Dikke hakken

Een paar koeien hebben last van dikke hakken, welk middel gebruiken jullie hiervoor? Of is gewoon een strohok het beste

Deel dit topic

Reacties

+4
ted9
Diepstrooisel
Boerbakje
Voorkomen is beter dan genezen.
Hier 10 jaar geleden ook een probleem vooral in de tijd na een zomer dag en nacht weiden de koeien weer langzaam aan meer naar stal gingen.
Bleek een sluimerende BVD besmetting te zijn.
Zorg dat de weerstand goed is.
Ik weet niet wat voor ligplaatsen je hebt maar bij alleen een rubberen mat had ik wel goede ervaringen met kalk strooien.

Voor degenen die al een dikke hak hebben.
Zwarte zalf er op korstjes op de huid waar het vaak ontstaat weghalen en desinfecteren.
Van een binnen band had ik iets gemaakt dat tijdens het melken via tuinslang er koud water langzaam langs de betreffende hak kon spoelen.

Als je de mogelijkheid hebt buiten doen.
+1
jan w
@Boerbakje
Ssssttttt??? Zwarte zalf mag je niet gebruiken bij melkvee.
Boerbakje
@jan w dat wist ik niet.
Waarom eigenlijk niet?
komelker 2
@Boerbakje Staat op de pot
+1
Boerbakje
@komelker 2 Zal wel.
De koeien hebben nu geen last meer van dikke hakken.
De pot die ik heb is al 10 jaar oud het etiket wordt minder.
aldert
Gekneusd koolblad om de hak tapen.
marcsterreborn
Grote borsten en dikke hakken. Problemen van vergelijkbare orde...
weurding
@marcsterreborn je hebt obesitas?
+1
marcsterreborn
@weurding dat is weer een ander probleem
dieks2
In verleden ook behoorlijk last dikke hakken gehad, sinds diepstrooisel in de boxen nooit weer
+1
Ynze Oenema
Een matras helpt ook wel tegen dikke hakken hoor 😉. Oude stal voor de droge koeien nog niet vernieuwd en daar komt dat wel eens een dikke hak vandaan. Als de melkprijs nog wat hoger wordt kan ik dat snel vernieuwen ;P

maar ligt ook aan de maatvoering etc; buiten in het land is overigens het beste 😉
sjuu
Sinds wij matrassen hebben van spinder zijn dikke hakken verleden tijd. En gebruik nu fijn gemalen stro ipv koolzaad.
Noorderling
@sjuu
Alle hakken ook volledig begroeid?
ted9
@Noorderling Daar wil hij geen antwoord op geven omdat dat natuurlijk niet zo is. Alleen in diepstrooisel groeit de hak volledig dicht. Het schuren van stro en zaagsel op een matras of mat zorgt voor teveel wrijving hij het liggen gaan.
sjuu
@ted9 Hakken volledig begroeit, onze vorige matras (ten cate) gaf veel kale hakken. Verschil zit toch in de dunlop toplaag.
+1
Erco
@ted9 wat n flauwekul die eerste zin. Dat zegt meer over jezelf.
cs-agrar
Quote Reactie van @ted9:
Alleen in diepstrooisel groeit de hak volledig dicht.

Dat valt wel wat mee, sinds ze hier op aquastar ultimate waterbedden liggen zijn hakken weer volledig behaard. De oude pasturemat was met 18jr echt af, kon zoveel (fijn) zacht zaagsel én gemalen stro strooien als ik wou, hield hakken er niet knap mee. Kalkprodukten er bij in strooien, wat ik hier eerder lees, werd het nog erger van. Als je dan iets in box mikken wil dan Actimin, zit amper kalk in.
Ynze Oenema
@Noorderling hier zelfde spindermatras haha. Geen dikke hakken (heb er nu 1 hele grote koe uit de te kleine oude stal (droogstand). Hakken zijn niet volledig begroeid, dat komt idd door de schuring tussen zaagsel en de hak. Diepstrooisel is beter, maar dit is ook goed.
richard-de-wolff
@Ynze Oenema hoe oud is je spinder matras?
sjuu
@richard-de-wolff Nu 6 jaar, is nog niets aan te zien. Verwacht dat het nog wel 15 jaar kan liggen. Dan heb ik de meeste koeien wel gemolken.
richard-de-wolff
@sjuu hoe lang zou zo iets mee gaan denk je?
jack89138393
Beter voeren misschien?
jack89138393
Ik heb een document gevonden waarin de volgende tekst:

"Er zijn aanwijzingen dat te hoge concentraties van eiwit (bv. 19% ruw eiwit) in de pens aanleiding
geven tot afbraakproducten die uiteindelijk laminitis of hoefbevangenheid veroorzaken."
(rundveeloket.be/sites/default/…)

Wat ik zelf ervaar dit jaar bij de kuil die ik aan moet kopen is het volgende: twee partijen eerste snee waarvan de ene direct gemaaid na de regenperiode en de andere drie dagen later. Het voeren van de eerst genoemde is een drama door het lage suikergehalte. Hierdoor wordt er te weinig onbestendig eiwit omgezet in microbieel eiwit waardoor dit eiwit in de darm terecht komt en daar problemen veroorzaakt. Veel problemen bij een herkauwer worden veroorzaakt door een pens die niet optimaal functioneert.
Door nu een deel van het krachtvoer te vervangen door pulp kunnen we er redelijk van melken, maar nog steeds niet helemaal lekker. Bijkomend probleem is denk ik ook de samenstelling van het krachtvoer tegenwoordig, waarin het veelal ontbreekt aan granen.
+1
van Ittersum
@jack89138393 had en voerde vroeger alleen ronde balen, elke baal was een nieuwe kuilbult met zeer verschillende gehalte. Moest er ook verschrikkelijk om denken dat met name de wisselingen in eiwit per baal de koeien niet fataal werden. De maisaandeel verhoogt en dat onderving veel. Ik kan in je verhaal of conclusie in eiwitvariatie dit zeker herkennen. Deze zomer moet het helemaal een wisseling zijn, dus zonder een stabiele factor in je rantsoen is het oppassen
+1
Noorderling
@jack89138393
Of er wel of geen graan in zit ben jezelf bij. Los verkopen zijn alle prijzen transparant en vergelijkbaar, geen verdienmodel dus wil men niet vrijwillig verkopen.
Je moet juist pensenergie durven voeren om het eiwit te benutten in plaats van ballast te laten worden voor darmen en nieren.
ntd79
@jack89138393 vaak zie je op dit soort kuilen toch nog een hoog ureum. Meestal is dit geen overmaat aan eiwit, maar zoals noorderling ook al zegt, een tekort aan glucogene energie op pensnivo, waardoor de koe eiwit om wil zetten naar energie met mogelijk ureum als afvalstof.
Achso
@ntd79 eiwit omzetten naar energie met als afvalstof ureum? Interessant
ntd79
@Achso bij een tekort aan energie op pensnivo zal een groter deel van het onbestendig eiwit omgezet worden in energie. De juni kuilen zitten zo extreem laag in energie dat er nog niet genoeg energie is voor de pensmicroben, waardoor er nog een groot deel van de ammoniak richting lever gaat enz enz. Dus mijn boerenverstand zegt dat als er minder onbestendig eiwit wordt omgezet in energie door meer energie te voeren er ook meer eiwit beschikbaar is om omgezet te worden in microbieel eiwit. Dit is natuurlijk ook de normale strekking van het verhaal maar wordt nog extra versterkt omdat je met een kuil van 850 vem de energie behoefte bijna niet gedekt krijgt.
ntd79
@ntd79 we hebben een eerste snede van 839 vem, 90 re, bijna gelijk stro en een ureum van 24 en je mist 3 liter
Achso
@jack89138393duussss. Snel gras compenseren met navenant snelle energie en dan daarnaast palmpit om de zaak af te remmen..
Gaat vast prima
jack89138393
@Achso Ging om dit stukje tekst: 'Wanneer er geen energie is gaan ze het eiwit gebruiken als energiebron. Dit is jammer want hierdoor ontstaat er geen melkeiwit maar ureum.'
Dat had ik er misschien even bij moeten zetten
+1
Achso
@jack89138393 ja of rantsoen balanceren. Krachtvoer moet op ruwvoer aangepast worden niet andersom. Schijnt lastig te zijn voor veevoerboys
+1
jack89138393
De reacties gaan nu meer over mijn voorbeeld van de probleemkuilen dit jaar, maar het onderwerp was dikke hakken. Ik ben twee jaar geleden bij mijn melkgeiten de brokgift gaan verminderen waardoor er meer ruwvoer in moest. Daarna waren er nog steeds problemen met de balans te vinden van energie en eiwit in pens en darm, maar ik heb dat nu redelijk onder controle. De gevolgen voor mij na twee jaar zijn o.a.:
minder antibiotica en registratie, minder uitval (vervetting verdwijnt, fittere dieren, geen hittestress), geen uierontsteking meer, geen pootproblemen meer, lager celgetal, minder ammoniak in de stal. Dit jaar opvallend betere resultaten bij de opfok en gek genoeg enorme daling van kiemgetal.
Ik weet zeker dat wanneer koeien een gezondere pens krijgen door minder 'verknoeien van eiwit' dat problemen als dikke hak vanzelf verdwijnen. Geiten zijn veel gevoeliger dan koeien, bij onjuiste voeding worden wij veel sneller afgestraft. Oplossingen zoeken (bijv. ligbed aanpassen) voor dikke hak is eigenlijk symptoombestrijding maar de oorzaak blijft
+1
J Andringa
@jack89138393 interessant verhaal, dank 👍🏻
demelkboer
Stokalk in de boxen, dus ook op matrassen heeft ons erg geholpen. dikke hakken is misschien nog 1 per jaar
Leo,s vriend
@demelkboer zeer afhankelijk van allerlei andere zaken denk ik, hier matrassen en gemalen koolzaadstro, wel een aantal met kale plekjes op hak, maar in geen 10 jaar een dikke hak gehad,( gelukkig)
+1
Rob_MB
@Leo,s vriend Afstelling schoftboom, afstelling knieboom, Conditie van het matras / diepstrooisel, voeding, genetica, type strooisel, Etc. Er zijn tal van zaken die meespelen, meestal zijn kale hakken op te lossen, zelden heeft het één oorzaak.
Noorderling
Quote Reactie van @Rob_MB:
zelden heeft het één oorzaak.

Maar het is wel met 1 van bovenstaande punten gegarandeerd op te lossen.
1 koe die je ziet hebben 10 er last van. Juist bij die 10 subklinische gevallen is de grootste winst te behalen, dat is bij melkziekte zo, ketose en ook knieën en hakken.

Die slechte koe heeft een verloren lactatie, de rest moet je goed willen houden. Je krijgt een nieuwe zwakste schakel als afvoerreden op je bedrijf, maar durf de lat hoog te leggen. Extra lactatie kost niks en koeien die goed lopen gaan altijd zwaar de klep op.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0