en ik het niet eens zijn, wie van ons geldt dan als "het volk"?
EMotie
@Bennie Stevelink in mijn geval ik
+1
Bennie Stevelink
@EMotie jij wilt dus een EMotie-dictatuur?
EMotie
@Bennie Stevelink Nee hoor. Mensen die zulke rare ideeën hebben ontneem ik op basis van een analyse graag hun stemrecht
+1
Twentsch Land
Dat komt meer overeen met dictatuur dan democratie.

@EMotie
Willemijn82
@Bennie Stevelink wij allebei. En ja soms ben je het niet met elkaar eens. Misschien is het dan allebei af en toe een beetje water bij de wijn doen?
+1
Bennie Stevelink
@Willemijn82
Quote:
Misschien is het dan allebei af en toe een beetje water bij de wijn doen?

Dat heet dus democratie waar radicale boeren niet aan willen.
Willemijn82
@Bennie Stevelink dat ben ik niet met je eens.. Ik denk dat er eerder iets anders aan de hand is.. In de huidige “democratie” bepaalt het geld/de macht (lees bezitter van data) wat er gebeurt met anderen. Dat betekent in de huidige vrije markt economie dat steeds minder mensen gaan bepalen wat er gebeurt met anderen omdat het geld steeds meer 1 richting opstroopt.. Dat is niet het idee achter een democratie. Toch?! En ik denk dat de zoals jij ze noemt “radicale” boeren daar terecht voor gaan liggen.. Je kan ze misschien meer dwarsliggers van het huidige systeem noemen die doorhebben dat er steeds meer boeren van het “schip” vallen.. Daar hebben ze wellicht zelf ook deels aan bijgedragen en of ze altijd effectief zijn is een andere discussie. Ik denk dat ze zich meer moeten beraden over waar ze dan voor zijn.. Maar in stressvolle tijden is dat misschien lastig om dat te bedenken. Maar ik denk wel dat het goed zou zijn als boeren collectief gaan bouwen aan hoe ze het wel willen... Ik denk nog steeds (en het is een herhaling van wat ik eerder heb geroepen) dat boeren moeten zorgen dat ze collectief (wellicht wel per sector) de data weer in beheer bij boeren krijgen.. Data weggeven aan commerciële organisaties die wereldspeler zijn is regie weggeven.. Die gaan namelijk aan de hand van boerendata het spel van de grote wereldspelers spelen die aan de top willen blijven. Die hebben wellicht baat bij een herstructurering zoals AgriNL voorstelt.. Beter voor de marges, beter voor de efficiëntie etc..
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Willemijn82:
de menselijkheid is daar wel een beetje uit verdwenen namelijk..

Men kruipt (net als overheidsdienaren) achter regeltjes weg. Ze hebben allemaal salarissen waar je u tegen zegt, maar de bijbehorende verantwoordelijkheid nemen ze niet.
EMotie
Best veel nmv bloed op de foto
Femke achter de camera?
EMotie
@EMotie Sommige melkveehouders zien haar liever voor de camera
Ze was de drijvende kracht achter de nvm
Misschien een nieuwe rol ten dienste van onze boeren
EMotie
@EMotie Waarom ligt de eventuele aanwezigheid zo gevoelig?
EMotie
@EMotie Mijn inbox loopt vol

(klik om te vergroten)

EMotie
@EMotie Lekker blijven bijbeunen👍
Lak aan beloftes
Zaal vol aanbidders
Wat een 🎉🎉
Bennie Stevelink
@EMotie dit maakt meteen duidelijk waarom JC afgelopen zondag zo’n ongefundeerde aanval op Van der Tak deed.
EMotie
@Bennie Stevelink Hij heeft een steekje los
Hij heeft beloofd bij weinig draagvlak zich niet meer te bemoeien met de sector
Gaat ie een beetje fotograaf spelen voor wat trekkerchauffeurs. Anderen gaan bingo spelen of kaarten op zijn leeftijd.
Grondboer9
@Bennie Stevelink dat had @melkveehouder al lang door
EMotie
@Bennie Stevelink Ja klopt
Wel raar overigens. Wanneer het hem past kan hij heel goed met de lto
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!