Koe kan bijdragen aan klimaatverbetering

De bijdrage van de methaanuitstoot van runderen aan de opwarming van de aarde wordt mogelijk overschat, blijkt uit een recent rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Herkauwers kunnen de opwarming van de aarde zelfs vertragen door hun methaanuitstoot vanuit de mest en vooral de pens te verlagen.

Deel dit topic

Reacties

jan w
Methaan van koeien kent ook een kringloop, alleen die duurt 10 jaar. "industrieel" methaan heeft ook een kringloop, dit alleen van zo'n 1000 jaar. Dat maken wij dus niet meer mee.
Farma_boerke
@jan w Methaan is methaan ongeacht de oorsprong.
Het verschil zit hem in de kringloop. Biogeen (dier) zit in een kringloop. Methaan halveert ca iedere 12jaar (na 12j = 50% van initieel, na 24j = 25%, 36j = 12.5%, etc). De vrijgekomen CO2 hierbij kan door planten weer worden opgenomen en door dieren omgezet worden in Methaan.
Doordat deze cyclus al duizenden jaren loopt kun je die als vrij stabiel beschouwen (= kringloop) zolang je niet teveel puzzelt aan rantsoen ed (wat wij dus deels wel hebben gedaan).

Methaan uit fossiel komt er alleen maar bij, hoewel de afbraak hetzelfde is, wordt de gevormde CO2 toegevoegd aan de atmosfeer (en net zo goed door planten gebruikt), maar deze kringloop is vele malen langer om weer tot olie omgevormd te gaan worden 100.000en jaren en voor ons dus te zien als toevoeging "zonder" verwijdering
bio boer
@Farma_boerke vooral dat de afbraak van fossiele brandstoffen velemalen sneller gaat dan die wordt gebonden ons energie behoefte is gewoon enorm in de westerse wereld alles moet veel snel gemaklijk

daar door goedkooper vooral laaste 70 jaar is dat enorm toegenomen ook in onze sector 70 jaar geleden was er in de melkvee sector ook zo goed als niks aan fossiele input de productiviteit wel enorm opgestegen daar door kosten enorm gedaald
Farma_boerke
@bio boer Het is maar net hoe je kijkt naar de materie en welke uitgangspunten je neemt.
Zo is de CO2 voetafdruk per kg gedaald, Ook aan voedingswaarde is de CO2 emissie laag te noemen. Maar in absolute getallen (die veel worden ge/mis-bruikt) weer niet. Dat laatste komt echter ook door het gebruik van LCA-analyse ipv uitlaat analyse.

Uiteindelijk kijkend naar de laatste decennia is de productie enorm toegenoemn agv hoger energieverbruik (incl tractoren, kunstmest ed), echter is ook de bevolking ge-explodeerd en die moeten iedere dag ook eten. Als we werkelijk nog zouden boeren op de oude wijze (Ot & Sien) was er veel meer armoede en voedselgebrek).

Desalnietemin moet je niet als sector zeggen, we zijn er klaar mee, maar wel de activiteiten bij je zelf houden ipv aan anderen overlaten wat er gedaan moet worden. Bij dat laatste krijg je antwoorden in de trant van, halveren.
Blijf je eigen verantwoordelijkheid nemen

Zie bijvoorbeeld ook: aleph-2020.blogspot.com/2019/06/…
deJong
Nu moet de tripple B hieermee de kamer in...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0