BBB vraagt om herbeoordeling klimaatopgave veestapel

BBB vindt een herbeoordeling nodig van de klimaatopgave die in het klimaatakkoord is opgelegd aan de melkvee- en rundveehouderij. Fractievoorzitter Caroline van der Plas heeft landbouwminister Schouten en staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat gevraagd of zij dit willen doen.

Deel dit topic BBB vraagt om herbeoordeling klimaatopgave veestapel (nieuweoogst.nl)

BBB vindt een herbeoordeling nodig van de klimaatopgave die in het klimaatakkoord is opgelegd aan de melkvee- en rundveehouderij. Fractievoorzitter Caroline van der Plas heeft landbouwminister Schouten en staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat gevraagd of zij dit willen doen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
Herbert
Is die 1.2 kg CO2 een cijfer afkomstig van een nieuwe berekening na dat rapport van het IPCC of nog op de oude methode zonder dat ze rekening houden met de korte kringloop?
bio boer
De groenen zijn weer hard bezig teroepen hoe slecht vlees en melk is voor milieu en klimaat is kolder waneer is er een wetenschapper die dit eens onderstreept zorgt voor einde discussie
+1
grös
@bio boer
We hebben alleen Frank Mitloehner, ik meende dat het IPCC, onderzoekscentrum van de VN daar een nieuw rapport over uitgebracht had.
+6
Twentsch Land
Tis heel simpel ..... ik ga hun niet verplichten om vlees te eten ..... hopelijk hebben ze het zelfde fatsoen en verbieden ze mij niet om wel vlees te eten.

@bio boer
mlkvhoudr
Stel nou dat de bijdrage van de landbouw lager is, is het dan als nog een verstandige keuze om op de rem te gaan staan, dat is toch wel een beetje oude politiek van BBB, ik zie liever zoet na het zuur, dan constant een beetje zuur als ik eerlijk ben.

Dus beter nu even door de zure appel heen bijten
+2
Jan-T
[quote="@mlkvhoudr" p="1925602"]Dus beter nu even door de zure appel heen bijten

Denk dat met de beide beentjes op de grond komen belangrijker is en weer goede keuzes maken in beleid op basis van feiten belangrijker is dan wat nu gebeurd op basis van emoties en wetten die niet realistisch zijn. Maar er wel voor zorgen dat er een groep die het platteland beheert weg geschoven word van de post zegel Nederland.
Net als of het geen mensen zijn.
+4
Noorderling
@mlkvhoudr
Is er een finish of houdt men ons een worst voor?
Ik denk het laatste, als je er bijna bent verzinnen ze wel weer wat.
Heeft het dan nut om heel hard te rennen als lopen voldoende is? Het doel komt toch niet dichterbij, hoop doet leven.
+1
mlkvhoudr
@Noorderling nu wou ik voor de discussie jullie om de oren slaan met dat kassen vroeger energievreters waren en nu energieleveranciers dus ik googelen......

kvk.nl/advies-en-informatie/innovatie/…
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Voor sommige dingen zijn we een zetje nodig om ontwikkeling te ontdekken, die kosten stellen niks voor als je het kapot kunt delen over de massa. Maar menig voorloper is nagenoeg of helemaal kapot gegaan aan bijvoorbeeld biogas omdat ze de aanloopkosten en leergeld gemaakt hebben wat een ander niet meer hoeft.

Als het uiteindelijk resultaat financieel ook beter is, wat met veel investeringen wel het geval is, is het niet de grootste vraag waar je heen wil maar hoe je er komt. Minder input is in de basis positief, als de investering behapbaar is.
Gerron
@mlkvhoudr Dus de gas gebruikende kassen leveren 's nachts stroom op het net als zonnepanelen geen stroom leveren. En dan willen ze nu dat die kassen 's nachts stroom van het net gebruiken. Daar wordt het klimaat niet beter van.
Gerron
@Gerron Het geldt trouwens niet alleen 's nachts maar ook overdag. Hoe hoger de stroomproductie door zonnepanelen des te minder warmte nodig in de kassen dus ook minder stroomproductie door de kassen. Dat is een mooie balans die verstoord wordt als de kassen van het gas af moeten.
+2
mlkvhoudr
@Gerron je hoeft mij niet te overtuigen ik vind van het gas af gekkigheid
George
Quote Reactie van @Noorderling:
een worst voor

Een van de vegetarische slager dan toch zeker? 😂
Twentsch Land
De curry worsten in Duitsland zijn al wel 25 jaar van meel

@George
Twentsch Land
Maar smaken best wel 😋

@Twentsch Land
+2
Spuit11
@Noorderling Niet om je aan te vallen, maar ik merk een draaiing in je gedachtengang.
Tot een jaar geleden deed je erg luchtig over berichten mbt toenemende regelgeving, financiële strubbelingen etc.
Mag ik weten wat je heeft bewogen om wat radicaler in je gedachtengang te worden?
Deze @Noorderling bevalt me overigens beter😉
+4
Noorderling
@Spuit11 wat een compliment 😁
Tot dusver vond ik het altijd nog redelijk te verdedigen doordat het goede landbouwpraktijk amper voor de voeten liep. Vergroening was een eitje, groenbemester na graan en vervolgens nkg teelt erna. Mest data was nog wel acceptabel, ik hoef geen gras in december etc.

Nieuwe nitraat plan slaat kant nog wal, legt een bom onder bepaalde bedrijfsvoeringen en regio's, staat haaks op ander beleid en wensen.
Verder is het de politieke laksheid die je in de praktijk gaat merken, onzekerheid is killing. Mijnbouw, pas, nu nitraat, voorheen fosfaat. Je bent een dag per week kwijt wil je het overzicht niet verliezen, dan moet de rest wel lekker lopen wil de balans positief blijven en dat doet het gelukkig. Maar kan me ook goed indenken dat er borden in de tuin gezet worden om al dan niet te emigreren. Ook ik heb geen zin een sovchoz te runnen waar ik wel het risico voor loop.
demelkboer
@mlkvhoudr schaarste creëren ....
+2
Weidezicht
@mlkvhoudr al een jaar of wat? En nog paar jaar te gaan. Voorlopig oogsten ze alleen zure appels lijkt het wel.
mlkvhoudr
@Weidezicht en wat een bedragen ook zeg......
j h p
@mlkvhoudr Als jij de keuze hebt, doe jij dan dingen waar je niet achter staat?
mlkvhoudr
@j h p daar komt niemand vrij van die ook de lange termijn in de gaten houd, ik kom daar zeker niet vrij van.

Dus ik zou graag nee zeggen maar het antwoord is volmondig : ja
+1
hans1980
@mlkvhoudr bullshit landbouw doet 4-5x minder staat officeel in IPCC rapport
+1
Jean-PierreK
@hans1980 rundvee 3 tot 4 keer bij gelijkblijvende veestapel, wat methaan betreft. Methaan zou (volgens de nog gehanteerde berekening) ongeveer de helft zijn van de CO2 foodprint van melk heb ik me laten vertellen.
Noorderling
@Jean-PierreK
Of draaien de milieugekkies het om, moet er voor dezelfde reductie nu 2-4x zoveel koeien vertrekken?
Jean-PierreK
@Noorderling, inderdaad. Het kan alle kanten op gedraaid worden. Bv dat er wereldwijd wel groei is in melk veestapel, bij groei werd methaan 4 a 5 keer onderschat volgens Ipcc.

Maar ik meen dat de eerstvolgende reductie opgave voor methaan voor NL een vaste hoeveelheid is (1 megaton?). 😅
Boerbakje
@mlkvhoudr Als je naar het verleden kijkt is het zoet nooit gekomen.
Kijk naar de feiten en leef in het nu baseer daar je keuzes op.
Bekkink
@mlkvhoudr t is al 30 jaar zuur. Melkprijs, vleesprijs. Mag nu wel eens mierzoet worden!!
Hans van Bergen
@mlkvhoudr Jij hebt nog steeds niet in de gaten dat na deze discussie en alles toegeven door cda/lto er gewoon weer een nieuwe aanval komt van die linkse vuiligheid??
+1
mlkvhoudr
@Hans van Bergen we kunnen niet allemaal slim zijn.....
+1
mlkvhoudr
@mlkvhoudr maar wat heeft het alles altijd maar tegen Willen houden nou gebracht, ik ben het met @Noorderling eens, niet met de stormtroopers voorop lopen maar gewoon mee bewegen daar waar mogelijk en kansrijk
Noorderling
@mlkvhoudr
In het oog van de storm is het ook windstil, ik vind ook wel wat van honden op 4hoog 23uur per dag opsluiten maar bemoei me er verder ook niet mee. Iemand op 4hoog heeft wel de tijd en frustratie om dat met een ander wel te doen.

Al dat hoog over beslissen brengt niks, het is net als met grote logge bedrijven. Hoe groter/verder van de klant hoe minder het wordt.
mlkvhoudr
@Noorderling uiteindelijk gaat het overal over het midden, houden we als melkveehouders de klanten die tot de grote middenmoot behoren tevreden dan is het goed, bepaalde groepen zijn toch nooit tevreden en zullen steeds meer willen, die hoef je dus ook niet ter wille te zijn want die kun je toch niet binden, het zelfde geld voor het maatschappelijke politieke debat.
De PvdD stemmers hoef je geen aandacht aan te geven want het is toch nooit goed wat anders is het politieke midden waaronder D66 daar kun je van verwachten dat er afspraken gemaakt kunnen worden over budget en de daarbij horende wederzijdse verwachtingen
+3
mlkvhoudr
@mlkvhoudr nieuwe bezemsteel aan het uitzoeken 😉

(klik om te vergroten)

+1
j h p
@mlkvhoudr Staat ze nu te glimlachen bij bomenmoord?
+1
Boerbakje
@j h p Er zit een afsplitsing aan te komen.
Partij Voor De Planten.
Ze pleiten er voor dat fruit pas geoogst mag worden als het zelf van de boom is gevallen.
+2
j h p
+1
marcsterreborn
@mlkvhoudr die houdt van stevige steeltjes
Vdejong
@mlkvhoudr zo te zien wil ze een grote paal tussen haar benen🤣
Achso
Tja als je dit Dan leerst:
Likewise, the post-farmgate food processing sector is a major source of single-use plastics24, greenhouse gas emissions14,25, water use and effluent discharge. Although there is a burgeoning body of literature and interest in the environmental impacts of food demand both in the United States26,27,28,29 and globally1,30,31,32, few studies have yet carefully apportioned the environmental impacts of the food system between on-farm primary production and post-farmgate activities.
+5
weurding
Positief stuk in DVHN, door de Nederlandse KGB😅

(klik om te vergroten)

+2
Jawis
@weurding prachtig stuk...
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!