Nieuwe groentes tegen verspilling: bloemkooltjes en broccoli met dunne stelen

Slablaadjes die precies op een hamburgerbroodje passen, broccoli met een dunne steel die consumenten wél willen eten in plaats van dikke stelen die worden weggegooid, en bloemkolen die wit blijven. Want geel-geworden bloemkolen kopen we niet, in de veronderstelling dat die niet meer goed zijn.
Het zijn zomaar wat innovaties die deze week te zien zijn in het Noord-Hollandse Grootebroek op het Field of Innovation, een evenement voor telers en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld supermarkten. Wereldwijd wordt zo'n 30 procent van alle geoogste groenten en fruit verspild. Om dat percentage omlaag te krijgen, wordt er in de sector hard gewerkt aan nieuwe groentes die beter aansluiten bij de wensen van consumenten.
Lotfi Bani van Syngenta, een bedrijf dat nieuwe rassen teelt: "Het duurt gemiddeld zeven jaar om een nieuw ras te ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is de hamburgersla. Behalve dat die precies past op een broodje, is die sla ook wat dikker. Die blijft langer knapperig en daardoor hoeft er minder weggegooid te worden", zegt Bani vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
Broccoli met dunne steel
De broccoli die we nu in de supermarkt kopen, heeft een dikke stronk. Bani: "Veel consumenten moeten daar niets van hebben en snijden dat deel eraf. Hartstikke zonde, want behalve dat die steel lekker is, zitten er ook heel veel vitamines in."
Maar om de consument toch tegemoet te komen, ligt er binnenkort een broccoli in de winkel met een dunne steel. "Die hoef je dus niet meer weg te gooien."
Over de bloemkool hebben veel mensen het vooroordeel, dat als ie verkleurd is, niet meer goed is. Dat is een misvatting: "Wat we gedaan hebben, is een bloemkool ontwikkelen die wit blijft", aldus de Syngenta-woordvoerder. En nieuw zijn ook bloemkooltjes: "Er zijn toch steeds meer kleine huishoudens. Wat moeten die met een grote bloemkool? Ze gooien de helft weg. Doodzonde. Vandaar een soort die beter is afgestemd op de wens van veel consumenten."
Er zijn mensen, onder wie ook wetenschappers, die niet veel moeten hebben van al dat 'gerommel' met ons eten. Foodwatch, een organisatie die kritisch is op alles wat met ons voedsel heeft te maken, reageert gematigd.
"Het is goed dat er vanuit alle kanten wordt meegedacht over oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan", zegt Foodwatch-directeur Nicole van Gemert. Zij vindt wel dat de klant moet worden geïnformeerd over het feit dat het om genetisch gemodificeerd voedsel gaat. "Dat gerommel hoeft van ons ook niet, maar we hebben geen principiële bezwaren mits het eerlijk en veilig voedsel is, beoordeeld door een onafhankelijke instantie. Niet aangeleverd of betaald door de industrie. Als het veilig is, zie ik het probleem niet. Ga je gang."
 Nieuwe groentes tegen verspilling: bloemkooltjes en broccoli met dunne stelen (nos.nl)

Slablaadjes die precies op een hamburgerbroodje passen, broccoli met een dunne steel die consumenten wél willen eten in plaats van dikke stelen die worden weggegooid, en bloemkolen die wit blijven. Want geel-geworden bloemkolen kopen we niet, in de veronderstelling dat die niet meer goed zijn. Het zijn zomaar wat innovaties die deze week te zien zijn in het Noord-Hollandse Grootebroek op het Field of Innovation, een evenement voor telers en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld supermarkten. Wereldwijd wordt zo'n 30 procent van alle geoogste groenten en fruit verspild. Om dat percentage omlaag te krijgen, wordt er in de sector hard gewerkt aan nieuwe groentes die beter aansluiten bij de wensen van consumenten. Lotfi Bani van Syngenta, een bedrijf dat nieuwe rassen teelt: "Het duurt gemiddeld zeven jaar om een nieuw ras te ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is de hamburgersla. Behalve dat die precies past op een broodje, is die sla ook wat dikker. Die blijft langer knapperig en daardoor hoeft er minder weggegooid te worden", zegt Bani vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Broccoli met dunne steel De broccoli die we nu in de supermarkt kopen, heeft een dikke stronk. Bani: "Veel consumenten moeten daar niets van hebben en snijden dat deel eraf. Hartstikke zonde, want behalve dat die steel lekker is, zitten er ook heel veel vitamines in." Maar om de consument toch tegemoet te komen, ligt er binnenkort een broccoli in de winkel met een dunne steel. "Die hoef je dus niet meer weg te gooien." Over de bloemkool hebben veel mensen het vooroordeel, dat als ie verkleurd is, niet meer goed is. Dat is een misvatting: "Wat we gedaan hebben, is een bloemkool ontwikkelen die wit blijft", aldus de Syngenta-woordvoerder. En nieuw zijn ook bloemkooltjes: "Er zijn toch steeds meer kleine huishoudens. Wat moeten die met een grote bloemkool? Ze gooien de helft weg. Doodzonde. Vandaar een soort die beter is afgestemd op de wens van veel consumenten." Er zijn mensen, onder wie ook wetenschappers, die niet veel moeten hebben van al dat 'gerommel' met ons eten. Foodwatch, een organisatie die kritisch is op alles wat met ons voedsel heeft te maken, reageert gematigd. "Het is goed dat er vanuit alle kanten wordt meegedacht over oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan", zegt Foodwatch-directeur Nicole van Gemert. Zij vindt wel dat de klant moet worden geïnformeerd over het feit dat het om genetisch gemodificeerd voedsel gaat. "Dat gerommel hoeft van ons ook niet, maar we hebben geen principiële bezwaren mits het eerlijk en veilig voedsel is, beoordeeld door een onafhankelijke instantie. Niet aangeleverd of betaald door de industrie. Als het veilig is, zie ik het probleem niet. Ga je gang."

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden fruit , evenement , kopen , sla , supermarkt , groenten , syngenta , eten , bloemkool , voedsel , wit , aansluiten , consument en NOS geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!