Groeiend Arla Foods zoekt leden-melkveehouders

Met het oog op de aanhoudende groei is Arla Foods Nederland op zoek naar leden-melkveehouders die weidemelk aan de zuivelcoöperatie kunnen leveren.

Deel dit topic

Reacties

Fritsje
Toch maar eens uitnodigen,maar eens horen wat ze te bieden hebben.
mlkvhoudr
@Fritsje waar lever je nu dan?
jvt
@Fritsje spaar je de moeite en de koffie...hier als arla lid juist bezig met overstap naar lactalis..
J Andringa
@jvt waarom wil je er graag weg?
+1
mlkvhoudr
@jvt wat in vredesnaam verwacht je bij een particulier beter te krijgen dan bij een Coop?
jg
@mlkvhoudr Alleen een grote coöperatieve verwerker zou een ramp voor de sector zijn .
+5
pieta
Quote Reactie van @jg:
Alleen een grote coöperatieve verwerker zou een ramp voor de sector zijn

Alleen een particuliere ook. Ze dienen elkaar scherp te houden. Overigens helpt niets beter dan wat minder melk. 😁
mlkvhoudr
@jg dit snap ik niet tenzij je je als Coop laat gijzelen door die genen die niet tegen verandering kunnen
Neule
@mlkvhoudr minder gezeur etc & melkprijs is mooi bij de een, maar als ik naar onszelf kijk hebben wij de laatste 3 jaar sinds wij weg zijn bij Campina flink op groei kunnen inzetten. Dat merk je nu terug in je kostprijs. Denk dat iedere melkveehouder hier zo zijn eigen “goeie” keuze in maakt… achteraf is het Altijd makkelijk…
mlkvhoudr
@Neule kon je bij de Coop niet groeien dan ?
+1
Neule
@mlkvhoudr zeker wel. Hadden alleen net een bedrijf bij gekocht en toen kwam die geblancheerde groei regeling van Campina. Icm met vertrek premie toen besloten om te gaan.. risico vond ik te groot om te blijven. Viel achteraf gelukkig mee voor de Campina boeren 👍🏻
+4
jvt
@mlkvhoudr Spelen paar zaken specifiek voor ons bedrijf mee. Ingezet op intensivering twee jaar terug, nu dus verder met een rantsoen van minimaal 60 % tot 75% maiskuil. Verplicht vlog, non gmo zoals ze dat hier noemen, kost dus bakken geld, 1 cent is niet afdoende om verschil met normaal te dekken. Ja, ken het verhaal van meer raap, bierbostel, evt zelf tarwevergifconcentraat, maar eigenlijk ga je vanalles verzinnen om toch maar enigzins in de buurt van die 1 cent meer ( eigenlijk 1 cent minder als je het niet doet, maar hier geen keuzevrijheid in deze regio) te komen. Melkprijs arla lijkt mooi in vergelijkingen, maar dit is meestal inclusief alle toeslagen gerekend. Nu pakken wij daarvan meerendeel, daar niet van, maar zonder deze toeslagen is melkprijs gewoon matig te noemen. Daarnaast hoop blablabla klimaatcheck, arlagarten etc etc, leuk voor de stropdassen intern, volgens hun heel hard nodig voor marktaandeel en markt vraagt erom. Melkprijsverlaging vorige maand geeft duidelijk aan dat dit dus gewoon niet het geval is, kosten inflatie word gewoon bij veehouders gelegd en die markt die vraagt om al die flauwekul, dreigt dus gewoon net zo makkelijk arla te verlaten voor een leverancier in het schap die al die extra shit er niet bij hebben. Zie eea op erf steeds intensiever worden komende jaren waarbij deze extra kosten, niet enkel papierwerk, niet betaald gaan worden. Hier ligt arla nu al te zeveren over het droogzetten met antibiotica, mag hier gewoon in belgie en wil niet door een melkfabriek gedwongen worden tot selectief droogzetten als dat landelijk niet hoeft en de melkfabriek hier geen betere vergoeding tegenover zet. Is maar 1 voorbeeld van velen. Hoogst waarschijnlijk geen opvolgers hier, lactalis heeft flink geinvesteerd in melkfabriek in walhorn, dus contuiniteit daar zal er komende 10 jaar wel zijn. Socabel/lactalis werkt hier met garantieprijs van gemiddelde van zes melkfabrieken, dus melkprijs kan allerzins goed meekomen laatste jaren, enkel jammer dat milcobel bij die zes fabrieken hoort. Gezien fysieke klachten zal hier 10 jaar ook heel eind de max worden voor het zelf runnen van het melkveebedrijf, dus kiezen voor de korte weg, minder regels, nette melkprijs want tegen de tijd dat alle bullshit van arla wellicht vruchten gaat afwerpen in uitbetalingsprijs, zijn wij wellicht toch geen melkveehouder meer.
KOC1981
@jvt hoe zit het bij Arla met financiering door de leden? Maw maak je geld vrij door naar een ander te gaan?
jvt
@KOC1981 niet noemenswaardig, wij zijn via fusie walhorn bij arla terecht gekomen en opgebouwd kapitaal is niet gigantisch, zeker niet in vergelijking wat bij veel rfc de doorslag kan geven om op te stappen
+1
frank post
@KOC1981 meen inleg van 7,5 cent, waarvan 3 cent op naam en 4,5 cent in de coöperatie. Het is dus wel “hotel Californië”.
mlkvhoudr
@frank post zou de FC dat ook niet moeten doen om het eigen vermogen op te krikken?
+2
frank post
@mlkvhoudr zeker, voorkomt ongelijkheid en zorgt dat coöperatie sterk blijft
J Andringa
Betaald arla niet veel minder dan rfc?
+1
bio boer
Zal het dan nog eens gebeuren dat fabrieken vechten om de melk 😎 is altijd goed
+1
puntertje
@bio boer RFC had het altijd over rode bakjes, als het aanbod even hapert moeten ze voor 48 cent op de spotmarkt bijhalen en claimen andere fabrieken meer melk uit het DMF-fonds. Tel uit je winst met de kortzichtige strategieën voor boerderijmelk.
Sjaakiee
Laatste tijd zijn er ook een tiental van rfc naar hocwald gegaan
oubi
@Sjaakiee hoeveel hebben per 1 okt opgezegd bij rfc?
Sjaakiee
@oubiweet niet maar ze gingen overal naar toe
MTSTAMMINGA
@Sjaakiee En hoeveel van A-Ware vertrekken ? Daar rommelt ook aardige oa de aberthein wordt een probleem voor sommige boeren,om aan te voldoen !!
Melkboer16
@Sjaakiee concrete cijfers worden binnenkort wel bekend.
Dat hierna DMF opgeheven wordt geloof ik geen zak van!
Ook het grote aantal vertrekkers wat hier af en toe genoemd wordt kon nog wel eens tegen/meevallen.
Wat hebben de vertrekkers naar A-ware dan bereikt de afgelopen jaren?
Een zodanig lagere prijs dat de de vertrekpremie al op hebben zo ruwweg uitgerekend.
Lees hier ook kostprijsverlaagd door groei ja dat schiet dan lekker op.
Een coöperatie betaalt nooit de hoogste prijs uit maar ook niet de laagste.
Maar het overgrote deel van de RFC leden hoor je niet en die gaan ook niet zomaar weg.
+2
hookwood
@Melkboer16 DMF betrof destijds 1,2 miljard liter melk. Ik schat in zolang die hoeveelheid melk in totaal niet is overgestapt dat het DMF blijft bestaan.
Melkboer16
@hookwood dan zijn we het toch eens en jij kan het weten als ledenraad
EMotie
@hookwood schat in?😂😂😂😂 Kansloos.💩💩
Bennie Stevelink
Laat je niets wijsmaken wat betreft de “groei” van Arla. Ik vermoed een heel andere reden waarom Arla meer eigen veehouders wil hebben.

Arla krijgt melk van RFC via DMF. De verplichte doorlevering van melk via DMF bedraagt 1,2 miljard liter. Melk van veehouders die naar een andere verwerker gaan wordt er vanaf getrokken. Ik heb mij laten vertellen dat al meer dan 500 miljoen weg is. Met de uittocht die aanstaande is bij RFC wordt waarschijnlijk die 1,2 miljard volgemaakt met vertrekkers. DMF houdt dan op te bestaan. De verplichte doorlevering vervalt, evenals de 5 cent regeling.

Arla kan dan waarschijnlijk nog wel melk krijgen van RFC, maar niet meer tegen de garantieprijs. Ze zullen meer moeten betalen.
Arla probeert nieuwe veehouders aan te trekken om melklevering tegen een voldoende lage prijs veilig te stellen nadat DMF is opgehouden te bestaan.
+1
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink farmel levert ook melk en die heeft ook eigen fabriek nu dus er zijn meerdere theorieen mogelijk 😉
puntertje
@Bennie Stevelink Even kijken, jij zegt te verwachten dat er zoveel leden weghollen bij RFC, terwijl die volgens jou altijd alles perfect doet, dat je met grote argwaan naar andere verwerkers moet kijken? Tja, het is maar hoe je de zaken voor wilt stellen.
Maar goed, iedereen die het ook maar in z´n hoofd haalt een kritisch geluid te laten horen over RFC wordt door jou weggezet als iemand die er niets van heeft begrepen. Dit in tegenstelling tot jijzelf vanzelfsprekend dus in die optiek valt het je te prijzen dat je die simpele zielen toch nog even waarschuwt.
+1
jg
@Bennie Stevelink Als RFC het slim doet tuigen ze naast een onweerstaanbare melkprijs een ledenaanname beleid op met 10 cent verplichte ledenfinanciering , direct in te leggen!
tok achterhoek
@jg Is al in de maak, word toch 8cent?
Melkboer16
@tok achterhoek volgens mijn info moesten nieuwe leden al 14 €/100 kg melk inleggen.
Sjaakiee
@Melkboer16 De rest straks ook
Melkboer16
@Sjaakiee een aantal jaren terug waren er genoeg die dat wilden.
Maar in jouw geval als je vertrokken bent dan zal jij de eerste zijn die direct toegeeft dat ie het verkeerd heeft.
Ik ken er genoeg die spijt als haren op hun hoofd hadden dat ze ooit bij RFC of haar rechtsvoorgangers vertrokken waren.
Die wilden jarenlang wel terug kruipen maar helaas.
Zijn er zat van die niet eens aan kruipen konden beginnen,
Nu zal er wel weer niemand zijn die dat hier openlijk toe durft te geven maar bij velen is het wel of niet hebben van mogelijkheid tot opvolging een gevolg van jarenlang een veel lagere melkprijs.
Sjaakiee
@Melkboer16 aantal jaren terug speelde dat inderdaad mn zwager heeft het ook geprobeerd.sta er zakelijk in hoor als ik geen goede keus had gemaakt Dan zet ik dat hier zo neer.maar tot noch toe pakt het goed uit.geef toe dat ik vrij simpel mee kan Draaien in ah lijn waardoor we in oktober wel 46 cent halen.maar jij moet toegeven dat De kaarten er wel anders bij liggen nu bij rfc.
Melkboer16
@Sjaakiee ah de AH-lijn!
Ik voer de discussie op basis van de basismelkprijs zonder toeters en bellen!
Wij als RFC boeren zijn verwend/gewend geraakt aan het systeem van obligaties waarbij bij stoppen je de obligaties vrij op naam kreeg! Voor mij had het zo mogen blijven en als ik zou stoppen zou ik het geld gewoon laten staan maar ik begrijp we waarom het systeem veranderd.
Het vorige systeem van FrieslandFoods beviel me nog beter en daar hebben we ook heel goed mee geboerd.
Over 10 jaar is het weer anders maar ook jij weet dat!
Bij Bel leveren ze aan een particulier maar ook daar is gezeik over de melkprijs.
Veranderen van melkfabriek is ongeveer hetzelfde als je vrouw inruilen voor een nieuwe, eerst denk je dat je er op vooruit bent gegaan maar na een tijdje denk je zo slecht had ik het niet.
Sjaakiee
@Melkboer16 we zitten er nu 4 jaar en hebben nog geen moment spijt gehad. vooral op basis dat ze in heerenveen recht toe rechtaan zijn past goed bij deze boer.trouwens haal eens 5 cent af van 46 cent,zitten we Dan echt lager als rfc?
Melkboer16
@Sjaakiee dat zeg ik, wat reken je dan 39,5 euro is de basis tel daarbij de 1,15 netto weidepremie dan zitten we ook op jou prijs!
De basisprijs daar gaat het om, die is vergelijkbaar en verders niks!
Afm2011
@Melkboer16 kan zijn maar bij aware kun je meedoen aan de ah stroom, planet proof gaat dat nog niet zo makkelijk om erbij te komen, bijvoorbeeld "verkeerde" regio.
Melkboer16
@Afm2011 ooh Ah stroom waarom doet elke leverancier dat dan niet!
Afm2011
@Melkboer16 je krijgt in ieder geval een land, als je aan de voorwaarden wilt en kunt voldoen. Bij De Pp stroom werden de twentse leveranciers afgedankt binnen een maand !
Afm2011
@Afm2011 een kans ipv een land
Melkboer16
@Afm2011 en jij denkt dat dit bij een ander niet zou kunnen gebeuren?
Het verdiende niet de schoonheidsprijs maar ik als niet PP-leverancier moet ook maar met lede ogen aanzien dat ze daar 2 cent meer kregen.
En dat met zeer discutabele criteria.
Heb hier nog een koppeltje ouwe koeien lopen, de handelaar is er al 2 keer om geweest voor die gasten.
mlkvhoudr
Ik heb even snel wat bij elkaar gezocht zonder me er in te verdiepen maar de solvabiliteit van. De FC is hoger dan de solvabiliteit van Arla waarom is er dan wel onrust bij de FC en niet bij arla?

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
frank post
@mlkvhoudr als je bij arla stopt blijft 4,5 cent van je inleg in de coöperatie bij fc krijg je alles terug?!
+1
pieta
@frank post Wie nu lid wordt moet dat inleggen maar heeft iedereen dat gemoeten? Anders laten ze toch net als bij RFC het vermogen in de dode hand achter. Bij RFC is een nadeel dat ze 5 cent mee moeten geven.
mlkvhoudr
@pieta maar dan is dat het dus ook niet waarom men zo negatief over de FC is toch?
+1
Gerrit v Schaick
@frank post als je nu toe wilt treden moet er 15ct in de dode hand worden gestort. Geld niet bij bedrijfsovername. Die ben je kwijt. en komend jaar ook nog eens 8 ct op Melkcertificaten die je wel terug krijgt bij vertrek of beëindiging. Volgens mij kun je alleen toetreden als je geen eerdere relatie hebt gehad met andere melkverwerker. Dat zal wel net dmf regelgeving te maken hebben
Achso
@mlkvhoudr er is zat onrust bij Arla en liggen ze overhoop met wat leveranciers. Maar Arla heeft een paar dingen zeer goed gedaan. Dit jaar verwacht men een nabetaling van ongeveer 2 ct
mlkvhoudr
@Achso ik dacht dat ze in NL geen leveranciers meer hadden of gaan daar de problemen over?
+3
Gerrit v Schaick
@mlkvhoudr 'Ik heb even snel wat bij elkaar gezocht zonder me er in te verdiepen maar de solvabiliteit van. De FC is hoger dan de solvabiliteit van Arla waarom is er dan wel onrust bij de FC en niet bij arla?'

Bij de solvabiliteit wordt tegenwoordig ook gekeken naar het weerstandsvermogen.
Bij RFC zijn we sinds een paar jaar met rating bureaus gaan werken. Een van de twee bureaus wilde schijnbaar de obligaties (vast) niet meer meetellen bij het weerstandsvermogen. En dan kom je ipv rond de 40 procent uit op 17 procent ofzoiets. Vandaar de nieuwe ledenfinanciering.
Of dat nou hetgeen is wat tot de onrust leidt lijkt me wat te simpel. Tuurlijk vind iedereen er wat van. Maar voor de vertrekkers is het een optelsom. Voor de één is inderdaad de financiering de druppel die de emmer doet overlopen voor de ander de halfjaarcijfers en de bijgestelde lange termijn winstprognose en voor een ander de huidige bestuursperikelen etc etc
robbies
@Gerrit v Schaick Er staat ook nog een aardig portie goodwill op de balans, waarvan je de werkelijke waarde ook maar moet afwachten
Gerrit v Schaick
@robbies ja ik weet het.
EMotie
@robbies goodwill is luchtbel
EMotie
+1
Frans1
@EMotie anderen zijn er soms van afhankelijk
+3
demelkboer
Alle fabrieken zien de bui al wel hangen; krimp van de veestapel.

Je moet nu zorgen dat je melk vastlegt, straks is het vechten om melk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
61
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0