Beginnen te boeren?

Valt er iets te verdienen met 40 melkkoeien en ong. 15 jongvee?
Er is nog ruimte om te groeien tot 53 melkkoeien en 30 jongvee. Als ik dan nog wil groeien moet ik bijbouwen en stoppen met laten buitenweiden omdat ik maar een huiskavel van maar 5ha beschik.

Maar om te beginnen zou ik rond de 25ha grond kunnen beschikken met huiskavel bij in. 10ha eigen en 15ha huur. Dus dacht ik rond de 40 melkkoeien te starten en 15 jongvee. Ik zelf ben van belgië. En het zou 1 mans bedrijf worden mijn vrouw blijft werken waar ze nu werkt.

Lening lopende en huur schat ik rond 10500€/jaar dan de extra kost die ik niet zo goed ken. Zoals aankoop vlok, dierenarts kosten, belastingsbijdragen, oogsten mais, onderhoud trekker, ect…

Zelf ben ik redelijk handig.

Boerderij heb ik ter beschikking hier en daar ligt opknap werk. Zoals de melkstal nieuwe leidingen. Is een melkstal 2x4 visgraat uit 1978 ongeveer waar ik mee wil starten kan wel altijd maar 1 kant bedienen dan pas andere kant.

De boerderij is van mijn grootvader geweest sinds rond mijn geboorte in 1992 is hij beginnen uitbollen en in 2004-2005 definitief gestopt. mijn vader heeft nooit overgenomen ook al was dat ooit de wens van mijn grootvader maar niet van mijn grootmoeder (zij wou nooit eigelijk boeren) omdat er veel tijd in kruipte en nooit van huis weg konden. Dus ik weet wat de nadelen zijn die ik er gerust bijneem. Omdat ik de stiel zo mooi vind.

Deel dit topic

Reacties

+13
weurding
Goede afspraken maken met de familie en gewoon er voor gaan, eerste jaar zal het moeilijkst zijn ivm.opstartproblemen, niet geschoten is altijd mis, zo ik lees heb je geen grote onomkeerbare investeringen eerst
+5
Twentsch Land
Gewoon beginnen en precies wat weurding zegt ... goede afspraken met fam en dergelijk.....niet direct veel uitgeven aan blinkende dingen, dus kosten klein houden .... wie niet waagt wie niet wind .....
+5
Bekkink
Vake buj te bange. Doen! Passie moet je hebben
boereke
Euh, ik wil hier niet de spelbreker zijn, maar als je grootvader 16 jaar geleden gestopt is, hoe zit het met je milieuvergunning, en zijn er voldoende NER's aanwezig. Dat zou je toch eerst moeten nagaan, anders ga je nergens met je melk terecht kunnen vrees ik. Hou er rekening mee dat in België alle bedrijven momenteel virtueel op slot zitten vanwege het hele PAS-debacle!
bio boer
@boereke hebben ze in België ook pas problemen?
boereke
@bio boer als het regent in Nederland, druppelt het in Vlaanderen! Hier gaat het net hetzelfde als bij jullie, de stikstofuitstoot moet naar beneden ivm natura2000 gebieden. De Vlaamse regering had gezien wat er bij de noorderburen gebeurde met de vergunning-stop in de (woning)bouw, en dacht dat snel te voorkomen door de hele veeteeltsector on hold te zetten. Momenteel wordt er geen enkele vergunning verlengd of nieuw uitgegeven, totdat er (vermoedelijk) eind dit jaar een nieuwe, sluitende wetgeving komt. En dat beloofd natuurlijk niet veel goeds!
bio boer
@boereke 🙈 is het niet in heel België het zelfde geregeld Wallonië en Vlaanderen ? Zit helemaal in friesland weet niet veel van België 😅
boereke
@bio boer De taalgrens is bij ons een echte landsgrens, dus België heeft 2 ministers van landbouw, Vlaanderen heeft bv andere mestuitrijdregels dan Wallonië. Boeren in Wallonië is hetzelfde als boeren in een ander land. Simpel gezegd kijkt men in Vlaanderen meer naar Nederland, en in Wallonië meer naar Frankrijk, is echt een taaldingetje denk ik!
sjoerd de melker
40 koeien maal doe eens gek 10.000kg / koe maal 36 ct en een paar cent omzet en aanwas erij dan zijn je inkomsten € 152.000,-.
Variabele kosten al snel 10-12 ct.
Dan hou je € 100.000,- over voor huur, pacht, rente, machine kosten, afschrijving machines en waarschijnlijk ben ik nog wel wat vergeten.
Eten en drinken moet dan maar van het salaris van je egaa.
Maar: waar een wil is, is een weg!
Misschien kun je het bedrijf nog dusdanig inrichten dat je zelf ook nog een eurootje buiten de deur kunt verdienen.
Gewoon proberen en tijdig evalueren
Oprecht heel veel succes toegewenst!!
+2
Gerron
Ik denk dat je beter vleesvee kan houden. Probeer een leuk lulverhaal in samenwerking met een duur restaurant. Niet investeren in een te klein bedrijf met te weinig toekomst. En dat je deze vraag hier stelt betekent denk ik ook dat je weinig verstand van boeren hebt. Dit is niet beledigend bedoeld maar als ik niet zou schrijven zou je na een aantal jaren waarschijnlijk wel tot dezelfde conclusie komen. Dus ik schrijf het nu maar om je de ellende te besparen.
+1
de Tank
Quote Reactie van @Gerron:
En dat je deze vraag hier stelt

Waar is er meer expertise dan hier op het prikkebord?
Gerron
Quote Reactie van @de Tank:
Waar is er meer expertise dan hier op het prikkebord?

Bij kleine boeren bij hem in de buurt die de situatie ter plekke kunnen beoordelen.
boereke
Nogmaals, als de topicstarter aangeeft dat zijn grootvader in 2005 definitief gestopt is, ga ik er vanuit dat de gehele vergunning onbestaand is of in het beste geval bijna afloopt. Dus komt het erop neer dat hij een volledig nieuw bedrijf (in oude gebouwen) wil oprichten, en dat gaat in Vlaanderen momenteel niet lukken! Hoe gemotiveerd iemand dan ook is, hij zal toch een vergunning en NER's (een soort dierrechten) moeten hebben!
+1
weurding
@boereke dat zijn problemen waar wij niet van op de hoogte zijn, had ik ook niet gedacht
marcsterreborn
@boereke Qua vergunning kun je in Nederland nog terugvallen op rechten die er waren vanaf 1994. Weet niet hoe dit in Vlaanderen is.
boereke
@marcsterreborn vergunningen hadden tot een paar jaar geleden een einddatum en waren maximum 20 jaar geldig. Dus elke 20 jaar moest een bedrijf opnieuw door het gehele vergunningsaanvraagtraject, met telkens opnieuw een openbaar onderzoek, waar buurtbewoners eventueel in beroep konden tegen gaan. Nu is er een 4 à 5 jaar geleden de omgevingsvergunning in het leven geroepen, waar geen einddatum meer op staat. Met het hele stikstofverhaal in Nederland in het achterhoofd, en na een gerechtelijke uitspraak begin dit jaar, komt het erop neer dat er in Vlaanderen momenteel geen vergunningen meer worden gegeven aan zowel bestaande veeteeltbedrijven, als nieuw op te richten. Er zou tegen het eind van dit jaar een nieuwe regelgevende wetgeving moeten komen, maar de vrees bestaat dat uitbreiden of zelfs gewoon vernieuwen van een vergunning, heel moeilijk wordt.
Twentsch Land
Gewoon die dieren kopen ( zijn ook weer te verkopen ) niet meer dieren dan op oude vergunning ..... afwachten en niks doen zal vrijwel zeker geen vergunning gaan brengen ... met actief zijn is er een kans.

@boereke
+4
de hoef
Gewoon beginnen er is zat te verdienen,als je niet veel uitgeeft
+4
sjoerd de melker
@de hoef zuinigheid en vlijt geeft huizen als kastelen
komelker 2
Kun je niet beter geiten gaan melken?
+2
Vdejong
Bezint eer ge begint.
de Tank
Quote Reactie van @Vdejong:
Bezint

dat doet hij toch?
Van-Epscheuten
Misschien bio een idee? Moet je flink mest afzetten om de stal vol te hebben, maar dat kan vrijwel kosteloos. Je moet dan het sommetje maken met duurder voer, en hogere melkprijs.
achterhoeker2
@Van-Epscheuten De overgangsperiode is te duur in zijn plannen
+1
marcsterreborn
@achterhoeker2 hij moet nog beginnen. Dat kan een voordeel zijn. Kan eventueel nu starten met grond omschakelen. Verder blijven doen wat hij al deed om de kost te verdienen. En dan over anderhalf jaar echt losgaan.
Van-Epscheuten
@marcsterreborn het omschakelvoer kun je eerst verkopen, en dan na 2 jaar koppeltje bio koeien kopen. ?
marcsterreborn
@Van-Epscheuten ja bijvoorbeeld. Weet niet wat er nu op de grond groeit. Als dat met name gras is, kan omschakeling zonder al te grote moeite en kosten verlopen (eventueel werken aan groter klaveraandeel). Qua vee is het wellicht mogelijk om nu gangbare kalveren aan te kopen, die op te fokken en om te schakelen. Een koppeltje bio-melkkoeien aankopen zal een veel pittiger investering zijn (los van de vraag of die dan beschikbaar zijn)
achterhoeker2
@Van-Epscheuten Over 2 jaar is er wel weer wat anders gewoon beginnen, lage kosten en gaan.
+1
jan 10
Vind het wel vreemd dat je dat vraagt,dus je kennis van het boeren in de praktijk moet je nog leren.Je hoeft geen econoom te zijn,maar feeling met cijfers is wel handig,kan je precies uitrekenen wat je overhoud of te kort komt.
2 ton melk x 30 centen ,daar moet je van uit gaan,als je dan nog winst maakt kan je groeien,anders niet aan beginnen.
+3
weurding
@jan 10 sorry voor duimpje, waarom vreemd dat ie het hier vraagt? Moet ie het op Facebook vragen? Dit is een veehoudersforum voor voors en tegens, kan ie de antwoorden rustig ter harte nemen en overdenken
+1
jan 10
Quote Reactie van @weurding:
rry voor duimpje, waarom vreemd dat ie het hier vraagt? Moet ie het op Facebook vragen? Dit is een veehoudersforum voor voors en tegens, kan ie de antwoorden rustig ter harte nemen en overdenken

Beetje gelijk heb je wel,daarom ,,hier ,, weggegomd,maar ik probeer een eerlijk antwoord te geven.Prikkelend,maar soms moet het:😬
Frans1
@jan 10 dan kom jij er niet best af bij overname als die gebaseerd is op 30 ct
de Tank
@Frans1 juist wel, als overname met 30 lukt, dan is er nu 10 cent extra marge
+1
Frans1
@de Tank je begrijpt me niet goed😜
de Tank
@Frans1 zou goed kunnen😜
komelker 2
Het is mooi dat je de ambitie en passie hebt om boer te worden. succes
+3
KOC1981
Op die oppervlakte, en in Belgie zou ik geiten overwegen. Geitenmelk is giga vraag naar, en heel Nederland zit op slot wat dat betreft.
+3
duitser
@KOC1981 dan moet er eerst weer geïnvesteerd worden. Nu kan ie gewoon goedkoop starten.
Gewoon doen, als je het niet doet heb je kans dat je je leven lang spijt krijgt. Wanneer je niet te gek doet kun je altijd weer stoppen.
KOC1981
@duitser dat het met melkvee met weinig investering kan is ook een illusie. De melkstal van 1978 die 16 jaar stil staat, hoe zijn de roosters van de stal? zijn die ook van 78? stel dat je daar aan moet beginnen vervangen? Wat gaat het verschil in investering zijn tov starten met geiten, waarbij je de put dicht doet en er een grote potstal van maakt? en dan een saldo draait dat tich keer beter is.

Ook naar de toekomst toe. De ongein die in Nederland begonnen is, komt een aantal jaren later in Vlaanderen ook gewoon om de hoek. Je ziet het nu ook stillaan beginnen met weidegang. met een huiskavel van 5ha zit je binnen de kortste keren klem wat dat betreft.
+2
duitser
@KOC1981 omschakelen kun je altijd. Niet teveel beren op de weg zien. Rubber in melkstal vervangen en draaien. Goedkoop en sober. Dan kun je nog altijd verder kijken.
Als hij teveel gaat investeren ken hij maar 1 kant op. Nu blijft ie flexibel.
+2
EMotie
Niet aan beginnen, kansloos verdienmodel
Neem een nieuwe droom en maak die waar
marcsterreborn
@EMotie Neem een nieuwe droom en maak die waar

Een goede tip voor jezelf?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0