De eerste tractor die rijdt op waterstof gaat binnen afzienbare tijd het land op

Gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter: 'Op weg naar een stoet van waterstoftractors

De eerste tractor die rijdt op waterstof gaat binnen afzienbare tijd het land op in Noord-Holland. De EOX waterstoftractor is één van de concrete resultaten uit de provinciale ambitie om het gebruik van waterstof in de agrarische sector (en daarbuiten) snel verder te ontwikkelen. In deze ambitie trekken de gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter samen op.

Ilses portefeuille bevat onder andere Economie en Landbouw & Visserij. Als het gaat om waterstof heeft ze een goede collega aan Edward, die onder andere Klimaat & Energie in zijn pakket heeft, waar het thema waterstof onder valt. Samen vertellen zij over het belang van verduurzaming van de economie in de provincie en de rol die waterstof hierin speelt.

Edward: “Twintig jaar geleden spraken we al over de toepassing van waterstof als energiedrager, maar lange tijd lagen er alleen ideeën op de tekentafel. Het is bijzonder om te zien hoeveel vaart er de laatste jaren is gemaakt; inmiddels zijn er concrete plannen voor verschillende waterstoffabrieken, in Groningen rijden bussen op waterstof en hier in Noord-Holland rijdt bijna de eerste tractor. In relatief korte tijd zijn we van theorie naar praktijk gegaan. Nagenoeg alle grote bedrijven zijn ermee bezig en dat biedt perspectief voor kleinere bedrijven - denk aan de ontwikkeling van tank- en onderhoudslocaties. Hoe meer vraag, hoe meer beweging in het geheel.”

Twee waterstoffabrieken in Noord-Holland
Deze ontwikkeling is goed voor duurzaamheid in het algemeen, maar zeker ook voor de agrarische sector. Ilse: “Voor zware machines en voertuigen is volledig elektrisch rijden geen praktisch alternatief: je zou dan enorme accu’s nodig hebben. De combinatie van energie opwekken met waterstof en een elektromotor is daarentegen wél haalbaar. Sowieso zien we dat de agrarische sector een grote slag aan het maken is als het gaat om duurzaamheid. Waterstof speelt hierin een belangrijke rol. Zo zijn er pilots bij bedrijven waarbij zonne- en windenergie op kleinere schaal wordt omgezet in waterstof.”

Deel dit topic

Reacties

jd4050
Leuk, maar de meeste (grijze)waterstof word nog geproduceerd op een minder milieuvriendelijke manier omdat dat veel goedkoper is als groene waterstof.

Wanneer waterstof op een energieneutrale manier geproduceerd kan worden dan kun je wel spreken van een milieuwinst. Maar dat zal in de toekomst vast komen.
+2
Stier69
Ik zie al lang 3 stuks New Holland trekkers op waterstof aan het werk langs de A2.Bezig met grondverzet voor het landschap of zoiets.Dus echt niet nieuw in Noord Holland.Ilse en Edward doen wel interessant voor de buitenwereld,maar ook hun baantje is onnodig ,duur,en al achterhaald. Zou trouwens niet eens met die New Holland's willen rijden met 700 bar waterstof op het dak.
jd4050
@Stier69

Dat zijn trekkers die op diesel/waterstof rijden. Dat is anders dan een trekker volledig op waterstof.

Ga er maar rustig vanuit dat zo'n tank op het dak veilig is.
+1
Stier69
@jd4050 Dan vind ik het misleidend wanneer er " deze trekker rijdt op waterstof " op staat.We worden zoals wel vaker voor de gek gehouden.
KlaasM
@Stier69 dat is ook misleidend. Als ding flink moet werken neemt hij een slok diesel.
Ze zullen er wel alles aan gedaan hebben om te voorkomen dat ie af en toe ook nog een zwarte pluimpje laat zien.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractor , duurzaam , waterstof en waterstoftractor geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0