Zomerkuilen 2021 bevatten extreem weinig eiwit

De zomerkuilen van dit jaar bevatten extreem weinig eiwit. De trend die in de voorjaarskuilen al zichtbaar was, lijkt zich door te zetten in de zomersnede. Voor de eiwitvoorziening zijn melkveebedrijven dus afhankelijk van goede najaarssnedes.

Deel dit topic Zomerkuilen 2021 bevatten extreem weinig eiwit (nieuweoogst.nl)

De zomerkuilen van dit jaar bevatten extreem weinig eiwit. De trend die in de voorjaarskuilen al zichtbaar was, lijkt zich door te zetten in de zomersnede. Voor de eiwitvoorziening zijn melkveebedrijven dus afhankelijk van goede najaarssnedes.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

labella
Als ik hier in de buurt de kleur van het grasland bekijk zit daar ook niet veel eiwit in.
Ynze Oenema
@labella we gingen toch melken als een tiet met een eiwitrijk najaarskuiltje
diekman
Nog minder bemesten en we zijn dierenbeulen.
Herbert
Kameraad heeft 2 weken terug grasbrok laten maken. 16% re. 3 ton ds per hectare ofzo. Heb zelf vorige week ook 8.4 ton brok van 5.5 hectare laten maken. Was mooi kort spul en een perceel klaver. Ben benieuwd wat er in zit.
+1
mlkvhoudr
@Herbert sumd voor die kameraad zeg ms ook wel teveel de om nog brok van te maken?
Henry1
Als je kunstmest ruimte hebt, nu nog ff strooien. Dan kun je komende tijd vooruit. En najaarsgras kort maaien. Eventueel vers gras in balen!

Al ken ik dat laatste alleen van filmpje en uit verhalen. Iemand hier ervaring ermee?
Twentsch Land
Vers of bijna vers in balen !

Met loonwerker ( heeft natuurlijk meerprijs ) balen wikkelen met een paar lagen folie meer ..... met een week of zes beginnen in rantsoen gemengd meevoeren .....

@Henry1
labella
@Twentsch Land natte balen hoeft geen extra lagen folie om, die schimmelen niet. Droge balen moet extra folie om.
MJvW
@Henry1 ik twijfel, niet gewend om in sept nog te strooien. Vorige week 20m3 mest erop gehad. Wil kort maaien en in de baal. Wat is wijs?
+1
mlkvhoudr
@MJvW kunt ook klein beetje strooien hier vandaag de te weiden percelen ook nog 100;kas gedaan
+3
ted9
@mlkvhoudr Beste ook,roest in het gras zal zeker dit jaar optreden en vooral op de percelen waar men optijd stopt met bemesten omdat ons dat word aangepraat door de deskundigen
cs-agrar
@MJvW van niks komt niks
Henry1
@MJvW ik vraag me vooral af waarom je zo laat nog zoveel bemest? Heb je tot december nog grasgroei. Hopen op een droog najaar!
MJvW
@Henry1 Ik probeer tot half november dag en nacht te weiden. Heb vorige week 10 hectare bemest, zit ook wel deel water bij in
+1
Robot-ph
@Henry1 is het dan niet verstandiger om meer te strooien in het voorjaar? Hadden begin augustus de kunstmestruimte al gebruikt. Op één perceel na die geen drijfmest meer heeft gehad sinds begin juli ligt alles er nog mooi groen bij.
Noorderling
@Robot-ph
Nalevering doet zijn werk, vocht en temperatuur 👍
+1
Robot-ph
@Noorderling als je veel oogst moet je ook veel bemesten en strooien. Als er nu nog zijn die ruimte hebben dat snap ik wel dat de eiwitgehalten tegenvallen.
Henry1
@Robot-ph ik heb een paar jaar terug in jui mijn kunstmestruimte ook wel eens vol gehad. Daarom nu wat voorzichtiger en aangezien de 1e snee zo laat was is er gewoon een snede minder bemest.

Kunstmest strooien nu is ook vooral om roest te voorkomen. En via stalvoeren is het toch wel te benutten. A llukt dat niet met alle hectares.
+2
George
Geen zon en vooral veel regen . Dat is de hoofdoorzaak dit jaar.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Geen zon en vooral veel regen . Dat is de hoofdoorzaak dit jaar.

Hier op het veen weinig mineralisatie met de vele regen en dus niet veel vrijkomend stikstof daardoor.
En verder erg groeizaam weer, dus veel N opname deze zomer en ook daardoor geen of weinig N beschikbaar voor herfstgras.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!