Spannend of alle mais voor oktober kan worden gehakseld

Kan niet-ondergezaaide mais op zandgrond voor 1 oktober worden gehakseld? Dat is de vraag. Als dat niet het geval is, gaat een tijdige inzaai van een vanggewas niet lukken.

Deel dit topic Spannend of alle mais voor oktober kan worden gehakseld (nieuweoogst.nl)

Kan niet-ondergezaaide mais op zandgrond voor 1 oktober worden gehakseld? Dat is de vraag. Als dat niet het geval is, gaat een tijdige inzaai van een vanggewas niet lukken.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+32
George
Dat is niet spannend want dat gaat nooit lukken.
+1
cjw73
@George sprak maandag even met de loonwerker die had 28 september pas de eerste in de agenda staan, dus net aan jij zegt gaat zeker niet lukken.
+1
Twentsch Land
Als er geen uitgestelde datum komt ( geld natuurlijk niet voor alle mais, maar best wel voor een redelijk deel ) voor vanggewas is de conclusie .... geen tof voer aan de kuil of stout zijn door niet tijdig vanggewas in de grond te hebben.
+3
Melkboer16
@Twentsch Land kies je toch gewoon voor stout zijn! En dan zien wat er van komt, dit voorjaar was het nog stoer om niet onder te zaaien en werden die het wel deden voor gek verklaard.
+2
Twentsch Land
Haha ... ik ben dit voorjaar lief geweest 😂

@Melkboer16
+1
mlkvhoudr
@Twentsch Land ik kan me niet voorstellen dat droge mais goed past bij mijn juni kuil maar misschien schat ik dat wel fout in, anders om kan ik het me wel voorstellen als je vroeg of natte 1e snede hebt
+3
Twentsch Land
Wat heet droge mais !

Maar mais aan de kuil wat niet rijp is met gevolg dat het naar een paar dagen nat is om de kuil heen met mais sappen schiet ook niet op.
@mlkvhoudr
+1
mlkvhoudr
@Twentsch Land eigenlijk kunnen we er ook niks zinnigs over zeggen 38 procent ds met hoog kolf aandeel is goed met hoog plant aandeel is drama
slagakker
@Melkboer16 Economische delict 4000 euro boete + 1000 euro per ha. Als het je dat waard is stout zijn ,anders zou ik toch een beetje opletten. Sateliet ziet alles of en wanneer dat er gehakseld of gedorst is.
mlkvhoudr
@slagakker satteliet telt niet, tenminste laat ik een slag om de arm houden vroeger had je de milieuhelicopter hier in de regio maar daarna moest een agent ter plekke om het delict waar te nemen.
Dus als dat nog zo is dan telt alleen luchtfoto niet
+1
weurding
@mlkvhoudr nu hebben ze drones🤭
+2
mlkvhoudr
@weurding ik heb al een afspraakje met de loonwerker, nu moet het alleen nog even op tijd afrijpen
+1
Hooibaaltje
@Twentsch Land dan ben ik stout..
JappieJo
28 september gaat de maïs zonder onderzaai eraf. Niet zozeer omdat er gezaaid moet worden maar meer omdat de oude dan ook bijna op is
mlkvhoudr
@JappieJo doe je geen overgangskuil dan ?

Gelijk de nieuwe maisbult open?
+2
JappieJo
@mlkvhoudr ja weekje dicht en dan weer open dat wordt een klein bultje. Ideaal is het niet maar ga geen maïs aankopen terwijl er zat op mijn eigen staat
Koeien boertje
@JappieJo hier ook begin die week.
Hij zit nu op 30 procent, zal nog wel 5 bijkomen in 14 dagen met dit weer
+1
hookwood
@JappieJo hier gaat het er ook af, zat afgelopen donderdag tussen de 30 en 32 % ds. Oude is ook bijna op en kan het voor 1 oktober ingezaaid worden.
Claas 1986
Hier 1 okt niet rijp. leg 32107 eind april gezaaid.
+4
jan w
Je had toch gewoon kunnen onderzaaien.
Claas 1986
@jan w bedoeling is om het weer in te zaaien met blijvend gras direct na de mais.
Tommie1
Kan dit? Staat op bb.

We zien echter ook percelen op zand- en lössgrond waar de 1 oktober waarschijnlijk krap wordt. Maïstelers hebben in dat geval de volgende opties. Let op: geef eventuele veranderingen in zaaidatum van het vanggewas uiterlijk 1 oktober door aan RVO.

De maïs (gedeeltelijk) als MKS of CCM oogsten. Het vanggewas moet dan niet uiterlijk 1, maar 31 oktober gezaaid zijn. Veehouders die dit jaar veel kuilgras hebben geoogst, hebben met het zetmeelrijke MKS of CCM een perfect voedermiddel in het rantsoen om dat gras te benutten. De MKS/CCM kan desgewenst bovenop de snijmaïs ingekuild worden.
mlkvhoudr
@Tommie1 het schijnt wel te kunnen, wel iets wat het overwegen waard is nu er zoveel gras geoogst is en het kv zo duur is
hookwood
@Tommie1 die info klopt dus niet. maakt niks uit of je het als snijmais of als mks of CCM oogst. In beide gevallen kun je uiterlijk 31 oktober een graan vanggewas als hoofdteelt inzaaien. Dat houdt dan ook in dat je dat als hoofdteelt moet oogsten.

Mij is niet duidelijk of ze daarmee bedoelen dat je het moet dorsen of dat je het ook mag maaien.

rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…

(klik om te vergroten)

marcsterreborn
@hookwood oogst als GPS mag in ieder geval ook
T60401
@hookwood Vindt het ook onduidelijk. als je wat verder naar onderen leest staat het volgende:

Soms is het verplicht om uw vanggewas als hoofdteelt te gebruiken voor het volgende jaar. U doet dit als u vanaf 2 oktober, maar uiterlijk 31 oktober:

-een vanggewas teelt na snijmais, of;
-een andere maissoort oogst en het vanggewas niet direct daarna kunt zaaien.

Onderste regel strookt niet met de tabel. En dan de vraag waarom staan er twee tabellen als ze toch het zelfde zijn?
George
@T60401
Die tabel was vorig jaar al discussie over en die is gewoon fout.
pieta
Quote Reactie van @hookwood:
Mij is niet duidelijk of ze daarmee bedoelen dat je het moet dorsen of dat je het ook mag maaien

Het hoofdgewas is in de regel volgens mij het gewas wat er omstreeks 1 juli staat. Dus niet graan inkuilen eind april en dan mais zaaien. 😁
Henry1
@hookwood als je mks doet moet je wel een wintergraan inzaaien. Echter dit wintergraan hoeft het volgende jaar geen hoofdteelt te zijn. Dat is het verschil.
Website klopt dus wel, maar wel onoverzichtelijk!
+1
huub
@Tommie1 als het niet lukt, of je wil niet voor 1 oktober oogsten dan heb je twee 'vluchtroutes'.

De eerste is MKS/CCM, dan heb je tot 31-10 de tijd om een gewone groenbemester te zaaien.

De tweede is om voor 31-10 een wintergraan te zaaien na de oogst, hetzij snijmais of MKS/CCM. Dat moet je melden bij RVO en dat moet ook blijven staan. Met de kunstmeststrooier 100kg rogge strooien en in het voorjaar weer onderwerken onder de noemer 'niet gelukt' daar kom je niet mee weg.
huub
@huub ontdek ik nu dat dit ook alweer gewijzigd is? Het lijkt er erg op dat er geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen snijmais en MKS/CCM.
George
@huub Jawel , foute tabel.
+1
Tommie1
@huub PB
huub
@Tommie1 nu zie ik het. Het verschil tussen de eerste en de tweede tabel is 'als hoofdteelt'.
T60401
@huub Dat betekent wel dat je na 1 oktober geen italaans raaigras of bladrammenas mag zaaien. Blijft eigenlijk alleen nog winterrogge over.
huub
@T60401 ander wintergraan kan ook maar ik denk dat het rogge het meest effectief is.
+3
Weidezicht
Alvast met een emmer graszaad erdoorheen gaan lopen dan maar?
weurding
@Weidezicht en een hark😅
matt
@Weidezicht zal wel uitstel komen,dat dan ongeveer 8 oktober bekend word
Gemaakt.
Als de mais al groen in de kuil zit.
robbies
@matt zolang de mais er nog staat kan hij als korrelmais geoogst worden.
matt
@robbies moet je dat niet voor 1 okt wijzigen?
weurding
@robbies niet alle rassen zijn daar geschikt voor
George
Quote Reactie van @weurding:
niet alle rassen zijn daar geschikt voor

Dan moet je wel heel verkeerd kiezen.
weurding
@George is dat zo? Heb speciasl een dubbeldoelras er voor gekozen, denk dat er nog heel wat rassen zijn die ongeschikt zijn om te dorsen
robbies
@weurding dat hoeft die NVWA-er toch niet te weten?
weurding
@robbies , krengen hebben ook info van rvo en meende dat je het daar ook in moest aangeven
+14
Claas 1986
Mais moet je oogsten als het rijp is. niet omdat het 1 oktober wordt!
robotslaper
@Claas 1986 preciesssss
+3
de Tank
Hier nooit voor 1 10 gehakseld, ik heb het ook nooit spannend gevonden.
robotslaper
Heb nog voor een week of 10 mais, komt goed. Hoop wel dat het met een week of 4 droog is. Rest zeker niet spannend.
EMotie
Strafrecht en intrekken derogatie. Caroline redt ons? Of wordt het toch de CU? Mee huilen met de boeren? CU en formeren is exit. Dus: Alle eer voor Carola. 👍Zij gaat ons redden. Met Gods hulp.

(klik om te vergroten)

+6
Erco
En gewas oogst je toch als t oogstrijp is? Een bloemkool teler of wortelteler of tulpenboer of wie dan ook gaat ook niet rooien of oogsten ver voordat z'n gewas klaar is? Wat doen we moeilijk, ik zou ze laten verrekken.
Twentsch Land
Tuurlijk als het oogst rijp is ... zou dom zijn om dat niet te doen ...... weer is niet voorspelbaar ..... indien je geen natte grond hebt en de mais vroeg in de grond hebt en een vroeg ras hebt genomen hoef je je niet zoveel zorgen te maken of het tijdig rijp geoogst kan worden en het vanggewas voor 1 okt in de grond hebt ..... zijn de omstandigheden op je bedrijf anders dan voor onderzaai kiezen .

@Erco
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
uurlijk als het oogst rijp is ... zou dom zijn om dat niet te doen ...... weer is niet voorspelbaar ..... indien je geen natte grond hebt en de mais vroeg in de grond hebt en een vroeg ras hebt genomen hoef je je niet zoveel zorgen te maken of het tijdig rijp geoogst kan worden en het vanggewas voor 1 okt in de grond hebt ..... zijn de omstandigheden op je bedrijf anders dan voor onderzaai kiezen .

Dit jaar waren de omstandigheden flink anders. Normaal zou hier de mais rijp zijn op dit moment. Maar door koude voorjaar is de mais later gezaaid , langer in de grond gezeten voordat ie op kwam , en door de vele regen en weinig zonneschijn duurt afrijping ook langer. Gelukkig heeft ie deze maand wel redelijk weer gehad en begint ie nu toch af te rijpen maar is nog lang niet klaar.
+1
hans1980
@George laatste weken en komende week rijpt het snel zeker bij vroege rassen
+3
George
Quote Reactie van @hans1980:
laatste weken en komende week rijpt het snel zeker bij vroege rassen

Komt wel goed maar ik gebruik nooit de vroege rassen maar altijd een uit de lijst van de middenvroege rassen. De iets latere rassen hebben doorgaans een beter (korrel)opbrengst. En daar gaat het bij mij om. Ik wil alle kanten op kunnen met mijn mais.
Cowboy3
Quote Reactie van @George:
begint ie nu toch af te rijpen maar is nog lang niet klaar.

Ga eens kijken in de mais, hij is verder dan je in de gaten hebt, in het zuiden kan de mais die eind april begin mei gezaaid is voor 1 okt gekuild worden.
mlkvhoudr
@Cowboy3 ik kreeg de tip om een stengel met kolf door een tuinhakselaar te halen, en dan ds te bepalen, dus tuin hakselaar geregeld en we gaan t zien hoe ver die is.

Met dank aan de tipgever👍
JohnDeere7serie
@Cowboy3 De vroege mais gaat alweer richting de 40% te zien vanaf de weg.
+2
hans m
@JohnDeere7serie Dat je vanaf de weg kunt zien hoever de maïs is vind ik knap. Ja tuurlijk, alle maïs gaat richting de 40 %.
+6
George
@Cowboy3
Kolf rijpt goed af momenteel hier maar stro kijkt nog hartstikke gezond donkergroen.
Maar kolven en gewas zien er weer veelbelovend uit dit jaar.
Foto's van vandaag:
LG 31276 zaaidtum 7 mei 2021+2
Henry1
@George super mais!
+1
T60401
@Henry1 zo te zien gaat hij hem onder ploegen.
George
Quote Reactie van @T60401:
zo te zien gaat hij hem onder ploegen.

Nou nee , de uien zijn voor de helft gerooid en dat land ligt langs mijn mais en dat heb ik geploegd vandaag om in te zaaien met gras.
+1
weurding
@George zitten ook 2 kolven aan, waarom die niet afgepeld?
George
@weurding Er zijn er zelfs met 3 , ik heb alleen de hoofdkolf afgepeld. Die bijkolven stellen vaak niet veel voor. Zal wel eens kijken morgen.
+2
mlkvhoudr
@George dat moet even slikken zijn geweest voor al die prikkers hier die dachten dat george niks uitvrat de hele dag: blijkt die zelfs in ploegendienst te werken het drukke baasje😎
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
hier die dachten dat george niks uitvrat de hele dag:

Ik verveel me nooit , anders ga ik fietsen. 😄
+3
cjw73
@Twentsch Land rijp is bij de ene boer ook eerder dan bij de andere.
+9
marcsterreborn
@cjw73 ja dat is bij vrouwen ook zo....
Henry1
Hier gewoon wel alles ondergezaaid, dus geenlast. Maar als ik boerderij.nl etc zo lees zijn dat er maar weinig?

Enige is dat oude mais bijna op is...
labella
@Henry1 even de kanten losmaaien en apart inkuilen, de buitenste rijen zijn vaak rijper.
Piet1960
@labella Buitenste rijen zijn vaak allemaal leeg gevreten, heb je niet veel.
1066
@Henry1 als we het hebben over bodem leven ,is wel punt 1 stop met onderzaai
robotslaper
Bij vandaag besloten met de loonwerker dat ik het eind 1e week oktober eraf gaat.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!