Schouten: 7e actieprogramma ‘niet in beton gegoten’

De maatregelen die minister Schouten in het Zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn voorstelde kunnen nog worden aangepast. Dat is precies waarom er een internetconsultatie is geopend, vertelde de minister woensdag aan de Tweede Kamer.

Deel dit topic Schouten: 7e actieprogramma ‘niet in beton gegoten’ (melkvee.nl)

De maatregelen die minister Schouten in het Zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn voorstelde kunnen nog worden aangepast. Dat is precies waarom er een internetconsultatie is geopend, vertelde de minister woensdag aan de Tweede Kamer.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
Limburgs boertje
Hallo collega boeren slapen jullie?? druk met de oogst??
niet in de gaten dat dit een heel ernstig plan is????
wie heeft er een beter plan voor deze aanpak???
laat jullie eens horen
+9
jack-konijn
@Limburgs boertje haar in beton gieten?
+2
Erco
@jack-konijn alleen de voeten is genoeg 🤭😉
+1
Noorderling
@Limburgs boertje
meten = weten?
Hoe gaat dat in vlaanderen, elk najaar grondwater bemonsteren en ben je er zelf bij hoe goed je benutting is, slechte benutting wordt dan vanzelf afgestraft.
spotmelker
@Noorderling Dat beleid slaat helemaal nergens op. Laten ze eerst eens de grondwaterstromingen in beeld brengen, dan zou je iets zinnigs kunnen zeggen.
Bekkink
@Limburgs boertje we hebben lto toch?🙈
hans1980
Gelukkig sloten worden niet enkel bevuild door boeren er zijn ook 17.000 !! riooloverstorten in Nederland
casev2
@hans1980 en die van duitsland belgie en luxemburg er bij opgeteld, want die stromen ook deze kant op!
BertK
Beton gieten heb je stikstofruimte voor nodig toch?
hans-hans
BertK
@hans-hans Goed verhaal. Had vanij aan Tjeerd mogen toegeven dat je daar maatregelen neemt waar dat zinvol en haalbaar is zonder te benoemen hoe en wat. Deals maak je met de landbouw, niet met BBB.
Erco
@jack-konijn alleen de voeten is genoeg 🤭😉
Limburgs boertje
Die 1op4 en 1op3 regel gaat veel boeren pijn doen en ook niet derogatie bedrijven die60% en 70% verplicht grasland moeten hebben inderdaad METEN=WETEN maar dan moeten wij ook metingen laten doen en vergelijken met de data van de overheid er liggen bijna op ieder perceel een grondwater put meetpunt 1 mensen met drainage kunnen daarop meten punt 2 sloten 4x per jaar meten van de grens van nederland tot aan de noordzee.
Limburgs boertje
Het grote probleem van NL is de riolering die is in dorpen steden industrie terreinen zo lek als een mandje is naar mijn mening licht daar het grote probleem en bij veel regen gaan de riool overstorten open en daar heb je weer veel uitspoeling LTO/ZLTO/LLTB kunnen alleen de scherpe randjes eraf halen
+1
JohnDeere7serie
Tot en met 18 oktober reageren: rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/…
Als hierop klikken teveel moeite is: Uw reactie bevat tenminste uw naam, adres en dagtekening. U stuurt uw reactie op een van de volgende manieren in:
• Per e-mail naar planMER7eAP@minlnv.nl
+1
JohnDeere7serie
@JohnDeere7serie iedereen die sloten heeft en geen bufferstrook wenst, of akkerbouwgrond en niet kan werken met de voorgestelde plannen een email sturen a.u.b. Hoe meer hoe beter.
+1
jan.1
Als we 2 meter extra langs slootkant kwijt raken ,moet elders plaatsingsruimte terug gekocht moeten worden,gaat hier om tonnen! bij mais verbouw zal er extra tegen onkruiden gespoten moeten worden,want er mag immers geen mais groeien op die 2 mtr.
Weer een zeer ondoordachte maatregel die helemaal nix oplost en ons weer opzadeld met hoge kosten. We moeten dit uit protest gewoon niet uitvoeren,net als die domme soja voermaatregel van vorig jaar.
hans1980
@jan.1 klopt moet stoppen
JohnDeere7serie
@jan.1 dit per mail sturen met je naam, adres en dagtekening. planMER7eAP@minlnv.nl
Tommie1
@jan.1 Volgens mij is er een max van 5% wat ze aan plaatingsruimte innemen.
+1
Twentsch Land
Ook dat telt flink aan ... bij 50 HA toch even 2,5 HA @Tommie1
jan.1
Quote Reactie van @Tommie1:
Volgens mij is er een max van 5% wat ze aan plaatingsruimte innemen.

Max van 100 ha is 5 ha x 80.000.....Zelfs voor deze prijs is weinig te koop.
Als je buurman dat flikt(fictief::)heet het diefstal,wanneer de overheid dat doet heet het geen diefstal??
Vario512
Is er ook een wetenschappelijk onderzoek dat aantoont, dat 2 meter uit de slootkant bemesten beter is voor de waterkwaliteit. Want ik kan op de 5 cm nauwkeurig zien waar ik wel bemest en waar niet.

Ze zijn voor het gemak ook nog een aantal andere bronnen vergeten:
- 2,3 miljoen ganzen die op het oppervlaktewater rusten en ook schijten.
- de riooloverstorten die bij hevige regenval het riool op het oppervlaktewater lozen.
- de 10% ontlasting van 17 miljoen mensen die de rioolzuiveringsinstallaties op het oppervlaktewater lozen.
Noorderling
@Vario512
Het probleem is vooral nitraat in zuid oost op het zand?
De relatie met ganzen is dan lastig te leggen, die vind je daar niet.
Veen heeft de beste waterkwaliteit gevolgd door klei. Mijn vermoeden is dat daar gewoon veel meer verdunning is door de grote hoeveelheid aanwezig water.

Als je na een droge zomer, zonder mineralenopname een natte winter krijgt zou er veel uit kunnen spoelen. Er zijn meer oplossingsrichtingen dan minder bemesten, je gaat verdunnen of in het groeiseizoen beregenen zodat mineralen wel opgenomen worden.

Mais wordt gezien als boosdoener van het probleem, dat is het direct niet maar indirect wel.
Mais groeit als enig gewas niet kapot aan een overmaat aan stikstof. Als je met een paar vrachten dikke fractie je mestprobleem (op papier) over de schutting hebt gekieperd kun je al je dunne fractie probleemloos op je maisland kwijt. Maar een heterdaadje door de nvwa is zelfs niet mogelijk, die zien niet waar het weg komt, van wie het was en de GDI is nog niet gedaan in april waardoor je altijd nog met je opgave kunt spelen mocht er toch stront aan de knikker zijn.
Vario512
@Noorderling Volgens mij gooien ze het nu op de kwaliteit van het oppervlaktewater. En die zou in heel Nederland niet goed zijn.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!