De veehouderij moet meebewegen......verduurzamen?

De veehouderij moet meebewegen is een veel gehoorde uitspraak. Politiek, NGO's en belangenbehartiging gebruiken allemaal deze term.

Meebewegen met de markt: Dat is vanzelfsprekend, producten vinden alleen maar hun weg naar de markt als die er om vraag. Als zij om verduurzaming van een product vragen, zullen wij mee moeten bewegen. Zaak is dat dit niet leidt tot marge verlaging. Hier moeten belangbehartigers de producenten daar waar nodig ondersteunen.

Meebewegen met de wensen van de maatschappij: Dat wordt al moeizamer. Daar waar het markt gestuurd gaat waarbij de wensen van de maatschappij vertaald worden in harde munt, kunnen we mee bewegen. Maar in andere gevallen gaat dat knellen. Op dit moment ligt het 7de actie programma nitraat ter discussie. Allereerst is vreemd dat bij de vorige 6 versies de derogatie prominent aanwezig was in de discussie, nu niet. Het 7de actie programma nitraat grijpt hard in bij de bedrijfsvoering. Het is zelfs een aantasting van het vrij genot van het eigendom, een grondrecht, gezien het feit dat men zonder nadeelcompensatie het gebruik van eigendom inperkt met verruiming bouwplan en rustgewassen. Ook zie je dat de focus verschuift naar het oppervlakte water (gezien de bufferzones van 2 en 5 meter). Meebewegen zonder vergoeding wordt in deze moeizaam.
Ook is in deze beweging natuur inclusief het mode woord. Bio gaat al lang niet ver genoeg meer, nee , het moet natuur inclusief (wat dat dan ook betekenen mag) . Het meest in het oog springen vind ik daarbij dat organisatie als Caring Farmers en/of Boerennatuur campagnes tegen ons op starten. Tot tv spotjes aan toe, heel vreemd. Of misschien ook niet.....des te meer van boeren eigendommen worden opgekocht/onteigend, des te harder groeit het bezit van de NGO's , des te meer gronden krijgen deze partijen in beheer. Een vreemde gewaarwording, het jaagt de verdeeldheid aan.

Meebewegen met de natuur: Boeren werken de hele dag met de natuur, dus meebewegen doen zij de hele dag. Appeltje eitje dus. Maar zo makkelijk ligt dat niet. Er is een collectief gedachtegoed gecreeerd. Boerenland in boerenhand geeft een enorme achteruitgang van de natuur. Er is de angst van een mega spook, stikstof, die alle natuur om zeep zou helpen. En we moeten van Brussel.....hoor je veel. Leugen!!! Brussel zegt dat we de natuur moeten beschermen, logisch, maar niet door het uitroeien van boeren, en al helemaal niet met de stikstofstok! En ondanks dat er enkele partijen zijn (zelfs ook het PBL) die dit voor het voetlicht brengen, blijven we allemaal in de collectieve mainstream hangen, we hebben een stikstofprobleem!!
En dat lossen we op door........onteigening en uitkoop boeren.
Waarom? omdat we blijven geloven in een model Aerius. Ok het is aan alle kanten lek geschoten, maar het is het best beschikbare wat we hebben. En dan gaan we er voor, we geloven er in! En om het model te pleasen gaan we er naar handelen. We bedenken technische oplossingen (die vervolgens in de rechtszaal weer sneuvelen) , we gaan gebiedsprocessen op zetten waarbij notabelen gaan oordelen over het volk, de boeren. De ene mag blijven zitten mits hij zijn eigendom waardeloos maakt, de ander wordt van zijn land gejaagd. Ook het groot geld gaat meedenken in oplossingen. Centralisering van het eigendom is het devies.

En de boer....die moet meebewegen voor de natuur....zoals bijv in de Krimpenerwaard, waarbij 40 boeren 2250 ha grond in moeten leveren. Voor een enkeling is er plaats, mits hij of zij zijn of haar eigendom waardeloos maakt. De rest krijgt een fooi. Ik sprak een boer die tegen de onteigeningsprocedure aan zit. Er werd hem geboden 48 k per ha. Gebouwen mocht hij houden....
Meebewegen met de natuur......met als eindstation een huurhuisje

Dinsdag is er een actie in de Krimpenerwaard. Ik woon niet in de Krimpenerwaard, maar ik zal er zijn, uit solidariteit. Iets wat de sector mist waardoor we kapot gaan!!!

Deel dit topic

Reacties

+1
Goed verwoord John, dinsdag wilde actie , wanneer een landelijke ???? Om met het hele natura gezever af te rekenen.???
+3
spotmelker
Als de natuur/stikstof leugen maar vaak genoeg herhaald wordt gaat men er vanzelf in geloven en dit zaait verdeeldheid. Vervolgens komt men met ongecontroleerde modellen die een deel van de sector perspectief biedt maar naar de buitenwereld pure antireclame (vervuiling) weergeeft. Dus weg met die modellen en feiten op tafel.
+1
EMotie
Ik wil ook een beetje solidariteit.
mlkvhoudr
@EMotie ik ben het bijna nooit met je eens maar hier heb je wel een goed punt, als we echt met zijn allen vinden dat de landbouw onderdeel van de oplossing is en niet van het probleem had er ook voor bedrijven als de jouwe ondersteuning vanuit de sector moeten komen
+2
casev2
Mooi verwoord john! Ook mijn trekker staat dinsdag op een rotonde hier in de polder! 👊
Farma_boerke
Het wordt nog erger, hetvolgende is methaan en in Glasgow wil men een methaan akkoord sluiten. Olie en gas gaat niet leveren, dat worden de koeien weer. In België gebeurt nu hetzelfde.

Dit terwijl het IPCC zegt dat landbouw aanpassingen niet mag leiden tot reductie in voedselaanbod, wat nu met green Deal wel gebeurt
mlkvhoudr
Uit commercieel oogpunt meebewegen is natuurlijk zinloos dan moet je wil je er wat aan overhouden bij de kopgroep zitten die het concept weet te verzilveren
+1
BertK
@mlkvhoudr meebewegen is wat anders dan je laten pletten of breken.
mlkvhoudr
@BertK ik ben niet heel scherp maar dat staat er toch nu profiteren de voorloper die er mee weet te cashen, straks word het de standaard, en dan mag de rest het er bij gaan doen voor het zelfde melkgeld en die worden dan inderdaad vermalen, dat ben ik volledig met je eens
BertK
@mlkvhoudr Iedereen hoort voor extra inspanning beloont te worden, niet alleen de koplopers, ook de volgers.

Geen beloning, dan terugveren!
+1
mlkvhoudr
@BertK we hebben bij vlog gezien hoe het in de praktijk werkt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0