R.I.E.

Gisteren onaangenaam verrast door ik meen vroeg van swz over rwi, ik ging er tot gisteren. Nog van uit dat als je geen personeel had, en geen meewerkende kinderen dat je vrijgesteld was. Als je meewerkende ( minderjarige )kinderen hebt of indirect te werkgestelden (loonwerker)dan moet je toch de Rie invullen oftewel bijna iedereen is de lul om het in te vullen......

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Brief

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
Erik Hulstijn
@mlkvhoudr Ik heb vandaag deze brief ook ontvangen maar als ik op de website kijk van RIE concludeer ik toch dat ik niet verplicht ben een RI&E op te stellen rie.nl/voor-bedrijven/bent-u-rie-plichtig/
mlkvhoudr
@Erik Hulstijn geen arbeos of dergelijke op de dam?

Ik heb hier ook nog wel eens wat vrij willigers aan het werk maar denk dat loonwerk er ook onder valt maar t is wel grijs gebied ook voor mij hoe je het moet lezen
+1
Twentsch Land
Voor de machines van de loonwerker draag je geen verantwoordelijkheid.

@mlkvhoudr
+1
weurding
@Twentsch Land schijnt wel als ze bij je komen zonder deugdelijk beschermkappen om aftakas en aandrijvingen je ze weren moet wettelijk🙈
+1
Erik Hulstijn
@mlkvhoudr Nee en ook geen stagiaires. Wel de loonwerker voor het inkuilen maar volgens mij valt dat er niet onder. Zodra je Abeos inschakelt zul je dit wel geregeld moeten hebben denk ik.
mlkvhoudr
@Erik Hulstijn ik laat mijn kinderen ook wel eens wat klusjes doen en mijn broer helpt ook nog wel eens dus vul hem maar weer in 😡

Baal er wel van weer zo'n papieren tijger de 1e controle op elektra net gehad nou dit weer .....

Nou ja ff mopperend invullen maar weer en doorrrrr.........
weurding
@mlkvhoudr ooit al een keer gedaan, heb je b.v. een zolder zonder hekwerk of beugels eromheen maar je zorgt dat de trap naar boven weg is dan is het goed, viel me toen mee, moet nog wel ergens rapport hebben, maar is zeker 15 jaar geleden, was toen ook nog gratis
bio boer
@mlkvhoudr ga je nooit met vakantie? de klauwbekapper en vearts vallen er ook onder volgens mij
mlkvhoudr
@bio boer ik niet meer sinds 2 jaar maar ik denk inderdaad ook dat dierenarts er onder valt
Twentsch Land
Ik weet niet precies hoe ver het gaat .... heb wel eens gehoord dat wanneer je iemand aan het werk hebt en die zijn eigen gereedschap/machines gebruikt je geen verantwoordelijkheid hebt ...... zo gauw er gereedschap/machines van jou worden gebruikt heb je wel verantwoordelijkheid.

@bio boer
+1
bio boer
@Twentsch Land rie heeft ook betrekking op de omgeving veilig is dus niet alleen de machines moet ook weer bezig mee is al heelang geleden dat we dat hier hebben gedaan dus moet maar weer eens laat mij de ab mij daar bij helpen
+4
Erik Hulstijn
@bio boer Dus als er iemand van de bank per ongeluk met zijn hoofd tussen de achterdeur klem komt te zitten, moet er ook een RI&E aanwezig zijn?
Frits1
@Erik Hulstijn per ongeluk?? 😬
EMotie
Pfffffff
Algemeen bekend
+2
mlkvhoudr
@EMotie op 1 na ik wist t niet 🙂
+1
Frits1
@mlkvhoudr 2 hoor.
JohanvS
Een paar weken geleden ook die brief gehad. Geen personeel, alleen ki en veearts komen op het erf. Toch maar aangemeld en ingevuld, uurtje werk.
De keuze is 55,- per jaar of een boete tussen de 500 en 4500.
+2
Jannus
Quote Reactie van @JohanvS:
Toch maar aangemeld en ingevuld, uurtje werk.

Hier ook,geen risico's alleen voor degene die hier wel eens de voet tussen de deur krijgen maar dat hoort bij hun geloof
+2
Erik Hulstijn
@JohanvS Je zult toch eerst wel een waarschuwing krijgen. 55 euro is niet veel maar het zijn wel al die kleine beetjes bij elkaar en of het er veiliger van wordt vraag ik me af.
+1
bio boer
@Erik Hulstijn als er een ernstig ongeluk gebeurd op je erf krijg je ook veel gezeik als je geen rie hebt ook al had dat geen verschil gemaakt verwacht ik 🤷‍♂ī¸
Erik Hulstijn
@bio boer Inderdaad en de controle door de inspectie gaat wel door want die is ook van toepassing op bedrijven zonder personeel. Dus er zullen allicht verbeterpunten opgesteld worden alleen een RI&E hoeft er mijn inziens niet te liggen.
Noorderling
@Erik Hulstijn
Vooral de evaluatiecgesprekken niet vergeten, wat staan er een aantal onnozele achterhaalde vragen tussen.
Maar papier is gewillig.
Klussera
@JohanvS is het alleen 55 euro is dit van stigas? komen er dan nog allerlei eisen voor bijvoorbeeld mestsilos e.d.
JohanvS
@Klussera Ja alleen stigas. Of je moet meer dan 25 man personeel hebben. Enige eis die ik kon vinden was een verbanddoos op bedrijf.
zomaar
Dit staat op de website

(klik om te vergroten)

Website ri en e

(klik om te vergroten)

Idem
+2
zomaar
@zomaar veearts, klauwbekapper, monteurs enz. zijn denk ik ingehuurde bedrijven en moeten een eigen ri en e hebben. tenminste zoals ik het lees. bedrijfshulp (ab) weet ik niet. huur je dan arbeid in of een dienst? hier zou ab zelf uitsluitsel over moeten geven
mlkvhoudr
@zomaar probleem is dat je dit nooit van te voren allemaal kan bedenken er is altijd wel een casus te bedenken dat je er door in de shit komt.

Voorbeeld: je wilt een machine ophalen bij de buurman, maar druk buurjongen bevriend met eigen kind bieden aan wij halen hem wel even op, ja doe maar druk druk druk en dan gebeurt er wat ik weet voor mezelf in ieder geval 100 procent zeker dat als ik druk ben op dat moment wel de afweging maak of ik het vertrouwt vind maar dat ik echt niet aan een Rie ga Denken dan
zomaar
@mlkvhoudr waar ik tegenop zie is dat als je de ri en e invult, je ook alles in orde moet maken. de grote lijnen is normaal dat dit in orde moet zijn, maar hoever gaan ze? moeten je machines dan ook gekeurd, moet je je heftruck keuren of je elektrische installatie enz.?
is het een optie om de ri en e in te vullen maar bij inspectie aan te geven dat je het niet verplicht bent. bij problemen heb je het wel achter de hand.
+1
Twentsch Land
Is het een optie om de ri en e in te vullen maar bij inspectie aan te geven dat je het niet verplicht bent. bij problemen heb je het wel achter de hand.

Denk dat dat een wijze keuze is 👍đŸģ

@zomaar
+3
mlkvhoudr
@zomaar ik denk als je controle krijgt en je aangeeft dat je naar jouw idee het niet verplicht was maar het toch maar ingevuld hebt dat je dan met 1 0 voor staat TOV dat t begint met een discussie
Bekkink
@zomaar waar vallen stagiaires onder? Vrijwilligers?
mlkvhoudr
Moet je bij het invullen van de Rie alleen de risico's in beeld brengen of moet je ook de actie punten aanpakken?
+1
Farma_boerke
@mlkvhoudr Zorg maar wel voor een "plan van aanpak" dat laat zien dat je bewust bent en denkt aan verbeteringen en hoe snel die zijn.
Als je de risico's hebt kun je mogelijke oplossingen (hoe simpel ook) er direct achterzetten en een datum wanneer (bv bij onderhoud trekker/kentekenlaat montage).

Wel reeel blijven volgende keer komen ze er op terug (controle op uitvoeirng, want je legt je vast). In discussie kun je altijd gaan, maar jij gaat over planning en luistert naar het advies. Beste is probleem te melden waar je nog geen oplossing hebt en vragen wat zei doen/adviseren of anderen (ben je zo weer 30 minuten kwijt en moeten ze naar de volgende).
+1
driekus 001
Rie gaat ook over de gevaren voor de ondernemer zelf. Je kunt ook ziek worden dan komt ook iemand werken.
Bij Stigas aangemeld als Basis kost 55,- p/j.
Je kunt dan het online programma gebruiken en invullen, effe 1 a 2 uur werk afh. wat van toepassing is. Werkt ontzettend handig.
Bij een controle heb je een goed plan om te overleggen en toon je dat je erover nagedacht hebt.
Dan sta je wel met 1-0 voor i.p.v. 0-5 achter.
mlkvhoudr
@driekus 001 ja die vulde ik in maar nu eerst gestopt bij de risico inventarisatie, jij dus ook actieplan gemaakt?
+1
HendrikR
@mlkvhoudr hier ook de inventarisatie bijna af. actieplan? moet ik nog. niet te krappe termijnen benoemen. soms is actie ook lastig uit te voeren, hoe hoog moet een aanrijd beveiliging voor een voersilo zijn? hier heeft de zodebemester er al eens met de zuigarm tegenaan gezeten op 3 mtr hoogte. kan moeilijk een hele kooiconstructie gaan bouwen.
+1
driekus 001
@mlkvhoudr ik heb een aantal actiepunten, sommige ben ik het niet mee eens, heb ik het risico verlaagd. Wat ik bv wel als actiepunt heb is gehoor en oogbescherming bij de bekapbox. Ik koop een bril en oordopjes en klaar.
Verder wil ik over de actiepunten wel in dicussie of die echt verplicht zijn. Ik betwijfel het.
Heftruck ook een mooi punt: moet in een heftruckcertificaat hebben???
Ik wacht de controle af en zijn dingen niet in orde pas ik het alsnog aan.
+1
Boerbakje
Welkom in het rubberen tegel paradijs

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0