Bestuursvoorzitter FrieslandCampina legt per direct hamer neer

Erwin Wunnekink is vandaag per direct afgetreden als voorzitter en lid van het bestuur van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina en van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina. Hij vindt dat er te veel onrust is in de coöperatie en de sector, terwijl deze tijd juist vraag om eenheid en draagkracht. Hij trad ruim drie maanden geleden aan.

Deel dit topic

Reacties

Fritsje
En drie mnd terug was het rustig zeker? Als lid geeft dit weer geen goed gevoel.
Vdejong
@Fritsje waarschijnlijk om nog wat extra centen op te strijken
puntertje
@Vdejong en nu wachtgeld?
+1
Vdejong
@puntertje zou beter zijn dat niet te doen
+4
Het gaat VOL GAS naar de afgrond.
+7
ricardo
@Detukkeroettwente al eens gebeld met een ledenraad lid of bestuurslid? Of alleen maar loze kreten op het prikkebord?
@ricardo Ja ik heb deze zomer het twee jaarlijkse gesprek gehad , per telefoon, en daar duidelijk aangegeven dat het vreemde vermogen VEEL te hoog is, en het eigen verm. te laag. Maar ik had het nis. Toen gezegd RFC moet geld lenen om rente te betalen.Ook dit had ik mis. Ik ben ook maar een domme boer .
+2
ricardo
@Detukkeroettwente je hoort mij niet zeggen dat je een domme boer bent maar vind soms je reacties wat vreemd voor een lid van de coöperatie
+1
@ricardo Misschien te recht uut, en ik hou niet van dat domme gelul , en die gelikte verhalen die niet kloppen, Volgend jaar word het beter dat was de slagon bij COBERCO vroeger, maar dat jaar kwam maar niet.
George
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
Misschien te recht uut, en ik hou niet van dat domme gelul ,

Moi lekker duudelijk zieje gi. 😄
Melkboer16
@ricardo het zal ook wel niet de snuggerste zijn?
+1
weurding
@Melkboer16 kon je nog wel eens bar meevallen
+1
Erco
@Melkboer16 lompe sukkel. Kunnen we dan van jou ook wel zeggen. Alsof kritisch zijn niet meer mag.
+1
ricardo
@Melkboer16 hoezo? Hoor je mij niet zeggen
slagroomvla
Quote Reactie van @ricardo:
al eens gebeld met een ledenraad lid of bestuurslid?

Erover praten helpt?
+4
ricardo
@slagroomvla heb het idee dat een groot deel van de prikkers alleen maar negatief loopt te razen, daar heb je niks aan moeten onze eigen coöperatie zelf niet afbreken in de media er is werk zat aan de winkel om de logge tanker weer op veilige koers te krijgen
slagroomvla
Quote Reactie van @ricardo:
er is werk zat aan de winkel om de logge tanker weer op veilige koers te krijgen

En dat gaat lukken met de huidige directie?
+1
ricardo
@slagroomvla dat weet ik niet maar frans van de hurk gaat ook niet helpen die peert er ook tussen uit, wees dan een vent als zoveel commentaar hebt en blijf
sorry
@ricardo waren persoonlijke omstandigheden volgens de goed geinformeerden hier
ricardo
@sorry dan zou je verwachten dat dat ook naar buiten word gebracht dan hadden we minder onrust gehad ik hoor dat de man wel capaciteiten heeft, maar heeft dit dan dom aan gepakt
sorry
@ricardo er is een weg doodlopende weg ingeslagen,daar is gewoon geen eer aan te behalen

wat denk denk je van al die werknemers die iedere jaar maar weer moeten afwachten of door mogen,,,en dr lopen daar nogal wat 50++,lekker voor de motivatie....

en dan weer vage figuren binnenhalen als hester en noem ze maar op

u weet wel ...dat filmpje van dat hoveniersbedrijf met die twee hoveniers waarvan er een ontslagen wordt...
+1
Noorderling
@ricardo
Is dat de daadwerkelijke reden of is dat veilig naar buiten communiceren om schade te beperken? "In goed overleg", dan weet je het vaak wel.

Ken Frans niet, maar als het zo hoog op loopt ruikt het niet, maar stinkt het. Zal wel wat gevonden hebben wat niet pluis is, anders maak je je toch niet zo druk als je veronderstelt? Erwin ruikt nattigheid en nu is het afwachten wat er naar buiten komt.

Een na laatste filmpje van Erwin kon je al zien dat er vanalles speelde ton hij vertrek van Frans aankondigde. Alles werd niet gezegd. Wel praten, niks zeggen maar lichaamstaal spreekt boekdelen.
ricardo
@Noorderling frans ging niet in goed overleg weg maar omdat hij te weinig invloed had wat zijn eigen uitdrukkelijke verhaal
+2
mlkvhoudr
@ricardo dat valt best mee vind ik er zijn een paar die kunnen alleen maar negatief maar dat is niet de meerderheid, als iemand echt geen nuance kent en alles is kut in haar/zijn ogen heeft in gesprek gaan of ideeën uitwisselen geen zin.

Al hoewel ik bij de echte zeikerds eigenlijk nooit ideeën hoor alleen kritiek
+3
puntertje
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Al hoewel ik bij de echte zeikerds eigenlijk nooit ideeën hoor alleen kritiek

Dat is van dat ouderwetse bestuurspraat; iemand met kritiek noemen we zeikerd en kritiek mag alleen maar als je zelf een tot detail uitgewerkt plan hebt. Kijk, voor een plan heb goede informatie nodig en bestuursleden die zich wat verschuilen achter nietszeggende algemeenheden en pro forma openheid in elke zin noemen geven geen informatie. Dat het niet goed gaat kunnen ze ook niet meer verhullen maar och och, er mocht eens iemand kritiek hebben. ´Die weet niet hoe het werkelijk zit´.
Of mag deze kritiek ook weer niet omdat ik geen uitgewerkt communicatieplan heb bijgevoegd? Kom op zeg, als het Nederlands elftal kut speelt dan mag je dat toch ook zeggen of is dat voorbehouden aan de mensen die op de functie van bondscoach solliciteren?
mlkvhoudr
@puntertje een idee is geen uitgewerkt plan, ik heb per jaar veel goede ideeën die meestal stuk voor stuk worden afgeschoten door mijn vennoot😉

Maar jij gaf gisteren nog aan wat je aangepakt had willen hebben dus in dit geval doelde ik niet op jou
robbies
@puntertje
Quote:
´Die weet niet hoe het werkelijk zit´

Of het is niet goed uitgelegd. Ook zo'n fraaie. Alsof een andere manier van uitleggen een slecht plan plots geniaal maakt...
+3
slagroomvla
Persoonlijk gok ik dat er nog weer wat lijken uit de kast komen, alle voortekenen zien we...
+2
puntertje
@slagroomvla Ik hoop het niet, maar het feit dat leden beginnen te lopen baart mij zorgen omdat de financieringsstructuur dan spaak loopt. En ze beginnen te lopen vanwege die voorstellen voor financiering en dus moet je concluderen de het plan van aanpak bijzonder slecht was. Ik hoorde ook bestuurders zeggen dat veel zaken later wel geregeld konden worden. Dat is dodelijk. Ze weten het niet precies, er komen nog impopulaire aanvullingen of men probeert tijd te winnen, hoe dan ook bestuurlijk broddelwerk!
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
@slagroomvla Ik hoop het niet, maar het feit dat leden beginnen te lopen baart mij zorgen omdat de financieringsstructuur dan spaak loopt. En ze beginnen te lopen vanwege die voorstellen voor financiering en dus moet je concluderen de het plan van aanpak bijzonder slecht was. Ik hoorde ook bestuurders zeggen dat veel zaken later wel geregeld konden worden. Dat is dodelijk. Ze weten het niet precies, er komen nog impopulaire aanvullingen of men probeert tijd te winnen, hoe dan ook bestuurlijk broddelwerk!

Nou het punt is dat bij gelijke melkprijs elders er 5 cent extra te beuren valt.
Dat was niet erg toen de melkprijs en het perspectief t.o.v. andere bedrijven het niet lonend maakte om over te stappen
Nu echter is de melkprijs niet veel verschillend t.o.v. het gemiddelde.
En het perspectief geeft op korte termijn ook niet veel verbetering aan.
Plus een melkveehouder bij overstap naar een particulier geen geld in de coöperatie hoeft te steken.
Daarnaast is er natuurlijk het gesteggel over het beleid. Een particulier kan dat gewoon dicteren.
Bij dit alles breekt de gekozen melkprijs systematiek ook nog op.
Als je de melkprijs vastzet op het gemiddelde van de omgeving
En de reserveringen afhankelijk maakt van de winst daar boven, dan geeft dat in moeilijke jaren problemen of loopt het vast.
Maar FC was destijds blijkbaar van mening dat jaren met tegenslag haar nooit konden overkomen.
Jammer allemaal, want een sterke goedlopende coöperatie is in het belang van alle melkveehouders.
puntertje
Quote Reactie van @arie.j:
Daarnaast is er natuurlijk het gesteggel over het beleid. Een particulier kan dat gewoon dicteren.

Ja dat is ook een puntje, veel leden voelden heel veel beleidsbeslissingen ook als een dictaat. Als het dan toch van boven opgelegd wordt dan ook maar zonder het sausje dat het met ´inspraak´ tot stand gekomen is. Want dat voelt dan net alsof een communistisch regiem zegt het voor het volk te doen terwijl het volk in angst en armoede leeft.
Noorderling
Quote Reactie van @puntertje:
k een puntje, veel leden voelden heel veel beleidsbeslissingen ook als een dictaat. Als het dan toch van boven opgelegd wordt dan ook maar zonder het sausje dat het met ´inspraak´ tot stand gekomen is. Want dat voelt dan net alsof een communistisch regiem zegt het voor het volk te doen terwijl het volk in angst en armoede leeft.

en voor 3 cent kun je een hoop gezeik incasseren. Alleen is dat voordeel ook verdampt.
+1
puntertje
@Noorderling incasseren, of kritiek neerslaan, i.d.d.
Punt is een beetje, als die 3 cent nou te danken was aan het strategische beleid van bestuur dan hadden ze nog een punt. Maar dat bleek toch vooral het gevolg van toevalligheden. Voor het winnen van de jackpot kun je ook niet zeggen dat je daar nu eenmaal heel goed in bent.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
@Noorderling incasseren, of kritiek neerslaan, i.d.d.Punt is een beetje, als die 3 cent nou te danken was aan het strategische beleid van bestuur dan hadden ze nog een punt. Maar dat bleek toch vooral het gevolg van toevalligheden. Voor het winnen van de jackpot kun je ook niet zeggen dat je daar nu eenmaal heel goed in bent

Toeval? dan zou het geen jaren geduurd hebben
Hieronder melkprijsvergelijking 2019 (2020 komt in oktober)
Over 9 jaar gemiddeld 1,95 cent per jaar meer dan Arla
En over die 9 jaar gemiddeld zo'n 3,44 per jaar boven Milcobel en 4,22 boven DMK
Nu betalen ze via de garantieprijs een paar jaar het gemiddelde van de omgevingsfabrieken.
Bron LTO melkprijsvergelijking
(later gecorrigeerd, had in verkeerde kolom gekeken)

(klik om te vergroten)

puntertje
@arie.j Ja, de uitgangssituatie was fantastisch, kun je nagaan hoe ver ze zijn afgegleden.
Melkboer16
@puntertje ik zie in de tabel juist de reden om gewoon lid te blijven van de coöperatie.
Zelfs een voorbeeldig huwelijk vertoont wel eens barstjes maar dat zal bij jou wel niet voorkomen.
De move van Wunnekink kan ik niet begrijpen en heb daar verder nog geen oordeel over.
Over Frans v d Hurk ben ik minder positief want om na 8 maanden al op te stappen dat is een zwaktebod.
Privé-omstandigheden oké dat kan maar communiceer dat dan.
Sjaakiee
@Melkboer16 communiceren is sinds dat het frieslandcampina is voltooid verleden tijd
puntertje
@Melkboer16 Vroom en Dreesman was in het verleden ook uiterst succesvol. Wil jij daar je oordeel op baseren?
EMotie
Opzeggen voor 1-10 en cashen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0