Nature Today | Grote modderkuiper ook gevoelig voor overmaat aan stikstof?

Niet alleen natuur op land is gevoelig voor een verhoogde aanvoer van stikstof; ook waternatuur en de daarin levende soorten hebben hier last van. Zo zijn er mogelijke (indirecte) effecten op de zeldzame en beschermde grote modderkruiper. Deze vissoort leeft zowel in poldersloten als in beschermde Natura 2000-gebieden.

Deel dit topic

Reacties

Vdejong
Die heeft het in 2018, '19 en '20 vast moeilijk gehad
+1
labella
@Vdejong De natuur corrigeert zichzelf dus het zal nu wel een kleine stofhapper geworden zijn.
+1
Vdejong
@labella dit jaar toch niet meer? Er is toch niet voor niets uitstel aangevraagd van de ondernaaiverplichting.
berrie_kant
Trek hier toch wel mijn twijfels bij...
Wij zijn 2 jaar geleden uit een natura 2000 gebied verplaatst mede doordat de grote en kleine modderkruiper hier zaten, maar aangezien bij de laatste telling in 2018 er 4 grote modderkruipers in 'onze' sloten zaten, waar 0 speciaal beheer of dergelijke was om deze kruiper te sparen.
En in de rest van het gebied ,wat aanzienlijk groter is en al 10 tallen jaren natuur en bos was met speciaal beheer, er precies 0 waren gevonden....
Maar ik heb er niet voor geleerd dus ...
kanniewaarzijn
@berrie_kant Er worden miljarden uitgegeven om boeren uit te kopen/roken en andere klimaat -en milieuonzin. Voor de zorg is echter geen geld.....
van Ittersum
@kanniewaarzijn 116.000.000.000 euro voor de zorg in 2020 was al stukken meer (8,3%) dan in 2019. Dus dat eeuwige: er is geen geld voor de zorg is al jaren teniet gedaan of kan beter worden vertaald naar : waar is het eind of waar gaat het heen

cbs.nl/nl-nl/nieuws/…
kanniewaarzijn
@van Ittersum Momenteel is dat toch echt de reactie op de vraag van de stakers: "er is geen geld".
+1
van Ittersum
@kanniewaarzijn gewoon die stakers(ook in het onderwijs) eens vragen: maar wat verdien je dan?? Als je antwoord krijgt, ik betwijfel het... merk je dat dat geen probleem KAN zijn. Werkdruk maak je met geld ook niet minder, met anders organiseren wel, misschien dat het eentonige werk ook een ondergeschoven issue is. Alles is afgebakend, iedereen vindt er iets van en vooral binnen hun eigen gebied. De vergelijk met de melkveehouderij mag je best maken, boeren die met 60 mk een rotzooi hebben en nergens aan toekomen en boeren met 120 mk alleen waar het netjes is en ook nog een sociale leven hebben. Andersom is ook waar, dus geld is niet de oplossing, organisatie wel. Wat demotiverend werk is blijft demotiverend ook met 1000 euro extra in de maand
Achso
@van Ittersum vrij onzinnige opmerkingen. Ik weet van zeer dichtbij dat bij 26 uur week er iets van 1250€ verdiend wordt. Absurd.
Ook weet ik dat men drukker moet zijn met papiertjes invullen dan met werkelijke zieken verzorging.
Tevens, inderdaad is organisatie vaak een zooi en daar worden dan stropdassen ingehuurd die volgens een bepaalde non-sense template reorganiseren en weglopen met miljoenen. Niet vergeten dat er steeds meer hulpbehoevenden komen en dus geld.
In een deel van Friesland weet ik dat de bejaardentehuizen vol zitten en de wijkverpleging geen nieuwe Patienten aanneemt.
Vdejong
@Achso
Quote:
26 uur week er iets van 1250€ verdiend word
dat is ruwweg €48/uur bruto. Wat blijft daar netto vanover?
Hoorde van een collega dat hij zijn melker $15/uur betaald en dat was ook bruto.
Achso
@Vdejong100 uur in de maand, is 12,50 netto/uur. Ik doe dat werk niet voor dat geld
Vdejong
@Achso waar zit jij nu op netto per uur?
Achso
@Vdejong100 uur in de maand, is 12,50 netto/uur. Ik doe dat werk niet voor dat geld
+2
weurding
Kreeg laatst op de app een prachtige foto van een grote modderkruiper.🥰.. ze kon ook wel zwemmen geloof ik
casev2
Hadden de konijnen in de waterleidingduinen vlakbij Zandvoort het ook niet moeilijk vanwege de landbouw stikstof? .....
+4
Weidezicht
@casev2 er is maar 1 soort die het daadwerkelijk moeilijk hebben door stikstof.

Boeren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN