IPCC: ‘Koeienmethaan’ overschat, VVD stelt vragen

In een recent uitgebracht rapport concludeert het IPCC dat invloed van methaan afkomstig van koeien drie tot vier keer overschot wordt.

Deel dit topic IPCC: ‘Koeienmethaan’ overschat, VVD stelt vragen (melkvee.nl)

In een recent uitgebracht rapport concludeert het IPCC dat invloed van methaan afkomstig van koeien drie tot vier keer overschot wordt.

Nieuwsgrazer

Reacties

nitevd
Wat Dr. Frank Mitloehner tijdens FDF-dag vertelde m.b.t. methaan geldt natuurlijk net zo zeer voor ammoniak. Stikstof uit ammoniak van de agrarische sector behoort tot een circulair proces. De hoeveelheid ammoniak (afkomstig van landbouw) in de lucht is de laatste 30 jaar niet toegenomen maar juist 60% afgenomen. NOx afkomstig vanuit de industrie, (vlieg)verkeer etc. is wel additioneel in de atmosfeer en dus niet circulair. Mitloehner's advies is dan ook van toepassing op de stikstofproblematiek. Boeren zijn niet de oorzaak van het probleem maar kunnen eventueel wel bijdragen aan de oplossing.
+1
Groos
@nitevd Ben het niet helemaal met je eens. Ammoniak is wel een circulair proces, maar het probleem bij ammoniak is dat het een regionaal probleem vormt als je stikstof naar een specifiek gebied (Bijv. Nederland) toebrengt (dmv kunstmest aanbrengen en soja importeren) in de loop van de jaren stapelt dat op en wordt het land en de natuurgebieden in dat gebied lekker vruchtbaar door een 'overschot' aan stikstof in dat gebied.

Links Nederland maakt daar een probleem van.
+1
grös
@Groos
Ja en dat was vroeger ook de bedoeling, de woeste gronden ontginnen en er zo gauw mogelijk vruchtbare grond van maken.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!