Boterzuur

Toevallig hoorde ik vorige week een aantal gevallen die melding hadden gekregen van boterzuur, ik vraag me af of er nog meer zijn die daar meldingen van hebben gekregen, en of diegenen het inderdaad wel kunnen verklaren of dat dit misschien een verhaal vriespunt 2. 0 is??. Zowiezo 2 van de boeren die mij het vertelden konden eigenlijk niet verklaren waar het in moest zitten,want in de kuiluitslagen was het ook niet terug te zien en 1 daarvan deed zelfs voor het grootste deel stalvoeren.

Deel dit topic

de jonge

Reacties

+5
labella
Het kan ook in de mais zitten.
+1
pieta
@labella Mais is zelfs de meest voorkomende oorzaak meen ik.
+1
weurding
@labella rooie en groene bolletjes
Ynze Oenema
@labella wij hadden het jaren terug ook vanuit de mais; zat wat schimmel in.
+2
Noorderling
Pickup misschien eens afstellen?
Het begint met verontreiniging uit grond.
boer.
@Noorderling en stront
de Tank
Heb je zelf ook een melding?
+14
Frans1
@de Tank hij vraagt het voor een vriend😬
+1
de jonge
@de Tank nee gelukkig niet. maar blijkbaar kun je hier niet gewoon iets vragen,maar moet het dan direct jezelf aangaan?? was gewoon een vraag of er meer zijn die last hebben en wat eventueel de oorzaak zou kunnen zijn
de Tank
@de jonge vraag gerust, doe ik ook.
+1
Frans1
@de jonge niet zo zuur joh, beetje ouwehoeren 😬
+2
Kars
Heb ook melding gehad goed week geleden. Zelfde mais, koeien lopen dag en nacht buiten en voer wat foliebalen bij. Heb nu geen melding gehad meer. Vraag me soms wel eens af of die monsters wel zo betrouwbaar zijn.
ntd79
@Kars kan heel lang goed gaan. Boterzuur zit in trossen, niet als een enkele bacterie. Dus je kunt weinig last hebben, maar als je net goed schept...
Kars
@ntd79 zat wel net op overgang naar mais uit 2019 die wat natter is dan uit 2020 was. Mja van mais voeren heb ik nog nooit gehoord over boterzuur problemen. En daarbij die mais was in 2019 ook gevoerd dus moest geen probleem zijn.
ntd79
@Kars voor jaren terug een keer vernaggeld met een paar bunder maïs uit Duitsland , dat achteraf energiemais was. Maïs werd wat grijzig in plaats van geel, ineens ook boterzuur, iedere keer gelukkig nog plus minnetjes, de laatste 30 ton maar in de meststrooier, probleem weg
Mkl87
@ntd79 2x +- achter elkaar is ook korting. Heb ik zelf gehad helaas. Maïskuil met hier en daar een groen bolletje bovenin. Heb hem bloot gemaakt en de helft lager gemaakt. Probleem tot dusver opgelost.
ntd79
@Mkl87 maar altijd nog beter dan direct min min, als ik het me goed herinner hebben we toen 2 punten gehad, want volgens mij krijg je bij boterzuur direct 2 als het mis is?
Mkl87
@ntd79 ++ heb je direct korting en bij 2x +- achter elkaar was ook 2 punten. Dan wordt er net zolang extra onderzoek gedaan tot je weer -- hebt. Maar toen de maiskuil aangepast en het was direct voorbij
ntd79
@Mkl87 het is alweer 15 jaar geleden, weet dat het een paar maand gedonder was en het 2 punten uiteindelijk heeft gekost. Dat vergeet ik nooit, want dezelfde dag dat ik die 2 punten kreeg kwam er iemand van de ledenraad nog langs met een kleine attentie voor 5 jaar kwaliteitsmelk😅
Mh12
Kreeg van het voorjaar promotie filmpje voor nieuwe boterzuur melkstroom.......

Maar boterzuur is altijd een dingetje...... en als je het hebt, zie er maar weer vanaf te komen......
labella
@Mh12 Misschien wel een gat in de markt, ik vind die boterzuurkaas best lekker
grös
@Mh12
Wel gehad, silo ligt op 1% afschot, ging ik de kuilbult achterkant voeren, maïs hadden we ervoor liggen, na een week regen lag er 20cm water voor het snijvlak, toen kreeg ik wel een keer melding ++ , paar weken later was de kuil gelukkig ook op, ook wel een hele droge eiwitrijke kuil van 55% ofzo die broeide, zat hele snijvlak zo vol met schimmel dan heb je het ook zo.
dewittemotor
Die lasagnekuilen zijn gevaarlijk voor boterzuur.
Erco
@dewittemotor beter 1 kuil open dan drie lijkt me 😉
Melkboer16
@dewittemotor onzin, al meer als 15 jaar lasagnekuil en nog geen boterzuur daardoor.
Zit m vaker in de mais vooral op plekken waar ie minder goed vastgereden is.
Gooi hier de evt schimmelballen er direct uit.
Noorderling
@Melkboer16
Je weet alleen niet wat je niet ziet. Het groeit als een spinnenweb door de bult heen.
De eerste draden zitten al weer net achter het snijvlak en heeft weer een paar dagen tijd te groeien en zo kom je er nooit vanaf, of je moet een inhaalslag maken van 2meter.

Banden is ook een grote besmettingsbron, zeker als percelen vlakbij de kuil zijn. Kun je elke vracht weer een paar kluiten verdelen, elke 10cm zit dan wel een beetje grond in wat kan beginnen te groeien. Dan kun je nog beter voor de bult lossen en alles erop drukken, en vooral iemand zorgen dat je geen vermenging krijgt en het erf schoon houdt.
+1
T60401
@Noorderling Percelen een paar km van huis heeft ook voordelen. Heb zelf ook wel eens mais bij huis staan. Loonwerker wil altijd over de kavelpad rijden. Ik stuur ze altijd aan de ander kant van het perceel de weg op. Moeten dan wel 1 km extra rijden maar dan heb je tenminste geen rommel in de kuil.
Bekkink
Ja hier ook vorige week +-🙈
Koeien boertje
@Bekkink wij ook.
Niks veranderd qua voer
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!