'Lely Sphere factor 10 voordeliger dan bedrijven opkopen'

De overheid kan beter Lely Sphere-systemen installeren bij boeren die dicht bij kwetsbare Natura2000-gebieden zitten, dan ze opkopen.

Deel dit topic

Reacties

+1
jg
Voor de overheid ja . Lees de reacties op het artikel en je weet beter.
Kringloper
Is Lely volgens Melkvee de enigste oplossing?
+2
labella
@Kringloper Ja natuurlijk, Lely is sponsor van Melkvee!
jg
@labella Torenhoge kosten voor de melkveehouderij.
matt
Sprak pas een boer die was wezen kijken,de koeien waren precies ja,opgesloten in de wei.
Toen de bezoekers weg waren/moesten zag de laatste nog net dat de draad werd geopend.
Dan weet je genoeg,die gaatjes gaan allemaal dicht zitten.
hans1980
Wat ik mij afvraag:
- blijven die gaatjes open?
-hoelang duurt het voordat rvs plaatjes in put liggen
-2 collectors per 120 koeien , betrouwbaar?
mlkvhoudr
Ik had van de week een bijeenkomst met iemand die ammoniak meet/had gemeten voor mineral valley, omdat ik dit nu even uit mijn hoofd doe houd ik een slag om de arm maar de ammoniak metingen op traditionele stallen zat een range van 6 tot ik meen 15 in en bij de de emmisie arme stallen zat een range van 7 tot en met 15 in, dus of dit systeem wel werkt weet ik niet maar nogmaals ik houd een slag in de arm maar zijn advies was maximaal 1.5 kg per portie in de kv box, geen voederureum voeren dat via die weg een veel grotere emissie besparing mogelijk was dan via beton.

Ik heb er wel een pdf presentatie van maar die kan ik hier niet plaatsen
+2
Noorderling
@mlkvhoudr melkvee.nl/artikel/411068-waar-is-de-mol/

Verschil tussen rantsoenen is inderdaad groter dan dat een vloer recht kan trekken.
Echter wanneer je alles afvangt middels ventilatie, zou alles door de wasser gaan en het verschil kleiner moeten zijn. Denk dat het enige houdbare zal zijn, dat je daadwerkelijk een volume met concentratie in een silo kunt meten zodat je weet wat er gereduceerd is.
+1
mlkvhoudr
@Noorderling maar zonder het te weten hoe ik zelf scoor zou het toch op zijn minst wel logisch zijn om dan eens een inventarisatie rondje te maken langs stallen en bestuurders om te kijken of er niet gereduceerd kan worden zonder dure investeringen en hoe het dan geborgd te krijgen, zodat de wetgever er mee uit de voeten kan
+1
Noorderling
@mlkvhoudr klopt, als er niet gemeten wordt weet je ook iet waar je staat. Daar kan ook uitkomen dat je ver boven gemiddeld zit en pak je jezelf.

Beleid komt er op neer dat je 100% aan moet tonen dat je onder een norm zit. En dat kan niemand. Wordt een lastig juridisch verhaal.
KOC1981
@Noorderling zoals je hierboven zelf ook aangeeft. het enige aan stikstof die zeker gereduceerd is is de stikstof die je afvangt via een luchtwasser. De rest blijft een juridisch moeras naar mijn gevoel.
+1
mlkvhoudr
@KOC1981 ik ben dan nog zo naïef dat meer weiden nog een escape word
+1
Realisme
@mlkvhoudr vind ik ook een goed plan👌🏻 Ik zou ook dat spuiwater uit die JOZ en Lely niet op me land willen hebben. Jaar op jaar dat aangezuurde spul zorgt ervoor dat je geen bodemleven overhoud
hans1980
@Realisme ok dat is dan het neven effect
Biodiversiteit noemen lely mannen dat
Realisme
@hans1980 ja ze hebben overal een goed verhaal over. Vraag me af hoe vaak ze op het erf staan x 60 euro per uur om en nabij
mlkvhoudr
@Realisme geen ervaring mee nog enigste wat ik weet is dat je het niet moet gaan vermengen met de drijfmest
+8
ntd79
Aandoenlijk dat er nog mensen zijn die denken dat het om ammoniakuitstoot draait. Deze hele opkoop is niks meer
dan een logisch gevolg omdat er heel eenvoudig een bak ruimte moet komen de komende jaren. Het stikstof voor huizen is een mooie strategie om het voor politiek midden/rechts Nederland, die vaak landbouwminded zijn, te rechtvaardigen. Laat ze het gewoon eens toegeven, dat praat makkelijker en hoef je geen energie in dit soort zaken te steken.
Kars
@ntd79 juist. Politiek moet gewoon eerlijk zijn en zeggen we hebben x aantal ha nodig. Boeren wie wil vroegtijdig stoppen en met verkaveling en verplaatsing lossen we netjes op.
Was zo geregeld. Mja liegen en bedriegen. Alles om voor weinig te krijgen.
ntd79
@Kars alles in de politiek heeft een strategie. Boeren opruimen voor ruimte voor de landschapsvervuilende energietransitie en de bevolkingstoename door immigratie, los wat ik van die vraagstukken vind, geeft sociale onrust onder conservatief Nederland. Dus wordt een klimaat geschapen waarin dit meer gerechtvaardigd wordt. Heeft niks met complottheorieën te maken, maar is gewoon nuchter politiek bedrijven.
+1
demelkboer
Ook liet is nog in de veronderstelling dat het een "stikstof" probleem is. Mensen wordt wakker: het gaat op uw oppervlak
+2
Vario512
Het doel: onze grond voor weinig.
Limburgs boertje
@Vario512 gelijk heb je dat ze maar beginnen bij @Bennie Stevelink die heeft lang genoeg goed kunnen boeren de jonge generatie wil ook graag aant stuur zitten voor de laatste keer na hun is er niks meer bennie je mag met vervroegd pensioen
JohnDeere7serie
Moet alleen wel nog even het intern salderen rechter proof worden.
Noorderling
@JohnDeere7serie
Is vergunningvrij. Wat er staat, staat er maar weer. 100% zekerheid krijg je toch alleen met stoppen.

Zit ook met m'n vingers tussen de deur, als het extern salderen wordt is dat nog flink goedkoper dan dat de bouwkosten in 5-10jaar gestegen zijn.
+1
JohnDeere7serie
@Noorderling Het grootste probleem is dat in de Wnb niet staat dat moet worden uitgegaan van de RAV lijst. Dit geeft ruimte aan de rechters om de berekening in twijfel te trekken en overal een streep door te zetten. Het ontbreken van dit regeltje in de Wnb geeft zelfs ruimte om in twijfel te trekken of ooit wel sprake is van intern salderen! uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/…
JohnDeere7serie
@JohnDeere7serie 55 naar 100 koeien met emissiearme roosters.
Quote:
Gedeputeerde staten zijn echter het bevoegd gezag voor het beoordelen van projecten in het kader van de Wnb, en in het licht van het voorgaande kunnen zij de Rav-emissiefactoren van emissiearme stalsystemen in redelijkheid niet aan hun beoordeling ten grondslag leggen. Het gevolg hiervan is dat niet intern gesaldeerd kan worden. Het project is dus natuurvergunningplichtig en er moet een passende beoordeling worden gemaakt.

Doordat door de spoedwet stikstof een "verslechteringsvergunning" (nb vergunning zonder toename op basis van intern salderen maar met mogelijkheid voor opnemen van voorschriften dat de "palmflet" van het rooster uitgevoerd wordt) niet meer kan wordt intern salderen vergunningsvrij gezien. Echter kan intern salderen dus niet doordat gebruik van de rav lijst niet in de Wnb staat.
Quote:
De rechtbank is zich ervan bewust dat dit voor gedeputeerde staten mogelijk een onbedoeld en onwenselijk gevolg is van de door de wetgever aangenomen Spoedwet aanpak stikstof.
hans1980
@JohnDeere7serie soort vormfout met consequenties?
Dus geen vergunning voor intern salderen?
JohnDeere7serie
@hans1980 intern salderen is vergunningsvrij maar rekenen met de RAV lijst met andere roosters en andere aantallen is geen intern salderen volgens deze rechter omdat je niet zeker weet of er toename is van N. Omdat het gebruik van de RAV lijst niet is opgenomen in de Wnb. Zie ik het zo goed? @John Spithoven
hans1980
@JohnDeere7serie wordt er dan wel vergunning afgegeven door gemeenten ?
Kars
@hans1980 onze gemeente in brabant geeft geen vergunning af om emmissiearme roosters.
John Spithoven
@JohnDeere7serie Dit zegt de rechter in betreffende uitspraak over de RAV lijst. De rechter zegt eigenlijk dat de onzekerheid is de emissiefactoren van veel meer zaken afhankelijk is dan alleen van een RAV emissie factor. En bij die discussie doet ook de Lely sphere niet de oplossing bieden, hoewel het afvangen en neutraliseren van ammoniak in ieder geval zorgt dat dat deel niet emiteert. Maar management factoren zijn van een net zo groot belang, of je nu een lely sphere hebt op een bedrijf in het veenweide met een 80 % grasrantsoen of op Brabants bedrijf met 80 % snijmais. Los van de emissie arme technieken hebben deze bedrijven een totaal verschillende invloed op de emissie. En dat laat ruimte voor discussie in de rechtszaal.

Rav-emissiefactoren zijn om twee redenen ongeschikt

23. De rechtbank komt tot het oordeel dat deze beroepsgrond slaagt. Zij komt tot de conclusie dat met het hanteren van de Rav-emissiefactoren voor emissiearme stallen onvoldoende zeker is dat de wijziging van de veehouderij als een situatie van intern salderen kan worden aangemerkt. Daardoor is niet op grond van objectieve gegevens uitgesloten dat die wijziging significante gevolgen heeft en geldt de reguliere vergunningplicht en het vereiste dat een passende beoordeling wordt gemaakt.

24. De rechtbank komt tot deze conclusie op basis van twee deeloordelen. In de eerste plaats geven de door MOB en Leefmilieu aangehaalde stukken voldoende aanleiding om eraan te twijfelen dat de Rav-emissiefactoren in redelijkheid gebruikt kunnen worden voor de beoordeling van de wijziging van een veehouderij met een emissiearm stalsysteem in een concreet geval. In de tweede plaats schrijft het leaflet voor het stalsysteem een specifiek gebruik voor, terwijl gedeputeerde staten niet de mogelijkheid hebben om daarop te controleren en te handhaven. Of het emissiearme stalsysteem daadwerkelijk conform de leaflet gebruikt zal worden is daarom onvoldoende zeker. Deze twee deeloordelen werkt de rechtbank hierna verder uit: in overwegingen 25 tot en met 32 wordt ingegaan op de wetenschappelijke informatie, en in overwegingen 33 tot en met 38 op de leaflets. In overwegingen 39 tot en met 42 volgt een conclusie met de gevolgen van het oordeel van de rechtbank over de Rav-emissiefactoren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0