Groeiseizoen voor mais was te nat en koud

Voor het maisdemoveld van Fakkert Diervoeders in het Overijsselse Heino geldt hetzelfde als voor de meeste percelen in ons land: het groeiseizoen 2021 was te koud en te vochtig. Het resultaat is wel veel gewas, maar ook minder gevulde kolven.

Deel dit topic

Reacties

+1
labella
Onzin het was een top maisjaar met op tijd vocht en een massaal gewas en super kolven en ook nog eens op tijd rijp.
de Tank
@labella dat ligt vooral aan waar het gezaaid is. Hier op de zavel is de mais ook prima maar zeker niet beter dan afgelopen 3 jaar.
+2
Noorderling
@de Tank
Weinig zonuren gehad. Tarwe had ook stro massa maar geen tonnen graan. Zal met mais wel dezelfde kant op gaan. Afrijping stagneert nu zo langzamerhand en kolf plant verhouding is in het voordeel van de plant.
+2
mlkvhoudr
@Noorderling hoger hakselen wij hebben 1/3e op 50 cm gehakseld had ik ms iets eerder moeten beslissen maar wou ook voldoende massa
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Massa en ruwecelstof is er dit jaar genoeg uit gras toch?

Vorig jaar ook op ca 60cm gedaan. 450 gram zetmeel. Prima bevallen maar mais was gewoon gehakseld ook 400 geweest en dat had ik 2jaar daarvoor ook. Denk dat dit jaar alles wel 50gram lager zit.
+1
mlkvhoudr
@Noorderling beetje koudwatervrees dat de silo niet goed vol kwam
+2
Noorderling
@mlkvhoudr
Als de melktank maar vol komt.
Maar dat zien de buren weer niet in tegenstelling tot een hele hoge bult 😁
mlkvhoudr
@Noorderling niet voor de buren maar weinig dingen zijn zo irritant als een voersilo die niet fatsoenlijk boven de rand gevuld is , dan zakken de randjes na en ja die zijn aangereden 🙂 iets na en dan krijg je zo'n moddergoot aan de randen
de Tank
@Noorderling die boven 400 bij normaal hakselen is de uitzondering hier in het noorden, 50 lager de regel.
Noorderling
@de Tank niet te laat ras kiezen, zonuren benutten voor kolfvulling in plaats van plantgroei. Massa lukt wel met gras.
Doe er verder weinig bijzonders aan maar 380-400 lukt eigenlijk altijd wel zonder dat de plant helemaal dood is.
de Tank
@Noorderling ik zei ook dat het in het noorden regel is, niet bij jou😜en hier geen vroeg ras zaaien is een no go. Laatste 2 jaar zat ik op 425 bij normale lengte hakselen, 375 dit jaar zou niet verkeerd zijn.
jg
@labella De voederwaarde analyses gaan niet meevallen dus
+1
weurding
@jg denk het gaat meevallen
George
Quote Reactie van @labella:
Onzin het was een top maisjaar met op tijd vocht en een massaal gewas en super kolven en ook nog eens op tijd rijp.

Hier hadden we liever wat minder water en wat meer zon gehad. Mais is overigens perfect gelukt maar de aardappelen vallen zwaar tegen , de uien redelijk maar ook minder dan vorig jaar en ook de bieten laten het afweten tegenover vorig jaar zoals het nu lijkt. Gras heb ik ook niet meer gewonnen . Al met al heb ik liever wat meer zon en iets minder neerslag als dit jaar. Maar het is altijd wat , het ene jaar te droog en dan weer te nat. Perfect is het bijna nooit.
+1
royale
@labella voor mij het slechtste van de afgelopen 5 jaar. Het land zat het hele jaar letterlijk vol met water zodat het te langzaam opwarmde en te weinig zuurstof kreeg. dat krijg je met meer organische stof in de grond! Desondanks was vorig jaar het beste jaar ooit! Kwaliteit zal wel goed zijn, maar er staan minder planten. hopelijk kan het nog gehakseld worden zonder rupsen!
bio boer
@royale gras was wel goed toch ? Hoe wel het voor gras zo nu en dan telang nat was op nette plekken zag je dat het achter bleef en geel werd op droge koppen was het goed door het vele water teweinig lucht in de grond verwacht ik
robotslaper
Zeer goed jaar gehad met mais. klaag zeker niet. 53 ton de ha

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1.760