Illustratie van: hatzmann

Metalen boren slijpen - Hoe?

Beste Prikkers,

Het scherp maken van metalen booren op een slijpsteen is niet mijn sterkste kant.

Heb wel eens gezien dat hier automatische slijpers voor zijn maar die gingen maar tot boor no. 12 (toolstation.nl)

Zijn er ook automatische systemen voor grotere booren ? Of andere oplossingen ?

Alvast bedankt voor jullie reacties !

Deel dit topic

Reacties

anonymous_342
beste job metaalboren slijpen kan alleen maar op een professioneleborenslijpmaschine bv 6 tot 50 of 80 mm en die zijn afentoe wel tekoop wil je 4a6000 euro spenderen dan heb ik nog wel een adres voor goede gebruikte maschines met uitleg en demonstratie grt leo
Wimsumar
Beste Job: "Gewoon''even op een 'joetjoeb''-filmpje de kunst afkijken.

anonymous_78
beetje oefenen , na een paar boren moet het lukken , niet te hard slijpen dat ze blauw worden anders zijn ze zo weer bot
eb2
je kan een houdertje kopen waar je de boor inlegt om te kijken of de hoek waaronder die geslepen is wel de juiste is. Ze noemen dat een boorkaliber. Te koop voor een euri of 5 bij de meeste ijzerwarenwinkels. Suc6!
Jannus
Boren slijpen heb ik ook nooit gekunt totdat me dat door een handig mannetje is voorgedaan,doe het op de amarel met een plakbandje op de ligaanslag en kantel de boor voorover om hem achterover te slijpen.Oefening baart kunst maar als het regelmatig doet is het zeer makkelijk en handig,wel is de hoek belangrijk en mag je boor niet verbranden en moet de achterloop vrij zijn,boor moet snijden en niet op zijn hiel glijden !!

Heb Wim zijn Joetoebe gezien maar het gaat wel iets te makkelijk af want hij laat niet zien óf de boor goed is geslepen door er mee te boren,als het goed is hoort er een lange draad mee gedraaid te worden !!!

eb2
dit plaatje van Jan is een boorkaliber.
Jannus
maar geeft de hoek van 118 grd hoek weer waaronder je de boor dient te slijpen en je kunt er makkelijk even een lijntje op je aanslag zetten van je slijpmachien
anonymous_264
Jan Schreef:
-------------------------------------------------------
> als het goed is hoort er een lange draad mee gedraaid te worden !!!

Das afhankelijk van wel soort metaal je er mee boort En ijzer en ijzer zit soms ook wel eens verschil in. Alle ijzer is niet hetzelfde.
Jannus
Wouter van der Wal Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jan Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > als het goed is hoort er een lange draad mee
> gedraaid te worden !!!
>
> Das afhankelijk van wel soort metaal je er mee
> boort En ijzer en ijzer zit soms ook wel eens
> verschil in. Alle ijzer is niet hetzelfde.

Heb je gelijk mee Wouter,de structuur van het ijzer heeft er ook mee te maken,maar je begrijpt vast wel mijn bedoeling met de opmerking dat het slijpen in het filmpje wel erg makkelijk gaat maar het boren zelf laat pas zien hoe het resultaat is hoe de boor zich door het metaal beweegt
anonymous_42
Ik weet niet wat voor boren je hebt, maar die goedkope hss van 25ct/stuk zou ik niet gaan/laten slijpen, die kun je kopen per koffer van 120 stuks van iets van 15-20 euro. Maar de echte dure Cobalt-boren zijn zeker de moeite waard.
anonymous_78
>>Ik weet niet wat voor boren je hebt, maar die goedkope hss van 25ct/stuk zou ik niet gaan/laten slijpen, die kun je kopen >>per koffer van 120 stuks van iets van 15-20 euro

boren van deze prijsklasse zijn al bot als ze het ijzer zien wat geboord moet worden beter is iets meer uit te geven en een paar keer slijpen ,zijn ze in de massa toch goedkoper .
cs-agrar
1 gaatje in RVS en je voorraad is al op. Idd, kan beter iets meer uitgeven en goede nemen, met geharde punt, beleef je stuk meer plezier aan.
anonymous_42
Ik adviseer ook niemand goedkope boren, maar ik heb de goedkope boren om ze te gebruiken op dingen waar ik de dure
COBALT boren niet op kapot wil boren, die herken je wel aan de zilver kleur.
cs-agrar
doe het altijd op de slijptol, laag toerental en gaat perfect. Is wel wat oefening voor nodig, dat dan weer wel.
Red bull
CS-Agrar Schreef:
-------------------------------------------------------
> doe het altijd op de slijptol, laag toerental en
> gaat perfect. Is wel wat oefening voor nodig, dat
> dan weer wel.

Op mijn slijptol (en de meesten die ik ken) zit alleen maar een aan en uit knop, dus die kun je niet op een laag toerental laten draaien.
cs-agrar
nou ja, die van mij red dat dus wel
klaas de b
Meestal slijp ik de boren uit de hand. Wil je echt een professioneel resultaat koop een borenslijphulpstuk. Werkt gewoon perfect.

Zelf ben ik nogal te spreken over de Piranha boren met een voorboorpuntje. Liggen gewoon bij de doe het zelf zaken, helaas niet zelf te slijpen. Gebruik altijd boorolie bij het boren, verlengt de standtijd aanzienlijk.
anonymous_291
Beste Klaas de B, hoe werkt dit borenslijphulpstuk ?
klaas de b
Het hulpstukje moet je naast de slijpsteen monteren. Het boortje leg je in een soort gootje in de juiste stand. Dan beweeg je het hulpstuk met daarin het geklemde boortje langs de slijpsteen. De stand van de schanier zorgt ervoor dat je de juiste beweging maakt. Handleiding zit erbij. De kosten voor zo'n dingetje zijn mindder dan een halve tank diesel.

Uit de hand slijpen gaat veeeeel sneller, maar qua nauwkeurigheid kun je er niet tegenop. De boren zijn echt niet van een nieuw gekocht exemplaar te ondescheiden.
anonymous_42
Dit zijn cobalt boren, setje kostte zo'n 90 euro, die gaan veel langer mee als die zwarte hss-boren:
klaas de b
Deze bedoel je?
anonymous_42
Wel goed lezen de advertentie hé, ik had ze overigens van een Duits merk.
anonymous_14
[ecotools.nl]

Hier heb ik de laatste tijd boren gekocht. De titaan boren kosten bijna niets en zijn prima, kun je echt geen dure voor kopen. Slijpen doe ik ze wel, zo uit de hand, wanneer je voorboort met een m6 komt het puntje van de grote boor niet zo nauw. Ook de sds+ boren doen niet onder voor de versie die 10x zoveel kost. Mijn aannemer haalt hier ook altijd de zaagbladen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boren , slijpmachine en metaal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
392
TREFWOORDEN