Toekomstperspectief veehouderij: De Gladde 11 (of wat daar nog van over is) of een Landbouwcollectief

Gisteren presenteerde Agri.nl haar plan voor een herinrichting van Nederland. Men verwacht dat een derde van de oppervlakte van agrarisch Nederland de komende jaren vrij valt door natuurlijk verloop van het aantal ondernemers. Agri.nl wil dat de overheid de regie neemt (Rijksdienst Landelijk Gebied) om deze gronden (600.000 ha) te gebruiken om doelstellingen op het gebied van ruimte/woningbouw, natuur, klimaat en stikstof te realiseren. Agri.nl wil eigenlijk een volledige herverdeling van het eigendom. (stoppers zitten nu eenmaal niet altijd op de plaats waar deze thema's spelen) Agri.nl wil dat doen door Nederland op te delen in 113 regio's. Daarmee maken ze het landbouwbelang ondergeschikt aan de genoemde thema's. Agri.nl denkt dat daar de landbouw sterker uit zal komen. Maar stoppers zijn van alle tijden en gronden van bedrijfsbeeindigers hebben (vrijwillig)tot nu toe altijd via de markt haar weg gevonden. Waarom dan nu ingrijpen?

Plan van Agri.nl is niet nieuw. Het staat bij deze organisatie al meer dan een jaar op de agenda. Zomer 2020 is er een opdracht uitgezet bij de heer Poppe met de vraag wat herinrichting van agrarisch Nederland gaat kosten. Daarna zijn er diverse plannen geweest, waar we allemaal getuige van zijn geweest. Regie op Ruimte, Naar een ontspannen Nederland en in mei 21 heeft de heer Joustra, voorzitter Agri.nl , ook al de pers opgezocht om over herinrichting te schrijven. Veel plannen, bleek uit mails, waren aangestuurd of gecommuniceerd met LNV en/of kabinet.

De heer Ellekamp heeft er een maand geleden op basis van door ons aangeleverde info, een column geschreven over dit dossier.
melkvee.nl/artikel/…

Maar waarom doet Agri.nl dit? Waarom laten de 11 gedragen partijen en LTO zich gebruiken om de sector op de zadelen met een socialistisch verhaal, wat gestoeld is op communistisch gedachtegoed?
En waarom mogen democratisch gekozen bestuurders daar niet over mee praten? Met welk recht mogen commerciele multinationals beslissen over het lot en eigendom van anderen? En dan ook nog zonder inspraak. Het lijkt wel een afsplitsing van de 'Bilderberg groep'. De machtige der aarde onderwerpen het bezit van het volk aan hun rijkdom.......

En dan de rol van LTO. Waarom bespreken zij deze thema's niet met hun achterban of met collega belangenbehartigers. Het gaat ten slotte over eigendommen van hun leden.

Daarom heb ik vandaag de heer v d Tak via een aantal apps de kans gegeven om op korte termijn (deze week!) een landbouwcollectief onder regie van LTO te formeren. Dan worden dit soort discussies en plannen geformuleerd daar waar ze horen, bij de boeren.

Aan voorzitter van der Tak de mogelijkheid om te laten zien waar hij voor staat.....de boeren....of een afsplitsing van 'de Bilderberg groep'.

Deel dit topic

Reacties

+1
oubi
Goed verwoord. 100 jaar geleden was het kapitaal baas over de keutrrboertjes. Nu wil het grootkapitaal dat weer doen. Als je leverancier bij die 11 zit dan gelijk afscheid nemen. Laten zien dat je nog baas bent op eigen erf.
Melkveehouder.
@oubi in de kern heb je gelijk. Afscheid nemen vind ik te gemakkelijk. Je collectief omdraaien en zeggen: “tot hier en niet verder” lijkt me productiever.
+1
Noorderling
@Melkveehouder.
Lely robots? 😁
Gekheid, de top is compleet weggeslagen bij de realiteit en wat er leeft op het erf.
Bij coöperaties waar het niet om je eigen gaat als ceo kan ik me nog iets bij indenken, daar is de realiteitszin al tijden weggeslagen en gaat het vermeende voordeel ook al op aan bureaucratie.
Dat er particulieren tussen staan verbaast me wel.
BertK
@oubi Afscheid nemen is mij te makkelijk verteld. Aanspreken op wat die club waar ze lid van zijn fout doet is beter. Intenties om een probleem (waar niet iedereen verstand van heeft) op te lossen (en zelf ook toekomst te hebben) is niet verkeerd. Wat er nu gaat gebeuren is essentieel. Wordt er ook voor de boeren gewerkt of alleen voor de eigen portemonnee.
+5
John Spithoven
Nu is de discussie over een landbouwcollectief al vele malen gevoerd. Van der Tak belooft al een geruime periode dat hij er mee aan de slag gaat. Tot op heden zonder resultaat. de chaos van vandaag laat zien dat hij nu regie moet nemen. Doet hij dat niet deze week, dan vraag ik mij af wat we als sector nog met deze 'verbinder' moeten. Een verbinder die over ons praat maar niet met ons, daar hebben we er al genoeg van.......
+2
zonnebloempje
[@John Spithovenbeste john. hou nou eens een keer op met het onrust stoken en verdeeldheid zaaien. daar is al genoeg van. en je ziet wat daar van komt.
als we elkaar niets gunnen en de tent uitvechten dan is dat zo. de wal zal het schip keren.
+5
robbies
@zonnebloempje john zaait de verdeeldheid niet. Partijen die op geen enkele manier door de landbouw aangesteld zijn om hun belangen te behartigen zijn de onrustzaaiers in deze.
Grondboer9
Duidelijk!
Laat de markt gewoon regeren.
En evt piekbelasters ruim!! Uitkopen!
Niet moeilijk doen als het makkelijk kan.
@Grondboer9 Stoppen met het gelul over piekbelasters ,er is geen probleem.
Johannushoeve cv
@Grondboer9 als de piekbelasters aanpakken dan ook gelijk maar in andere sectoren de piekbelasters aanpakken
Bartlehiemboer
@Grondboer9 Zal niets oplossen, als dezen weg zijn, zijn ze toe aan de laag er onder. Misschien boeren die te veel water gebruiken of zo. Ik noem maar iets. We moeten gewoon ruimte maken en ze willen ons onder de duim hebben.
+1
Frans1
@Grondboer9 welke markt bedoel je? De overheid heeft zichzelf vast gezet door regelgeving in te voeren waarvan ze de uitwerking niet overzag, en nu moeten bedrijven die vergund en wel zijn daarvoor wijken? Je kunt wel horen dat het jou niet treft, dat lult altijd veel makkelijker.
+5
Vario512
Het probleem is dat de boeren Nederland bezetten.

De oplossing is, we verzinnen een stikstofsprookje met onteigening.
Willemijn82
Best een heldere uitleg van wat er nu gebeurt met grond en de samenleving... knotsknetter gek..
John Spithoven
@Willemijn82 Zeker mooi, kort en bondig uitgelegd.

Hoe het creëren van angst (woning nood, stikstof, klimaat) een discussie over het bezit ( veiligheid) te weeg brengt.

Een socialistisch model , wat EU nastreeft met al haar agenda's. .
Bijv Caring Farmers, die met hun model gebaat zijn bij zoveel mogelijk grond in maatschappelijke handen ( natuurpacht) of het herenboerenproject, ook gestoeld op de socialistische gedachte.

En het grootgeld , de bilderbergers, de gladde 11, die op basis idealisme en misschien vrijwaarding van deze agenda, ons als vee drijft richting dat gedachtegoed.

En LTO , die er voor moet zorgen dat wij stil blijven, "blijf maar rustig, wij regelen het wel" gedachte.

Het wordt tijd voor verandering!!!!
Willemijn82
@John Spithoven ja inderdaad tijd voor verandering.. Maar hoe…? Daar is volgens mij wel voor nodig dat we radicaal anders gaan denken..

Het is zonde dat heel veel goede initiatieven die in de kern ok zijn (zoals opzich een herenboerderij wel is vind ik) toch niet de goede intentie behoudt door de huidige juridische structuren en het huidige machtsdenken.. Volgens mij zijn er al 2 herenboerenprojecten waarbij de boeren die er al jaren zaten (deels) verdreven zijn van hun land.. De herenboerderij lijkt achter de schermen een andere doelstelling te krijgen dan waar je van denkt waar ze voor staan.. Daar gaat wel iets mis dan..
+4
achterhoeker2
@Willemijn82 Bijzonder zwak en ook gevaarlijk verhaal van een willekeurige dame.
Het is gewoon een eerste aanzet tot onteigening, snap werkelijk niet wat zo'n onzin hier op het prikkebord moet.
+2
Twentsch Land
Het is een eerste stap tot onteigening !

Precies .... dat is ook hoe ik het hoor en zie ..... snap ook niet dat er wat zijn die het prijzen....die moeten het nog maar een keer opnieuw beluisteren.

@achterhoeker2
ted9
@achterhoeker2 Dat gevoel had ik ook al. Volgens mij kun je het verhaal op 2 manieren opvatten.
+1
Van-Epscheuten
@achterhoeker2 dit hoort hier juist thuis vind ik! Het is goed om kennis te nemen van mensen met een andere mening dan jou( en ook mij!!) Als ik dit bekijk krijg ik sovjet-kolgoz achtige gevoelens bij haar toekomstbeeld, en dat heeft ook niet gewerkt, heeft de geschiedenis ons wel geleerd
Willemijn82
@Van-Epscheuten ik denk niet dat dat het idee is…
Willemijn82
@achterhoeker2 ik denk dat de insteek wel iets anders is dan wat er nu gebeurt…
+3
achterhoeker2
@Willemijn82 Er wordt openlijk getornd aan het recht op bezit!
Zij oppert het idee dat grond van iedereen is en niet van een selecte groep, dat is hetzelfde geneuzel als een basisinkomen en 100 % erf belasting dat soort ideeën komen altijd van mensen die geen geld hebben ,en dan vinden dat anderen dat dan ook niet mogen.
Ipv zelf eens aan het werk te gaan.
Willemijn82
@achterhoeker2 jammer dat je die conclusie trekt. Ik hoor dr iets genuanceerders zeggen dan wat jij opschrijft..
+1
Boerbakje
@Willemijn82 hij bewerkt 40 hectare voor de bank?😱
Wat maakt het uit voor wie het bewerkt wordt het gaat er om wat het voort brengt in de meeste gevallen van landbouwgrond
VOEDSEL!

Heb pas hier een filmpje geplaatst van het WEF van Rutte over ons voedsel systeem.
Binnen een paar uur verwijderd 😠

Hierin beschrijft hij dat de arbeid in het voedsel systeem gaat toenemen.
Er zijn steeds meer geluiden dat veel banen in de toekomst overbodig worden.
Om deze reden gaan er steeds meer stemmen op voor het invoeren van een basis inkomen.

Wat denken jullie?
Collectieve staats bedrijven waar mensen in ruil voor een basis inkomen moeten werken?
Toen ik dit filmpje aan het bekijken was zomaar een gedachte.
+1
@Boerbakje Wie heeft dat filmpje verwijderd,??? En terug plaatsen .
Willemijn82
@Boerbakje ik denk juist niet dat staatsbedrijven het idee is hierachter..
+4
mlkvhoudr
De heer van der tak is wel goed gek als hij er op deze manier instapt John, jij hebt hem de kans gegeven? Wat een grootheidswaanzin
Niet lid maar wel de richting willen bepalen voor anderen .......
+3
Spuit11
@mlkvhoudr John vecht ergens voor, dat is iets anders dan grootheidswaanzin. Als je iets te verliezen hebt, doe je wat...
+2
mlkvhoudr
@Spuit11 John moet gewoon even normaal doen gewoon even 5 procent dimmen de rest doet die prima werk vaak zat gezegd en daar heeft hij mijn respect voor die laatste 5 procent is gewoon achterlijk haantjesgedrag
Noorderling
@mlkvhoudr
Het wordt zo wel makkelijk iemand te passeren op toon ipv van inhoud.
Ik zou er voor bedanken, en dat is jammer.
Vroeg of laat schuurt het toch weer tussen de paar partijen, maar het gevolg dat we uitgespeeld worden zal minder erg zijn dan ego's opzij zetten?
mlkvhoudr
@Noorderling absoluut beter om ego s opzij te zetten van beide kanten
+1
Achso
@mlkvhoudrover ego‘s gesproken.. Is er al eens een informatie avond geweest VOORDAT een plan wordt voorgesteld aan Den Haag. Een plan wat vergaande gevolgen heeft voor veehouders? Het is toch behoorlijk absurd wat de haantjes nu menen zich te kunnen toe eigenen
+8
John Spithoven
@mlkvhoudr Menno, dank voor de 95 % waardering 😁 Ik heb het wel eens voor minder moeten doen.

En voor de 5 % kom je maar een bak koffie drinken.
Eigen belang is bij mij nihil, de bestuursfuncties die ik doe is veelal liefdadigheid. Ik ben direct en scherp, maar wel in belang van jullie allemaal.

En een LC... de boeren willen het, de partijen buiten LTO willen het, de meeste vakgroepen binnen LTO willen het, maar een handje vol bestuurders houdt het tegen. Door de contacten weet ik redelijk goed wat er speelt.
+1
mlkvhoudr
@John Spithoven Als je nu ook nog wat van me aantrekt maak ik er 95.5 procent van de volgende keer maar ik vind jouw werkzaamheden hardstikke noodzakelijk als onderdeel van het geheel strijden en praten dus daar krijg je terecht grote waardering voor
+1
achterhoeker2
@mlkvhoudr Daar doe je Spithoven toch tekort mee ,hij zoekt het wel allemaal uit en steekt er veel energie in zonder te vervallen in dreigen en complotten
+1
Achso
@mlkvhoudr van der tak is sowieso al goed gek. Welke malloot eigent zich het recht toe om over iemand anders eigendom te beslissen? Hebben Van der Tak, DeHeus, ForFarmers en Agrifirm daar een mandaat voor? Over grootheidswaanzin gesproken. Arrogantie bij deze bedrijven viert hoogtij. Zien we dagelijks hoe ze in het buitenland ageren. Kan er niks anders van zeggen dan dat John behoorlijk gelijk heeft. Bij de Russische Revolutie wist je waar je aan toe was. In de Nieuw Nederlandse Landroof weet je nooit uit welke hoek het komt
labella
@Achso ik ben gelukkig weinig krachtvoer meer nodig maar Forfarmers heeft voor mij definitief afgedaan. Ik betrek mijn voer wel van een kleine mengvoerleverancier.
+1
@labella Goede beslissing , niks meer kopen bij deze LANDVERRADERS.
John Spithoven
De gladde 11.... mijn excuus voor het framen van 10 van jullie..... Gezien de KvK inschrijving is er namelijk maar 1 die de ddienst uit maakt binnen Agri.nl....zie afbeelding.

(klik om te vergroten)

+1
Maaslander
@John Spithoven verklaard weer waarom RFC alleen afstand neemt van de samenvatting en niet uit AgriNL stapt. Melkweb; In het komende overleg begin november, zullen we met elkaar evalueren wat er is gebeurd, en conclusies trekken over de samenwerking richting de toekomst.

Zo acuut en dan twee weken wachten. Pappen en nathouden
George
@John Spithoven
Aha es ist der Heinrich...
+2
MaFlodder
Waarom onder regie van Tak??? LTO die landbouwcollectief heeft laten ploffen, moet er nu voor zorgen dat er nieuw landbouwcollectief komt? Dat is bedoemd om te mislukken. LTO geeft een deel van de sector al bij voorbaat op en zet de sector in als ruilhandel. LTO moet met de poten op de rem trappen en met de vuist op tafel slaan daar in DH zodat eerst alle feiten eens boven water komen!! Maar nee, ze verpatsen liever een deel van de sector zodat ze zelf lekker warm in DH kunnen blijven zitten.Onafhankelijke voorzitter moet er komen, die ervoor zorgt dat Tak zijn poot van het gaspedaal afhaalt! anders maar geen landbouwcollectief!!
@MaFlodder Van der Tak moet opstappen , en nog deze week, en schoemacher ook va RFC .
MaFlodder
@Detukkeroettwente Ik vraag me af of dat iets oplost. Als de ene rat het schip moet verlaten, komt er vaak nog een grotere rat voor terug. Maar vraag me ook af waarom @John Spithoven de regie in handen wil leggen van LTO..
Twentsch Land
Omdat die de hoogste troefkaart bij de overheid hebben.

@MaFlodder
+1
demelkboer
John zaait geen verdeeldheid. John legt de vinger op de zere plek.

Wij hebben als boeren kadastraal geregistreerd eigendom alsmede vergunningstechnisch eigendom. Dat dient gerespecteerd te worden. Wil de overheid dit overnemen om andere activiteiten te ontplooien dan moet ze geld bieden.
MaFlodder
@Detukkeroettwente Ik vraag me af of dat iets oplost. Als de ene rat het schip moet verlaten, komt er vaak nog een grotere rat voor terug. Maar vraag me ook af waarom @John Spithoven de regie in handen wil leggen van LTO.
+6
John Spithoven
Het is nu twee dagen geleden dat het zoveelste proefballontje werd opgelaten, en net zoals al die andere is ook deze geknapt. Twee zaken worden mij duidelijk
1) Twee en half jaar na de PAS uitspraak zijn we nog geen millimeter verder in dit dossier. De overheid, die middels propaganda ons allerlei angst doet aanjagen, krijgt in werkelijkheid geen vat op ons. Zij durven en kunnen tot nu toe niet ingrijpen. Achter de schermen gebruiken ze diverse gelegenheidscoalities die ons de ''oplossing'' doen toekomen.
Er is 1 probleem met al die plannen, er is er niet 1 van ons gezamenlijk. Er wordt links en rechts over ons beslist, met als gevolg verdeeldheid.
2) Het plan van Agri.nl heeft ons toch iets gebracht. Bij de meeste van ons is duidelijk dat dit het laatste plan zonder ons is!!! Overal zijn belangenclubs de laatste dagen met elkaar in gesprek om een duidelijk statement af te geven. Belangrijk is nu dat iedereen, alle partijen mee doen. Niemand en geen enkele club kan zich het nu permitteren om langs de zijlijn te blijven staan.

Na dit weekend moet en zal de veehouderij met 1 stem spreken!!!

En het stikstofdossier? Er was in de tweede kamer vandaag een technische briefing over strikstof. PBL en natuurjurist en architect van de huidige juridische impasse C Backes spraken de tweede kamer toe. En ik neem waar dat men op zoek is naar een andere beoordeling van de staat van de natuur, De KDW;s met daar achter de volledige modellen wereld onzin vertoont vandaag op politiek nivo de eerste scheuren.

En ook dit is een signaal dat we moeten blijven volhouden en ons moeten verenigen!!!
+3
John Spithoven
@John Spithoven Hier geeft Caroline in een aantal draadjes weer wat er besproken is.
En hier geeft de heer Backes aan dat we meer naar de kwaliteit van de baggy moeten kijken ipv de KDW s met daarachter de modellen onzin.

boerderij.nl/hoogleraar-vergunning-bij-natuurgebie…
Farma_boerke
@John Spithoven daar komt nog overheen dat het ministerie de plannen van het LC heeft overgenomen en aan het uitwerken is. Hier staan echter geen euro’s meer tegenover en heeft men het laten lopen toen het klapte.
Eendracht maakt macht, dat hoeft niet in 1 keer maar kweek samen nu eens een communicatiekanaal en vertrouwen. Dan pas verder.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
3.471