Brussel maakte wél verslag van gesprek over ‘Wierdense Veld’

Wel degelijk meer info vanuit Brussel over het Wierdense veld.

Deel dit topic

Reacties

+1
kanniewaarzijn
Dit land wordt met de dag erger. Liegen, liegen, liegen en bedriegen!
+1
Carola mut vertrekken , en wel morgen direct .
+3
Gerrit v Schaick
Goed werk staff
+2
rene-de-jong
Hier even een samenvatting van het overleg
Samenvatting:

Beste meneer Sinkefiets, we hebben bijna een stikstof wet door de senaat en 6 miljard om dit te financieren.
Hiermee zal de SVI (staat van instandhouding) van habitats en soorten verbeteren.

Dhr Boerman (Trainee Wetgevingsjurist bij Ministerie van BZK) meld dat er diverse water-win locaties zijn nabij N2K gebieden en dit wel eens meer kan worden door klimaatverandering (wel ja), hierdoor kan de SVI wel eens verslechteren ondanks de nieuwe maatregelen (WSN ??).
Er is gezocht naar andere locaties (is dat zo ??) maar deze waren niet beschikbaar, kunnen we op flexibiliteit rekenen als er verslechtering op treed ?

Sinkefiets antwoord dat het prachtig is dat er een wet wordt aangenomen en zo’n bak met geld beschikbaar komt.
Hij herhaald nog even de doelstellingen uit de EU-wetgeving en de ambitie van biodiversiteitsstrategie en klimaatverandering, deze moeten geïntegreerd worden om de SVI te behouden en weerbaar te maken.

Schouten spreekt de hoop nog uit dat de wet wordt aangenomen want die was zelfs nog aangepast zoals Remkes Com. het wou zien.
Ze waren het er beide over eens om de bespreking op technisch niveau voort te zetten.

Kortom;
We maken een wet om juridisch de boel sluitend te maken, het kost een bak met geld (wederom), het werkelijke probleem (waterwinning) doen we niks aan maar we blijven in gesprek op technisch nivo.

Wat een nivo…
+1
John Spithoven
@rene-de-jong Het zit allemaal nog veel spannender in elkaar.

In de jaren 90 moest elke lidstaat van Brussel gebieden aanwijzen waar men de natuur gaat beschermen. Nederland wijst de N2000 gebieden aan en stelt vast waar welke habitats voorkomen. Ook kiest zij (Nederland) voor de focus op stikstof, stelt zij een norm per habitat vast waarbij mogelijk een negatief effect zou kunnen optreden op die habitats, de Kritische Depositie Waarde.
Deze habitat kaarten met de KDW´s zijn te vinden in Aerius monitor. Naar nu blijkt wijzigingen deze kaarten nauwelijks tov van het aanwijzingsbesluit, tenzij de habitats een grotere omvang krijgen. Andersom is niet mogelijk in het kader van het verslechteringsverbod, artikel 6 lid 2. Brussel houdt hier overigens een andere lezing op na.
Vervolgens moeten de aangewezen gebieden beheert worden. Dat geschiedt volgens de jaarlijks vastgestelde provinciale natuurbeheersplannen. Deze plannen geven de feitelijke situatie weer (aldus LNV) en hier wordt jaarlijks Europees geld voor beheer vrij gemaakt, de SNL regeling. Nu blijken de feitelijke situaties, vastgelegd in de natuurbeheersplannen totaal niet te kloppen met de habitatkaarten in Aerius ten tijde van het aanwijzingsbesluit, en waar de boer via de vergunning en/of bijv de Wsn op afgerekend wordt. Men streeft volgens de habitatkaart hoogveen na, zet geld en beheer in via de natuurbeheersplannen voor bos. De feitelijke situatie is bos.
Vervolgens moeten de habitats beoordeeld worden op de in staat van de natuur zijnde kwaliteit. Men doet veld onderzoek, ziet een bos staan (ontstaan uit beheer en middelen provincies) terwijl de habitatskaart volgens het aanwijzingsbesluit hoogveen aangeeft. De beoordeling van de staat van de natuur is in deze slecht, want we treffen niet aan wat is aangewezen volgens besluit Brussel. En dan is er ook nog president werking. Ergens een slechte staat van de natuur geconstateerd, en dan is het in heel Nederland fout met dit soort of type habitat.

Gevolg, natuur moet meer ondersteunt worden, dus bronbeleid (boeren uit roken) om alsnog de doelen te halen.

EN OP DEZE TOEGEPASTE MANIER ZULLEN DOELEN ,TOT DE LAATSTE BOER VERDWIJNT, NOOIT GEHAALD WORDEN!!!!
MaFlodder
@John Spithoven maar die gedeputeerde zegt in de vergadering van provinciale staten dat hij het hoogveen zelf met eigen ogen heeft vastgesteld. SGP wilde een verslag van het gesprek van Carola met Eurocommisaris, maar werd als een zeurderd weggezet. Provincie is er zelf bij geweest toen het om het Wierdense Veld ging. Dan moet er toch ook een verslag wezen??? Het is er dus wel! Moet alleen uit Brussel komen.. Is dat Hoogeveen er nou eigenlijk wel of niet? Of wat willen ze wegmoffelen?!
John Spithoven
@MaFlodder Heeft de gedeputeerde van Overijssel kundige en kennis op natuur te determineren 🤔
STAF heeft twee ecologen het laten beoordelen .( van ngo's)

PS van Overijssel heeft niet de stukken gekregen waar ze om vroegen, maar waren er wel naar nu blijkt. Dus hebben zij niet een volledig feitenrelaas kunnen beoordelen alvorens zij een besluit konden nemen.

Verder wordt "aankoop van bufferzones Moet van Brussel " versleten als de oplossing terwijl Brussel dat niet meldt. ( ze melden dat zij artikel 6 van de HR anders interpreteren.

Waarom wil in dit geval provincie Overijssel zo graag die grond hébben?Zonnevelden???
MaFlodder
@John Spithoven Lijkt me niet dat de gedeputeerde die kennis heeft. Net zo min als de boa die mee was... Het beheer wordt dus uitgevoerd tbv bos. Terwijl er hoogveen zou moeten zijn. Of tenminste ontwikkeling daarvan. Ondertussen wordt er water onttrokken door vitens, maar moeten er wel bufferzones komen om daar de boel te verzuipen. Dat water in die bufferzones moet ook ergens weg komen. Wordt ergens onttrokken, waar zou dat onttrokken worden? Grond voor panelen deels, maar ze hebben ook graag grond om in de grondbank te stoppen zodat naast uitkoop boeren, de rest ook nog 's moet gaan extensiveren. Uitroken dus, terwijl het hoogveen er totaal niet bij gebaat zal zijn.
+1
rene-de-jong
@John Spithoven Mooie samenvatting John, daarom zou het goede werk van Staf (en Nico e.a.) nu eindelijk eens omgezet moeten worden in juridische stappen naar de EU.
Want het is niet zoals Esther Wijnne (B&G) schrijft dat een land maar wat mag doen en een eigen draai aan de HR kan geven.

De puinhoop is nog groter dan de toeslagenaffaire.
+1
Huppel
Zie ook het inkijkje ten aanzien van het aanstaande mestbeleid....

Quote:
NL Minister conveyed that in September she had presented to the Parliament the new
manure policy under development favouring land based systems for the upcoming 7th
Action Program. She also conveyed that the Parliament has decided not to continue
discussions on this policy until after the elections. They are considering short term and long
term measures which will lead to the relocation of some businesses from one part of the
country to another. Technical work is ongoing but political discussions will resume after the
elections

En ten aanzien van het 7e AP/derogatie:

Quote:
He conveyed that as they have been presented the measures under the 7 AP do not seem to match the severity and urgency of the problem in the Netherlands.

Alhoewel bovenstaande nog voor het huidig gepubliceerde plan is uitgesproken
+1
rene-de-jong
Maak zelf maar eens een samenvatting over het gesprek inzake mestbeleid:

vertaling;
=================================
Over mestbeleid
De minister van NL liet weten dat ze in september aan de Tweede Kamer de nieuwe
mestbeleid in ontwikkeling ten gunste van landgebaseerde systemen voor de komende 7e Actieprogramma. Ze deelde ook mee dat het Parlement heeft besloten niet door te gaan discussies over dit beleid tot na de verkiezingen. Ze overwegen korte en lange tijdelijke maatregelen die zullen leiden tot de verplaatsing van sommige bedrijven uit een deel van de land naar een ander. Het technische werk is aan de gang, maar de politieke discussies zullen worden hervat na de verkiezingen.

****** bevestigde dat het werk op technisch niveau doorgaat op de 7 AP en op de
strijd tegen fraude. Hij herhaalde ook de belangstelling van NL voor de RENURE-criteria voor mestverwerking en zou op dit gebied nauw willen samenwerken met de Commissie.

Commissaris Sinkevicius sprak zijn grote bezorgdheid uit over de waterkwaliteit in Nederland en het gebrek aan vooruitgang. Hij noemde ook de noodzaak om de inspanningen tegen fraude op te voeren met vermelding van de recente gevallen in België en Nederland. Hij bracht dat over zoals ze hebben gedaan gepresenteerd, lijken de maatregelen onder de 7 AP niet overeen te komen met de ernst en urgentie van het probleem in Nederland.

NL minister stelt dat uit de recente fraudegevallen blijkt dat er controles worden uitgevoerd en daders worden gepakt. Ze herhaalde dat ze zich ook zorgen maken over de waterkwaliteit. Ze vermeld dat de waterkwaliteit beter is in de uitzonderingslandbouwbedrijven vanwege de extra
controles,
dus zonder afwijkingen zou de waterkwaliteit eronder lijden.
===============================================

Wat heeft mestfraude met nitraat te maken ??
Uitzonderingslandbouwbedrijven....? ze bedoeld derogatie bedrijven ??


wat een nivo....
jan w
Bij het Stelkampsveld bij borculo is het niet anders. Daar werden boeren ook al geconfronteerd met onteigening. Ik weet niet of er onteigend is, maar wel begrepen dat er boeren grond verkocht hebben , omdat ze anders onteigend zouden worden. Het gebied is nu ruim 100 ha. ( want groter dan 100 komt er nog meer subsidie.
Maar daar heeft het hele project ook al 225 miljoen gekost.
marcsterreborn
CDA-er Boswijk vindt dat Staf een verkeerde voorstelling van zaken geeft
cda.nl/derk-boswijk/…
Weidezicht
@marcsterreborn nou hij heeft toch een heel rijtje prangende vragen richting minister gestuurd.
+5
John Spithoven
@marcsterreborn In een normale parlementaire democratie betekent de kamer en of provinciale Staten fout inlichten dat de bewindspersoon kan vertrekken.
Tegenwoordig sturen we de brenger en of ontdekker van het voorval naar het schavot 🤔
+3
rene-de-jong
@marcsterreborn is dat zo ? want of het nou opzettelijk of per abuis is gebeurd, gaan de vragen over de inhoud.

en wat mij betreft hadden deze vragen nog véél scherper gekund, je hoeft een minister niet te sparen die de werkelijke oorzaken onder het tapijt wil schuiven (de memo en/of de inhoud).

Hoe zinloos is het om een gebied (nabij waterwinning) uit te breiden met gelden wat is ontvangen van een niet bestaand probleem want dat beschrijven ze in deze notitie nota bene zelf.
Het zijn de ambtenaren van LNV die een schop onder de kont moeten hebben, zij beheren de kas van de TBO's met de pincode STIKSTOF

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0