Nitraatplan zet grondgebondenheid onder druk

Deel dit topic

Reacties

Fritsje
Boefen zijn het
+3
George
@Fritsje
Vroeger waren het nog boeven. 😄
+1
royale
Wat een geneuzel. Straks ga ik de buitenste 2 meter van elk slootperceel verpachten aan mijn buurman zonder derogatie, ga een paar stuks vee uitscharen en laat ik er via boer-boertransport weer mest op brengen en koop het gras terug. Alleen mag er 20 kuub minder op de hectare. Wat een administratief gedoe! Misschien maar een paar sloten inruilen voor greppels die blijven meetellen!
+1
Noorderling
Quote Reactie van @royale:
buurman zonder derogatie

ging die vlieger maar op, het zijn geen derogatie eisen.
Het is voor iedereen, ieder bedrijf met koeien moet 50% blijvend grasland hebben, je kunt het helemaal niet verhuren omdat je het al heel snel niet missen kunt.
+7
Grondboer9
@Noorderling dus even voor de duidelijkheid, ik koop grond in de buurt, voor gigantische bedragen, ik los m af, betaal er rente over, krijg 1 kleine vergoeding.
En dan kan n ministertje bepalen wat ik op m’n grond verbouw, hoeveel mest er op mag, waar de mest niet op mag (die m2 die je wel betaald hebt en de helft mag je niet meer omploegen?.

Dan gaat er hier toch iets helemaal fout?
+2
Noorderling
@Grondboer9
You will own nothing and you will be happy.
Gerrit v Schaick
@Noorderling deze ongein (50 % blijvend grasland en extra rustgewassen) is een behoorlijke aanslag op jouw bedrijfsvoering volgens mij? Gezien jij altijd een hoop ruilt en doet met akkerbouwers
+4
Noorderling
@Gerrit v Schaick
5% blijvend grasland, onrendabele hoekjes.
Doe nu 4-5jaar grasklaver, dan scheuren voor Carola's blijvend grasland stempel en dan mais, tarwe, soms uien, aardappelen en weer gras.

50%blijvend grasland is 1x per 10jaar scheuren of intensiever akkerbouwer op de helft van het areaal, alleen brengt dat ook niks op het totaalplaatje. Juist die minimaal 2jaar vlinderbloemigen en voldoende mest is een super voorvrucht. Tarwe kan ook grotendeels groeien op de nalevering. Vroeger heette dat kringlooplandbouw volgens schouten..

Ken ook maar weinig bedrijven die niet ruilen met akkerbouw. Ene wat meer dan de ander, mest lost zich ook allemaal dichtbij op. Tarwe wordt rechtstreeks gekocht of bij lokale graanhandel.
Juist omdat je je partij kent waarmee je zaken doet kent zijn regels overbodig, het een keer verprutsen en je straal wordt gauw groter waarin je zaken moet doen waardoor de winst verdwijnt.
+3
Achso
@Grondboer9 sovchoz systeem. Is al eens geprobeerd, maar ging helemaal fout
bio boer
@Grondboer9 zo ik het begreep moet je 50% gras land van 5 jaar of ouder hebben mag je nog 20%tot50% overige rustgewassen zo als granen en tijdelijk grasland nog 30% intensive teelten zo als mais en voederbieten bij akkerbouw gewassen verhuur je het land toch vaak staat het niet op je naam toch voor echt gemengde bedrijven is het wel erg lastig
Noorderling
@bio boer 1x per 3jaar rustgewas op perceel niveau, dat is opzich nog wel te verdedigen, al komt het niet altijd even goed uit.
+2
ted9
Het onteigenen gaat dus beginnen....
j h p
@ted9 Ze willen eerst de waarde nog verminderen en dan ook nog de landbouwvrijstelling eraf halen, je beurt dan al minder waar je dan ook nog eens de helft van mag afdragen.
ted9
@j h p En dit terwijl mejuffrouwtje al lang demissionair is wat een tuig.
ted9
@ted9 En de groene plannen uit Brussel komen hier nog overheen
Hooibaaltje
@j h p wat een puinhoop maken ze er van.
KOC1981
@j h p als de eerste opgaat (waardevermindering) is de 2e (landbouwvrijstelling) niet meer zo belangrijk.
Van de 1e ben ikzelf nog niet zo overtuigd, van de 2e wel. daarom dit jaar geherwaardeerd.
+1
casev
Dit is onteigenen zonder vergoeding. Mijn inziens nog veel erger dan die paar collega's in de stikstof soap....
FDF ook hier werk aan de winkel .
weurding
Begreep vandaag van akkerbouwer dat het verplicht wordt 1 keer in 3 jaar koren te verbouwen, dat zal het (verplichte) vegetarische consumptiepatroon in de hand werken? En het verdienmodel laten interen, benieuwd wat je in die andere 2 jaar verbouwen mag, want suikerconsumptie moet op naar beneden
Hooibaaltje
@weurding zo gauw mogelijk verkopen, dit is niet leuk meer. Straks gaat de grond
waarde ook nog zakken met al die flauwekul.
+1
weurding
@Hooibaaltje angst is een slechte raadgever, na jou, als je echt bang bent
Bartlehiemboer
@Hooibaaltje Dacht ik ook. Van de sloorkant strook waarderen ze het straks af naar natuurland
Hooibaaltje
@Bartlehiemboer waarde gaat zo dalen, en dan hoeven ze ook minder te betalen.
Dit is een voor uit gedacht plan, Ik vertrouw het niet. Heeft niks te maken met of je bang bent of niet.
de hoef
Quote Reactie van @Hooibaaltje:
waarde gaat zo dalen

dat valt mee hoor ,er wordt hier grond verkocht, en daar komt zwaar beheer op a 2500 per ha , is beter dan geld op de bank
+1
weurding
@de hoef hebben weinig sloten ook hier, maar bij b.v. Gouda zal het er wel in hakken
+1
Hooibaaltje
@de hoef zwaar beheer is dit 1x per jaar maaien ?
George
Quote Reactie van @Hooibaaltje:
1x per jaar maaien ?

Ik denk 2500 per ha betalen per jaar. 😄
+7
bio boer
@Hooibaaltje kunnen altijd nog 2 rijtjes zonnepanelen langs de sloten zetten is dat ook weer opgelost 😉 hebben we zomaar 10 ha zonne weide 😎
George
@bio boer
Je lacht ermee maar het zou wel een bijdrage leveren aan de veel genoemde energietransitie en als het je dan 5000 per ha oplevert aan pacht zou het een mooie oplossing zijn toch?
Maar dan moeten er wel dichtbij aansluitmogelijkheden zijn denk ik.
bio boer
@George het was zomaar een gedachte zou idd een optie kunnen zijn moet meschien wat bedacht worden om goed en maklijk er onderdoor kunnen maaien meschien moet slootreinigen met wat langere giek dan zou dat prima invulling kunnen zijn weet niet wat het doet met het uitelijk van het platteland en waarom verpachten zou het in eigen beheer doen als ander er 5000 euro voor kan betalen moet dat in eigenbeheer ook kunnen toch
Alleen zit hier stroomnet al aantal jaar vol
hans-hans
@bio boer misschien is een betaalde bloemenstrook ook een idee (goeie vergoeding per vierkante meter en dan komt de rekening niet alleen bij de boer)
+2
Noorderling
@hans-hans laat ze lekker zelf grond kopen, kunnen ze doen en laten wat ze willen. Ga ik wel koeien voeren en melken. Ik heb geen hovenierspapieren.
T60401
@Noorderling Bij twee meter gaat het niet lukken maar mocht het 5 meter zijn ga ik een tweede raster zetten 5 meter uit de sloot. Hier weid ik dan heel het weideseizoen mijn jongvee. Ben ik die mest mooi kwijt.
bio boer
@hans-hans voor wie dat past kan dat ook hoe ver de staat daar toe bereid is heb ik mijn vraagtekens wij hebben in het verleden ook langs bijna alle sloten kruidenrijk paket gehad 5 meter bracht 1200 euro per ha op is wegbezuinigd vond het niet zo erg was er zelf niet zo enthousiast over dat mijn vader daar voor gekozen had waaren lopende contracten voor meerdere jaren
hans-hans
@bio boer wat ik vreemd vindt is dat voor deze 2 meter geen vergoeding staat in het artikel dat is dan toch het minste wat je kan aanbieden dacht ik zo ?
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
bijna alle sloten kruidenrijk paket gehad 5 meter

Het valt dan niet mee om het gras kruidenvrij te houden.
bio boer
@pieta in de praktijk was het gras wat nooit bemest werd tot 15 juni moest blijven staan er zijn nooit kruiden ingekomen bij ons 🤷‍♂️
Grondboer9
@Hooibaaltje elk nadeel heb z’n voordeel
+1
Frederika
Gewoon massaal negeren probleem opgelost
Cowboy3
@Frederika De soep word zeker niet zo heet gegeten als ze is opgediend.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0