Boer hoeft data niet zomaar af te staan - Nieuws Data



Quote:
Een privaatrechtelijke organisatie, zoals de Branche-organisatie (BO) Akkerbouw mag niet zomaar allerlei data opeisen van sectorgenoten. Ook mag het minister...

Deel dit topic

Reacties

+3
John Spithoven
raadvanstate.nl/uitspraken/@126922/…

Deze uitspraak van de RvS inzake delen data kon nog wel eens,grote gevolgen hebben.

Ook in de melkveehouderij zijn er diverse organisaties die data delen en vervolgens voor verschillende doeleinden gebruiken.
Zover als ik de uitspraak lees, mag data , die door organisatie A met data doel 1 wordt gegenereerd niet worden gedeeld met organisatie B met data doel 2.
En als de overheid ook nog 1 van de delende organisatie is in data moet er voor de verkrijger van de data een algemeen belang heersen.

Ik zie voldoende voorbeelden waarbij deze uitspraak in strijd is met de realiteit. Neem Zuivelnl , die bijv inzake FRP allerlei data van de overheid heeft verkregen voor de uitvoer van de regeling, maar waar de oorsprong van de data een ander doel diende dan waar Zuivelnl de data voor gebruikte, zoals I en R cijfers.
Ook KLW en Koemonitor gebruiken veel data van andere organisaties, ook overheid, die in de oorsprong een ander doel diende dan dat KLW of Koemonitor ze voor gebruikt.

Dat lijkt allemaal in strijd met de AVG wet. Zou goed zijn als betrokken organisaties hier op korte termijn duidelijkheid over geven alvorens we belanden in een juridisch moeras.
+1
hoest
Zal weinig verschil maken. Dan moet je gewoon toestemming geven dat ze de gegevens mogen delen en anders heb je een melkweigering
de jonge
@hoest maar dan komt er het punt dat dat dwang is,en mag dat wettelijk gezien wel?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @de jonge:
dwang

chantage
+1
John Spithoven
@hoest Daar gaat deze zaak juist over.

BO akkerbouw genereert data en daarmee gelden via het dwangmiddel Algemeen Verbindend Verklaring. En daar zegt de hoogste rechter van in Nederland, dat is in strijd met de AVG.

In de uitspraak valt te lezen dat betreffende akkerbouwer in de gecombineerde opgave een hokje aan moest kruisen dat hij akkoord ging met delen data met BO akkerbouw. Dat deed hij niet en daar volgde sancties op, die nu onrechtmatig zijn.
van Ittersum
@John Spithoven als dat aankruisen van dat hokje een voorwaarde is om bv toeslagen te krijgen, een deel van de leveringsvoorwaarden is of i.d. Wordt het dan niet via de achterdeur deze uitspraak teniet gedaan?
mlkvhoudr
@van Ittersum dat is ook mijn idee hoe dit gaat dan valt alleen de allerlaagste melk prijs onder vrijstelling en elke andere stroom hangen ze deze voorwaarden aan en dan kies je voor een stroom inclusief voorwaarden desondanks is het wel goed dat er verzet geboden word want we worden zo langzamerhand rechteloos als boer
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
worden zo langzamerhand rechteloos als boer

zijn we al, op alles wordt een sanctie gezet al je niet meedoet, bij de de melkveehouders meestal melkweigering. En wat kan je dan? Wat zijn dan nog je opties?
Bennie Stevelink
Welk voordeel heeft het voor jou als boer of voor ons gezamenlijk als we het delen van data frustreren?
+1
Twentsch Land
Tja !

Waarvoor is de privacywet gemaakt ?

@Bennie Stevelink
+6
hoest
@Bennie Stevelink welk voordeel heeft het dat elke instantie al onze gegevens heeft.
+1
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink dat zijn principiële punten daar hangt voor iedere boer een ander waarde aan
+1
Achso
@Bennie Stevelink en waarom moet alles gratis? Google, Facebook verdienen vermogens door datadeling. Lely, DeLaval hebben centrale data registers. Vast niet voor de lol
pieta
@Bennie Stevelink Wat kunnen de nadelen zijn?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
het delen van data frustreren?

tegen (w)elke prijs? Elk stukje data wat van ons gepakt wordt, krijg je terug als nieuw opgelegde regel of doelstelling. Is heel clubje "adviseurs" die er even over hijgen moeten á veel geld per uur, en zijn vervolgens ook nog nodig voor het invullen cq uitleggen van de nieuwe regels waar ze ook een rekening voor sturen. En die boer? Die kreeg niets voor het delen van zijn data, en kan vervolgens zijn centen 2x gaan verdienen daar de bonus voor het voldoen aan eisen gewoon aan onderkant van de produktprijs (of subsidie) weg gehaald wordt. Dus centen welke je al had, kan je nu met meer werk en kosten nog een keer "verdienen"
Willemijn82
@Bennie Stevelink delen van data is inderdaad niet erg als dat op een goede manier gebeurt kan dat heel nuttig zijn. Randvoorwaarde is wel dat het qua structuur goed georganiseerd is en boeren zelf de regie over hun data(base) houden. Het is niet de bedoeling dat anderen er met je data vandoor gaan en dat de ander daar beter van wordt en het boeren schaadt, op kosten jaagt of buitenspel zet..
+3
John Spithoven
Nog even ter verduidelijking wat de uitspraak omhelst.

Akkerbouwer in kwestie moest een vinkje zetten waarbij hij akkoord ging met het door RVO beschikbaar stellen van data richting BO akkerbouw. Dat weigerde hij, waarna sancties en een rechtzaak volgde.
De ontknoping volgde op 22 september, waarbij de RvS, het hoogste orgaan, het volgende bepaalde.
Data , die voor een omschreven doel is gegeneerd, mag volgens de AVG wet niet door een tweede organisatie gebruikt worden voor een ander doel.
En daar waar het de overheid betreft moet het doorgeven van data een algemeen belang dienen.

Ook zie ik hierboven dat leveringsvoorwaarden mogelijk dit via een achterdeur kunnen omzeilen. Vlgs mij is op elke leveringsvoorwaarden de Nederlandse wet van toepassing.

En de RvS heeft bepaald dat dit de richtlijn in de wet is. De organisaties die deze regels niet volgens, handelen niet vlgs de wet.

Het zou verstandig zijn als Zuivelnl of zuivelfabrieken hier duidelijk over verschaffen hoe zij nu gaan handelen .
John Spithoven
@John Spithoven Als ik er nog wat verder over door denk, kom ik na het lezen van de uitspraak tot de volgende conclusie.

Vanaf nu kan alleen de data verstrekker ( zij die de data gegenereerd hebben) vooraf vragen aan de eigenaar van de data (de veehouder) of hij of zij akkoord gaat met delen van zijn of haar data , onder vermelding van het doel van zowel door de verkrijger als de generator.

Dat is wel iets andere weg dan dat het nu gaat waarbij in Z net gevraagd wordt om overal bij andere organisaties zoals LNV, CRV enz de data stromen open te zetten. Laat staan of er aangegeven wordt of de diverse doelen van de verkregen data matchen met elkaar.
( het zijn een paar ingewikkelde zinnetjes, maar zo zit het na de uitspraak)
JohnDeere7serie
Hoe doet bijvoorbeeld LTO dat??? Die weet hoeveel ha en vee je hebt om de factuur te maken. Overheid weet niet of je lid bent, dus de hele lijst van alle GDI 's wordt gedeelt met LTO? Of vraagt LTO van specifieke KvK nrs. de data op? Wat volgens mij dus ook niet mag?
mlkvhoudr
@JohnDeere7serie ik meen me te herinneren dat je dat als lid zelf doorgeeeft
slagakker
Kreeg vandaag een brief van BO akkerbouw overonderzoeksprogramma en de verplichtingen die dat meebrengt. Uit het kadasterblijkt dat ik grond in bezit heb die de afgelopen 7 jaar zijn gebruikt voor akkerbouw. Ik ben teler als ik de gewassen opgegeven heb op de gecombineerde opgave. Als ik de grond verhuur dan moet ik de huurder in kennis stellen om de financiele bijdrage te betalen. Tot zover.Maar ik heb geruild met een akkerbouwer gelijke grote en hij heeft zijn aardappelen en ik netjes mijn mais opgegeven op de opgave. Over betrouwbare data gesproken.........

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0