Verbod op melkprijsvergelijking

Deel dit topic

Reacties

kaas
diep triest dat ze dat verbieden
anonymous_42
wat een onzin !
ejb
en dat vind ik dus ook.
frank b
Je zult als melkveehouderij eens je voordeel ergens mee doen. Hoe werkt 't dan bij grootgrutters? Die bepalen toch ook hun prijs ergens op? En dat mag wel of is dat ook de prijs van een half jaar terug.
Het komt er weer gewoon op neer; voedselprijzen moeten laag blijven bij de producent, anders hebben de speculanten te weinig marge of worden de prijzen van voedsel te hoog. Beiden moet voorkomen worden, dus laag aan de basis.
paul1
de consumentenbond vergelijkt toch ook de supermarktprijzen ?
frank b
maar dat is voor de consument en niet voor de producent
hypotheekboer
betekent dit ook dat RFC nu zelf een prijs moet zetten?
anonymous_599
De opmerking van hypotheekboer is volgens mij juist.

Duitse melkprijsvergelijking van landbouwmarktbureau AMI staat op losse schroeven. De Duitse mededingingsautoriteit verbiedt met onmiddellijke ingang alle actuele en gedetailleerde prijsinformatie uit het systeem.

De garantieprijs welke FC uitbetaald wordt voor een groot deel (lees percentage) uit deze informatie afgeleid.

Dit wil niet zeggen dat de garantieprijs volgens een formule wordt berekend.
De gehele garantieprijs is voor een ieder een onnavolgbare berekening welke uiteindelijk bepaald wordt na het afsluiten van een boekjaar.

Wel is nu het moment aangebroken om eens de gehele garantieprijs te evalueren.
En een ieder die vind dat de melkprijs nu lekker hoog is en je nu niet moet zeuren moet maar eens vooruit kijken en tot het besef komen dat we nu op het hoogtepunt zijn van de melkprijs.

Gegarandeerd dat deze snel lager wordt.

De melkopbrengsten vormen 80 tot 85 % van de inkomsten bij een gemiddeld melkveebedrijf (neveninkomsten van partner en neventakken niet meegerekend).

FC rendeert uitstekend – de salarissen van de toppers zijn uitstekend - dus is het nu het tijdstip om eens een volwaardige discussie in gang te zetten mbt een stabiele en goede melkprijs voor de leveranciers.
anonymous_74
Zit over de toppertjes maar niets in. Zouden die trouwens dezelfde belangen hebben als de melkveehouders??
Om die grote bonussen binnen te slepen is het namelijk meestal gewoon noodzakelijk, of is het in ieder geval het gemakkelijkst, dat er geregeld een extreem klote-jaar tussen zit!!
Wimsumar
ar Schreef:
-------------------------------------------------------
> – de salarissen van de
> toppers zijn uitstekend - dus is het nu het
> tijdstip om eens een volwaardige discussie in gang
> te zetten mbt een stabiele en goede melkprijs voor
> de leveranciers.

Beste ar: Realiseert u zich wel, dat voor ''de toppers met de uitstekende salarissen''slechts een zéér beperkt aantal werkplekk..eh... plekken( ) is. Zo zal dus ook voor een slechts zéér beperkt aantal kilogrammen melk de absolute 'hoofdprijs' betaald kunnen worden.
Desondanks onderschrijf ik uw suggestie een volwaardige discussie in gang te zetten m.b.t. een stabiele en goede melkprijs.
De katalysator voor dit 'vraag en aanbod' gestuurde systeem bestaat overigens al 'enige tijd'.

Katalysator.
anonymous_599
Nee, de uitleg van die beperkte aantal liters waarvoor de hoofdprijs betaald kan worden in relatie tot het beperkte aantal (werk) plekken van de toppers is mijn niet geheel duidelijk.


Dit zal wel aan mij liggen maar vertel………………………
Wimsumar
Beste ar:Het zal nooit lukken ''een stabiele en goede melkprijs voor de leveranciers''uit te betalen over een onbeperkte hoeveelheid aangevoerde grondstof (= melk).
anonymous_599
Wimsumar je hebt gelijk als je het zo ziet.

Maar het is niet zo dat ze van 10 kilo melk 1 kilo kaas maken etc.

Ze halen ook stoffen uit melk wat heel veel geld opbrengt.
Daar hoor en zie ik te weinig over.
Wimsumar
ar Schreef:
-------------------------------------------------------

> Ze halen ook stoffen uit melk wat heel veel geld
> opbrengt.

Beste ar: Dat zijn dé stofjes met de (zeer) hoge 'toegevoegde waarde' waar men o.a. op ledenvergaderingen ons zo gretig naar laat happen.
Helaas is ''toegevoegde waarde''hetzelfde als ''toegevoegde kosten'', met andere woorden, daar zit ook geen ruimte voor een hoge grondstofprijs. Bovendien, ook daar gaan (nog) geen grote hoeveelheden melk/grondstof heen.
anonymous_599
Nou dat zeg jij.

Maar de grap is dat als ze eerst de stofjes eruit halen
en vervolgens de melk tot produkten verwerken
er wel degelijk een groot inkomstenbron mee te werven is.
Wimsumar
Beste ar: Vergis u niet A.U.B.!
Zuivelprodukten mogen alleen van van melk gemaakt worden waar alleen voorde noodzakelijke samenstelling van het eindprodukt stoffen mogen worden onttroken.
Bovendien, ja, melk zal boordevol mogelijkheden zitten, maar om te ontdekken welke en hoe deze te vermarkten kost het ons al tientallen jaren (omgerekend) vele centen per kilo. De resultaten van de produktvernieuwing/-ontwikkeling laat gezien het standvastige eindproduktenpakket nog steeds geen spectaculaire verschuiving zien. Laat staan dat het iets van betekenis aan de winst toevoegt.

N.B.: Vraag opheldering op ledenbijeenkomsten!
anonymous_599
Dus volgens jou mag er niets uit melk wordt gehaald voordat het tot bv. kaas wordt gemaakt?
Wimsumar
Beste ar: Daar zijn volgens mij wettelijke voorschriften voor.
anonymous_599
Oké, maar waar staan die wettelijke voorschriften dan?
Wimsumar
Beste ar: Onder andere op de website van het Produktschap voor zuivel is een heel scala te vinden over regelgeving.

Bijvoorbeeld artikel 2 punt 1: [eur-lex.europa.eu]

P.Z.: [www.prodzuivel.nl]
anonymous_599
Beste Wimsumar ik ben onze discussie nog niet vergeten maar ik kon geen goede onderbouwing geven aan mijn zienswijze


Nu wel, lees het volgende:

[www.agd.nl]
Wimsumar
Beste AR: Wilt u uw gebruikersnaam en wachtwoord er even bijplaatsen? Ik (en vele anderen) kan het A.G.D. helaas niet lezen.
anonymous_605
@ Winsemar
Javascript uitschakelen!
Bij mij gaat dat met Firefox + Noscript probleemloos
anonymous_599
Hierbij het ARTIKEL UIT AGRARISCH DAGBLAD.

Volgens mij mag dit geplaatst worden zoniet dan moet Co het maar verwijderen:

FrieslandCampina-dochter dieper in farmacie
Geplaatst: Gisteren
2011-08-29T16:05:00Z

- Laatste update: Gisteren
2011-08-29T16:08:10Z


Auteur: Klaas van der Horst

Amersfoort - DMV-Fonterra Excipients, een gezamenlijke onderneming van FrieslandCampina en het Nieuw-Zeelandse Fonterra, doet een belangrijke overname in de toelevering voor de farmaceutische industrie.

Het neemt per 1 oktober de activiteiten op het gebied van farmaceutische microkristallijne cellulose (MCC) en sodium carboxymethylcellulose (SCMC) over van het van Indiase Brahmar Cellulose Private Limited (BCPL). Een overnamesom wordt niet genoemd.

Met de overname verkrijgt DMV-Fonterra Excipients naar eigen zeggen een marktpositie als enige fabrikant en leverancier van de meest gangbare verdunningsmiddelen en superdisintegranten in de farmaceutische industrie. Door de transactie gaan twee bedrijven
samen die actief zijn op het gebied van de ontwikkeling, productie en verkoop van hulpstoffen aan de farmaceutische industrie.

DMV-Fonterra Excipients haalt haar producten uit Europa en Nieuw-Zeeland en onttrekt die aan zuivel.

Brahmar Cellulose vervaardigt haar producten in India en gebruikt houtvezel (cellulose) als voornaamste grondstof.
“De overname van Brahmar Cellulose is een verdere stap op weg naar het realiseren van onze ambitie.
Wij willen marktleider worden bij de levering van farmaceutische hulpstoffen en met deze overname verstevigen we het fundament voor toekomstige ontwikkelingen op dit gebied”, aldus Jan Jongsma, CEO van DMV-Fonterra Excipients.

De overname krijgt juridisch zijn beslag in het vierde kwartaal van 2011, onder voorbehoud van officiële goedkeuring door de Indiase overheid en andere autoriteiten.
Wimsumar
Beste Ar: Excuses voor m'n scepsisch, maar zou de grondstof uit houtvezel niet veel goedkoper zijn? En lokaal (India) overvloedig aanwezig?
Anderszijds, wordt in India niet de hoogste 'landenmelkproduktie' wereldwijd bereikt ( waar de grondstof ook in aanwezig is)? Staat India import toe terwijl de grondstof in India aanwezig is?
anonymous_8
Dat hebben we nodig. Dat gemekker over die maisprijzen altijd..
anonymous_599
Beste Winsumar,

Inderdaad vind ik de opmerking een beetje scepsis.

Maar hier volgt mijn zienswijze.
Hierbij vraag ik van jou een (positief) kritische reactie na het lezen van deze zienswijze.

Om te beginnen is het mijn bedoeling dat mensen nadenken over bepaalde zaken en niet klakkeloos aannemen dat bepaalde zaken nu eenmaal zo zijn en dat deze niet te veranderen zijn of dat je er geen invloed op hebt. Vervolgens is het zeker niet mijn bedoeling om haatgevoelens te (laten) ontwikkelen tegen wie dan ook.

Wat ik lees is het volgende: Fronterra en FC hebben elkaar gevonden en hebben eengezamenlijk onderneming DMV-Fronterra Excipients opgericht.
Vervolgens nemen ze op 1 oktober 2011 een tweetal activiteiten (MCC en SCMC) over van het Indiaanse bedrijf Brahmar Cellulose Private Limited (BCPL).
Er wordt uitgelegd dat Brahmar Cellulose haar producten vervaardigt in India en houtvezel (cellulose) gebruikt als voornaamste grondstof. Dit verklaart de naam van het bedrijf Brahmar Cellulose Private Limited (BCPL).

Waar het om gaat is dat de 2 bedrijven Fronterrra en FC samen een ingang hebben gevonden bij de farmaceutische industrie.
Ook daar kom je niet zomaar binnen maar moet je via een bestaand netwerk toegang proberen te krijgen.
Anders gezegd Fronterra en FC willen samen zaken doen met de farmaceutische industrie en hebben de weg gekozen om van een bestaand Indiaans bedrijf activiteiten over te nemen zodat zij in contact komen met mensen waaraan zij hun product kunnen verkopen.

De ambitie is groot en daar is vind ik niets mis mee.
De 2 bedrijven willen marktleider worden bij de levering van farmaceutische hulpstoffen en met deze overname verstevigen ze het fundament voor toekomstige ontwikkelingen op dit gebied (aldus Jan Jongsma, CEO van DMV-Fonterra Excipients).
Dat dit een paar centen kost mag duidelijk zijn maar een overnamesom wordt niet genoemd.

Duidelijk staat er dat DMV-Fonterra Excipients haar producten haalt uit Europa en Nieuw-Zeeland en onttrekt aan zuivel.
We weten allemaal dat er bepaalde interessante bestanddelen in melk zitten waar veel geld mee te verdienen is.
Denk aan bestanddelen in het wei-eiwit concentraat.

Mijn stelling is het volgende:
De tijd dat er vooralboter en kaas wordt gemaakt van melk ligt ver achter ons.
In Wageningen wil FC de kennis (lees onderzoek) concentreren. Hieraan betalen wij allemaal mee.
De garantieprijs wordt gevormd door de indexbedrijven maar de prestatietoeslag wordt afgeleid van de winst van de
onderneming dus na de kosten welke gemaakt worden.
Vervolgens wordt de echte opbrengst (lees geld) verdiend in bijvoorbeeld de DMV-Fonterra Excipients onderneming.
Dit om reden omdat er slechts een bestanddeel uit zuivel (lees grondstof) wordt geleverd uit Europa en nieuw-zeeland. Het echte product moet nog worden vervaardigd.
In het bedrijf DMV-Fonterra Excipients wordt de meerwaarde gerealiseerd en dus ontvangen.

En hier zit het gevaar, de echte verdiensten worden in gezamenlijke (dochter/afgeleide) ondernemingen of in joint venture verdiend en de boeren wordt voorgehouden dat het melk niet meer waard is dan een samengestelde prijs afgeleid van de indexbedrijven wat dan de garantieprijs mag heten.
Deze garantieprijs is na de Duitse nma uitspraak een wassen neus geworden omdat de prijzen van verschillende Duitse zuivelbedrijven niet meer direct na publicatie vergeleken mag worden. Hierdoor is het onmogelijk de indexprijs te berekenen omdat de gezamenlijke Duitse zuivelbedrijven een groot wegingsfactor hebben in de berekening van de garantie prijs van FC.

Mijn conclusie:
De grote ondernemingen Fronterra, FC (en Arla) hebben elkaar gevonden en werken samen in gezamenlijke bedrijven.
Deze nieuwe ondernemingen (bestaande uit de gezamenlijke bedrijven) worden gevestigd in andere lidstaten/continenten dan alleen Europa en nieuw zeeland.

Indien er een bedrijf wordt gevestigd in bijvoorbeeld India gelden de juridische regels van dit land.

Was het zo dat in de jaren van het paard en wagen bussen gevuld met melk werden opgehaald.
Anno 2011 vestigen de zuivelbedrijven over de hele wereld gezamenlijke nieuwe ondernemingen.

Belangrijk blijft wel dat de boeren hun melkgeld beuren en dat het niet zo mag zijn dat het echte geld wat er verdiend wordt aan melk verdwijnt in “nieuwe” samengestelde bedrijven welke niets anders zijn dan afgeleide bedrijven van de coöperaties.

Nu kun je zeggen ja wat kun je er aan doen als dit dus nu gebeurd.

Mijn antwoordt: laat duidelijk merken aan FC dat je weet hoe de vork in de steel zit en geef duidelijk aan dat er een goede melkprijs moet komen.
FC kan de stelling aannemen dat zij een zelfstandig bedrijf is en dat de veehouders slechts aandeel houders zijn en grondstoffen leverancier.

Toch is het ook zo dat FC moreel de verantwoordelijkheid heeft de veehouders een correcte melkprijs uit te betalen. Het kan niet zo zijn dat FC door de constructie zoals die nu is gemaakt namelijk de aandelen in de coöperatie en Koninklijk FC NV als onderneming, FC doen en laten kan met de uitbetaalde melkprijs naar de leden toe wat zij maar wil. Als je de naam Koninklijk wil verbinden aan je bedrijf en je bedrijf er zelfs naar vernoemd moet je dit verantwoorden in het Koopmans gedrag en een deugdelijke melkprijs uitbetalen. Dit noem ik morele verantwoordelijkheid.

De veehouders moeten nu zelf opkomen voor hun eigen belangen en dat is een eerlijke en goede melkprijs voor hun geleverde liters melk. Belangrijk is dat de belangenbehartigers LTO en NMV elkaar ook eens leren vinden net zoals Fronterra, FC en Arla en samen gaan werken. Pas dan kan er daadwerkelijk van belangenbehartiging gesproken worden.
anonymous_78
een heel verhaal maar duidelijk die garantieprijs is een wassenneus , dat zie je bij de toelichting van augustus waarij ze niet de gemiddelde prijs maar de noteringen als uitgangspunt nemen , in feb was dat tegenovergesteld omdat het de hoge heren toen niet uitkwam

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , doc en melkprijsvergelijking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0