Biestkwaliteit

We zijn nu een half jaar bezig met het verstrekken van 4 liter biest aan de pas geboren kalveren. Geen 1 daarvan heeft diaree gehad. Sinds 3 maand werken we met de coloquick.
Hierbij wordt ook de kwaliteit van de biest gemeten door middel van een colostrummeter.
Wat ons in die tijd wel is opgevallen dat mmar ongeveer 50 % van die biest va goede kwaliteit is. Dus nu zijn we bezig met het droogstandsmanagment om zo te zien om de kwaliteit te verbeteren.

Zijn er meer gebruikers hier die decolostrummetergebruiken en wat is de ervaring over de biestkwaliteit.

Deel dit topic

Reacties

jg
Misschien is dit door CRV welte bepalen met genomics. Hoe gaat dit in de natuur eigenlijk, zijn er dan ook dieren met slechte biest ??.
jeroen groot
wij meten nu al een aantal jaren de biestkwaliteit, sinds we met Rotavec corona zijn gaan enten is de kwaliteit onveranderd super.
Biest van vaarzen geven we niet meer, alleen superbiest van de koeien. We vriezen 2e maal van superkwaliteit in voor de vaarskalveren uit pinken.
anonymous_15
wat een gedoe allemaal.
sleepslang
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> wat een gedoe allemaal.

je kunt uit de reacties van jan is hobbyboer wel aflezen dat weinig koeien melken ook veel minder ziektedruk geeft

hij zit zich dagelijks stierlijk te vervelen tussen de koeien denk ik
anonymous_15
koeien is hobby bij mij, ik heb er inderdaad graag zo min mogelijk trammelant mee, heb ik een gruwelijke hekel aan, ik doe er nog wat naast dus moet allemaal niet teveel toestand zijn, vooral niet overdag, dan ben ik vaak weg. Lijkt me voor grote boeren met veel werkdruk trouwens net zo belangrijk als voor mij als mini-boer. En zeker 's zomers heb ik er weinig mee te doen, met die koeien (en dat wilde ik graag zo houden), 2x per dag een uurtje melken, paar kalveren onder het melken voeren en nu de mais op is is dat het wel zo'n beetje. In augustus moeten er nog een paar kalven. Droge koeien en jongvee lopen gewoon in een standweide, koeien om de maand zo ongeveer omweiden. Verder heb ik een goede loonwerker.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/07/2011 19:33 door jan is hobbyboer.
sleepslang
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> koeien is hobby bij mij, ik heb er inderdaad graag
> zo min mogelijk trammelant mee, heb ik een
> gruwelijke hekel aan, ik doe er nog wat naast dus
> moet allemaal niet teveel toestand zijn, vooral
> niet overdag, dan ben ik vaak weg. Lijkt me voor
> grote boeren met veel werkdruk trouwens net zo
> belangrijk als voor mij als mini-boer.

je snapt me niet ,wat moet die grote boer doen om de zelfde ziektedruk te krijgen als er bij jou in de schuur is (met 10 koeien )

aan je aanbevelingen mbt ziektes in vergelijking met jouw situatie heeft een grote boer eenvoudig niets (helaas)
anonymous_15
Heel makkelijk, koeien veel weiden en de kalveren in een iglo. Zou niet weten waarom de ziektedruk bij een wat grotere boer dan meer moet zijn dan bij mij. Grotere boeren hebben ook grotere weides, en meer iglo's. Met het ophokken begint het gedonder met de ziektedruk.
Red bull
Belarus Schreef:

> aan je aanbevelingen mbt ziektes in vergelijking
> met jouw situatie heeft een grote boer eenvoudig
> niets (helaas)

Jan werkt volgens mij volgens het KIS-systeem, en dat zouden meer boeren moeten doen, ook de groten.

Uit jouw opmerking blijkt een soort van minachting voor kleine boeren, alsof je iemand met minder dan 100 koeien niet serieus kunt nemen. Dit is trouwens ook een trend die je in de vakbladen ziet: er staan alleen maar bedrijfsreportages in van grote boeren en grote groeiers; alsof dat alleen mog maar de boeren zijn die visie hebben.

KIS staat voor Keep it simple,
of sommigen zeggen KISS: Keep it safe and simple.
anonymous_8
Redbull Schreef:
-------------------------------------------------------

>
> KIS staat voor Keep it simple,
> of sommigen zeggen KISS: Keep it safe and simple.

En zo is het maar net. Het is natuurlijk flauwekul dat zogenoemde 'grote boeren' niet op die manier zouden kunnen werken....

Een nog mooiere definitie van KISS, vind ik:

Keep It Stupid Simple
jeroen groot
tis wat he, werken..
anonymous_46
kan een stuk goedkoper met Diaprophylax (F4all) en werkt nog beter ook, hier maar heel matige resultaten met Rotavec enting, terwijl er nu amper een kalf ziek wordt en dan ook nog heel eenvoudig met een dagje DiaStop door de melk weer in orde is... Eerste 3 dagen 2x daags een schepje, daarna 4 dagen 1 x daags.. klaar.
Biestkwaliteit is heel wisselend, zolang de koeien maar opstarten met 5 liter of minder de eerste 2 keren is het goed tot zeer goed, vaarzen en piekstarters (> 10 kg) zeer matig tot slecht. Werk nu een paar maanden met de meter via Alpuro, bevalt goed, nog minder problemen, terwijl ze vorig jaar achter elkaar doodgingen agv Corona met coli (komt er vaak bij door verzwakking) als extra druppel. Na het enten werd het wat beter, geen dode kalveren meer, maar nog wel regelmatig slappe kalveren die geen tegenwind konden hebben (gelijk met de sonde erbij dan, anders nog einde oefening). Zoals vermeld sinds afgelopen voorjaar met de Diaprophylax hebben we het onder controle. Vroeger trouwens nooit geen last, maar zo in 1 keer kwam het opzetten...
xm 150
Hoe geef je die 4liter biest
In 1 x of in 4 x
jan w
Zo snel mogelijk na de geboorte 4 ltr biest verstrekken in 1 x..Dit met de speen of de zonde .
anonymous_15
Ik ben altijd al blij dat ik er na een half uurtje na de geboorte een litertje in krijg (sonde gebruik ik nooit, heb ik niet eens), daarna tijdens het melken 2 dagen 2 liter per keer en dan opbouwen tot 2x 5 liter koemelk per dag en dat gedurende een maand of 3-4, huisvesting in een iglo. Koeien krijgen vlak voor droogstand een mineralenbolus en lopen verder in de weide ('s winters kalven hier nauwelijks koeien). Werkt bij mij als een tierelier.
anonymous_46
pas je wel op ons imago, ik vind de sonde geen goede standaardvoermethode en vind het ook erg kwalijk dat Agib adverteert met een 4 liter sonde... Hier standaard 2 tot 2,5 liter uit de fles, na 4 uur herhalen, sonde gebruiken we praktisch nooit, gelukkig.
jan w
Ik snap wat je bedoeld met het imago probleem. Maar Af en toe moet je ook niet bang zijn om dingen goed uit te leggen. In het buitenland heeft men er al meer ervaring mee als wij, maar het is een feit dat een kalf die direct na de geboorte 4 liter biest krijgt verstrekt veel sterker zijn en er in de opfok hoe dan ook het antibiotica verbruik aanzienlijk daalt. In denemarken is men er al mee bezig om de veehouders meer geld uit te gaan betalen( kalverintegraties)als de kalveren voldoende antistoffen in het bloed hebben.
anonymous_15
Ik vind die 4 liter nog steeds een waanzinnige hoeveelheid, zoals gezegd ben ik altijd al blij met 1 litertje echte biest, ik heb geen idee hoe die kalveren van mij zo gek zou moeten krijgen om in 1x 4 liter op te drinken.
claas816
ik vind het ook erg veel,ik geef ze de eerste keer zoveel als ze willen hebben,maar dat houd meestal met 2 a 2.5 liter wel op,ik heb niet eens een sonde en heb medelijden met de kalveren van de boeren die de sonde veel gebruiken en vraag me af of ze de sonde allemaal wel op de juiste manier gebruiken,lekker diervriendelijk hoor,en onnodig,want mijn kalversterfte ligt ver onder het gemiddelde
Red bull
claas Schreef:
-------------------------------------------------------
> en heb medelijden met de kalveren van de
> boeren die de sonde veel gebruiken en vraag me af
> of ze de sonde allemaal wel op de juiste manier
> gebruiken,lekker diervriendelijk hoor

Als je de juiste slag te pakken heb, gaat de sonde er in één vloeiende beweging in. Ik 'dip' het uiteinde wel altijd eerst in de biest als een soort glijmiddel.
anonymous_397
bij mij is de biestkwaliteit ook heel verschillend
Erco
hier ook de biestmeter, heel af en toe test ik het wel eens, bijv bij vaarzen. Vaarzen spuit ik 2 wk voor afkalven vit e selenium en krijgen altijd een bolus 2 mnd voor afkalveren. biest is over het algemeen goed tot zeer goed. Een enkele keer bij vaarzen iets minder maar wel nog goed genoeg.
anonymous_7
Hier ook mee gedaan met biest ophalen, in de zomer vrijwel altijd goed(gras) en laatste helft winter biestkwaliteit van meer dan 60% onvoldoende. Verklaardewaarom er in februari/maart/april meer last van diaree was.
ricardo
Jan W Schreef:
-------------------------------------------------------
> We zijn nu een half jaar bezig met het verstrekken
> van 4 liter biest aan de pas geboren kalveren.
> Geen 1 daarvan heeft diaree gehad. Sinds 3 maand
> werken we met de coloquick.
> Hierbij wordt ook de kwaliteit van de biest
> gemeten door middel van een colostrummeter.
> Wat ons in die tijd wel is opgevallen dat mmar
> ongeveer 50 % van die biest va goede kwaliteit is.
> Dus nu zijn we bezig met het droogstandsmanagment
> om zo te zien om de kwaliteit te verbeteren.
>
> Zijn er meer gebruikers hier die de
> colostrummetergebruiken en wat is de ervaring
> over de biestkwaliteit.

Wat is je voerschema na die eerste 4 liter biest Jan W? voer je dan melk of kunst melk, en hoeveel ik voer ook 4 ltr de eerste keer maar heb nog geregeld kalveren aan de diaree
jan w
De vaarskalveren 3 dagen ( biest ) melk en dan over op melkpoeder. De stierkalveren krijgen de gehele periode tot ze weggaan koemelk.
Na de eerste 4 liter komen ze in de morgen of middag of avond schema en krijgen vanaf dan 3 keer per dag 2 liter melk
Bij de stierkalveren laten we de zak in de krat en spoelen deze om, doen er weer mlek in voor de volgende keer en zetten de krat in de koelkastdan voor het voeren krat in de opwarmer , hond uitlaten, melkwarm ( en de juiste temp. ) en verstrekken die in de speenemmer.
anonymous_620
Hallo mensen,

Ik ben op zoek naar melkpoeder voor de export, en wie kan me hieraan helpen? wel naar een constante levering voor een redelijke prijs.

B.v.d
Wimsumar
Beste M.Yahiaoui1: De schrijvers/lezers van dit internetforum zijn in hoofdzaak melkveehouder, ofwel, producenten van koemelk, grondstof voor melkpoeder. Als u zelf verwerkingscapaciteit heeft om melkpoeder te maken is er misschien wel interesse grondstof te leveren.
cs-agrar
Jan, hier geen ervaring met de meter, maar vanwege je 50% percentage, wanneer melk je de biest af, is dat direct na kalven, of eerstkomende melkbeurt?
Volgens een veearts welke hier tijdje terug over gespoken heeft is het nml zo dat biest alleen de hoogste kwaliteit heeft een paar uur voor en na afkalven.
anonymous_307
Beste melkveehouders,

Met interesse volg ik hier de discussie over biestkwaliteit, de meningen zijn verdeeld. Dat houdt elkaar scherp en elk bedrijf is anders maar elk bedrijf kan beter.
Dutch Sense is leverancier van coloQuick in Nederland.

coloQuick focust op de volgende 3 specificaties van biest en biestmanagment waarmee het een compleet systeem is.

kwaliteit (voldoende antistoffen)
kwantiteit (4 liter)
snelheid van toedienen (<30min na de geboorte)

Met coloQuick krijgt u porties van 4 liter, geteste biest, op voorraad en kan het in 15-20 min met water van 42 graden ontdooien. Hierdoor krijgen de kalveren 4 liter van de beste biest binnen een halfuur na de geboorte.
Daarnaast zorgt coloQuick voor een strak protocol rondom het afklaven en geeft meer arbeidsflexibiliteit vanwege de gescheiden handelingen van biest geven en biest melken.

Wilt u weten welke voordelen op uw bedrijf met coloQuick gehaald kunnen worden, of meer achtergrond informatie neem dan contact met me op.

Joost van Kreij
T:+31 655 877 198
E: joost@dutchsense.nl
tok
Dan zal ik er wel te makkelijk in zijn. Hier krijgen ze 3 a4 liter biest per dag, en dit moet binnen 4 uur na afkalven gebeuren. Dit lukt soms nog niet altijd, ga snachts om 3 uur geen koe meer uittrekken.
Heb de laatste 4 maand geen diarree meer gehad, dus ik ga zo nog even verder. Hier werk ik alleen met de sonde als ze echt niet willen drinken en dat is misschien 1 op de 20 kalveren zo.
anonymous_244
Als ik het goed begrijp krijgt er dus geen kalf meer biest van eigen moeder, wat ivm overdracht van ziektes zoals bv paratbc toch niet erg gunstig is te noemen?
jan w
Denk dat de vele voordelen opwegen tegen dat (kleine) nadeel. Als je de administratie op orde hebt kun je het precies nagaan wat je gedaan hebt.
spotmelker
Mijn ervaring is dat je ze de eerste dag (haast) niet teveel biest kunt geven maar dat je de 2e dag wat voorzichtiger moet zijn. Ik heb met de laatste kalveren (Zw Rb) gezien dat ze zelf al zoveel bij de moeder drinken dat ze half groggy in de 1-lingbox komen. Die krijgen (willen) de 2e dag niks. Doe ik dat (dwang) wel dan raken ze aan de schijterij. Dan vanaf dag 3 vier keer 1,5 liter daags. Is wat werk maar gaat
claas816
hier gewoon 2 x per dag,ik zie het maar als werk en niet als bezigheid therapie
anonymous_15
moet je ook maar lol in hebben, al dat geadministreer.
jan w
In principe is die administratie bijzaak.Als het goed gaat dan kun je denken aan de mogelijkheden die er zijn om het nog beter te doen.Wij hier op het prikbord weten het allemaal hoe het moet. Maar er zijn er ook velen die er met de pet naar gooien. Bedrijven met meer dan 30 %kalversterfte, als ik de veearts mag geloven zijn er veel bedrijven waar de kalveren zwaar ondervoed zijn. Dit alleen om de diaree maar te voorkomen.
Je kunt er zelf heel makkelijk achter komen of je het zelf goed doet en of dat het nog beter kan, Je tapt van een 5 tal kalveren een bloedje tussen de 3 en 7 dagen en laat deze door de veearts onderzoeken op de hoeveelheid antistoffen in het bloed. Het resultaat zal het uitwijzen.
anonymous_15
ik doe niet aan administratie (paar kalveren kan iknog wel onthouden) en mijn kalveren zijn eerder overvoed dan ondervoed. Zoals ik boven ergens beschreven heb voer ik ze flink koemelk gedurende een maand of 3-4. Dierenarts is er ook altijd verbaasd over dat die kalveren het hebben kunnen en niet aan de schijt raken, maar heb ik eigenlijk nooitlast van. Sinds ik de iglo's heb ook geen last meer van longproblemen (is ook uit nood geboren dat ik iglo's heb, binnen in kalverstal veel gedoe met longproblemen gehad). Voor mijn bedrijfje is het een fantastische uitvinding die iglo's, ben er heel blij mee, eenling en meerling hokken heb ik. Jongvee groeit hier altijd flink, ik heb als simpele maatstaf dat ze met 1 jaar eigenlijk 1.40 moeten zijn, en dat halen ze steeds makkelijker. Maar goed, ieder bedrijf is anders, en dit werkt bij mij goed, dus ik zie geen reden om het te veranderen op het moment.
tok
Hier zei de veearts altijddat er niet meer dan 2 liter melk in de maag kan, want hij is gewoon niet groter.En ze krijgen daarna zon5 tot 6 mnd koe melk,
anonymous_8
Bij de eerste keer biestverstrekking is overloop naar de pens geen probleem, omdat die op dat moment nog steriel is...
anonymous_307
Precies, en het gaat om de opname capaciteit van antistoffen door de darmwand. Hoe meer je aanbied hoe meer de darmwand kan opnemen. Dus test van biest om er zeker van te zijn dat er voldoende antistoffen in de biest zit en 4liter geven om maximaal contact te hebben met de darmwand.

De snelheid, binnen 30min na geboorte is gewenst omdat het darmvlies zicht sluit en daarmee de opname capaciteit exponentieel verminderd. Na 4uur is de opname capaciteit bijvoorbeeld nog maar 60%.

Met deze wetenschap is er dus mogelijkheid tot verbetering en worden deze verborgen winsten aan het bedrijfsresultaat toegevoegd. Een probleemloze opfok zal de arbeidsvreugde ook flink verhogen.

Het draait in deze tijd van duurzaamheid toch altijd om optimalisatie van bestaande bedrijfsprocessen, biestmanagement is er een van.
Erco
geen probleem is iets anders dan noodzakelijk.

Hier gewoon binnen 4 a 5 uur 2 liter biest (scheelt wel eens want als een koe om 1:00 kalft krijgt het kalf gewoon niet eerder dan half 8 na het melken) en dan binnen 4 uur probeer ik weer 2 liter erin te krijgen. 2,5 dag biest en dan gaan de koekalveren over op kunstmelk (na een week op de automaat) bullen krijgen 3x2 liter koemelk per dag
jan w
Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat kalveren die direct na de geboorte 4 ltr. biest verstrekt krijgen in de loop der jaren ongeveer € 500.00 meer opleveren dan een kalf die maar 2 liter krijgt.
Zelf vind ik de opfok zeer belangrijk. Het is veels te duur om kalveren voor jandoedel op te fokken.
Weet ook wel adressen waar de fokkalveren altijd koemelk verstrekt hebben gekregen en dan bij het afkalveren 80 % van de vaarzen met aureus.
Daar wordt je ook niet blij van.
Eigenlijk zou je een fokkalf die wat gemankeerd heeft of ziek is geweest helemaal niet meer op willen fokken.
cs-agrar
Jan W Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zelf vind ik de opfok zeer belangrijk. Het is
> veels te duur om kalveren voor jandoedel op te
> fokken.

Precies, dat kan je beter voor Jan W doen!
tok
Wat een onzin allemaal Jan W
jan w
Zeg dat wel.
In Denemarken zijn de kalverintegraties bereidt om kalveren die direct na de geboorte 4 ltr. biest hebben gehad en zo voldoende antistoffen in het bloed hebben om € 30.00 per kalf meer uit te gaan betalen.
Deze € 30.00 zullen ze toch op een of andere manier weer terug verdienen.Denk hierbij alleen maar eens aan het antibiotica gebruik.
tok
Jan W Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zeg dat wel.
> In Denemarken zijn de kalverintegraties bereidt om
> kalveren die direct na de geboorte 4 ltr. biest
> hebben gehad en zo voldoende antistoffen in het
> bloed hebben om € 30.00 per kalf meer uit te
> gaan betalen.
> Deze € 30.00 zullen ze toch op een of andere
> manier weer terug verdienen.Denk hierbij alleen
> maar eens aan het antibiotica gebruik.

Das te simpel, danheeft elk kalf 4 liter gehad. Ik heb zelf mestkalveren, maar ik zie geen enkel verschil. Alleen de kalveren die lang melk gehad hebben groeien veel en veel beter
frank b
tok Schreef:
-------------------------------------------------------
.
> Alleen de kalveren die lang melk gehad
> hebben groeien veel en veel beter

Zeker omdat die langer penicilline melk hebben gehad, die anders de put maar in ging?
anonymous_15
ben het wel met tok eens, ik hou er maar een simpel systeem op na en mijn kalveren/pinken groeien ook knoerhard. Dat aureus verhaal is ook lulkoek, zo kan ik ook verbanden leggen (ik ken een boer....), causaliteit heet dat, oorzakelijke verbanden moeten er zijn. Zou wel mooi zijn, 4 litertjes biest op de eerste dag en de koe is de rest van haar leven van alle problemen gevrijwaard. Gij geleuft het.
anonymous_8
VVV
En toch is het een goede basis die 4 liter. Overigens heb je daar helemaal niet zo'n Deens poespassysteem voor nodig. Moeder natuur heeft veel betere mogelijkheden...
anonymous_15
ik zeg niet dat biest snel geven niet goed is, dat doe ik ook altijd wel, zelfs als de koeien 's nachts een kalf krijgen, allleen die 4 liter via zo'n ingewikkeld systeem dat vind ik vreemd. Ik krijg er echt nooit meer dan 1 liter in de eerste keer met de speenfles. Maar problemen heb ik ook niet, dus ik het echt niet moeilijker maken. En biest is goed voor een start, maar opfok van kalf tot koe is wel iets meer dan 4 liter biest van goede kwaliteit geven.
anonymous_8
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
maar opfok van kalf
> tot koe is wel iets meer dan 4 liter biest van
> goede kwaliteit geven.

Dat ontkent ook niemand.... (waarschijnlijk )
jan w
wij hebben met de cursus diergezondheid een middag erover gehad die middag werd begeleid door een veearts van "de Slinge" uit silvolde.
Deze gaf aan dat je met een gift van 1 ltr. biest , net zo goed geen biest kon verstrekken, was zonde van de moeite.
anonymous_15
Dus ik moet ook met zo'n sonde gaan kloten? Dacht het niet.
jan w
Dat moet je toch zelf weten. Hier zijn ook wel kalveren die 4 ltr met de speen drinken de eerste keer.
Een sonde moet je alleen gebruiken als het nodig is.
anonymous_15
Belangrijkste is toch dat we onze kalveren tot gezonde sterke koeien uit laten groeien die ook nog melk geven. Nou dat lukt mij aardig met mijn methode en ik zie dus geen reden tot verandering. Verder worden we het over de hoeveelheid biest die zo'n kalf moet hebben toch niet eens. En vergeet niet, biologie is geen exacte wetenschap al willen alle voorlichters/verkopers ons dat wel doen geloven.
Red bull
Jan W Schreef:
-------------------------------------------------------

> Deze gaf aan dat je met een gift van 1 ltr. biest
> , net zo goed geen biest kon verstrekken, was
> zonde van de moeite.

Ik vind dit echt lariekoek. De veeartsen veranderen dan ook iedere keer van inzicht. Ooit werd er gezegd dat het belangrijk was dat er zo snel mogelijk biest verstrekt werd, al was het maar één kopje! Ook is er ooit gezegd dat het kalf de eerste halve dag niets hoefde te hebben.

Zelf verstrek ik altijd 1,5 tot 2 liter meteen na de geboorte ook al is het midden in de nacht. En met de sonde, en dat doen we al tig jaar zo. Ik vind het verstrekken van melk met de sonde eigenlijk best wel makkelijk: je weet zeker dat het er in gaat en je zit ook niet te klooien met slecht drinkende kalveren.
anonymous_8
Redbull Schreef:
-------------------------------------------------------
Ook is er ooit gezegd dat het
> kalf de eerste halve dag niets hoefde te hebben.

Kun je even aangeven door welke deskundige (of was het je buurman?) dit ooit gezegd is? Zelf heb ik deze stellingname na 1960 niet meer gehoord of gelezen. Dus kom maar op....
frank b
Bij pasgeboren baby's maken ze zich de eerste 2 dagen niet druk om, als er nog geen voeding op gang komt bij moeders. Dus het zal wel niet op een uurtje aankomen lijkt me. Ga iig niet snachts om 4 uur lopen kloten, als ik om half zes toch weer in de stal kom. Koe verzorgen, kalf in 't hok en tot straks.
anonymous_8
Ho ho Frank. Wacht even. Wel bij de les blijven. Nu maak je een vergelijking die niet opgaat.

Baby's hebben via de placenta al antistoffenvan hun moeder meegekregen. Kalveren komen geheel zonder antistoffen in het bloed ter wereld. Juist daarom is het erg belangrijk om zo snel mogelijk biest te verstrekken....
Wimsumar
Beste Marcster: Toegegeven, nu heb ik natuurlijk helemaal geen verstand van voortplanting ( dehumane vorm )maar het lijkt mij dat de weerstands-(antiestoffen)-opbouw bij een kalf en baby zowel voor de geboorte als erna (biest-/moedermelk-verstrekking) op dezelfde wijze tot stand komt.
Verschil is (meestal) wel dat babies bij de geboorte relatief minder aan ziektekiemen worden blootgesteld dan kalveren.
N.B. : De periode daarna zijn vaak kalveren weer in het voordeel in een "Verboden voor iedereen"-kalverenafdeling terwijl babies de eerste levensweek een stortvloed aan ziektekiemen over zich heengestort krijgen doordat 'vrienden, familie en bekenden' van de ouders er, onder het voortbrengen van de meest basale afgrijselijke geluiden, met de 'snotkokkert' boven hangen.
anonymous_8
het is beter om je bij de feiten te houden ....
Wimsumar
Beste Marcster: Dat is een feit.

[nl.wikipedia.org]
frank b
Wat ik maar wil aangeven dat het dus een wonder is dat er uberhaupt nog koeien bestaan. Een kalf staat wel vlot en gaat wel (vrijwel meteen) op zoek naar een speen, maar geen enkel kalf gaat zich binnen een uur volzuigen met 4 of nog meer liters biest. Die overleeft het echt wel een uurtje later en 500 euro op een koeienleven? Voor sommigen is dat 2 lactaties, voor anderen 4 of 8. Daar is meer mee te behalen (en kom nu niet mee aan dat het kalf van een uur later die 8e lactatie niet haalt)
anonymous_8
Beste Frank, ik vind het ook mooi dat er koeien bestaan
En je schrijft een leuk stukje. Maar waarom zou je na een geboorte een uur wachten en niet meteen biest geven? Dat mis ik in je betoog...
frank b
Heel simpel, omdat ik om 4 uur snachts liever slaap en aangezien mijn nachten gemiddeld 5 tot 5,5 uur lang zijn(ga daar verder niet op in), is iedere onderbreking er 1 teveel. De wekker gaat hoe dan ook om 5.30 af, of ik nu heb geslapen of niet. Dus dan moet het kalf maar ff wachten.
Red bull
marcster Schreef:

> Zelf heb ik
> deze stellingname na 1960 niet meer gehoord

Beste Marcster, ben jij dan van vóór 1960 ? ......

Maar het zou inderdaad wel kunnen kloppen dat deze stellingname een 'oud inzicht' betreft. Gehoord van mijn vader die al in de jaren '50 zijn landbouwopleiding had gevolgd. En toen gold al het advies van dat er minimaal één kopje biest zo snel mogelijk in moest.

Wat ik er mee aan wilde geven is dat inzichten veranderen, dus ook bij veeartsen.
anonymous_8
Wat ik er mee aan wil geven, is dat volgens mij op dit terrein de inzichten de laatste 50 jaar nauwelijks veranderd zijn. Hooguit is het besef van het belang van een snelle biestvoorziening verder toegenomen....
claas816
en wat de veearts zegt is heilig?dan is het een wonder dat die guste koe hier gister een kalf kreeg in de wei haha(sorry off topic)
anonymous_8
Lees ook even het artikel in de jongste Veeteelt (nr 12, pag. 20-21). Dierenarts-onderzoeker Vanessa Meganck, van de Faculteit Diergeneeskunde in Gent heeft onderzoek gedaan waaruit naar voren komt dat verse biest de voorkeur heeft boven biest die ingevroren geweest is. Reden: biest uit de diepvries bevat minder afweercellen dan verse biest.

De laatste zin van het artikel luidt:
,,Wellicht komt de klemtoon in de definitie van een goede biestverstrekking in de toekomst weer meer op 'vers' te liggen."
Wimsumar
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Reden: biest uit de
> diepvries bevat minder afweercellen dan verse
> biest.

Beste Marcster: "Afweercellen" zijn ''gewoon''witte bloedlichaampjes.

P.S.: Ik stel me voor dat de hoeveelheden in verse- en diepvries-biest gelijk zijn maar de werking ( levend-dood) anders. De nadruk bij biestkwaliteit blijft op het gehalte antistoffen liggen.
Karsjen Tamminga
De studenten vertelenden van de weekdat gem 17 proc van de kalveren te weinige bieste krijgte
Het probleem was niet de hoeveelheid maar de kwalietijd van de bieste ,aldus hun onderzoek
frank b
Zoals wel vaker verbloemt de kwantiteit de kwaliteit....
anonymous_8
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
es.
>
> P.S.: Ik stel me voor dat de hoeveelheden in
> verse- en diepvries-biest gelijk zijn maar de
> werking ( levend-dood) anders. De nadruk bij
> biestkwaliteit blijft op het gehalte antistoffen
> liggen.

Stel je er maar niet te veel van voor...
Wimsumar
Beste Marcster: Ik had u nu eigenlijk willen vragen uit te leggen hoe het dan wél zit. Echter, uw antwoord zou dan ongetwijfeld zijn "dat het wel goed zit", dus ik vraag hetmaar niet om uit te leggen.
anonymous_8
Afweercellen/witte bloedcellen kunnen een fikse bijdrage leveren aan de lokale afweer (dus op darmniveau). Daarom is het voor een nuka erg prettig als biest veel afweercellen bevat....

Nieuwe inzichten hebben tijd nodig voor ze breed gedragen worden...
jan w
Denk dat er maar weinig zijn die volgens dat verhaal te werk gaan.
anonymous_8
Het gaat ook niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Zo is het met alles...
jan w
Er zijn er niet veel die de melk in de koelkast bewaren.
jan w
Dat aureus gebeuren is geen poespas verhaal
pieta
Jan W Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dat aureus gebeuren is geen poespas verhaal

Heb je een bron dan? Wij verstrekken al jaren biest als het ons uitkomt, van de koe die ons uitkomt of uit de diepvries. We hebben maar weinig problemen (4% kalversterfte na levend geboren te zijn). Ze krijgen allemaal ook regelmatig penicillinemelk en we hebben echt geen 80% areus bij de vaarzen.
jan w
Hier bij de buren kalven ongeveer 80 % van de vaarzen af met uierontsteking. Bij BO onderzoek hebben ze allemaal aureus. Dit wijdt men toch aan het verstrekken van melk van koeien met een hoog celgetal of antibiotica melk tijdens de opfok.
Zal mij benieuwen of het in de toekomst beter gaat, men is toch overgestapt op kunstmelk.
pieta
Jan W Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hier bij de buren kalven ongeveer 80 % van de
> vaarzen af met uierontsteking. Bij BO onderzoek
> hebben ze allemaal aureus. Dit wijdt men toch aan
> het verstrekken van melk van koeien met een hoog
> celgetal of antibiotica melk tijdens de opfok.
> Zal mij benieuwen of het in de toekomst beter
> gaat, men is toch overgestapt op kunstmelk.

Ik zou toch eens naar hygiene, draagtijd ed gaan kijken.
Karsjen Tamminga
Lopen de vaarsen ook tussen de drooge koeien voor het afklaven ????
Wimsumar
Beste Jan W.: Is de besmettingsroute via de koemelk niet vergezocht aangezien "Aureus" een omgevingsbacterie is en overal voorkomt?
jan w
Volgens mij is SAU een koegebonden bacterie, en een van de smerigste ook nog. Bijna niet te genezen.
Red bull
Je kunt tegenwoordig wel vaccineren voor SAU. Had er wel interesse in maar vind de entingen te omslachtig dus doe ik het niet.
anonymous_15
volgens mij zit dat ding gewoon overal en is goede weerstand de enige oplossing.
cs-agrar
Waarom zou je bacterien of virussen een kalf in jagen terwijl je ze probeert te bestrijden bij de koe??? En dat ook nog eens in combi met een antibiotica, een anti-bacterie middel, dat gooi je in een pensmilieu welke het juist moet hebben van bacterien?
Elk logisch nadenkend mens kan dit toch niet rijmen.. En dan nog eens het resistentieverhaal erbij...
claas816
ik denk dat er voor die 500 euro extra andere dingen belangrijker zijn in hun lange leven dan die extra liter biest met de sonde
jan w
Dergelijke discussie's zijn toch wel mooi.
Vooral om de verschillende meningen van anderen te horenZo kom je altijd nog weer dingen tegen van waar heb ik dat nu ook al weer wat over gelezen en gezien.

Afgelopen zaterdag had ik het er nog over met de veehandelaar. Hij bevestigde dat men kon merken dat ze gezondere kalveren in de kar kregen bij de boeren sinds de veeartsen hier afgelopen winter druk met de kalveropfokbezig zijn geweest

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , biest en coloquick geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
90
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
11
TREFWOORDEN