Fotoserie: Serrestal zonder drijfmest en met houten boxafscheidingen

De nieuwe melkveestal van Werner Melissen en zijn vrouw Marian in Hoogland (UT) is geen standaard stal. De houten boxafscheiding zorgt voor koecomfort en dankzij een nieuwe proefvloer hoopt Melissen op volledig over te stappen op vaste mest.

Deel dit topic

Reacties

+1
jan.1
Dan heb je heel veel duur stro nodig.
+1
Noorderling
@jan.1
Wat is duur als er voor geitenmest betaald wordt?
+2
jan.1
Quote Reactie van @Noorderling:
Wat is duur als er voor geitenmest betaald wordt?

Groot probleem is ook composteren vd stromest,er is gewoon te veel dunne fractie die eronder weg loopt.Dus voor mestafzet niet geschikt,op je eigen land afzetten lijkt leuk ,maar in het voorjaar hark je de stromest weer op bij het inkuilen,gevolg is een kuil die niet te vreten is.De rest snap je wel.
Sommigen zijn ermee de mist ingegaan..
+2
weurding
@jan.1 denk dat het meevalt, mest moet gewoon langer zitten, als uitrijden vroeg kan verteerd het wel, ga je na 2e snede bemesten is tijd misschien wel te kort, maar mooi verteerde mest zakt wel in de stoppel
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @weurding:
als uitrijden vroeg kan verteerd het wel, ga je na 2e snede bemesten is tijd misschien wel te kort,

En als het nooit een keer regent zoals de afgelopen 3 jaar kun je het allemaal mee inkuilen, toch nog wat extra opbrengst...
Noorderling
@jan.1
Mijn ervaring is dat alleen regenwater er uit loopt, kun je wat aan doen. Verder is het een kwestie van 2x omzetten en zorgen voor voldoende opslag, net als voor drijfmest en voer.

Wat als laatste uitgemest is moet je laten zitten en kan de volgende keer mee of op bouwland. Wat bij mij ouder is dan 6maanden zie je niks van terug op grasland.

Het hoeft allemaal niet, maar als je goede mest levert zonder voerresten, touw en banden is daar echt wel vraag naar. Verpesten lukt het je maar een keer.
Dan is er ook nog wel een afspraak voor wat stro te maken, als je maar kwaliteit levert aan mest en hoe je het land achter laat.
IJsseldelta
@jan.1 Vaste mest kan vanaf 1 december uitgereden worden.
jan.1
Quote Reactie van @IJsseldelta:
Vaste mest kan vanaf 1 december uitgereden worden.

Wil hier niet lukken de klei,maar de tijd zal het leren of het wat wordt.
+4
huub
Drijfmest bestaat inmiddels bijna 50 jaar en zodenbemesten al ruim 30 jaar. Er groeit nog steeds gras, zo slecht is het dus niet. Vaste mest maken in een ligboxenstal blijft lastig.
+2
weurding
@huub er rijden al 100 jaar auto's en de bevolkingsgroei explodeert... maar er groeit nog steeds gras.. dus zo slecht zal het niet zijn🙈🤣🤣
Kringloper
@huub
Maar drijfmest heeft wel zijn langste tijd gehad.
huub
@Kringloper Drijfmest laat zich goed verwerken en goed verdelen. Ik denk niet dat je met vaste mest meer ruw eiwit van een hectare gras haalt.
K H B
Vind het een duur en omslachtig gebeuren.
Stro in de ligboxen, goede schuif die het naar de overdekte opslag schuift. De gier loopt vanzelf naar de opslagput, de vaste mest af en toe opstapelen. Wel alles iets op afschot. Zie je in Frankrijk veel.
hans1980
@K H B zie in Frankrijk dat ze veel vrijloopstallen ombouwen naar ligboxen roosters en drijfmest bewezen concept
K H B
@hans1980 Systeem is met ligboxen. Roostervloeren zijn er bijna niet

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0