Melkveehouder uit Zeewolde stapt over op biologisch, maar daar heeft zuivelproducent geen boodschap aan

Melkveehouder Jeroen van Maanen uit Zeewolde moet nog ruim drie weken zijn melk exclusief aan de producent van Leerdammer-kaas leveren. Dat is de uitkomst van een kort geding tussen de Zeewoldenaar en het zuivelbedrijf Royal Bel Leerdammer.

Bron

Melkveehouder uit Zeewolde stapt over op biologisch, maar daar heeft zuivelproducent geen boodschap aan
destentor.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+1
Realisme
Word nog rustig daar😂
+2
mlkvhoudr
@Realisme het is een duiventil maar als er bij de FC geen orde op zaken gesteld word dan staat er voor elke vertrekker een nieuwe leverancier klaar die bij de FC wegkomt.
Ik zou zeker nu niet overstappen naar Leerdammer nu er net een nieuwe moeder is maar als je denkt dat t overal beter is kom je nog wel ergens zullen we maar zeggen.

Ik geloof het verder wel bij Leerdammer vond het een goede tip van @HansBa gewoon contact mijden dan heb je er ook geen ergenis van, dat bevalt me tot nu toe prima
+1
HansBa
@mlkvhoudr haha dank dank. Goede melk leveren en geld beuren , hoe moeilijk kan het zijn. Ben niet ontevreden over Leerdammer, opzeg termijn is 6 maanden, weet van Maanen ook. Vind wel dat leerdammer wat coulanter mocht zijn met de rechtzaak kosten.
Porky
@HansBa niet met je eens, er is een opzeg termijn, daar dient beide partijen zich aan te houden, je neemt een risico als je het op een rechtzaak aan laat komen
labella
@Porky hij had opgezegd alleen niet schriftelijk, het is gewoon weer mierenneukerij van Leerdammer.
EMotie
@labella Postduif?
labella
@EMotie Net zo als ik het gedaan heb, mondeling.
Porky
@labella kan wel zijn, maar jehij komt toch niet onder een steen vandaan? Je weet dat je vandaag de dag niet meer ff met een belletje van je abonnement of wat dan ook af bent ,dat doe je schriftelijk of mijn part via
Een mail.
HansBa
@Porky het is ook geruzie om niks, 3 weken melk. Van Maanen moet leveren maar als hij wat minder levert moet Leerdammer niet zo janken. Leerdammer heeft van het voorjaar nog een grote melkveehouder hier in de buurt binnen gehengeld, denk 4,5 miljoen liter op jaar basis, dan is dit toch peanuts. Leven en laten leven!
Porky
@HansBa zo zou het wel moeten gaan in het leven,maar die tijd is geweest, de wereld verhard en word er niet mooier op.
hoest
Lijkt mij ook logisch dat je de opzegtermijn aan houdt. Dat verwachten we andersom immers ook.
Daarnaast duurt het anderhalf jaar voordat je bio bent dus als je dan pas van het voorjaar opzegt ben je wel wat laat
labella
@hoest Als ze melk teveel hadden mocht ie vast wel eerder vertrekken, dat was tenminste nog wel toen ik vertrok. Toen hielden ze mij niet aan het halve jaar.
+1
hoest
@labella als het voor beide goed uit komt zal dat kunnen maar als dat niet het geval is gewoon grote jongen zijn en die laatste drie weken vol maken
HansBa
@hoest precies, voor leerdammer is minder melk net als een boer die grond kwijt raakt, ligt altijd gevoelig.Gewoon aan de spelregels houden is het beste.
+1
slagroomvla
Mag hopen dat hij niet echt zo vaak melk heeft die niet met de rmo mee kan...

Denk dat hij loopt te zwetsen om duurdere bio melk af te leveren, maar zet vooral zichzelf te kijk op deze manier... afspraak is afspraak!

Meende dat hij aardig wat koeien had, geven een paar druppels zo te lezen.
+2
EMotie
@slagroomvla Kinderachtig gedoe. Wet is wet.
Jaap40
@slagroomvla gelukkig weet hij prima hoe de hazen lopen.
+5
arie.j
Valt me tegen van Jeroen. Dit is toch die van het landbouwcollectief? en die later is opgestapt uit het bestuur van de NMV ?
Ieder normale melkveehouder wil dat zulke contracten worden nageleefd. Anders kan zo'n fabriek je met je melk op een kwade dag zo maar laten zitten.
Alleen met wederzijdse instemming is zoiets vroeger te beëindigen
Wat een opheft trouwens over maar 3 weken wachten, is dat nou zo erg Jeroen?
+3
EMotie
@arie.j Jeroen=ruzies
+2
George
@arie.j
Dit ben ik volkomen met je eens.
Afspraak is afspraak.
+1
mlkvhoudr
@George dit is een vaststaand feit sinds van der Steege weg wou bij Leerdammer, daar is over gerecht en sindsdien is het dus zo dat er een opzegtermijn van 6 maand is, maar daar is niet voor getekend of zo dat is gewoon wat het is.
Leerdammer kan die termijn ook niet ophogen want dan mag iedereen per ommegaande weg omdat dan de leveringsvoorwaarden wijzigen.

Ik had heel recalcitrant een paar koeien eerder droog gezet zo n boefje ben ik 😉
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
sindsdien is het dus zo dat er een opzegtermijn van 6 maand is, maar daar is niet voor getekend of zo dat is gewoon wat het is

kijk, daar heb je al wat. Als daar nooit voor getekend is maar eenzijdig opgelegd, wordt het verhaal al anders en zou v maanen het recht wel aan zn zijde kunnen hebben
mlkvhoudr
@cs-agrar zoals t nu gaat in agrarisch Nederland is ook geen houdbare situatie of er komt melk tekort of er moet eens gelijkwaardig met elkaar om gesprongen worden
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
@George dit is een vaststaand feit sinds van der Steege weg wou bij Leerdammer, daar is over gerecht en sindsdien is het dus zo dat er een opzegtermijn van 6 maand is, maar daar is niet voor getekend of zo dat is gewoon wat het is.Leerdammer kan die termijn ook niet ophogen want dan mag iedereen per ommegaande weg omdat dan de leveringsvoorwaarden wijzigen.

Het komt zo wat vreemd over:
Niet voor getekend dus, maar kan niet eenzijdig door Leerdammer worden verlengd.
Is het soms zo dat het de leveringsvoorwaarden zijn die Leerdammer hanteert bij iedere leverancier die gaat leveren? En dat die door te gaan leveren geacht wordt daarmee in te stemmen?
mlkvhoudr
@arie.j ja volgens mij als je weigert dan krijg je melkweigering maar volgens mij staat daar wel tegenover dat als zij eenzijdig de leveringsvoorwaarden wijzigen dat je per direct weg mag dus als ze ernu 7 maand van maken mag je weg per direct. Er is ook al heel lang discussie over het moment waarop de leveringsvoorwaarden aangeleverd worden dat is vlak voor oud en nieuw en ze gaan t nieuwe jaar in.
Strikt gezien mag dat niet moet dat paar maand van te voren maar daar bleven ze ook maar in volharden is een beetje machtsmisbruik maar goed welke grote partij is daar vrij van ik kan er in ieder geval nog wel een paar opnoemen maar ga ik niet doen 😉
hoest
@arie.j zal ook wel voor bestaande leveranciers gelden. Alleen hadden die toen dat in ging de keus om dan per direct te vertrekken.

Ik zal wel gek zijn maar ik vind een half jaar opzeg termijn vrij reëel. Bij campina moet je voor 1 oktober geloof ik opzeggen en dan ben je per 1 mrt van het jaar erop vrij om te gaan. Toen wij besloten om campina te verlaten was het net 1 Oktober geweest , wij hebben dus nog bijna anderhalf jaar geleverd.

Ik weet trouwens niet zeker of die regel van 1 oktober altijd geld of alleen icm de oprotpremie
weurding
@hoest overgaan naar een ander heeft dus termijnen, niks van gemerkt toen we stopten, daar zal dus andere regel gelden
+1
labella
@weurding ik ook niet, heb een maand te voren aangegeven te willen stoppen en ze hebben net zo lang melk opgehaald tot ik aangaf dat er geen melk meer in de tank zat. Daar zat ook geen vooraf afgesproken datum aan.
+2
hoest
@weurding klopt. Dat verschil zit hem in dat je alle geproduceerde melk minus eigen gebruik levert. Als jij stopt produceer je niet meer en kun je dus ook per direct stoppen met leveren
+1
Frans1
@weurding voor stoppers geldt die termijn niet
labella
@Frans1 en ook niet dat je het schriftelijk moet melden? Want dat heb ik nooit gedaan dus officieel niet gestopt met melken?
weurding
@labella heb toen wel melding gemaakt geloof ik
labella
@weurding ik niet schriftelijk, gewoon met de melkwinningsadviseur overlegt en die heeft het verder geregeld.
hans-hans
hans-hans
@hans-hans knippen en plakken wil niet altijd met een leuk filmpje
Maar het is inderdaad het beste om het te regelen zonder rechter en afspraken nakomen is een heel mooi iets
Jannus
Quote Reactie van @arie.j:
Ieder normale melkveehouder wil dat zulke contracten worden nageleefd.

Bij LD is men als leverancier en vrij om te gaan,zitten geen contractuele verplichtingen aan, alleen heeft men daar nu een redelijke termijn aan gesteld
+1
dieks2
Valt me tegen van Jeroen, maar zo leer je wel mensen kennen
+1
George
Quote Reactie van @dieks2:
, maar zo leer je wel mensen kennen

Misschien dat het daarom bij FDF en NMV ook niet zo lekker liep met 'm.
+1
Erco
@George dat is wel zeker ja.
tok achterhoek
@George Een betere als jeroen kun je niet vinden
weurding
@tok achterhoek ook in de achterhoek zijn de meningen dus heel verdeeld😅
tok achterhoek
@weurding Die lto mensen hou je toch
Jannus
Quote Reactie van @dieks2:
Valt me tegen van Jeroen, maar zo leer je wel mensen kennen

Mij niet,het is gewoon een fout die Jeroen maakte maar logisch is als je het niet weet,na vd Steege is er een soort van heren deal gesloten van een half jaar opzegtermijn en had Jeroen het netjes gedaan had hij die termijn vast gehouden,maar met de kennis van nu.....
Albert Altena
Geen goede beurt van Jeroen.
Ook al dat shagje pieren en roken voor de camera.
+1
Frans1
@Albert Altena wat maakt dat nou uit, waar let je op. Moet hij toch zelf weten
marcsterreborn
@Frans1 Stel dat hij ervoor kiest om zich naakt te laten interviewen. Wat zou dan je reactie zijn?
weurding
@marcsterreborn meeste intervieuws komt derde bovenste deel maar in beeld
marcsterreborn
@weurding Dus als hij zou roken uit zijn anus, was er niks aan de hand 😎😉
+1
Frans1
@marcsterreborn domme reactie, hij moet toch zelf weten of hij een shaggie draait en rookt? Dat gezeik overal over tegenwoordig
labella
@marcsterreborn dan zou hij er mee op de kermis kunnen staan, is een keer wat anders dan dwerg werpen.
weurding
@marcsterreborn doen we allemaal wel es, daarom warmt de aarde op wa
marcsterreborn
@weurding o komt het daar door...
weurding
@marcsterreborn 17 miljoen winden......
Frans1
@marcsterreborn zelfde als nu, niet gekeken🤭😬
EMotie
@marcsterreborn Wat een .....?
+1
Albert Altena
@Frans1 Ik hoor toch waar mensen buiten de landbouw over praten na zo'n gesprek.
Niet over het onderwerp waarover het behoort te gaan.
Koeien boertje
@Albert Altena die klimaat wappies die zo stoned als een kanarie rond lopen is wel wat anders.
Hier zit het inhoudelijke iig altijd goed en voor een ieder te begrijpen
jack89138393
Ga eerst eens aan Jeroen vragen wat er werkelijk aan de hand is. Hij is altijd recht door zee, iemand die weet wat ie wil en die je kunt vertrouwen. Hier is vast meer aan de hand
EMotie
@jack89138393 Zeker niet. Contract = contract. Niet zielig doen.
labella
@EMotie bij Leerdammer hadden we nooit een contract en is die opzegtermijn er later eenzijdig in gefietst.
huub
Eerst is zijn melk niet BL waardig en daarna een verhaal over investeringen in biologische melk. Hij spreekt zichzelf tegen.
Henry1
@huub Wat is Bel Leerdammer waardige melk dan? En waar dhr. Van Maanen dus niet aan kon voldoen?
Want de volgende zin gaat over biologische melk en antibiotica, maar ik neem toch aan dat de eisen voor bio melk strenger zijn dan gangbare melk (en dat staat er ook). Vind maar een vaag verhaal.
En dat geld ook voor de mensen die hier roepen "lees eerst maar het hele verhaal, voor je er een mening over geeft". Zeg dan gewoon wat er niet klopt!

Want mijn gedachte bij dit verhaal was ook: wie gaat er nu een drama maken van drie weken melk leveren als je zelf een foutje gemaakt hebt.
+1
Achso
@Henry1 als het ik het verhaal goed begrijp maakt Bel nogal een ophef en wil een precedent maken. Bel maakt een onnodige powerplay.
+4
John Spithoven
Een hoop reacties en veel met een deskundige oordeel ...

Wie heeft de uitspraak al gelezen of Jeroen gesproken?

Als de uitspraak openbaar komt, kon dat nog wel eens voor meer opschudding zorgen, dan het tumult hierboven 😁
+1
huub
@John Spithoven we wachten met smart.
+1
de jonge
@John Spithoven laat maar weer duidelijk zien hoe de media werkt he, men leest een stukje en heeft direct een oordeel klaar,zelfs over collega's... en dan zijn er nog zoveel die niet willen geloven dat het precies zo werkt in de media mbt landbouw in het algemeen naar de burgers toe...
John Spithoven
@John Spithoven Betwist en uitspraak niet , ook de journalist niet. Maar er is meer kennis nodig om hier een oordeel over te vellen.
tok achterhoek
@John Spithoven Klopt, heb het echte verhaal van jeroen gehoord. Maar om dat nu hier te delen
+3
marcsterreborn
Iemand die bewust stennis schopt, en regels aan zijn laars lapt. Moet je die willen als sectorvoorman?
+2
Weidezicht
@marcsterreborn eerst maar eens het hele verhaal. E.e.a. komt op mij ook beetje stom over en kan bijna niet geloven dat dit enkel om paar weken eerder vertrek gaat. Dus eerst maar eens het hele verhaal.
EMotie
@Weidezicht Komt niet.
huub
@EMotie denk ik ook niet. Een concern als BL handelt op basis van ratio, een individu op basis van emotie. BL gaat echt niet rechten als ze niet heel sterk staan.

In de zaak tussen RFC en Van Keimpema namen sommige prikkers het ook op voor Keimpema. Uiteindelijk bleek toch echt dat ze er een zooitje van gemaakt hebben.
mlkvhoudr
@huub lariekoek
+1
newholland6640
@huub

Ach, bel doet ook aan emotie.
sorry
@marcsterreborn wel een bioboer erebij...dat moet jou goed doen
+2
marcsterreborn
@sorry Tja je mag geen onderscheid maken tussen mensen, schreef ik net op een andere plek. Dus we zullen er met Jeroen bij Eko Holland maar het beste van maken
+6
JanCees
Wat een van de heupschutters zijn de meesten hier.

Allemaal verbzaingwekkend dat Jeroen zo "dom" is?

Zodra de uitspraak publiek gaat worden staan de meesten hier te kakken als stelletje heupschutters met diepgang van een luciferhoutje.

Sommige rechtzaken worden opgezet vanuit een andere optiek.

En Jeroen is alles behalve dom.

Ben benieuwd wie hier met negatieve opmerkingen over Jeroen straks ook zo groot is om te zeggen dat hij/zij wel beetje heel erg voor de beurt zat te blaten en sorry Jeroen gaat zeggen.
+4
arie.j
Quote Reactie van @JanCees:
Wat een van de heupschutters zijn de meesten hier.Allemaal verbzaingwekkend dat Jeroen zo "dom" is?Zodra de uitspraak publiek gaat worden staan de meesten hier te kakken als stelletje heupschutters met diepgang van een luciferhoutje.Sommige rechtzaken worden opgezet vanuit een andere optiek.En Jeroen is alles behalve dom.Ben benieuwd wie hier met negatieve opmerkingen over Jeroen straks ook zo groot is om te zeggen dat hij/zij wel beetje heel erg voor de beurt zat te blaten en sorry Jeroen gaat zeggen.

Ongezouten kritiek op commentaar van anderen, mij best.
Maar daarbij niet aangeven wat er dan toch aan niet bekende feiten over die rechtszaak te melden valt. Dat valt ook onder blaten.
mlkvhoudr
@JanCees choose tour battles wisely ik ging er geen energie in stoppen voor die paar weekjes

Maar ik heb geen enkele reden om Jeroen te gaan af kachelen maar ga hem ook niet op een voetstuk zetten het is gewoon 1 van ons
+1
HansBa
@mlkvhoudr precies, negatieve energie voor achter de komma werk, niet aan beginnen.
EMotie
@JanCees Pffffff.......
Bennie Stevelink
@JanCees communicatief is het natuurlijk slecht. Jeroen is in boerenkring een bekende Nederlander. Dan is betrouwbaarheid uitstralen een must.

Iedere boer begrijpt dat dat verhaal over antibiotica in de melk een leugen is.
Dus daar lijdt zijn geloofwaardigheid ernstig onder.

Ook is er schade voor de biologische sector door het geklets van Jeroen. Veel burgers geloven dat biologische boeren nooit antibiotica gebruiken. Nu blijkt dat ze dat wél gebruiken en daar bovenop het gebruik ook nog niet eens onder controle hebben. Het heeft immers in de melktank terecht kunnen komen.
Ik kan mij voorstellen dat de gehele biologische sector hier ontstemd over is.
+1
weurding
@Bennie Stevelink en als het nu waar is? Maar onder de tafel houden? Schandalen over gangbare landbouw vertelt men ook maar al te graag, dat het niet aan boeren onder elkaar is om het naar buiten te brengen is wel een punt
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
Ben benieuwd wie hier met negatieve opmerkingen over Jeroen straks ook zo groot is om te zeggen dat hij/zij wel beetje heel erg voor de beurt zat te blaten en sorry Jeroen gaat zeggen.

Jow, jij en john zitten hier jeroen te verdedigen zonder verdere info te willen geven, wat moeten we daarmee?

Dezelfde Jeroen had er in het verleden in zijn fokkerij column in de Boerderij anders geen enkele moeite mee om toenmalig hoofdinspecteur Arie Hamoen meermaals tot de grond aan toe af te zeiken! Over op de man spelen en "menselijkheid" kan Jeroen beter z'n bek houden wat dat betreft!!

Als je graag 'mept' moet je ook kunnen incasseren...
Willemijn82
@slagroomvla Ik kan je wel een stukje sturen over op de man spelen door Arie Hamoen. Overigens heb ik destijds gehoord van iemand die bij de NVWA werkt dat Arie Hamoen de stamboekmedewerkers van CRV opdracht gaf om doodgeboren kalveren onder andere stiervaders weg te schrijven omdat dat beter uitkwam voor de fokwaardeschatting van CRV stieren. Volgens mij heet dat fraude of datamanipulatie 🤨 De stamboekmedewerkers deden dat vervolgens braaf.. want anders raakten ze hun baan kwijt was de angst..
Willemijn82
@slagroomvla en als zelfs medewerkers van de WUR je gaan waarschuwing over de wijze waarop CRV het spel speelt… namelijk niet op de inhoud maar op de man spelend.. Dan is er denk ik wel iets mis..
+2
Wouter Verhoef
@Willemijn82

Als je personen of organisaties toch wilt beschadigen zet dan eerst eens je volledige naam eronder.
Willemijn82
@Wouter Verhoef ik wil geen organisaties beschadigen.. ik wilde dat zulke organisaties geen boeren beschadigen.. dat is wel gebeurd.. Denk aan fosfaatproblematiek, denk aan i&r-“fraude”. Ik kan het blijven herhalen maar data in de verkeerde handen zorgt voor heel veel ellende voor boeren.
+2
hoest
@JanCees als blijkt dat jeroen netjes op tijd heeft opgezegd dan bij deze mijn excuses. Maar verder blijf ik erbij dat je een opzegtermijn gewoon dient te respecteren tenzij in onderling overleg anders overeen gekomen wordt.
In het artikel staat nergens dat hij betwist dat hij niet op tijd heeft opgezegd. Wel dat hij het half jaar niet wil volmaken
+1
Weidezicht
Jeroen van Maanen gaat biologisch boeren, maar houdt het gas er op. „Je zult mij niet zien met geitenwollen sokken en een strootje op m'n lip.”

Melkveehouder Jeroen van Maanen uit Zeewolde moet nog tot 21 oktober zijn melk blijven leveren aan Royal Bel Leerdammer. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de zuivelonderneming uit Schoonrewoerd had aangespannen tegen Van Maanen.

De Zeewoldenaar besloot twee jaar geleden om biologisch te gaan boeren, en stelde de onderneming daarvan in kennis. Begin september had hij het Skal-certificaat in huis. Aangezien Bel Leerdammer een opzegtermijn hanteert van zes maanden, had Van Maanen op 1 maart dit jaar aan zijn rayonmanager mondeling te kennen gegeven dat hij met ingang van september ging leveren aan een biologische afnemer.

Schriftelijk opzeggen
Echter, in de leveringsvoorwaarden staat dat leveranciers schriftelijk moeten opzeggen. Op 21 april kreeg Van Maanen daarvan bericht van Bel Leerdammer, vertelt hij. „In die brief stond dat ik vanaf 21 oktober vrij man was.” Van Maanen heeft diezelfde dag per e-mail een opzegging gestuurd. Hij erkent dat hij officieel schriftelijk had moeten opzeggen. „Ook al heeft een mondelinge opzegging juridisch evenveel waarde; het stond wel zo in de leveringsvoorwaarden. Ik heb daar gewoon een vergissing gemaakt.”

De melkveehouder heeft vervolgens op allerlei manieren geprobeerd het gesprek aan te gaan met de zuivelonderneming, maar kreeg nul op het rekest, zegt hij. „Ik heb zelfs nog voorgesteld om de melk via EkoHolland te leveren. Dat doet Bel Leerdammer ook met de Cono; in Noord-Holland zitten vijftien bedrijven waarvan de melk via Bel wordt geleverd aan Cono. Maar ze zaten er heel star in.”

Tussen 12 en 22 september heeft Van Maanen niet aan Bel Leerdammer geleverd. „Tja, ik kon geen Leerdammer-waardige melk leveren”, verklaart hij. Ook een biologisch melkveehouder mag nog antibiotica gebruiken, alleen zijn de wachttijden bij bio veel langer.

Kort geding
Gevolg was dat van Maanen een sommatie kreeg van Bel Leerdammer: hij moest per donderdag 23 september weer 'Leerdammer-waardige' melk gaan leveren. „Toen heb ik maar bakzeil gehaald; dan maar leveren tot 21 oktober.” Alleen was op de 23ste de hoeveelheid geleverde melk te krap, volgens Leerdammer. Er zat maar 800 liter in de tank. „Had ik 's middags meteen een kort geding aan de broek.”

Daags erop heeft hij gebeld met Bel Leerdammer, om aan te geven dat hij bereid was om tot 21 oktober melk te blijven leveren. En of het kort geding dan kon worden afgeblazen. Maar Bel Leerdammer hield voet bij stuk, volgens Van Maanen. „Het ging ze niet om de liters melk, maar om de leveringsvoorwaarden.”

Geen uitzondering
Bel Leerdammer wilde voor Van Maanen daarop geen uitzondering maken, uit vrees voor een precedentwerking, zo verklaarde de onderneming afgelopen maandag voor de rechtbank in Almere. Van Maanen nam het daar in z'n eentje op tegen twee advocaten en de milk supply manager van het zuivelbedrijf.

Van Maanen: „De rechter had begrip voor mijn worsteling. Hij heeft de zitting zelfs nog een kwartiertje geschorst om te kijken of een schikking mogelijk was. Toen heb ik weer voorgesteld om de levering via EkoHolland te laten lopen, maar Bel Leerdammer heeft de mogelijkheid tot schikking afgewezen.”

Uiteindelijk oordeelde de rechter dat Van Maanen zich aan de regels had moeten houden en dus schriftelijk had moeten opzeggen. 'Soms is recht hard', sprak hij. De rechter bepaalde ook dat de melkveehouder – conform het ophaalschema - tot 21 oktober zijn melk moet blijven leveren, op straffe van een dwangsom. Het gaat om acht leveranties. Als Van Maanen die leveringsverplichting niet nakomt en de melk door een andere partij laat ophalen, kost hem dat 2.500 euro per leverantie. De veehouder heeft zich inmiddels aangesloten bij EkoHolland.

Schadevergoeding
De Zuid-Hollandse zuivelonderneming had ook nog een schadevergoeding geëist van 13,2 cent voor elke liter melk uit Zeewolde die Bel Leerdammer was misgelopen cq nog zou gaan mislopen. „Dat was de verkoopmarge. Dat vond ik wel saillant, dat ze dat bedrag noemden.”

De melkveehouder (ex-bestuurder bij Farmers Defence Force en de NMV) had zich als leverancier ook altijd kritisch opgesteld tegenover Bel Leerdammer. „Ik denk dat ze me daarom zo hard hebben aangepakt, vanwege mijn kritische houding.” De rechter ging echter niet mee in de eis van de zuivelonderneming voor schadevergoeding.

'Onmenselijk tot de laatste snik'
Wel is Van Maanen als verliezende partij degene die de proceskosten moet betalen. De rechter heeft nog geprobeerd of het grote zuivelconcern zo ruimhartig wilde zijn om die kosten voor haar rekening te nemen, maar manager milk supply Arie Griffioen was daar niet toe te bewegen. „Onmenselijk tot de laatste snik”, oordeelt Van Maanen over de onderneming. Bij Bel Leerdammer was gistermiddag niemand bereikbaar voor commentaar.

Mestafzetkosten
Jeroen van Maanen melkt in Zeewolde zo'n 120 koeien. „Met 60 stuks jongvee erbij en een oppervlakte van 49 hectare betaalde ik me als gangbare boer elk jaar scheel aan mestafzetkosten”, verklaart hij zijn overstap naar bio. „Ik zit hier in de polder pal tegen het kloppend hart van de biologische akkerbouw aan. Als ik grond ruil met een biologisch akkerbouwer, kan die voor mij grasklaver telen. En ik kan de biologische mest veel makkelijker kwijt.”

Biologische boeren zijn doorgaans van het type 'kalmpjes an', met een voorkeur voor extensief produceren tegen lage kosten. Jeroen van Maanen is bepaald niet het prototype bioboer. „Zeker niet sinds ik m'n lange haar eraf heb”, lacht hij. „Je zult mij niet zien met geitenwollen sokken en een strootje op m'n lip.”

Hij houdt het gas erop. „Ik wil gewoon professioneel blijven boeren met beste koeien. Dat kan op deze grond net zo goed biologisch als gangbaar. Mijn melkproductie zit nu doorgaans tegen de achtduizend liter per koe; met een Holstein-veestapel met een flinke scheut Jersey erdoor.”

Tekst: Gineke Mons

Beeld: Agrio
+3
Gerrit v Schaick
@Weidezicht 'een schadevergoeding geëist van 13,2 cent voor elke liter melk uit Zeewolde die Bel Leerdammer was misgelopen cq nog zou gaan mislopen. „Dat was de verkoopmarge.'

Dat is een mooi doel voor Hein komend jaar 13.2 ct winst per kg melk🤑
JanCees
@Gerrit v Schaick juist ja . En nu kun je een serieus gesprek aangaan over de waardedeling in de keten bij Leerdammer.
Natuurlijk is dat bij Doc rfc etc anders die hebben minder merken in hun volume maar Cono bv weer wel
Noorderling
@Gerrit v Schaick marge is geen winst helaas.
Gerrit v Schaick
@Noorderling Dat duurde lang... met onze vaste lasten hebben we veel meer dan 13 ct verkoopmarge nodig denk ik
+1
Jan-T
Quote Reactie van @Weidezicht:
De Zuid-Hollandse zuivelonderneming had ook nog een schadevergoeding geëist van 13,2 cent voor elke liter melk uit Zeewolde die Bel Leerdammer was misgelopen cq nog zou gaan mislopen. „Dat was de verkoopmarge.

Dit vind ik wel erg groot verschil t.o.v. de uit te betalen melkprijs.
Dit laat heel duidelijke zien hoe ziek de zuivel sector ansicht is.
Dit betekend dat er veel meer te halen is voor de melkveehouders.
Achso
@Jan-T er is een nieuw rapport opgesteld over de macht van handel en retail. Word je niet vrolijk van. In Oostenrijk heeft de landbouminister het Rewe concern, supermarkten, flink de wacht aan gezet en beticht van halve mafia praktijken. Ze heeft direct een nieuwe wet gemaakt om de macht van de supermarktt ketens te breken
arie.j
Quote Reactie van @Achso:
@Jan-T er is een nieuw rapport opgesteld over de macht van handel en retail. Word je niet vrolijk van. In Oostenrijk heeft de landbouminister het Rewe concern, supermarkten, flink de wacht aan gezet en beticht van halve mafia praktijken. Ze heeft direct een nieuwe wet gemaakt om de macht van de supermarktt ketens te breken

Welke macht heeft Leerdammer dan bij supermarkten?
Naar mijn idee halen jullie de dingen door elkaar
Leerdammer is een fabriek met sterke merken maar heeft geen controle over supermarkten.
ted9
@Jan-T Dat was toch al lang bekend. Maar wat wil je er tegen doen als leverancier dan een factuur gaan sturen als de rmo is geweest. Je hebt gewoon niks te vertellen
Jan-T
Quote Reactie van @ted9:
Maar wat wil je er tegen doen als leverancier dan een factuur gaan sturen als de rmo is geweest.

Het gesprek aan gaan.
Als wij in gesprek gaan moet het van de directie een constructief gesprek zijn.

Maar als je wat van hun vraagt, dan blijkt dat ze zelf niet constructief handelen.
Doof pot cultuur is het.
En dat moet veranderen, Eerlijkheid en transparantie moet terug in de coöperaties.
arie.j
Quote Reactie van @Jan-T:
Dit vind ik wel erg groot verschil t.o.v. de uit te betalen melkprijs.Dit laat heel duidelijke zien hoe ziek de zuivel sector ansicht is.Dit betekend dat er veel meer te halen is voor de melkveehouders

Hier een link naar een artikel i.v.m. de overname door Lactalis
melkvee.nl/artikel/…
Er wordt daar geschreven over een aanvoer van 750miljoeen kg en een winst 25 miljoen euro
Dat is naar mijn idee toch niet meer dan 3,33 cent winst per kg verwerkte melk
Weidezicht
Artikel uit veldpost
+3
JanCees
Het gaat er niet om of Jeroen iemand wel of niet affakelde in het verleden. Het ging om een dispuut met Leerdammer waarbij de uitspraak ook voor Jeroen van te voren vaststond en hij de slimme zet maakte om de bal te spelen wetende dat dit spel verloren zou worden. En inderdaad velen daarna hun oordeel klaar zouden hebben.

De zogenaamde bijvangst zal komen als de uitspraak publiek wordt en daar kunnen met name alle Leerdammer boeren baat bij hebben.
Willemijn82
@JanCees dan moet hij er wel specifiek om vragen om de uitspraak openbaar te maken bij de rechtbank. Als het niet vernieuwend genoeg is maken ze een uitspraak in principe niet openbaar dacht ik.
mlkvhoudr
@JanCees er begint me een belletje te rinkelen, ik ga het zien of ik het goed heb als het vonnis er is maar eko Holland dus een club zonder melkfabriek maar wel met de hoogste bioprijs👍
newholland6640
@mlkvhoudr hoger dan Rouveen?
mlkvhoudr
@newholland6640 tien ik het er met een biologische Rouveen lid over had zei hij dat ekoholland hoger zat idd
Vevo
@mlkvhoudr zou ik ook zeggen als ik bij rouveen zat...... die melde geen prijs en als ze het doen is het nog schimmig ivm nabetaling. Ik heb geen klachten over ekoholland maar een rouveen prijs betalen incl nabetaling heb ik nog nooit gehad
+1
mlkvhoudr
@Vevo ik word hier wel eens naïef genoemd hè 😉
Maar ik blijf er voorlopig in het merendeel van de
gevallen nog maar gewoon van uit gaan dat de waarheid tegen me gesproken word 🙂
labella
@mlkvhoudr dat is inderdaad naïef.
mlkvhoudr
@labella privé houd ik die gedachte gewoon lekker. Vast kan me niks schelen 🙂
Albert Altena
Ik blijf erbij.
Deze zet van Jeroen is niet slim in verband met zijn status.
Daarbij roken en shagje pieren al helemaal niet als je geïnterviewd wordt.
EMotie
@Albert Altena Jeroen en slim....
Weidezicht
@EMotie wat heb je tegen van Maanen?
+2
Jannus
Quote Reactie van @Albert Altena:
Daarbij roken en shagje pieren al helemaal niet als je geïnterviewd wordt.

Moet je je mooier voordoen dan je bent..?
+1
Albert Altena
@Jannus Nee. Maar zoals mijn kinderen zeggen: "zo ben je geen boegbeeld".
Je geeft namelijk tegenstanders stof tot afkeer.
+1
mlkvhoudr
@Albert Altena wijze kinderen
Jannus
Quote Reactie van @Albert Altena:
Nee. Maar zoals mijn kinderen zeggen: "zo ben je geen boegbeeld".

Kan,maar als wijze ouder dien je je kinderen te wijzen op de inhoud van het verhaal en hun erop wijzen zelfstandig hun eigen visie en mening er op na te houden en te leren van de tekortkomingen van de ander,daar zelf lering uit te trekken voor de verdere ontwikkeling van hun eigen identiteit.

Zou graag hun mening hierover horen...

(klik om te vergroten)

+3
George
@Jannus
Wat een lelijk misselijk kind is het toch he. 😀
En tijdens haar domme dwingende toespraken zitten volwassenen aandachtig te luisteren en te applaudisseren. Wat een domme volkeren in deze wereld.
+3
Jannus
Quote Reactie van @George:
Wat een lelijk misselijk kind is het toch he

Arm kind,heeft helemaal niet door dat ze gebruikt wordt
van Ittersum
Ik lees hier 800 liter melk in de tank ( in 3 dagen?). En ik lees 120 mk .Typefout of denkfout?
EMotie
@van Ittersum Jeroen fout
slagroomvla
Quote Reactie van @van Ittersum:
Typefout of denkfout?

120 mk, 60 jv, en dan 49 ha. dat wordt een papieren bio boer met 20 ton melk per ha.
robbies
@slagroomvla het is daar allemaal bioakkerbouw. Mestplaatsing gaat daar niet veel meer kosten
+1
Koeien boertje
@robbies mest afvoeren bio is geen probleem, het voer kopen het dubbele
Hans van Bergen
Leerdammer is verplicht 121.3 keer per jaar melk op te halen. Of ze er nou wat mee kunnen of niet. Daarentegen komen ze de melk ook halen als je liever en beter aan iemand anders kunt leveren
EMotie
netwerkgrondig.nl/Team-GRONDig/

Kansen genoeg voor bestuursfunctie
Koeien boertje
@EMotie dan ben je wel van de wal in de sloot gevallen.
Je moet deze super grond in Nederland goed benutten ipv in Rusland een grote hoek ontginnen
+4
John Spithoven
Gaat goed zo.....

Uitspraak is nog steeds niet online.
Heftige discussies wat iemand wel of niet moet/mag doen. Dat Bel Leerdammer en Jeroen niet meer door 1 deur kunnen is duidelijk, en dat heeft niet alleen met 3 weken extra leveren van melk te maken.

Daarnaast wat iemand privé doet, is zijn keuze, zolang het het algemeen belang maar niet schaadt.
En als dit de dank is voor de pro deo inzet van Jeroen, dan is het treurig gesteld met de sector.
De pro deo inzet van Jeroen, maar ook Mark, Bart, Jos , Daniëlle, en vele andere rondom 1 oktober 19 ( en daarvoor en erna) heeft er voor gezorgd dat de in slaap gesuste belangenbehartiging weer eens op scherp staan.

En wat me het meest verwonderd is dat een verkoopmarge van 13.2 cent per verwerkte kg melk bij de meeste niet opvalt. Daar kunnen vele andere fabrieken wat van leren.
+2
mlkvhoudr
@John Spithoven opvallend is het zeker maar ik wist niet dat alles wat me opviel gelijk gecommuniceerd moest worden op het prikkebord, maar goed als dat de regel is : de koffie leek vanmorgen wat sterker dan anders viel me gewoon op
worteldoek
@John Spithoven Dat moet je in het licht zien van t verschil van biologisch versus gangbaar
hoest
@worteldoek nope daar is de marge die leerdammer claimt te hebben op de melk die ze nu niet kregen.

Die 13 ct zegt mij alleen nog niks. Op extra liters is mijn marge is ook circa 25? ct. De vaste lasten worden immers al gedragen door de eerste liters.
puddingbroodje
@hoest precies rijk leven arm sterven.

Mensen die denken die 13,2 cent ga ik de helft wel ff van binnenharken ofzo gaan bedrogen uitkomen. bel zegt idd dat ze op de melk van jeroen (drie weken) dat geld gaan verdienen. ze zeggen toch niet dat ze op alle verwerkte melk dat geld verdienen.
net wat hoest zegt......
+1
t zal wel
@John Spithoven ik had gehoopt dat jij wat slimmer was. als leerdammer een bedrag noemt ga jij er van uit dat dat klopt en onder aan de streeo overblijft?? we weten allemaal dat bedragen ivm vergoedingen altijd hoog ingezet worden?? kom op zeg stop ff met stemming makerij. jeroen prima vent maar iedereen heeft zn sterke en minder sterke kanten. die heb jij die hgeb ik die heeft iedereen,
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!