Melkveehouders steeds meer afhankelijk van ontwikkelingen die ze niet zelf in de hand hebben

OOSTERHOUT (AFN) - De melkveehouderij in Nederland staat er veel beter voor dan een paar jaar geleden, maar de boeren doen er toch goed aan zich voor te bereiden op mindere jaren.

De schommelingen in de prijzen die de boeren ontvangen van hun coöperatie, zijn de laatste jaren flink toegenomen. LTO Nederland verwacht dat ze de komende jaren eerder groter dan kleiner worden.

Door de hervormingen in het Europees landbouwbeleid schommelen de prijzen van de melk meer dan daarvoor. De grotere marktwerking leidde ertoe dat de boeren volop profiteerden van de melkprijzen die in 2008 een recordhoogte bereikten. In 2009 kwam een forse prijsval, maar inmiddels zijn de prijzen beter.

Melkprijsvergelijking

Uit een dinsdag door LTO Nederland gepresenteerde melkprijsvergelijking komt naar voren dat de Nederlandse boeren steeds meer afhankelijk zijn van internationale ontwikkelingen die ze niet zelf in de hand hebben. Van de melkproductie in Nederland wordt 60 procent geëxporteerd, vooral in de vorm van kaas.

Bron:[www.beursduivel.be]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_15
pluk de dag paul, in de toekomst kijken kan toch niemand, maar dat er een soort van melkcyclus op gang komt is wel duidelijk. Melkprijs hoog, meer produceren, melkprijs laag, minder produceren, dus niet zoveel vaste kosten en groot deel van het bedrijf variabel maken, maar ja, dat hebben ze in de nederlandse landbouw nog niet zo goed begrepen (koeien, varkens en kippen produceren maar door ongeacht prijs).

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , melk , landbouwbeleid , melkproductie , melkveehouders , europees , coöperatie en melkprijsvergelijking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0