Betonnen vloer vermindert uitstoot van ammoniak

Heeft Swaans echt iets nieuws in de winkel??:

Swaans Beton heeft een stalvloer ontwikkeld die niet alleen de uitstoot van ammoniak beperkt, maar ook bijdraagt aan het welzijn van de koeien. Melkveehouders krijgen fiscaal voordeel als zij een stal bouwen met een beperkte uitstoot van ammoniak. Volgens een concept van het ammoniak-actieplan van het ministerie van VROM wordt de verplichting in 2012 ingevoerd. De ontwikkeling van nieuwe stalvloeren is noodzakelijk. De Regeling Ammoniak Veehouderij (RAV) noemt zeven systemen die bij wijze van proef mogen worden gebruikt.

Minder uitstoot per koe

Swaans Beton uit Heeze heeft één van de zeven vloersystemen ontwikkeld; de Patent Comfortvloer van prefab beton. Volgens de RAV-lijst beperkt deze de uitstoot tot 9,2 kilogram ammoniak per koe per jaar, maar directeur John Swaans stelt dat de prestatie inmiddels aanzienlijk is verbeterd. De werkelijke uitstoot van de verschillende systemen wordt in de praktijk gemeten. Elk systeem mag in vier proefstallen worden toegepast.

Doorontwikkeling
Swaans Beton heeft jaren geleden een ruitvloer met groeven ontwikkeld. Deze bestaat uit prefab betonnen elementen met om de 2 meter een spleet voor de afvoer van dikke mest naar de kelder. Die vloer is het uitgangspunt geworden voor verdere ontwikkeling tot de Patent Comfortvloer. De ruiten zijn vervangen door een uitgekiend patroon van halfronde groeven, aflopend in de richting van de spleten. Om de uitstoot van ammoniak uit de kelder onder de vloer te beperken, gaat Swaans Beton nu kunststof kleppen plaatsen in de spleten van de Patent Comfortvloer.

Diervriendelijk
John Swaans: "De minister van VROM wil vooral de uitstoot van ammoniak beperken. Maar melkveehouders willen een lange economische levensduur. Koeien met droge voeten in een comfortabele stal produceren langer. Daarom besteden wij niet alleen aandacht aan de uitstoot van ammoniak, maar ook aan diervriendelijkheid."

Bealastingvoordeel
Wie voldoet aan de stimuleringsrichtlijn 'Maatlat duurzame veehouderij', mag van de fiscus versneld afschrijven. De Maatlat is de opvolger van het Groen Label. Volgens Swaans beveelt de Maatlat twee vloersystemen aan die dieronvriendelijk zijn, omdat koeien erop uitglijden. "Wij hebben gekeken hoe een nog warme poot van een pas geslachte koe op een vloer glijdt", aldus Swaans. Zo ontstond de laatste versie van de Patent Comfortvloer.

Bron: CoBouw[www.octrooicentrum.nl]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_617
Het is mooi dat de industrie de ontwikkeling zo snel oppakt, alleen dit zijn allemaal systemen met onderkeldering. Zijn er ook al emissiearme vloeren ontwikkeld waar je met een volledig dichte vloer te maken hebt met alleen een afstort op het eind van de stal?
brabo
emmisiearm kan eigenlijk alleen als je de mest zo snel mogelijk in een afgesloten ruimte brengt, dus zoals Swaans nu gaat doen met hun klepjes.
Op een dichte vloer moet dit technisch wel mogelijk zijn, maar dan zal de mestschuif in mijn beleving nooit stil mogen staan. Of dit ook praktisch uitvoer is betwijfel ik.
Grasbaal
Hier een video van de Swaans betonvloer nog zonder kleppen:



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/06/2011 01:32 door Co Scholten.
Wimsumar
Beste discussieleden: De "Patent Comfortvloer":. De ruiten zijn vervangen door een uitgekiend patroon van halfronde groeven, aflopend in de richting van de spleten. Om de uitstoot van ammoniak uit de kelder onder de vloer te beperken, gaat Swaans Beton nu kunststof kleppen plaatsen in de spleten van de Patent Comfortvloer."

Als je dit leest, geloof je je eigen oren toch niet dat dit het ei van Columbus moet zijn. Een klep die gasdicht blijft werken in de mest. Jaja.
Scarlett
Wimsumar Schreef:
>
> Als je dit leest, geloof je je eigen oren toch
> niet dat dit het ei van Columbus moet zijn. Een
> klep die gasdicht blijft werken in de mest. Jaja.

Straks vindt men nog een afzuiginstallatie op de mestkelder uit, met filters die de ammoniak eruit filtert. Ik geloof dat ik maar vast patent ga aanvragen.
Wimsumar
Beste HarryB: Om de rechtsongelijkheid t.o.v. de intensieve veehouderij weg te werken is het een kwestie van tijd dat ook rundveestallen alleen nog ventilatielucht uit de stal via een luchtwasser uit mogen stoten.
In plaats van patent ( op bestaande systemen(?)) kunt u ookbeter eens een offerte aanvragen
anonymous_8
Daar ben je al te laat mee Harry kan ik je verklappen.
Scarlett
Jammer dan, dacht net een gouden vondst te hebben.
anonymous_8
Yep. Dat dachten er meer. En als het tegenzit gaan ze er in de toekomst ook nog aan verdienen ook. En dat zou voor melkveehouders een kostprijsverhoging betekenen waar niets tegenover staat.
Ik hoop dus dat het lukt om met veel simpeler middelen aan de ammoniakregels te voldoen.
anonymous_8
In vee en gewas las ik een repo van een boer die proefstalstatus aanvraagt. Hij reduceert emissise in zijn stal met combinatie van maatregelen die weinig extra investering vragen, zoals betonroosters die op 1 % afschot liggen.
Ik weet niet of dit het ei van columbus is. Maar de insteek moet zijn dat we het met zulke 'simpele' oplossingen gaan redden.
Grasbaal
Wim,

Hier een korte video met uitleg (door iemand die jij misschien wel kent) over de al bestaande brievenbusroosters, ik weet niet van welke fabrikant deze zijn maar ze zijn van kunststof en werken heel simpel. Ik hoop dat ik het goed in beeld heb kunnen brengen. Op dit bedrijf gaan ze zelfs nog een stapje verder. Aan het einde van de video is ook een uitleg dat om te voorkomen dat er teveel ammoniak-emissie plaatsvind bij te veel wind dat de windgordijnen automatisch wat meer of minder sluiten:

http://www.vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=7764448&server=vimeo.com&fullscreen=1



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/06/2011 01:24 door Co Scholten.
spotmelker
Co, was deze opname bij Piet thuis in de stal? Ik weet dat zijn nieuwe "emissiearme" stal tegen de oude stal aangebouwd is en niet er naast zoals op de video te zien is. Piet heeft mij gewezen op het aankoeken (dus glad worden) van de noppen-sleuvenvloer wanneer de urine snel afgevoerd wordt.
Grasbaal
Nee, dit is de stal van Anton Stokman. Ze hebben alle twee precies dezelfde stal geloof ik
Grasbaal
Op de beurs in Gorinchem stond ook de fabrikant van de brievenbusroosters, dit type roosters worden volgens de vertegenwoordiger al 6 jaar lang gebruikt in Ierland. In Ierland zijn dus nu al strengere emissienormen als in Nederland?. Het is eigenlijk niet meer dan een soort van kunststofhoes die ook over bestaande roosters geplaatst kan worden. De kosten van alleen de kunststofhoes zijn 120 euro per strekkende meter:

http://www.vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=7824348&server=vimeo.com&fullscreen=1



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/06/2011 01:23 door Co Scholten.
anonymous_8
En zouden die klepjes 25 jaar probleemloos functioneren?
Wimsumar
Beste Marcster: Je mag toch echt hopen (alle goede bedoelingen ten spijt) dat ze zo gauw mogelijk slap gaan hangen.
anonymous_8
Dan is het helemaal geld verkwisten. We hebben alleen iets aan oplossingen die echt werken, en niet veel kosten.
Grasbaal
Wim,

Wat is jou mening nu over de brievenbusklep van Swaans??: [melkquotum.startpagina.nl]

http://www.vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=24823206&server=vimeo.com&fullscreen=1
Wimsumar
Beste Co: Eenmaal geïnstalleerd (al dan niet gekoppeld aan vergunningen/wetgeving) ben je ook eindverantwoordelijk voor goede werking. Het laat zich gemakkelijk raden wat die ''brievnbusklepjes''gaan doen met warm drogend weer zoals de afgelopen tijd: ze kleven vast of gaan nooit weer dicht.
Het laat zich ook raden dat er dan door 'bepaalde' instanties op werking van deze maatschappelijk aangegane verplichting zal gaan worden gecontroleerd en velen weten inmiddels uit ervaring dat de toleranties bij dhr. M. Uggezifter & collega mevr. I.N. Secte - Naayer **** in geen verhouding staan tot de boetes/inhoudingenvan toeslagen.
Nee, dan maar iever niet dagelijks op de knieën met een borsteltje en emmer sop om de klepjes voor behoud van afdoende werking schoonte maken. Wat mij betreft mag ''in plaats van'' de veestapel 25% ingekrompen worden.




**** = namen zijn geheel fictief en iedere gelijkenis berust op pure toeval.
Grasbaal
Wim,

Met dat eerste systeem heb je helemaal gelijk, met deze verbeterde versie zijn veel problemen opgelost. Het zijn nu geen vele kleine klepjes meer maar het is nu een grote klep/flap die door de zwaartekracht van de mest vanzelf open gaat. De mestrobot zorgt ervoor dat er elke 2 uur door verse aanvoer beweging in blijft. Mest schijnt trouwens niet te hechten op het gladde PVC.
Karsjen Tamminga
Co ik kan vele dingen bedenken waarom het niet of wel zal werken
Het mooiste [beste] is gewoon na een paar mnd even heen te zien [met wim ] of het werkte of niet denk ik
EN HIER VERSLAG UITBRENGEN
George
Beter nog over een paar jaar.
Karsjen Tamminga

En we moeten toch de kant op van vermindere ammononiak uitstoot , en als we dat nu simpele proberen optelossen ???
Onzin of niet[ik vind het ook onzin ] dat punt zijn we al voorbij denk ikin de poletiek
Jan S
😀
gezienus
heb 2 variantenroostersvloeren endichte vloerdeze laatste heb ik gekozenvoor de laage bouw kosten (nooit weer) mijn ervaring is toch meer klauw problemenin de zomers wordt de mest vaste mest en in de winters ookde mestschuif loopt hier 5 maal per dag
ome kzp
gezienus Schreef:
-------------------------------------------------------
> heb 2 variantenroostersvloeren endichte
> vloerdeze laatste heb ik gekozenvoor de laage
> bouw kosten (nooit weer) mijn ervaring is toch
> meer klauw problemenin de zomers wordt de mest
> vaste mest en in de winters ookde mestschuif
> loopt hier 5 maal per dag

Tja das dus oe ervaringen, heel vervelend, er waren ook anderen, met andere vloer of niet...


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/08/2011 00:19 door Ome Kzp.
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wim,
>
> Met dat eerste systeem heb je helemaal gelijk, met
> deze verbeterde versie zijn veel problemen
> opgelost. Het zijn nu geen vele kleine klepjes
> meer maar het is nu een grote klep/flap die door
> de zwaartekracht van de mest vanzelf open gaat. De
> mestrobot zorgt ervoor dat er elke 2 uur door
> verse aanvoer beweging in blijft. Mest schijnt
> trouwens niet te hechten op het gladde PVC.
Nee het gladde PVC krijgt zelfs de kleur niet van de mest.
Wimsumar
Beste Tukker oet Twente: Is dat waar? Werkt het als twee dezelfde magneetpolen op elkaar?

B.T.W.: Hoe hangt de flap erbij in de weken als de put bijna vol zit?
Breken de kleppen ook met donderend geraas af als je eens stevig ''de verkeerde kant''uit gaat mixxen?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/06/2011 13:37 door Wimsumar.
Albert
Wim, wat voor mixer heb jij?Wanneer de mest aan de roosters(G2 vloer) zit en dus tussen de onderslagbalken bij de dwarsverbindingen zit hoe krijg je het dan voor elkaar dat de mest onder de vloer zoveel snelheid krijgt dat er druk op de kleppen komt? Bij mij lukt het niet dan is het mixen,wat uitrijden tot de mest onder de onderslagbalken komt en dan weer mixen.
Karsjen Tamminga
Wat denkje dan van dezeROOSTERS, bol van boven met een snetje overdwars, en de gluf gewoon waar hij hoort

Deze roosters liggen bij mein de buurt in een MVD stal WIM
Vrijdagavoud zullen we er heen te zien ,dus als je het zien wilte WIM ,meldte je het maar even bij me
Ga je gewoon evenmee gezellige te ouwehoeren
cs-agrar
Moet nog zien hoe lang het werkt, zomers met lekker drogend weer zit de boel waarschijnlijk zo vast en verstopt. ben je lekker klaar mee, krijg je de mest helemaal niet meer weg.
Daarbij, wat is het eigenlijk allemaal een onzin!
Uitstoot beperken..
Dat gas zit erin en gaat er ook echt wel uit komen, misschien dan niet die week, maar wel met mixen en uitrijden.
Want ook het emissie-arm uitrijden is eigenlijk onzin, duurt ff langer voordat het gas eruit is, maar vervliegen zal het!
Is me al vaker opgevallen, boer in Duitsland rijdt blij met z'n oldtimer spuitkop, naast de snelweg, wind naar snelweg toe en je ruikt bijna niets.
Rij je de grens over, rijd zijn NL-collega met z'n goedgekeurde veel te zware bemester emissiebeperkende bemester en stinkt als een rotte bezopen ongestelde otter op zondagochtend!
Dus komt evengoed vrij, bij spuitkop vervliegt het alleen sneller omdat de mest fijn verdeeld wordt.
Wimsumar
Beste C.S.Agrar: ''Vreemde'' plek om op de zondagochtend, vanuit naar huis te gaan/wakker te worden.
cs-agrar
Voor die otter? Ja, vond ik ook eigenlijk..
spotmelker
Nu even serieus testen; Hoeveel zal het stikstofgehalte in de uit te rijden drijfmest stijgen? Wat scheelt dat in KAS-aankoop? Wat is dan het rendement van de jaarlijkse meerkosten? Het heeft alleen een slagingskans als een dergelijke vloer beter is voor de koeien met als bijkomstigheid het kunnen verzilveren van de toegekende theoretische emissiebeperking.
anonymous_618
En dan stopt de discussie?Zit met smart op de uitkomst van deze vragen te wachten.
Grasbaal
Helaas wist de vertegenwoordiger van Holcim mij ook geen antwoord op deze vragen te geven....
anonymous_618
Is dat nou net niet hetgeen dat dan maar eens boven water dient te komen?
Temeer omdat er nogal wat van afhangt hoe de uitslag zal uitpakken, en daaraan gekoppeld de acceptatie van het geheel!
Grasbaal
De flinke investering terug verdienen doormiddel van minder ammoniak-emissie lijkt me een moeilijke rekensom maar als deze investering er voor zorgt dat je op een redelijk eenvoudige wijze voldoet aan de groen label normen (met bijbehorende subsidie) en daarnaast lopen de koeien perfect rooster met antislip kunststof in plaats van een compleet gladde en dichte vloer dan is de keuze snel gemaakt lijkt me.

In sommige gebieden in NL is groen label nu toch ook al verplicht dacht ik?
Wimsumar
Beste Co: Terugverdienen uit de emissiereduktie zal inderdaad onmogelijk zijn, de kosten zullen daarom (deels) in de eindproduktopbrengstprijs doorberekent moeten worden.
Compleet gladde en dichte vloeren worden om bekende redenen sowieso niet (meer) toegepast.
Wat de toepassing van emisie-arme stallenbouw betreft moest volgens mij vanaf ingebruikname 2008 alle nieuwbouw aan deze eis voldoen. ( )
Grasbaal
Zijn er dan geen groen label subsidies meer??
anonymous_618
Voordat je maatregelen gaat invoeren en verplicht stellen lijkt het mij normaal dat er eerst een gedegen wetenschappelijk onderzoek aan vooraf moet gaan .
Alleen al om vast te stellen of het beoogde doel wel kan worden bereikt alvorens eerst op basis van aannames kostbare en onomkeerbare maatregelen af te kondigen.
Co hoe denken jijhier over?
Of stappen we hier met zn allen overheen?
casev
Gedegen onderzoek....................Zoals met zoveelvan die onderzoeken,debetaler bepaald.......

Zo`n fabrikant van die `brievenbus` flappenzal heus wel op zichzelfaanrekenen.

daarbijword dit volgens mij 1 dichtgekoekte bendeop`n warme zomerdag, wanneer de koeienbuiten lopen.Ken je straksjeroostersschoon gaan zitten spuiten, om ze open te houden.............


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/11/2009 19:05 door casev.
Wimsumar
Beste Casev: Ja zo denk ik er ook over. En reken maar dat na 1 - 2 jaar deze sterk op oormerken gelijkendeflapjes ook gaan afbreken als die reeds fel bekritiseerde gele 'oordingen'. Niets aan de hand ? Forget it! Er komen vast normen voor maximaal ''mestflapjes-verlies..............
cs-agrar
zitten spuiten is ook wat..
jeroenk
Al die flauwekul over technische oplossingen! Je moet als je wat wil doen beginnen bij de bron, de voeding van de koe. Eerst daar energie in steken (ipv eiwit). Dat scheelt gelijk. Wat de koe niet vreet, schij(eid)t die ook niet uit.
spotmelker
Idd JeroenK, het probleem is volgens VROM de controleerbaarheid, een vloertype is controleerbaar, het berekende effect van het rantsoen op de ammoniakemissie volgens deze "wijzen"niet. Zo rekenen ze het ureumgetal parallel door met de ammoniakuitstoot. Tijdens de beweiding komen mest en urine niet samen en is er vrijwel geen emissie. Het ureum is dan vaak wel het hoogst. Helaas willen dit soort praktijksituaties er (nog) niet in bij deze heren.
anonymous_618
Is dan het spel niet te snel uit?
Want aan het oplossen van dit ( probleem ) Zal waarschijnlijk weer flink aan verdiend gaan worden.
Het houdt de regelneven ook mooi zoet op andermans kosten.
anonymous_619
De kunst is om het als sector op te pakken en een controleerbare variant in het leven te roepen.
NRS-mineraal heeft de mogelijkheden nu al, ieder rantsoenberekeningsprogramma ook. Maar nu wordt er op VEM's en DVE's gerekend en niet op N-efficiëntie.
frank b
Er kan al wel mee gerekend worden. Bij de rantsoenberekening hier staat de N-efficiëntie gewoon vermeld.
anonymous_619
De voorspelde N-efficiëntie neem ik aan?
Uiteindelijk gaat het om de TAN-fractie (totaal ammoniakaal N) in de mest. Hoe lager die is, hoe minder ammoniakemissie uit de mest. Daarnaast is het staltype, de opslag, de ventilatie en de manier van uitrijden van belang om het echt te kunnen bepalen op het bedrijf. Zou mooi zijn als je op basis hiervan je NB-wetvergunningen zou kunnen verkrijgen als je in N2000-gebied zit.
frank b
onf Schreef:
-------------------------------------------------------
> De voorspelde N-efficiëntie neem ik aan?

Dat wel, maar tis een begin, hé
verwijderd
anonymous_253
Klopt, maar op al die proefbedrijven zijn ze ook drukker met allerlei gesubsidieerde dure bouwkundige onzinnige(klepperende) onderezoeken.
anonymous_346
JeroenK Schreef:
-------------------------------------------------------
> Al die flauwekul over technische oplossingen! Je
> moet als je wat wil doen beginnen bij de bron, de
> voeding van de koe. Eerst daar energie in steken
> (ipv eiwit). Dat scheelt gelijk. Wat de koe niet
> vreet, schij(eid)t die ook niet uit.
anonymous_253
Is er al wel eens iemand op het idee gekomen om monsters te nemen van de mest in een normale ligboxenstal en,(als het kan op zelfde bedrijf met zelfde rantsoen en diergroep ) van de mest uit zo´n "milieu stal " zoals ze dat hier zo mooi noemen??
anonymous_170
Lijkt me een goed plan om eens mee te beginnen. Er komt zeer waarschijnlijk niks uit, zoals hierboven ook al staat. Zolang je de mest niet bewerkt of gescheiden opvangt wordt/blijft een deel ammoniak en zal het hoegenaamd niet aan te tonen zijn dat er ook maar een klein verschil tussen de verschillende systemen zit. Maar goed, ook daar heeft Den Haag vast wel al op voorhand een antwoord voor klaar...
hookwood
Je staat mooi op de foto Co!
Grasbaal
Welke foto?
anonymous_346
Swaans Beton heeft een stalvloer, mooie flop is dat geworden. Kennis heeft dergelijke vloerplaat gehad. Wat een prustwerk zeg.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Grasbaal
Swaans gaat door met de ontwikkeling van emissiearme stalvloeren:

Staatsecretaris Atsma onthult vandaag (maandag 21 mei 2012) de nieuwste generatie emissie arme stalvloer, Swaans Beton G6, waarbij directe mestscheiding centraal staat. De techniek achter deze vloer moet zorgen voor bijna 60% ammoniakreductie ten opzichte van traditionele roostervloeren; dit is ruim 25% meer reductie dan de huidige norm voorschrijft.
Komt er ook subsidie voor die onzin vloeren??? Komen die malloten ook kijken als het 15 graden vriest, en het 1 grootte bende is in de stal. Vraag me af of dat dier vriendelijk is.
O ja en niet te vergeten , of dat duurzaam is voor de koeien.
NieuwsGrazer2
Joop Atsma onthult hier samen met John Swaans de nieuwe emmisie arme stalvloer. Deze wordt straks verkocht in combinatie met een nieuw type JOZ mestrobot

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , koeien , koe , voer , ammoniak , stallen , uitstoot , melkveehouders , stalvloer en opvolger geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
6