‘Het landbouwcollectief is stuk en blijft stuk’

€˜Wij willen terug naar één landbouwgeluid. Onze sector moet met één mond spreken en zo onze belangen in Den Haag en Brussel verdedigen. Samen sterk!’. Veel boeren lijken echt te geloven dat dit wensbeeld mogelijk is. Echter, juist het landbouwcollectief, dat van het najaar 2019 tot het voorjaar 2020 functioneerde, bewees dat collectieve belangenbehartiging volledig […]

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Mooi en goed artikel, deel niet de mening dat wijkers maar moeten wijken voor de groeiers, en snap niet zo waarom bestuurders zich aangevallen voelen door online laster campagnes, daar moet je gewoon schijt aan hebben, al zie ik het nut van die online laster campagnes ook niet is alleen contra productief
+1
Frans1
@mlkvhoudr maar als een geluid niet gaat werken vanwege de verschillen, waarom dan wel beleid maken op "de sector"? Daar heb je als individu ook geen grip op
mlkvhoudr
@Frans1 dat is een goede inderdaad
Frans1
@mlkvhoudrbegrijp je nu eindelijk wat ik hier al jaren schrijf😉
+1
mlkvhoudr
@Frans1 nee nog niet😎
+1
Frans1
@mlkvhoudr zo'n kop had ik ook😬
+5
John Spithoven
Dit artikel geeft precies weer dat de huidige bestuurscultuur bij draagt aan de chaos.

Overal stoppen grote bedrijven, wankelen coöperaties op de rand van de afgrond, is zelfdoding onder boeren meer regelmaat dan uitzondering.
Er is geen perspectief meer!!!

En dan roepen , ieder voor zich, dat ze goed bezig zijn. Getuigt van weinig realiteitsgevoel.
+1
Twentsch Land
Ook even wakker worden John ....

Als alles perfect gaat is er niks aan de hand.

Indien het niet perfect gaat en er veel gedoe is ..... is er de natuurwet die diep verankerd zit in ieder mens ....... ieder voor zich en God voor ons allen.


@John Spithoven
Weidezicht
@John Spithoven als je het zo stelt zoals je hier beschrijft, past dit wel weer in het verhaal van de linkse wensdenkers dat de huidige landbouw failliet is, schaalvergroting eindig is en dat we dus nasr kleine bedrijven met ot en sien moeten.
+2
Noorderling
@Weidezicht
Schaalvergroting is niet eindig, het wordt onmogelijk gemaakt en daardoor is inflatie aan de kostenkant niet te compenseren door het melken van koeien. Dat is jaren zo gegaan en zal zo blijven. Anders molk ik nu ook nog 10 koeien op de grup, dus in die zin moet je het verleden ook niet negeren, 50 jaar geleden was 100 koeien groot, kwam je amper verder dan een dorp verderop, witgoed zaken en kruideniers worden ook ingewisseld voor internet en grote supermarkt. Tijden veranderen en aan het oude vast willen houden is hetzelfde als je eigen vonnis ondertekenen. Fosfaatrechten is het failliet van de melkveehouderij en alleen stoppers schieten er iets mee op.

Het gevolg van bovenstaande is dat juist de kleinere bedrijven afhaken en de grote bedrijven, die al slagkracht hebben ontwikkeld nog harder gaan. Is dat dan wat we willen, moet het beleid dan nog strenger omdat de grote harder groeien als je in de redenatie van de politiek mee gaat? Het gevolg zal zijn dat er nog meer gezinsbedrijven stoppen, maar dat ziet men niet of wil men niet ziet.

Net als de onnozelheid van robot Jetten dat het lastige van de energietransitie mensen achter de voordeur raakt, maar bedrijven maar aangepakt moeten worden. Weet robot Jetten wel wat MKB is, dat een directeur, werknemer of wie dan ook ook een mens is?
Wopke predikt dat we er zo geweldig voor staan door de kracht van bedrijven en ondernemers, ze zijn vooral kapot gegaan, nog niet direct, wel indirect doordat er een vermogen aan reserves en eigenvermogen verdampt is. We betalen met zn allen vroeg of laat de rekening, de melkveehouderij was dat met het intrekken met de handelsverdragen met rusland bij MH17 zodat daar geen kaas meer heen kon. Koste je al melkveehouder zomaar 10-20.000euro, de kracht van de zelfstandig ondernemers. Ammehoela, ik had liever 10.000euro extra belasting moeten betalen, met hoeveel tegenzin je dat ook doet.
mlkvhoudr
@Noorderling slagkracht door steeds verder gefinancierd zitten juist doordat je zo n goede ondernemer bent dat je die steeds hogere lasten in absolute zin kan dragen, waar ligt het optimum een bedrijf met een waarde van 6 miljoen en een hypotheek van 3 miljoen kan best met een rest schuld moeten stoppen als de bubbel klapt.
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
or steeds verder gefinancierd zitten juist doordat je zo n goede ondernemer bent dat je die steeds hogere lasten in absolute zin kan dragen, waar ligt het optimum een bedrijf met een waarde van 6 miljoen en een hypotheek van 3 miljoen kan best met een rest schuld moeten stoppen als de bubbel klapt.

Dat ligt er aan waarin je investeert. Bouwen is relatief niet zo duur, het zou goed zijn wanneer je kon spantvakprutsen van de RC en grond kopen door te financieren. Ieder jaar komt er zo 5000 euro bij op, lost minimaal 2000 per ha af, dat gaat al gauw de goede kant op.
maar door alle regelgeving kun je eigenlijk maar 1x in de 10 jaar bouwen voordat je hele papierwinkel voor elkaar hebt, dan bouw je ook direct maar weer groter omdat het eindelijk gelukt is, inclusief extra financiering waardoor het weer onbehapbaar wordt en de schaalsprong een gok is in het casino tussen rood of zwart. denk dat ongeveer een kwart zon stap uiteindelijk niet trekt en schaakmat staat. Het hele ondernemersklimaat in nederland is kapot. Je moet bij het grote geld horen of loonslaaf zijn, alles daartussenin wordt alleen maar lastiger.
mlkvhoudr
@Noorderling ik zie wel tussen wegen maar ook dat zijn kwetsbare tussenwegen
Klussera
@Weidezicht grote bedrijven hebben toekomst als je nu een bedrijf met 70 koeien overneemt en zwaar gefinancierd zit en geen ruimte op nb vergunning heb met oude stal word het lastig
Farma_boerke
@John Spithoven langzaam beginnen.
Eerst vertrouwen kweken dan pas samen optrekken. Het zou al helpen om gezamelijk te praten over wie op welk dossier wat doet om dubbelingen te voorkomen. Je hoeft het niet 100% eens te zijn, maar wel aangesloten houden.
Een LC2.0 is te veel te snel.
+1
Boerbakje
@Farma_boerke De tijd voor zo een proces wat waarschijnlijk nergens toe leidt is er gewoon niet meer.
Farma_boerke
@Boerbakje als je u niet begint, verlies je nog meer tijd.
Vertrouwen is en blijft de basis en dat ontbreekt nu
+2
jg
Het piramidespel is over. De kosten zijn door de sectorbenadering zo hoog opgelopen dat deze door individuen niet meer te betalen zijn. Daarnaast is er een grote groep individuen die niet meer willen, teleurgesteld in de lage/negatieve rendementen en de belangenbehartiging van de periferie.
+1
jack89138393
@jg Verdiep je eens in "The Matrix", de gecontroleerde wereld waar we ons hele leven al door gestuurd worden. Kinderen op school die geleerd wordt hoe ze moeten denken en hoe ze zich moeten gedragen; bedrijven die steeds dieper in de schulden worden gedreven door de publieke opinie, regeltjes en wetten en daardoor steeds kwetsbaarder worden maar geen cent extra verdienen; de zorgsector die telkens meer geld vraagt door een groeiende ongezonde levensstijl; al die crisissen die ons aangepraat zijn de afgelopen jaren maar die allemaal mee leken te vallen; politiek die rechts zeggen en links doen, het verdeel en heers van Rutte; het ontstaan van de EU en de Euro welke opeens onbeperkt gedrukt mocht worden om zogenaamd de economie overeind te houden; al die activistische groeperingen en de media die allemaal de globalistische agenda bevorderen, maar ook al die poppetjes die in de top van bedrijven en cooperaties geplaatst worden om deze agenda door te drukken; oorlogen die worden gestart om geld bij te drukken voor investeringen in de wapenindustrie en sinds kort de corona-crisis waarmee Big Pharma bakken geld binnenhaalt en de burger in zijn macht lijkt te hebben.
Niets is toeval, alles is geregiseerd en die piramide waar je het over hebt heeft de top bereikt.
+4
J Andringa
@jack89138393 zou wel willen dat er regie was. Ik geloof niks van die complotten ik geloof in onkunde. Men doet maar wat en probeert de anticiperen op de gevolgen van slecht doordacht beleid van beleidsmakers die niet capabel zijn voor het werk dat ze doen.
+1
jack89138393
@J Andringa Ik zie het niet als een complot. Het is gewoon een manier van 'geld verdienen' en macht uitvoeren, alleen dan op een hoger niveau. Voor ons is het inderdaad slecht beleid, maar op de achtergrond wordt ontzettend veel geld verdient dat kan je niet ontkennen lijkt me.
weurding
Quote Reactie van @jack89138393:
Kinderen op school die geleerd wordt hoe ze moeten denken en hoe ze zich moeten gedragen;

daar schort het ook nog al eens aan, recent nog een verkleedpartij in Urk gezien 😉
jack89138393
@weurding Hebben ze dat op school geleerd? Volgens mij worden er weinig geschiedenislessen meer gegeven tegenwoordig.
Voorbeeld: een neefje van mij heeft een vriendinnetje in de stad sinds kort. Ze heeft een electrische auto, maar vindt dat mensen op het platteland milieuvervuilers zijn en de natuur vernielen. Dat zijn dingen die ze tegenwoordig op school wordt bijgebracht
weurding
@jack89138393 joh, juist niet, zeg toch daar schort het nogal aan
+1
jack89138393
@weurding excuus, dat heb ik verkeerd gelezen.
jg
NAJK moet het individu prio geven , niet het systeem. Extreme financiële lasten en risico’s op steeds grotere bedrijven bij marges die door de rest van de keten beïnvloed/geregisseerd worden .
jg
Eigenlijke onbegrijpelijk dat een NAJK de mens als individu niet prioriteert.
Klussera
@Weidezicht grote bedrijven hebben toekomst als je nu een bedrijf met 70 koeien overneemt en zwaar gefinancierd zit en geen ruimte op nb vergunning heb met oude stal word het lastig
+3
mlkvhoudr
@Klussera laat die bedrijven die klaar zijn voor de toekomst eerst maar eens het heden overleven
+2
ted9
@Klussera Dat zelfde geld voor een bedrijf met 400 koeien in de zelfde situatie. Met die 400 mk kun je maar een ding met 70 kun je je bedrijf nog verbreden.
weurding
@ted9 denk niet dat we het gaan meemaken dat de gemiddelde bedrijfsgrootte in NL op dat niveau komt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0