Boeren wanhopig na uitspraak milieuvriendelijke stallen: ‘We worden aan alle kanten klem gezet’

Woede, frustratie, angst, onzekerheid. Hij weet niet wat hij nou eigenlijk het meest voelt na de uitspraak van de rechtbank, waarin afgelopen week de vergunning van een aantal melkveehouders in de regio Utrecht wordt vernietigd. Ook die van hem. Maar als zijn 8-jarige dochtertje de onrust bij haar ouders opmerkt, breekt zijn hart.

Deel dit topic

Reacties

+6
John Spithoven
Misschien is het voor sectorpartijen toch eens verstandig om samen te gaan werken........

Anders iwordt de outlook , halvering van de veestapel een feit, met als gevolg een uitgemergelde periferie en drama's in boerenfamilies.
+12
Boerin86
Ik was ook 8 dat er een ambtenaar ons huis binnenstapte met de mededeling dat wij vanwege de zure regen die werd veroorzaakt door onze koeien, nog maar 5 koeien mochten houden. Het was geen gezellige tijd, kinderen voelen ook als ergens niet over gesproken wordt, heel goed wat er aan de hand is. De rechtzaak hebben wij gewonnen.
Nu zoveel jaar later gaat het over NH3. Je steekt er tijd in, hele ochtenden en middagen zit je achter je schermpje 'het gesprek aan te gaan' om de volgende dag in een brief te lezen 'dat er met je is gesproken' en we gaan het dus zo doen, wat mijlenver weg ligt over datgene waar je over gesproken hebt. Nu ligt er een email of we komen praten over de gebiedsgerichte aanpak van het n2000 gebied tegenover ons.. wij hebben besloten er niet meer op in te gaan. Er is geen vertrouwen, er zit geen menselijke maat in, afspraken worden niet nagekomen. En dat zegt niet dat wij niet bereid zijn om iets te doen. Integendeel! Maar kijk naar de rechterlijke uitspraken die er liggen.. om nu ergens op in te gaan zorgt voor ellenlang getouwtrek. Wanneer worden de mensen bij de provincies wakker dat ze op een dood spoor zitten en meedoen aan beleid waar geen menselijke maat in zit? Wanneer slaat de belangenbehartiging die gezamenlijke vuist op tafel? De grens is namelijk allang al bereikt!
Twentsch Land
Soms als je van de onderhandelingstafel weg blijft kun je voor de toekomst ook gedupeerd worden. Geen tegenspraak in aangegeven periode gaat over in akkoord met plannen.

Altijd uitkijken dat je juridisch niet wat verlaat.

@Boerin86
+2
Boerin86
@Twentsch Land ja, klopt, maar zover is het niet. Dit is de zogenaamde ideeën bus, terwijl ze natuurlijk allang al weten hoe ze de boel willen inrichten. Zonde van de tijd.
Jannus
Quote Reactie van @Boerin86:
Dit is de zogenaamde ideeën bus, terwijl ze natuurlijk allang al weten hoe ze de boel willen inrichten

Dit is wel een dingetje want de natura gebieden dienen beschermd te worden tegen menselijk ingrijpen en invloeden om de natuurrichtlijnen die zijn afgesproken af te bakenen.

Hoezo opnieuw inrichten?? was het al niet vanuit de oude NB richtlijnen of hebben de ambtenaren toch ergens vele steken laten vallen en moet dat nu allemaal als een olifantendans in de porseleinkast opnieuw ingericht worden?
+1
@Boerin86 Toch op reageren , heb ik altijd gedaan , ook al zijn het maar plannen . Ze wisten allemaal wie ik was van laag naar hoog of tewel van de ambtenaren tot aan de burgermeester aan toe .
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Geen tegenspraak in aangegeven periode gaat over in akkoord met plannen.

Wel tegenspraak wordt net zo goed van tafel geveegd. Resultaat is dus hetzelfde.
+1
Twentsch Land
Dat ben ik niet van menig.....je hoort me ook niet zeggen dat het altijd wat uithaalt maar nooit wat uithaalt is flauwekul.

@kanniewaarzijn
kanniewaarzijn
@Twentsch Land Jarenlange ervaring.
Twentsch Land
Bartlehiemboer
@Boerin86 Herkenbaar, hier ook besloten om maar niet meer op gesprekken in te gaan. Als ze met jou in gesprek willen is alles achter de schermen al besloten. Voor de formaliteit mag je nog je eigen verhaal vertellen om er uiteindelijk achter te komen dat het geen zin heeft gehad. Ik denk dat vele boeren op het randje staan van wil ik nog doorgaan met alle frustraties of stop ik er mee en ga ik op in de anonimiteit. Zodra je niet meer onder de noemer "boer" valt maar onder groenbeheerder of zo ben je van alle ellende af. Dan ben je ineens een geweldig persoon die een prachtig stuk land heeft.
+1
George
Quote Reactie van @Boerin86:
binnenstapte met de mededeling dat wij vanwege de zure regen die werd veroorzaakt door onze koeien, nog maar 5 koeien mochten houden

Ik zie dat je 34 jaar oud bent nu en dat het dus 26 jaar geleden moet zijn dat ze het over zure regen hadden . Ik dacht dat ze het daar midden jaren 80 over hadden maar in de jaren negentig al niet meer. Wij hebben in ieder geval in die jaren nooit ergens last van gehad .
Twentsch Land
Zure regen is idd in de 80 jaren vorige eeuw bedacht maar had zeker zijn uitloop tot in de 90 jaren......daarna belande het geruisloos ergens achter in een kluisje.

@George
spotmelker
@Boerin86 gaat hem niet worden. Binnen de belangenbehartiging zitten te veel hokjes/modeldenkers die uit vermeend eigenbelang en idolaat respect voor de modelbouwers eindeloos meegaan in de op die wijze poplossen van non-problemen.
hans1980
Kan artikel niet geheel lezen , maar is dat nu nog niet opgelost met die RAF vloeren?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0