Erwin Wunnekink over zijn vertrek: welk probleem is nu opgelost?

Een week na zijn abrupte vertrek bij FrieslandCampina licht oud-bestuursvoorzitter Erwin Wunnekink zijn vertrek toe. Bovenal wil hij met zijn vertrek een statement maken naar melkveehouders en stakeholders. 'Mijn ontslag is de ultieme oproep aan de coöperatie en stakeholders om zich te verenigen. We kunnen alleen samen een toekomst hebben, als we die samen creëren.'

Deel dit topic

Reacties

+2
Wat een klets verhaal , erwin zegt nikx.
kanniewaarzijn
@Detukkeroettwente Jawel, hij zegt dat het belangrijk is om aan de regeltjes te voldoen of die nu kloppen of niet. Dus, theorie is belangrijker dan praktijk.
EMotie
@Detukkeroettwente Typisch Rfc Talk.
Bennie Stevelink
Hij zegt dat we met de markt te maken hebben. Of de eisen nu terecht zijn of niet doet er niet toe. Je wilt kunnen leveren of je levert niet.
sorry
@Bennie Stevelink waarom moet die nou weer een podium krijgen bijnieuwe oogst?
robbies
@Bennie Stevelink Waarom zou je dan die melk willen produceren/verwerken als cooperatie? Moet je er niet naar streven om alle melk met marge te kunnen verkopen?
puntertje
@Bennie Stevelink De discussie gaat over de benadering en bewerking van die markt en niet over ´de markt´, dat is gelul. Daar zijn ook een hoop fouten en inschattingsfouten gemaakt maar mea culpa in de top van RFC, coöp en onderneming, is not done. En daar gaat de ergernis over. Elke actievoerder die een scheet laat wordt ook nog van gezegd: ´daar moeten we wat mee´ en dan wordt je een speelbal.
Wunnekink had gehoopt op waardering maar ja, na het afzakken van RFC tot middenmoter blijft applaus vanzelfsprekend uit. En dus liep het hem over de schoenen en hij stapt impulsief op. En dan kun je niet meer terug en krijg gelul over statement etc.
+3
jan w
@Bennie Stevelink
Er loopt binnen RFC veel te veel volk rond die weinig of geen affiniteit hebben met de landbouw. Die interesseren het geen ene kloten of er nu wel of niks voor de boeren overblijft.
Ik heb een antwoord meegemaakt tijdens een symposium van de rabobank, waarvan ik denk, Hoe is het mogelijk dat die persoon een concerndirectielid is geweest.
"Ik heb niks met boeren, ik heb niks met jonge boeren. Het uitbetalen van een lage prijs voor de melk past goed in het beleid van de concerndirectie. Melk is voor ons een kostprijs en daar betalen wij het liefst niks voor".

Men heeft bij RFC jaren zelf de markt verkloot. De winst kwam wel uit Azie en hier hebben ze op hun luie reet gezeten. We hoeven de boeren toch niet meer te betalen dan de marktconforme melkprijs.

En nu kunnen de boeren opdraaien voor het wanbeleid bij RFC. Het zijn daar gewoon zakkenvullers.
Achso
@jan w het uitbetalen van de hoogste melkprijs staat ook helemaal nergens in de visie, die iedereen heeft goedgekeurd. De melkprijs is een gemiddelde bakjes prijs .
En dat doet RFC.
+1
robbies
@Achso je weet niet hoe de garantieprijs werkt?
Achso
@robbies jawel, maar de doelstelling is helemaal niet de hoogste prijs voor de melkveehouder. RFC is niet Leidend in uitbetaalde prijs, maar volgend
+1
robbies
@Achso Tel de garantieprijs en de winstverdeling maar eens bij elkaar op en dan doet RFC het gewoon prima. Probleem zit erin dat ze het helemaal niet kunnen betalen. En dat is een kwalijke zaak.
Achso
@robbies dat ze het prima doen, met geleend geld, doet niets aan het statement af dat in de visie nergens staat dat ze de hoogste melkprijs willen uitbetalen. Zou dat wel zo zijn was de organisatie anders opgebouwd.
+3
jan w
@Achso
Ik schrijf nergens dat ze de hoogste prijs uit moeten betalen. Maar als jij geen affiniteit hebt met jouw boerderij, dan wordt het boeren ook niks.
Het enigste waar ik mij niet in kan vinden is in mijn optiek de hoogte van de loonsverhoging. De top eigent zich een loonsverhoging toe, naar men zegt van 15 % en het personeel krijgt over 2 jaar verspreid 5% . En daar zijn de resultaten helemaal niet naar.
Achso
@jan w zeker gelijk. Maar als de visie anders was geformuleerd en geleefd, was het nu niet zo’n zooitje
+1
jan w
@Achso
Er zit zeker iets goed fout. Heb al vaker gezegd, dat ze hier op hun luie reet hebben gezeten. Ze hoefden hier ook niks te doen, de winst kwam wel uit Azie en nu dat is weg gevallen hebben ze een groot probleem.
Van de in Nederland geproduceerde zuivel wordt tussen de 80 a 85 % binnen een straal van 600 tot 800 km. afgezet. RFC kan hier lang niet in mee. Die halen maar 65%, als ze dat halen ( Dit werd mij vorige week verteld door een ledenadviseur ) om binnen dat gebied de zuivelproducten af te zetten.
+1
puntertje
@jan w Tja, de winsten van elders zijn ook nog eens deels gebruikt voor de opbouw van een enorme santenkraam aan eisen, projecten, modellen, rekentools en allerlei dure 'deskundigen' die ons dat allemaal 'aanprijzen' (lees: opleggen). En dat moeten we allemaal met z'n allen door de tijd trekken terwijl de toko slecht rendeert, ook als veel leden weglopen. Man man, er zijn meer dan honderd mensen die zich 'director' van het één of ander noemen, veel functies waar we het bestaan niet niet eens weten en, als ze plotseling zouden zijn verdwenen we hooguit zouden denken: hé hé, ze vallen ons wat minder lastig met bijzaken momenteel.
+1
Kempenaar
@Bennie Stevelink denk je niet dat er keihard gesaneerd en georganiseerd moet worden bij rfc
Eddie1
Erwin was gewoon niet geschikt voor deze functie, als hij dat wel geweest was, was hij niet opgestapt na een paar maanden. Nu het moeilijk wordt blijkt hij niet over de capaciteiten te beschikken om de onderneming te leiden. Dit jaar zijn binnen het bestuur dingen gebeurd die in jaren niet voorgekomen zijn. Ik hoop RFC een goede bestuursvoorzitter krijgt die deze vertrouwenscrisis oplost de komende jaren. Niet één of andere baantjesjager die het alleen voor zichzelf of het geld doet, maar iemand die hart voor de coöperatie heeft. RFC heeft onder de vele leden vast wel iemand die daar geschikt voor is.
robbies
@Eddie1
Quote:
RFC heeft onder de vele leden vast wel iemand die daar geschikt voor is.

Daar twijfel ik aan. Het zal vast niet mogen van de statuten, maar een professional met verstand van zaken is nu gewoon he5 beste
marcsterreborn
@robbies ja als je de leden zo even snel langs loopt, zit die er inderdaad niet tussen...😎
+1
sorry
@marcsterreborn ondoorzichtelijk zooitje is het geworden
Weidezicht

(klik om te vergroten)

@Weidezicht wat is dit noe wier ???
+1
puntertje
@Weidezicht De man die de KLW omarmde maar geen idee had wat het eigenlijk is. Bij z´n vertrek nog even roepen hoe geweldig PP is maar toch maar snel een functie elders zoeken voordat ontmaskert wordt dat het ons geld kost (en ook nog eens veel verdeeldheid oplevert).
+1
Noorderling
@puntertje
lees de link hierboven even.
Functie elders, wel binnen rfc.
puntertje
Quote Reactie van @Noorderling:
Functie elders, wel binnen rfc

idd
+1
richard-de-wolff
@puntertje je zat er aardig naast 🤣🤣🤣
+1
puntertje
@richard-de-wolff Yep, ´gelukkig´ hebben ze ze zo ontzettend veel director functies dat het voor iedereen altijd onduidelijk blijft of het promotie dan wel demotie betreft. Zo zal de toiletjuffrouw op het hoofdkantoor ongetwijfeld chief managing director sanitair genoemd worden die direct verantwoording aflegt aan Hein als het toilet niet schoon is. In dat geval volgt misschien promotie/demotie naar de functie van operational director visibility (glazenwasser).
EMotie
@puntertje Wie is: director ( schijt aan staatssteunregels!!) Jumpstart??
Weidezicht
Ik kan artikel niet lezen/openen. De salariskosten in amersfoort lopen fors terug.
Ik ken hem niet. Hoorde hij bij de toppers of de tobbers?
sorry
@Weidezicht personeel wordt weggestuurd en interimmers ingehuurd of dingen uitbesteed

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0