In 11 grafieken: hoe de Rabobank miljoenen verdient aan schaalvergroting in de landbouw (en buiten schot blijft nu de rekening op tafel komt)



Quote:
Binnen het ministerie van Landbouw circuleren plannen om honderden boeren uit te kopen en desnoods te onteigenen. Dat onthulde NRC Handelsblad. Het moet de stikstofcrisis bezweren en de landbouw verduurzamen. De kosten voor de operatie kunnen oplopen tot 17 miljard euro. Dat geld zal grotendeels stromen naar de Rabobank, die de schaalvergroting en intensivering in de landbouw jarenlang heeft aangejaagd.

Deel dit topic

Reacties

+4
arie.j
Wie of wat is FTM.nl ?
De RABO de schuld van alle narigheid geven is natuurlijk een gemakkelijk nogal links verhaal.
En schiet geen enkele boer ook maar een kruimel mee op.
weurding
@arie.j je kan effe googlen
ftm.nl/
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j je kan effe googlenftm.nl/

Leuk hoor zo'n organisatie.
Heb niks tegen onderzoekende journalisten, blij dat ze er zijn.
Maar ze hebben daar wel wat veel belang bij ophef maken en schandaal roepen.
Vraag me af of ze ook gewone genuanceerde verhalen schrijven.
+1
@arie.j Follow the money.. als je geldstromen volgen kom je bij claus schwab uit ( de baas van de wereld )
weurding
En die nemen alsnog een half % als begunstigde meer dan een ton per rekening heeft staan, nog wel😏
Willemijn82
De korte samenvatting:

De belangrijkste ontwikkeling in de Nederlandse landbouw van de afgelopen decennia, is die van schaalvergroting en intensivering. Boerenbedrijven worden groter en ze houden per bedrijf steeds meer vee.

Die intensivering is grotendeels gefinancierd door de Rabobank. Die bank adviseerde haar agrarische klanten decennialang om uit te breiden.

Het gevolg hiervan is een groeiende schuldenberg bij de boeren en een groeiende berg leningen aan de agrarische sector bij de Rabobank, dat over die leningen rente ontvangt. Een flink deel van de jaarlijkse winst van de bank komt uit de agrarische sector. 

De berg leningen is echter zó groot geworden, dat de Rabobank hier nauwelijks nog op kan afschrijven. Na decennialange intensivering moet de landbouw nu geëxtensiveerd worden. En het is de belastingbetaler die daar de kosten voor zal dragen.
George
Quote Reactie van @Willemijn82:
Het gevolg hiervan is een groeiende schuldenberg bij de boeren en een groeiende berg leningen aan de agrarische sector bij de Rabobank, d

Ik val gelukkig niet onder die categorie. 😀
maisbult
@Willemijn82 Waarom moet RABO op leningen kunnen afschrijven?
+5
arie.j
Quote Reactie van @Willemijn82:
De korte samenvatting:De belangrijkste ontwikkeling in de Nederlandse landbouw van de afgelopen decennia, is die van schaalvergroting en intensivering. Boerenbedrijven worden groter en ze houden per bedrijf steeds meer vee.Die intensivering is grotendeels gefinancierd door de Rabobank. Die bank adviseerde haar agrarische klanten decennialang om uit te breiden.Het gevolg hiervan is een groeiende schuldenberg bij de boeren en een groeiende berg leningen aan de agrarische sector bij de Rabobank, dat over die leningen rente ontvangt. Een flink deel van de jaarlijkse winst van de bank komt uit de agrarische sector. De berg leningen is echter zó groot geworden, dat de Rabobank hier nauwelijks nog op kan afschrijven. Na decennialange intensivering moet de landbouw nu geëxtensiveerd worden. En het is de belastingbetaler die daar de kosten voor zal dragen.

Wie die grafiekjes ziet (ook ik heb maar eens ingelogd) kan niet anders dan concluderen dat het een nogal opgeklopt verhaal is.
De winst van de Rabo uit zowel de zuivel industrie als de winst van Rabo uit de hele food & agri sector in Nederland is de laatste 10 jaar nogal gedaald zo blijkt daaruit
.Verder is de solvabiliteit van de landbouwbedrijven met een procent of 70 op orde.
Niet iets om alarm over te slaan dus
Afschrijven op leningen door de RABO??
Onzin, leningen schrijf je niet op af.
Dat is alleen iets wat kan bij het failliet gaan van een bedrijf.
En verder is het verhaal van FTM.nl dat veranderingen in de Landbouw 17 miljard kosten en de RABO dat grotendeels gaat opstrijken nergens op gebaseerd
Johannushoeve cv
@arie.j denk het toch wel hoeveel bedrijven staat het water niet aan de lippen? Als de verhalen zo om je heen hoor worden ze gewoon in leven gehouden dat er een goede overname kandidaat zich meld en dan wordt het gewoon verkocht .
weurding
@Johannushoeve cv niet rond kunnen zetten financieel wil niet zeggen dat alles tot executiewaarde gefinancierd is, b.v. bedrijf van 100 ha met waarde grond van 60000 per ha is niet vaak tot 5 miljoen gefinancierd volgens mij, dik 80%
Johannushoeve cv
@weurding het gaat er niet dat het hele bedrijf is maar dat je rente en aflossing niet meer kan betalen. En als je onder beheer staat ben je toch de lul .
weurding
@Johannushoeve cv dat bedoel ik eigenlijk ook
pieta
@arie.j FTM heeft toch ook die kalkoenenboer op de Veluwe aan de schandpaal genageld.
+1
JohnDeere7serie
Groos
Grote bedrijven zijn slecht, maar kleine arme bedrijfjes zijn goed, vanuit hun linkse kijk. 't doorontwikkelen van onze bedrijven zodat door schaalvergroting en arbeids-efficientie onze inkomenspositie niet achterblijft op andere sectoren is vanuit hun perspectief een slechte ontwikkeling, volgens mij.
+3
Kars
Intenvisering en kapot financieren is dat schuld van de banken? Volgens mij ben jezelf degene die groter en meer wil dan een ander.
Spuit11
@Kars Dat geldt niet alleen voor de landbouw maar voor alle verwende westerlingen. Zie alleen de huizenmarkt, mensen krijgen dat hun leven nooit meer boven water.
+1
EDOO
De gemiddelde kostprijsstijging per liter melk was de afgelopen 25 jaar 2,4% per jaar per liter. Dus opschaling, intensivering en arbeidsbesparing door automatisering blijft noodzakelijk.
+6
weurding
@EDOO weet je wat anderen doen waar de kostprijs stijgt? Die rekenen het door!
Pak b.v. de uurlonen van je mechanisatie bedrijf maar, of kijk 25 jaar terug eens wat een fiets of auto kostte, en die zijn er nog steeds alleen om je van a naar b te brengen
+3
George
@weurding
Inderdaad deze domme redeneringen komen alleen in de landbouw voor.
slagroomvla
Quote Reactie van @weurding:
Pak b.v. de uurlonen van je mechanisatie bedrijf maar,

Die gaan het er ook niet mee redden, moordende concurrentie en bij iedereen veel te rustig.
weurding
@slagroomvla heb ik ook al vaker geopperd, de mechanisatie en loonwerkers gaan het ook voelen, ook daar gaat het mes in, of bepaalde bedrijven het minder druk hebben betwijfel ik, steeds meer electronicsstoringen wat op locatie verholpen moet worden, de servicebusjes staan steeds vaker op erven
mlkvhoudr
@slagroomvla rustig die jongens bij mij in de buurt niet hoor ik kom er met mijn oude shit ook te vaak 🤦🤦
+1
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@EDOO weet je wat anderen doen waar de kostprijs stijgt? Die rekenen het door!Pak b.v. de uurlonen van je mechanisatie bedrijf maar, of kijk 25 jaar terug eens wat een fiets of auto kostte, en die zijn er nog steeds alleen om je van a naar b te brengen

Als boer moet je dan zelf de melk tot waarde brengen en de afzet daarvan regelen.
Geen enkele van de bedrijven die je noemt laat aan een ander bedrijf over wat er gerekend kan worden.
Boeren doen afzet in coöperatief verband, maar dan moet je geen kritiek zoals jij hebben, want dan moet je het als boer het zelf maar beter gaan doen.
+3
George
Quote Reactie van @arie.j:
Als boer moet je dan zelf de melk tot waarde brengen en de afzet daarvan regelen.

Arie dit is onzin , daarom zijn er vroeger coöperaties opgericht .Alleen die falen momenteel behoorlijk en betalen hun leveranciers al jarenlang een armoedige melkprijs uit de jaren 80.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Arie dit is onzin , daarom zijn er vroeger coöperaties opgericht .Alleen die falen momenteel behoorlijk en betalen hun leveranciers al jarenlang een armoedige melkprijs uit de jaren 80.

Is er dan ooit een coöperatie geweest die naar een berekende kostprijs uitbetaalde?
Je weet wel beter
+2
Jan-T
Quote Reactie van @arie.j:
Is er dan ooit een coöperatie geweest die naar een berekende kostprijs uitbetaalde?

Is dit dan ook niet het grootste probleem?
Men komt gewoon niet voor zich zelf op binnen de coöperatie.
De lamme lijdt de blinde ergens naar toe zonder te weten waar naar toe.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Jan-T:
Is dit dan ook niet het grootste probleem?Men komt gewoon niet voor zich zelf op binnen de coöperatie.De lamme lijdt de blinde ergens naar toe zonder te weten waar naar toe.

Bij alles wat via marktnotering en vrije marktprijzen gaat, dat komt dat niet tot stand met kostprijs berekening
Dat staat haaks op marktwerking.
Of dat jij dat er vroeger op de veemarkt een kostprijs aan een koe of kalf hing?
+5
George
Quote Reactie van @arie.j:
marktnotering en vrije marktprijzen gaat,

Er bestaat geen vrije markt , alles staat onder regie van de EU , met het GLB . Ze weten exact de productie. Vrije markt is een illusie Arie. We worden met dat GLB zwaar misbruikt als gehele landbouw.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Er bestaat geen vrije markt , alles staat onder regie van de EU , met het GLB . Ze weten exact de productie. Vrije markt is een illusie Arie. We worden met dat GLB zwaar misbruikt als gehele landbouw.

Sorry hoor , maar je zwamt en je weet best wat ik bedoel.
Ook wil jij blijkbaar niet meer weten waarom vroeger coöperaties werden opgericht.
Dat was om de melk van hun leden tot een zo goed mogelijke waarde te brengen.
Niks kostprijsverhaal, gewoon een zo hoog mogelijke waarde.
En precies hetzelfde doel staat tegenwoordig in de statuten van elke zuivelcoöperatie
En dat coöperaties tegenwoordig niet meer serieus proberen de melk van hun leden tot een zo goed/hoog mogelijke waarde te brengen is geen enkele aanwijzing voor.
George
@arie.j Ach Arie een zo hoog mogelijke prijs lukt ze al lang niet meer. Ze houden zich met een hoop gezemel bezig zoals Qlip , planet Proof , Vlog , melkstromen zonder dat het voor hun leden iets oplevert. Een jaren 80 melkprijs kun je nooit tevreden met zijn , dat zou het coöperatie bestuur ook nooit mogen zijn!
arie.j
Quote Reactie van @George:
Een jaren 80 melkprijs kun je nooit tevreden met zijn , dat zou het coöperatie bestuur ook nooit mogen zijn!

En dan? Wat moeten besturen en leden van coöperaties met die ontevredenheid?
weurding
@arie.j naast zich neerleggen, doen ze ook wel🤭
Jannus
Quote Reactie van @George:
We worden met dat GLB zwaar misbruikt als gehele landbouw.

Met het nieuwe GLB helemaal,groene en blauwe diensten worden gesteund en productie ondersteuning valt weg en wordt vrije markt
Weidezicht
@arie.j maar daar waren veel verkopers en heel veel kopers. Dat leidde toch altijd tot redelijk tot goede prijzen en als het helemaal niet paste kocht je niets of nam je de koeien weer mee nasr huis. Vroeger ging groente ook voor de klok. Nu wordt het een jaar vantevoren al verkocht. Kostprijs plus heeeel klein beetje. Dat kleine beetje wordt dus alleen een inkomen als je 50 hectare of meer tomaten paprika enz teelt. De grootste paprikateler doorbreekt dit of volgend jaar de 110 ha glas grens.
mlkvhoudr
@Jan-T het grootste probleem is dat er altijd iemand het goedkoper kan........
+3
pieta
@arie.j Het is toch op zijn minst belachelijk te noemen dat het systeem zo in elkaar zit dat je nog steeds tegen dezelfde prijs als 30 jaar geleden moet produceren. Coops veranderen dat ook niet zo maar even. Maar als ze nou echt voor klimaat/natuur/milieu/dierwelzijn wereldwijd echt iets wilden hoefden ze er slechts enkele centen op de producentprijzen te zetten. Die stijging zou in de westerse wereld niet hoeven te leiden tot enorme/onoverkomelijke voedselprijsstijgingen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Het is toch op zijn minst belachelijk te noemen dat het systeem zo in elkaar zit dat je nog steeds tegen dezelfde prijs als 30 jaar geleden moet produceren. Coops veranderen dat ook niet zo maar even. Maar als ze nou echt voor klimaat/natuur/milieu/dierwelzijn wereldwijd echt iets wilden hoefden ze er slechts enkele centen op de producentprijzen te zetten. Die stijging zou in de westerse wereld niet hoeven te leiden tot enorme/onoverkomelijke voedselprijsstijgingen.

Nou je nuchtere kalveren waren 30 jaar geleden de helft meer waard.
Scheld jij de handelaar daar de huid voor vol?
Waarom dan wel afgeven op de zuivelverwerker?
Melk is tenminste nog ongeveer gelijk gebleven in prijs.
Het is gewoon niet anders dan een kwestie van vraag en aanbod.
Waarbij melkveehouders in de EU en wereldwijd blijkbaar tegen de huidige prijzen blijvend een groot volume kunnen produceren.
Daar is voor de individuele boer alleen aan te ontsnappen als hij de melk op een andere manier tot waarde brengt en ziet te verkopen
maisbult
@arie.j of de looptijden van de leningen langer laten worden...
pieta
@arie.j Ik scheld niet Arie. Niet op de handelaar en ook niet op de coop. Ik stel vast dat het in het systeem zit waarin we werken. Vooral opschaling heeft het mogelijk gemaakt om bij deze opbrengstprijzen een inkomen te behouden. Zelf afzetten is slechts voor een beperkt deel mogelijk.
Probleem op dit moment is dat ze steeds extra eisen op willen leggen en er amper voor betalen willen en ook nog tegen zijn op opschaling. Ze staat zo ongeveer voor de maatschappij.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Ik scheld niet Arie. Niet op de handelaar en ook niet op de coop. Ik stel vast dat het in het systeem zit waarin we werken. Vooral opschaling heeft het mogelijk gemaakt om bij deze opbrengstprijzen een inkomen te behouden. Zelf afzetten is slechts voor een beperkt deel mogelijk.Probleem op dit moment is dat ze steeds extra eisen op willen leggen en er amper voor betalen willen en ook nog tegen zijn op opschaling. Ze staat zo ongeveer voor de maatschappij.

En ik vertel niet dat prijzen goed zijn, en het inkomen voldoende voor boeren.
Maar ik probeer gewoon de werkelijkheid van heden en de mogelijkheden te benoemen.
De werkelijkheid is dat boeren royaal voldoende blijven produceren bij de huidige afzet prijzen zoals die nu dus zijn.
En dan gaat geen enkele afnemer meer geven, want dan kan hij even verderop voor minder in kopen.
Daar kan ik niets belachelijks aan ontdekken.
Alleen wanneer het aanbod terugloopt (liefst dan wel in de hele EU en wereldwijd) ,of de producent iets bijzonders heeft aan te bieden, kan de prijs omhoog brengen.
pieta
@arie.j Dan zijn we het eens. 😁
weurding
@arie.j typisch een uitspraak van iemand die de landbouw al een tijd verlaten heeft.... dan moet je het zelf maar beter doen... ik klaagde toch niet? Heb overigens mijn eigen afzet, niks met coöperaties van doen
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j typisch een uitspraak van iemand die de landbouw al een tijd verlaten heeft.... dan moet je het zelf maar beter doen... ik klaagde toch niet? Heb overigens mijn eigen afzet, niks met coöperaties van doen

Nee je klaagde zogenaamd niet, maar je vond het wel nodig om even op te merken dat anderen de kostprijs doorberekenen (en boeren niet)
Dat boeren dat niet doen maar de opbrengst afwachten is toch gewoon eigen keuze?
Het is ook geen dienstverlening met uurloon en daarom alleen al niet te vergelijken met landbouwproductie.
weurding
Quote Reactie van @arie.j:
maar je vond het wel nodig om even op te merken dat anderen de kostprijs doorberekenen (en boeren niet)

tja, en jij vond het weer even nodig om weer het riedel te blazen doe het zelf dan beter, werd geopperd om op te schalen om de kostenstijging te dekken, vindt het wel een keer klaar.
pieta
@arie.j Wat jij benoemt is voor een aantal op de juiste locatie misschien wel te doen. Maar toch vooral voor heel veel niet. Het "probleem" zit in het systeem waarin we werken.
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
ls boer moet je dan zelf de melk tot waarde brengen en de afzet daarvan regelen.

bijv als coop....
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
bijv als coop....

Ja samen met andere boeren. 😂
diezel
@EDOO
Het plusje was voor de opsomming van de zo typische eigenschappen van primaire sectoren.
Gewoon een pijnlijke spagaat. Nog los van verdere inkrimping, meer grondgebondenheid en al dat klimaat-gedram.
Jaap40
@diezel voedsel tekorten of andere problemen daar omheen zullen verandering gaan brengen. Zoals het nu gaat is het iig eindig. Loopt teveel uit de pas met andere sectoren, failliet? misschien wel ja.
weurding
@Jaap40 er wordt aan gewerkt, voedseltekorten...🙈

(klik om te vergroten)

oubi
Er zijn reeds een paar kolencentrales gesloten vanwege co2. Heeft de samenleving miljarden gekost. Daar hoor je ze niet over.
+3
jack89138393
@Willemijn82 De geldpersen van de centrale banken zijn eerder de oorzaak van de grote schuldenberg. Door het jarenlang opkopen van staatsobligaties met uit het niets gecreëerd geld door o.a. de ECB is de schuldenberg enorm geworden. Door het opkopen hebben financiële instellingen en overheden meer geld om uit te lenen of in het geval van de overheid uit te geven. Dit zorgt voor inflatie wat ze al die jaren hebben weten te camoufleren met verlagen van de rente, maar deze rente heeft inmiddels de bodem bereikt. De truc van het laatste jaar was om nog eens heel veel meer geld bij te drukken en uit te lenen om de economie draaiende te houden, maar dit zal niet lang meer werken.
Het geld waarmee de overheid nu bedrijven op wil gaan kopen is dus eigenlijk gebakken lucht. Het is geprint geld wat er daarvoor niet was en daarmee zo oneerlijk als wat, zo kan iedereen wel veel geld uitgeven. Het grote gevaar wat ons te wachten staat is de hyperinflatie gevolgd door een instorting van het financiele systeem. Je denkt dan een mooie som geld te hebben gevangen voor je bedrijf maar dat is dan korte tijd later weinig meer waard. Mijn advies zou zijn om zoveel mogelijk schulden af te lossen en eventueel geld wat overblijft investeren, want spaargeld zal snel de waarde lijken te verliezen.
JohnDeere7serie
@jack89138393 waarom extra aflossen met hoge inflatie op komst?
George
@JohnDeere7serie
Er zitten inderdaad wat tegenstrijdigheden in zijn verhaal.
Als waarde van spaargeld afneemt dan nemen ook de waarde van schulden af. Dat is het gevolg van inflatie.
+1
Spuit11
@jack89138393 Simpel zat. Het domste wat je nu kunt doen is je boerderij verkopen voor cash.
+1
jack89138393
@Spuit11, ik noemde de bedrijven die door de overheid opgekocht worden (cash heb ik nergens genoemd). Wanneer je een zak geld krijgt door deze gedwongen verkoop dan moet je uitkijken dat het binnen de kortste keren niet heel hard in waarde afneemt.

@JohnDeere7serie en @George , jullie hebben gelijk wat die inflatie betreft. Maar ik doel niet op die inflatie maar op het instorten van de economie door de groeiende schuldenberg.
En wat George zegt dat waarde van spaargeld afneemt dat dan ook de waarde van schulden afneemt klopt, alleen hebben de meeste mensen niet allebei tegelijk. Je hebt of schulden of spaargeld, heb je beide dan kun je ze tegen elkaar wegstrepen.
Als je schulden hebt staan kun je dit beter eerst zo laten misschien, maar wie zegt dat die schulden ons niet gaan nekken bij een enorme crisis? Als het land heel snel in waarde afneemt doordat er minder vraag is bijvoorbeeld (overheid heeft al genoeg door het opkopen, uitbreiden zal lastig worden). We zijn gewend dat grond altijd in waarde blijft stijgen, maar de reden hiervoor is grotendeels de dalende rente en zoals ik noemde is daar de rek al uit. Daar komt nog eens bij de EU bezig is met een digitale Euro te ontwikkelen. Deze wordt niet meer bij een bank gestald, maar bij de overheid. Zal de overheid in de toekomst nog bereidt zijn geld uit te lenen aan boeren om land te kopen?
nos.nl/nieuwsuur/video/…
Spuit11
@jack89138393 Dat bedoel ik. Alleen goud, grond en munitie houden waarde als de shit aan is. Ik zet niet alles daarop in, maar risico spreiden is altijd goed.
Jaap40
@Spuit11 eens. Wordt ook nog interessant hoe erfpacht banken en bedrijven deze tijd door gaan maken.
jack89138393
@Spuit11 Grond heeft alleen waarde als er een koper voor is.
+1
George
Quote Reactie van @jack89138393:
Grond heeft alleen waarde als er een koper voor is.

Dat is met alles wat te koop is zo. 😂
jack89138393
@George Maar het meeste daarvan is niet overgewaardeerd.
George
@jack89138393
Grond komt er geen bij en blijft altijd liggen. Huizen zijn trouwens ook flink overgewaardeerd.
jack89138393
@George Klopt. Ik reageerde op deze tekst van Spuit11: "Alleen goud, grond en munitie houden waarde als de shit aan is." en heb het verder niet genoemd in mijn oorspronkelijke bericht.
Spuit11
@jack89138393 Je maakt nu de fout om te denken dat geld wel waarde heeft.
jack89138393
@Spuit11 Dankje, het is lastig om die gedachte kwijt te raken
Spuit11
@jack89138393 Je bent er zelf over begonnen in je eerste reactie op dit topic😋
jack89138393
@Spuit11 Die reactie was ook belangrijker dan alles wat erna kwam. Als we maar beseffen dat het niets meer is dan monopoly-geld waar ze mee aankomen als ze je bedrijf willen opkopen. Het heeft nog 'waarde' zolang het spel gespeeld wordt.
George
Quote Reactie van @Spuit11:
dat geld wel waarde heeft.

Het is maar een papiertje , maar ik kan er wel mijn boodschappen mee afrekenen of een biertje op een terras betalen. Dus ja het heeft waarde.
Jannus
Quote Reactie van @George:
Dus ja het heeft waarde.

Zolang men het systeem blijft vertrouwen ...

Tulpenbollen zijn ook een goudmijn geweest...

...geweest
robotslaper
De boren moeten eens weg gaan bij de rabobank dn piepen ze wel anders.
George
Quote Reactie van @robotslaper:
De boren moeten eens weg gaan bij de rabobank dn piepen ze wel anders

Waarheen? Ze willen bijna nergens boeren financieren.
jack89138393
@George Daar begint het mee. Als ze niet meer willen financieren zijn er geen kopers meer, geen kopers dan zal de prijs zakken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0