Animo voor automatisch voeren in melkveesector blijft beperkt

Terwijl technische ontwikkelingen doorgaan, groeit de animo voor automatisch voeren in de melkveehouderij in Nederland niet mee. De marges in de sector zijn beperkt en veel ondernemers voeren liever met een voermengwagen.

Deel dit topic

Reacties

+1
pieta
Ik had dan liever de trekker aan de stekker.
+1
labella
@pieta Dat is mij veel te veel werk, eerst al die verlengsnoeren uitrollen en na het werk alles weer oprollen.
+1
cjw73
@labella zonne paneeltje op de cabine.😜😜
+1
labella
@cjw73 ik vrees dat ik dan wel een complete aanhanger mag aanhaken om genoeg stroom te hebben.
robbies
@pieta Siloking heeft ze al melkvee.nl/artikel/….

In eerste instantie dacht ik, wat een onzin. Maar met de dieselprijzen van nu en een beetje gekregen inzicht in het verbruik, snap ik de keuze wel wat beter.
pieta
@robbies Een siloking is duur en en kan alleen voeren. Daarom liever een trekker. Wil niet zeggen dat het voor grotere bedrijven niet interessant kan zijn.
Noorderling
@pieta gaat de accugrootte weer tegen je werken. En dat opladen moet ook op een gunstig moment kunnen wil salderen ooit eens gaan vervallen.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
gaat de accugrootte weer tegen je werken

Hoe bedoel je?
Noorderling
@pieta je kunt 3 porties mengen op een accu terwijl je voor zon investering wellicht wat meer zou willen doen. 2x per dag 2uur voeren is qua organisatie ook geen doen.

Qua uren is lastig inschatten, je hebt geen stationair uren met een elektrische machine en ongemerkt lopen die met de voermachines ook nog wel op. Maar zit met shovel en trekker toch wel op bijna een 2uur per dag ieder met een 3 mengsels.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
opladen moet ook op een gunstig moment kunnen

Klopt. Maar als je bijvoorbeeld 1 uur per dag voeren hebt is dat al 365 uur op jaarbasis. Daarnaast is wellicht een wisselbaar accupakket een optie?
+1
Buorkje
@pieta of een mogelijkheid om het mengen niet op de accu te doen. Als je dan een krachtstroom stekker erin drukt. Het rijden en voeren alleen op de accu.
Koeien boertje
@Noorderling je zit overdag als de zon schijnt op de trekker en in de nacht moet de kabel d'r aan.
Dat is allemaal verlies
+1
JappieJo
Loonwerker bellen blijft de goedkoopste optie
+2
Kars
@JappieJo ook die telt zijn dieselprijzen door. En ja of het nu zo goedkoop is.
Gewoon niet mengen dat is goedkoopste. Kost veel teveel vermogen dat mengen.
JappieJo
@Kars ja zelf mengen kost ook brandstof.
+3
JappieJo
@Kars blokje voor het voerhek is goedkoopste systeem
+1
huub
Alleen de innovado van schuitemaker is écht automatisch. Alle systemen met bunkers zijn half automaten, met veel verschillende producten kost het vullen van de bunkers alsnog een hoop tijd.

Kuhn verkoopt een mengwagen met accu, kan zelf mengen en met de frontladertrekker of shovel rij je hem door de stal.
Kars
@huub en het slechtste werk doen ze geen 1 van allen. Dat is de kuil open maken. Dat voeren doe ik liever dan een kuil open liggen spaoie
+1
robbies
@Kars steek een ton in aan afdeksysteem en iedereen kijkt je raar aan. Steek 120.000 in een zelfrijdende voermengwagen en er wordt niet eens iets over gezegd.
Kars
@robbies maar redeneer ik dan zo gek. We steken wel bult geld in oud ijzer. Terwijl het werk waar elke boer tegenop kijkt om een kuil open te maken daar doen we niks aan.
Hier ook komt bij verscheidene boeren loonwerker voeren. Ik zo leuk werk dat voeren. En het klote werk de kuil open maken is nog voor de boer zelf.
JappieJo
@Kars open maken is 1 á 2 keer in de week, voeren is elke dag.
Kars
@JappieJo maar waar lijd jouw rug het meeste mee, mee op de stoel zitten of paar m3 grond liggen scheppen.
cjw73
@Kars die paar m3 grond hoeft er niet op. Kan wel maar is veel werk, heb het zelf nog deels
langeslagdiesel
@cjw73 een gebruikt mini kraantje kost de hele wereld niet. Dan spit je het er ook in mum van tijd af. En zittend. Kan je zelf je slootjes ook schonen om maar een ander soort klusje op te noemen. Dan zorg je dus met 1 kleine investering voor behoud van lol en zin in je werk en efficiënte werktijd besteding.
cjw73
@langeslagdiesel geef de loonwerker altijd opdracht om er een hele klein laagje op te gooien en zijkant alleen om het zeil erop te houden verder niks. En ben hooguit een meter per week nodig. Mais silo heb ik gewoon spanbanden en grindslurven.
pieta
@cjw73 Ik zou er per direct naar terug willen.
cjw73
@pieta dat kan vrij snel hoor. Kraan bellen.🤣🤣
pieta
@cjw73 Hier is geen zand en heel weinig ruimte tussen de sleufsilo's aanwezig. Dus nee, dat kan niet vrij snel, niet makkelijk en zeker niet goedkoop.
Oude bedrijf had ik overal 5 mtr ruimte tussen de wanden en een flinke bak met zand. 30 cm op de kuil. Fantastisch gewoon.
cjw73
@pieta heb hooguit 10cm erop liggen en alleen.bij de graskuil.
+1
JappieJo
@Kars meeste grond halen we met hydrauliek er vanaf, nog een 10 minuutjes met de schop en we zijn er weer een week vanaf. Grond is trouwens ook geen must, goed aanrijden wel
Kars
@JappieJo daar heb ik ook mobiele kraan voor. Mja ken boeren die mee schop staan te spaoien en wel laten voeren door een ander.
Greetje
@Kars de loonwerker hier heeft nu een draaikantelstuk aan de Atlas, maakt elke week een mooi rondje door de buurt om kuilen te bloten, voor de mengwagen uit
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Kars:
mee op de stoel zitten of paar m3 grond liggen scheppen.

Dat is ook een keuze.
Heb geen hekel aan bulten openen, alleen moet je niet vandaag 5 minuten willen winnen door de kantjes eraf te lopen waardoor je een paar dagen later een kwartier extra werk hebt omdat alles doorelkaar ligt of naar beneden valt.

Afdekken en bij een lasagnekuil ook nog openen zit wel flink werk in terwijl je op zon dag met kuilen vaak al meer dan genoeg te doen hebt. Maar dat is hoe je het in richt, voor het geld wat zon systeem kost kun je ook genoeg mensen een dag inhuren, die kunnen ook kanten plukken, harken en melken. Dat kan een afdeksysteem niet en daarbij moet je het zeil ook goed langs de kant leggen, gootje graven langs de muur omdat de slang anders gaat rollen.
Greetje
@Noorderling dik pak zand, beste inkuilmiddel wat er is
Erco
@Kars ik denk op de stoel zitten. Het.lichaam in beweging houden is juist goed
de-wit
Wij hebben een BvL zelflader met trekker ervoor. Die kan prima snijden en op en neer rijden; kost ook weinig diesel. Maar het mengen wel en maakt ook veel lawaai. Daarom zou het wel mooi zijn om een accupakket met elektromotor op de dissel te bouwen voor het mengen. Zijn hier al fabrikanten mee bezig? Dat moet niet zo heel ingewikkeld zijn zou ik verwachten
+2
Noorderling
@de-wit
wil je met 50kw mengen, dan ben je al 130ampere afzekering nodig. Dat gaat flink geld kosten.
Kom je al gauw uit bij een kleinere machine die 24uur per dag de tijd heeft wil je elektrisch werken.
de-wit
@Noorderling Is dat zo duur? Er zijn al elektrische 2 vijzel mengwagens, dat moet dan nooit te betalen zijn zeker
+1
Terwisscha
Die automatische voersystemen zijn dus te duur tot wat ze kunnen. Anders was er wel meer animo geweest. Met veel automatisering zo
Boerma
Accu's gaan vier jaar mee staat er. Dat alleen is al een stuk duurder dan diesel?
January
@Boerma onzin voer al 16 jaar automatisch batterijen gaan zeker 10 jaar mee en dan nog kosten niet zo veel
DutchDairyFarmer
@January denk dat het verschil is dat je automatisch voert en niet een 14m3 mengwagen met inhoud elektrische ingang moet zetten dat vraagt heel ander vermogen van de accu’s dus beetje appels met peren vergelijken
DutchDairyFarmer
@January denk dat het verschil is dat je automatisch voert en niet een 14m3 mengwagen met inhoud elektrische ingang moet zetten dat vraagt heel ander vermogen van de accu’s dus beetje appels met peren vergelijken
January
Boer al 16 jaar automatisch
Vdejong
@January je bent al 16 jaar boer?🤔
January
@Vdejong ja hoor al een beetje langer ook
cjw73
@January semi automatisch denk ik want de keuken raakt vast niet vanzelf vol.
January
@cjw73 heb 3 grote voorraad bakken
Greetje
Hier de loonvoerder, kost wat, maar wel een systeem wat echt ontzorgd

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0