Spannend of alle mais voor oktober kan worden gehakseld

Kan niet-ondergezaaide mais op zandgrond voor 1 oktober worden gehakseld? Dat is de vraag. Als dat niet het geval is, gaat een tijdige inzaai van een vanggewas niet lukken.

Deel dit topic

Reacties

+38
George
Dat is niet spannend want dat gaat nooit lukken.
+1
cjw73
@George sprak maandag even met de loonwerker die had 28 september pas de eerste in de agenda staan, dus net aan jij zegt gaat zeker niet lukken.
+4
Jotke
@cjw73

Hier zijn ze allemaal inmiddels begonnen maar onze loonwerker heeft ook vandaag pas de eerste gehad waar ze vorig jaar nu de laatste ongeveer hadden.

Gaat nooit lukken nee. Is op veel plekken ook nog niet rijp.

De ambtenaar die daar op gaat bekeuren moet z'n ogen uit z'n kop schamen!
+1
Twentsch Land
Als er geen uitgestelde datum komt ( geld natuurlijk niet voor alle mais, maar best wel voor een redelijk deel ) voor vanggewas is de conclusie .... geen tof voer aan de kuil of stout zijn door niet tijdig vanggewas in de grond te hebben.
+4
Melkboer16
@Twentsch Land kies je toch gewoon voor stout zijn! En dan zien wat er van komt, dit voorjaar was het nog stoer om niet onder te zaaien en werden die het wel deden voor gek verklaard.
+2
Twentsch Land
Haha ... ik ben dit voorjaar lief geweest 😂

@Melkboer16
+1
mlkvhoudr
@Twentsch Land ik kan me niet voorstellen dat droge mais goed past bij mijn juni kuil maar misschien schat ik dat wel fout in, anders om kan ik het me wel voorstellen als je vroeg of natte 1e snede hebt
+3
Twentsch Land
Wat heet droge mais !

Maar mais aan de kuil wat niet rijp is met gevolg dat het naar een paar dagen nat is om de kuil heen met mais sappen schiet ook niet op.
@mlkvhoudr
+1
mlkvhoudr
@Twentsch Land eigenlijk kunnen we er ook niks zinnigs over zeggen 38 procent ds met hoog kolf aandeel is goed met hoog plant aandeel is drama
slagakker
@Melkboer16 Economische delict 4000 euro boete + 1000 euro per ha. Als het je dat waard is stout zijn ,anders zou ik toch een beetje opletten. Sateliet ziet alles of en wanneer dat er gehakseld of gedorst is.
+1
mlkvhoudr
@slagakker satteliet telt niet, tenminste laat ik een slag om de arm houden vroeger had je de milieuhelicopter hier in de regio maar daarna moest een agent ter plekke om het delict waar te nemen.
Dus als dat nog zo is dan telt alleen luchtfoto niet
+1
weurding
@mlkvhoudr nu hebben ze drones🤭
+2
mlkvhoudr
@weurding ik heb al een afspraakje met de loonwerker, nu moet het alleen nog even op tijd afrijpen
+3
Jotke
Quote Reactie van @Melkboer16:
dit voorjaar was het nog stoer om niet onder te zaaien en werden die het wel deden voor gek verklaard.

Noem eens 1 voordeel van onderzaai?

Ik zie er geen. Zeker met de zomers van afgelopen jaren in het achterhoofd was geen onderzaai( met 99% kans dat er toch niks boven kwam bij wel onderzaai) helemaal niet gek.

Afgelopen jaren was nu 90% eraf.
weurding
@Jotke de voordelen komt men wel achter als 1 okt. Geweest is
cjw73
@weurding zou ook geen 1 voordeel weten. Wel percelen die na de kloten zijn geholpen door onderzaai.0
+2
Leo,s vriend
@cjw73 1 voordeel is dat de overheid nu heel simpel kan controleren, 1 okt geweest en geen vanggewas? fout.
Deze regel hebben we te danken aan degenen die meenden dat vanggewas zaaien binnen 3 dagen niet nodig was, ken ze hier ook, rustig 4 weken wachten, (op regen) en dan jammeren dat vanggewas er niet op kan.
begrijp me goed, ik vindt de huidige regels ook bagger, stoppel kan je niet meer kapot maken voor vertering, sporen blijft water in staan, en op plekken waar vanggewas niet is opgekomen heb je hele winter kaal land, waardeloos.
+1
mlkvhoudr
@Leo,s vriend Graslandwoeler er door heen halen.....
+1
weurding
@cjw73 ik wel, blij dat we het gedaan hebben, nu gewoon 6 oktober hakselen zonder stress
+1
labella
@weurding roep dat niet te hard, een plump water en de onderzaai veranderd met het hakselen in een modderbad.
+1
weurding
@labella ja dat kan, maar je kan op 2 okt wel zien voor het hakselen dat er wat staat, en is het anders als je de boel versmeerd en je moet nog?
Maar snap het probleem ook niet zo, wij zijn content dat het er op ligt en diegene die het niet gedaan heeft ook🤷‍♂️
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
aar snap het probleem ook niet zo, wij zijn content dat het er op ligt en diegene die het gedaan heeft ook🤷‍♂️

Dan ben jij dubbelcontent.
weurding
@George was "niet" vergeten 😄
+2
Jotke
Quote Reactie van @weurding:
@Jotke de voordelen komt men wel achter als 1 okt. Geweest is

Kan de foto's van enkele jaren geleden nog wel bijhalen. Percelen zonder onderzaai waren groener dan met.

Als RVO een beetje een hart heeft stellen ze de deadline uit of geven geen boetes dit jaar. Je bent afhankelijk van het weer. Het moet niet zo zijn dat iemand persee Onderzaai moet doen waarvan het meeste na de oogst weer opnieuw kan omdat hij of zij anders onrijpe mais moet oogsten.

Het maakt de natuur geen donder uit of dat zaadje er nu 30 september op ligt of 10 oktober.
Noorderling
@Jotke
Alle groenbemester na 1 september zet geen zoden aan de dijk. Gewas groei neemt vanaf half augustus al heel hard af.

Als die groenbemester in maart april een keer begint te groeien is het veel te laat, als uitspoeling zou bestaan is er dan niets meer vast te leggen na een winter.
Jotke
Quote Reactie van @Noorderling:
@JotkeAlle groenbemester na 1 september zet geen zoden aan de dijk. Gewas groei neemt vanaf half augustus al heel hard af.

Als het 10 jaar geleden voor de grond niet nodig was om voor 1 oktober groenbemester te zaaien. Waarom zou het dan nu wel nodig zijn?

Gaat er om dat er iets op komt. Tis niet iets wat je volgend jaar weer moet oogsten.
Leo,s vriend
@Jotke was het 10 jaar geleden niet nodig ? toen was het nog niet verplicht, maar nodig was het wel.
Doe het hier al meer als 30 jaar, en os en bewerkbaarheid zijn met sprongen vooruit gegaan, en ondanks veel lagere bemesting betere opbrengsten.
Hooibaaltje
@Leo,s vriend lagere bemesting meer opbrengst zie ik geen logica in...
Leo,s vriend
@Hooibaaltje structuur, organische stof, bodemleven, allemaal essentieel voor goede gewasopbrengst.
Vroeger viel structuurschade enz, niet op door extra mest, nu moet het gewas het zelf doen.
+1
pieta
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Vroeger viel structuurschade enz, niet op door extra mest

Hahaha, mest lost echt de structuurschade niet op.
+1
robbies
@pieta op zand compenseert het wel veel hoor
+1
Leo,s vriend
@pieta nee, klopt, maar compenseert het wel in het gewas, overdaad aan meststoffen laat mais dan wel groeien.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jotke:
Tis niet iets wat je volgend jaar weer moet oogsten

Dat ben ik dan wel weer met je eens, beter niet oogsten zelfs.
Heb hier dan ook makkelijk praten, kan er vroeg op om het te vernietigen.
+4
Leo,s vriend
@Noorderling bij jullie op de noordelijke klei misschien, hier op het warme oostelijke zand groeit de rogge die begin oktober gezaaid wordt lekker door, en is voor de winter een groene deken.
+2
royale
Quote Reactie van @Jotke:
ankelijk van het weer. Het moet niet zo zijn dat iemand perse

Als er vrijstelling gegeven wordt is gaan we volgend jaar nog minder onderzaai zien, tenminste als ik iedereen volg hier. Ik begrijp niet wat het probleem is. Volgens mij kan RVO beter dit jaar geen boetes geven en direct aangeven dat vanaf volgend jaar boetes geschreven worden of door aan te geven dat onderzaai verplicht wordt. Dan krijg je duidelijkheid. Als het constant mislukt is er wel iets goed mis met je land. Uitspoeling vindt met name plaats in augustus en dan moet het vanggewas er staan, althans dat wordt gezegd. Onderzaai is hier elk jaar gelukt, alleen is dit jaar 1 hectare verzopen wat ik straks over moet doen. Voor de rest wil ik na het hakselen met de woeler op 75cm de kopakkers woelen zonder het vangewas kapot te maken.
+1
labella
@royale als onderzaai lukt is er iets goed mis met jouw hoofdgewas bedoel je zeker.
+1
royale
@labella klopt! maar misschien ook wel met het vochthoudend vermogen vd grond of de wijze van bewerken. Ik heb een perceel met krap 3% organische stof waarop de vorig eigenaar alleen mais en aardappelen verbouwde. Met vaste mest en compost kost het me nog jaren om de grond weer in orde te krijgen. En daarnaast is het ook een leerproces om onderzaai onder de knie te krijgen. Ik zaai inmiddels minder vanggewas, maar zaai het wel eerder.
+1
weurding
@royale wel na het spuiten hoop ik
+2
weurding
@labella Onderzaai staat hier ook paar sprieten , was in 2019 hier net zo toen maïs er af was, maar je staat versteld wat er daarna nog groeien kan
George
Quote Reactie van @weurding:
Onderzaai staat hier ook paar sprieten , was in 2019 hier net zo toen maïs er af was, maar je staat versteld wat er daarna nog groeien kan

Als ik dan bijdrage van royale lees dat de onderzaai de uitspoeling van stikstof vooral vanaf augustus moet tegengaan doen die paar roggesprietjes bij jouw ook niet veel. En dat het daarna flink groeit als er licht bijkomt na de oogst van de mais geloof ik ook allemaal wel , dat doet het hier direct gezaaid na de maisoogst ook en dan hebben we direct alle rijsporen netjes losgemaakt en de stoppel bewerkt en gaat het land netjes de winter in.
+4
dorpsrandhoeve
@George Het stukje wat betreft augustus, klopt gewoon niet. Tot 1 augustus heeft mais 80 % van de benodigde stikstof gebruikt, 20 % heeft het nog gewoon nodig in de korrelvul en afrijp fase. Bij normale stikstofgiften, die in Nederland gebruikt mogen worden, komt de mais gewoon tekort in de afrijp fase, varierend in een droog jaar wat groter tekort, en in een vochtiger jaar wat minder tekort door een betere mineralisatie door vocht. Ook verschil in grond maakt verschil.

Bij oogst in september, loopt daarna de mineralisatie nog flink door, dus meer kans op uitspoeling, dus zeker een goede groenbemester nodig, die het ook beter doet op de stikstof uit mineralisatie. Bij oogst in october, Minder mineralisatie na de oogst. dus ook minder uitspoeling. Is het warm in october en November, dan loopt de mineralisatie ook door. Dan doet zelfs de groenbemester die in october is gezaaid het nog goed.

Kortom, oogsten, grond netjes bewerken, en een serieuze groenbemester zaaien. Dat is goede landbouw praktijk. Al dat halve gezever in het gewas zaaien is dingen doen die niet optimaal zijn.
weurding
@George kijk, jij gaat nu even voorbij aan het feit dat ook al staan er maar sprietjes je wel na 30 september mag hakselen, en anders niet, dat inzaaien op 1 oktober of erna zeker net zoveel massa geeft heb ik nooit ontkend, dat is de discussie ook niet
+1
George
@weurding
Nee de discussie is dat het een onzinnige regel is en eigenlijk een onuitvoerbare regel. Omdat deze gewoon geen optimale manier is van goede bodembewerking na de oogst.
+1
Hooibaaltje
@Twentsch Land dan ben ik stout..
+1
JappieJo
28 september gaat de maïs zonder onderzaai eraf. Niet zozeer omdat er gezaaid moet worden maar meer omdat de oude dan ook bijna op is
mlkvhoudr
@JappieJo doe je geen overgangskuil dan ?

Gelijk de nieuwe maisbult open?
+3
JappieJo
@mlkvhoudr ja weekje dicht en dan weer open dat wordt een klein bultje. Ideaal is het niet maar ga geen maïs aankopen terwijl er zat op mijn eigen staat
Koeien boertje
@JappieJo hier ook begin die week.
Hij zit nu op 30 procent, zal nog wel 5 bijkomen in 14 dagen met dit weer
+1
hookwood
@JappieJo hier gaat het er ook af, zat afgelopen donderdag tussen de 30 en 32 % ds. Oude is ook bijna op en kan het voor 1 oktober ingezaaid worden.
JappieJo
@JappieJo maar een klein stukje gedaan ipv alles. DS meter gaf een 30% aan dat is me te weinig
weurding
@JappieJo hier gisteren dacht voerman 32%
+1
JappieJo
@weurding kolf was nog niet rijp plant groen en veel nachtschade erin 🙈. Ik heb wel meer fout gedaan in mijn leven geen onkruid bestrijding in de maïs is er ook 1 van
weurding
@JappieJo 6 okt. Gaat ie er hier af
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
dacht voerman 32%

En de bankman , heb je die ook laten schatten? 😀
+1
weurding
@George die was er in juli al😁☝️☝️
Hooibaaltje
@JappieJo sommige zijn nog weer te vroeg. Jammer jammer.
JappieJo
@Hooibaaltje Had de oude bijna op, wist wel dat het op het randje was maar had toch iets droger geschat.
mlkvhoudr
@JappieJo Wij gaan morgen los ik ben er niet meer geweest de laatste week maar hier in de regio word al wel volop gehakseld
+5
mlkvhoudr
@mlkvhoudr jammer van de regen maar wij zijn los

(klik om te vergroten)

+1
cjw73
@mlkvhoudr gaat dat altijd goed zonder wandfolie?
+1
mlkvhoudr
@cjw73 Zit zand naast
hans1980
@mlkvhoudr regen tijdens oogsten niet zo goed voor conservering
+2
labella
@hans1980 als @mlkvhoudr volgende week al die filmpjes van modderende maiswagens voorbij ziet komen is hij blij dat het in de sleufsilo zit.
weurding
@labella drijft wel de prijs op🙈 maar dorsmais is nog later.... dus pas op🤣
+3
labella
@weurding de mais is er hier ook af

(klik om te vergroten)

George
@labella
Bijzondere hoogkieper op rupsen.
+1
labella
@George heeft die loonwerker zelf gebouwd, ze hebben ook nog een rupshakselaar met een bunker. Hier reden ze het meeste gewoon met de wagens naast de hakselaar maar de achterste 100 meter van het perceel waren natter en daar liep die rupsbunker naast de hakselaar.
cjw73
@labella vanmiddag een hectare gedaan geen centje pijn, gelijk het natste stuk maar even gedaan. Maar kan nog wel 14 dagen staan.
+1
JohnDeere7serie
@labella beste mais 👍
+2
mlkvhoudr
@labella Dan doe ik tegen die tijd een foto In een restaurant met een pot herfstbok erbij 😆
+1
George
Quote Reactie van @hans1980:
regen tijdens oogsten niet zo goed voor conservering

Dat beetje regen merk je met mais nauwelijks iets van.
+1
weurding
@George nee, maar er waren gisteren ook aan het hakselen die moesten wel voor 1 oktober maar het was veel beter voor het product zelf als ie nog 10 dagen gestaan had, zooo jammer, maar dat zijn ook "keuzes" 🤷‍♂️🤭
George
Quote Reactie van @weurding:
maar dat zijn ook "keuzes" 🤷‍♂️🤭

Je hebt weinig te kiezen? Kiezen uit 2 foute dingen. Of nutteloze onderzaai of de mais onrijp oogsten.
weurding
@George je melkt al poosje niet meer merk ik wel, onrijpe maïs heb je jaar last van, scheelt nogal wat vem en zetmeel, maar je wilt er toch niet aan, en ik heb daar niks minder om, als we beiden maar tevree zijn
Noorderling
@weurding
Wat is het risico als je niet voldoet aan die eisen?
Ze kunnen derogatie afpakken, zet je het op een niet derogatienummer. Moet je 200euro vergroening inleveren per hectare? Dat is dan de afweging die je maakt of rijpe mais je meer waard is, ik denk het wel.
Zal je als bedrijf toch in moeten dekken tegen allerlei risico's, overheid en regelgeving is ondertussen de lastigste.
weurding
@Noorderling grote kans dat ze niets zien, misschien ontnemen ze je de hele tsr? weet het echt niet, derogatie hebben we niet, en diegene die het overkomt meldt zich ook vast niet snel🙈
Albert Altena
@Noorderling De boer krijgt subsidies om de dwang maatregelen er door te drukken.
We hebben echter niets aan de subsidies omdat die verrekend worden in de kostprijs, waardoor opbrengstprijs daalt.
mlkvhoudr
@hans1980 Gisteren zou r vanmiddag pas regenen maar ik had ook liever gezien dat t droog gebleven was massaal gewas laatste hectare s gaan we hoger hakselen
+1
bugo
@mlkvhoudr Weerbericht was hier gisteren net zo, maar heb gelukkig net voor de regen hier alles onder plastic. Jammer dat er regen in komt.
+4
mlkvhoudr
@bugo We hebben een gigantische bak regen gehad met t plastik er op maken en er na voor de tijd zal t meeste een paar mm gehad hebben en t laatste wat meer maar wat een regen nadertijd maar wij zijn weer klaar voor dit jaar 💪💪

(klik om te vergroten)

weurding
@mlkvhoudr 12 mm hier
+1
mlkvhoudr
@weurding Ik zie net dat er 9 mm in de regenmeter zit het voelde als meer als je er zeiknat door regent😆😆
+1
bugo
@mlkvhoudr Aantal mm weet ik niet maar het heeft hier behoorlijk geplenst. Grond ligt ook al op de bult dus daar geen zorgen meer om.
+1
mlkvhoudr
@bugo hier ook snelle service van de loonwerker 👍
labella
@mlkvhoudr hier 12 mm
T60401
@mlkvhoudr Is dat plastic met lood er in? hier waait het flink denk dat je hier met plastic en al de lucht in gaat.
mlkvhoudr
@T60401 Onderfolie het viel gelukkig iets mee met waaien op dat moment
+2
Hooibaaltje
@hans1980 ik wacht met oogsten. Niks geen gesmeer met oogsten, laten ze de rambam krijgen. Stelletje onbenullen daar in Den Haag.
marcsterreborn
@Hooibaaltje Juist als je geen gesmeer wilt, had je voor vandaag moeten oogsten
+1
Hooibaaltje
@marcsterreborn niet rijp kun je beter wachten, het wordt ook wel weer droog hoor.
weurding
@Hooibaaltje idd, nog weinig bieten, maïs, aardappelen geoogst hier
Claas 1986
Hier 1 okt niet rijp. leg 32107 eind april gezaaid.
+4
jan w
Je had toch gewoon kunnen onderzaaien.
Claas 1986
@jan w bedoeling is om het weer in te zaaien met blijvend gras direct na de mais.
Tommie1
Kan dit? Staat op bb.

We zien echter ook percelen op zand- en lössgrond waar de 1 oktober waarschijnlijk krap wordt. Maïstelers hebben in dat geval de volgende opties. Let op: geef eventuele veranderingen in zaaidatum van het vanggewas uiterlijk 1 oktober door aan RVO.

De maïs (gedeeltelijk) als MKS of CCM oogsten. Het vanggewas moet dan niet uiterlijk 1, maar 31 oktober gezaaid zijn. Veehouders die dit jaar veel kuilgras hebben geoogst, hebben met het zetmeelrijke MKS of CCM een perfect voedermiddel in het rantsoen om dat gras te benutten. De MKS/CCM kan desgewenst bovenop de snijmaïs ingekuild worden.
mlkvhoudr
@Tommie1 het schijnt wel te kunnen, wel iets wat het overwegen waard is nu er zoveel gras geoogst is en het kv zo duur is
hookwood
@Tommie1 die info klopt dus niet. maakt niks uit of je het als snijmais of als mks of CCM oogst. In beide gevallen kun je uiterlijk 31 oktober een graan vanggewas als hoofdteelt inzaaien. Dat houdt dan ook in dat je dat als hoofdteelt moet oogsten.

Mij is niet duidelijk of ze daarmee bedoelen dat je het moet dorsen of dat je het ook mag maaien.

rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…

(klik om te vergroten)

marcsterreborn
@hookwood oogst als GPS mag in ieder geval ook
T60401
@hookwood Vindt het ook onduidelijk. als je wat verder naar onderen leest staat het volgende:

Soms is het verplicht om uw vanggewas als hoofdteelt te gebruiken voor het volgende jaar. U doet dit als u vanaf 2 oktober, maar uiterlijk 31 oktober:

-een vanggewas teelt na snijmais, of;
-een andere maissoort oogst en het vanggewas niet direct daarna kunt zaaien.

Onderste regel strookt niet met de tabel. En dan de vraag waarom staan er twee tabellen als ze toch het zelfde zijn?
George
@T60401
Die tabel was vorig jaar al discussie over en die is gewoon fout.
pieta
Quote Reactie van @hookwood:
Mij is niet duidelijk of ze daarmee bedoelen dat je het moet dorsen of dat je het ook mag maaien

Het hoofdgewas is in de regel volgens mij het gewas wat er omstreeks 1 juli staat. Dus niet graan inkuilen eind april en dan mais zaaien. 😁
Henry1
@hookwood als je mks doet moet je wel een wintergraan inzaaien. Echter dit wintergraan hoeft het volgende jaar geen hoofdteelt te zijn. Dat is het verschil.
Website klopt dus wel, maar wel onoverzichtelijk!
+1
huub
@Tommie1 als het niet lukt, of je wil niet voor 1 oktober oogsten dan heb je twee 'vluchtroutes'.

De eerste is MKS/CCM, dan heb je tot 31-10 de tijd om een gewone groenbemester te zaaien.

De tweede is om voor 31-10 een wintergraan te zaaien na de oogst, hetzij snijmais of MKS/CCM. Dat moet je melden bij RVO en dat moet ook blijven staan. Met de kunstmeststrooier 100kg rogge strooien en in het voorjaar weer onderwerken onder de noemer 'niet gelukt' daar kom je niet mee weg.
huub
@huub ontdek ik nu dat dit ook alweer gewijzigd is? Het lijkt er erg op dat er geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen snijmais en MKS/CCM.
George
@huub Jawel , foute tabel.
+1
Tommie1
huub
@Tommie1 nu zie ik het. Het verschil tussen de eerste en de tweede tabel is 'als hoofdteelt'.
T60401
@huub Dat betekent wel dat je na 1 oktober geen italaans raaigras of bladrammenas mag zaaien. Blijft eigenlijk alleen nog winterrogge over.
huub
@T60401 ander wintergraan kan ook maar ik denk dat het rogge het meest effectief is.
+3
Weidezicht
Alvast met een emmer graszaad erdoorheen gaan lopen dan maar?
weurding
@Weidezicht en een hark😅
matt
@Weidezicht zal wel uitstel komen,dat dan ongeveer 8 oktober bekend word
Gemaakt.
Als de mais al groen in de kuil zit.
robbies
@matt zolang de mais er nog staat kan hij als korrelmais geoogst worden.
matt
@robbies moet je dat niet voor 1 okt wijzigen?
weurding
@robbies niet alle rassen zijn daar geschikt voor
George
Quote Reactie van @weurding:
niet alle rassen zijn daar geschikt voor

Dan moet je wel heel verkeerd kiezen.
weurding
@George is dat zo? Heb speciasl een dubbeldoelras er voor gekozen, denk dat er nog heel wat rassen zijn die ongeschikt zijn om te dorsen
robbies
@weurding dat hoeft die NVWA-er toch niet te weten?
weurding
@robbies , krengen hebben ook info van rvo en meende dat je het daar ook in moest aangeven
+16
Claas 1986
Mais moet je oogsten als het rijp is. niet omdat het 1 oktober wordt!
robotslaper
@Claas 1986 preciesssss
+3
de Tank
Hier nooit voor 1 10 gehakseld, ik heb het ook nooit spannend gevonden.
robotslaper
Heb nog voor een week of 10 mais, komt goed. Hoop wel dat het met een week of 4 droog is. Rest zeker niet spannend.
EMotie
Strafrecht en intrekken derogatie. Caroline redt ons? Of wordt het toch de CU? Mee huilen met de boeren? CU en formeren is exit. Dus: Alle eer voor Carola. 👍Zij gaat ons redden. Met Gods hulp.

(klik om te vergroten)

+6
Erco
En gewas oogst je toch als t oogstrijp is? Een bloemkool teler of wortelteler of tulpenboer of wie dan ook gaat ook niet rooien of oogsten ver voordat z'n gewas klaar is? Wat doen we moeilijk, ik zou ze laten verrekken.
Twentsch Land
Tuurlijk als het oogst rijp is ... zou dom zijn om dat niet te doen ...... weer is niet voorspelbaar ..... indien je geen natte grond hebt en de mais vroeg in de grond hebt en een vroeg ras hebt genomen hoef je je niet zoveel zorgen te maken of het tijdig rijp geoogst kan worden en het vanggewas voor 1 okt in de grond hebt ..... zijn de omstandigheden op je bedrijf anders dan voor onderzaai kiezen .

@Erco
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
uurlijk als het oogst rijp is ... zou dom zijn om dat niet te doen ...... weer is niet voorspelbaar ..... indien je geen natte grond hebt en de mais vroeg in de grond hebt en een vroeg ras hebt genomen hoef je je niet zoveel zorgen te maken of het tijdig rijp geoogst kan worden en het vanggewas voor 1 okt in de grond hebt ..... zijn de omstandigheden op je bedrijf anders dan voor onderzaai kiezen .

Dit jaar waren de omstandigheden flink anders. Normaal zou hier de mais rijp zijn op dit moment. Maar door koude voorjaar is de mais later gezaaid , langer in de grond gezeten voordat ie op kwam , en door de vele regen en weinig zonneschijn duurt afrijping ook langer. Gelukkig heeft ie deze maand wel redelijk weer gehad en begint ie nu toch af te rijpen maar is nog lang niet klaar.
+1
hans1980
@George laatste weken en komende week rijpt het snel zeker bij vroege rassen
+3
George
Quote Reactie van @hans1980:
laatste weken en komende week rijpt het snel zeker bij vroege rassen

Komt wel goed maar ik gebruik nooit de vroege rassen maar altijd een uit de lijst van de middenvroege rassen. De iets latere rassen hebben doorgaans een beter (korrel)opbrengst. En daar gaat het bij mij om. Ik wil alle kanten op kunnen met mijn mais.
Cowboy3
Quote Reactie van @George:
begint ie nu toch af te rijpen maar is nog lang niet klaar.

Ga eens kijken in de mais, hij is verder dan je in de gaten hebt, in het zuiden kan de mais die eind april begin mei gezaaid is voor 1 okt gekuild worden.
mlkvhoudr
@Cowboy3 ik kreeg de tip om een stengel met kolf door een tuinhakselaar te halen, en dan ds te bepalen, dus tuin hakselaar geregeld en we gaan t zien hoe ver die is.

Met dank aan de tipgever👍
JohnDeere7serie
@Cowboy3 De vroege mais gaat alweer richting de 40% te zien vanaf de weg.
+2
hans m
@JohnDeere7serie Dat je vanaf de weg kunt zien hoever de maïs is vind ik knap. Ja tuurlijk, alle maïs gaat richting de 40 %.
+8
George
@Cowboy3
Kolf rijpt goed af momenteel hier maar stro kijkt nog hartstikke gezond donkergroen.
Maar kolven en gewas zien er weer veelbelovend uit dit jaar.
Foto's van vandaag:
LG 31276 zaaidtum 7 mei 2021



+2
Henry1
@George super mais!
+3
T60401
@Henry1 zo te zien gaat hij hem onder ploegen.
George
Quote Reactie van @T60401:
zo te zien gaat hij hem onder ploegen.

Nou nee , de uien zijn voor de helft gerooid en dat land ligt langs mijn mais en dat heb ik geploegd vandaag om in te zaaien met gras.
+1
weurding
@George zitten ook 2 kolven aan, waarom die niet afgepeld?
George
@weurding Er zijn er zelfs met 3 , ik heb alleen de hoofdkolf afgepeld. Die bijkolven stellen vaak niet veel voor. Zal wel eens kijken morgen.
+3
mlkvhoudr
@George dat moet even slikken zijn geweest voor al die prikkers hier die dachten dat george niks uitvrat de hele dag: blijkt die zelfs in ploegendienst te werken het drukke baasje😎
+2
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
hier die dachten dat george niks uitvrat de hele dag:

Ik verveel me nooit , anders ga ik fietsen. 😄
+3
cjw73
@Twentsch Land rijp is bij de ene boer ook eerder dan bij de andere.
+10
marcsterreborn
@cjw73 ja dat is bij vrouwen ook zo....
Henry1
Hier gewoon wel alles ondergezaaid, dus geenlast. Maar als ik boerderij.nl etc zo lees zijn dat er maar weinig?

Enige is dat oude mais bijna op is...
labella
@Henry1 even de kanten losmaaien en apart inkuilen, de buitenste rijen zijn vaak rijper.
+1
Piet1960
@labella Buitenste rijen zijn vaak allemaal leeg gevreten, heb je niet veel.
1066
@Henry1 als we het hebben over bodem leven ,is wel punt 1 stop met onderzaai
+2
mlkvhoudr
@1066 kun je die uitleggen ik snap hem niet namelijk?
weurding
@mlkvhoudr nee, ik ook niet, vooral niet met rogge, die gooi je er gewoon bovenop
robotslaper
Bij vandaag besloten met de loonwerker dat ik het eind 1e week oktober eraf gaat.
+2
Melkboer16
Gisteren behoorlijk wat mais gezien, van op het oog doodrijpe mais met zachte korrel tot knettergroen met harde korrel.
Wat me opviel en ook bevestigd werd is dat mais waar de groenbemester niet op tijd vernietigd is of zelfs eerst gemaaid is behoorlijk minder is qua opbrengst.
Kolf minimaal 50 gram lichter en de plant een halve meter korter.
Weg winst van de snelle lente Rogge
+1
labella
@Melkboer16 je kunt nu eenmaal geen twee ruggen uit een varken snijden.
+1
mlkvhoudr
@labella hij of zij is wel drukker met anderen dan met zichzelf.........
+2
Melkboer16
@mlkvhoudr klopt, koop mais van een ander en die moeten we 💰
Dan is het toch logisch dat je kritisch bent en dan heb je zo 500€/ha te pakken
+2
mlkvhoudr
@Melkboer16 hier gisteren met voorlichter door de mais gebanjerd, weer bevestigd gekregen dat het visueel soms verrekte lastig is in te schatten, voorlichter had weegschaal bij zich om kolven te wegen zaten nodige verrassingen tussen, en misschien moeten we volgend jaar wel iets minder planten per hectare gaan zaaien als we nog een verbeterpuntje willen hebben
+2
George
@mlkvhoudr
Gewoon 100000 korrels per ha , wat je niet zaait zul je niet oogsten. En je hebt altijd dat een gedeelte niet opkomt. Ik heb een hekel aan mais die veel te dun staat.
+1
labella
@George dat zal in Brabant ongetwijfeld zo zijn maar hier verder naar het noorden zaai ik tegenwoordig altijd tussen de 90000 en 95000 zaden anders blijven de kolven te klein.
Melkboer16
@mlkvhoudr lijkt of wij dezelfde voorlichter hebben. De laatste dagen aardig wat kolven gewogen en dan zie heel grote verschillen.
Plant zelf is idd lastiger maar het gaat hoofdzakelijk om de kolf,
Dan weet je ook waarom de ene boer altijd tegen de 400 zetmeel heeft en de ander 275.
Tel uit je winst en dat voor een paar vrachtjes water in het voorjaar.
En ze hebben allemaal beste mais en vragen hetzelfde geld.
weurding
@Melkboer16 zaaien hier ook 95000, ras megusto, kameraad heeft maïs gekocht en zat ook 400 zetmeel in, komt vooral door ras
+3
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
lijkt of wij dezelfde voorlichter hebben. De laatste dagen aardig wat kolven gewogen en dan zie heel grote verschillen.Plant zelf is idd lastiger maar het gaat hoofdzakelijk om de kolf,

Dat je daar een voorlichter voor nodig hebt.
+1
mlkvhoudr
@George niet iedereen is een natuurtalent George😎

Ik mag graag wat sparren en ook nu heeft hij me los van de mais weer wat te denken gegeven, en ik vind dat 2 meer weten dan 1

Maar zal binnenkort weer ontzettend macho doen om er weer bij te horen hoor 💪💪💪💪
de Tank
@mlkvhoudr welk gewicht zitten de kolven en afrijpstadium?
+2
hookwood
@Melkboer16 goede mais is niet gauw te duur. Percelen die vierkant staan zonder laagtes erin dus. Vallen nooit tegen.
cjw73
@hookwood en dat vierkant staan zie ik dit jaar hier veel te weinig. De vroeg gezaaide percelen lijkt wel een berglandschap. Ene rij staat zo een halve meter hoger dan 2 rijen verder.
+2
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Kolf minimaal 50 gram lichter en de plant een halve meter korter.Weg winst van de snelle lente Rogge

100% zeker dat het opbrengst kost. En dan vaak vooral te zien aan de kolven. Ga je zo'n mais dorsen en over de weegbrug valt het vaak niet mee.
+1
weurding
@Melkboer16 maaien en afvoeren is anders dan klepelen en laten liggen, dat kan echt geen kwaad, kan zelfs beter zijn
+3
George
Quote Reactie van @weurding:
klepelen en laten liggen, dat kan echt geen kwaad, kan zelfs beter zijn

Een groot massaal vanggewas kan in het voorjaar al een heleboel vocht aan de bodem hebben onttrokken. Kan in een droog voorjaar een flink nadeel zijn.
weurding
@George dat krijg je toch niet volgens jou met Onderzaai?😄 maar meestal klepel je dat zo gauw draagkracht het toelaat
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
dat krijg je toch niet volgens jou met Onderzaai?

Dat heb ik nooit gezegd volgens mij. Neemt niet weg dat het niks is en ik graag een bodembewerking na de oogst doe en alle rijsporen los maak voor de winterperiode.
+1
EA_MF
Quote Reactie van @Melkboer16:
Weg winst van de snelle lente Rogge

Wat je extra oogst zul je ook bij moeten bemesten. Die rogge heeft ook nog de vervelende eigenschap dat het de grond enorm uitdroogt.
Hooibaaltje
@EA_MF vind gras altijd meer uitdrogen in het voorjaar. Rogge oogst je eerder vaak dan is het meestal nog niet zo droog
+2
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Melkboer16:
Kolf minimaal 50 gram lichter

50 gram kolf -10 gram spil (20 procent spil ) geeft 40 gram ccm per plant.
40 gram kolf * 80000 planten geeft 3200 kg ccm.
3200 kg ccm *17.5 cent per kg is 560 euro aan ccm.
Die waarde aan zetmeel mis je dus als je te kleine kolven aan de mais hebt zitten. Oogst niet meegeteld, maar perceel wordt toch geoogst. en loonwerker komt niet voor minder.
Melkboer16
@dorpsrandhoeve 50 gram dan hield ik het nog laag aan. 100 gram verschil in kolf zei de voerboer op de demo-dagen. @George kan daar vast meer over zeggen?
Het klepelen en laten liggen ben ik ook geen voorstander van want die rommel verdampt een heleboel capillair water en het verteren een boel energie.
Ze zeggen niet voor niets scheurgrond zo vroeg mogelijk de zode vernietigen.
Maar ook daar heb je weer van die gochemerds die menen eerst te moeten maaien😂
+2
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
50 gram dan hield ik het nog laag aan. 100 gram verschil in kolf zei de voerboer op de demo-dagen. @George kan daar vast meer over zeggen?

100 gram netto verschil is veel , dan heb je dus heel slechte mais. Maar dat bestaat inderdaad wel.
Een goede kolf weegt uitgepeld bij 70% ds en dus zonder spil ongeveer 180 - 200 gram.
Dan kom je ergens uit bij korrelmais oogst tussen de 15 en 17 ton per ha met 70% DS.
Dan heb je heel goede mais.
Als je 10 ton maispitjes in de kuil hebt of 15 ton maispitjes is 5 ton per ha verschil . Kuubs kunnen er evenveel vanaf komen en ook de kuil is even groot. Maar wel 5 ton graan verschil per ha. Wat kost maismeel? Meer dan 250 euro momenteel , dat maakt €1250 prijsverschil per ha.
Goede mais is vaak een stuk goedkoper dan maar gewone/matige mais.
+1
dorpsrandhoeve
@George Het wegen van kolven zegt gewoon veel over mais. Ook als je hakseld. Ik denk dat we dat nu wel duidelijk hebben gemaakt.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Melkboer16:
50 gram dan hield ik het nog laag aan. 100 gram verschil in kolf zei de voerboer op de demo-dagen. @George kan daar vast meer over zeggen?

maal 2, dus 1120 euro. Niet zo moeilijk. En dat zijn geen fabels.
George
@dorpsrandhoeve
Maar niemand die dat bedrag voor goede mais meer wil geven.
+1
dorpsrandhoeve
@George Dat klopt vaak, hier in de regio wel. Varkensboeren, maar ook een enkele melkveehouder en soms rosé mesters. Het is niet meer dan wat rekenen vooraf.
achterhoeker2
@Melkboer16 Dat herken ik helaas wel ,hier matige maïs, deels verzopen maar eerst ook nog een snede gras afgehaald en dat is niks.
galop
Er zijn boeren die toch niet kunnen hakselen omdat de silo illegaal is
de Tank
@galop welke regio woon jij?
galop
Volgens het Streefbeeld 2025 Vreba is te verwachten dat de uitbreiding van het bouwvlak noodzakelijk is
voor de uitbreiding van de veestapel (met remedystal waarbij reductie van methaan voorop staat, maar
ook fijnstof en micro-organismen), mestraffinage (reductie ammoniakemissie) en voerproductie in een
gesloten kas.
Bedrijfscontrole
Op 5 februari 2021 heeft een bedrijfscontrole plaatsgevonden, zie Relaas van bevindingen (bijlage 3).
Doel van deze controle is een nulmeting. De belangrijkste bevindingen zijn (doorgehaald zaken zijn als
vergunningsvrij te betitelen):
• Gebouw A: rundveestal, geen bouwvergunning;
• Bouwwerken B-5: kalverenveld met iglo’s met silo’s en mestopslag niet vergund (vergunningsvrij
en past binnen de bestemming);
• Bouwwerk B-11: sleufsilo 6 niet vergund (vergunningsvrij en past binnen de bestemming);
• Bouwwerk N-1: weegbrug niet vergund, ligt buiten bouwvlak;
• Bouwwerk N-2: sleufsilo 7 niet vergund, ligt gedeeltelijk buiten bouwvlak;
• Bouwwerk N-3: sleufsilo 8 niet vergund, ligt buiten bouwvlak;
• Bouwwerk N-4: foliebassin niet vergund, ligt buiten bouwvlak;
• Bouwwerk N-5: foliebassin niet vergund, ligt buiten bouwvlak;
• Gebouw N-6: Machineloods aanbouw (vergunningsvrij en past binnen de bestemming), echter
landschappelijke inpassing uit voorwaarden van de omgevingsvergunning is nog helemaal niet
gerealiseerd;
B en W Adviesnota
3
• Gebouw N-7: melkverwerkingsfabriek fase 2 en 2 weegbruggen niet vergund, strijdig met agrarisch
gebruik;
• Gebouw N-8: melkverwerkingsfabriek fase 1 niet vergund, strijdig met agrarisch gebruik.
Hieronder ziet u de luchtfoto waarop de verschillende onderdelen staan afgebeeld:
+4
weurding
@galop waarom zo druk maken om een ander?
galop
@weurding ze vallen onder de zelfzuivelaars regeling 7500 kg . en melken er wel 12000 kg per koe . dus illegaal verzuivelen met het illegale fabriek
+7
weurding
@galop dat hoeven wij hier toch niet aanhangig te maken, zijn andere instanties die daar toezicht op moeten houden, kan mooie boel worden als we elkaar' s tekortkomingen op dit forum moeten tentoonstellen
galop
@weurding iedereen die aan een coöperatie levert is zelf zuivelaar
weurding
@galop joh, ik zie ook wel boeren beheersland bemesten, ga toch ook niet de klok luiden
galop
@weurding zo ... zijn jullie wel . daar door steeds strengere bemesting,s normen
+1
weurding
@galop hebben geen beheersland, maar schijnt wel te mogen ook hoorde ik vanmiddag, met vaste mest, zit niet zo in die regelgeving
Wij gaan gewoon hakselen als het rijp is, dan lostrekken
weurding
@Jelle Boerkamp6110 dan heb je geen Onderzaai gedaan, mag het "officieel" dan niet bewerken😅
+2
EA_MF
@weurding je mag er gewoon met een diepwoeler door. Zolang je de groenbemester maar niet vernietigd.
@weurding nee wij hebben 1 jaar ondergroei met gras gehad op sommige plekken geen gras veel mais maar ook wel plekken met goed gras en de mais weer minder dus wij gaan nu gewoon voor na het woelen zaaien
+2
Het moet maar
Maandag ga die dr af ds tussen 36-38
+1
George
@Het moet maar

Dan is ie dus 37%?

Hoe weet je dat trouwens? Kun je dat zien?
Het moet maar
@George monster laten nemen
+2
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Het moet maar:

@George monster laten nemen

Proest...Hahahahaha.

Wij zeggen met monsters van aardappels of wortelen, "het blijft een monster".
zo is dat ook bij mais. Het geeft een beeld, wat soms wel behoorlijk af kan wijken.
+3
RickHensbergen
Hoezo twijfelachtig? Dat is 100% van je woonplaats, grondsoort en het weer van de afgelopen 4 weken afhankelijk. Ik had de maïs er 27 april in en tot en met eind augustus had deze weinig weken volop zon gezien. De afgelopen 4 weken heeft hier zo'n beetje on-afgebroken de zon er bij geweest en is de maïs in mooi tempo afgerijpt. Zit nu op ca 34% (inschatting) en gaan maandag 27 september hakselen. Hoeft van mij ook geen 36% of droger te worden, ik heb droge en bestendige graskuilen genoeg geoogst dit voorjaar.
+1
RickHensbergen
@RickHensbergen Volgens ons weerstation zitten we hier al ruim boven de 700 zon uren vanaf de zaaidatum, dus wat dat betreft moet dat wel goed komen.
Claas 1986
Waar is de mais wel rijp?
slagakker
Gisteren gehakseld meet gegevens op de hakselaar gaf tussen de 33 en36 ds aan.
langeslagdiesel
1 november word hier zelfs moeilijk. Melk spuit nog uit de korrel. Dus nog lang niet aan de beurt.
marco955
We doen hier nu voor het 3e jaar onderzaai 10 tot 15 kg p/ha rietzwenk.. waar de maïs goed dicht staat zie je weinig gras . Op een slecht hoekje kan je het maaien. Maar we redden het niet om voor 1 oktober te hakselen
Hooibaaltje
@marco955 na 1 oktober kun je ook mais hakselen hoor🤭
+1
hans1980
We gaan over 3 weken hakselen hoop dat het land nog genoeg draagkracht heb?

(klik om te vergroten)

+1
labella
@hans1980 het kan na 1 oktober nog wel spannender worden of alle mais gehakseld wordt
+1
weurding
@labella kan altijd nog dorsen😏
+2
hans1980
@weurding op rupsen
+1
weurding
@hans1980 doen ze bijna standaard, maar hoeft dan niet met kipper land te verknooien
labella
@weurding ik dacht dat het hier ruim 100 euro/ha meer kostte maar dat is ook al weer een jaar of wat geleden.
+1
George
@labella
Nee dorsen is stuk goedkoper dan hakselen. Je hebt ook veel minder transport omdat het stro op het land blijft.
Hier voorspelt ie vooralsnog prima weer de komende 2 weken. Paar buitjes , maar geen grote hoeveelheden.
+1
labella
@George dorsen is inderdaad goedkoper, maar ik bedoelde de hakselaar op rupsen
George
Quote Reactie van @labella:
maar ik bedoelde de hakselaar op rupsen

Ja maar als dat nodig is dan ben je ver van huis. Want met hakselen heb je het probleem dat je met karren door het land moet zeulen. Combine op rupsen kan mooi alleen over het veld en tijdig op de kopakker lossen.
+1
Sjon
@George hier kunnen ze ook dorsen op rupsen.
T60401
@Sjon Ik hoop dat het eindelijk eens wat regent. Mais wordt op sommige percelen bruin van de droogte. Grond een beetje vochtig gaat er tenminste niet zo veel smoor mee de maiskuil in.
+3
labella
@T60401 je mag alle regen die ze voor hier verwachten van mij erbij hebben, laat het maar mooi droog blijven.
Sjon
@T60401 hier is het ook kurkdroog, rivierklei met diepe scheuren in het maisland. Kan wel 50mm hebben.
+1
royale
@Sjon nou, veel plezier met 50 mm op de rivierklei! Ik ben superblij dat we eindelijk een maand hebben met nog maar krap 30mm. Voorgaande maanden hadden we altijd 100+ mm.
Twentsch Land
Weeronline heeft betere berichten.

@labella
labella
@Twentsch Land iets minder slecht bedoel je, die vooruitzichten van weeronline wordt ik ook niet blij van.
cjw73
@labella ach buienradar heeft voor de komende weken niet eens 50 mm staan hier en ren buitje is zo weg.
+1
labella
@cjw73 het is inderdaad al weer minder geworden, vanmorgen stond er hier voor vrijdag 17,8 mm en nu nog 0,8mm......
+1
pieta
Quote Reactie van @labella:
stond er hier voor vrijdag 17,8 mm en nu nog 0,8mm

Hadden ze de ,8 toch maar mooi goed. 😁
Tilburg
Heb een hectare of 3 niet rijp genoeg.

Wat als ik die nu wijzig naar korrelmais , maar wel oogst als snijmais? Wie of wat bij rvo ziet dat?

Kan ik eigenlijk niet altijd beter als korrelmais op geven?
labella
@Tilburg dat advies gaven ze vorige week op een maisdemo ook al.
Tilburg
@labella het eerste of t tweede 😃
+1
labella
@Tilburg het tweede, beter volgend jaar als korrelmais opgeven.
knierp
@Tilburg
Als de nvwa komt controleren kunnen ze zien
dat de mais niet geoogst is als korrelmaïs.
labella
@knierp Dat kunnen ze niet, je kunt het maisstro ook in balen geperst hebben.
Tilburg
@labella precies. Doet een loonwerker uit regio ook
+2
mlkvhoudr
@Tilburg het is een beetje de dominee uithangen, maar als we steeds regels ontduiken komen er steeds meer onwerkbare regels voor in de plaats
+1
weurding
Tilburg
@mlkvhoudr als je nooit iets doet wat niet mag dan doe je niet veel
jehan
Hier de mais er gisteren af gegaan ..maar kon maar een gedeelte nagewas zaaien ..ben er uit geregent ..onderzaai ging ook al niet ivm te nat
+2
weurding
@jehan als droog is rogge in km strooier, 4wd aan en gaan, jaar of 5 terug ook gedaan, kruipt er wel in
jehan
@weurding wil geen rogge hebben
labella
@jehan dat kan maar als het te nat is zal je moeten roeien met de riemen die je hebt.
weurding
@jehan dan mag je iets anders verzinnen
weurding
Zo het nu lijkt wordt het plaatselijk al weer nat op het land, dik 30 mm in 4 dagen
labella
@weurding ze waren hier in de buurt al weer flinke sporen aan het trekken met maishakselen, moet hier over een week maar dan moet er geen druppel meer bij komen.....
+4
George
Quote Reactie van @labella:
e waren hier in de buurt al weer flinke sporen aan het trekken met maishakselen,

Goh dan rijden ze de hele onderzaai naar de kloten. 😂
+2
Jotke
Quote Reactie van @George:
Goh dan rijden ze de hele onderzaai naar de kloten.

Nog een reden om niet aan onderzaai te beginnen. 😉
Jan-T
Vind de onder zaai maar een raar fenomeen.
Onder zaai is om stikstof te behouden in de grond.
Vervolgens is er elk jaar glyfosaat nodig om de onder zaai te laten afsterven.

Wat is nu erger vergif in het milieu.
Of op zoek gaan naar een manier hoe we de stikstof in de bodem behouden zonder vervuiling te laten optreden.
Jotke
@Jan-T

Spuiten jullie de onderzaai plat dan?

Gewoon onder kulteren en ploegen en hup zaaien. Daarna een keer tegen onkruid spuiten en klaar. Gaat dat spul toch niet ook nog apart plat spuiten?

Tenzij je er een ander gewas zet zoals aardappelen.
+1
harald vrieling
Natuurlijk niet . Meeste zijn net begonnen.
Die regels van groenbemester gaan niet met het wisselende weer mee
mlkvhoudr
@harald vrieling sommigen hakselen en krijgen de groenbemester er op 1 dag in en nog een dag speling ook nu 💪💪💪🙂
+2
Jotke
@de-wit

Hèhè, doen ze eindelijk weer eens een keer waar ze voor opgericht zijn!

Wel jammer dat dat pas op de laatste dag bekend is waardoor er al veel onrijpe mais gehakseld is.
+1
de-wit
@Jotke Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn
jan 10
Quote Reactie van @Jotke:
Hèhè, doen ze eindelijk weer eens een keer waar ze voor opgericht zijn!Wel jammer dat dat pas op de laatste dag bekend is waardoor er al veel onrijpe mais gehakseld is.

Je kan daar de lto nix in verwijten,wel LNV wat veel te traag handelt.
+1
Jotke
Quote Reactie van @jan 10:
Je kan daar de lto nix in verwijten,wel LNV wat veel te traag handelt.

Ik verwijt het hun ook niet. Zeg alleen dat het jammer is dat het nu pas bekend is. Zijn er stiekem best veel die hem groen in de kuil gestopt hebben die als het eerder bekend was minstens een week gewacht hadden.
cjw73
@Jotke is niet alleen lto die het aangekaart heeft.
Jotke
@cjw73

Weet ik. BBB ook.
+2
Fendt926Driver
En wat zegt de minister...

Jullie (sommigen die het NIET voor elkaar hebben) krijgen uitstel..

MAAARRRRR

(klik om te vergroten)

+5
matt
@Fendt926Driver ga nu niet naar je collega’s wijzen,doorcollectief niet onder te zaaien,en niet te oogsten voor de mais rijp is.
Is verlenging afgedwongen,van deze onzinnige in de praktijk niet werkende maatregel.
Dat de overheid nu met die,stikstofkorting komt en het op de laatste dag bekend maakt.
Is pure pesterij,en de brave boeren worden idd genaaid ja.
+1
T60401
@matt Ons carolatje kan en gaat nu wel mooi de schuld afschuiven wanneer er geen derogatie komt. De boer is weer de schuldigen.
Albert Altena
De minister van defensie staat voor zijn troepen.
De minister van onderwijs achter zijn leerkrachten.
De minister van landbouw staat zijn achterban te piepelen.
+3
robbies
@Albert Altena Spreek je weleens mensen van defensie of uit het onderwijs. Die kijken hetzelfde naar hun minister als wij naar de onze. Komt omdat alle ministers losgeslagen zijn van de praktijk. Ik durf een minister van defensie geen patrouille te leiden.
Albert Altena
@robbies We zullen het anders zeggen: "Die komen op voor zijn achterban".
dorpsrandhoeve
@robbies Waren ze maar los geslagen van de praktijk. Zover zijn ze nooit gekomen. Maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel. Veel ministers en kamerleden zijn niet eens in de buurt geweest van de praktijk, laat staan er van los. In hun leven niets gepresteerd, dan leugens de wereld in brengen.
arie.j
Deze discussie niet gevolgd, maar wat betreft de maïs , die staat hier in de buurt op een uitzondering na op deze 1e oktober nog vast.
mlkvhoudr
@arie.j is het wel zandgrond bij jullie ?
+1
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
@arie.j is het wel zandgrond bij jullie ?

Totaal niet
Zie nu in de kop dat het over zandgrond en een vanggewas gaat
Dat is hier in de Alblasserwaard niet aan de orde.
Zand is er wel genoeg, maar dan wel op ongeveer op 12 meter diepte 😊
+4
weurding
@arie.j kijk, dan moet je een heel eind graven als je je kop er in steken wil, dat gaat ons hier veel makkelijker af😁🤭
+3
George
@weurding
Steek jij je kop wel eens in het zand Weurding? Ik vind het altijd zo kraken tussen de tanden.😃
+1
weurding
@George je bent er dus bekend mee😁
weurding
Hoorde een verhaal dat in toekomst alle gewassen voor 1 oktober van het land moeten zijn, kan er echter niks over vinden, iemand wat gehoord?
labella
@weurding Ik heb ook zoiets gelezen dat er zulke plannen zijn vanaf 2023 dacht ik, onderzaai mag ook maar ik denk niet dat dat bij bieten een succes is.
+4
mlkvhoudr
@weurding dat hoor je dan op de laatste dag van september dat jaar of het dat jaar voor oktober geoogst moet worden

Wel voor de middag gelukkig...
+1
sorry
Quote Reactie van @weurding:
oorde een verhaal dat in toekomst alle gewassen voor 1 oktober van het land moeten zijn, kan er echter niks over vinden, iemand wat gehoord?

prikkebord.nl/topic/263633/

inzaaien met groenbemester en 1x in de3 jaar rustgewas
weurding
@sorry lees hier niet zo dat gewassen 1 okt van het land moesten zijn, of mis ik iets
+1
sorry
@weurding even door klikken op lees meer
Voor de akkerbouw op zand percelen zal de impact nog groter zijn. In feite komt het er op neer dat vanaf 2023 60% en vanaf 2027 100% van het areaal op 1 oktober ingezaaid moet zijn met een vanggewas of voor 31 oktober met een wintergraan. Dit heeft forse invloed op het uitgroeien van het gewas en dus opb

coenknook.blogspot.com/2021/10/…
weurding
@sorry bedankt
+1
Hooibaaltje
@weurding hoorde ook een verhaal dat alle ambtenaren van LNV voor 1 okt er uit moeten😜 Ze zijn knettergek hier.
Niet teveel op uit doen lijkt me.
weurding
@Hooibaaltje nog paar jaar maken we er natuur van😉
+7
jan 10
Vandaag ook maar begonnen,jongens gaan nachtje door🙃

(klik om te vergroten)

In de verte de oude viaanse boogbrug die er over een paar weken niet meer zal zijn..

(klik om te vergroten)

+1
weurding
@jan 10 mooi gewas
+1
cjw73
@jan 10 maïs staat best Jan. 👍
George
Goeie mais.
sjuu
Ziet er goed uit 👍, wij hebben 28-9 gehakseld. Ds gehalte 37.5 %
+1
jan 10
Flinke opbrengst dit jaar, vroeg voor de regen gepoot en uitzonderlijk mooi mais weer erop.

(klik om te vergroten)

Nog ff wat vezels opgekart .
+3
stefan56breizh
Vandaag hier ook mais gehakseld wat een opbrengst. loonwerker zit vol tot 25 oktober 7 dagen in week hakselen.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Elvis
@stefan56breizh gaan ze ook 2 uur zitten eten tussendoor of is dat een fabeltje over Franse loonwerkers
+1
stefan56breizh
@Elvis Nee hier niet binnen een goed uurtje waren we 4 cider flessen verder en hadden we het varkensvlees op. De baas zelf was erbij is iets ouder dan mij is goed fanatiek om goed werk af te leveren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
290
DEELNEMERS
62
WEERGAVES
0