Eerste systeem waarbij roostvloer kan blijven, krijgt officiële erkenning

De Lely Sphere is officieel erkend als ammoniak reducerend systeem en is opgenomen op de RAV-lijst. Het systeem geeft een reductie van 70 procent ten opzichte van een traditionele roostelvloer.

Deel dit topic

Reacties

Tuinboer
Dacht dat er ook al zo een systeem was , met de Meadowfloor .
bio boer
@Tuinboer sluiven vloer met urine gaten en is niet met luchtwasser die de lucht uit de kelder haald dus die vloer is niet getest in deze opstelling
Tuinboer
@bio boer is een rubber vloer over een bestaande roostervloer . Iets heel anders dan jij denkt dus .
bio boer
Gouden ei van lely hebben ze mooi voorelkaar zo dikke reductie op papier is de eerste na mijn weten
+6
komelker 2
Flauwekul allemaal en de boer maar betalen.
+1
bio boer
@komelker 2 straks verplicht voor idereen🙈 onder mon dit is simpel in bestaand systeem toetepassen maar weet al imand wat dat systeem kost ?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
r weet al imand wat dat systeem kost ?

Staat in het artikel: 150.000 tot 170.000 euro. Voor een bedrijf met 120 koeien.
+2
bio boer
@kanniewaarzijn toch nog wel serieus geld zonder een vloer allen een kleine luchtwasser wat stripjes in de vloer met mestrobot
Noorderling
@kanniewaarzijn
Kunt makkelijk verdubbelen met intern salderen. Lukt je voor andere belemmeringen niet met dat geld.
Erco
@kanniewaarzijn in geen 150.000 jaar hier
hans1980
@Erco lijkt me eenvoudiger dan bronscheiding met mestvergister
bio boer
@komelker 2 als de hele melkveehouderij zo op papier 70% kan reduceren zijn we vast niet meer de grootste uitstooter 🤔 dan gaan ze wel klieren met methaangas en fijnstof
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
dan gaan ze wel klieren met methaangas en fijnstof

Precies, althans: voor degenen die dan nog overgebleven zijn.
BertK
@bio boer investering van ca 1,6 milj koeien maal 10.000 euro per koe maakt 16 miljard? 70 reductie melkveehouderij, beetje extra met voermaatregelen en alles kan de komende 10 jaar weer. Tegen die tijd zijn er wel weer nieuwe inzichten en doelen.
bio boer
@BertK kost zo 1000 euro per koe
BertK
@bio boer Je hebt gelijk, dus maar 1,6 miljard. Kadootje van de staat. O nee, mag niet, staatssteun.
+1
de hoef
@komelker 2 er komt mooi kunstmest uit ,is een super idee maar ons te duur
+2
Weidezicht
@de hoef maar als de overheid het betaald, zijn ze voor een fractie klaar. Dan hebben ze hun hoog in vaandel staande, hun voor de buhne beeldvormende probleem opgelost. Hebben ze alleen hun echte doel, het verwijderen van de boeren en berkrijgen van de grond, niet gehaald....
hans1980
Nog meer lely in de stallen
EMotie
@hans1980 Mooi rood.....
bio boer
@EMotie nu kun je het ook aan de buiten kant zien welke boeren lely boer zijn 😆
de hoef
Quote Reactie van @EMotie:
80 Mooi rood.....

ze zijn niet rood
EMotie

(klik om te vergroten)

de hoef
@EMotie je hebt gelijk
+2
jan 10
Investering zal wel meevallen,de jaarlijkse kosten staan er niet bij,terwijl die het belangrijkst zijn.Ik stel voor dat de overheid alle kosten voor hun rekening neemt,zolang Schiphol open blijft.
jg
@jan 10 De belangen voor Lely zijn groot .
Weidezicht
@jg zoeken naarstig naar nieuw verdienmodel? Zonder boeren verkopen ze ook geen melkrobots meer?
+1
marcsterreborn
@Weidezicht Ze zijn bij Lely nou bezig met bosrobotmaaiertjes. Als begrazing van natuur door de stikstofregels niet meer mag, dan komen de bosrobotmaaiertjes het gras verwijderen...
bio boer
@Weidezicht lely zit tegenwoordig wereld weid
+1
robotslaper
Als we dan meer koeien mag houden dan is het een top vloer anders weggegooid geld met dat domme gezeur over stikstof.
+4
John Spithoven
Mooie uitvinding van Lely. Het systeem krijgt een voorlopige erkenning op de RAV lijst onder de code van 1.39. Na metingen door de Tac RAV commissie van het ministerie van I en W zal ze ongetwijfeld ook een definitieve emissie factor krijgen.

De 1.39 code geeft aan dat we bij het 39ste stalsysteem zijn aanbeland die het ammoniak probleem in de melkveehouderij probeert te beteugelen.

Maar een juridisch probleem, stikstof, los je in de rechtszaal niet op met technische bronmaatregelen. Artikel 6 lid 2 an de HR is het verslechtering verbod van de staat van de natuur, Nederlandse interpretatie is dat stikstof, en Artikel 6 lid 3 van de HR verbod een toename van depositie bij een nieuwe of uitbreiding activiteit tov bestaand gebruik ten tijde van aanwijzing besluit 94. ( 2000 en 2004). De Nederlandse interpretatie van de HR accepteert in deze artikelen nagenoeg geen onzekerheid op het vlak van depositie.

En daar gaat het fout! En na 39 stalsystemen hebben politiek, belangenbehartiging en systeem ontwikkelaars dat nog steeds niet helder op het vizier .

Er is geen enkel systeem die 100 % zekerheid geeft over zijn resultaat, niet op emissie en al helemaal niet op depositie.

En daar is maar 1 oplossing voor , politiek en kabinet moet op hangende pootjes naar Brussel!!!

En dan is het zonde van alle moeite van Lely om zo'n mooi systeem te ontwikkelen.
oubi
@John Spithoven mooi systeem voor pasmelders. Kunnen ze ammoniaktoename compenseren
+2
John Spithoven
@oubi En dan vervolgens bij de rechter weer tot de ontdekking komen dat je wederom niet aan de HR voldoet , waarna er een mogelijke nieuwe verguningloze periode aan breekt.😥
+2
Noorderling
Quote Reactie van @John Spithoven:
waarna er een mogelijke nieuwe verguningloze periode aan breekt

Heb je je stal maar weer staan, wat is een vergunning waard als half nederland door mag doen zonder vergunning. Industrie heeft niks op papier, MKB weet niet waar men aan toe is, bouw wordt gedoogd.

Als pas melder ben je zeker knelgeval, alleen alles staat er wel en dat pakken ze je niet zomaar af. Nu bouwen is bijna een keer zo duur als 2010-2015. Laat ze maar gek worden, intern salderen en zorgen dat je 1kilo bijkoopt en op die manier een NB krijgt. Wie dan leeft wie dan zorgt, met die 25km en intern salderen niet vergunningplichtig is worden nieuwe toekomstige knelgevallen verwekt.
Henk2
@John Spithoven dan voldoet dus geen enkel emissiereductie systeem?
Luchtwassers kunnen uitgezet worden?
John Spithoven
@Henk2 Ook de column van de heer Bruil komt tot dezelfde conclusie.

boerderij.nl/emissiefactoren/
Henk2
@John Spithoven collectief geen cent meer spenderen aan stikstof gerelateerde eisen ondanks handhavingsverzoeken ?
+1
MaFlodder
Emissiereducerende stalsystemen hebben de rechters schijt aan. Dus niet houdbaar. Mooi zo'n RAV-lijst, maar ze worden 1 voor 1 afgeschoten. Het zijn allemaal geldverkwanselende maatregelen. METEN=WETEN! Is stikstof echt de oorzaak? Dat is niet eens onderbouwd! Die vraag moet eerst beantwoord worden. Voordat we het over "meedenken in oplossingen" gaan hebben. Om een goede oplossing te vinden, ben je eerst de oorzaak van een probleem nodig. Dus zolang dat niet duidelijk is, zal iedereen aan de noodrem moeten trekken!! En dus zeker niet op de muziek vooruit moeten lopen..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely , luchtwasser en sphere geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN