BFCB overweegt zichzelf op te heffen

De groep Bezorgde FrieslandCampina Boeren (BFCB) werd in oktober 2019 opgericht door elf Twentse melkveehouders. Daarvan is er straks geen één meer over zijn die nog levert aan FrieslandCampina.

Deel dit topic BFCB overweegt zichzelf op te heffen (melkvee.nl)

De groep Bezorgde FrieslandCampina Boeren (BFCB) werd in oktober 2019 opgericht door elf Twentse melkveehouders. Daarvan is er straks geen één meer over zijn die nog levert aan FrieslandCampina.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
hoest
Nou ja dat of omdopen naar bezorgde ex fc boeren
+2
Vdejong
@hoest zijn toch weg? Of zijn ze bezorgd waar ze nu zitten
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Vdejong:
Of zijn ze bezorgd waar ze nu zitten

dat het een complete bevrijding zal zijn, zal wel tegen vallen.
Kun je tegen NZO (lees RFC) aan blijven trappen terwijl je er helemaal geen grip meer op hebt.
Zo is DOC ook het fosfaatdestructieplan ingezogen. Overal is wat, maar je moet doen waar je je goed bij voelt. Dat ze als PP boeren eruit geknikkerd zijn en vervolgens nog geen maand later nieuwe bedrijven zijn gecontracteerd kan niet, van die 20.000euro door de neus boren mag je terecht kwaad om worden.
Jaap40
@Noorderling de coöperatieve gedachte was met die actie wel erg ver te zoeken
+2
de Tank
@Noorderling Het is als mensen die emigreren, ze zullen altijd beweren dat het daar beter is.
Noorderling
@de Tank het begint al met waarom je vertrekt, als uitdaging of uitvlucht, dat laatste valt nooit mee.
En dan natuurlijk wat je wilt vinden, met name met emigreren ook privé. Overal vind je wat en laat je wat.

Nu veranderd er weinig ten opzichte van emigratie. Zelfde plek, zelfde overheid, grotendeels zslfde regels en markt.

Ongemerkt door alles kijk je toch wel eens wat rond. We hebben een super klimaat en er is hier veel goed geregeld, maar de keus te emigreren wordt je niet lastiger gemaakt door de overheid. Alle tijd en energie die die sores vraagt had ik liever beter benut, voordat je het weet sta je schaakmat en worden keuzes misschien minder vrijblijvend.
George
Omkatten tot BLTOB....
Vdejong
@George ??
+1
George
@Vdejong
Bezorgde LTO Boeren .
Of hebben die geen echte boeren meer als lid? 😀
T60401
@George BRLTOB past beter. 😉
George
@T60401 Waar staat de R voor?
T60401
@George Rustend 😀
George
@T60401
Die zijn wel massaal lid lees ik wel eens ooit hier.
Dat die voor dat geld geen leuke dingen gaan doen begrijp ik dan weer helemaal niks van. 😂
T60401
@George kost ook maar 95 euro per jaar is anders dan 1000+
+1
George
Quote Reactie van @T60401:
kost ook maar 95 euro per jaar

Daar kun je toch een avondje lekker van eten en drinken.
T60401
@George Dat kon je bij de lto ook bij een of andere viering. Maar dat was dit jaar slecht bevallen. Het was heel karig na afloop nog langst de friettent 😂
George
@T60401
Dat betekent dus dat je nog lid van die club bent. Toch wel dapper dat je dat toe durft te geven. 😂 😂
+1
T60401
@George Nee ik ben geen lid zal jaarlijks 1000 euro plus wegbrengen ben gekke Henkie niet. Maar de oude garden wilde nog wel 95 euro overmaken.
+4
Bennie Stevelink
Omdopen naar BDOCB (Bezorgde DOC Boeren).
Ze zullen bij DOC tegen dezelfde frustraties aanlopen als nu bij RFC.

DOC probeert de melk ook zo goed mogelijk te verwaarden en moet dus rekening houden met eisen uit de markt en samenleving, net als RFC. Ze zullen bij DOC ook te maken krijgen met Koemonitor en duurzaamheid.

Ik heb het vroegere jaren zo vaak gezien. Boeren die wegliepen van Coberco of later van Frieslandfoods naar DOC. Als je dan een paar jaar later, aan boeren die altijd al bij DOC waren vroeg hoe het hun daar verging, hoorde je dat ze zich het eerste jaar rustig hadden gehouden. Daarna maakten ze bij DOC dezelfde heisa als eerder bij Coberco of Frieslandfoods.
Dat zal nu niet anders zijn.
Afm2011
@Bennie Stevelink zou goed kunnen, ik denk dat het saneren van de planet proof boeren in het oosten veel kwaad bloed heeft gezet, dat was toch ook een waardeloze actie. Volgens mij zijn er in die regio ook veel vertrekkers
+1
Bartlehiemboer
@Bennie Stevelink Dat zal, maar hier nu al 5 jaar rust gevonden door weg te gaan bij Friesland Campina. Dat is toch 5 jaar. Onze melkfabriek heeft geen fratsen tot nu toe. We hebben ook niet het idee de top te moeten sturen. Ze zijn goed voor de boeren. Zou dit vandaag weer verkeerd voelen dan maar op zoek naar wat anders. Maar ik wil maar zeggen dat het prettig leeft als je weet dat het wel goed komt.
+3
achterhoeker2
@Bartlehiemboer Het is mooi dat de overstap je rust en een goed gevoel heeft gegeven.
Bij ons bedrijf gaat het om de knikkers, rekeningen betaal je niet met gevoel ,ik heb geen benul hoe je een bedrijf als RFC moet leiden.
Wat ik wel weet is dat RFC (bijna) de hoogste melkprijs uitbetaald en dat het rendement aan de kosten kant moet worden gemaakt.
robbies
Quote Reactie van @achterhoeker2:
de hoogste melkprijs uitbetaald

de hoogste prijs moet uitbetalen
+2
Johannushoeve cv
@achterhoeker2 ze betalen niet de hoogste prijs maar een gemiddelde van een aantal fabrikanten. Zelfs kunnen ze dit niet eens betalen want er is geen nabetaling en ze doen alles om aan geld te komen
Melkboer16
@Bennie Stevelink tja maar we weten allemaal hoe het de vertrekkers in het verleden gegaan is Bennie. Eerste jaren misschien beter maar de afgelopen 20 jaar toch een Mercedes minder per jaar!
Trouwens in het artikel spreekt iemand die een heel andere reden heeft om weg te gaan.
3000 handtekeningen, laat me niet lachen het gros waren meelopers die totaal niet wisten waar ze nou eigenlijk voor tekenen.
+3
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
20 jaar toch een Mercedes minder per jaar!

Ik zie dat merk toch niet veelvuldig bij de RFC boeren en als ze er al een hebben is het een oud exemplaar. Wat doen die boeren dan toch met al dat Mercedes geld? 😂
robbies
Quote Reactie van @George:
Wat doen die boeren dan toch met al dat Mercedes geld?

Een bootje gekocht 😉
+2
Gerrit v Schaick
@Melkboer16 die oude Mercedes verschil van jou is de laatste jaren anders aardig verdampt. En is ook niet zomaar terug. Daarvoor moet er een hoop gebeuren. De garantieprijs wordt netjes uitbetaald maar de onderneming wordt uitgehold. Ik denk ook niet dat het ergens anders beter is, maar je moet wel de problemen die we hebben onder ogen zien om goede oplossingen te bedenken. Dan kan je 3000 collega's wegzetten als dummies, maar dan doe je ze toch echt tekort.
+6
Melkboer16
@Gerrit v Schaick in het artikel wordt mooi omschreven hoe de club onstaan is en wie er de woordvoerder is zegt me al genoeg.
Die weet alles beter en kwam overal als knelgeval voor de dag en dat bijltje heeft die familie al vaker mee gehakt als SLOM-boer.
Daar hebben we al 2 keer rechten voor in moeten leveren.
Weet niet of hij nou toevallig nieuw lid was bij RFC maar hij zal in elk geval fors in moeten leggen.
Over PP kun je van alles vinden maar als je eerst 2 jaar lang 2 cent meer hebt gebeurd als je collega’s onder discutabele voorwaarden en dan buiten de boot valt dat kan gebeuren.
Vervolgens deugd er helemaal niks meer van de Coöperatie die je 12 jaar een meer als concurrerende melkprijs heeft uitbetaald.
En maar schoppen tegen het koekompas en leveringsvoorwaarden en nu gaan ze naar DOC waar ze direct de wacht aangezegd kregen dat ze daar niet over mochten zeiken.

Over het buiten de boot vallen bij PP het volgende nog:
Wij als leden vragen om efficiënter werken om zoveel mogelijk melkgeld uit te kunnen betalen dan is het toch logisch dat je de leveranciers die het verst van de verwerking het eerste schrapt als er een overschot is.
Zijn er hier dan prikkers die het mooie gras van de buurman niet willen hebben en het 20 km verderop voor hetzelfde geld kopen??
Noorderling
@Melkboer16
Die keuze is aan jezelf, het wordt een ander verhaal als een ander meent te weten wat goed voor jouw of ons is.
+2
Gerrit v Schaick
@Melkboer16 betr wie er woordvoerder was zit er wel wat dichterlijke vrijheid in het artikel. Wie melkweb leest weet donders goed wie er de dragende personen waren.
Niet alle 8 initiële punten waren even fraai en ik denk ook dat de toon weleens anders had gekund.
Wat jij zegt over dat het logisch is de pp melk op een logistiek handige plek op te halen klopt helemaal, maar je moet er met elkaar de discussie kunnen voeren of het op die manier ook coöperatief is. Voorwaarden over wie de vergoeding krijgt liggen al vast bij de onderhandelingen met retail. We zijn nu een jaar of 3 verder daar kunnen we met zijn allen toch wel wat op verzinnen. Maar waarschijnlijk liggen er nu alweer nieuwe langjarige contracten.
Betreft schoppen tegen koemonitor.. dat is altijd een bar ingewikkeld onderwerp geweest om te begrijpen. Uiteindelijk gaat daar gewoon veel mis in de communicatie. Eerst is het allemaal zogenaamd verplicht vervolgens is er ineens inderdaad toch een deel bovenwettelijk. Wees daar gewoon van begin af aan duidelijk over met fatsoenlijke onderbouwing. Ondertussen is er een hele kerstboom aan werkgelegenheid en data verzameling opgetuigd maar waar het allemaal om begon een onafhankelijke borging was niet goed ingevuld. Daarom zitten de veearts nu met dubbel werk. Was er alleen koemonitor gekomen zonder officiële controle hadden we komend jaar een tik op de vingers gehad van Europa. Je kan het schoppen noemen. En natuurlijk wordt het na verloop van tijd een principe kwestie en is het zoeken naar details ipv dat het gaat over het nut en de noodzaak van een dergelijk instrument.
Melkboer16
@Gerrit v Schaick je noemt het zelf, dat vertrek van dat busje met Twentse RFC-boeren naar DOC is een principe kwestie en niks anders. Was in Coberco en later FrieslandFoods tijds niet anders maar de meesten wilden de tussenliggende jaren wel naar de fabriek toe kruipen.
2009 een tijdje een melkprijs van 21 cent en ook 2016 was een zeer zware dip daar.
Hoe beter het ze gaat hoe liever het mij is maar ik denk dat ze weinig te kiezen hadden.
Gerrit v Schaick
@Melkboer16 'je noemt het zelf, dat vertrek van dat busje met Twentse RFC-boeren naar DOC is een principe kwestie en niks anders. '
Dat zijn niet mijn woorden. Ik vind dat de koemonitor discusie een principe kwestie is geworden omdat het op het eind ging of de controle door de dierenarts al dan niet onafhankelijk genoeg was geborgd in plaats van dat het over de kosten de meerwaarde en de invloed op het boerenerf ging.
+4
Melkboer16
@Gerrit v Schaick nou nog eentje dan, 1 districtsbijeenkomst hadden ze zelfs Jeroen v Maanen opgetrommeld in zijn FDF-tijd maar de voorzitter was zo wijs om hem een bak koffie te gunnen en daarna naar huis te sturen !
Toen moesten de heren het zelf doen en dan zie je hetzelfde als destijds met de ouwe Wien dan proberen ze zo’n begenadigde spreker te imiteren en op de volgende bijeenkomst hadden ze zelfs trekkers geregeld en een paar applausmakelaars in de zaal!
En dan weet je al wie er gaat klappen na een betoog van die club. Zijn vaak niet de snuggersten en die vullen dan ook dat pamfletje wel ff in.
Nogal onnozele eisen zoals dat een directielid moest opstappen enzo.
Ze zullen op punten best een punt hebben maar op mij maakte het de indruk van: We zijn met de trekker in Den Haag geweest en “now we are onstoppable”
Later moesten ze wel met een tegenkandidaat komen en die gast is het nog gelukt ook maar inmiddels ook al weg.
Nu de rokende puinhopen over zijn moeten we als blijvers er het beste van maken en ik ben er van overtuigd dat dat gaat lukken.
Bennie Stevelink
In Hoogeveen zijn ze aan het zingen: “busje komt zo, busje komt zo”.
Melkboer16
@Bennie Stevelink hoe beter het hen gaat hoe liever het mij is.
Maar het verleden leert anders.
Een beetje boer heeft daar netto toch 3 ton minder gebeurd daar de afgelopen 12 jaar
Om maar te zwijgen over de tijd daarvoor,
In Hoogeveen weten ze ook wel dat er maar 3 wijzen uit het oosten kwamen en geen bus 🚌 vol.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
netto toch 3 ton minder gebeurd daar de afgelopen 12 jaar

Dan moet jij toch schatrijk zijn geworden de afgelopen 12 jaar.
Melkboer16
@George ik heb BMW gereden.
George
@Melkboer16
Ben je daar rijk van geworden?
+1
Twentsch Land
3 wijzen is ook voldoende hoor .....feit is dat de wijzen niet uit Noord, niet uit Zuid en ook niet uit West komen maaaar uit het OOSTEN 😂

@Melkboer16
+11
Gerrit v Schaick
@Bennie Stevelink en @Melkboer16 vieren jullie maar lekker je feestje.
Weet wel dat kritische boeren net celgetal koeien zijn. Steeds als je van de ergste afscheid genomen hebt komt er weer een nieuwe bovendrijven. En zolang je het niet bij de bron aanpakt kom je er nooit vanaf.
+2
Melkboer16
@Gerrit v Schaick Veel van die kritische boeren zijn geen boer meer of hebben geen mogelijkheid tot opvolging meer.
Maar die 12 boeren in dat busje zochten een zondebok en die hadden ze gevonden in RFC.
In het kielzog van FDF en Agractie dachten ze ook een revolutie bij de coöperatie te ontketenen.
Vertrokken naar DOC, ik gun ze het allerbeste maar de geschiedenis leert dat blijvers aan het langste eind trokken.
Vdejong
@Melkboer16
Quote:
trokken
verleden tijd, heel juist opgemerkt
+1
diekman
@Melkboer16 wat een kulverhaal. Hier in oost Achterhoek zijn ook veel boeren uit onvrede weggegaan. (Vliegtuig vol) En er zijn er nog genoeg die twijfelen. Die zijn de arrogante van RFC en meelopers zat.
diekman
@Melkboer16 lever zelf ppmelk aan RFC maar denk dat binnenkort locatie Borculo voor 3kwart melk gevuld wordt door a-ware met melkt uit het oosten.
@diekman hoe draait het in borculo ???
Bennie Stevelink
@Detukkeroettwente , onderbezetting. Maar dat ligt niet alleen aan de aanvoerkant maar meer aan de afzetkant. RFC laat nog steeds mozzarella maken bij DMK en A-ware.
diekman
@Bennie Stevelink het nieuwe gedeelte in Borculo zijn droogtorens voor babyvoeding wat minimaal draait. Oude locatie in Borculo met eiwitconcentraten draait naar behoren.
sorry
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
meer aan de afzetkant.

kwaliteitsprobleem?
+2
Bennie Stevelink
@sorry , nee geen kwaliteitsproblemen. De markt is afgelopen jaar veel kleiner geworden (18% minder geboortes in China) en daarnaast protectionistisch beleid in China waardoor eigen kindervoeding voorrang krijgt.
+7
Gerrit v Schaick
@Bennie Stevelink '(18% minder geboortes in China) en daarnaast protectionistisch beleid in China waardoor eigen kindervoeding voorrang krijgt.'

Van de week was er een Chinese vlogger bij een collega hier in de buurt, die levert aan vreugdenhil, even in het land bij de koeien voor wat promotie. Binnen een kwartier verkocht die vlogger een zeecontainer vol melkpoeder aan haar volgers in China .

Voordat je een hele preek afsteekt over dat dat andere kwaliteit poeder en andere markt is enz. Ja dat weet ik, maar punt dat ik wil maken is dat we ons niet teveel moeten laten beinvloeden door een geboortecijfertje en wat oerstomme fouten rondom alle export naar China via hongkong zonder risicospreiding en te snel denken dat China exit is, friso verpatsen voor een boel cash en Borculo dan maar verkopen aan Anker. En Anker vervolgens weer leden laten werven rond Borculo waardoor de volgende fabriek leeg komt te staan.. iets met neerwaartse spiraal.
Met creativiteit, innovativiteit en slimme marketing en een goede handelsgeest zijn er kansen zat.
+1
Bennie Stevelink
@Gerrit v Schaick , andere Westerse leveranciers van kindervoeding in China hebben nog grotere problemen. Je moet dus niet net doen alsof het RFC alleen is.
Sjaakiee
@Bennie Stevelink maar er zijn ook westerse leveranciers die daar groeien.
Bennie Stevelink
@Sjaakiee welke?
Realisme
@Bennie Stevelink niet erg actueel maar fonterra zag vorig jaar de export naar China met 25% toenemen ondanks Corona. Danone ziet ook nog voldoende perspectief aangezien ze door investeren daar.
Bennie Stevelink
@Realisme
Quote:
niet erg actueel maar fonterra zag vorig jaar de export naar China met 25% toenemen ondanks Corona.

Bulk melkpoeder tegen bulkprijs?
Dat brengt te weinig op om de garantieprijs te kunnen betalen. Dat soort export mogen anderen doen, daar is voor ons bij RFC geen cent aan te verdienen.
Realisme
@Bennie Stevelink 😂is wat voor te zeggen maar voor alle producten waar de marge groter voor is daar neemt bijvoorbeeld China graag zelf het heft in handen.
Een klein beetje van veel is soms meer als veel van weinig. Nou is veel van weinig ook wel een goed uitgangspunt alleen daar zijn de keuzes van RFC niet op gebaseerd de afgelopen 10-15 jaar. Kan je honderd keer de beste melkprijs uitbetalen maar als je dat als bedrijf niet vol kan houden schiet je niet veel op en zou ik als lid zorgen dat ik weg ben voordat het ledengeld er (deels) aan gaat. Want dan blijft er van dat dik betalen niet veel over.
Sjaakiee
@Bennie Stevelink ausnutria
+1
Bennie Stevelink
@Sjaakiee
Quote:
ausnutria

Dat is toch van de Chinezen zelf?
Sjaakiee
@Bennie Stevelink nog niet is sprake van prachtig bedrijf in heerenveen.
Gerrit v Schaick
@Bennie Stevelink 'Je moet dus niet net doen alsof het RFC alleen is.'

Waar heb ik dat nou weer gezegd?
Afm2011
@Bennie Stevelink hoe kom je aan deze info, feiten graag en geen goedpraterij.
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @Afm2011:
hoe kom je aan deze info, feiten graag en geen goedpraterij.

Welke info?
Melkboer16
@Detukkeroettwente jij bent toch ook wel vertrokken??
+1
achterhoeker2
@diekman Als dat meer rendement oplevert dan eigen melk verwerken is het toch prima.
hoest
@Melkboer16 jou hele argumentatie berust puur op het feit dat rfc in het verleden een betere prijs betaalde dan de concurrentie. En toch lopen de boeren bij busladingen tegelijk weg omdat ze blijkbaar geen vertrouwen meer in rfc hebben. Bij elk normaal geleid bedrijf zouden alle alarmbellen afgaan in dit geval.

(klik om te vergroten)

Ondertussen in Amersfoort
+2
achterhoeker2
@hoest Die vermeende leegloop, zijn dat allemaal ontevreden boeren?
Of zijn er ook wat die het geld goed kunnen gebruiken, en er is ook nog een groep die de wacht wordt aangezegd door RFC en dan gaan roepen dat het vertrouwen er niet is .
+2
robbies
@achterhoeker2 er liggen twintig pagina’s van het NCR-Rapport waar de onvrede geduid wordt. Dat zegt meer dan het aantal vertrekkers en hun motivatie
mlkvhoudr
@robbies als jem het in steekwoorden zou moeten samenvatten Wat zijn dan de meest voorkomende punten van kritiek ?
+3
robbies
@mlkvhoudr dat lijkt me hier niet de plek, maar er ligt gedegen onderzoek wat een flink deel van de onvrede verklaart. Alleen lijken @achterhoeker2 en @Melkboer16 dat hele rapport structureel te negeren. Daarmee zetten ze zichzelf wel voor schut in deze discussie. Iedereen die wegloopt is gek en bij RFC betalen ze goed, dus zal het wel loslopen met al die problemen. Ik ga niet weg, maar ben wel ontevreden. En als je resultaten van het NCR-rapport bekijkt hoor ik bij de overgrote meerderheid
achterhoeker2
@robbies Waar zijn ze dan ontevreden over?
Het enige wat ik me kan bedenken is die samenwerking met natuurmonumenten dat hoeft voor mij ook niet.
Ik heb ook liever een melkprijs van 45 cent maar ja de ideale wereld bestaat niet.
robbies
@achterhoeker2 je hebt dat rapport dus niet gelezen? Kun je gewoon googlen
mlkvhoudr
@robbies dus als ik je goed begrijp pleit je voor meer nuance op het prikkebord 😉
+7
robbies
@mlkvhoudr Dat is wensdenken, maar @Melkboer16 en @achterhoeker2 zijn net als Bennie op weg naar hun pensioen. Voor hun is het allemaal best, hebben niet meer dan tweemaal daags hun koeien hoeven melken om een mooi portie eigen vermogen op te bouwen in de cooperatie. Ik zie dat kritische leden vertrekken, bedrijven van bovengemiddelde omvang en jonge leden. Daar maak ik me ernstig zorgen over. Dat is de toekomst. Zonder jong leden ben je een bond voor ouderen.

De ellende is dat wanneer je een inhoudelijke discussie wil voeren met bovengenoemde prikkers, ze de keutel intrekken en eigenlijk niet weten waarom dat er onvrede is om de doodeenvoudige reden dat het hen niet raakt. Ze hoeven geen geld in te brengen en willen eigenlijk alleen de hoogste melkprijs. Na hen de zondvloed. Ik wil nog graag 30 jaar melken tegen een goede melkprijs. Het is niet het probleem dat ik daar voor extra moet inleggen, maar het is niet zo dat ik het huidige bestuur blind mijn portemonnee meegeef.

Genuanceerd genoeg?
mlkvhoudr
@robbies ik keur hem goed....
+1
achterhoeker2
@robbies Ik pleit juist voor een coöperatie die ook op de lange termijn een goeie melkprijs kan betalen met een breed scala aan producten die in dialoog met de samenleving zijn geproduceerd.
Wat is daar ouderwets aan? Als jonge melkveehouder zou ik vooral bij RFC blijven, dan wegkleppen naar een particulier of een kaasmakerij.
Denk dat banken bij (toekomstige) financiëring liever een betrouwbare afnemer zien die een goed verhaal heeft naar de retail.
+1
robbies
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Als jonge melkveehouder zou ik vooral bij RFC blijven, dan wegkleppen naar een particulier of een kaasmakerij.

Dat is het punt. Als je op jaarbasis een half jaarsalaris achter moet laten voor de financiering, wat je bij een ander niet hoeft moet er een goed verhaal zijn om bij de coöperatie te willen blijven. Wat is dat goede inhoudelijke verhaal?

Veel verder dan wat emotie verhalen over sterke merken en dergelijke komt er niet weg uit dit bestuur. Resultaten zijn al een jaar of 3 om te huilen. Om vervolgens in Nieuwe Oogst te klagen dat de emotie de overhand heeft bij de leden. Je moet het maar durven.
achterhoeker2
@robbies Het bestuur is idd zwak ,en dat focusplanet kan mij ook gestolen worden.
Maar zo'n grote coöperatie die jarenlang bovengemiddeld uitbetaald bij het eerste beste zuchtje tegenwind meteen de rug toe te keren is ook jammer geld.
En het gaat mij niet om RFC (die redden zich wel) maar ook voor die jonge boer ergens in de twintig die nog jaren verder moet.
sorry
@achterhoeker2 dat vele en dure personeel wordt een blok aan ons been met deze inflatie
+1
Sjaakiee
@robbies jij snapt het tenminste
Melkboer16
@robbies je zegt nogal wat! Maar het is precies zoals toen wij begonnen, of we ff 12gulden per 100kg melk in wilden leggen dan konden we mee met de fusie. Dat hebben we destijds als maatschap gedaan en dat was hier toen ook omgerekend 30000€ en hoe we het betaald hebben doet er niet toe maar nadien hebben we onze ouders netjes die centen uitbetaald.
Mijn ouders hadden voor dat geld toen ook andere dingen kunnen doen.
Dat is ongeveer 25-30 jaar geleden en we hebben er goed mee geboerd.
Ik heb mijn collega’s zien ploeteren bij Doc en straatlengtes achterstand op zien lopen of een sober bestaan zien leven.
Ben mijn ouders nog altijd dankbaar dat ze niet voor het korte geld kozen ondanks dat we het toen goed konden gebruiken.
En nee ik ben niet aan het afbouwen en op dit moment zou ik ook anderhalve ton cash mee kunnen nemen.
Kunnen we hier ook goed gebruiken maar ik hoop dat onze evt opvolger over 25 jaar hetzelfde zegt als wij nu.
robbies
Quote:
je zegt nogal wat
aldus iemand die al twee dagen elk kritisch lid veroordeeld .

Verder kan ik je verhaal niet goed plaatsen. Welke fusie was er 25-30 jaar geleden? Heb je je toen niet gewoon ingekocht in de club? Ik ken hier geen verhaal dat er 12 gulden ingelegd moest worden om met welke fusie dan ook mee te gaan

@Melkboer16
Twentsch Land
Ik ken hier geen verhaal van 12 gulden de 100 kg !

Ben je net te jong voor denk ik maar zeker moest dat toen ingelegd worden ..er zijn toen nogal wat boeren naar doc gegaan....was volgens mij toen coberco bij Friesland kwam .. maar weet het niet heel zeker of het toen was.
@robbies
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Ik ken hier geen verhaal van 12 gulden de 100 kg !

Bij Campina had je ledenbewijzen van 10 gulden per 100 kg.
Blij dat ik ze niet meer heb en inmiddels op heb gemaakt. 😂
Anders had de top dat voor me gedaan 😂
+1
Vdejong
@robbies 1998: fusie Friesland Frico Domo + Coberco: Friesland Coberco Dairy Foods
2004: naam wijzigt in Friesland Foods
pieta
@robbies Ik denk toen Coberco (bijna failliet) ingelijfd werd door Friesland Foods.
robbies
@pieta Dat is een hele andere situatie dan vandaag aan de hand is bij RFC. Daar werden twee cooperaties bijeengveoegd, waarbij er eentje waarschijnlijk geen vermogen op naam hanteerde. Wilde je mee naar de nieuw te vormen cooperatie, dan moets je terecht geld inleggen om ongelijkheid tussen leden te krijgen. Ik meen - maar dat is wel een beetje voor mijn tijd - dat bij de fusie in 2008 tussen Campina en FrieslandFoods dezelfde discussie speelde, maar dat daar gekozen is om ipv bijstorten door de Campina leden gekozen is om geld aan de FF-leden te geven. In mijn ogen is dat een andere keuze die vandaag aan de leden voorgelegd wordt.
pieta
@robbies Coberco was volgens mij failliet. Hadden wellicht ook al een paar jaar weinig zat betaald. Geen rijkdom voor de boer dus. Vervolgens werd het overgenomen door Friesland Foods en mocht je 12 gulden per 100 kg melk inleggen. Jij denkt toch niet dat dat gevoel heel veel anders was?
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Jij denkt toch niet dat dat gevoel heel veel anders was?

Gevoel misschien niet, maar de situatie wel.
Twentsch Land
Hoezo situatie wel ?

Denk het niet ... gingen er net als nu genoeg naar een andere melkfabriek ... uit deze hoek veel naar doc , Doc had net een pracht van een fabriek gebouwd en teveel kaas gericht ... dat heeft een knauw gehad en dus lagere prijs .... denk dat ze nu vrij goed in het fundament zitten .... fabriek nog goed bij de tijd en een mooi stukje afgelost.

@robbies
robbies
@Twentsch Land Coberco hield op te bestaan, dus je afzet viel weg. Dan kun je vooruit investeren door bij FF in te kopen of een andere afnemer te kiezen. Bij RFC is de continuiteit niet in het geding, maar moet er toch met geld over de brug gekomen worden. Zogenaamd om scheefgroei op te lossen, maar wanneer je tien jaar laat ingroeien is de scheefgroei op korte termijn niet opgelost. Uiteindelijk draait het om weerstandsvermogen wat een eis van banken zou zijn, maar na de webcast heb ik geleerd dat dat weer een interne maatstaf is. Wat zijn nu de werkelijke redenen? Allemaal discussies die bij Coberco niet speelde. daar was het blijkbaar pompen of verzuipen.

Het draait volledig om het faciliteren van meer kredietwaardigheid om nog meer te lenen, terwijl er aan de achterkant al genoeg verkocht is. Waar zit het ledenbelang in deze? Waar liggen de garanties dat het te lenen geld goed besteed zal worden? Is het wegjagen van 500 miljoen kilogram met alle gevolgen van dien in het belang van de blijvende leden? Dat is toch een fundamenteel andere discussie dan een verzopen melkfabriek die hoe dan ook zou verdwijnen?
pieta
@robbies Mij lijkt de huidige situatie ook zorgelijker maar als RFC nou overgenomen wordt door bijvoorbeeld Arla. Zoals Coberco destijds overgenomen werd door Friesland Foods. Je mag als leverend lid mee als je ff 8 euro per 100 kg melk ophoest. Zou je dan het verschil ook zo groot vinden?
Melkboer16
@pieta Coberco was een coöperatie die over was na de vele fusies cq overnames.
Heino Krause Ormet de eendracht allemaal dachten ze als kleine coöperatie te kunnen overleven maar klopten met hangende pootjes bij Coberco aan!
Heino Krause spande destijds de kroon met een gat van ruim 20 cent per kg.
De fusie Coberco of overname als dat beter klinkt kon doorgaan als elk lid 12 gulden per 100kg inlegde.
Het gros had dat geld er gewoon staan als ledenkapitaal en daarna hebben we bij FF goed geboerd.
Coöperatie op basis van aandelen en daarna werden het obligaties vrij.
In de 12 jaar RFC daarna al genoeg obligaties opgebouwd.
Zelfs @pieta is er voor naar Twente verhuisd om lid te kunnen worden!
Zolang ik geboerd heb vertrokken er melkveehouders naar DOC maar de meesten wilden wel terug kruipen naar onze coöperatie!
En nu na eventjes een betere melkprijs zwemmen er weer wat in de fuik.
robbies
Quote Reactie van @Melkboer16:
In de 12 jaar RFC daarna al genoeg obligaties opgebouwd.

En hoeveel daarvan zijn er in de laatste 5 jaar erbij gekomen? Als ik bij mijn financier met cijfers van 5 jaar geleden aankom en dat voorspiegel als de resultaten voor de komende jaren, wat denk jij dat hij dan zegt?
pieta
Quote Reactie van @Melkboer16:
Zelfs @pieta is er voor naar Twente verhuisd om lid te kunnen worden!

Dit klopt niet he! Wij zaten in een verplaatsing. Toen hebben we wel actief gekeken om een RFC leverend bedrijf te kopen. Daar hadden we niet richting Twente voor hoeven te gaan.
hoest
@achterhoeker2 wij zijn uit onvrede over de misplaatste arrogantie vertrokken. Ik ken nog 2 vertrekkers en alhoewel ik niet in iemand anders zijn portemonnee kan kijken ben ik er redelijk zeker van dat die niet om financiële redenen vertrokken zijn. Daarnaast moet je even bedenken dat er voor elke vertrekker minimaal 4 anderen zijn die er over nadenken
+3
achterhoeker2
@hoest Ik vind ze eigenlijk veel te meegaand met al dat commentaar van boeren die zelf de meest vreemde beslissingen nemen.
Die het precies weten hoe het zit in Aziëzit en dat investeringen in Nigeria allemaal weggegooid geld is ,dat die jongens van A ware veel beter zijn (de melkprijs niet) en dat ze bij DOC visie hebben.
Ook weten ze precies valuta schommelingen te omzeilen en te voorspellen.
Bij boeren waar het een teringzooi is gaan ze meerdere keren op bezoek en in overleg, ook daar waar het op andere gebieden te kort schiet krijgen die boeren hulp,ondersteuning en een herstelperiode.
En kom me helemaal niet aan met vertrouwen en rust gevonden want ook andere zuivelfabricanten komen met (milieu) eisen.
Het gras zal wel groener zijn ,vooral gaan zou ik zeggen.
hoest
@achterhoeker2 we zijn al een paar jaar weg, ik kan het financieel niet merken. Sterker nog, nog nooit zo goed gedraaid als de laatste jaren al staat dat los van de overstap.
Ook bij andere afnemers heb je aan eisen te voldoen en loop je tegen dingen aan die graag anders zou zien. Alleen de manier waarop een boodschap wordt gebracht en de gedachte erachter maakt al veel verschil.
+5
familie pelle
@achterhoeker2
Quote:
. Het gras zal wel groener zijn ,vooral gaan zou ik zeggen.

Met deze opmerking laat je vooral blijken weinig van de huidige financiële problemen op de hoogte te zijn. Met het grote aantal vertrekkers zal het net aangenomen financiëringsbeleid alweer gewijzigd moeten worden, het gaat te veel druk leggen op de blijvende melkveehouders.
Daarnaast moet er door het grote aantal vertrekkers wederom gesaneerd worden in het aantal personeelsleden, met bijbehorende kosten. Je begrijpt hopelijk wel wat dit doet met de motivatie van het personeel wat deze twee saneringsrondes overleven?
Ook zal er gesaneerd moeten worden in de fabrieken. Er is volgens Hein geïnvesteerd om 15 miljard kg melk te verwerken. Volgend jaar gaan we naar 9,5 miljard!

Jij ziet het probleem van het grote aantal (klagende) vertrekkers niet. Ik wel. Ik zou zeggen, hoogtijd dat we die klagende melkveehouders serieus gaan nemen en proberen ze binnenboord te houden.
+1
Twentsch Land
@familie pelle Ik zou zeggen, hoogtijd dat we die klagende melkveehouders serieus gaan nemen en proberen ze binnenboord te houden.

Daar ben ik het mee eens....maar het kan niet zo zijn dat die al een flinke cent in de onderneming hebben zitten daar een deel van kwijt raken of opnieuw in de buidel moeten !

Opzicht het plan dat tegen 0 procent rente geleend kan worden en terug in tien jaar vind ik een mooi alternatief voor opvolgers en die een grote sprong hebben gedaan de afgelopen jaren.
familie pelle
@Twentsch Land
Quote:
. opnieuw in de buidel moeten !

We zullen dat eerder moeten dan iedereen denkt. Intern wordt er momenteel nu (te laat) nagedacht over eventuele aanpassingen.

Quote:
Opzicht het plan dat tegen 0 procent rente geleend kan worden en terug in tien jaar vind ik een mooi alternatief voor opvolgers en die een grote sprong hebben gedaan de afgelopen jaren.

Ik ook. Daarbij moet gezegd worden dat in dit plan ervan uit gegaan wordt dat de onderneming flink winstgevend wordt zodat aflossen van de lening mogelijk is. Ik heb toch wat twijfels bij die voorspelde winstgevendheid.
pieta
@achterhoeker2 De laatste jaren hoor je bij RFC vooral excuses waarom het weer niet gelukt. En zoals je weet heeft een winnaar een plan en de verliezer altijd een excuus. RFC is een excuustruus aan het worden. Telkens pech en verkeerde keuzes maken is gebrek aan kwaliteit meestal. Ik blijf bij RFC. Ik ben van DOC naar RFC gekomen een 10 jaar geleden. Lamng heel blij geweest. Ze waren wel wat arrogant, hadden allicht wat te zeuren en extra te eisen stellen maar daar was de goede melkprijs dan ook naar. Maar die goede melkprijs ligt voor mijn idee wel ff achter ons. Momenteel hebben we enkel de arrogantie, het gezeur en de eisen. Niet de goede melkprijs.
+2
Melkboer16
@hoest hier regeert de € en ik loop al een paar jaar mee!
Als er een grote coop iets fout loopt dan worden er maatregelen genomen zowel op bestuurlijk al personen in directie en die gaan pijn doen maar ze worden wel genomen.
De onvrede die er heerst heeft alles te maken met de financiële malaise in de melkveehouderij en ja die is in het oosten en zuiden groter als in west en noord.
Intensieve bedrijven en 3 behoorlijk droge jaren schuren financieel behoorlijk. Dan is de melkfabriek na LTO een uitgelezen zondebok en als er dan ook nog een paar raddraaiers voorop gaan, is het lont zo in het kruitvat.
Ik vind het jammer dat er zoveel weggaan maar de keuze is vrij.
+1
Sjaakiee
@Melkboer16 dat heeft niks met droge jaren te maken. Dat hebben we hier ook gehad plus enorme muizenschade.het heeft natuurlijk met beleid te maken eerst schreeuwen om melk Dan in 2016 vastlopen met melk om vervolgens weer plafond in te stellen. En nu staat 1/3 van fabrieken leeg. En fluisteren ze nu al weer om leden toe te laten.maar uiteraard doen ze het goed zeker?
+1
Melkboer16
@Sjaakiee poehee, in 2016 vastlopen ja maar je hebt nog wel een redelijke prijs gehad! Zoiets heet besturen en dat is af en toe best moeilijk maar goed doen kun je het nooit!
Degenen die het allemaal beter weten hebben zelf nooit bestuurlijke verantwoordelijkheid genomen.
Nee ik ben geen bestuurslid en ook nooit geweest.
Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind en zo is het ook met een grote coöperatie.
Wat kan mij de afstand naar directie nu schelen en wat ze in Azië uitspoken. Dat heeft ons jaren heel veel geld opgeleverd en Nederland is groot geworden door internationale handel.
Hoe ver je ook weg gaat en welke taal men ook spreekt, allemaal kennen ze Johan Cruyff, Amsterdam en de Nederlandsche zuivel.
Dus een beetje verder kijken dan je eigen erf dan weet je dat RFC er toe doet en blijft doen.
+2
Sjaakiee
@Melkboer16 u vlakt altijd alles af met we hadden en hebben nog steeds een goede melkprijs.prima hoor heb zelf ook niet in een bestuur gezeten maar samen met paar andere boeren voorgesteld in 2014 om a en b qoutum in te stellen. We werden keihard uitgelachen door bestuur en 300 boeren. Wij snapte het niet. Wat een arrogantie.
Noorderling
@Melkboer16 konden we die melkprijs ook uitbetalen?
In de goede jaren moest de garantieprijs er maar af, interimuitkering is gekomen omdat het geld broeide in Amersfoort.

Nu is het andersom, er moet betaald worden maar het geld is er niet, het financieringsmodel gebaseerd op winst is ingestort en nu wordt indirect overal kapitaal vandaan getrokken om alles in de benen te houden. Ik houd het ook lang vol met elk jaar 1ha verkopen, op den duur zak je wel door de ondergrens en ben je boer af.

Net een brief ontvangen dat er een ton ingelegd mag worden. Ik denk dat er voor over 8jaar een flink bedrag als finale afrekening overgemaakt mag worden.
Eerste 2jaar verwacht ik niks van, gaan we nog even coöperatief "oplossen". Wat een feest en dankbaarheid wat al >50jaar door mijn voorgangers in de stille reserves is gestopt, dat gaat over tonnen. rfc zit op ca 30cent eigen vermogen,reken maar uit.
+1
T60401
@Noorderling Beter lezen het is geen 8 jaar maar 12 jaar. Dat je geld bij mag storten is niet meer dan terecht. Je bent schijnbaar fors gegroeid. Nu wil je dat ze jouw melk verwerken met het vermogen wat andere boeren in hebben zitten.
Realisme
@T60401 snap volkomen je punt en toch kan je het ook omdraaien zonder voldoende melk holt het bedrijf achteruit en kunnen op den duur boeren met vermogen ook fluiten naar een deel van hun centen
robbies
@T60401 waarom gegroeid? Kan ook net overgenomen zijn. Wat is er tussen 2016 en 2020 aan vermogen op naam toegevoegd?
Noorderling
Quote Reactie van @T60401:
Je bent schijnbaar fors gegroeid. Nu wil je dat ze jouw melk verwerken met het vermogen wat andere boeren in hebben zitten.

Je vult weer van alles in voor een ander. Bedrijfsovername, hebben als RFC een aantal beroerde jaren gehad. Zelf een winstverdeling in maatschap, maarja 50% van een beetje is nog steeds niets. Zit nog niet aan een cent in 7jaar en melk net een ton meer dan dat we aan melkquotum hadden.
Alle aannames die me in de schoenen geschoven worden kun je een streep door halen.

8jaar is de inleg niet groter dan de nabetaling. Die wederkerigheid is niet meer dan redelijk.
Het bestuur was nogal overtuigd van haar prestaties, maar moest even geconfronteerd worden met de cijfers. Wanneer je de resultaten van afgelopen 4jaar op een rijtje zet met de 60/40 winst verdeling heeft men de broek nog aardig vol om die 8cent in te vullen in 8jaar. China is een verloren zaak. Ik kom van 2017-2020 maar op 0,76cent. Ben ik nog lief om 2021 niet mee te rekenen, zal het ca 0,6-0,65 zijn.

8jaar, daarna moet het restant in 4jaar afgelost worden ongeacht de hoogte van de nabetaling, daarmee kom je op 12jaar.
Men verwacht dit in 8jaar te doen, er is wel meer verwacht. Ook dat de bomen tot de hemel zouden groeien, slechte eigenschap om in jezelf gaan geloven.
Met die 0,76cent ben je er dus pas na 11jaar, en dan zwijg ik nog over de coöperatieve oplossing wat het resultaat is van het leden wegjagen waardoor de huidige opgave ontstaat, en er nog meer leden vertrokken zijn. Welke prijs is dat waard, hoeveel goedkoper kunnen we geld lenen door een kengetal van een ratingbureau te manipuleren, is die vraag ooit beantwoord?
Weegt die lagere rente op tegen de extra inleg van de leden?

Dit voorstel is geschreven vanuit de onderneming, hoeveel beter zij gaat draaien.
Het vertrekpunt moet altijd het lid zijn, we besparen nu in de onderneming 1euro en een lid mag er 1,10 voor neerleggen. Het bestuur, RVC is geen partij in de discussie met het bestuur, dat is aan alles af te lijden hoe, ook in de webcast een loopje wordt genomen met het bestuur door Schumacher en Jansen.
+2
Gerrit v Schaick
@Noorderling '. Welke prijs is dat waard, hoeveel goedkoper kunnen we geld lenen door een kengetal van een ratingbureau te manipuleren, is die vraag ooit beantwoord?'

Wel gevraagt meermaals, niet echt beantwoord. Volgens mij gaat dat maar over enkele miljoenen. Nu is elke miljoen er één. Naar mate van tijd kreeg ik meer de indruk dat het vooral om beschikbaarheid van vreemd geld ging. Uit de crisis investeren... Maar de achtergestelde lening op de beurs in Dublin was ruim overschreven dus ook dat punt zie ik niet zo.

Maar waar het financierings vraagstuk allemaal mee begon de onbalans in obligatie handel en in mindere mate de scheefgroei zijn mijns inziens niet opgelost
T60401
@Noorderling Ik ben zelf tien jaar aan de gang vanaf 2015 een kwart gegroeid. moet een paar centen bij brengen. het zij zo. Ik krijg toch sterk het gevoel dat jij er heel anders over denkt.
Noorderling
@T60401
Don't shoot the messenger. Maar tegengeluid op cijfers krijg ik helaas ook niet, had het ook graag positiever gezien.

Denkt.. kijk er momenteel rationeel naar. Als de kip geplukt wordt, pluk ik vrolijk mee wanneer ik contant het meest ontvang voor zolang dat mag duren.
Over 8jaar is het moment van de waarheid, of wellicht eerder als de tijd en waarheid ons heeft ingehaald.
jg
@Noorderling De hoeveelheid melk van stoppers 2021 (zie gebalanceerde groei) en vertrekkers zal ca 600 mln kilo zijn. De cooperatieve oplossing zal dus in 2022 al 2 keer (maximaal) nodig zijn.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!