Opinie - Boeren verdienen een schop onder hun kont

Quote:
Dat er keuzes gemaakt gaan worden is duidelijk.

Door Vergaderboer Twee,

De commotie rond AgriNL zal weinigen in de agrarische sector zijn ontgaan. Wie de samenvatting gelezen heeft kan vaststellen dat de plannen van deze club eigenlijk wel redelijk zijn. Het gaat de elf organisaties van AgriNL vooral om lange termijn rust en het best haalbare voor de agrarische sector, in de politieke context waarin we ons bevinden.

Lees hier het complete topic: foodlog.nl/artikel/…

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+6
Bekkink
Juist
+4
mlkvhoudr
Ik had het niet beter kunnen verwoorden
+4
Achso
Gelukkig wordt het beeld van de Nederlandse agro industrie als uitermate arrogant totaal teniet gedaan. Je moet het maar durven te doen wat er de afgelopen tijd bekokstoofd is, zonder ook maar 1 informatie avond
+3
BertK
Bij AgriNL zijn ze net als bij de boeren: niet op één lijn te krijgen en zonder ruggespraak dingen de media in slingeren. De gewraakte samenvatting lijkt een actie die niet door het geheel gedragen wordt.

Een ander verwijt wat terecht te maken valt is dat de analyse van het probleem nog niet (grondig) gemaakt is terwijl wel aan de oplossing gewerkt wordt. Logisch dat er weinig draagvlak te vinden is onder ons boeren die dag en nacht, zeven dagen in de week afhankelijk zijn van natuur(lijke processen).
+7
marcsterreborn
Goed verhaal. Jammer dat zo veel boeren niet doorzien dat het verre van slim is om als een blind paard achter Mark aan te lopen...
+13
George
Vergaderboeren praten eigenlijk veelal wartaal is de ervaring. In ieder geval niet de taal van de echte boeren.
+2
arie.j
Quote Reactie van @George:
Vergaderboeren praten eigenlijk veelal wartaal is de ervaring. In ieder geval niet de taal van de echte boeren.

Echte boeren? Dat zijn dan alleen boeren die jou mening hebben, anders zijn ze niet echt?
Sorry, George dat is nogal arrogant en ieder geval met weinig respect naar héél veel anderen die toch echt boer zijn.
+5
Vdejong
@arie.j dus de boeren die de mening van George delen, zijn geen echte boeren. Hoe durf je het lef te hebben om vanachter de geraniums dit over mij te zeggen.
Weidezicht
@Vdejong arie schrijft het net even genuanceerder, dan hoe jij het nu stelt. Verder deel ik arie zijn mening niet.
+1
Vdejong
@arie.j ik heb me aangepast door de boerderij te verkopen en een andere boer de kans te geven op onze plaats verder te gaan. Ik kan me hier zo kwaad over maken. Indien een boer de mening van arie.j niet deelt, is het geen echte boer. Ik noem jou toch ook geen verlopen boer die door verkoop van melkquotum/fosfaat rechten zijn schaapjes op het droge heeft?
+1
arie.j
Quote Reactie van @Vdejong:
@arie.j ik heb me aangepast door de boerderij te verkopen en een andere boer de kans te geven op onze plaats verder te gaan. Ik kan me hier zo kwaad over maken. Indien een boer de mening van arie.j niet deelt, is het geen echte boer. Ik noem jou toch ook geen verlopen boer die door verkoop van melkquotum/fosfaat rechten zijn schaapjes op het droge heeft?

Omkeren en iemand iets anders in de mond leggen van wat hij schrijft, daar heb je plezier in?
de Tank
@Vdejong Jij bent toch naar Canada gegaan omdat je er hier zat van was? In werkelijkheid heb je een lintje verdiend omdat jij ten behoeve van iemand anders je plek hier hebt afgestaan.
+2
weurding
@de Tank moeten de stoppers dan ook een lintje? Of krijgen die ipv een schop een veer in de reet?😅
+1
de Tank
@weurding alleen de echte boeren verdienen een lintje. 😁
pa
Quote Reactie van @George:
In ieder geval niet de taal van de echte boeren.

Begin een beetje te begrijpen waar het gezegde: " DOMME BOEREN" vandaan komt
George
Quote Reactie van @pa:
beetje te begrijpen waar het gezegde: " DOMME BOEREN"

Heeft dat 72 jaar lang moeten duren voordat je dat begreep?
+2
Bennie Stevelink
Perfect verwoordt, maar aan dovemansoren gericht. Geen enkele analyse, ook deze niet, kan door het opgeblazen sentiment heen breken.
+1
Vdejong
@Bennie Stevelink waarom reageer jij dan nog. Olie op het vuur
+3
Bennie Stevelink
@Vdejong mijn reactie is bedoeld voor prikkers die niet hysterisch zijn. Die zijn er gelukkig ook nog in ruime mate.
robbies
@Bennie Stevelink
Quote:
prikkers
waaruit jij vervolgens een selectie maakt wie daarbij horen? Ik prik hier voor iedereen. Discussies waar ik geen deel van uit wil maken negeer ik.
slagakker
@Bennie Stevelink Als het jou niet past zijn ze hysterische, jou wil is wet. Ik heb je nog nooit je ongelijk toe zien geven. En als je wat beter op de hoogte was geweest wist je ook dat het niet door Mark vd Oever geploft is. Maar dat past jou wel om hem zwart te maken. Doe even je huiswerk.
@Bennie Stevelink Nog wakker er staat nog een vraag open !!!
+2
j h p
@Bennie Stevelink Dus voor diegene die wel achter de stikstof en klimaat hysterie aan lopen?
+5
robbies
@Bennie Stevelink Welk opgeblazen sentiment? dat er een stikstofprobleem is waar boeren part noch deel aan hebben?
+3
Boerbakje
@robbies Ho ho. Ze zijn de oplossing door boeren te laten verdwijnen kan de rest verder.
Een hele mooie maar andere bijkomstigheid is dat er op die manier grond vrij komt voor allerlei andere leuke doelstellingen.

Wat voor zin heeft het als je"gewoon" boer wilt blijven hier over mee te praten.
Mee praten resulteert alleen maar dat je in het proces gerommeld wordt en vervolgens niet meer terug kunt.
Wat is er dan bereikt?
Het doel staat vast de stikstof crisis is het middel om dit er doorheen te drukken.
+1
de Tank
@Boerbakje met niet meepraten voorkom je het laatste? Huid zo duur mogelijk verkopen. De mening hoe dat het beste gedaan kan worden verschilt nogal. Dat was, is en zal zo blijven. Gewoon goed om je heen kijken wat de teneur is en daar naar handelen ipv een wereld willen die jou het beste past.
+2
Jannus
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Perfect verwoordt, maar aan dovemansoren gericht.

Er bestaat een grote diversiteit aan bedrijven en elk bedrijf heeft andere invalshoeken,het probleem zit hem in het feit dat men wel verwacht dat we aan het werk gaan met innovatie en aanpassen van je bedrijven op welk en wat voor manier dan ook maar je ook het gevaar loopt dat je door de tijd ingehaald wordt en er politieke besluiten vallen waar je totaal geen kant mee op kunt en jezelf opgezadeld kunt raken met investeringen die nauwelijks terug te verdienen zijn of misschien wel de doodsteek kunnen zijn voor je bedrijf
+6
@Bennie Stevelink Goeindag bennie, is stikstof een concreet of een gemaakt probleem. Simpele vraag he !!!
Weidezicht
@Bennie Stevelink al die hoge heren zijn zo zeker van hun goede bedoelingen en plannen, dat ze zich terugtrekken na 1 vlog van mark? Dan is er toch meer aan de hand bennie. Sjaak stuurde s avonds al een bericht rond dat ze wel achter de advertentie staan maar niet achter de rest. Dat is dan toch allemaal niet meer te snappen.
+2
Jawis
@Bennie Stevelink ik snap niet dat er hier iemand is die @Bennie Stevelink nog serieus neemt.. wat een opruier is dat zeg... gewoon negeren....
+9
robbies
Onzinverhaal. Als je een plan gaat maken, dan zorg je dat je draagvlak hebt zodat je de reacties van de afgelopen twee dagen voorkomt of incalculeert. Nu hebben een stel zelfbenoemde vertegenwoordigers een plan gemaakt en trekken ze de keutel in als het spannend wordt. Dan zijn er twee smaken:
1. het plan is slecht
2. je bent alleen in besloten kring de leider die je denkt te zijn, maar een angsthaas zodra je het uit moet leggen aan de mensen op wie het betrekking heeft
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
dan zorg je dat je draagvlak hebt

En je legt meteen uit wat er werkelijk speelt. Die draagkracht komt vanzelf als eerlijk wordt uitgelegd wat er werkelijk aan de hand is. Maar dan zullen de plannenmakers wel met de billetjes bloot moeten.
+8
Realisme
Weer een zogenaamd nobel stuk dat in mijn ogen het fundamentele verschil tussen boeren en alle andere partijen die genoemd worden over het hoofd ziet. Ngo’s, ketenpartijen, Agro-industrie en belangenbehartigers praten nooit over hun eigen bezit maar altijd over dat van boeren in deze. Savonds gaan ze weer naar huis en slapen ze toch wel, ook als ze er een keer naast zitten.
Vdejong
@Realisme Boudewijn de Groot: Slaap zacht meneer de president
Achso
@Realisme zo is dat! Zum kotzen!
boer.
@Realisme over een jaar slapen ze niet meer, want dan hebben ze honger
+2
slagroomvla
Typisch, altijd dezelfde reacties van mensen die niets te verliezen hebben, of er toch binnen afzienbare tijd mee op houden... die willen zo graag mee veranderen...
mlkvhoudr
@slagroomvla en maar op anderen mopperend zo dat je niet aan je zelf hoeft toe te geven dat je bang voor veranderingen bent....
+3
Vdejong
@mlkvhoudr veranderingen die de sector om zeep helpen zit bijna niemand op te wachten
+2
mlkvhoudr
@Vdejong klopt daarom moet je als ondernemer ook goed de tijd nemen om steeds kleine aanpassingen te doen ik geloof dat dat het beste werkt elke keer kleine stapjes maar dat helpt natuurlijk geen kloten tegen ministers die met achterlijke maatregelen komen zoals de eiwit maatregel of hakselen voor een bepaalde tijd maar vooral om minder stikstofoverschot te krijgen
robbies
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
elke keer kleine stapjes

maken we die niet dan?
+1
mlkvhoudr
@robbies ik denk niet iedereen maar wel op veel plekken
+1
robbies
@mlkvhoudr ten opzichte van heel veel andere landen lopen we al een partij voor. Dat maakt ook dat we wereldwijd zo'n gewaardeerde sector hebben.
Achso
@robbies aldus Nederland zelf
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Stappen maken is een risico, en misschien wel te groot.

Wat is een pas bedrijf nog waard, wat een emissiearme rav stal? Sleepvoet verbod wat ingetrokken is heeft me 20k gekost.
Akkerbouwers die in drift reductie geïnvesteerd hebben, naar een kleine teelt vrije zone mochten krijgen met nitraat nu ook 2 of 5meter teelt vrije zone aangenaaid. Ook zomaar 50.000euro aan zinloze afschrijving en 1-2ton grond per bedrijf wat waardeloos is verklaard.

Allemaal maatregelen waarvan achteraf blijkt dat die investeringen van een zomaar een ton, op papier niets waard meer zijn. Ik denk dat ik maar 10.000euro ga incalculeren om eens per 5jaar te lappen als boete in plaats van zinloos braaf zijn.

Goede landbouwpraktijk is nergens te verzilveren, evenwichtbemesting is voor lnv te spannend, fosfaat onttrekking is jaarlijks fors hoger dan wat je mag bemesten.

samenwerking akkerbouw is een papieren kwelling waar je je doorheen moet slaan, eiwit van eigen land mag je niet meetellen.
Oldambt heeft 11maanden per jaar het land groen en moeten uien verbouwen om aan vergroening te kunnen voldoen.
Vlinderbloemigen gaan maar 3-5jaar mee, gebruikt amper kunstmest maar moeten straks naar 50% blijvend grasland en indirect aardgas verstoken middels kunstmest.

Ik kan het allemaal niet meer met elkaar rijmen.
+1
mlkvhoudr
@Noorderling duivels dilemma, we willen allemaal simpele robuuste regels, maar dan kan er weer geen maatwerk gerealiseerd worden, kan er maatwerk geleverd worden moeten de niet belanghebbenden veel administratief werk verzetten zonder belanghebbende te zijn
+2
Noorderling
@mlkvhoudr keep it simple. Komend seizoen met het dure voer en kunstmest, wat misschien wel niet eens te krijgen is kan de wal het schip ook zomaar eens gaan keren.

Uitspoeling is verlies. Op alle vlakken is economisch gezien een zo hoog mogelijke benutting financiëel interessant.
Met die achtergrond kunnen 9/10 regels overboord.
Alleen krijgen we dat vertrouwen niet.
Mest dumpen in oktober kost me bijvoorbeeld volgend jaar gras opbrengst, en 30ton extra kunstmest geven ze ook niet weg.
slagroomvla
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
bang voor veranderingen bent....

Veranderingen die een verdienmodel voor een ander zijn? en daar mag ik dan aan "mee doen" ? Het familiekapitaal waar generaties voor mij hard voor gewerkt hebben te grabbel gooien om die linkse meuk te pleasen?

Loop jij maar lekker met Bennie en de laatste lto'ers en de rest van de makke schapen zelf naar de slachtbank... Lekker achter Heintje aan lopen, de man die alleen succesvol is in voor zichzelf zorgen!

Jij laat waarschijnlijk ook overal de sleutels in zitten, doet nooit een deur op slot en bewaart de pincode op een papiertje naast het pasje.. Wat kan er misgaan?
+1
mlkvhoudr
@slagroomvla wou je nog meer voor me invullen of was dat hem?
Achso
@mlkvhoudrjawel , net zoals de bolsjevieken onder het mom van het algemene goed de hele landbouw naar de bliksem geholpen hebben, worden we ook door de moderne ‚bolsjeviek strateeg‘ om de tuin geleid. Nee joh, het zal toch niet..
+2
Wolswinkel
Het ene moment in de wij vorm, vervolgens “boeren zijn hierdoor overgeleverd aan”.. Verwarrend.

Ik denk niet dat de schrijver financieel afhankelijk is als vee/akkerbouwer. Ik vind het hele plan niet bepaald prettig overkomen. Als dat treintje rijdt lijkt alles wel zodanig ingericht en afgekaderd te zijn dat de vrijblijvendheid nul is. En er is nog maar één koper.. En de winst…?

Slappe hap die terugtrekkende bewegingen. Of het is allemaal poppenkast, of men wordt benauwd bij het blootgaan met de billen aanschouwende hun eigen creatie..
+3
Marco69
AgiNL wil een x aantal boeren offeren aan bouwend en natuurlijk Nederland. Zonder daar mandaat voor te hebben, laat staan de taak hebben andermans eigen gecreerde stikstof probleem op te lossen.
Boeren gaan zelf over hun eigendom. Niet de arrogante zichzelf verklaarde verhevenen AgriNL baasjes.
slagakker
@Marco69 Inderdaad het zal je bedrijf maar wezen ben je mooi de klos.
+1
j h p
Ik was al klaar na het stukje 'wie regelmatig ecologen en experts spreekt,
Ik denk zelf ook graag na.
Heb het ook niet verder gelezen.
+2
casev2
Het lijkt me vrij eenvoudig te verklaren. Doe eerst eens 10 stappen terug, waar het ook alweer over gaat: stikstof..... Hoeveel van ons boeren gelooft er nu echt in dat hele "probleem"???? Wie van jullie kan mij de namen van 3 door de stikstof "bedreigde" plantjes noemen? Wie van jullie gelooft er dat vogels het moeilijk hebben omdat hun eierschaal te dun is vanwege de stikstof? Of de konijnen in de waterleidingduinen die doodgaan vanwege de stikstof?

Van mij kunnen ze in ieder geval een middelvinger krijgen. Maargoed, ik ben de minste niet: ik offer mijn land wel op voor woningbouw. Den haag blij, iedereen blij
+1
jan 10
@casev2
Denk je werkelijk dat er geen probleem is,zal toch niet zo zijn dat heel nl zich druk maakt voor nix..
+1
j h p
@jan 10 voor nox 😂
+1
j h p
@jan 10 de zure regen is ook overgewaaid, en alle bossen zouden door de zure regen voor 2000 ong verdwenen zijn.
Was dacht ik ook heeeeeel veeeeeel 'wetenschappelijk' bewijs voor.
Gat in de ozonlaag was ook weer gedicht voordat men het in de gaten had.
Laatste 10 jaar op meerdere plekken en op verschillende momenten op de zuidpool koude records, maar dat vetellen ze nog maar even niet.
@j h p Klopt dat past niet in hun straatje,
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan 10:
dat heel nl zich druk maakt

Is niet heel NL; is een groep die een agenda heeft.
+1
jan 10
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Is niet heel NL; is een groep die een agenda heeft.

Kan je toch veel last van krijgen,dit waait niet zomaar over.
jan w
Er is een grote vergelijking met politiek den Haag. Als je wilders, baudet en of Ouwehand neemt, die kunnen het land niet regeren. En de rest van de politiek hangt met leugens, bedrog en corruptie aan elkaar. Zo zie ik het in de land en tuinbouw ook. Mark vd Oever zal ook geen topbestuurder worden. Maar het is in mijn opinie wel goed dat dergelijke personen er zijn. Dit geeft tenminste tegengas aan die personen die zich belangenbehartiger noemen van de land en tuinbouw , maar weinig affiniteit hebben met de landbouw en hun eigen zakken alleen maar vullen.
+2
Ted6
Naar mijn idee valt AgriNL niet uiteen door een vlogje van Mark.
Het is geïmplodeerd doordat ze zelf niet op 1 lijn zaten over hetgeen er gepubliceerd werd.
jan 10
Quote Reactie van @Ted6:
Naar mijn idee valt AgriNL niet uiteen door een vlogje van Mark.Het is geïmplodeerd doordat ze zelf niet op 1 lijn zaten over hetgeen er gepubliceerd werd.

Zonder kokende Mark zaten ze bij AgriNL allemaal nog kouwe thee te drinken,
Heb het idee dat ze bij top vd LTO niet zo blij waren met Marc z,n vlog:😬
+2
mlkvhoudr
@jan 10 ieder weldenkend mens heeft zo zijn bedenkingen bij deze manier van communiceren
Jannus
Quote Reactie van @jan 10:
top vd LTO niet zo blij waren met Marc z,n vlog

Als je bijgestaan wordt door een wetenschapper als Aalt Dijkhuizen zou er dan ook niet enige mate van zorg dienen te zijn voor de LTO top?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!