’Onteigening kleine boeren rampzalig’



Quote:
Onteigening van gronden moet voor de kleine boer voelen als een dolksteek in zijn rug, meent Anneke Sasbrink.

Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
WAT U ZEGT

Het onteigenen van veehouders is niet de juiste manier om het stikstofprobleem aan te pakken. Maar liefst 93% van de stellingdeelnemers vindt dat onteigening, waar in plannen van het demissionaire kabinet over wordt gesproken, te ver gaat.

SOPHIE ZIMMERMAN

De boeren zijn de ruggengraat van dit land, zegt een respondent. Daar zijn anderen het mee eens. „Boeren zijn het kloppend hart van onze voedselproductie en van onze leefomgeving. Koester de boer! We willen geen buitenlands product op ons bordje”, aldus een respondent.

Er zijn wel deelnemers die vinden dat er goed naar het huidige landbouwsysteem gekeken moet worden. Vooral de export van Nederlands vlees naar andere landen stuit hen tegen de borst. „We exporteren enorme hoeveelheden naar het buitenland. Als we daar nu eens mee stoppen en de boeren die dat vlees produceren uitkopen, dan komen de stikstofproblemen vanzelf tot een halt.”

„We moeten terug naar correcte verhoudingen”, vindt ook een ander. „De miljoenen dieren die Nederland bevolken en waarvan het vlees naar andere landen wordt uitgevoerd, zetten ons land op slot. Tegen beter weten in hebben boeren de afgelopen decennia steeds de gaten in de wet opgezocht om maar te vergroten. De regering die het allemaal heeft laten ontsporen dient een fatsoenlijke regeling te treffen voor boeren die hun bedrijf opheffen”, stelt iemand.

Maar dat de last van het stikstofprobleem bij de boeren wordt gelegd, stuit op onbegrip. De overgrote meerderheid gelooft niet dat drastische inkrimping van de veestapel de beste manier is om de stikstofuitstoot te verlagen. „De verantwoordelijkheid voor deze problematiek volledig bij boeren leggen is simplistisch en onterecht. Er zijn meerdere vervuilers, dus is een brede aanpak noodzakelijk.”

„Pak de industrie, het transport en het overige wegverkeer aan, de boeren zijn onschuldig!”, reageert iemand. „Tijdens de coronacrisis is de lucht heel schoon geweest. Terwijl de boeren gewoon doorgingen. Kijk naar andere sectoren”, schrijft een ander. „De boeren hebben al aanzienlijk minder uitstoot dan 10 tot 30 jaar geleden, terwijl de industrie alleen maar meer is gaan uitstoten. Er zou daar eerst eens naar gekeken moeten worden”, vindt een respondent.

Een groot deel van de stellingdeelnemers hekelt het belang dat Den Haag aan het bouwen van extra woningen hecht. Het gros staat niet achter de ambities op het gebied van woningbouw, waar de boeren nu voor moeten wijken. „Het probleem zit hem in te veel mensen op een klein stukje land”, meent één van hen. „Steeds krijgen de boeren de schuld maar de overheid wil maar één ding: steeds meer mensen binnenhalen en maar huizen bouwen. Straks is Nederland helemaal volgebouwd. Ze willen wel dat je de tegels uit je tuin haalt, maar zelf bouwen ze alles wat open is dicht.” Dat vreest ook een ander: „Nederland wordt een land van beton.”

Ook zijn er respondenten die zich afvragen wat überhaupt het nut van strenge stikstofmaatregelen is als dit probleem niet wereldwijd wordt aangepakt. „Ik begrijp de urgentie, maar zolang alles en iedereen om ons heen niet meedoet, moet je dát eerst aanpakken”, stelt een deelnemer. Een ander: „En kom alstublieft niet aan met onzinargumenten zoals ’alle kleine beetjes helpen’. Het milieu houdt niet op bij de grens van Nederland.”

Bron: Telegraaf
+2
weurding
@Grasbaal valt me niks tegen van de telegraaf
groeier
Quote Reactie van @weurding:
valt me niks tegen van de telegraaf

Wel even uitprinten en in een kluis stoppen.
Jannus
@Grasbaal

De gemiddelde boerenstand zijn ootmoedige mensen die niet zo snel opstaan maar als dat al bijna 2 jaar gaande is dan moet er toch iets aan de hand zijn denkt men maar zo.
+2
pieta
@Grasbaal Jammer dat de meeste inwoners van NL zo slecht op de hoogte zijn. Zelfs voor ons eigen voedsel hebben we te weinig areaal.

vork.org/nieuws/…
bio boer
Zie het verschil zo niet tussen groot en klein is voor beide even erg de argumenten die worden genoemt is alleen met intensief en exstensief 🤷‍♂️
bio boer
@bio boer als je nou 200 koeien op 200 ha hebt of 40 op 40 ha is milieu impact zelfde lijkt mij
Vdejong
@bio boer zijn weinig boeren met 200 koeien die ook 200 bunder hebben. 40 om 40 komt denk ik meer voor.
bio boer
@Vdejong 1op 1 is wel erg exstensief zie je sws niet veel was meer als voor beeld 1.5 koe per ha zie je ook wel ook op grotere bedrijven zelf hebben we 180 mk + jongvee op 140 ha hebben we laaste 2 jaar wel 20 ha bij die hadden we nodig met de droogte nu kommen we weer in het voer om heb het dubbele van 2018 geoogst 🙈
Vdejong
@bio boer voor we de boel verkochten, hadden we 110 melkkoeien en 80 stuks jongvee op ruim 90 ha.
cjw73
@Vdejong als dat gewoon gangbaar was, had je ook ruwvoer over en teveel.
weurding
@cjw73 je kunt ook verhuren of akkerbouw erbij hebben
cjw73
@weurding das ook wel te hopen. Anders zou ik niet weten waar ik het moest laten.
weurding
@cjw73 afgelopen 3 jaar kan ie er wel eens te weinig afgehaald hebben 😉
+1
bio boer
@cjw73 ga je koeien maar eens 100% gras voeren met paar kg brok met zomerstalvoeren kun je nog meer gras kweit in de koeien kan eventueel nog grasbrok of graan bij telen dan hou je gemideld jaar geen gigantische hoeveelheid voer over bij 10.000 kg ds per ha 1.8 gve de ha is15 kg ds per dier perdag als je exstensief bent en je koop ook nog wat bijproducten bult krachtvoer om dan klopt het rantsoen zo lekker melkt het harder dan hou je idd bult voer over
bio boer
@bio boer mijn punt was meer dat het voor klein of groot bedrijf het zo vervelend is dat die argumenten slecht vind dat ze afgeven op anderen
cjw73
@bio boer maar wat is 10 ton ds per hectare per jaar daar ben je zo. En met maïs is 17 a 18 ton ds ook een makje.
bio boer
@cjw73 gemidelde in klw is lager dan 10 ton ds
bio boer
@cjw73 bij 18 ton ds met mais moet weer eiwitrijk product bij de meeste eiwitrijke gewassen die halen de 4 ton de ha nog niet eens ook al teel je het niet zelf het groeit toch ergens
Erco
@bio boer gras is ook n eiwit rijk product 😉
+1
Vdejong
@cjw73 er zijn vele wegen die naar Rome leiden. We hadden geen derogatie, verhuurden land en daarnaast ook akkerbouwgewassen.
+3
Boerma
Als het allemaal doorgaat dat onteigenen moeten we er wel voor zorgen dat op die opgekochte bedrijven geen natura2000 gebied mag worden. Anders schuift het probleem steeds verder op
+2
cjw73
@Boerma das nou net het idee er achter. Eerst een paar weg sturen, gebied uitbreiden en dan kan de volgende groep weg gekocht worden. Zo raken ze vanzelf van die vervelende boeren af.
Cowboy3
Dat onteigenen doen ze niet zo maar, daar gaat nog al wat aan vooraf, ik weet niet precies hoe het werkt maar de RWS en de gemeente hebben hier voor enkele percelen meerdere malen hier mee gedreigd. Ik heb toen (8jaar geleden) gezegd je moet doen wat je niet laten kunt als je niet fatsoenlijk wilt ruilen met een ander perceel, maar heb tot nu toe nog niets gehoord.
de jonge
@Cowboy3 ze willen de wet aanpassen en dan is onteigenen een fluitje van een cent voor hun
cornelissen
@de jonge Zelfde kennelijk meer naar belgisch voorbeeld ,zoals ik van een belg begrepen heb, alleen de landbouwwaarde vergoeden van de percelen ,die ze nodig hebben. Is het toevallig een huiskavel, dan heb je pech gehad met half leegstaande veestallen en een half of nog minder inkomen uit de rest van je bedrijf.
Nu heb ik wel begrepen, dat ze de nb vergunning ook willen hebben, dus niet altijd vergelijkbaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0