Gooit het bijltje erbij neer?

fundainbusiness.nl/agrarisch-bedrijf/zelhem/…

Deel dit topic

slagroomvla

Reacties

weurding
Zijn meerdere mooie bedrijven te koop, een ieder zal zijn of haar redenen wel hebben
+1
slagroomvla
@weurding De man achter dit bedrijf heeft hier op prikkebord meermaals aangegeven dat hij wel de allerlaatste is die stopt.. vandaar mijn verbazing!
+3
jan.1
Quote Reactie van @slagroomvla:
e man achter dit bedrijf heeft hier op prikkebord meermaals aangegeven dat hij wel de allerlaatste is die stopt.. vandaar mijn verbazing!

Hij had altijd wel zijn woordje klaar,met wel eens een te grote mond...Luisteren was niet zijn sterkste kant.
Mooie omgeving daar en mooi bedrijf
Wel moet er nog 40 bunders bij.
+3
bio boer
@jan.1 of je gaat er gewoon 70 koeien melken 😎 weet de vraag prijs niet maar de grond houd zijn waarde in de regel wel maar de gebouwen moet je weggeven voor klein bedragje vergeleken met de bouwkosten
jan.1
Quote Reactie van @bio boer:
of je gaat er gewoon 70 koeien melken weet de vraag prijs niet maar de grond houd zijn waarde in de regel wel maar de gebouwen moet je weggeven voor klein bedragje vergeleken met de bouwkosten

Misschien ook een optie,grond is daar schaars lijkt me,en er loopt daar nix recht,in elk perceel zit een bocht ,hoek of een woonerf..
Wil je snel werken dan moet alles recht zijn ,liefst blokken van 20 ha.
Jaap40
@jan.1 waar vindt je dat in nl?
bio boer
@Jaap40 flevoland
Vdejong
@Jaap40 Veenhuizen
Johannushoeve cv
@Jaap40 nieuwkoop
Bartlehiemboer
@jan.1 Ik verbaas me ook over het hutje mutje. Wat een ruimte hebben wij dan (nog)hier.
+1
robbies
@jan.1 dan zou ik hier niet komen kijken.
jan.1
Quote Reactie van @robbies:
dan zou ik hier niet komen kijken.

Zo erg bij jullie:😬
avondrood
@jan.1 Je kunt ook overdrijven. bunder is een bunder. met of zonder hoek
+1
jan.1
Quote Reactie van @avondrood:
Je kunt ook overdrijven. bunder is een bunder. met of zonder hoek

Tijd is geld,grote 4 kante stukken zonder sloten werkt het makkelijkst.
Heb je een boerenleven lang plezier van.
+3
Twentsch Land
Daar waar dat is is het landschap niet mooi.

@jan.1
jan.1
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Daar waar dat is is het landschap niet mooi.

Valt wel mee,wij hebben grote kavels,maar dat zie je niet vanaf de openbare weg(door grote afstand)
Maar ons gebied(lopikerwaard) is juist weer aantrekkelijk door haar vergezichten,en rivieren enz.Ons recreatie tak groeit daardoor jaarlijks.
grös
@bio boer
Kunt in de stal nog een groot strohok maken, mestopslag zit er onder.
+1
mlkvhoudr
@slagroomvla wie durft hier nog glashard te zeggen dat die bij goede gezondheid nog boer is over 10 jaar? Ik vind dat je altijd met alle scenario's rekening moet houden, dus ook dat je stopt, maar ook dat je gaat spiegelen,ik zou het vreselijk vinden om te stoppen uit frustratie dus je moet wel tijdig stoppen of tijdig de bakens verzetten dat het leuk blijft
+3
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
wie durft hier nog glashard te zeggen dat die bij goede gezondheid nog boer is over 10 jaar?

Ik niet en dat heb ik ook nooit gedaan,wel kan ik een ieder die vooruit kijkt adviseren goed bij zichzelf te rade gaan waar hij of zij over 5 of 10 te staan met het bedrijf want er komt veel op ons af en zoals je ziet zijn niet overal de omstandigheden ideaal om maar te blijven opschalen en dan hebben we het nog helemaal niet over de kosten van de productie tegen welke prijs dan nog.
+1
Vdejong
@mlkvhoudr
Quote:
durft hier nog glashard te zeggen dat die bij goede gezondheid nog boer is over 10 jaar
ik
+4
robbies
@Vdejong je zult niet de eerste zijn die over de grens niet vindt wat hij dacht te vinden. Pas dus maar op met al te stellige uitspraken
Vdejong
@robbies okay
+1
Frans1
@robbies dat geldt in eigen land net zo goed. Ben wel benieuwd wat Ronald zijn verhaal is waarom het verkocht wordt.
weurding
deJong
@slagroomvla misschien heeft ie wel een naar ongeluk achter de rug.

Persoonlijk zou je niet zomaar van zo'n prachtige locatie afstappen toch?
+10
George
Quote Reactie van @deJong:
ersoonlijk zou je niet zomaar van zo'n prachtige locatie afstappen toch?

Sommige hebben helemaal niks meer zelf te kiezen.
+2
T60401
Quote Reactie van @George:
ommige hebben helemaal niks meer zelf te kiezen

Bekijk de eerste foto op funda maar eens goed. Nieuwe stal is vier keer zo groot dan de oude koeien stal. gewoon een gevalletje te ver gesprongen. Je moet nooit springen als je met een beetje tegen wind de overkant niet haalt.
+3
jan.1
Quote Reactie van @T60401:
Bekijk de eerste foto op funda maar eens goed. Nieuwe stal is vier keer zo groot dan de oude koeien stal. gewoon een gevalletje te ver gesprongen. Je moet nooit springen als je met een beetje tegen wind de overkant niet haalt.

Beetje kletspraat:😬
Je moet af en toe in een gat springen om vooruit te komen,Beulink heeft waarschijnlijk te traag stal (bouw in 2013)volgemept,stal is nix te groot.Tis al ff geleden,maar weet nog dat toen hij als Christo hier prikte drukker was met anderen! als met zichzelf...heeft hem waarschijnlijk de das omgedaan.
+3
Noorderling
@jan.1
Keihard op de inhoud en van a tot z weten hoe wetgeving inelkaar zit en is ontstaan, uitzoeken hoe middelen en doelen doorelkaar misbruikt worden. Hoort er bij als je boer wilt zijn en blijven, betrappen op de man spelen kon je hem niet op betrappen. Dat sommigen die kaart trekken omdat ze het op de inhoud niet winnen kunnen is hoofdstuk 2.Dat hij van het prikkebord.nl is verdreven omdat hij openbare wob documenten kopieerde terwijl dat als laster werd gekwalificeerd is ook maar een mening waar den haag anders over dacht, het was immers openbaar.

Het enige is denk ik dat hij daar te laat mee is begonnen, te laks in peildatum waarbij het goede lot niet getrokken of afgedwongen is. En met hem vele anderen waarbij niet alles is wat het lijkt.
+4
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
betrappen op de man spelen kon je hem niet op betrappen

Daar steek ik mijn hand niet voor in het vuur. Het lijkt mij een beste kerel. Ik ken hem niet persoonlijk. Met zijn ambitie leek me niets mis. Maar hij vond toch ook wel dat ie vooral zelf nooit iets verkeerd had gedaan. En aan dat laatste heb ik dan weer een beetje twijfel.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
mijn hand niet voor in het vuur. Het lijkt mij een beste kerel. Ik ken hem niet persoonlijk. Met zijn ambitie leek me niets mis. Maar hij vond toch ook wel dat ie vooral zelf nooit iets verkeerd had gedaan. En aan dat laatste heb ik dan weer een beetje twijfel.

We zijn ook heel veel beleid in de loop van de tijd normaal gaan vinden en slikken terwijl het in de basis nergens op slaat. Als dat ook nog eens je bedrijf kapot maakt wordt het spel wel harder.
Dat hele grondgebondenheid, fosfaatrechten is nergens op gebaseerd en er worden vuile spelletjes over jouw rug gespeeld, met een groot rechtvaardigheidsgevoel kun je daar last van krijgen waar een ander het accepteert of niet eens ziet dat ze bestolen zijn.

Nu ook weer met de nieuwe nitraatrichtlijn, iedereen weet waar het fout gaat alleen de nvwa doet er niets of in ieder geval niet genoeg aan. Dan kun je in het noorden verplicht blijvend grasland verplichten, als er elders met 3vrachten gescheiden mest gerotzooid wordt dat de dunne fractie op papier niet bestaat, dan kom je natuurlijk ook nooit van het mestprobleem af.
Wat nu een voordeel is, is dat onbeperkt maistelen een hak wordt gezet, niet dat mais een probleem is, het probleem is dat mais niet kapot groeit van teveel stikstof. Met granen laat je dat wel. Als bovenstaand het probleem niet oplost, moet je regels dan strenger maken of zit je er helemaal naast met je beleid en worden er verbanden getrokken die er niet zijn?
Welke cabaretier kwam ook niet met de relatie tussen opwarming van de aarde en emancipatie van de vrouw, hoe los je dan het probleem op met die constatering of doe je je oogkleppen af?
Dat het allemaal verrot in elkaar zit zijn we normaal gaan vinden, dat is het hele probleem in Nederland.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Als dat ook nog eens je bedrijf kapot maakt wordt het spel wel harder.Dat hele grondgebondenheid, fosfaatrechten is nergens op gebaseerd en er worden vuile spelletjes over jouw rug gespeeld, met een groot rechtvaardigheidsgevoel kun je daar last van krijgen waar een ander het accepteert of niet eens ziet dat ze bestolen zijn

Je wilt toch niet beweren dat ie ingestoken heeft op grondgebonden hoop ik. Dan moet je ook zien dat ie zonder fosfaatrechteninvoering wellicht met tegenvallende omstandigheden te maken had gekregen. Zoals duur voer en hele dure mestafzet. En niet te vergeten een hoeveelheid melk aan de fabrieken waar je in je eigen rendement weer last van hebt.

Niet dat ik het allemaal eerlijk vind maar regeren is ook vooruitzien, je risico's kennen en daar op in kunnen spelen. En daar dus wat financiële ruimte voor hebben.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Dan moet je ook zien dat ie zonder fosfaatrechteninvoering wellicht met tegenvallende omstandigheden te maken had gekregen. Zoals duur voer en hele dure mestafzet. En niet te vergeten een hoeveelheid melk aan de fabrieken waar je in je eigen rendement weer last van hebt.

nu wordt de geit en de kool gespaard. (bijna) niemand gaat failliet maar ook niemand heeft het goed. Alles op de vrije markt is ook een keuze, kun je overal wel voor indekken, afspraken maken. Dat kan ik niet voor een ander invullen. Voor mijzelf mag de hele derogatie, fosfaat en grondgebondenheid er wel af, zoals het nu gaat kost het ook bakken geld al dan niet door opbrengstderving, terwijl er in de praktijk niets aan de hand is.
bio boer
@pieta als jij mij 10 jaar geleden had verteld wat we nu weten had ik jou niet gelooft denk dat de plannen die daar zijn gemaakt 10 jaar geleden zijn gemaakt toen was er nog geen anvb verwerk plicht en fofaatrechten al helemaal niet
pieta
@bio boer Daarom zou ik zelf ook altijd financieel slagvaardig willen zijn. Daar ontbreekt het bij nogal wat knelgevallen aan. De GVE-rechten kon je voor minder/amper 100 euro per kg kopen. Als je dan 30 koeien tekort kwam, praatje over een 1.500 kg P is dus een schade van 150.000 euro. Wij werden zelf al 500 kg gekort.
hans-hans
@pieta misschien wouden ze 100% voor hun gelijk gaan en zijn ze nog verder gaan risico nemen zoals 30 koeien zonder fosfaat houden
ik denk dat achteraf gezien de bank bijvoorbeeld zoals je aan gaf fosfaat rechten kunnen lenen tegen een percentage zonder winst als tegemoetkoming bijv 30 jaar 1 % rente en dan was iedereen op een nette manier uit de brand
conclusie van mij is : ze hebben nu 100% ongelijk gekregen en dat is jammer een tussen weg was in mijn ogen beter
soms is het pech op pech en dat is heeel vervelend
+2
bio boer
@pieta niet idereen heeft die keuze zo hebben wij altijd financieel vrij zwaar gezeten mij vader is al begonnen met markt prijzen 🤷‍♂️hebben ook al flinke tegenslagen overwonnen hebben ook wel eens in speciaal beheer geten is ook weer goed gekomen
+3
pieta
@bio boer Dat je in voorkomend geval ooit zwaar zit kan. Maar dat jullie nu nog steeds zwaar zitten is het resultaat van de door jullie gemaakte keuzes. Hoeft niets mis mee te zijn. Maar dan moet je ook niet zielig gaan doen als het tegen zit. Wie altijd op het randje wil lopen moet er ook tegen kunnen als het glibberig wordt. Ik loop gewoon 50 meter vd rand. Bevalt mij prima. 😁
+2
bio boer
@pieta er wilden 2 boer worden mijn vader heeft keuze gemaakt om daar zijn best voor te doen om 2 volwaardige bedrijven terealiseeren wij stemden daar uiteraard mee in om we graag boer willen worden dan moet je soms bepaalde situatie accepteren
hans1980
@bio boer speciaal beheer kom je daarin wanneer je aflossing niet kunt bijbenen of wanneer jaarcijfers te wensen overlaten?
bio boer
@hans1980 is gebeurt toen Bastiaansen kaas failliet ging en we er nog geld in gepompt hadden om overeind hielden 100k melkgeld nog moesten krijgen we hadden net 40 ha bij gekocht waar naar de ha prijs zakte ongeschakeld naar bio en de pluimveestal gebouwd gelukkig draaiden de kippen goed dat waren spannende tijden
bio boer
@bio boer paar jaar geleden nog paar 1000 euro gekregen van de curator dat was nog over 😅
+5
de Tank
Quote Reactie van @pieta:
Maar hij vond toch ook wel dat ie vooral zelf nooit iets verkeerd had gedaan.

Dit is persoonsgebonden, waarbij de 1 tegenslag altijd op een ander zn bord wil schuiven steekt de ander als 1e de hand in eigen boezem. Ik zie hier vaak LTO,RFC en Rabo als grote boosdoeners voorbijkomen, voor mij onbegrijpelijk dat je je zo afhankelijk voelt van zulke partijen. Het gevoel dat ik er zelf iets aan kan doen past mij in ieder geval beter, op een ander heb ik 0 invloed, op mijzelf net iets meer.

Dat betekend niet dat ik een ander niet aanspreek als ik vind dat hij/zij daar verkeerd in handelt. Ik pas er voor om daar levenslang boos of gefrustreerd om te zijn, daar heb ik alleen mijzelf mee.

Ik zit midden in het aardbevingsgebied, genoeg stof om je te ergeren als het gaat om afwikkeling van schade. Naast dat ook ik dat wel doe maak ik maximaal gebruik van de regelingen die er zijn, zowel voor mijzelf als verenigingsleven waar ik actief in ben. Weglopen kan ik er toch niet van, het beste er van maken wel.
+1
pieta
@de Tank In deze insteek kan ik me veel beter vinden.
+3
de Tank
@pieta het is ook geen kwestie van kiezen, het is wie je bent. Het 1 is ook niet beter dan het ander, al lijkt en voelt de eigen insteek de juiste.
+4
mlkvhoudr
@Noorderling niet op de man spelen? Zo heeft iedereen zijn eigen interpretatie.....

Ik slaap er overigens geen seconde minder om als ik hier eens keihard aangepakt word, nu in het geval dat iemand zo als t nu lijkt geen ondernemer meer is dan wil ik hem geen schop na verkopen, overigens won ik elke discussie maar dat terzijde😉*

*Is grapje hè ik heb t ook vaak zat fout
+3
duitser
@mlkvhoudr wordt idd op de man gespeeld en net of financieel het probleem is. Zou toch ook gewoon privé of lichamelijke omstandigheden kunnen zijn? Lijkt wel of ze nu hun gram kunnen halen.
weurding
@duitser ging erover dat hij op de man speelde hier op prikkebord
Erco
@weurding dat deed ie idd wel zeker wel
+1
marcsterreborn
@Erco Hij heeft ook verscheidene keren grote onthullingen aangekondigd. Daar zitten we nog steeds op te wachten
weurding
@marcsterreborn als je geblockt bent duurt dat lang
+1
matt
@marcsterreborn ze zijn hier goed met de zwarte lakstift.

En zaken onder de pet te houden,kijk wat
Omtzigt heeft moeten doen.
+1
Hans van Bergen
@Noorderling Te laks? wat een kul opmerking. Koeien kosten geld en al het geld is, kennelijk, gestoken in de stal en de robots.
+1
Noorderling
@Hans van Bergen
Aannames.
Niet iedereen had belang bij goedkope Duitse ibr koeien.
Hans van Bergen
@Noorderling Nee hoor 100% zeker dat die stal vol moest
Noorderling
@Hans van Bergen
Dat kan op 101 manieren.
weurding
@Hans van Bergen waar wil je het geld anders insteken? Als je 25 jaar vooruitkijkt kan je het beter ook goed doen, als iemand het niet redt weet de buitenwereld altijd wel een reden op te noemen waarom, misschien is er privé wel iets aan de hand, speculeren heb je niks aan
+1
de Tank
@Hans van Bergen Dus je gaat uitbreiden, overal is geld voor, behalve voor het productiemiddel dat echt geld opbrengt, de koe.
Coen
T60401
Je weet niet de ware reden. Wel een mooi bedrijf. Weet alleen niet of het wel in zijn geheel verkoopbaar is. Zal een 20 ha grond extra bij onder moeten in verband grondgebondenheid.
grös
@T60401
Als die 34ha verder helemaal rond de keet ligt zonder tussenwegen dan is dat wel een mogelijkheid.
hans1980
@grös als het allemaal al eigendom is??
jg
Triest
+2
Frans1
Had hij een ban de laatste tijd? Was na 20 verschillende namen ineens weg
+13
robbies
@Frans1 Ik vond dat Co nogal kinderachtig met hem omging. De laatste tijd was hij wat minder op de man. Inhoud heeft het hem nooit aan ontbroken
+1
pieta
@robbies Net zo min als aan een grote mond. Bij een beetje weerwoord kon ie nogal aanhalen vind ik. Zal wel frustratie zijn. Het is natuurlijk ontzettend jammer dat het zo loopt met zo'n mooi bedrijf. Is ook een plaatje van een bedrijf.
+1
Twentsch Land
Frustratie had hij zeker, zijn woordkeuze, manier van presenteren, gedachten over bepaalde mensen, krantenartikelen, video’s ... noem maar op ..... en misschien ook wel ( deels ) terecht. Hopelijk kan hij het snel relativeren ..... ben blij niet in zijn schoenen te staan.

@pieta
+14
Twentsch Land
Ondanks geruchten weten we de reden niet ...... ik hoop dat hij en zijn gezin elders verder boeren met een goed toekomst perspectief.....
+1
casev
Een plaatje van een bedrijf, in volgens mij een pragtige omgeving om te wonen. Met een paar hectare grond extra zal het er mooi ondernemen zijn.
Detukkeroettwente
G-woon verrekte jammer. Inderdaad te weinig bunders erbij.
hans1980
Zoveel relatief nieuwe bedrijven (stal ongeveer 10 jaar) stoppen er zo mee bizar
huub
ad.nl/binnenland/… voor 80 koeien rechten gekregen.
hans1980
@huub wel jammer, boer die het boeren goed in de vingers leek te hebben..
+2
George
Quote Reactie van @hans1980:
wel jammer, boer die het boeren goed in de vingers leek te hebben..

Zeker jammer maar we weten helemaal niet hoe en wat. Als ik filmpje hier zie is het gewoon een te grote schuldenlast wat een rendabele bedrijfsvoering onmogelijk maakt. De gewezen oorzaak zijn de komst van de fosfaatrechten .
weurding
@George als je investeert maar je mag de helft koeien houden dan waar de investering op gedaan is is het de schuldenlast die je dan nekt? Lijkt me niet
+2
cjw73
@weurding uiteindelijk wel. Het is de schuldenlast per kilo melk die te hoog is, doordat hij niet aan de kilo's komt waar de financiering op gebaseerd is.
+1
weurding
@cjw73 dat klopt wel, maar het treft net die mensen die tussen wal en schip vallen kwa regelgeving zodat ze niet de investering te gelde kunnen maken, dat doet gewoon zeer, en een stal is een onomkeerbare investering tov landerijen
Realisme
@cjw73 ken de situatie niet maar ik vermoed dat het daar ook wel een paar jaar behoorlijk droog is geweest.
+1
cjw73
@Realisme misschien wel, maar heeft een hyper moderne stal gebouwd voor 150 koeien en maar voor 80 fosfaatrechten. Daar zit het grote probleem
+3
huub
@cjw73 onderschat de droogteschade niet. Over die 34ha eigendom was dat zo €100.000 in de afgelopen drie jaar.
+1
bio boer
@cjw73 de melkprijs was ook niet denderend loopt het keer spaak als de finaciering 15 cent zou kosten aflossing en rente per kg melk met 160 koeien nu kan die maar 80 houden dan houd het snel op dan kost de financiering 30 cent de kg melk 🙈
+4
George
@weurding
Ja het is niet te dragen met minder koeien , dus ja die schuldenlast nekt je. Het heeft echter een oorzaak , maar het bleef ook altijd een risico wat jezelf loopt . LTO , RFC en banken hebben dit soort mensen op het verkeerde been gezet , dat blijf ik herhalen.
weurding
@George en toch, het zal je maar treffen, en ook, als je verder wil moet je soms wat
+5
George
Quote Reactie van @weurding:
en toch, het zal je maar treffen, en ook, als je verder wil moet je soms wat

Dat is zeker waar , maar daarom zeg ik ook dat velen echt op het verkeerde been zijn gezet. Ik heb me altijd afgevraagd waarom er na april 2015 meer gemolken moest worden , voor wie en van wie? Er was immers altijd zuivel genoeg in de wereld en er was nergens geen zuivel consumerende planeet ontdekt. Ik heb altijd vraagtekens gehad bij de dubbel zo grote met allerlei rode gadgets uitgevoerde bling bling stallen. Prachtig om te zien maar wel grote vraagtekens waartoe het zou leiden. Dat neem ik LTO , RFC en consorten nog steeds heel kwalijk. Helaas komt er bij verschillende van dat soort boeren een eind aan generaties lang boeren. Maar ook hier raakt het gedaan met mijn oude rommel , maar we zingen het wel op onze eigen manier zonder lasten uit. En dat is wel een groot verschil.
weurding
@George en toch zou het mooi zijn als er een generatie het stokje overnam
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
en toch zou het mooi zijn als er een generatie het stokje overnam

Dat zou mooi moeten zijn , maar helaas is de realiteit nu helemaal anders.
Twentsch Land
Die met die bling bling stallen zullen ook nog wel wat over houden om de tijd uit te zingen ..... banken gaan bij melkveehouders over het algemeen vrijwel nooit tot 100 procent financiering.

@George
+2
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Die met die bling bling stallen zullen ook nog wel wat over houden om de tijd uit te zingen ..... banken gaan bij melkveehouders over het algemeen vrijwel nooit tot 100 procent financiering.@George

Ik hoop het voor ze. Die bling bling stal brengt vaak maar een schijntje van wat ie gekost heeft op . En dan moet je nog een kapitaalkrachtige koper zien te vinden.
Twentsch Land
Die stal zal zijn centen wel niet opbrengen maar dat zal toch wel niet het enige zijn wat er te verkopen is.

@George
+5
diezel
@George
Goh, wat hebben we hier begin 2015 toch heftige discussies gehad over ondernemerschap en dat toch maar "dode kapitaal" maximaal omzetten in staal/beton voor extra rendement. Het was en het blijft een bijzondere sector.
Twentsch Land
Niet alles over 1 kam ...... heb zelf de indruk dat wat heeft groot gebouwd en het niet hebben gered in verhouding reuze mee valt ...... @diezel
+1
Spuit11
@Twentsch Land Die zijn hier in de buurt allemaal overgestapt naar A Ware.
Laatste strohalm.
Coen
@Spuit11 , wat ik hoor/zie is de laatste strohalm een overstap qua financier, naar een Volksbank net over de grens.
waar de meestal noodzakelijke investering in productierechten gemakkelijk bijgefinacierd wordt, de rentes lager zijn en de looptijden van de leningen (veel) langer zijn.
Hans van Bergen
@Coen Nou dat klinkt goed. Hebben ze een site?
Coen
@Hans van Bergen , zoek, en gij zult vinden 😄

veel BB-collega’s van NL-banken zijn je al voor gegaan 😞
Hans van Bergen
@Coen Nogal vaag Coen.
mlkvhoudr
@Hans van Bergen Ik gok nu wat omdat Coen geen duidelijkheid wil geven

vbga.de/wir-fuer-sie/ueber-uns/…
Coen
@Hans van Bergen , vanuit jouw woonplaats lijkt mij Volksbank in Kleve de dichtstbijzijnde 😄
+1
Frans1
@Coen hoe weet jij dat toch allemaal coen? Zoals jij het stelt zijn het noodsprongen, en die worden doorgaans niet aan de grote klok gehangen 🤔
Coen
@Frans1 , altijd ogen en oren goed open: met afbouw bezig dus meer tijd om her-en-der wat rond te kijken en vragen te stellen.
+1
de Tank
@Coen ga je daar je tijd mee vullen die nu vrijkomt?
George
@Coen
Afbouw?
Gaat niemand van je kinderen verder? Ik dacht altijd dat je een opvolger had.
weurding
@George je hoort hier wel meer die stellig overtuigt waren dat ze niet bij de stoppers behoorden , helaas, tijden veranderen, maar hij kan ook afbouwen na een overname
George
@weurding
Afbouwen na overname? Wat moet je dan afbouwen?
+1
de Tank
@George werktijd?
+2
Coen
@George , volgend jaar september neemt de volgende generatie alles over 😄

nu alvast oefenen met invulling van de vrije tijd, het groene bloed in de aderen verdwijnt echter nooit.
Detukkeroettwente
@Coen Veel langer ? 150 jaar ?
Coen
@Detukkeroettwente , agri 30 jaar schijnt de standaard te zijn, 50 jaar is met veel grondwaarde in eigendom is ook mogelijk.
een aflossingsvrije variant met hééél veel grondwaarde in eigendom heb ik nog niet gehoord.
van erfpacht zijn ze schijnbaar niet gecharmeerd.

doe er je voordeel mee
bio boer
@Coen dan kun je de grond ook wel pachten als je niet hoeft aftelossrn op grond is bank geen financier maa verpachter met x % rendement
+2
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
grond ook wel pachten als je niet hoeft aftelossrn op grond is bank geen financier maa verpachter met x % rendemen

neeje. Ik heb graag de waardestijging van de grond op mijn naam. Dan boer je zonder aflossen nog vooruit.
+1
hypotheekboer
@bio boer denk niet dat de Duitse bank daarin meegaat. Bij lange looptijden zal de bank er behoorlijk grond in eigendom onder willen hebben, net als in Nederland
George
Quote Reactie van @hypotheekboer:
Bij lange looptijden zal de bank er behoorlijk grond in eigendom onder willen hebben, net als in Nederland

Dus zekerheden zijn wel terdege heel belangrijk?
hypotheekboer
@George in Duitsland misschien nog wel belangrijker dan in Nederland, mede omdat je ook met een Duitse partij te maken hebt. Zag je destijds ook met de bedrijven die van ABN naar Deutsche Bank overgingen. Deutsche Bank kon toen ook behoorlijk scherp in rente en aflossingen.
Zou wel naar het financieringscommitment kijken. Rabo doet laatste jaren ook maar 10 jaar.
+1
George
@hypotheekboer
Ik denk hier ook , alleen schrijven ze altijd hier dat ze daar niet meer naar kijken naar zekerheden. Ik geloof er niks van.
Geen betere financiering als op veel zekerheden. Dat kan nooit mis gaan.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ik denk hier ook , alleen schrijven ze altijd hier dat ze daar niet meer naar kijken naar zekerheden. Ik geloof er niks van.Geen betere financiering als op veel zekerheden. Dat kan nooit mis gaan

Het is, zo denk ik, dat ze er tegenwoordig een verdien en aflossingsmodel naast willen.
Voorspelbare narigheid met speciaal beheer en op het laatst gedwongen verkoop wil een bank ook niet.
Overigens een goed verdien en aflossingsmodel maakt wel behoorlijk verschil bij hoge financiering.
Zo stonden tijdens de huizencrisis erg veel huizen onder water.
Maar banken in Nederland hadden relatief weinig pijn omdat werk en inkomen vrijwel gelijk bleef.
Koeien boertje
@arie.j ja met de huizen crises had Jan modaal die wat anders wou er last van, en de bank niet nee
+1
weurding
@arie.j @George die huizen waren overgefinancieerd of tot de top, een gezin uit huis zetten is ook even iets erger dan een paar ha uit nood verkopen, komt bij dat bedrijf met b.v. 40 ha grond echt niet tot verkoopwaarde gefinancierd wordt.
Toch is het zo george, je kan 30 ha vrij hebben maar wil je wat lenen en je inkomen is er niet naar omdat je er b.v. 3 jaar koren op hebt gezet wordt het moeilijk geld te krijgen
George
Quote Reactie van @weurding:
Toch is het zo george, je kan 30 ha vrij hebben maar wil je wat lenen en je inkomen is er niet naar omdat je er b.v. 3 jaar koren op hebt gezet wordt het moeilijk geld te krijgen

Ik denk dat het wel eens mee kon vallen , ik hoor hier ooit van huis opeet hypotheken. Als iemand geen schulden heeft en 30 ha eigendom heeft en een laag inkomen kun je die beter 2 ton lenen dan iemand die 2 ton leent voor een tussenwoning in rijtje. Dat kan gewoon nooit fout , helemaal nooit! Er staat dan immers ruim 2 miljoen zekerheid tegenover 2 ton.
+2
weurding
@George vertel dat maar aan het bankvolk, ben het wel met je eens hoor
George
Quote Reactie van @weurding:
vertel dat maar aan het bankvolk, ben het wel met je eens hoor.

Ik ken er helemaal niemand meer. 😀
weurding
@George ik ook niet, rabo Westerbork is helemaal opgedoekt, is ook al meer dan 14 jaar geleden dat we voor het laatst krabbel gezet hebben
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
40 ha grond echt niet tot verkoopwaarde gefinancierd wordt.

Er zijn hier en daar stallen gebouwd van anderhalf miljoen euro met allerlei leuke gadgets erin op 25 - 30 ha "eigendom" grond wat geen garantie was dat die al lastenvrij was , dan komt de financiering toch aardig dichtbij de executiewaarde. Er zal niet vaak op hoeven worden afgeschreven , maar desbetreffende boeren , ondernemers noemen ze zichzelf ook wel zijn dan toch voortaan arme sodemieters.
+1
Boerbakje
@arie.j Die crisis is feitelijk nooit opgelost.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Boerbakje:
Die crisis is feitelijk nooit opgelost.

Karl Marx schreef er al over,van de ene crisis naar de andere en zo glijden we langzamerhand in een communistisch systeem klaar om overgenomen te worden door de chinezen want die zijn al onderweg🥳🥳🥳
+3
George
Quote Reactie van @Boerbakje:
Die crisis is feitelijk nooit opgelost.

Ze hebben er in ieder geval helemaal niks van geleerd , vorige crises kam door veel te hoge aflossingsvrije hypotheken waardoor huizenprijzen veel te hard stegen en de komende crises komt door het bijna gratis geld , de veel te lage rentes wat alle prijzen in de hoogte stuwt. De vraag is niet of het mis gaat , maar wanneer?
Jannus
Quote Reactie van @George:
De vraag is niet of het mis gaat , maar wanneer?

Elke luchtbel zal men zo gedoseerd mogelijk willen uitblazen maar daar wordt wel een slachtoffer voor gezocht die de rekening gaat betalen en dat lijkt er hard op dat de landbouw dat gaat worden met alle stikstof-,fosfaat en grondwaardebubbels
+1
Boerbakje
@George

De andere delen zijn overigens ook de moeite waard.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ze hebben er in ieder geval helemaal niks van geleerd , vorige crises kam door veel te hoge aflossingsvrije hypotheken waardoor huizenprijzen veel te hard stegen en de komende crises komt door het bijna gratis geld , de veel te lage rentes wat alle prijzen in de hoogt stuwt. De vraag is niet of het mis gaat , maar wannee

Die lage rente hoeft het probleem niet te zijn als je die maar lang genoeg vastzet.
En als dan de helft na 30 jaar is afgelost zal een hogere rente ook niet direct het probleem zijn.
Dat huizenprijzen wel eens weer gaan zakken zal best.
Maar een hype wil nog wel eens flink doorschieten, dus langer en hoger dan men denkt.
Op dit moment is het in ieder geval flink dokken als je een huis wil
Zelf bouwen is ook enorm duur en prijzen van bouwkavels op een mooie locatie rijzen ook de pan uit.
Gisteren fietste in langs rivier de Noord en zag daar bouwkavels te koop.
Op internet eens gekeken wat bouwen langs d rivier op een flinke kavel kost.
Nou met een miljoen voor de bouwgrond was je nog niet klaar zag ik
En dan moet je nog beginnen
veldhoenromeijn.nl/aanbod/nieuwbouwaanbod/…
de Tank
@Coen kan de grond weer duurder worden, geven we daar gewoon de banken weer de schuld van.
+1
Frans1
@de Tank ik zie het voordeel ook niet. Naar een buitenlandse bank om nog wat extra financieringsruimte te krijgen door aflossingsverplichting te verlagen,dus verlengen🙄 je kunt je in zulke situaties ook eens afvragen of het niet beter is om even rustig aan te doen
+1
George
Quote Reactie van @diezel:
ondernemerschap en dat toch maar "dode kapitaal" maximaal omzetten in staal/beton voor extra rendement

Jazeker anders had je de boot gemist en het vliegwiel zou gaan draaien. 😂
Helaas is dat vliegwiel op veel plaatsen niet erg op gang gekomen.
Bij ons is ons wielleke blijven draaien en zijn gewoon weer een stuk vermogender dan in 2015 zonder heel veel gedaan te hebben. 😀
Melkboer16
@George dat denk jij?
Meer vermogen op papier maar de werkelijkheid is dat het geld geen drol meer waard is!
+2
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
dat denk jij?Meer vermogen op papier maar de werkelijkheid is dat het geld geen drol meer waard is!

100% zeker weten ja , een bling bling stal met allerlei rode gadgets is in ieder geval zoveel minder waard geworden dat er zeker weten in die korte tijd niks in verdiend is.
Mijn geld is net zoveel waard als het jouwe en ook bij mij zit het gewoon vast in mijn bedrijf maar dan vooral in de grond. Gebouwen staan hier op nul , dan houd ik mezelf in ieder geval niet voor de gek. Grond is hier gestegen in prijs sinds 2015 en mijn stal was toen al nul en is nog steeds nul. Bij zulke bedrijven met zo'n nieuwe stal is dat niet het geval.
Cowboy3
@George "Dat neem ik LTO , RFC en consorten nog steeds heel kwalijk"
Je vergeet nog een hele belangrijke in dit rijtje RABO
de Tank
@Cowboy3 Je stelt je wel heel afhankelijk op.
+1
Willemijn82
@George zou het zijn omdat er miljarden waren te halen in China…?

rtlnieuws.nl/economie/business/…

sdddc.org/en/aboutus/…

De vraag is alleen voor wie…? Blijkbaar niet voor boeren.. 😔
grös
@Willemijn82
Ja bulkmelk produceren voor China, uiteindelijk mag iedereen gewoon voor de wereldmarkt (prijs) produceren.
+1
Willemijn82
@grös de vraag is wel hoe eerlijk is dit verlopen ivm fosfaatrechten/fofaatproblematiek.. Daar zit vooral de pijn denk ik..
+2
George
Quote Reactie van @Willemijn82:
De vraag is alleen voor wie…? Blijkbaar niet voor boeren..

Nooit te goed gelovig zijn wat andere voorspiegelen. Ook jezelf afvragen waarom er meer productie nodig zou zijn.
+3
hans1980
+6
George
@hans1980
Ongelooflijke koekenbakkers daar bij LTO en consorten destijds.
jg
pieta
Quote Reactie van @George:
De gewezen oorzaak zijn de komst van de fosfaatrechten .

Je weet natuurlijk niet hoe het zonder fosfaatrechten gelopen zou zijn. Op zo'n bedrijf heb je wel te maken met voer- en mestafzetkosten.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Zeker jammer maar we weten helemaal niet hoe en wat. Als ik filmpje hier zie is het gewoon een te grote schuldenlast wat een rendabele bedrijfsvoering onmogelijk maakt. De gewezen oorzaak zijn de komst van de fosfaatrechten .

Ergens cijfers en een filmpje te zien?
Overigens: Wie gaat zoiets kopen?
een koper zal toch op één of andere manier hoeveelheid vee en aantal ha meer in evenwicht moeten brengen.
Lijkt me lang niet eenvoudig.
De Achterhoek is is ook nog eens duur wat ha prijs betreft ook.
Noorderling
@arie.j waar is de grond niet duur.
Vond 12euro al duur maar nu gaat er al weer praat over 14/meter.

Als buurman met oude stal verkoop je minder gunstig gelegen percelen en heb je een pracht bedrijf voor relatief een prikkie.
Weggekochte boer, industrie, natuur.
Die stal is al zo hard afgeschreven dat die ook niet perse vol hoeft maar vol kan.
Dat is met elke stal zo die ingebruik genomen wordt, alleen heb je er bij verkoop pas last van.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
@arie.j waar is de grond niet duur.Vond 12euro al duur maar nu gaat er al weer praat over 14/meter.

Gebieden in Nederland genoeg waar het knap minder dan de helft van die €14 de m2 is.
Gemiddeld in Nederland goed 60.000 de ha
agrimatie.nl/ThemaResultaat.aspx/…
weurding
@arie.j land wat onder die 60000 valt is vast niet veel soeps, hier wordt grond afgestaan voor natuur al tegen de 70000 getaxeerd, krijg je 80% waarde uitbetaald, blijft je grond maar natuur bestemming gaat er nooit weer af
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j land wat onder die 60000 valt is vast niet veel soeps,

Bij jou in de buurt misschien niet, maar in bijvoorbeeld Friesland is er land in genoeg onder de 60.000 de ha te koop
Kopieer een stukje van de Boerderijsite
De daarin genoemde makelaar heeft ook dat bedrijf in Zelhem in zijn verkoop

(klik om te vergroten)

+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
daarin genoemde makelaar heeft ook dat bedrijf in Zelhem i

Dat is slechts gedeeltelijk juist Arie. Hier staat makelaar Turkstra. En volgens mij heeft Weenink het te koop. Die werken wel samen in Agrivesta maar die makelaars hebben allemaal hun eigen gebied. Het zijn allemaal zelfstandige makelaars die met elkaar samenwerken. Maar het klinkt niet als 1 bedrijf.

agrivesta.nl/landelijk-netwerk/
weurding
@arie.j neem aan dat je ook weet dat juist in Friesland de verscheidenheid aan grond groot is, je had laatst een grafiek waar de grond per 20000 euro opgeschaald was, daar zat toch echt het meeste boven die 60000, heb ook 1 gevonden
weurding
@weurding

(klik om te vergroten)

duitser
@weurding valt me nog mee. Dacht dat die mooie veenkoloniale kavels daar in zuid oost Drenthe al stuk duurder waren. En dacht Groningen ook. Moet er in Friesland wel ergens grond liggen wat het gemiddelde enorm naar beneden haalt.
+2
weurding
@duitser is er ook, echtenerbrug munnekeburen en nog veel meer plasdrasland 😉
+1
deJong
@weurding dat is niet actueel. Hier robd leeuwarden verschilt de prijs afhankelijk van de grondsoort op 43 tot 65/70k

Kom he boven dronrijp richting bouwphoek 60 tot 90/100k
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j neem aan dat je ook weet dat juist in Friesland de verscheidenheid aan grond groot is, je had laatst een grafiek waar de grond per 20000 euro opgeschaald was, daar zat toch echt het meeste boven die 60000, heb ook 1 gevonden

Op je kaartje is in het noorden (Friesland Groningen en Drenthe) de gemiddelde prijs net onder 60.000 .
Dat is zowel akkerbouw als grasland waarbij grasland gemiddeld goedkoper is dan bouwland.
In Friesland is echt grasland voor 60.000 en minder te koop waar helemaal niets aan mankeert
Hier de cijfers van de kadasteroverdrachten in juli dit jaar

(klik om te vergroten)

weurding
@arie.j weet niet of er niks aan mankeert, gronden bovenin Friesland zijn behoorlijk duurder, bij Harlingen en kust, maar die zijn ook geschikt voor akkerbouw, feit is wel dat lagere gronden hier in drenthe voor natuur en aankoop door prolander al 60000 halen
Maar laat de Friezen hier het juiste verhaal maar vertellen, ik weet wat er bij ons betaald wordt ongeveer en niet bij jou of elders
Noorderling
@arie.j
Je houdt vol, maar waarop zijn die gegevens gebaseerd? telt een paardenwei van 0,5ha ook mee? Weegt 60ha even zwaar als 0,5ha of wordt er een gewogen gemiddelde genomen, hoeveel transacties zijn er nodig voor een notering, is die 0,5 dan al voldoende en durf je daar alles op vast te pinnen?

Bouwhoek hogeland is de marktprijs momenteel 80-140.000euro. Iets zwaardere grond 60, als er weer windmolens staan kun je er zo weer 20k bijop tellen. Ik zou wat voorzichtig zijn met dergelijke bronnen waar de achtergrond niet van bekend is over ligging en kwaliteit.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
@arie.jJe houdt vol, maar waarop zijn die gegevens gebaseerd? telt een paardenwei van 0,5ha ook mee? Weegt 60ha even zwaar als 0,5ha of wordt er een gewogen gemiddelde genomen, hoeveel transacties zijn er nodig voor een notering, is die 0,5 dan al voldoende en durf je daar alles op vast te pinnen?Bouwhoek hogeland is de marktprijs momenteel 80-140.000euro. Iets zwaardere grond 60, als er weer windmolens staan kun je er zo weer 20k bijop tellen. Ik zou wat voorzichtig zijn met dergelijke bronnen waar de achtergrond niet van bekend is over ligging en kwaliteit.

Niet ik hou vol, maar het zijn gewoon harde gegevens van het kadaster.
Gemiddelde prijs per ha natuurlijk , staat er toch bij?
Als je het kadaster niet wilt geloven dan houd de discussie op
cjw73
@arie.j daar zit het veenweidegebied ook in Friesland en dan is het maar net waar op het moment grond verkocht wordt. Maar hier in zw Friesland moet het ook wel een bar slecht stuk zijn wil je onder de 60 komen.
arie.j
Quote Reactie van @cjw73:
@arie.j daar zit het veenweidegebied ook in Friesland en dan is het maar net waar op het moment grond verkocht wordt. Maar hier in zw Friesland moet het ook wel een bar slecht stuk zijn wil je onder de 60 komen.

Nou dan een voorlopig laatste reactie herover.
Wie er niet aan wilt die moet het tenslotte zelf weten
Hieronder het verloop van de prijs van alle agrarische grond in Nederland over de laatste jaren
Voor zover dan het losse grond betreft zonder gebouwen erbij.
Zal onderhand wel een waarschuwing van Boerderij krijgen😉
Maar dit is al wel weer enkele maanden oud

(klik om te vergroten)

+1
weurding
Quote Reactie van @arie.j:
Wie er niet aan wilt die moet het tenslotte zelf weten

zou zeggen probeer er eens wat voor te kopen, je komt van een koude kermis thuis, en ja, ik weet je hebt geen interesse..... 😉 me dunkt, boeren hier op het bord weten zelf donders goed wat de prijzen zijn, ga daar nou es een keer niet tegen in
+1
Detukkeroettwente
@weurding Allemaal snel kopen de grond is bijna OP !!!
pieta
@weurding Maar prijzen vh kadaster zijn ook geen onzin. Maar als je veenweide en hoogwaardig akkerland in het gemiddelde hebt zal er best prijsverschil in zitten. Wij hebben in 2019 bouwland gekocht voor 65.000/ha. Zavel en lichte kleigrond. Mooie percelen.
weurding
@pieta dat zeg ik toch ook niet,, alles zal er wel niet vermeldt worden dan, weet wel dat je voor 60000 hier weinig krijgt
Robot-ph
@arie.j veel gaat ook via kavelruil waarbij de prijzen vaak niet bekend worden, ook niet op te vragen bij kadaster
pieta
@Noorderling Zit jij in de punt van Groningen? De prijzen die jij noemt van 12 - 14 euro zie je ook hier niet vh gemiddelde af. Wel een dure hoek daar boven aan de zee.
Noorderling
@pieta
Weet niet of dat al beschreven is.
Gaat ook nog om complete bedrijven van ca 50ha.

Elke kilometer van de kust gaat er ca 5000 vanaf. Was hier nog geen ton maar durf het momenteel niet meer te vragen.
de Tank
@Noorderling ik zit er 15 km van af, dan is de 14/m2 te weinig😜
+1
bio boer
@arie.j waarom betaal ik dan altijd 10 of 20 k meer per ha in friesland dan jou gemidelde voor minder wordt het echt niet aangeboden zekker nie als het tegen je huiskavel licht kun je meteen 10 k extra vragen
cjw73
@bio boer er zit in die prijzen ook grond bij wat vanuit overheid door verkocht wordt voor natuur. Hier is vorig jaar ook 25 hectare door de provincie verkocht voor particulier natuurbeheer, vraagprijs was 17000 is voor minder dan 20 weg gegaan. Alleen wordt nooit weer landbouwgrond en is ingericht.
bio boer
@cjw73 hoe zit dat bij bedrijfs overnames daar is de grondprijs vaak ook lager
bio boer
@arie.j de grond die net tegen je aanlicht moet toch altijd net meer kosten dan gemidelde 😅
boer.
@Noorderling zit geen nb bij
Alleen een amvb en die is dan van voor 1994 of 2004 en teld voor de oude stal
Twentsch Land
Toch mogelijkheden ..... grond er bij .... oude stallen er af in kader rood voor rood enz enz

@arie.j
cjw73
@Twentsch Land blijft de vraag is er grond te koop in de buurt want anders zijn er wel betere bedrijven te koop.
Spuit11
@cjw73 Bij jou in de buurt staat ook een mooi bedrijf te koop! 2 plaatsen erbij👌
cjw73
@Spuit11 niet dat ik weet.
Spuit11
@cjw73 Workum/Heidenskip
cjw73
@Spuit11 klopt daar is mijn buurman mee bezig geweest.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Overigens: Wie gaat zoiets kopen?een koper zal toch op één of andere manier hoeveelheid vee en aantal ha meer in evenwicht moeten brengen

Er zijn ook streken in NL waar ze dit qua omvang grond niet onaardig vinden.
grös
@pieta
Ja hier ook... voor 50 koeien.
+1
Noorderling
@pieta
agrivesta.nl/aanbod/alvaanbod/…

108 ha huiskavel, verkocht aan een boer uit het oosten van het land. Als je echt wat wilt, je moet geduld hebben en een zak geld. Zulke bedrijven houden hun waarde wel en zijn ook altijd zo weer verkocht. Met hele beperkte huiskavel worden bedrijven hier toch al gauw opgedeeld.
+1
T60401
@Noorderling je moet maar durven met pas melding.
Todi
@Noorderling Oosten? DTOT op pad geweest? s
cjw73
@Noorderling das het betere werk. 170 hectare grond.👍👍
+1
Noorderling
@cjw73
zat vroeger nog veel meer grond bij, is een voormalig akkerbouwbedrijf. Percelen van 50-70ha, 2kilometer lang. Kun je wat doen op een dag.
cjw73
@Noorderling dan hebben de meeste boeren hier een tuintje en dan nog 15 percelen ofzo.
Noorderling
@cjw73
even verderop zit een met ongeveer 250ha om de boerderij, wel met wat wegen erdoorheen maar kunnen overal sleepslangen. Heeft ook nog flink wat grond op afstand, 400ha gras en 4dagen hakselen. Wel makkelijk plannen als loonwerker, rekenen in dagen hakselen in plaats van klanten per dag. Alleen jammer dat iedereen wel tegelijkertijd belt.

Maar zo groot en vierkant als in die regio vind je het in nederland ook verder bijna niet, kwaliteit verschilt ook heel erg, van bijna onbewerkbaar tot zavel, ook hoeken klei op veen. Met tarwe gras, mais en soms wat uien en bieten houdt het ook al wel gauw op. Al komen er ondertussen ook wel tulpenboeren uit noord holland voor schone grond.
wolfje
Tja triest, maar zo zijn er zoveel. als de ene geholpen wordt waarom de andere dan niet?
als ie naar 180 koeien kan is het toch wel rond te zetten met fosfaataankoop, maar ja dan niet in 5 jaar aflossen en dat wil de bank wel natuurlijk.
hier zijn dus meerdere schuldig, en alleen maar verliezers
bio boer
@wolfje toch is het goed dat je het in 5 jaar moet aflossen als het in 30 jaar mag gaan rechten 500 euro per kg kosten of meer net als grond
mlkvhoudr
Is dit niet een buurman? Als ik google kom ik op nr 63 uit en dit is 61
weurding
@mlkvhoudr 61 is beulink klein
+1
mlkvhoudr
@weurding ah op zo n manier, sneu werk
+2
cjw73
@mlkvhoudr Google maps geeft bij 63 geen boerderij aan.🤔🤔
weurding
@cjw73 💡bouwplaats woning
jan w
@mlkvhoudr
Er zijn daar 2 bedrijven waar de stekker eruit is getrokken.
mlkvhoudr
@jan w er uit getrokken is klinkt niet echt vrijwillig als ik eerlijk ben......
+1
jan w
@mlkvhoudr
Of misschien de stekker er zelf uit hebben getrokken.
puddingbroodje
Wel erg weinig huiskavel.
sjuu
Hij heeft zelf de handtekening bij de bank gezet, dus niet gaan wijzen.
+6
Noorderling
Is verkopen gelijk aan stoppen met melken?
Ik weet het ook niet, maar aannames kun je ook niks mee. Misschien getuigd herschikken wel van meer lef dan maar doormodderen, bijna niemand die het weet.
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
Misschien getuigd herschikken wel van meer lef dan maar doormodderen, bijna niemand die het weet

Vind ik ook...
+3
mlkvhoudr
@Noorderling hier vroeg een buurtgenoot ook al of wij gingen stoppen, ik had ook het zelfde aan gegeven met anderen in gesprekken dat je haast niet meer kan plannen en dat je dus met plannen overal rekening mee moet houden ook met stoppen, dat was zijn eigen leven gaan leiden ik kan er wel om lachen in ons geval 😅

Was het vaak oneens met "christo" maar hoop wel dat dit tot wat goeds leid voor hem en zijn gezin
+1
robbies
@mlkvhoudr Ik ben daar ook al heel vaak naar gevraagd, omdat ik aangeef dat stoppen altijd een optie is. Als ze hier een zak geld over de schutting werpen, dan zijn we weg. Ten tijden van de fosfaatrechten heb ik altijd gezegd dat ik zou stoppen als ze gemiddeld 250 euro waren. Dat zijn ze (gelukkig) nooit geweest. En ik weet: ze zijn ooit 270 geweest, maar dat was ergens in september of oktober, dus toen zat er al een heel deel 0% bij die geen 250 opbrachten
+1
Erco
@robbies dat heb ik ooit eens voor de grap gezegd gezegd van het land toen t 55.000 was. Voor 85000 mogen ze t hebben. Nu moet ik het ook maar niet zeggen voor n ton. 😅
+5
duitser
Vindt prachtboerderij in mooie omgeving. Heeft er toch wel wat moois neergezet. Misschien anders gepland maar we kunnen alles ook niet van tevoren weten.
cjw73
@duitser jammer genoeg krijg je voor een pracht boerderij geen paar cent extra per kilo.
+4
Twentsch Land
Er komt er gewoon een met een flinke zak geld en boert vrolijk verder ..... mooi gebied, stal op en top die nog een tijd mee kan .... en ach die oppervlakte grond die er bij is dat zal ook wel loslopen .... de profeten van het prikkebord geven al heel wat jaren aan dat er maar weinig boeren overblijven omdat ze van ellende stoppen ! Nou dan komt er wel grond te huur.

@cjw73
cjw73
@Twentsch Land mee eens komt vast wel een koper voor.
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Er komt er gewoon een met een flinke zak geld en boert vrolijk verder ....

Die komen er steeds minder.
+2
pieta
@George Nee, die blijven er. de hamvraag is heb je een locatie die ze willen. Bij ons in de buurt zijn er twee gekocht door de gemeente. De ene heeft al een paar boerderijen gekocht.
T60401
@pieta Met meerdere opvolgers altijd handig.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Nee, die blijven er.

We zullen zien , blijven er altijd maar worden er minder denk ik die er nog aan beginnen.
+1
cjw73
@George mee eens zolang ze het nog niet overgenomen hebben is niks zeker. De laatste jaren meerdere gevallen gezien die er tijdens de overname nog de brui aan gaven of de vriendin wil niet..
demelkboer
Ik vind wel jammer voor hem. Was wel een vakman. Maar ja tegenwoordig moet je meet ondernemer zijn dan vakman
+2
JohnDeere7serie
Als ik het geld had zou ik het hem lenen, iemand met zoveel vuur in zich gaat het wel terug betalen, daar zou ik geen seconde over inzitten. Misschien is geld ook niet het probleem, ik wens hem in ieder geval heel veel geluk en het allerbeste. Ik weet wel veel koeien zouden graag zo'n baas hebben die ze zo goed voert en verzorgd.
+8
George
@JohnDeere7serie
Dat is natuurlijk makkelijk lullen als je geen geld hebt.
+1
Elvis
@George sprak oom Dagobert wijs
Vdejong
@Jaap40 Veenhuizen
+2
matt
Ziet er netjes uit,ligt er allemaal strak bij 👌
Succes met de verkoop fam beulink.
verwijderd
Twentsch Land
Grond komt er zat ..... de prikbord profeten hebben vastgesteld dat de meeste boeren ( moeten ) stoppen.

@cjw73
+1
cjw73
@Twentsch Land dat weet ik. Maar als je wat nieuws zoekt heb je de grond liefst gelijk naast de deur en niet een paar kilometer verder.
Twentsch Land
Dat is ook wel weer waar 👍🏻

@cjw73
Koeien boertje
@Twentsch Land Geduld, velen waaronder ik ook hebben de laatste jaren grond gekocht en dat pastte mooi.
Maar als je 10 ha koopt met financiering voor 6 ton doe je dat met een paar jaar niet nog een keer normaal gesproken
George
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Maar als je 10 ha koopt met financiering voor 6 ton doe je dat met een paar jaar niet nog een keer normaal gesproke

Dat klopt dan ben je een hele poos klaar.
pieta
@George Ik denk dat er ook wel bedrijven zijn die elke 5 jaar wel inslikken. Dat wil zeggen de kop er van aflossen en de agrarische waarde op basis van het rendement dragen.
+2
Koeien boertje
@pieta een beetje van de bank leeft plezieriger als een beetje van mezelf.
George
Quote Reactie van @pieta:
Ik denk dat er ook wel bedrijven zijn die elke 5 jaar wel inslikken. Dat wil zeggen de kop er van aflossen en de agrarische waarde op basis van het rendement dragen.

Zal allemaal wel , ik kocht eens 7,2 ha grond voor 375000 gulden , ik vond het er met 9,7% rente behoorlijk inhakken. Ik ken die moderne financieringen en het gedachtengoed van tegenwoordig allemaal niet.
pieta
@George Tegenwoordig betaal je denk ik iets op de 1%. eigenlijk hoef je enkel het aankoopbedrag terug te verdienen. Ga je dan in de melkveehouderij kijken naar een bedrijf met 1 miljoen kg melk dan kun je bij goede resultaten dat bedrag in 8 jaar aflossen en zit je weer op dezelfde financiering als voorheen. En ja, je gebouwen schrijven wel af maar bij fatsoenlijk jaarlijks onderhoud wordt het toch lang eer je een nieuwe stal moet zetten.
+1
Frans1
@pieta Ohhh, dus de max is nog lang niet bereikt😎
+10
John Spithoven
160 reacties over een verkoop van een boerderij, een collega, een medeprikker......

Ik spreek Ronald nog regelmatig, een vakman. Is ook wel te zien als we de prospectus van de makelaar beoordelen.

Een mooi opgezet bedrijf met prachtige gebouwen, voorzien van de benodigde vergunningen, ook op het gebied van stikstof 🤔.
Kortom , de koper kan zonder investering aan de slag. En ik hoop dat Ronald met zijn gezin ook weer z'n draai kan vinden. Het is ze gegund!
+1
T60401
Quote Reactie van @John Spithoven:
Kortom , de koper kan zonder investering aan de slag

Bij overdracht naar een ander brs nummer zul je toch grondgebonden moeten zijn. Dan kom je minstens 20 ha te kort.
Elvis
@T60401 wij gaan van mts naar vof en kunnen verdubbelen kwa fosfaatproductie
cornelissen
Quote Reactie van @John Spithoven:
En ik hoop dat Ronald met zijn gezin ook weer z'n draai kan vinden. Het is ze gegund!

Deze opmerking zal van degene ,die hem plaats wel oprecht zijn, maar ik geef er heel weinig om.
Het waren onze belangenorganisaties ,onder aanvoering van K. Romijn ,die een fatsoenlijke overgangsregeling hebben tegengehouden, was geen draagvlak voor hoor ik meeloper H.Wiegersma van de NMV nog zeggen. Suggesties van o.m. mij of JC. Vogelaar had men geen boodschap aan. En van Dam kon het allemaal weinig schelen ,was toch al met zijn volgende baan in gedachten bezig.
En K.Romijn als fosfaatmanager nog voor de peildatum aan de normale leden aangeven,dat er niets aan de hand was.lltb.nl/nieuwsberichten/website/…
Ondertussen blijkt uit de wob stukken, dat men al aan het overleggen was over fosfaatrechten en sommige insiders al aan het voorsorteren waren ,met of zonder de benodigde vergunningen.
Tuig ! En dan hoor je ook nog van een ex -bestuurder ,die er dus bij is geweest, dat K.Romijn voorstander was en is van fosfaatrechten.
Waarom Ronald dit verkoopt ,weet ik niet en ook niet of hij nog doorgaat. Wel weet ik wel,dat degene op de peildatum onomkeerbare investeringen hadden in de armoede zijn getrapt door hun eigen belangenorganisaties .
Zal ze er blijvend aan herinneren, maar het fosfaatdramaboek zullen ze wel gesloten houden en de tijd werkt in hun voordeel
+4
Melkboer16
@cornelissen je moet die LP eens weggooien
+5
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
je moet die LP eens weggooienn

Hij heeft natuurlijk wel gewoon gelijk.
+1
mlkvhoudr
@George Nee de winnaars hebben gelijk niet de verliezers het is hier geen sociale werkplaats

Je bent zelfstandig ondernemer en je moet zelf de juiste keuzes maken, luister je naar de verkeerde adviseur, is dat jouw keuze om maar de verkeerde te luisteren
+7
cjw73
@mlkvhoudr zal allemaal zo zijn. Maar handelen op de beurs met voor kennis is strafbaar, alleen het werd hier wel beloond.
de Tank
@cjw73 Netjes is dat niet als dat gebeurd is, daarnaast vraag ik mij af wat een ieder van ons met die voorkennis gedaan zou hebben. Ik lig er niet wakker van. Het is algemeen bekend dat je voordeel kan halen door dichter bij het vuur te zitten. Oplossing is dus om dichter bij het vuur te gaan zitten. Ik ben daar niet de persoon voor. Er zijn te veel leuke dingen naast het boerenleven om al mijn tijd aan zaken rond de melkveehouderij te besteden. degene die dat wel doen zuleen beter op de hoogte zijn dan ik, so be it.
+3
mlkvhoudr
@cjw73 ik had de stal ook vol op peil datum als ik LTO bestuurder was geweest hadden ze gezegd voorkennis, ik had ook voorkennis maar dan van toen ik 11 was en quotum ingevoerd werd, toen al werden de snelle groeiers beloond tov de genen (mijn ouders) die de stal langzaam via natuurlijke groei vol wilden zetten
George
@mlkvhoudr
Ben je al zo oud? 🙈😂
Bij invoering quotering was je volgens mij hooguit 7 jaar. Dus nu lieg je een beetje. 🙂
+1
mlkvhoudr
@George het is me in ieder geval wel verteld dat ze beter de stal vol hadden kunnen zetten laat ik het dan zo verwoorden 😅 ik dacht dat t 88 was maar 84 dan was ik 7 inderdaad
+1
weurding
@mlkvhoudr er zijn er wel meer die vroeger op een slinkse manier gronden of rechten van een ander "geroofd" hebben, na een generatie vergeet men dat wel weer🙈
+2
Twentsch Land
Dat eeuwige gerepeat werkt op een gegeven moment alleen maar in het nadeel .... ik snap ook werkelijk niet dat er soms nog duimpjes worden gegeven over iets wat 100x of vaker is geschreven .....degene die het betreffen zouden eens op een dag 100 x het zelfde liedje laten afspelen en luisteren .... zelfs wanneer het een mooi lied is ben je het naar die 100 x maar waarschijnlijk al eerder goed zat.

@George
+1
pieta
@George Hij heeft een stukje gelijk maar ziet enkel het onrecht wat hem zelf is aangedaan. En iedereen mag voor hem in gaan leveren als hij het maar kreeg. En dat is gewoon een ronduit asociale mening.
+3
Twentsch Land
Stukje gelijk heeft hij zeker ..... het lijkt me een beste man, geldt ook voor Ronald ( het deed me wel wat te zien dat zijn bedrijf te koop stond ) van de andere kant, al die gekort zijn en niet gegroeid vindt ik ook een sneu gebeuren .....wel blijf ik er bij dat je zelf keuzes maakt en als dat niet helemaal gaat als gedacht je niet alle schuld bij belangenbehartigers, banken, melkfabrieken kunt. Leggen.

@pieta
+6
pieta
@Twentsch Land Het is ook een drammer en zeurpiet(cornelissen). Ik zou er anders inzitten. Iedereen heeft wel eens tegenslag. Ik zou onze tegenslagen graag ruilen tegen een tekort van 1.500 kg fosfaat.
robbies
@pieta ieder voelt het zijne Piet. Je bent een gezegend mens als je enige tegenslag in het leven een tekort van 1500 kilogram fosfaat is, maar dan kun je het iemand niet verwijten dat hij dat als het grootste onrecht beschouwd. Empathie werkt twee kanten op
+4
pieta
@robbies Ik geef eerlijk toe dat mijn empathie voor Cornelissen hier weinig aanwezig is. Niet om wat ie tekort kwam aan fosfaat. Vooral om zijn oplossingsrichting. Gewoon de rest meer korten. Later ging ie dat wat specificeren naar snelle groeiers een hogere korting. Volgens mij heb ik hem zelfs een keer aangeraden om voor de invoering vd P-rechten al rechten te kopen en de uitslag vd rechtszaken als meeval te zien.
Doet hier alsof ie compleet failliet is. Heeft paar hectare grond verkocht en rechten terug gekocht. Daarna nog meer grond gekocht als verkocht. Hoe kort bij failliet ben je dan? Dan heb ik meer respect voor Roland. Die zou zomaar eens een echt probleem gehad kunnen hebben. Ik weet de reden van verkoop niet. Maar het zou zomaar met de invoering van P-rechten te maken kunnen hebben. En of ie dan uit frustratie, financiële noodzaak of iets anders stopt doet daar dan niet zo veel aan af.
Maar die lp van Cornelissen ben ik wel klaar mee. Elke keer als ie hem hier neerzet denk ik het mijne er van.
George
@pieta
Als ik hier filmpje zie dan is mijn conclusie dat het gewoon financieel einde oefening is. Filmpje was van 2018 en toen werd er al over faillissement gesproken. Het is niet beter geworden ondertussen dus denk ik dat daarom de zaak te koop is gekomen. Prachtig bedrijf zonder rendement door te weinig rechten en zover gefinancierd dat aankoop van rechten niet meer mogelijk is . Dan gaat er een keertje de stekker uit .
+2
pieta
@George Dat roepen dat ze failliet zijn doen er wel meer en die boeren gewoon door. Dus daar heb ik niet zo veel mee. Meestal zijn degene die het hardst geraakt zijn mensen die je niet hoort. Verder heb ik niet de behoefte om conclusies te trekken over zijn beweegredenen.
+5
weurding
@pieta denk dat george ook bedoeld dat er meerdere zijn die in dezelfde put zijn gevallen, in geval van Cornelissen... Ja, dat hebben we wel een keer gehoord, maar er zijn meer die elk jaar steeds hetzelfde riedeltje spelen aangaande diverse zaken😉
+1
Twentsch Land
@weurding

er zijn meer die elk jaar steeds hetzelfde riedeltje spelen aangaande diverse zaken......

sterke nog ..... als het even kan in bijna elke topic.
de Tank
@George vooral zijn gelijk, hij heeft het meest last van zichzelf.
+1
bio boer
@de Tank voelde natuurlijk ook zeer onrechtvaardig dat er zo met de bote bijl datum was hij zat in de knel als je in de knel zit wordt je veller dan iemand die ook denk dat is niet zo netjes maar ja heb er zelf niet veel last van 🤷‍♂️
Farmer_
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ik spreek Ronald nog regelmatig, een vakman. Is ook wel te zien als we de prospectus van de makelaar beoordelen

Inderdaad, van huis tot schuur.
+1
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
160 reacties over een verkoop van een boerderij, een collega, een medeprikker......Ik spreek Ronald nog regelmatig, een vakman. Is ook wel te zien als we de prospectus van de makelaar beoordelen.Een mooi opgezet bedrijf met prachtige gebouwen, voorzien van de benodigde vergunningen, ook op het gebied van stikstof .Kortom , de koper kan zonder investering aan de slag. En ik hoop dat Ronald met zijn gezin ook weer z'n draai kan vinden. Het is ze gegund!

Vakman is niet meer voldoende,komt veel meer bij kijken.
Maar ingewikkeld is het wel natuurlijk..
John Spithoven
@jan.1 Ja , tegenwoordig gaat het er niet alleen om wat je 'kent ' maar wie je kent😥
Coen
@John Spithoven , de kennis van kennissen is momenteel belangrijker dan je eigen kennis 😞
Hans van Bergen
Extra informatie van de verkoper. De verkopende partij hoefde NIET op pijldatum de stal vol te hebben. Vande financier. Dit zou op een later moment wel komen.
+1
de Tank
@Hans van Bergen je gaat toch niet aan je financier vragen hoe je je bedrijf gaat voeren? Het kan zijn dat de financierde eisen stelt, doorgaans vinden wij dat alleen maar irritant.
+1
EMotie
@de Tank Er is veel gebouwd en gefinancierd voor 2 juli 2015.
Beulink en nog tientallen andere bedrijven zijn gefinancierd zonder ruimte in de geprognotiseerde liquiditeitsbegroting om fosfaatrechten te kopen.
Een paar ton meer lenen was geen probleem. De toekomst zag er zonnig uit.
de Tank
@EMotie het gaat om de stal volzetten of niet, er zijn er ook die de stal in de loop der jaren vol wilden maken met eigen opfok. Volgens mij altijd een verkeerde keus als je meer dan verdubbelen wilt in 1 keer. Ga dan spantje prutsen.
+2
Twentsch Land
Achteraf ook makkelijk praten ..... als je een mooie veestapel hebt met de hoogste gezondheidsstatus ga je niet zo maar vee kopen ... dan ga je voor eigen aanfok.

@de Tank
+3
de Tank
@Twentsch Land dan snap ik dus niet dat iemand dat in combinatie doet met willen verdubbelen. Dat eigen opfokken is vooral een emotioneel ding en geen rationele. Ook zonder invoering van fosfaatrechten mis je een aantal jaar te veel omzet. Dat dat kan betekent nog niet dat het verstandig is. Maar goed, ik ben een spantje prutser, daardoor ziet het er ook niet zo gelikt uit en lig ik niet wakker van 30 lege plekken in de stal.
+1
Noorderling
@de Tank
Had je beter een loodsje inelkaar kunnen prutsen in plaats van lege stal.
dvhn.nl/groningen/…
de Tank
@Noorderling top, binnen paar jaar staat de stal hier ook leeg, of eerder 😜
de Tank
@Noorderling ach ja, soms verandert de koers, met een niet te grote ballast kan dat. Ipv hier verder uitbreiden bedrijf in Duitsland gestart met buurjongen die het inmiddels over heeft genomen.
weurding
@Noorderling kan er zo wel een tien plaatsen, maar dat gezeur heb ik geen zin in
cjw73
@weurding 4 tientjes de kante meter tikt snel aan hoor.
weurding
@cjw73 dat is absurd, onze is 7 bij 2.20 zou je 600 plus betalen?
Noorderling
@weurding
3-4tientjes hoor ik ook, kunt nu eisen stellen. 2 ophaalavonden per week, 2x halen en brengen en anders paar euro erbij. Als het groter wordt kun je ook zomaar geleefd worden, of dat dan beter is dan koeien 😁
Melkboer16
@Noorderling het kan op je pad komen als je stopt met melken?
Rijk wordt je er niet van, dan moet je iets meer risico nemen.
cjw73
@weurding trekhaak niet mee gerekend. Zit iemand in de straat bij mij die het al jaren doet. Heeft 2 loodsen van 15 bij 40.
+1
pieta
@de Tank Er zijn er ook die alles met gesekst sperma deden. Hadden veel jongvee. En dat gelul vd hoogste gezondheidsstatus, daar veeg ik mijn kont mee af. 😁 Ze denken toch niet echt dat ze het enige bedrijf zijn met de hoogste gezondheidsstatus.
Noorderling
@pieta
Stress en weerstand staan haaks opelkaar. Koppels bijelkaar jagen is niet niks. 2x bedrijfseigen sores met een gigantische weerstanddip.

Heb op een bedrijf gelopen met redelijk wat koeien. Zondag 1 inseminatie ronde in plaats van 2, evenveel inseminaties per dag maar het hoogste bevruchtingspercentage, geen groep wisselingen, bekappen etc.
Mastitis en tussenklauwontsteking krijgen ook de koeien die je wel aan kunt wijzen, als dat alleen infectiedruk was werd alles wel ziek. Ik bedank er graag voor.
pieta
@Noorderling Ik zou geen hele kudde gaan kopen. Ik zou gewoon koppels vaarzen kopen. Paar maanden voor het afkalven. Kunnen ze wennen. En als je de ruimte hebt/had. Gesekst sperma voor de mensen met de superieure, meer gezonde en veel betere veestapel dan ieder ander. En dan veel jongvee opzetten.
Vdejong
@pieta
Quote:
Gesekst sperma voor de mensen met de superieure, meer gezonde en veel betere veestapel dan ieder ander. En dan veel jongvee opzetten.
dat was wij deden ipv teveel koeien melken😁
+3
Twentsch Land
@pieta En dat gelul vd hoogste gezondheidsstatus, daar veeg ik mijn kont mee af. 😁

Je veegt maar mooi jonge .... maar zo’n status krijg je niet zomaar !

Gelukkig zijn er meerdere bedrijven die het wel hebben.
de Tank
@Twentsch Land is natuurlijk prima dat je daar voor kiest en het heeft bij verdubbelen wel consequenties. Stal af in 2014 en halfvol in 2015 is er 1 van.
Twentsch Land
Heb zelf niet gebouwd en zou ik dat wel hebben gedaan zou het niet verdubbelen zijn geweest ...... maar ik kan mij goed voorstellen als je echt koeien liefhebber bent en een mooie veestapel hebt weten te fokken en ook nog eens de hoogste gezondheidsstatus hebt ( kost ook geld voor je die hebt ) dat je graag met eigen aanfok uitbreid.

@de Tank
+1
de Tank
@Twentsch Land dat snap ik ook wel en of dat economisch de beste keus is betwijfel ik. En laat ik voorop stellen dat ik het ruk vind dat sommigen nat zijn gegaan met fosfaatrechten.
+1
Twentsch Land
Economisch niet de beste keus ..... economisch is stal klaar gelijk vol.

@de Tank
+1
Noorderling
@Twentsch Land
En wat betreft zekerheid koeien hebben en melken voor je gaat bouwen, dat heeft mij het leergeld opgeleverd.
+2
robbies
@Noorderling Als je ooit varkens had gehad, dan had je dat wel geweten. Praat maar eens met wat installateurs in die sector. Paar gordingen op de hokafscheiding om de laatste lampen te hangen, want de varkens zaten er al in.
achterhoeker2
@robbies Een boer hier in de buurt had 100 pinken de hele winter op 2 ha lopen en kregen vollopen kuilgras de NVWA is er 3 keer geweest was niks aan hand.
grös
@Noorderling
Heb ook plannen gehad, stalletje huren vol jongvee zetten en dan gaan bouwen, maar kregen NB vergunning niet rond, ja pas in augustus 2015..
Twentsch Land
Bij wat uitbreiding zeker verstandig maar als je verdubbeld waar wil je het vee dan laten en eventueel melken als je nog met de bouw moet beginnen .... valt niet echt mee lijkt me.

@Noorderling
+1
Noorderling
@Twentsch Land
Wagenloods vol koeien, oudmelkte koeien hele zomer buiten en zorgen dat de stal in september klaar is. Sommigen hebben een tentstal op de sleufsilo, die opslag ben je op termijn toch nodig.

Het zal allemaal wel niet mogen, als je blijft wachten is er ook elke keer wel weer wat nieuws. Bouwkosten zijn ook zomaar de helft hoger dan in de bouw crisis voor 2015. Er is wat en blijft wat.
Twentsch Land
Dat zijn mogelijkheden maar ook een beste bult werk er bij .... om dan rond te zetten 😓maar wel stukje meer zekerheid ....helemaal verstandig voor die nu nog plannen hebben.

@Noorderling
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
helemaal verstandig voor die nu nog plannen hebben.

Altijd het verstandigste geweest. Ken er eentje die in januari-april 2013 50 vaarskalveren kocht. Waren toen niet heel duur als nuchter kalf. Wanneer de vaarzen in 2015 minder dan 1400 euro zouden kosten, zou het hem geld gaan kosten hij hij voorgerekend. Had in de voorgaande jaren goedkoop gras op stam gekocht en een wagenloods vol met strohokken geduwd. Werk viel alles mee, maar toen de qoutum wegging, de stal klaar was had ie er wel direct 50 bij aan de melk
Twentsch Land
Je bent wel duidelijk ...... ik ken er eentje ... dat is precies 1 meer dan als ik ken ..... maar ben met je eens .... zeker verstandig.

@robbies
pieta
@Twentsch Land Ik zeg alleen maar dat er zat zijn die de hoogste gezondheidsstatus hebben. Koop je bij zo'n boer een partijtje vaarzen een paar maanden voor het afkalven en gaan met de banaan. Ik overdreef wat maar sommige menen echt dat ze watjes in de stal hebben lopen.
Noorderling
@pieta
Verschil zit hem voornamelijk in je acceptatiegrens. Die ligt bij sommigen niet heel hoog, overleven is al een overwinning. 3 wrakke koeien aan de weg als visitekaartje waar de voorlader met klem nog naast staat. Ook dat is blijkbaar boeren, laat mij maar aan het andere uiterste.

Elke fout kost melk en levensdagen en 95% op jezelf te verhalen door je gemaakte keuzes. Maat een ander het in de schoenen schuiven is makkelijker.
pieta
@Noorderling Je moet niet alles in extremen willen trekken. Zie het gewoon als investering. Daar zit ook vaak een onrendabele top op. Ik denk namelijk dat er zat zijn die prima resultaten halen met de aankoop van koeien. Zelf heb ik liever mijn eigen jongvee.
grös
@Twentsch Land
Ja laat een ander maar mooi met vee slepen, begin er hier niet aan, ken er een paar die zich alleen maar ellende aangehaald hebben, in 2015 waren er ook een boel IBR uitbraken !
deJong
@de Tank je had ook vooruit kunnen zien en daarvoor al een beste berg eigen aanwas kunnen aanleggen desnoods gesext insimineren en tijdelijk onder brengen bij een opfokker.
marcsterreborn
@deJong tja achteraf weten we het allemaal wel hoe het beter had gekund
+1
jan.1
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Achteraf ook makkelijk praten ..... als je een mooie veestapel hebt met de hoogste gezondheidsstatus ga je niet zo maar vee kopen ... dan ga je voor eigen aanfok.

Die boeren gaan ook niet zo snel verdubbelen,zou ook niet verstandig zijn.
Maar het geld voor elke ondernemer,hard groeien doet altijd en bij iedereen pijn, ook buiten de landbouw.
matt
@EMotie dan kan hierbij het gespeculeer stoppen.
Vario512
Quote Reactie van @EMotie:
Een paar ton meer lenen was geen probleem. De toekomst zag er zonnig uit.

En als er nu een financier langs komt en Ronald 600.000 euro leent om fosfaatrechten te kopen, kan die dan gewoon verder boeren?
Detukkeroettwente
@Vario512 Nog 6 ton erbij ???
-Jan-
@Vario512 Kan ook een samenwerkingsoptie worden voor een win win situatie maar het probleem zit hem nog wel eens in het gunnen want er lopen er rond met een zeer grote ego en mond erbij
Melkboer16
@-Jan- met een samenwerking kun je een lege stal ook oplossen. Er zijn plenty voorbeelden van en het is voor zowel stopper als uitbreider een serieuze optie!
Bij Beulink was dat ook zeker mogelijk geweest maar de combinatie hoge kosten door automatisering en 3 jaar Extreme droogte is voor velen een nekslag.
+9
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Er zijn plenty voorbeelden van en het is voor zowel stopper als uitbreider een serieuze optie!

Hoezo is dat voor een stopper een serieuze optie? Dan ben je ineens geen stopper meer als je met zo iemand in zee gaat. Als ik stopper ben dan wil ik met mijn geld kunnen doen wat ik wil en zelf er zeggenschap over houden. Bij een overgefinancierd bedrijf waar de bank alle hypotheekrecht zich al heeft toe geëigend valt voor een particuliere belegger of een stopper in dit geval helemaal niks meer te halen als het mis gaat. Ik zou en zal er nooit aan beginnen. Dan blijf ik zelf wel aan de gang.
EMotie
@Melkboer16 Beulink heeft nog voer over. Vorig jaar beregende mais verkocht. Een fanatieke beregenaar. Dit jaar weer mais van hem verkocht.
EMotie
@EMotie Heeft iemand nog vroegrijpe mais over? Ongeveer 6 hectare.
weurding
@EMotie vroegrijp ras maar laat gezaaid 😂
Vario512
Quote Reactie van @EMotie:
Beulink heeft nog voer over.

Maar als 3 droge jaren niet het probleem is, waarom trekt de Rabobank dan nu de stekker er uit.

Of willen ze van een klokkenluider af?
+2
cornelissen
Quote Reactie van @Vario512:
waarom trekt de Rabobank dan nu de stekker er uit.

Trekt de Rabobank de stekker er uit? We weten het niet en als jij je rente en aflossing voldoet kunnen ze de stekker er niet uittrekken.
Inkomen kun je in een dergelijke situatie wel vergeten ,wat dat betreft wordt je de armoede ingetrapt ,maar dat is bij bijna alle gevallen zo met onomkeerbare verplichtingen op de peildatum, dat is een keuze van de sector geweest.
Wil je wat meer weten ,zul je hem m.i. toch zelf moeten spreken.
EMotie
@cornelissen Juist.
+4
mlkvhoudr
@cornelissen waarom zou je dat willen weten, alles weten maakt niet gelukkig, en laat hem gewoon met rust
George
Quote Reactie van @-Jan-:
een win win situatie

Ik zie je als je daar als investeerder niet zomaar winnen als de bank overal eerste hypotheekrecht op heeft liggen.
George
Quote Reactie van @Vario512:
en Ronald 600.000 euro leent om fosfaatrechten te kopen,

Die komt er niet. 😄
robotslaper
Prachtig bedrijf, nog 60 ha erbij en je kunt oud worden op dit bedrijf
+2
cjw73
@robotslaper 4 miljoen extra uitgeven..🤔🤔 nou dan kun je ook onder de boom gaan zitten, want dan verdien je even veel.
+2
George
@cjw73
Ik wordt liever oud zonder schulden en werk. 🙃
Ben ik dan gek?
+1
cjw73
@George nee zeker niet. Ik bedank er ook voor.
bio boer
@cjw73 beter aan grond uitgeven dan aan gebouwen beide lun je niet zonder 🤷‍♂️
cjw73
@bio boer ik breidt toch niet meer, dus grond is niet nodig, tenzij het top bouwland is.
+2
George
@robotslaper
Je bedoeld dat je heel oud moet worden voordat het van jezelf is.😁
+1
huub
@George je kunt oud worden of je moet oud worden 😉
pieta
@EMotie Verkocht of uit de verkoop?
EMotie
@pieta ??
pieta
@EMotie Ik zie in de link geen bedrijf in Zelhem. Vandaar
+1
Weidezicht
@pieta daar gaat hij ons voorlopig even naar laten raden. Hij spreekt vaak enihzins in raadselen. Maar ik hoop voor hem dat het uit verkoop is en hij daar daar kan? Althans dat lijkt mij het beste nieuws
T60401
Quote Reactie van @pieta:
Verkocht of ui

zal van bakel wel gekocht hebben. Robotslaper had altijd veel praat dat ze van bakel gingen opkopen. Nu zal het omgekeerde gebeurt zijn. 😎
achterhoeker2
@T60401 Volgens geruchten heeft Hunland (een veeexporteur) het gekocht.
T60401
@achterhoeker2 ach ja geruchten. Hier in de buurt ook een boerderij is al aan tien verschillende verkocht volgens de geruchten maar staat nog steeds te koop op internet.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @achterhoeker2:
het gekocht.

Staat nergens als verkocht/verkocht o.v. dus vermoedelijk uit de verkoop gehaald...
weurding
@achterhoeker2 mag hopen dat het geen gemeengoed wordt, boerenland wat "hunland" wordt
+1
EMotie
@weurding Fff gecontroleerd. Hunland weet van niets.
amor
@EMotie heb je het bijltje weer opgepakt?
EMotie
@amor Nee, ik niet. Druk met hakselen. Slechte omstandigheden.
+1
Hooibaaltje
@EMotie komt beter weer aan vgl de weersites, zet de hakselaar maar even in de schuur, al dat geploeter wordt het ook niet beter van.
EMotie
@Hooibaaltje Vandaag onderhoud gedaan
+1
cjw73
@EMotie onderhoud op zondag? Tijd genoeg door de week toch.
+2
mlkvhoudr
@cjw73 het is ook tijd van snoeien hè misschien is die wel takken aan het hakselen 😉

Mooi zondag klusje 😋
Detukkeroettwente
@EMotie Onderhands verkocht ??? Das wel snel.
bro63
@Detukkeroettwente Hij gaat verder als zetbaas bij Van Bakel
Detukkeroettwente
@bro63 OK dat kan ook !!!!!!
bro63
@Detukkeroettwente Dat begint in de Achterhoek al behoorlijk gebruikelijk te worden, zo'n constructie
weurding
@bro63 is het aantrekkelijk of een laatste sprong? ken het niet
labella
@weurding ik denk het laatste.
+3
Jannus
Quote Reactie van @weurding:
een laatste sprong? ken het niet

Ken het wel,je behoud je jas maar wordt daaronder uitgekleed maar voor de buiten wereld veranderd er niet zoveel totdat men je jas ook afpakt.

Kunt het een beetje ondervangen door goede advocaat in te huren dan heb je kans het te overleven en anders sta je in de kou vroeg of laat
+1
EMotie
@bro63 Heb je deze roddelpraat zelf verzonnen? Navraag leert dat het niet klopt. Ik heb net gebeld en het gewoon gevraagd.
+1
T60401
Quote Reactie van @EMotie:
avraag leert dat het niet klopt. Ik heb net gebeld en het gewoon gevraagd

Dan heb je vast ook gevraagd waarom het niet meer te koop staat. Kun je gelijk voor zorgen dat er een eind komt aan de roddelpraat hier.
+2
robbies
@T60401 Waar bemoeit iedereen zich mee, kun je je ook afvragen.
+4
Gerrit v Schaick
@robbies' Waar bemoeit iedereen zich mee, kun je je ook afvragen'

Of je vraagt je af waarom iederen zin heb om te gaan gissen naar de gedachte achter een link die emotie er zelf inzet en dan weer terug in zijn tweede of weet ik veel hoeveelste persoonlijkheid schiet en zogenaamd van niets weet. Hij heeft op onderwerpen echt goede bijdrages maar dit spelletje kennen we nou wel.
+6
pieta
@Gerrit v Schaick Hij heeft graag dat er over hem gepraat wordt. Hij zet zelf de link. Ik veraag netjes of het verkocht is of uit de verkoop gehaald. Krijg je geen antwoord en dan wordt er wat gegist. Hij kon het natuurlijk ook zelf laten rusten of gewoon antwoord geven.
robbies
@Gerrit v Schaick @T60401 is graag heel nieuwsgierig. vandaar mijn reactie op hem. Onder een andere naam ging hij bij een andere prikker percelen opmeten en de karren tellen bij de maisoogst en dan hier discussiëren over de opbrengst
ntd79
@robbies hahaha, dat is toch prachtig
robbies
@ntd79 Er lopen hier wat zonderlijke figuren rond soms 😉
ntd79
@robbies ik bedenk me net, als hij de pompcapaciteit van de RMO weet, en hij houdt met een stopwatch de laadtijd bij de buurman in de gaten, en hij telt de koeien in de wei, kun je daar ook nog zinnige dingen over zeggen😁
Twentsch Land
Ronduit zielig !

@ntd79
ntd79
@Twentsch Land ik kan daar wel om lachen. Ik vraag me dan af, wat gaat er door je heen terwijl je daarmee bezig bent😂
Twentsch Land
Ik niet .... als het is zoals Robbies zegt ... opmeten tellen enz enz en vervolgens hier ter discussie brengen besmeurt het prikkebord .......@ntd79
Twentsch Land
Tel en meet dan van eigen land en publiceer het dan op het prikkebord .... dat getuigd meer karakter.

@Twentsch Land
ntd79
@Twentsch Land dat snap ik, maar het is natuurlijk wel hoe je ermee om gaat
hoest
@ntd79 niks, want als hij aan wat anders denkt raakt hij de tel kwijt.
Zo'n buurman hier ook gehad zeiden wij ook tegen elkaar als we willen weten hoeveel wagens er aan de bult zijn gekomen kunnen we het hem wel vragen
Spuit11
@ntd79 Mijn buurman, die graag roddelt, doet dat dus echt. Weet precies bij wie het hier in het dorp wat minder loopt want de RMO laadt er een minuutje minder😅
+2
ntd79
@Spuit11 haha, ja zeg nou zelf, dat is toch geweldig
+1
labella
@Spuit11 hier dronk ie altijd koffie dus extra veel melk.
weurding
@robbies is hij de "kuubsmeter?"
+1
robbies
@weurding Dat zal hij zelf niet toegeven, maar hoe lang is het geleden dat je Pietje hier nog gezien hebt? Of Meelezer10?
T60401
@robbies Ik heb pietjepuk hier ook nog meegemaakt als prikker.
Vdejong
@T60401
Quote:
pietjepuk

Zoals ik mij kan herinneren uit de boeken, prikte hij niet omdat hij vrijgezel was.🤣
robbies
@T60401 dat lijkt me wel ja, als dat uit hetzelfde toetsenbord komt
weurding
@T60401 meelezer10 ook zeker
+3
david2
@T60401 ik mis echt Jan is Hobbyboer met zijn uitgesproken meningen.....
+1
Jannus
@david2 die zit onder de notenboom
weurding
@david2 wimsumar
weurding
@robbies dat is even geleden ja, maar ik houdt het ook allemaal niet bij, zijn wel meer die je niet meer ziet, muutm b.v.
robbies
@weurding Meindert zal wel bij Joop.nl zitten met zijn linkse praatjes 😉
marcsterreborn
@robbies dat zou verboden moeten worden
+2
Hooibaaltje
@weurding m uut m zal er ook wel klaar mee zijn . Ook onder de notenboom
Twentsch Land
Dan heeft hij groot gelijk 😉

@Hooibaaltje
EMotie
@Twentsch Land Met laagje zand?
+1
Twentsch Land
Als het erg droog is en men met landwerk bezig is dicht bij de notenboom waar je fijn onder zit kan het maar zo dat er iets stof op je waait .........maar dat zal jij vast niet bedoelen he !

@EMotie
EMotie
@Twentsch Land Halve meter.
EMotie
@EMotie Of een hele
Twentsch Land
Ik ga op dit soort zielige gedoe niet in.

@EMotie
EMotie
@Twentsch Land Er bestaat 1 zekerheid in het leven. Alle andere houvast is tijdelijk.
Is niet zielig. Maar realistisch.
+2
J Andringa
@EMotie 1 zekerheid.. dat bier het lekkerst is als je het koud drinkt
marcsterreborn
@J Andringa ook dat is niet volledig zeker. Te koud bier is namelijk niet lekker meer. Je moet met bier zeker niet onder de zes graden C komen.
J Andringa
@marcsterreborn je hebt wel door dat je met deze opmerking de vaste grond onder mijn voeten weg slaat?
cjw73
@marcsterreborn hoe kouder, hoe beter.🍺🍺
+2
david2
@robbies sommige genieten van andermans ellende....
de Tank
@T60401 stelletje ouwe wijven hier, begin er gewoon niet aan, hoeft het ook niet te stoppen.
hypotheekboer
@EMotie @bro63 lijkt een nieuw profiel hier. Of zouden de gebroeders Van Bakel hier zo een beetje promotie voor zichzelf aan het maken zijn?
cjw73
@hypotheekboer die van @EMotie zelf is ook nog maar net actief. Volgens mij de persoon die al onder veel meer namen gepost heeft.
+3
hypotheekboer
@cjw73 lijkt het wel op. Hij heeft al contact gehad met Hunland en Beulink, wel erg toevallig. Wat zeggen ze ook alweer, een schizofreen is nooit alleen?
Boerbakje
Ff een paar uur hakken kan een hoop frustratie schelen.
Farma_boerke
@Boerbakje Zeker als je de stressveroorzaker meehakselt
avondrood
Een brabander was ook genoemd. Zal zo maar kunnen dat van Bakel in de picture zit. Heeft ieder geval al meer bedrijven in de buurt overgenomen. Past precies in het plaatje lijkt me.
Twentsch Land
Alweer een aantal conclusies .... vaak is het anders dan men denkt ..... komt tijd komt antwoord.
+1
Vdejong
Ik ben blij dat onze boerderij nooit op internet gestaan heeft.
jan 10
Quote Reactie van @Vdejong:
Ik ben blij dat onze boerderij nooit op internet gestaan heeft.

Hoe gaat het in het land waar de boer nog koning is?
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!