Vrijloopstal alternatief voor ligboxenstal

De vrijloopstal biedt voor de melkveehouderij kansen het dierenwelzijn te verbeteren. Voorwaarde is dan wel dat aan een hygiënische en droge toplaag (bodem of vloer) wordt voldaan, meldt WUR Livestock Research.

Livestock Research keek naar alternatieven voor de traditionele ligboxenstal. Deze kwam in de jaren ’60 van de vorige eeuw in opgang met als doel de arbeidsefficiëntie te verbeteren. De bevindingen zijn gebundeld in het boekwerk Perspectief vrijloopstallen melkvee.

Uit oogpunt van dierenwelzijn is er momenteel steeds meer behoefte aan extra ruimte voor de dieren en minder beton en ijzerwerk in stallen. In een vrijloopstal bevinden zich geen ligboxen en zijn lig- en loopgedeelten grotendeels gecombineerd.

Zacht bodem
Dit lig- en loopgedeelte bestaat uit een grote ruimte voorzien van een zachte, vochtdoorlatende en/of absorberende bodem. In de uitvoering lijkt een vrijloopstal daarmee op een potstal. Er zijn echter ook een aantal verschillen, geven de onderzoekers aan.

Het grote verschil met een potstal is de veel grotere beschikbare lig- en loopruimte per dier. Net als de grotere variëteit aan bodemmaterialen en voor sommige vrijloopstallen de actieve beïnvloeding van bodemprocessen om de milieueffecten te beheersen. Meer ruimte met zachte bodems kan zorgen voor minder klauwproblemen en meer natuurlijk gedrag.

Bron: [www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

Karsjen Tamminga
Wat ik heb gehoord zal er ergens een vrijloopstal ,voor 500 koeien worden gebouwd
Met een kunststof roostervloer oppervlakte 20 vierkante meter per koe de koeien zouden dan op de kunststof roostervloerliggen
Die boer had van de winter 3 koeien op 45 vierkantemeter lopen ,en dat ging goed zei hij Z\
Zal binnen krote er eens even heen te zien
eb2
wil hij dan een stal gaan bouwen van een hectare groot?????? Als je gaat kijken kun je dan ook Co en zijn video meenemen? ben namelijk wel erg nieuwsgierig naar deze type stallen....
beemster5
graag wel met breedbeeldcamera........
christo
Is dit dan een megastal?
anonymous_477
Zal binnen krote eens even heen te zien ?
Ik zal binnenkort eens gaan kijken !
Karsjen Tamminga
Ik zal binnenkort eens gaan kijken ! juiste Ricochetdit lijkte aardigebeter
anonymous_223
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik zal binnenkort eens gaan kijken ! juiste
> Ricochetdit lijkte aardigebeter
anonymous_15
een stal van 1 ha moet financieel gaan concurreren tegen een familiebedrijf met 60-70 koeien die ze gewoon elke dag in de weide jaagt en verder niet al teveel gekkigheid doet? Ik wens ze veel succes, ik wil de rekensommetjes wel eens zien.
klaas de b
Dat rekensommetje hoef jij niet te maken, dat doet die aannemer wel voor jou! En dan wij maar klagen dat er meer AAN de sector verdiend wordt dan IN de sector.
anonymous_15
Maak je geen zorgen klaas, ik maak alleen maar rekensommetjes tot 30 koeien, en zelfs dan zijn de laatste koeien al moeilijk rendabel te krijgen op een bedrijfje met 16 ha (voeraankoop, mestafvoer), veel extra werk en gedoe en weinig extra verdienen is niet mijn hobby, maar ik ben een uitzondering.
anonymous_498
maar wat is dan de emissiefactor van een vrijloopstal, of lopen ze daar in al hun enthousiasme even aan voorbij???
anonymous_13
de vrijloopstal valt nu in de categorie'overige stalsystemen' dwz 11kg bij opstallen, 9kg ammoniak bij weiden.
op dit moment wordt er volop gemeten maar metingen gelden pas officieel als er vier identieke stallen zijn die in alle seizoenen beoordeeld zijn.
de voorlopige metingen geven aan dat de emissie van amm gelijk is aan een roostervloer ligbox, de methaan en lachgas uitstoot lijken lager uit te vallen
anonymous_498
Dus never nooit geen groen label als ik het goed begrijp, dus einde vrijloopstal

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , stal , ligboxenstal , dierenwelzijn , potstal , ligboxen , dieren , stallen , vrijloopstal , doc en klauwproblemen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
9