Feest FrieslandCampina schuurt bij veel leden

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina dit jaar het 150-jarige bestaan. De onderneming staat in feestmodus. Ondertussen is het crisis in de coöperatie, waar bestuurders vertrekken en leden om zich heen kijken naar alternatieven.

Bron

Feest FrieslandCampina schuurt bij veel leden
boerenbusiness.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+16
mlkvhoudr
Is een beetje schuren op een feestje nu ook al een probleem😎
+1
weurding
@mlkvhoudr nee, zonder wrijving geen glans😏, maar als het gaat krassen🤭
+4
Frans1
@weurding as ze begunt te roken word ut tied veur wat glijmiddel🤭
marcsterreborn
@Frans1 Tis bes weer um hum in te koeln
+3
Boerbakje
Het orkest op de Titanic speelde ook tot het einde door.
In de film tenminste.
labella
@Boerbakje feestend ten onder.
sorry
@labella er schijnt de volgende dag al crisisoverleg is geweest...
KOC1981
@sorry zou dat niet logisch zijn?
robotmelker
Doet de raad van bestuur toch ook..... Heintje heeft ook al meerdere functies?
Taeke Brottner
Ik zie juist ook vooral collega's die die de ups en downs als lid van RFC benoemen. Vin'k wel mooi.
Erco
+6
marcsterreborn
@Erco er zijn in West-Europa maar weinig zuivelcoöperaties die door de jaren heen een hogere melkprijs hebben betaald dan FrieslandCampina.
+2
Kempenaar
@marcsterreborn ook maar weinig coöperaties waar de leden er zoveel geld in hebben geinvesteerd
Johannushoeve cv
@marcsterreborn dat was toen de glorie jaren van de baby melkpoeder toen deze over was heeft men vergeten de bakens te verzetten en is men begonnen het tafelzilver te verkopen.
+2
puntertje
@marcsterreborn Dat zeiden ze van de VOC ook heel lang, maar toen het misging omdat het beleid verkeerd was had men niet zoveel aan de winsten uit het verleden. Wat ik maar wil zeggen is dat je daar niet op moet gaan teren zonder de bakens te verzetten in de hoop dat het dan wel weer beter gaat.
Erco
@marcsterreborn minder slechte melkprijs vind ik beter verwoord 😉
ricardo
@Taeke Brottner ik snap dat niet eigenlijk hoor je de directeur van coca cola zn produkt afkraken? Zou toch vreemd zijn
+2
George
Quote Reactie van @ricardo:
hoor je de directeur van coca cola zn produkt afkraken? Zou toch vreemd zijn

Totaal manke vergelijking. Product staat buiten kijf , dat kraakt echt niemand maar dan ook niemand af! Maar dat men zo'n top product verkoopt onder de kostprijs van leden melkveehouders is zoveel schandelijker! De directeur van Coca Cola verkoopt zijn product nimmer onder de kostprijs en verhoogd de prijzen als grondstoffen voor zijn product stijgen en andere kosten.
Ik lever al jaren geen melk meer maar we hebben nog altijd RFC producten , dat zijn we gewoon gewend om te doen en ze zijn gewoon erg goed. Maar hoe ze met hun leden omgaan en allerlei domme eisen stellen waar niet voor betaald wordt dat gaat er bij mij slecht in. Ik zou de vlag ook niet laten wapperen.
+10
weurding
@George waarom niet laten wapperen? Voor de financiële gang van zaken maakt het misschien niet uit, maar laat dan in elk geval zien dat je trots bent op de producten die men levert van jou grondstoffen
George
@weurding
Met trots droog brood verdienen en daar een vlag voor laten wapperen gaat me wat te ver. Bartje bid niet voor brune bonen. 😂
weurding
@George je levert niet eens🤭😁
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
je levert niet een

Nee ik consumeer wel hun producten , A merkproducten en zorg daarvoor voor een betere marge voor de wel leverende bedrijven.
weurding
@George en die marge is niks zeg je🙈
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
en die marge is niks zeg je

Ik denk dat er op hun eigen merken meer marge zit dan wat ze afvullen voor de huismerken van supermarkten en al die Aldi en Lidlzooi.
+14
Melkboer16
Ik lees op social media stoere verhalen van leden met een minder volgroeid brein die de vlag als afzeikmikpunt gebruiken richting hun coöperatie. De ene sukkel kan het nog beter als de andere relschopper!
U gooit uw eigen product en coöperatie te grabbel! Hier in de buurt wapperen vele vlaggen, behalve bij de boeren die overal tegen zijn.
puntertje
@Melkboer16 ‘Gaat u maar rustig slapen, er is niks aan de hand’
+8
Twentsch Land
Er is genoeg aan de hand ...... maar om het 150 jarig bestaan NIET te vieren is dom ....de vlag bij het erf of bij de koeien in de wei had zeker een mooie promotie bijdrage ....als landelijk dit veel was opgepakt ben ik er zeker van dat de consument meer producten van Friesland Campina weer zou afnemen.

@puntertje
+4
Melkboer16
@puntertje er is genoeg aan de hand maar ik za de laatste zijn die dat afschuift op mijn grootste inkomensverschaffer. De melkprijs van onze coöperatie is nog steeds bovengemiddeld. Dat er weinig verdiend wordt dat ligt meer aan de kostenkant.
Waar komt al dat gezeik dan vandaan?? Dat we onze obligaties om moeten wisselen voor certificaten dat is in een andere vorm misschien al eerder voorgekomen.
Hier houden we nog obligaties zat over om nog te verdubbelen in leveranties. Ik kan het er bij overdragen aan mijn kinderen niet meer uithalen maar dat betalen ze me maar op een andere manier uit.
Degene die veel bij moet lappen, jammer dan, dan kon u blijkbaar hard groeien en dan komen die laatste euro’s er ook wel bij.
Al 150 jaar leveren we melk aan de coöperatie en daar mogen we best trots op zijn
+1
Twentsch Land
@Melkboer16

Hier houden we nog obligaties zat over om nog te verdubbelen in leveranties...... hier idem ..... maar als ik het goed heb begrepen heb je daar niet wat aan om komende jaren die te kunnen omzetten in melkcertificaten.
+3
Noorderling
@Melkboer16
Hier wel de vlag uit, de vraag is of je een 5,5 voldoende vind, dat is aan een ieder zelf. Die zesjes cultuur gaat er bij mij niet in, er wordt wat van mij verwacht en dan mag je dat ook van een ander. Minimaal een 8 en 2cent contante nabetaling. Er wordt zelfs al gesproken over dat Europese markt het gat van China moet dichten, kun je na gaan wat voor cultuur en mentaliteit er tot voor kort heerste. Om je kapot te schamen.

Ik wil niet weten hoeveel er al in de dode hand gereserveerd is door mijn voorgangers, gaat om miljoenen kilo's melk. maar begin op papier met nagenoeg 0 euro omdat er afgelopen jaren niks verdient is maar wel een ton mag inleveren wat geen rendement op gaat leveren.

Bagatelliseren kan, maar het gat van alle vertrekkers mogen jij en ik samen dichten. Mede door de vorige ronde vertrekkers zitten we in deze schit en wordt nog veel erger. Dmf 5cent en obligaties cashen omdat je er nooit meer bij kan, zelfs tot in Amersfoort dringt het door bij Hein en onze nieuwe voorzitter. Dat af doen als economisch vluchteling zoals voorheen durven ze vast niet weer bij de komende ledenronde.
+3
Sjaakiee
@Melkboer16 nog steeds boven gemiddeld?
Volgens mij ben je niet op de hoogte.
+1
ricardo
@Sjaakiee vertel eens wie meer uitbetaald? Alleen a ware boeren in het Albert hein concept krijgen meer verder zou ik het niet weten
labella
@ricardo cono, cz rouveen
Sjaakiee
@ricardo cono,rouveen zitten er standard boven.bovendien zit stalmelk bij aware nog geen halve cent onder campina prijs.albert hein zit op 43,63 maar we hebben redelijke gehaltes dus 44,5 is haalbaar deze maand.
+1
Melkboer16
@Sjaakiee Cono en Rouveen is maar een klein beetje melk!
Vreugdenhil zit ook in het mandje en Arla ook!
Maar schijnbaar zijn er nog steeds leden die niet weten hoe de garantieprijs is samengesteld.
Dat ga ik jou ook niet uitleggen dat zoek je zelf maar op!
De grootste schoppers hier houden zich op de ledenvergadering koest en durven niet eens een vraag te stellen.
+1
robbies
@Melkboer16 Waarom zitten er particulieren in het mandje? Welk belang hebben die om de hoogste melkprijs te betalen?
Noorderling
@Melkboer16
De nabetaling kunnen we er eenvoudig bij rekenen, voor nu en de komende jaren. 0 euro. Dus ja, iedereen hoger dan de garantieprijs betaald meer. Daarnaast zou je je ook af kunnen vragen of de garantieprijs wel uit de melk inkomsten betaald kan worden.
Sjaakiee
@Melkboer16 haha humor als me iets dwars zag melde ik dat echt wel in De vergadering. Maar je wilt niet weten hoe vaak ik te horen kreeg (we nemen het mee)weet donders goed hoe melkprijs werkt bij rfc.en altijd weer die slappe smoes van die kleine fabrieken hoeven minder melk te verwerken. Weet je nog wat siebren attema zei tijdens fusie?
door het ontstaan van de fusie ontstaat De beste melkprijs van noord west Europa.
Johannushoeve cv
@Melkboer16 je kan wel vragen stellen maar je krijg er geen of antwoorden waar je geen kant mee op kan. Het is dat bedrijf gevoelige informatie of ze weten het niet en komen er op terug en hoor er nooit meer wat van .
+3
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
De melkprijs van onze coöperatie is nog steeds bovengemiddeld. Dat er weinig verdiend wordt dat ligt meer aan de kostenkant.

Ja daarom zou inflatie en stijgende kosten door berekend moeten worden in de melkprijs maar die heeft al meer dan 30 jaar stil gestaan. Boeren zijn steeds meer gaan leveren en hebben flink opgeschaald maar de rek is er nu gewoon uit. Ik was een prutser en vond het in 2006 al dramatisch slecht met de melkprijzen en vond dat er toen al niet veel mee te verdienen viel. Ik had niet zo'n zin in grote investeringen en dito schuldenlasten , dat kon mijn gezondheidstoestand toen ook niet dragen. De echte gingen echter gewoon door en schaalden steeds verder op , kochten nog gewoon quotum bij en bouwden zelfs een nieuwe stal met robots en dergelijke. Maar ook daar is er op veel plaatsen de rek eruit. Ook voor de niet prutsers wordt het nu verrekte moeilijk.
Ik begrijp die kritiek wel en eerlijk is eerlijk er zijn ook nogal wat lijken uit de kast gekomen de laatste jaren en wat hadden ze een misvisie , zowel RFC als de belangenbehartiger LTO.
+3
mlkvhoudr
@George je vergeet steeds dat t niet zwart wit is niet iedereen heeft zich laten opjutten dat groter grootst de enigste manier is.

Als je groot wilt worden moet je goed zijn en als je groter geworden bent gaat de volgende regel in aan de top komen is moeilijk er blijven nog veel moeilijker.

Maar hebje de capaciteiten en de arbeidsethos word er nog steeds wel geld verdiend, het is nog niet overal knmeg en hig 😎
+3
Ynze Oenema
@mlkvhoudr tuurlijk wordt er op de goede bedrijven nog prima geld verdiend. Maar we zijn de enige sector die hun bedrijven veel te goedkoop doorgeven en ken ook geen boer die bijv niet werkt in het weekend. Ik wil dat laatste ook helemaal niet, maar het zou natuurlijk wel als plus op je inkomen moeten zijn. Is nu eigenlijk meer noodzakelijk.

Maar ik denk niet dat er iig de komende 10 jaar iets aan veranderd. Ik heb het iig overgenomen met het idee om wat te veel te werken😜
+1
mlkvhoudr
@Ynze Oenema ik ga nu net gras maaien net even lopen donderjagen met t volk in huis ik vermaak me prima zo. Vorige week had ik een verplichting op zondag, dan ben ik liever gewoon met mijn gezin lekker aan het werk als ik eerlijk ben, maar als schoonmoe 65 word kun je dat ook niet weigeren eigenlijk 😆
Maar dan loop ik eerst op een draf samen met mijn zoon om alles af te krijgen en s avonds word t laat omdat het altijd langer duurt dan afgesproken, het nog van alles moeten na een feestje is eigenlijk het enigste waar ik echt een hekel aan heb, voor de rest nog paar dingen doen vandaag en dan lekker relaxen
puntertje
@mlkvhoudr prima voorbeeld van cognitieve dissonantie.
+1
mlkvhoudr
@puntertje ken het woord wel maar wat bedoel je er precies mee?
+6
puntertje
@mlkvhoudr Zeg maar iets achteraf goedpraten. Voorbeeld: je hebt een 2e-hands auto gekocht die slecht uitvalt en veel kapot is. En jij gaat dan vertellen dat dat heel goed uitkomt omdat aan auto´s sleutelen een grote hobby van je is 😁
+4
robbies
@puntertje mijn plusje is niet voor de inhoud, maar je spitsvondige vergelijkingen zijn hier ongeëvenaard
Van-Epscheuten
@robbies ik dacht hetzelfde, dus heb jou ook maar een plusje gegeven 😂
mlkvhoudr
@puntertje ah ok nee ik ben gewoon een aparte kloot die graag alleen is en werken is wat ik het allerliefste doe in zijn algemeenheid, dit jaar werk ik extreem veel, te veel, dat wil ik zeker niet goed praten.
Ga ik ook niet volhouden op termijn

Maar ik begreep hem anders dus vandaar de vraag, het was op meerdere manieren uitlegbaar

nl.m.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_dissonantie/….
Vdejong
@puntertje zou de collegas de kost niet willen geven die op die manier hun straatje schoon praten
Erco
@Vdejong Tot ze t licht zien en emigreren naar t beloofde land Canada? 😉
Vdejong
@Erco wie weet. Sommige mensen zijn volhardend in hun "gelijk"
T60401
@Erco Post jij volgend jaar hier even een soort gelijke foto. 😉
marcsterreborn
@mlkvhoudr capaciteiten en de arbeidsethos

... tja daar noem je nou net twee punten..@George
+1
George
@marcsterreborn Ik heb meer gewerkt dan een mislukt journalistje , dat weet ik zeker.
George
@mlkvhoudr
Dat zeg ik ook niet! Maar het is nog maar voor een enkeling weg gelegd en die er capaciteiten voor heeft. En dat is jammer.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ja daarom zou inflatie en stijgende kosten door berekend moeten worden in de melkprijs

eeltlaag op het gezonde verstand? Wie moet dat doen? Moet je wel even vertellen.
Zoiets is alleen mogelijk op voorschrift van regeringswege.
En zolang we geen strak geleide economie in de EU hebben, dat met dichte grenzen en een jaarlijks maximale voorgeschreven productie valt er wat dat betreft niets te eisen.
Maar blijft het gewoon een kwestie van vraag en aanbod.
Waarbij blijkt dat veel boeren in binnen en buitenland produceren tegen lage prijzen en een groot volume in stand houden.
+3
George
Quote Reactie van @arie.j:
eeltlaag op het gezonde verstand

Nee wel op mijn handen. Maar wie heeft er nou een gezond verstand? Noem jij het gezond dat boeren overal ter wereld vergrijzen en dat de behoefte tot opvolging overal ter wereld erg gering is omdat men tegen veel te lage prijzen voedsel moet produceren. RFC is een grote boerencoöperatie die een voorbeeld moest stellen en hun leverende leden een fatsoenlijke melkprijs betalen zodat andere het ook moesten. Deze opbrengsten wreekt zich een keer , dat kan niet anders. Nu worden we nog steeds tegen elkaar uitgespeeld en voor de gek gehouden. Dit is lang zo kunnen door gaan door efficiëntie verbetering en opschaling maar de rek is er overal zo langzamerhand wel uit. Zoals men nu met landbouw om gaat en vooral zoals in NL heeft niks meer met gezond verstand te maken.
+1
Vdejong
@George zelfs de bereidheid tot opvolging is hier in Canada gering, ook met een melkprijs substantieel hoger dan in NL.
Jeugd wil geen 10 uur per dag werken, zitten liever achter de computer.
+1
mlkvhoudr
@Vdejong toch ken ik ook wel een voorbeeld waar de mogelijke op volger eerst iets met computers doen maar had dat na 10 jaar ook wel bekeken en kreeg toch weer interesse in de boerderij
+1
Vdejong
@mlkvhoudr Na een tijd tijdens stage op kantoor te hebben gezeten, was ik er wel achter; ik wilde boer worden.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Nee wel op mijn handen. Maar wie heeft er nou een gezond verstand? Noem jij het gezond dat boeren overal ter wereld vergrijzen en dat de behoefte tot opvolging overal ter wereld erg gering is omdat men tegen veel te lage prijzen voedsel moet produceren. RFC is een grote boerencoöperatie die een voorbeeld moest stellen en hun leverende leden een fatsoenlijke melkprijs betalen zodat andere het ook moesten. Deze opbrengsten wreekt zich een keer , dat kan niet anders. Nu worden we nog steeds tegen elkaar uitgespeeld en voor de gek gehouden. Dit is lang zo kunnen door gaan door efficiëntie verbetering en opschaling maar de rek is er overal zo langzamerhand wel uit. Zoals men nu met landbouw om gaat en vooral zoals in NL heeft niks meer met gezond verstand te maken

Kletsen tegen beter weten, daar ben je goed in.
Productie blijft niet alleen ruim op peil, maar moeten zelfs worden afgeremd .
En zonder de fosfaat en milieu maatregelen was er zo nog 20% meer melk in Nederland
Dus is het tegendeel waar van je beweringen over de rek eruit.
Boeren leveren dagelijks het bewijs.
En wat RFC betreft: als jij als verkoper je eigen praatjes waar zou kunnen maken dan ben je zo aangenomen.
Natuurlijk mag je ook een ander sturen.
En als je dat niet kunt, dan ophouden met flauwe verhalen.
George
Quote Reactie van @arie.j:
Kletsen tegen beter weten, daar ben je goed in.

Gelukkig dat je me nog ergens goed in vindt.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Gelukkig dat je me nog ergens goed in vindt

Nou ik heb bepaald geen hekel aan je.
Maar ik wordt wel eens wat kriebelig over je zoveelste oproep die toch niet kan.
Daar heeft niemand iets aan.
En voor alle duidelijkheid, ik gun boeren zonder meer een goed inkomen.
+2
weurding
@arie.j eigenlijk was melkquotum nog niet zo slecht, maar wees eerlijk.... rfc kon de melk wel hebben zeiden ze toen, en dat blijkt achteraf toch ook een fabel
George
Quote Reactie van @weurding:
igenlijk was melkquotum nog niet zo slecht, maar wees eerlijk.... rfc kon de melk wel hebben zeiden ze toen, en dat blijkt achteraf toch ook een fabel

Dat zijn toch een paar dingetjes die ik nooit vergeet. Ik was altijd voor behoud van Europese quotering. Zolang als ik hier op het prikbord zit , en zoveel misvisie kan ik ook moeilijk verdragen . Het blijft een historische fout om de Europese quotering af te schaffen en dat RFC zei laat die melk maar komen. Ik blijf dat een ongelooflijke misvisie vinden en dat krijg je bij mij nooit meer goed gepraat. En daar mogen de verantwoordelijken best aan herinnerd worden.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Dat zijn toch een paar dingetjes die ik nooit vergeet. Ik was altijd voor behoud van Europese quotering. Zolang als ik hier op het prikbord zit , en zoveel misvisie kan ik ook moeilijk verdragen . Het blijft een historische fout om de Europese quotering af te schaffen en dat RFC zei laat die melk maar komen. Ik blijf dat een ongelooflijke misvisie vinden en dat krijg je bij mij nooit meer goed gepraat. En daar mogen de verantwoordelijken best aan herinnerd worden.

Nu is het afgeven op hoge fosfaat rechten, en dan was het afgeven op de nog veel hoge quotumprijzen op dit prikkebord geweest.
Terwijl de melkprijs met heden nauwelijks zou verschillen, koeien zijn immers weer in aantal gelijk aan voor de afschaffing
George
@arie.j
Ik heb nooit afgegeven op hoge quotumkosten , nooit.
Met heel dat afschaffen zijn we in NL geen zak opgeschoten . Alleen maar knelgevallen , fosfaat , peildatums , en Pas gezeik. RFC een boel melkstromen en regelgeving bedacht om te ontmoedigen omdat ze de melk amper kwijt konden en een boel fabrieken gesloten. Ik zag hier in het Belgische Bree vorige week ook nog een nieuwe RFC fabriek leeg staan en te koop aangeboden.
arie.j
Quote Reactie van @George:
@arie.jIk heb nooit afgegeven op hoge quotumkosten , nooit.

Dat beweerde ik ook niet.
Integendeel, jij zag het quotum als vermogensvorming zo schreef je ,en je vond daarom alleen al afschaffen dom schreef je meermalen.
Ook waren de quotumprijzen je nooit te hoog, kopen hoefde immers niemand , zo schreef je herhaaldelijk.
Waarbij je startpositie met nogal wat groter quotum dan toen het gemiddelde nogal scheelde.
Het merendeel echter van de prikkers was toen een heel andere mening toegedaan.
In het begin van de quotering had de gemiddelde melkveehouder na de kortingen op het quotum in de eerste jaren ergens 210 tot 220 duizend kg aan melkquotum.
Nu levert de gemiddelde melkveehouder richting 5 keer zoveel met ook nog flink hoger vetgehalte.
Jij kocht nooit quotum en was dat ook nooit van plan
Maar wie melkveehouder wilde blijven of een opvolger had moest in de praktijk voor heel wat tonnen aan melkquotum kopen
Dat jij zoiets nooit gevoeld hebt maakt erg veel verschil
Daarnaast, maar dat terzijde, betaalde de Nederlands melkveehouders tijdens de melkquotering jaren in totaal ongeveer 1 miljard euro aan superheffingsboete
boerenbusiness.nl/melk/artikel/…
George
@arie.j
Bijna helemaal waar , ik heb wel meerdere malen quotum gekocht . Ongeveer 120000 kg totaal en dat allemaal voor minstens 4 gulden per kilo of meer. Dat was ook voor een half miljoen gulden.
+1
weurding
@George hier net zo, 400000 per vak moest je hebben volgens dlv voorlichter, kwam na paar jaar weer en toen had ie het over 800000, 👋👋👋
George
@weurding
Ja ik luisterde daar nooit naar en ging mijn eigen weg. Ik had 510000 kg toen ik stopte in 2007 en had al verschillende jaren niks meer gekocht. Toen begonnen ze ook al te preken en was het nooit meer genoeg. En ja dat afschaffen stond me niet aan , als je in enkele jaren tijd voor een half miljoen gulden aan quotum had gekocht en je dat graag weer wilde afschaffen kon ik nooit goed begrijpen! Het was allemaal niks meer voor mij en door de koopoptie van recreatiepark nam ik beslissing om het te gelden te maken. 😄
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
@weurdingJa ik luisterde daar nooit naar en ging mijn eigen weg. Ik had 510000 kg toen ik stopte in 2007 en had al verschillende jaren niks meer gekocht. Toen begonnen ze ook al te preken en was het nooit meer genoeg. En ja dat afschaffen stond me niet aan , als je in enkele jaren tijd voor een half miljoen gulden aan quotum had gekocht en je dat graag weer wilde afschaffen kon ik nooit goed begrijpen! Het was allemaal niks meer voor mij en door de koopoptie van recreatiepark nam ik beslissing om het te gelden te maken

Dat jij quotum kocht zal je wel niet veel ruchtbaarheid aan hebben gegeven, ik weet het tenminste niet meer.
Maar het zal wel zo geweest zijn, je was er tenslotte zelf bij😉
Zelf was ik dus een paar jaar eerder gestopt met melken, maar ik had nog niet de helft (247.000 met 4,31% vet) ondanks dat ik ook wel eens een 35.000 kg gekocht had.
Maar ik zat nog op een ouderwetse grupstal en grote stappen was niet mogelijk zonder helemaal nieuw te bouwen.
Overigens geen spijt dat ik destijds gestopt ben, de kinderen die toen nog erg klein waren bleken later toch niets voor boeren te voelen.
En ook geen spijt dat ik mijn oude grote boerderij (dubbel woonhuis plus schuur) en een Rijksmonument mooi aan het water gelegen, een paar jaar later zelf helemaal heb laten restaureren en onderheien.
Die kosten van diverse tonnen mocht ik allemaal van de belasting aftrekken ook al stonden de gebouwen toen al op privé.
Daarbij kwam verkoop van quotum toen goed bij te pas.
En nu komen die gebouwen dus over niet al te lange tijd te koop i.v.m. de nieuwbouw van een huis aan de andere kant van weg ,
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j eigenlijk was melkquotum nog niet zo slecht, maar wees eerlijk.... rfc kon de melk wel hebben zeiden ze toen, en dat blijkt achteraf toch ook een fabel

Melk kunnen hebben is een kwestie van kunnen verwerken.
Nou dat ging aardig, dat was het punt niet.
Laten we eerlijk zijn, dat de room er bij RFC af is komt voor het grootste gedeelte door mindere gang van zaken in buitenland
weurding
@arie.j klopt, maar hadden ze wel meer melk gehad dan konden ze het nu ook niet verwerken, iets met wat sommigen verkoop tafelzilver noemen
George
Quote Reactie van @arie.j:
Melk kunnen hebben is een kwestie van kunnen verwerken.Nou dat ging aardig, dat was het punt niet.

Meer melk verwerken heeft alleen zin als er een winstgevende afzet voor is tegen een meer dan kostendekkende prijs voor de leden leveranciers en die was er niet. Daarom was er geen goede reden om de Europese quotering af te schaffen en te roepen kom maar op met die melk , we verwerken alles.
+5
robbies
@Melkboer16 Hier hing de vlag ook gewoon uit, maar het beleid van RFC staat me allerminst aan. De urgentie tot verandering wordt in Amersfoort nog steeds niet erkend. Vorig jaar kwam er nog een rapport van de NCR over de ledenbetrokkenheid. Dat zou ingeslagen zijn als een bom. In de Amersfoortse ivoren toren was niet bekend dat de leden zo over hun dachten. Links en rechts hoor je dat dat rapport weer gebagatelliseerd wordt omdat er "maar" 3300 reacties waren. In aanloop naar quotumloze tijdperk baseerde RFC de verwachte melkaanvoer op minder dat 3300 respondanten op een vrijwillige enquete.

De vertrouwenskwestie is geen economische kwestie meer. Ik ben niet bang dat ik mijn geld niet krijg van RFC. Het gaat over het eerlijke verhaal vertellen. Een jaartje geen winst is in mijn ogen geen ramp. Die ontbrekende nabetaling overleven we wel. Maar het moet wel ergens toe leiden, perspectief bieden, vertrouwen herstellen.
Mijn vraag aan jou: Wat is er in het afgelopen jaar gedaan om het gebrek aan vertrouwen te herstellen? Op welke manier heeft RFC getracht haar leden gerust te stellen? Of is vertrouwen in de coöperatie alleen afhankelijk van de euro's die ze elke maand overmaken?
+2
Johannushoeve cv
@Melkboer16 de melkprijs is niet boven gemiddeld het is een gemiddeld prijs van een aantal fabrieken. Daar komt nog bij dat er geen na betaling is en extra financiering moet komen . Jij denk dat het nog goed gaat ?
+1
Erco
@Melkboer16 U zit in t bestuur van RFC? 😄😬💩
+1
Erco
@Melkboer16 Dat te grabbel gooien is toch door rfc al in gang gezet lijkt me. En daar mag je dan toch Best wat op aan te merken hebben lijkt me
+6
frank post
@Melkboer16 iedereen die anders dan jou denkt heeft geen volgroeid brein?
Kan zelf meer waardering opbrengen voor mensen die met eigen naam een afwijkende mening durven te hebben dan iemand die anoniem polariseert op prikkebord.
+2
slagakker
Ben sinds februari gestopt en consumeren hier nog altijd Campina merken omdat ze gewoon lekkerder zijn. Had graag de vlag uit gehangen maar heb hem gewoon niet gekregen. Toch 40 jaar geleverd en dan geen vlag krijgen vindt ik wel jammer.
weurding
@slagakker zo te horen hier zijn er graag die ze doorsturen, zet je adres maar neer😉
Vdejong
@slagakker ben sinds kort weer begonnen met melken, maar hier wordt geen Campina verkocht.😀
weurding
@Vdejong gekocht zeker ook niet😉
Vdejong
@weurding mag ook. Het ligt hier in ieder geval niet in de winkel.
weurding
@Vdejong ben je al in Canada? Mooi, internet is er wel goed dus🙈😁
Vdejong
@weurding liter karnemelk kost hier $2,79. €1=$1,50 reken maar uit. Prijspeil ligt hier flink hoger voor boodschappen. Diesel daarentegen $1,28
Medewerker farm $17,-/uur
weurding
@Vdejong dus per saldo schiet je er weinig mee op?
Vdejong
@weurding met een melkprijs van $0,85?
Wordt waarschijnlijk boeren zonder stress.
Ben ook niet weggegaan om rijk te worden, dan had ik beter kunnen gaan beleggen.
+4
George
Quote Reactie van @Vdejong:
dan had ik beter kunnen gaan beleggen.

Wordt je daar rijk van dan?
Soms is er genoeg te verdienen door vooral je gemak te houden. 😂
Wat je niet uitgeeft hoef je ook niet te verdienen.
+1
Frans1
@George mwoah George, het goede leven hangt toch ook wel een prijskaartje aan. Maar als dat kan is het mooi toch? Wij werken ook om te leven, en niet andersom
Frans1
@Vdejong waarschijnlijk?😱😬
Vdejong
@Frans1 ben hier net 3 dagen. Vraag me volgend jaar nog een keer.
T60401
@Vdejong Hoe werkt dat nu. Een weekje "stage lopen" bij de oude boer en dan mag je het zelf zien te rooie. met de oude boer nog even als backup.
Vdejong
@T60401 werknemer blijft ook en natuurlijk kan ik altijd terugvallen op de vorige eigenaar bv met inkuilen
Noorderling
@Vdejong
Spannendste lijkt me het zakendoen en overheidszaken. Nu valt het in het Engels redelijk mee, maar met bv de bank, verzekeringen, belasting, dierregistratie als dat bestaat is ook allemaal extra wat je er bij krijgt. Helpt een Nederlands sprekend makelaar daarbij of hoe gaat zoiets?
Dat gaat toch vooral jezelf aan en moet wel even goed gebeuren.
+2
Vdejong
@Noorderling de verkopende makelaar is nederlands sprekend, die helpt veel en ik heb een advocaat voor de aankoop van de boerderij en andere "legal" zaken. Daarnaast heb ik een accountant en als laatste heb ik altijd de vorige eigenaar als backup
+5
George
Quote Reactie van @slagakker:
hier nog altijd Campina merken omdat ze gewoon lekkerder zijn.

Dat doe ik na 14,5 jaar stoppen met melken ook nog steeds. Het is gewoon ons merk.
+7
Detukkeroettwente
Ik heb RFC al vaker vergeleken met een boer die 60% van de grond in erfpacht heeft, de trekker least enz. En die boer verkoopt nog 1 ha aan ASR, om het 25 jarig huwelijks feest te vieren. RFC verkoopt regelmatig onderdelen , om de getallen op te leuken. En nu de TOKO herfinancieren , Hoe loopt dit AF ???
weurding
@Detukkeroettwente donders dik feessie dan onnie? Hef wal n bult vriend'n tukker, mor ie hept diels gliek
George
@weurding
Hij hit gewoon geliek
+6
jan w
Ik durf er rustig voor uit te komen dat ik ook zo iemand ben zoals @Melkboer16 aangeeft. "van leden met een minder volgroeid brein die de vlag als afzeikmikpunt gebruiken".
Als ik de vlag op zou moeten hangen dan komt die wel onderaan de stok en op de kop te hangen.
Ik was vroeger ook trots, echt trots op onze zuivelcoop. Alleen ze hebben mij die trots naar mijn mening op een vieze, vuile en onbeschofte manier ontnomen.
Dit na het plotselinge verlies van een dochter.
De laatste zin van een ledenadviseur staat in mijn netvlies gebrand, die ik kreeg na een minder vriendelijk schietgebedje:
"Boeren zijn goed in het bedenken van smoesjes en uitwegen".
Dat is niet echt opbeurend als je zo'n schietgebedje krijgt als je een aantal maanden daarvoor een dochter naar het kerkhof hebt gebracht.

Het is dan al wel jaren geleden, maar als er iets is, dan komt het hele gebeuren weer naar boven.
En ze kunnen van alles zeggen, maar een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.
+3
weurding
@jan w dat was weinig tactvol van de adviseur 😪
+1
mlkvhoudr
@jan w overal werken idioten dat kun je de hele toko toch niet aan rekenen, met die persoon zelf wou ik overigens ook niet meer te maken hebben.

Het onderliggende probleem wat je aangeeft deel ik wel dat ze soms net doen of je ten alle tijden in control bent terwijl wij ook maar mensen zijn
+1
jan w
@mlkvhoudr
Nadien kwam er een andere ledenadviseur en die merkte dat er iets aan de hand was. Het verhaal op een gegeven moment toch maar verteld. Toen kreeg ik het volgende te horen:
Wij worden verplicht door de concernirectie om zo naar de boeren toe te reageren. Maar ik verrek het om daar aan mee te werken. Dit om de melkveehouders te fustreren en te demotiveren, zodat ze zouden stoppen met melken. Dit alleen om schaalvergroting af te dwingen.
Dit heeft hij bijna met op staande voet moeten bekopen, dit om zijn boervriendelijkheid. Hij kon al in de vut, maar is toen met pensioen gegaan.
mlkvhoudr
@jan w bij Leerdammer is er ook wel eens 1 of 2 op de keien gezet omdat ze ook het boerenbelang
Wilden dienen, bij een Coop verwacht je dit niet
Vdejong
@mlkvhoudr grootste minkukel staat in mijn opinie aan het roer, uitvluchten en dooddoeners bedenken ipv een goede koers te varen
labella
@jan w heel herkenbaar.
hoest
@labella @Bartlehiemboer
Yup heel herkenbaar.
Bartlehiemboer
@jan w Ja, herkenbaar
diekman
RFC Borculo verkocht aan A ware ?
Twentsch Land
Bron !

@diekman
hookwood
@diekman hoe kom je daar nu weer bij?
robbies
@hookwood Als het wel zo zou zijn, dan zou jij het niet eerder weten dan de leden 😉
IJsseldelta
@diekman Nog geen bericht gehad uit Heerenveen.
J Andringa
@diekman geloof er geen barst van, maar als ik het fout heb dan bewijst het zich wel
+1
weurding
boerenbusiness.nl/melk/artikel/…
Had me wel 2 keer bedacht maar misschien dat tijden veranderen
Afm2011
@weurding melkprijs is vergelijkbaar, 5 cent incasseren bij rfc en ledenobligaties te gelde maken..... over een aantal jaren weet je of het een goede keuze was. Je blijft wel coöperatief
mlkvhoudr
@weurding doc is toch wel redelijk gelijk op t moment dacht ik

"Melkprijs - DOC kaas" dockaas.nl/nl/melkprijs/
+1
weurding
@mlkvhoudr resultaten uit verleden zijn geen garanties voor de toekomst, te hopen dat dat ook voor doc geldt, jarenlang waren ze echt de mindere
+1
mlkvhoudr
@weurding denk wel dat ze een goede voorzitter hebben nu, die jongen kan wel wat
+1
Noorderling
@weurding
Zij hebben de reorganisatie al gehad waar rfc nog doorheen moet.
Was allemaal niet nodig door de bakken geld uit China, nu komt alleen de aap uit de mauw en wordt er op de Europese markt ook geen euro verdient.
Met dmk gaat het wel de goede kant op, het dak is gerepareerd..
cornelissen
@Noorderling Dan valt dat toch allemaal wat tegen van het voormalige Campina. Voor de fusie van Campina en FrieslandFoods kregen wij van FrieslandFoods het verwijd van Campina, dat FrieslandFoods de thuismarkt had verwaarloosd en het geld verdiende met de buitenlandse activiteiten.
+1
Detukkeroettwente
@mlkvhoudr Ja doen HET netjes, is de doccers gegund !!!
labella
Dan moet je wel heel radeloos zijn.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!