Ervaringen: Droogstaande koeien in de koppel

Goedemorgen!

De afgelopen tijd staat bij ons het melken met robots steeds hoger op de agenda en we zijn zelfs al voorzichtig begonnen met de bouwtekening. Ons probleem; van melkstal naar robots in een bestaande stal. In deze stal kunnen wij de huisvesting van de droge koeien en de melkkoeien niet zo maken, dat ze onafhankelijk van elkaar naar binnen en naar buiten kunnen voor weidegang (vrij koe verkeer). Of nou ja, niet kunnen.. Kan wel, maar moet er intern meer verbouwd worden en dat heeft niet de voorkeur. Op dit moment worden bij ons de droge koeien en de melkkoeien apart van elkaar geweid. Melkvee van huis, droogstaande koe altijd naast de boerderij. Tijdens het middageten en de koffie heb ik vrij zicht op mijn belangrijkste koeien. Het idee is wel om het stro hok van dermate grote te maken, dat een droogstaande koe ook zeker één week voor kalven al uit de koppel kan en apart gevoerd kan worden in een strohok.

Zijn er hier mensen die ervaring hebben met het houden van melkvee- en droge koeien in één koppel? En wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Voordelen;
- Minder stress, meer rust voor de koe
- Niet wekelijks nieuwe koeien in een groep (rangorde)
- Minder werk voor boer, verhuizen verleden tijd

Nadelen;
- Rantsoen droogstand niet mogelijk
- Droge koeien moeten soms ver lopen met weidegang, nadelig voor klauwen etc.
- Geen zicht op je drogekoeien, ze lopen immers van huis met de melkkoeien

Er zijn vast nog meer voor- en nadelen, maar dit schiet me zo snel even te binnen.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Deel dit topic

Reacties

Koeien boertje
Opdrogen ook lastig,
Met de robot is het wenselijk zo kort mogelijk bij de stal te weiden
RickHensbergen
@Koeien boertje Er ligt 58ha grasland (afhankelijk van areaal bouw) op de huiskavel, dus de afstand valt wel mee denk ik. We melken nu 80 koeien in de put en willen gaan de weg groeien naar ca. 120 koeien op de robots. Misschien stoppen we de groei wel bij 110, afhankelijk hoe makkelijk ons het weiden + robotmelken bevalt.
+1
Koeien boertje
@RickHensbergen ik heb met de verbouwing ook alles in een koppel gehad.
Beviel super, maar met opdrogen de eerste week wel ff apart in een uitloopje naast de stal die eigenlijk bedoeld is voor kalfkoeien.
Maar met kalven hadden ze al een dikke maand tussen de koeien gelopen en vervetten ze eerder en zijn ze luier in de opstart, met bijlomst dat ze minder pieken.
In het begin dacht ik het wiel uitgevonden te hebben maar nu weer traditioneel apart.
RickHensbergen
@Koeien boertje Goede toelichting, bedankt!
+3
Noorderling
Gaat dit om tijdelijk tijdens verbouwing of structureel alles in een koppel houden op termijn?

Die week extra verbouwen gaat minder ergenis opleveren dan alles 1 rantsoen voeren, ben je je tijd die altijd ongelegen komt aan de achterzijde wel weer kwijt. Alles begint bij een optimale droogstand, wat je daarop bespaard komt dubbel zo hard terug aan werk en kosten.

Weet niet hoe je stal inelkaar zit, een box opofferen en een meter muur eruit breken aan de zijkant van de stal is ook zo gepiept. Een compromis heeft mij nog niet vaak wat opgelevert behalve spijt.
Vdejong
@Noorderling [quote].
Weet niet hoe je stal inelkaar zit, een box opofferen en een meter muur eruit breken is ook een compromis
+2
Noorderling
@Vdejong
waarom?
Eentje minder hoeft niet nadelig te zijn. Heb er ook 4 opgeofferd zodat er 26 breder worden.
Waar er eerst 30 om en om vol lagen, liggen er nu 25 koeien naast elkaar.
Net wat je wilt, een ligplek of een ligplaats. Als je door 1 opofferen 8maanden per jaar koeien buiten goed kunnen liggen en bewegen kan dat heel wat waard zijn.
Vdejong
@Noorderling ben ik geheel met je eens, neemt niet weg dat het een compromis/oplossing blijft/is
JappieJo
@Noorderling dan idd maar wat meer verbouwen, dat andere krijg je spijt van binnen een jaar en ga je alsnog verbouwen.
RickHensbergen
@Noorderling Het is bedoeld voor de lange termijn, dus niet alleen tijdens de verbouwing. Ik weet heel goed hoe ik het kan realiseren zodat ik ze wél gescheiden kan houden, alleen heeft dat voor mij enkele praktische nadelen met het in- en uitlopen van en naar de weide. In onze huidige situatie moet ik telkens enkele draden los gooien om met de voerwagen in de stal te komen, waarbij ik dus ook telkens door de stront heen rij alvorens ik op de voergang sta. Als ik de melk- en droogstaande koeien in één koppel doe, kan ik het uitlopen naar de weide doen aan de kant waar ik er met voeren geen last van heb.

Met andere woorden; Droogstand gescheiden houden, ja dat kan. Ook in de toekomstige situatie. Is het praktisch? Niet zo zeer. Vandaar dat ik op zoek ben naar ervaringen van boeren die ze wel in één koppel hebben, zodat ik een wel overwogen keuze kan maken om het wel óf niet te doen.
RickHensbergen
@Noorderling Overigens voeren wij met een blokkenwagen, waarbij de koeien in de droogstand na genoeg hetzelfde voer krijgen als ons melkvee. Enige verschil zijn de mineralen en, als het kan omdat we twee kuilen los hebben, iets minder eiwit in de kuil.

Ondanks dat elke voeradviseur schreeuwt dat onze droogstand voor geen meter kan, laten onze productie- en levensduur van koeien zien dat het blijkbaar wel goed gaat. Voor alsnog maak ik me niet direct zorgen over één rantsoen voor al het melkvee. Een iets groter strohok is wel te realiseren, zodat ik ze wel eerder uit de koppel kan halen en in de close-up groep juist wel anders voer.
Herbert
@RickHensbergen recent een infodag gehad met ook het onderdeel droogstand. Hier moest men vooraf een briefje inleveren hoeveel van de laatste 10 koeien problemen hadden bij de opstart. Resultaat was gemiddeld 2 a 3. Geen enkele perfect. De gehanteerde werkwijze was van ook tussen de koppel tot het meest uitgebreide droogstandsrantsoen. Mijn conclusie; er valt wel wat te sturen, maar elke situatie heeft problemen, dus hou het simpel en goedkoop. Geen krijt of bicarbonaat bijvoeren en dan kan het wel zolang het basisrantsoen niet te luxe is. Alleen kuil/mais b.v. Belangrijkste is uiteindelijk gewoon die droge koeien volgevreten houden. Heb mijn droge koeien wel apart, maar ook gewoon op melkveerantsoen, alleen iets minder mais. Heb eigenlijk alleen problemen door eigen schuld bij b.v. droogstandsweidegang op een te zwaar bemeste weide, of toevallig vorige maand 2 omdat ze de kans kregen mee te vreten van stalvoergras.
jack89138393
@Herbert stop eerst maar eens helemaal met die mais in de droogstand. Pensvoeren is belangrijker dan de darm.
Herbert
@jack89138393 klopt, energie uit suikers is het beste, maar die heb ik zo niet uit mijn ruwvoer. Ik roei liever met de riemen die ik heb, en dan is mais ook prima. Grote voordeel is ook dan je nauwelijks rantsoenwisselingen hebt.
jack89138393
@Herbert Probeer eens bietenpulp, daar corrigeer ik veel mee. Je moet zorgen voor een gezonde pens, dit sla je over als alles naar de darm gaat. Eiwit en energie in de pens in de juiste verhouding zorgen voor optimale groei van pensbacteriën. Het afsterven van deze bacteriën zorgt voor microbieel eiwit wat bij aankomst in de darm direct omgezet wordt in melkeiwit. Overschot aan bestendige eiwitten en zetmeel zorgt voor veel problemen voor o.a. klauwen, uier en productie. Als je daarnaast ook nog eens onbestendig eiwit onbenut laat door gebrek aan pensenergie komt dit ook in de darm terecht en krijg je daar ongewenste vermeerdering van verkeerde bacteriën. Die maken weer gebruik van de daar aanwezige energie om vervolgens te groeien en afvalstoffen uit te scheiden waar de koe ziek van wordt.
+2
de hoef
Droge moeten opdrogen , ergens een deur in de muur zagen is niet zo moeilijk kost je hooguit 1 boks ,heb je geen werktuigen schuur waar ze in kunnen
+1
bio boer
Is afhankelijk van wat je aan voerhek voert mijn rantsoen aan voer hek is 870 vem en 150 re 100% kuilgras alle snedes dat is prima rantsoen voor de drogen heb de drogen ook gewoon in de koppel bij de robot het enige wat mij beetje dwars zit is mineralen voeren heb verder geen problemen met nageborte of zo alleen oudere koeien 4e lactatie of meer is een infuus nog wel eens nodig de kalveren zijn ook goed en gezond probleem loos laaste paar jaar doe koeien ruim op tijd in de stro box soms heb je dan dat het 14 dagen duurt voor ze kalven liever dat dan kalf op de rooster of achter in het land opdrogen ondervind ik niet echt problemen mee zet ze gewoon droog in de computer 14 dagen voor droogzet datum 0 kg brok stopt de loop vaak van zelf al worden zevaak 1x daags gemolken doe het nu jaar of 4 als je gemengd rantsoen hebt met kv er door met bijna 1000 vem per kg ds zou ik het niet doen
RickHensbergen
@bio boer We voeren niet gemengd en zijn dat ook niet van plan, dus onze toekomstige situatie lijkt wel wat op die van jou denk ik. Droogstandsmineralen voeren kan ook prima in de robot denk ik? Desnoods laat ik een krachtvoerbox in de stal zetten waar de droge koeien mineralen kunnen krijgen en waar het melkvee niet in kan komen.
bio boer
@RickHensbergen dan zou ik droogstand bolis overwegen een droge koe komt niet meer in de robot voer aan het voer hek is al rijk zat dus mogen er geen brok bij hebben
+2
jan 10
Droge koeien moeten een eigen rantsoen hebben,ca arm en veel struktuur.
Dus altijd apart houden tot de dag van kalven.Daar voorkom je melkzieke koeien,opstart gaat daarna veel beter.
casev2
@jan 10 denk dat die structuur deze winter geen probleem gaat opleveren voor de meeste nederlandse koeien....🙈
+1
Robot-ph
Het opgeven van weidegang van de droge koeien is niet bespreekbaar?
jack89138393
Een goede droogstand is de basis voor de volgende lactatie. Ik heb ooit eens van een collega geitenhouder die biologisch melkt een zelf samengesteld droogstandrantsoen doorgekregen waar ik ontzettend mee geholpen ben. Voor wie geinteresseerd is wil ik het via een persoonlijk bericht wel doorsturen. Een koe is natuurlijk geen geit, maar in de basis zijn ze als herkauwer deels gelijk.
+2
Noorderling
@jack89138393
samengesteld op basis van negatieve kation anion balans?

ongemerkt zijn we dingen normaal gaan vinden, oude koeien een fles geven etc.
Met een goed rantsoen is dat niet nodig. Het kost wat, maar dat kalven geen tijd kost behalve een keer biest uitmelken en met de fles voeren is een feest. Daar is meer tijdsbesparing te halen dan andere gadgets.
jack89138393
@Noorderling Geen idee waar je het over hebt eigenlijk...
Klussera
Ik heb de droge koeien tussen de melkkoeien bij robot vaarzen ongeveer 2 maanden tot 6 weken voor afkalven alleen net na drooggezet 1 tot 2 weken apart koeien en vaarzen starten nu beter op in de zomer gewoon mee naar buiten was in het begin bang voor veel melkziekte maar dat valt mee
jan w
Heb het ook een jaar gedaan, dit uit een stuk gemakzucht, dit omdat we druk waren met andere dingen. Maar ben er toch weer vanaf gestapt. te veel problemen. Het zijn wel allemaal kleine dingen, maar als je ze bij elkaar optelt. is het toch meer dat je denkt. Minder makkelijk afkalven, wat meer nageboorte's. meer slepende melkziekte gevallen, mindere vruchtbaarheid.
dus de droge koeien toch maar weer apart.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0